Je peuter voorbereiden op de komst van een baby broertje of zusje


Volg je Leuk Met Kids al via InstagramFacebook of Pinterest?

De komst van de baby kan voor je oudste zoon of dochter best even wennen zijn. Hij of zij wordt opeens grote broer of grote zus en moet de aandacht delen. Hoe maak je het zo makkelijk mogelijk?

Bedenk van tevoren wanneer je de baby wil introduceren. Negen maanden wachten is lang voor een peuter, je kunt er na de zwangerschapstest nog even mee wachten.

Bespreek samen met je kind de komst van de kleine. Lees bijvoorbeeld samen Kleine Pluis van Dick Bruna, waarin Nijntje grote zus wordt. Of kijk naar deze filmpjes van School TV: één over de ontwikkeling van een ongeboren baby en één over de geboorte. Eigenlijk bedoeld voor wat oudere kinderen, maar voor een kind van rond de twee jaar op zijn manier ook prima te begrijpen. Dan snapt je kind tijdens de echo’s meteen wat hij ziet en dat er in die bolle buik een baby zit. Die mag hij natuurlijk af en toe aaien of een kusje geven.
20131125-170654.jpg
Tijdens je verlof kun je samen met je kind een cadeau of kledingstuk voor de baby kopen, zodat je kind dat na de geboorte kan geven. Andersom kun je ook een cadeau voor je oudste kind kopen, dat hij krijgt na de geboorte van de baby.

Beperk grote veranderingen voor je kind en laat even zo veel mogelijk alles bij het oude. Krijgt je kind een nieuwe kamer of nieuw bed, laat het dan op tijd “verhuizen”. Dit is geen periode om nieuwe dingen te leren, zoals zindelijk worden. Houdt gewoontes juist vast, zoals elke avond een boekje lezen of elke zondagochtend met zijn allen in het grote bed.

Zorg dat je oudste kind na de geboorte voldoende aandacht krijgt. Zeker als je borstvoeding geeft, dan zit je als moeder veel met je baby op schoot. Dit is ook een prima moment om de oudste een boekje voor te lezen, zodat die zich niet buiten gesloten voelt. Als hij het leuk vindt kan hij ook af en toe helpen, bijvoorbeeld door dingen aan te geven. Doe ook af en toe iets alleen met je oudste kind, de andere ouder kan dan bij de baby blijven.

Tot slot: bedenk dat het helemaal niet gek is als je oudste kind niet altijd blij is met de geboorte van de baby, of zelfs vraagt wanneer de baby weer weggaat. Die baby vraagt veel aandacht en bovendien kun je er niet eens mee spelen, dat is gewoon even wennen. Hoe meer begrip je toont, hoe sneller je kind went.

Meer lezen? Opvoedadvies.nl gaat in detail in op hoe je peuter de komst van de baby beleeft.

LEESTIPS ZWANGERSCHAP (klik op het plaatje)
20131012-084539.jpg 20140116-123413.jpg

 

 
Nieuw op Leuk Met Kids

Add your Biographical Info and they will appear here.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.