Heel veel gezonde kindvriendelijke recepten die je baby, peuter en kleuter wel eten

GEUPDATE VERSIE – De zoektocht naar geschikt eten voor het gehele gezin gaat door: dingen die lekker zijn voor kids en voor jezelf en bij voorkeur ook gezond. Om het boodschappen doen en koken makkelijker te maken verzamel ik recepten. Dat kan ik dan natuurlijk net zo goed gelijk met jullie delen, dus bij deze! Eerder postte ik al een bericht over hoe je kids aan het eten krijgt.

Bij sommige recepten staat een link naar het originele recept, bij sommige mag je de bereiding zelf bedenken ūüėČ De ingredi√ęnten staan er bij, wel zo makkelijk met boodschappenlijstjes maken. Alleen dingen als boter, olie, peper en zout noem ik niet. Dit bericht zal als het goed is telkens uitbreiden en aanpassen, ik zal hem af toe opnieuw bovenaan zetten als ik nieuwe dingen heb toegevoegd. Door het artikel heen vind je leuke boekentips, zoals deze, mijn favoriete kookboek op dit moment.

‚ėÜ leestip ‚ėÜ


Heel veel gezonde kindvriendelijke recepten die je baby, peuter en kleuter wel eten

PASTA VIS:
-Pasta met zalm en groente: pasta, zalm, room(kaas), courgette, tuinerwtjes diepvries, asperge, limoen, basilicum of dille.
-Tagliatelle met courgettesaus en zalm: tagliatelle of fusili, 3 courgettes, knoflook, slankroom, witte wijn, ma√Įzena, 300 g gerookte zalm. Het recept vind je bij AH.
-Tagliatelle met spinazie, geraspte courgette en vis: tagliatelle of fusili, 1 courgettes, knoflook, spinazie à la crème of gewone spinazie en roomkaas, oude kaas, vis (Appie zegt kibbeling maar dat is mij te vet). Het recept vind je bij AH.
-Pasta met makreel: pasta, makreel, room(kaas), courgette, tuinerwtjes diepvries, limoen, rozemarijn.
-Pasta met rivierkreeftjes: 500 g tasty tom tomaten, ui, 2 x verse tagliatelle, 3 bakjes rivierkreeftjes, monchou of room, verse basilicum. Het recept vind je bij AH.
-Orecchiette met bloemkool en ansjovis: hand gladde peterselie, olijfolie, knoflook, ansjovis, Spaanse peper, 1 bloemkool, orecchiette/ schelpjes/ penne. Uit: kookboek La Cucina della Mamma.
-Penne met garnalen en artisjokken: 4 baby artisjokken (of een blikje), 2 tenen knoflook, 2 el verse munt, 2 el gladde peterselie, gedroogde penne, 8-12 reuzengarnalen of gamba’s of gewone garnalen. Bron: de Pastabijbel.
-Spaghetti met zalm en garnalen: 300 g zalmfilet, 200 ml witte wijn, verse basilicum, 6 rijpe pomodori, zongedroogde tomaten, 350 g spaghetti of fusili, 115 gram garnalen. Bron: de Pastabijbel.
-Pasta met tonijn: mozzarella, tonijn uit blik, zongedroogde tomaten, gewone tomaten, sperziebonen, rode uien, knoflook, volkoren pasta.

‚ėÜ leestip ‚ėÜ

PASTA VLEES:

-Pasta met heel veel verstopte groenten: rode, gele en groene paprika, bos boswortels, knoflook, 500 gr passata di pomodoro (gezeefde tomaten, te koop zonder conserveringsmiddelen en suiker), 125 gram spekjes, 500 gram gehakt, 500 gram pasta, olijfolie, balsamico, rozemarijn takje, kaas voor er overheen, Cherry tomaatjes erbij. Het recept vind je op Leuk Met Kids. 
-Pasta Bolognese:
 500 gr rundergehakt (tartaar is magerder), 1 ui, 300 g winterwortel, bleekselderij, ontbijtspek, blikje tomatenpuree, blikje tomatenblokjes, oregano (en tijm, rozemarijn en blaadje laurier), rode wijn, vleesbouillon, pasta. Eventueel verse parmezaan. Het recept vind je bij AH.
-Pasta met kip en champignons: pasta, kipfilet, (kastanje)champignons, room(kaas), tijm.
-Fu¬≠sil¬≠li met kip en ge¬≠gril¬≠de pa¬≠pri¬≠ka: 300 g fusilli, 500 g broccoli, 1 ui, 300 g kipfilet, 1 pot gegrilde rode paprika’s. Het recept vind je bij AH.
-Trottole met kastanjechampignons: 200 g cr√®me fra√ģche, 300 g Yorkham naturel, 1 blik artisjokharten, 500 g kastanjechampignons, 300 g trottole, knoflook, 1/2 bakje tijm (a 15 g). Het recept vind je bij AH.

‚ėÜ leestip ‚ėÜ

PASTA VEGA:

-Pasta met artisjokken: 200 gram macaroni, 2 potten artisjokkenharten, 3 rode uien, room, pijnboompitten, peterselie. Het recept vind je bij AH.
-Pasta met paddestoelen: spaghetti, eekhoorntjesbrood, kastanjechampignons, sjalotje, knoflook, slagroom, verse peterselie. Extra: een beetje kaas. Het recept vind je bij Koken voor mijn dochter.
-Gevulde pasta met tomaten-paprikasaus: gevulde pasta, blik tomaten, geroosterde paprika, ui gesnipperd en gefruit, room/crème fraiche, salade. Extra: kaas, ham of spekjes.
-Spaghetti met geroosterde-paprikasaus: 3 rode paprika’s, 300 g spaghetti, 3 knoflooktenen, 1 ui, oregano, witte wijn, 4 takjes oregano, 150 g pecorino of grana padano, kappertjes. Het recept vind je bij AH.

‚ėÜ leestip ‚ėÜ

AARDAPPELS, STAMPPOT, AARDAPPELPUREE:

De Appie heeft aardappelpuree in de diepvries, in klontjes ingevroren en zonder allerlei conserveringsmiddelen er in, ideaal dus voor een gezonde maaltijd met kids. Het voordeel van alles wat uit de diepvries komt is dat het er kraakvers in gaat en er geen conserveringsmiddelen nodig zijn om het lang houdbaar te maken.
-Aardappelpuree met vis: diepvries aardappelpuree, vis en groente (knolselderij, courgette, schorseneren, etc), komkommersalade. Voor groentehaters kun je knolselderij door de aardappelpuree blenderen.
-Aardappelpuree met vlees: diepvries aardappelpuree, gehakt of rundervinken (of ei) en diepvriesspinazie.
-Aardappelsalade met forel: kilo nieuwe aardappelen, gerookte forel (of makreel), ciderazijn (of citroen of een andere azijn), bieslook, mijn toevoeging: tuinerwtjes of sperziebonen. Het recept vind je bij AH.
-Erwtenstamppot met makreel: vastkokende aardappels, uien, tuiniererwten diepvries, makreel, bieslook, slankroom, mosterd. Het recept vind je bij AH.
-Zuurkoolstamppot: 1000 gram kruimige aardappelen, 500 gram zuurkool, 1 rookworst, 1 bakje spekblokjes, melk, nootmuskaat, peper en zout.

‚ėÜ leestip ‚ėÜ

GNOCCHI:

-Gnocchi funghi: gnocchi di patate, gemengde of seizoenspaddestoelen, evt ansjovis, citroen, peterselie, heel klein scheutje witte wijn (goed laten verdampen!), parmigiano reggiano. Het recept is van De Avonden @ 2 Hoog.
-Gnocchi met gar­na­len: 1 pak gnocchi , sambal oelek, 200 gram garnalen, 1 pakje sugo pastasaus pikant, 1 bol mozzarella, 1 zak rucola. Het recept vind je bij AH.

‚ėÜ leestip ‚ėÜ

COUSCOUS:

-Frisse couscous Tabouleh voor een warme dag:  1 rode en 1 gele paprika, 1 courgette, 1 blikje tomaten, 1 citroen, een bosje munt en een bosje peterselie, 500 gram couscous, olijfolie, balsamico. Voor erbij: falafel of worstjes, baba ganoush (te koop bij supermarkt of Turkse groenteboer) of humus, stukjes komkommer, eventueel pitabroodjes. Het recept vind je op Leuk Met Kids. 
-Viscouscous met zomergroenten:
1 limoen, kippenbouillon, 1 zak paprikamix, 1 aubergine, 150 g couscous, 6 tomaten, 300 g schelvisfilet of andere witte vis (evt avocado). Het recept vind je bij AH.
-Cous­cous­sa­la­de met avo­ca­do en to­nijn: 1 citroen, 200 g couscous, 1 avocado, verse munt, verse peterselie, kappertjes, sperziebonen, 2 verse tonijnsteaks (of kipfilet), kippenbouillon. Het recept vind je bij AH.
Geroosterde groenten, couscous en worstjes of falafel: groenten geroosterd op 250 graden in de oven (zoals paprika’s, courgette, aubergine, zongedroogde tomaten, rozemarijn takje), couscous, worstjes of falafel (bij de biowinkel zonder al te veel rommel).
Couscous met groentesaus: groenten gestoofd in een goede braadpan zoals van Le Creuset, eerst de ui en knoflook bakken, dan de overige groenten en kruiden erbij (pompoen, paprika’s, kikkererwten uit blik, wortel, courgette, pepertje, tomaten evt uit blik, koriander), couscous maken, vlees of vega erbij (worstjes, falafel, vegetarische ballen, draadjesvlees, etc).

‚ėÜ leestip ‚ėÜ

SALADE:

-Gado gado: een pot pindakaas, twee eetlepels zoete ketjap, twee eetlepels chilisaus, twee eetlepels citroen, twee theelepels ketoembar (koriander, twee theelepels djahé (gemberwortel), een theelepel djintan (komijn), komkommer, spitskool, boontjes en wat je verder lekker vindt, rijst, eieren, gefruite uien, seroendeng (geroosterde kokos met pinda’s), sambal Badjak. Het recept vind je op Leuk Met Kids. 
-Tonijnsalade met citroen, peper, avocado en chilipeper:
 2 blikjes tonijn, 2 rijpe avocado’s, 4 el olijfolie, 1 citroen, 200 gram gemengde slamix, balsamico azijn, cayennepeper, 1 chilipeper. Het recept vind je bij Vishelden.nl.
-Geroosterde bietensalade met geitenkaas: 8 el extra vierge olijfolie, grof zeezout, 100 g pistachenoten, 4 handsinaasappels, 300 g geitenkaas, balsamicoazijn, 1 bakje basilicum, brood. Het recept vind je bij AH.

‚ėÜ leestip ‚ėÜ

OVEN:
-Melanzane a la Parmigiano: 1 courgette, 1 aubergine, 1 ui, 3 takjes tijm, blokje kippenbouillon, 2 blikjes tomatenblokjes, 1 blikje tomatenpuree, 1 bol mozzarella, parmezaanse kaas. Het recept vind je bij Cafe Reineke.
-Zuurkoolschotel met gehakt en aardappel: half duopak magere spekreepjes, 300 gram gehakt, gedroogde tijm, kaneelpoeder, zakje zuurkool, aardappelpuree diepvries, 2 appels. Het recept vind je bij AH.
-Ro­de­kool­scho­tel met vega ui­en­ge­hakt: 1 kg iets kruimige aardappelen, 4 uien, 2 schalen vegetarisch fijngehakt, Italiaanse kruiden, 2 potten rodekool met appel. Het recept vind je bij AH.

‚ėÜ leestip ‚ėÜ

STOOFSCHOTEL:

-Tropische lamsstoof: 1 kg lamsbout (inclusief bot), 3 sjalotjes, knoflook, 3 tl kardemom, 2 kaneelstokjes, 900 ml bouillon (kalfs- of classico), 1 limoen, 6 rijpe abrikozen, verse koriander, verse munt, 50 gram boter, bloem. Het recept vind je bij de Avonden @ 2 Hoog.
-Ovenschotel met rode kool, lamsmerquez en aardappelpuree: pp 1 a 2 merquez of 1 grotere kalfs/braadworst, een middelgrote rode kool, suiker, azijn, kruidnagel, 500 gr kruimige aardappels, 100 ml melk. Het recept vind je bij Café Reineke.

‚ėÜ leestip ‚ėÜ

SOEP:
-Kippensoep voor heel veel energie: vier grote kipfilets, 6 blokjes kippenbouillon (bij de biowinkel zoutarm te koop), vermicelli, 2 bosjes platte peterselie, een halve eetlepel kerrie, een mengsel van soepgroenten, bijvoorbeeld 2 uien, 2 winterpenen, 2 preien, 2 broccoli’s (je kunt natuurlijk ook een paar zakjes kant en klare soepgroenten in de supermarkt kopen). Het recept vind je op Leuk Met Kids.
-Wortelsoep: uien, wortels, evt een rijpe tomaat, bouillon met mate ivm zout, gember, verse kruiden zoals rozemarijn, peterselie en/of salie. Ui bakken, rest toevoegen, als alles gaar is gember verwijderen en de boel pureren met een staafmixer.
-Champignonnesoep: een ui, selderij, bakje champignons, teentje knoflook, bloem, beetje cr√®me fra√ģche, verse peterselie, twee bruine boterhammen. Het recept vind je bij Koken voor mijn dochter.
-Franse Uiensoep: kilo uien, suiker, tarwebloem, witte wijn, 2 liter runderbouillon, stokbrood, Gruyère. Het recept vind je bij Koken voor mijn dochter.
-Tomatensoep: kilo goede en rijpe tomaten, ui, knoflook, selderij, balsamicoazijn. Het recept vind je bij Koken voor mijn dochter.
-Aardappelsoep met saffraan: paar grote kruimige aardappels, ui, halve rode paprika, cr√®me fra√ģche en saffraan. Het recept vind je bij Koken voor mijn dochter.
-Erwtensoep: 6 schouderkarbonades, 1000 gram spliterwten (gedroogd in pak), 2 eetlepels zout, 1500 gram knolselderij, 4 grote preien, 100 gram verse selderij of 4 gram gedroogd uit een potje, 4 laurierblaadjes, peper en zout, eventueel cayennepeper, 2 tot 4 rookworsten (desgewenst spek), roggebrood of afbakbroodjes, katenspek, jonge kaas. Het recept vind je bij hier op Leuk met kids blog.

‚ėÜ leestip ‚ėÜ

OMELET EN ANDERE EIEREN:

-Boerenomelet: tomaat, ui, knolook, paprika, champignons, provencaalse kruiden, ham, kaas en eieren (evt brood).
-Aard­ap­pelo­me­let met to­ma­ten: 750 g aardappelen vastkokend, 2 preien, 6 eieren, 250 g bakje ricotta , 1 bakje cherry tomaten, 1 kropsla. Het recept vind je bij AH.
-Frittata met lentegroenten van Jamie Oliver: handje tuinerwtjes, handje ma√Įs, 6 eieren, verse munt, platte peterselie, 75 g geitenkaas, 1 rode peper evt, parmezaan, komkommer voor erbij. Het recept vind je bij AH.

‚ėÜ leestip ‚ėÜ

QUICHE en BROODJES:

-Broodje hamburger: dé specialiteit van papa en dé meest onverwachte manier om groente naar binnen te krijgen. 600 gr (biologisch) rundergehakt, 1 zakje hamburger kruiden (of naar keuze gedroogde kruiden en zout), 6 el paneermeel, 2 eieren, sambal, knoflookpoeder, Provençaalse kruiden, bloem. Voor erbij naar keuze: sla, tomaat, komkommer, augurk, avocado, gegrilde paprika, gegrilde aubergine (aanrader!), kaas, gebakken ei, gebakken spek, glazig gebakken uien, bruine bolletjes (oké en wit voor de volwassen mannen), ketchup en mayonaise (Tons fris zure mayonaise van de biowinkel bevat geen suiker en E-nummers). Het recept vind je op Leuk Met Kids.
-Cham­pig­non­qui­che met rook­kaas: 5 plakjes deeg voor hartige taart (diepvries), 500 g kastanjechampignons, 4 eieren, 100 ml slagroom, 100 g rookkaas, 6 tomaten, 5 eetlepels balsamicodressing. Het recept vind je bij AH.
-To­mat­en­qui­che: 6 plakjes deeg voor hartige taart (diepvries), 4 vleestomaten, 3 eieren, 4 eetlepels Griekse yoghurt, 4 eetlepels havermout, 100 g geraspte kaas, 2 zoete uien. Het recept vind je bij AH.
-Groen­te­qui­che met kaas: 5 plakjes bladerdeeg (diepvries), 350 g groenten (bijv. sperziebonen, doperwten, snijbonen en/of bloemkool), 3 eieren, 100 ml halfvolle melk, 100 g geraspte kaas, mayonaise, mosterd, 300 g gemengde sla. Het recept vind je bij AH.
-Meer recepten voor hartige taart vind je elders op Leuk Met Kids.

‚ėÜ leestip ‚ėÜ

RISOTTO:
-Risotto bianco: bouillon, 1 ui, knoflook, selderij, 400 g risottorijst, witte wijn, 100 g boter, verse parmezaan. Eventueel voor pesto: hand pijnboompitten, knoflook, 3 handen basilicum, parmezaan, goede olijfolie. Lekker met witte vis. Het recept vind je bij Jamie Oliver.
-Risotto met venkel, ricotta en peper: bouillon, 1 ui, knoflook, selderij, 400 g risottorijst, witte wijn, 100 g boter, verse parmezaan, 1/2 tl venkelzaad, knoflook, 2 venkels, 2 gedroogde pepers (evt minder). Lekker met witvis of kip. Het recept vind je bij Jamie Oliver.
-Risotto met zalm: 1 ui, 2 knoflooktenen, 2 courgettes, 300 g risotto, 200 g gerookte zalm, 50 g parmezaanse kaas. Het recept vind je bij AH.

‚ėÜ leestip ‚ėÜ

OVER VIS:
Vis is heel gezond, de vetten er in zijn ook goed voor opgroeiende kinderen, maar vis zit vaak vol met gifstoffen. De visboer kan je info geven welke vis verantwoord is. De Appie heeft op haar site een overzicht van welke vis verantwoord gevangen wordt. Helaas is het in de webwinkel en winkel (nog?) niet in een oogopslag duidelijk, maar het is al meer dan veel andere supermarkten doen. Ook leuk is de site Vishelden, met allerlei makkelijke visrecepten voor kids.

Heb jij tips? Laat ze achter onder aan dit bericht.

Artikelen over gezond eten op Leuk met kids

Melamine servies waar je kids en jij vrolijk van wordenDe lekkerste recepten voor zelfgemaakte Zoku ijsjes20140205-195559.jpg20140205-195831.jpg20130921-143808.jpg20140205-195604.jpgwat-eten-we-vandaag-susan-aretz-4.jpg.jpegMoestuintje: creatieve idee√ęn voor kinderenRecept voor pizza en pasta om samen met de kids te maken¬†De leukste cadeautips voor vrouwen: wat koop je voor mama?¬†

Maud

Add your Biographical Info and they will appear here.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.