Recepten voor Sinterklaas: marsepein, kruidnoten en pepernoten

Sint & Piet zijn in het land! De verlanglijstjes zijn gemaakt, Sinterklaasliedjes worden uit volle borst gezongen, de grootste schoenen worden zo vaak mogelijk gezet. Maar behalve naar de cadeautjes wordt ook uitgekeken naar de Sint-lekkernijen! En die kun je heel eenvoudig zelf maken met je kinderen. Kruidnoten, banketletters, speculaas – helemaal niet moeilijk en je huis gaat er ook nog heerlijk van ruiken. Probeer dit recept voor kruidnoten eens.

Recept voor Sint & Piet: marsepein en pepernoten

Kruidnoten

Ingrediënten: 200 g zelfrijzend bakmeel, 100 g bruine basterdsuiker, 75 g koude boter in kleine klontjes, 3 el melk, 2 tl speculaaskruiden

1 Meng alle ingrediënten in een kom en kneed goed. Maak een bal van het deeg en omwikkel met plastic folie. Leg minstens een uur in de koelkast.
2 Verwarm de oven voor tot 200 graden. Vet een bakblik in of bekleed met bakpapier.
3 Maak kleine ronde balletjes (ze worden nog wat groter in de oven!) en leg ze op wat afstand van elkaar op het bakblik. Druk ze iets aan.
4 Zet de kruidnoten 10 minuten in de oven en laat ze vervolgens goed afkoelen om knapperig te worden.
5 Wil je liever chocoladekruidnoten? Smelt dan nog 100 g witte, pure of melkchocolade au bain marie. Daarvoor zet je een glazen schaal op een pannetje met een laagje kokend water. De schaal en het water raken elkaar niet. De chocolade smelt langzaam zonder aan te branden. Vervolgens dompel je de (afgekoelde!) kruidnoten met twee vorken in de chocolade en laat je ze los van elkaar uitharden op bakpapier, liefst in de koelkast. Of je besprenkelt de kruidnoten op een bakblik met bakpapier met lepeltjes gesmolten chocolade – alleen heb je dan geen chocola rondom. Goed laten uitharden en smullen maar!

Het grappige is dat kinderen kruidnoten tegenwoordig voor pepernoten aanzien – maar dat zijn ze natuurlijk niet! De ouderwetse pepernoten kun je ook zelf maken. Ze worden gemaakt van hetzelfde deeg als taai-taai. Ook leuk om eens te bakken! Je kunt ze eventueel mengen met Sinterklaas-snoep.

Recepten voor Sinterklaas: marsepein, kruidnoten en pepernoten

Pepernoten

Ingrediënten: 100 g bloem, 225 g zelfrijzend bakmeel, 7 el honing, 4 el stroop, 1 ei, 1 el speculaaskruiden, snufje zout, nog wat extra bloem

1 Meng alle ingrediënten met een mixer door elkaar. Vorm er tot slot met je handen een bal van.
2 Pak een rechthoekige bak of plank, waar het deeg op mag rusten in de koelkast. Bestrooi deze licht met bloem. Leg de bal deeg erop en druk plat tot een vierkant of rechthoek van ongeveer 1 cm dik. Dek af en zet zo’n 1,5 uur in de koelkast.
3 Na de rusttijd verwarm je de oven voor op 200 graden. Leg op een bakplaat een vel bakpapier.
4 Snijd het deeg in rechthoekige pepernootjes. Let op: ze rijzen nog iets in de oven, dus snijd ze niet te groot!
5 Bak de pepernoten in 10-15 minuten af. Liefst zijn ze een beetje knapperig van buiten maar niet droog van binnen! Bewaar ze luchtdicht, maar niet te lang, dan worden ze te hard.

Maar het allerleukst om met kinderen te maken is toch wel marsepein. Het kan niet mislukken en je kunt eindeloos variëren met de kleuren en figuurtjes. Voor kinderen is het net zo leuk als kleien, met als enige verschil dat deze ‘klei’ eetbaar is! (Houd er rekening mee dat je de marsepein een nacht moet laten rusten voor je hem kunt verwerken!)

Recepten voor Sint & Piet: marsepein en pepernoten

Marsepein

Ingredienten: 200 g poedersuiker, 200 g amandelmeel (bij de natuurwinkel of exotische supermarkt), 1 eiwit, een paar druppels citroensap, bakkleurstoffen of natuurlijke kleurstof (bietensap, cacao)

Zo maak je het:
1 Kneed alle ingrediënten goed door elkaar tot een glad mengsel.
2 Verdeel de marsepein in porties om te kleuren. Voeg bij iedere portie wat kleurstof toe en kneed goed door.
3 Bewaar de losse porties marsepein in plastic folie in de koelkast. Laat minstens 12 uur liggen voor je het verder verwerkt.
4 Rol de marsepein uit op een met poedersuiker bestoven werkblad en vorm tot wat je wilt! Met een deegroller, een mesje en een cocktailprikker kom je al een heel eind. Met leuke uitstekers maken ook de allerkleinsten al een leuk figuurtje! Als je verschillende stukjes marsepein aan elkaar wilt bevestigen, kun je dit doen door wat water ertussen te kwasten. Marsepein blijft lang goed, mits luchtdicht bewaard.

Veel plezier!

Dit artikel werd geschreven door Anouk van De kinderkookshop.

Kijk hier voor meer leuke recepten voor Sint & Piet en voor leuke cadeaus!

Meer lezen 

De favoriete schoencadeaus van SinterklaasSinterklaas: knutselen en DIYDe leukste boeken over SinterklaasSinterklaascadeaus inpakkenSinterklaas in Sesamstraat door de jaren heen: een overzicht van de filmpjesSinterklaasliedjes op YouTubeDIY: de zak van Sinterklaas zelfmakenSpeculaas muffins maken: een recept op basis van worteltaart De leukste Sinterklaasintochten

Maud

Add your Biographical Info and they will appear here.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.