101 leuke uitjes met kinderen in Nederland en België

Wat kun je toch veel leuke uitjes met kinderen doen in Nederland en België! Ik maakte een lijstje van onze favorieten, in alle provincies. Er zitten zowel kindvriendelijke uitjes voor binnen als voor buiten tussen.

We hebben de afgelopen jaren zo veel toffe uitjes bezocht, maar ook nog zo veel op onze wensenlijst staan. Naast al onze eigen favorieten, vroeg ik op Facebook en Instagram wat jullie leuke uitjes met kinderen vinden. Dankzij jullie is mijn wensenlijstje dan ook nog veel langer geworden 😉

Heb jij nog leuke uitjes met kinderen die ook niet mogen missen? Stuur dan een mailtje naar info [at] leukmetkids.nl!

Lees ook de Leuke Update, vol kids nieuwtjes en musthaves

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan ontvang je af en toe nieuwe tips

101 leuke uitjes met kinderen in Nederland en België. Wat kun je toch veel leuke uitjes met kinderen doen in Nederland en België! Ik maakte een lijstje van onze favorieten, in alle provincies. Er zitten zowel binnen als buiten uitjes tussen.


Inhoudsopgave


De leuke uitjes met kinderen liggen in heel Nederland. Je kunt er lekker doorheen bladeren, of doorklikken naar jouw provincie:

Groningen
Friesland
Drenthe
Overijssel
Gelderland
Utrecht
Flevoland
Noord Holland
Zuid Holland
Zeeland
Noord Brabant
Limburg
België: Vlaanderen
België: Wallonië


Korting op uitjes


Met een beetje mazzel kun je een leuke korting op je tickets voor uitjes met kinderen krijgen. Zeker als je flexibel bent wanneer je wil gaan of wat je precies gaat doen. Zoek je een ticket met korting, kijk dan eens bij Tiqets en bij Tours & Tickets.


Leuke uitjes met kinderen in heel Nederland


Het hele jaar door zijn er festivals en markten met kinderprogramma. Zoek je festivals voor de komende tijd, kijk dan ook even in de Leuk met kids agenda voor een lijstje.

Steeds meer restaurants zijn kindvriendelijk en sommige hebben ook hele fijne terrassen. Op Leuk met kids vind je een lijst met kindvriendelijke restaurants in heel Nederland.

Bij strandtenten kun je heerlijk spelen, of het nou aan zee is of aan een meer of rivier. Zelfs de grote steden hebben tegenwoordig hele leuke stadsstranden. Ik maakte een lijstje met kindvriendelijke strandtenten.

Er zijn klimbossen op heel veel verschillende plekken: lekker buiten klimmen voor klauteraars. Wij gingen bijvoorbeeld naar Fun Forest, die zitten in verschillende steden.

Op een druilerige dag is een binnenspeeltuin ideaal, daarom ik maakte een lijstje met leuke binnenspeeltuinen en buitenspeeltuinen.

Voor peuters, kleuters en grotere kinderen zijn er leuke theatervoorstellingen. Kijk eens bij je lokale theater wat er speelt.

Wist je dat je kind gratis met de trein mee kan? Hoe je dat regelt lees je hier op Leuk met kids.

zwemmen bij strand Bakkum

De natuur in

In de natuur vind je veel leuke uitjes met kinderen. Het bos is altijd wel in de buurt. Lekker laarsjes aan en stampen maar, maar ook vanuit de kinderwagen is er al genoeg te zien. Bij de buitencentra van Staatsbosbeheer kun je daarnaast een wandeling over een kabouterpad maken, compleet met kaboutermuts en knapzak.

Aan het einde van de zomer en het begin van de herfst kun je in veel boomgaarden appels, peren en ander fruit plukken. Vaak betaal je alleen voor het fruit. Landgoed de Olmenhorst vind je in Lisse. De Fruittuin van West heeft ook plek om te spelen, kippen, een restaurant en een winkeltje. Philips Fruittuin in Eindhoven is aangelegd door Anton Philips, nu is er een pannenkoekenhuis met speelhoek en speeltuin.

Natuurmonumenten heeft de Oerrr speelnatuur op verschillende plekken in Nederland. Kinderen kunnen hier eindeloos spelen in de natuur.

Ken je de wandelknooppuntennetwerken al? Je kunt een wandeling uitstippelen tussen verschillende knooppunten. Die wandeling volg je dan via de paaltjes met gekleurde pijlen. Op veel parkeerplaatsen bij wandelgebieden zie je deze wandelroutes staan. Je kunt ze ook online zoeken of zelf uitstippelen bij de ANWB of Wandelnet. Met kids is het erg fijn om van tevoren te weten hoe ver een wandeling is.

Wandelen kan een ware ontdekkingsreis voor de kinderen zijn. Blotevoetenpaden zijn natuurlijk helemaal een avontuur en ze zijn er op steeds meer plekken. Google eens voor een locatie bij jou in de buurt, of kijk even naar dit handige overzicht van De Wandeldate.

101 leuke uitjes met kinderen in Nederland en België – binnen en buiten, zoals een kabouterpad wandelen


Leuke uitjes met kinderen in Groningen


Blotevoetenpad in het Peebos in Opende tussen Surhuisterveen en Tolbert: bij Theetuin Blotevoetenhof. Er is een langere en een kortere route.

Sint Vitusholt in Winschoten: kleurrijke speeltuin. Met een kiosk en een speciaal deel voor kleintjes.

De Leeuwenborg in Nieuw Scheemda: indoor speelparadijs, lopen op een bal in het water en midget golf.

LEGiO-Museum in Grootegast bij Roden en Zuidhorn: LEGO museum met de slogan “kijken, bouwen, spelen”. Daarnaast is hier ook een museum met legervoertuigen, een drukkerijmuseum en museumrestaurant American diner.

Landgoed Tenaxx in Wedde bij Veendam: klein attractiepark. Het heeft onder meer een dinopark, bomenpark, miniatuurpark, speeltuin en ook een treintje.

De stad Groningen en omgeving

Het Groninger Museum: ligt vlak naast het station van Groningen en is daar echt een eye catcher. Naast een collectie over de geschiedenis en cultuur van Groningen, vind je er ook moderne kunst, fotografie, mode en design. Er is daarnaast een ontdekkingsruimte voor allerlei activiteiten. Ook is er een atelier waar je zelf creatief aan de slag kunt gaan.

Storyworld in Groningen is het museum voor strips, animatie en games. Voorheen was dit het Stripmuseum.

Hofje van Harkstede in Harkstede bij Groningen: pluktuin. Je kunt hier fruit en bloemen plukken.

Beachclub Kaap Hoorn in Haren bij Groningen: strandtent aan het Hoornsemeer, die het hele jaar open is. Binnen is er ook een speelhoekje en een kindermenu.

Paviljoen Appelbergen in Glimmen bij Haren: bij dit paviljoen kun je pannenkoeken eten, maar ook allerlei andere dingen. Buiten is er een terras met speeltuin.

Familiepark Nienoord in Leek tussen Groningen en Roden: landgoed met allerlei faciliteiten. Er is een speeltuin, kinderboerderij en een treintje. Daarnaast is er binnen een apenkooi, bioscoop, binnenzwembad en een miniatuurwereld met treinen.


Leuke uitjes met kinderen in Friesland


De Kruidhof in Buitenpost bij Dokkum: “hortus van Fryslân”. Er zijn twee natuurlijke speeltuinen. Ook is er een kleine speeltuin voor kleintjes, met zandbak met klimheuvel en glijbaan. Daarnaast is er er een grote speeltuin voor wat grotere kinderen, met klimtoren, kabelbaan, watertoestellen en kookpot. In het Tuincafé eet je verse streekproducten.

Om de Dobben in Burgum: brasserie in de natuur, in hippe landelijke stijl. Met grote houten speelweide. In het natuurgebied Om de dobben kun je vrij rondstruinen. Er is ook een deel waar je bloemen of bramen mag plukken.

Speelbos Sparjebird in Hemrik bij Drachten: speelnatuur van Staatsbosbeheer, waar je kunt eten bij de Blokhut.

Het Friese Museumdorp in Allingawier bij Makkum: openluchtmuseum in karakteristieke terpdorp. Je kunt er ook naar het restaurant, een speurtocht doen, kabouters zoeken en naar de speeltuin.

Rond de Friese meren

Kameleondorp Terherne bij Sneek: spelen in het teken van Hielke en Sietse uit de Kameleon boeken. Het ligt in een waterrijk gebied, met Avonturen Eiland, overdekt boerenspeelerf en rondvaart.

Sybrandy’s Speelpark in Oudemirdum tussen Workum en Lemmer: dit speelpark zit een beetje tussen een grote speeltuin en een attractiepark in.

De Hege Gerzen in Oudemirdum: recreatieterrein en strand. Met strandpaviljoen en Blotevoetenpad Gaasterland.

Paviljoen Salt in Terherne: strandtent aan de Zoutepoel. Met omheinde speeltuin met airtrampoline. Er is hier naast een uitgebreide volwassen kaart, ook een kinderkaart.

Kinderboerderij Sneek: kinderboerderij. Heeft behalve dieren ook een terras, speeltuin, zandbak, airtrampoline, tractoren en een watertuin. Voor slecht weer is er daarnaast een speelzolder.

Duinen Zathe in Appelscha: klein attractiepark. Met onder andere een verkeerscircuit, botsbootjes en octopus.

Blotevoetenpad Drents-Friese Wold in Appelscha: met blote voeten op avontuur. Bij het Buitencentrum is ook een Boswachterslab.

Beachclub Lemmer in Lemmer: strandtent aan het IJsselmeer. Op het strand is een speeltuin. Daarnaast is er binnen een speelhoek en er zijn een paar kindergerechten.

Fruithof de Struikrover in Oldeholtpade bij Wolvega: in het plukseizoen kun je hier biologisch fruit plukken. Ook kun je er terecht voor zaden en plantjes.


Leuke uitjes met kinderen in Drenthe


Rond Assen 

Boomkroonpad in Drouwen: op dit pad van Staatsbosbeheer loop je letterlijk tussen de hoge boomtoppen door. Je vindt hier ook Speelbos Lorken.

In Roden, tussen Groningen en Assen, zit Museum Kinderwereld, een speelgoedmuseum, met antiek speelgoed, zoals poppen, auto’s, treinen, speelautomaten en Lego.

Bij Boon in Peize bij Roden: stijlvol restaurant in een mooi oud gebouw. Er is een grote speelkamer voor kinderen. Daarnaast is er een kidsmenu. Na het eten worden kids meegenomen om een ijsje en een cadeautje te kiezen.

Gevangenismuseum in Veenhuizen bij Assen: een oude veenkolonie. Voor kinderen zijn er speurtochten, een klauterbajes, ritje met de Boevenbus en kleuren en tekenen in de tekencel.

Museumdorp Orvelte: dorpje met oude Drentse boerderijen. Daarnaast is er een kinderboerderij met speeltuin.

De Kleine Moere in Grollo bij Assen: outdoor belevenissenpark. Leuk voor kinderen die van buiten ravotten houden. Met onder meer klimbos, boulderen, suppen, kanoën, vlotten bouwen, mountainbiken en hindernisbaan. Ook is er een strandpaviljoen aan de waterplas met strand en houten speeltuin.

Bosjes Fruit in Gieterveen bij Stadskanaal en Assen: fruit plukken in de Bosjestuin. Onder meer frambozen, bessen, pruimen en kersen plukken.

101 leuke uitjes met kinderen in Nederland en België – binnen en buiten. Zoals Museumdorp Orvelte in Drenthe, een dorpje met oude Drentse boerderijen. Daarnaast is er een kinderboerderij met speeltuin.

Rond Hoogeveen

De Bospub in Dwingelo bij Hoogeveen: ligt in het Nationaal Park Dwingelderveld. Na een wandeling eet je hier pannenkoeken of iets anders. Alles ademt de sfeer van het bos.

Recreatiegebied Nijstad in Hoogeveen: strand met speeltuin. Paviljoen Nijstad is een strandtent aan het water. Op de kaart staan verse en lokale producten.

Plopsa Indoor in Dalen bij Coevorden: grote binnenspeeltuin met bekende karakters. Denk aan Maya de Bij, K3, Wickie de Viking, maar ook allerlei anderen.

De Drentse Koe in Ruinerwold bij Meppel: speel- en ijsboerderij. Je kunt hier ook lunchen. Er is een speelweide en ook een overdekte speelschuur met boerderijthema. Daarnaast zijn er tractoren, kabelbaan, dieren, waterspeeltuin en speeltoestellen.

Rond Emmen

Rijk der Kabouters in Eext bij Stadskanaal: kabouterbos met speeltuin. Je kunt ook een speurtocht doen.

Kabouterland in Exloo bij Emmen: verschillende speeltuinen binnen en buiten. Geheel in het teken van kabouters, trollen en dieren. Er is ook een restaurant en terras.

Wildlands Aventure Zoo in Emmen: dierentuin. Naar eigen zeggen in wereldreis in één dag.


Leuke uitjes met kinderen in Overijssel


Zwolle

Dinoland in Zwolle: speelpark voor dinosaurus fans. Buiten zijn er een speurtocht, klimparcoursen voor verschillende leeftijden, minigolf en een speeltuin. Binnen is er een t-rex expeditie, dino show, paleolab, lasergamen en een speelhal.

De Kas van Kaat in Zwolle: biologische kwekerij, winkel en lunchcafé. Kids kunnen struinen door de natuur, bijvoorbeeld over het ganzenpad met opdrachten. Ook is een maisdoolhof en klompenpad.

De Vreugdehoeve in Zwolle: restaurant bij boerderij. Er is een grote speeltuin, met onder andere een airtrampoline, tractorband en mini tractors. Ook is een kindermenukaart. Je kunt meekijken op de boerderij. Via de ramen kun je de schapen zien en meekijken hoe kaas en ijs worden gemaakt.

Doepark Nooterhof in Zwolle: mooie natuurlijke speeltuin met veel water en hout. Ook is er een blotevoetenpad.

Het Vechtdal

Attractiepark Slagharen: dit park heeft attracties voor allerlei leeftijden. Ook is er een waterpark en een klimpark. Daarnaast kun je er slapen in vakantiehuisjes, in wigwams en op de camping.

De Wolventuin in Stegeren bij Ommen: binnenspeeltuin met veel hout en groen. Je kunt het combineren met het restaurant. Daarnaast is er in de zomer een binnenzwembad en buitenzwembad.

De Koppel in Hardenberg: natuuractiviteitencentrum met blotevoetenpad, aan de Vecht. De kinderen vonden het erg leuk om hier doorheen te struinen. Door het gras, water en allerlei paadjes.

De Sahara bij Ommen: ja heus, de Sahara, maar dan in Nederland. Deze zandverstuiving is indrukwekkend, het ruikt er bijzonder en het voelt er heel weids. Wij volgden een wandelroute die zowel over de Sahara liep, als door het bos er omheen. Bij de parkeerplaats zie je op de wandelkaart het overzicht van de route, we maakten daar een foto van voor we gingen wandelen.

101 leuke uitjes met kinderen in Nederland en België – binnen en buiten. Bij natuuractiviteitencentrum De Koppel in Hardenberg in Overijssel is een blotevoetenpad.

Salland

Kinderboerderij Dondertman in Holten: gigantisch speelterrein. Je wandelt van de ene groep dieren naar de andere. Voor de kids staan er bolderkarren. Behalve een kinderboerderij is er ook een speeltuin en een restaurant met speelkelder.

De Flierefluiter in Raalte tussen Zwolle en Deventer: binnenspeeltuin, buitenspeeltuin en kinderboerderij. In de buitenspeeltuin zijn trampolines, skelters, een waterspeeltuin en speeltoestellen. Op de kinderboerderij kun je ook ponyrijden en er is een kleine camping met uitzicht op de speeltuin.

NuNu in Schalkhaar bij Deventer: fijn restaurant. Er is een idyllische tuin met terras en relax stoelen, met uitzicht op een leuke ouderwetse speeltuin.

Buitenpost in Twello: groene plek bij Deventer. Met bar, streekwinkel, blotevoetenpad, camping en tuinderij.

Speelgoedmuseum in Deventer: kinderen zien hier heel veel speelgoed van vroeger. Maar er is ook veel speelgoed van nu, om lekker mee te spelen. Daarnaast is er een buitenspeelroute, door de mooie oude stad Deventer. We schreven een review over het Speelgoedmuseum.

Parkcafé Mees in Deventer: kleurrijke plek in het groen. Mees ligt op het Vogeleiland in het Rijsterborgherpark, vlakbij het station. Lees ook onze review van Parkcafé Mees.

Woeste Willem in Deventer: natuurspeeltuin aan “de andere kant” van de IJssel. Naast de stadscamping in het vroegere Worpplantsoen. Hier kunnen kinderen lekker met water kliederen. Een stukje verderop ligt het stadsstrand met pop up strandtent Meadow.

De Ulebelt in Deventer: natuur- en milieucentrum met kinderboerderij. In het Gooikerspark in de wijk Colmschate.

=> Bekijk ook: Deventer met kinderen en tieners

101 leuke uitjes met kinderen in Nederland en België, zoals het Speelgoedmuseum in Deventer.

Twente

Erve Kuiper in Denekamp: hier kun je kijken bij de koeien. Maar ook spelen in de speeltuin en genieten van het ijs van de IJskuip.

Klein Afrika in Oldenzaal: restaurant met speeltuin buiten en binnenspeelruimte. Alles staat in het teken van de dieren en natuur in Afrika.

Oyfo Kunst & Techniek in Hengelo is leuk voor kleine uitvinders. Je mag er met alles spelen en alles aanraken. Regelmatig zijn er doemiddagen, waarbij kinderen onder leiding van een docent aan de slag kunnen.

Spoorfietsen in Hengelo: met een gezinsfiets over een oud spoortraject fietsen.

Museum Buurtspoorweg in Haaksbergen en Boekelo bij Enschede: hier kun je een ritje maken met een historische locomotief.

Bij ’t Düvelshöfke in Oldenzaal: rood fruit en bloemen plukken. Ook is er een landwinkel.

Museumfabriek in Enschede: museum in de voormalige textielfabriek Het Rozendaal. Het is een natuurhistorisch museum, kunstmuseum, oudheidkamer en techniekmuseum in één. Je leert er over geschiedenis en toekomst van Twente. Je kunt zelf aan de slag met 3D printers en lasercutters in de Makerspace. In de toren van het museum zit een Sterrenwacht.


Leuke uitjes met kinderen in Gelderland


De Veluwe

Fruittuin Verbeek in Oldebroek bij Zwolle: appels en peren plukken. Er is ook een boerderijwinkel en een terras.

A.Vogel Tuinen in Het Harde bij Zwolle en Elburg: even lekker de natuur in. Lopen over het Blotevoetenpad, kruiden proeven in de Smultuin en wat drinken in het Kruidentheehofje.

De Julianatoren in Apeldoorn: een combinatie van een speeltuin en een klein pretpark.Lekker overzichtelijk en met een stuk bos erbij.

Klimbos Veluwe in Apeldoorn: lekker buiten klimmen voor klauteraars.

Kinderparadijs Malkenschoten in Apeldoorn: wat vroeger een kinderboerderij was zit nu een beetje tussen een speeltuin en een attractiepark in. Dieren zijn er nog steeds, maar bijvoorbeeld ook een speelweide, klimparcours, verkeerspark, junglepad, minigolf, waterparcours en waterfietsen.

Veluwsche Stoomtrein Maatschappij in In Beekbergen: heel veel oude stoomtreinen. Je kunt ook nog een rit maken met een stoomtrein.

Maisdoolhof Voorthuizen: doolhof met een grote speeltuin.

Vliegveld Teuge tussen Apeldoorn en Deventer: vanuit Restaurant Take Off kun je vliegtuigjes zien opstijgen en landen. Voor hele kleine kinderen is het wat minder handig, vanwege de open haarden.

’t Jagersnest in Ermelo: familierestaurant met allerlei faciliteiten voor kinderen. Buiten is er een Speel- en Doepark, binnen is er een speelhoek. In de zomer is er ook een zwembad. Bij een kinderpannenkoek mogen de kinderen zelf hun pannenkoek met snoep versieren.

101 leuke uitjes met kinderen in Nederland en België, zoals de Julianatoren in Apeldoorn in Gelderland.

De Achterhoek en Liemers

Restaurant en spelerij De Witte Wieven in Zwiep bij Lochem: in de Achterhoek bestaat de legende van de Witte Wieven. Over heksen die in de nacht in het bos dwalen. Deze speeltuin met de houten poppen in het heksenbos bestaat dan ook al heel lang. Inmiddels is er in het restaurant ook een binnenspeeltuintje.

Erve Brooks in Gelselaar bij Lochem: pannenkoekenboerderij. Met buitenspeeltuin met veel water, avonturenpad en blotevoetenpad. Maar ook een binnenspeeltuintje in een hooiberg.

Klimbos Achterhoek in Ruurlo: lekker buiten klimmen voor klauteraars. Ernaast zit ook Doolhof Ruurlo.

De Spelerij in Dieren: bijzondere speeltuin waar kinderen spelend ontdekken hoe dingen werken. Denk aan spelen met een hijskraan of broodjes bakken. Bij de Uitvinderij kunnen kinderen daarnaast met hun handen werken, met stoere materialen en machines.

Ezelstal de Edelingen in Zelhem: hier kun je met een ezeltje huren. Dat ezeltje gaat gezellig een of zelfs meerdere dagen met je mee om te wandelen.

Arnhem en Nijmegen 

Hof van Kaatje in Wijchen: recreatieboerderij voor kinderen tot 8 jaar. Er is een speeltuin, kinderboerderij, huifkar, boerengolf, jeu de boules en terras.

Zandziebar in Slijk-Ewijk bij Nijmegen en Arnhem: strandje met gratis toegankelijk speeleiland. Er is een kiosk met een terras, waar je wat te eten of drinken kunt halen. Verder kun je er waterfietsen, SUP-planken en kano’s huren.

Maisdoolhof in Malden bij Nijmegen: hier kun je dolen in het doolhof. Daarnaast is er ook allerlei ander groot speelgoed.

Watermuseum in Park Sonsbeek in Arnhem: kinderen ontdekken en leren hier van alles over water. Daarnaast kunnen ze zelf proefjes doen. Erg leuk voor nieuwsgierige kids die van techniek houden. Als het regent of koud is kun je binnen van alles doen. In de zomer kun je er ook leuke dingen buiten doen, waaronder de waterspeeltuin.

Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem: hier waan je je terug in de tijd. Het is een soort dorp met verhalen uit allerlei tijden. Ook kun je er workshops doen of gewoon lekker spelen.

101 leuke uitjes met kinderen in Nederland en België – binnen en buiten. De waterspeeltuin en terras in park Sonsbeek bij het Watermuseum, in Arnhem in Gelderland.

De Betuwe 

Geofort Herwijnen bij Leerdam en Culemborg is een fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Hier staat alles in het teken van kaarten en navigatie. Binnen in het mooie oude fort zie je van alles over cartografie en navigatie. Buiten zijn er daarnaast doolhoven. Ook kan je jezelf met een pontje over een drijvende kaart van Nederland trekken.

Tuinen van Appeltern bij Tiel: je doet hier inspiratie op voor je tuin, terwijl je kinderen spelen. Er zijn meerdere speeltuinen, waaronder een natuureiland, maar ook in de gewone tuinen kunnen ze zich goed vermaken.

selfie in de Tuinen van Appeltern


Leuke uitjes met kinderen in Utrecht


Op ‘t eiland in Nederhorst Den Berg: restaurant in het groen aan het water van de Vecht. Er is speelgoed en een kindermenu. Gasten kunnen gebruik maken van de speeltuin en kinderzwembad van het naastgelegen chaletpark. Oudere kids en ouders kunnen in de Vecht zwemmen bij de zwemtrap.

Ouwehands Dierenpark in Rhenen: deze dierentuin ken je misschien van de panda’s. Maar Ouwehands heeft natuurlijk nog veel meer dieren en speeltuinen. Buiten is er de Afrikaanse speelsafari. Binnen is er daarnaast de overdekte klim en klauterspeelplek RavotAapia, met een restaurantje voor de ouders. Kom je toch voor de panda’s? Xing Ya en Wu Wen hebben allebei een eigen tempel. Daarnaast is er een pandaknuffelmuur en een Aziatisch restaurant.

Natuurkwartier Nieuwegein: milieu educatie centrum. Met blotevoetenpad, kabouterpad en andere activiteiten voor kinderen. In park Oudegein zit ook een speeltuin.

Kasteel de Haar in Haarzuilens: mooi kasteel, ook vanwege de prachtige tuinen. Kinderen kunnen er een speurtocht doen.

Pyramide van Austerlitz in Woudenberg bij Zeist: de bekende groene piramide, gebouwd voor Napoleon. Hier kun je een mooie wandeling maken, op bordjes worden verschillende afstanden aangegeven. Ook is er een een restaurant met ouderwetse speeltuin en daarnaast een treintje, botsauto’s en zweefmolen. Het is een mooie plek om een wandeling te combineren met de speeltuin.

101 leuke uitjes met kinderen in Nederland en België. Zoals de Pyramide van Austerlitz in Woudenberg bij Zeist in Utrecht: bij de bekende groene piramide kun je een mooie wandeling maken, op bordjes worden verschillende afstanden aangegeven. Ook is er een een restaurant met ouderwetse speeltuin en daarnaast een treintje, botsauto’s en zweefmolen.

Amersfoort

Verkeerstuin in Amersfoort: op het oude NS-terrein Wagenwerkplaats kunnen kinderen lekker rondracen op fietsjes en skelters.

Dierenpark Amersfoort: dierentuin. Met een Dinobos, een Expeditie-rivier, een klimroute en een Stad der Oudheid.

Het Lokaal in Amersfoort: foodhal in twee oude loodsen in het centrum, met producten uit de regio. Met kinderstoelen, een verschoningsplek en zitkuil met keukentje en spulletjes om te kleuren. Ook is het leuk om met de kinderen een kijkje te nemen bij de bakker of de koffiebrander.

Zandfoort aan de Eem in Amersfoort: kleurrijke hippie strandtent in het centrum van Amersfoort. Op het strand staan een waterpomp, schommel en glijbaan. Binnen is er een speelruimte en op de kaart staan heel veel lekkere dingen voor kinderen. Je kunt er ook je kinderfeestje vieren.

101 leuke uitjes met kinderen in Nederland en België. Ouwehands Dierenpark in Rhenen, tussen Arnhem, Ede, Amersfoort en Utrecht: deze dierentuin ken je misschien van de panda's. Maar Ouwehands heeft natuurlijk nog veel meer dieren en speeltuinen. Buiten is er de Afrikaanse speelsafari. Binnen is er daarnaast de overdekte klim en klauterspeelplek RavotAapia, met een restaurantje voor de ouders.

Lage Vuursche

Buiten in de Kuil in Lage Vuursche: restaurant midden in het bos. Kinderen spelen er heerlijk buiten en je kunt er mooi wandelen. Lees meer over wandelen in Lage Vuursche.

Het Jagershuis in Lage Vuursche, pannenkoekenrestaurant in het Gooi. De kinderen spelen in een fantastische houten speeltuin, terwijl je zelf lekker in het zonnetje zit.

Klimbos Gooi-Eemland in Lage Vuursche: lekker buiten klimmen voor klauteraars.

Hoeve Ravestein in Baarn: biologische boerderij met winkel en terras. Kinderen kunnen de dieren op de boerderij bekijken en er zijn fietsjes en traktoren om mee te spelen. Daarnaast is er een pluktuin en klompengolf.

101 leuke uitjes met kinderen in Nederland en België – binnen en buiten. Spoorwegmuseum in Utrecht.

De stad Utrecht

Spoorwegmuseum: voor jongetjes en meisjes die gek zijn op treinen. Een deel van de collectie van het Spoorwegmuseum is buiten. Daardoor kun je met mooi weer ook lekker even in de zon zitten, terwijl de kinderen een rondje rijden in een treintje. Voor grotere kinderen is er ook een spannende 3d treinrit.

Nijntje Museum: leuk voor peuters en kleuters. Je moet wel van tevoren reserveren. Mijn tip: ga op een vrije doordeweekse ochtend, wanneer het relatief rustig is in het Nijntje Museum. Ik ging met de peuter, terwijl de kleuter op school zat.

Kartfabrique in Utrecht: lasergamen, karten of ontsnappen uit Prison Island. Ook leuk voor een tienerfeestje.

Geertjeshoeve in Haarzuilens bij Utrecht: biologisch restaurant bij recreatieve geitenboerderij. Kinderen kunnen dieren knuffelen. Er is een speeltuintje, een overdekte zandbak, boeren mini golf en er zijn allerlei fietsjes.

Steck is een mooi tuincentrum aan de rand van Utrecht. Het tuincentrum heeft een leuke collectie planten voor binnen en buiten en mooie potten en dat soort dingen. Daarnaast is er een tof groen café met een terras buiten. Binnen is er een speelhoek voor kinderen, met onder andere boeken, een treinbaan en KAPLA. Op de leestafel liggen kranten en leesvoer over tuinieren. Leuk om het tuinwinkelen te combineren met een bezoek aan het café dus!

101 leuke uitjes met kinderen in Nederland en België – binnen en buiten. Nijntje museum uitje met peuters en kleuters in Utrecht.


Leuke uitjes met kinderen in Flevoland


Emmeloord en omgeving

Netl de Wildste Tuin bij Emmeloord: park met zwemstrandjes. Ook is er een strandtent, camping, natuurspeeltuin en bamboejungle. Het is heel leuk voor kinderen die graag ravotten in de natuur.

De Orchideeën Hoeve in Luttelgeest bij Emmeloord: tropische planten en dieren. Maar ook het Mangrovebos Speelparadijs. Dat is een waterrijke overdekte speeltuin waar je kunt spelen alsof je buiten speelt in de tropen.

101 leuke uitjes met kinderen in Nederland en België, zoals de Orchideeënhoeve in Flevoland.

Lelystad en Dronten

Natuurpark Lelystad: een natuurrijk recreatiegebied. Je kunt dieren hier van dichtbij zien in hun eigen leefgebied. Het is ontstaan omdat Artis behoefte had aan extra ruimte voor grote hoefdieren.

Aviodrome in Lelystad is een leuk museum voor kinderen die gek zijn op vliegtuigen. Je kijkt er vliegtuigen, er zijn speeltoestellen en er is een uitkijktoren.

Belevenissenbos in Lelystad: grote natuurspeelplek in het groen, met waterpartijen, speelrekken en wandelroutes.

Het Grote Kabouterbos in Dronten: pannenkoekenrestaurant met buitenspeeltuin.

Almere en Zeewolde

Stadslandgoed De Kemphaan in Almere: hier zit van alles. Waaronder Stichting Aap met de apeneilanden en de stadsboerderij. Maar ook een klimparcours en labyrint. Daarnaast zit Almere Jungle hier. Daar kun je op alle werelddelen bijzondere dieren en prachtige bloemen kijken en lekker spelen.

De Voetbalfabriek in Almere: heel veel voetbal activiteiten. Met pannaveld, boardingveld, snelheidsmeter, voetbalpool, voetgolf, voetbaltennis, voetbaldarts en meer.

Fun Forest in Almere: klimbos in Almere Hout. Lees ook onze review over Fun Forest.

Hans en Grietje in Zeewolde: pannenkoekhuis in sprookjesthema. Buiten zijn er sprookjeshuisjes, speeltuin, trampoline en skelters. Binnen gebeurt er van alles: een pop die op een orgel speelt, er zijn glijbanen en de tafels draaien. Het is eigenlijk een binnenspeeltuin en buitenspeeltuin, waar je ook pannenkoeken kunt eten.

Blotevoetenpad kabouter Anne in Zeewolde: met kabouter op blote voeten door het bos. De kabouters zorgen dat je niet verdwaalt.

Blotevoetenpad in Zeewolde: bij een recreatieboerderij met bed & breakfast en camping.


Leuke uitjes met kinderen in Noord Holland


De kop van Noord Holland

De Zee Leeft: vanaf vanaf Den Oever ga je de Waddenzee op. Vanaf de boot kijken naar het leven in en op de zee.

Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna bij Den Helder: landgoed in de Anna Paulownapolder. Met kleinschalige dierentuin.

Land van Fluwel in Sint Maartenszee: natuurspeeltuin, skelterbaan, natuurlijk avonturen speelparadijs, verstoppertjesbos, blote voetenpad, uitkijktoren, klimparcours, speelvijver en restaurant.

Van Blanckendaell Park in Tuitjenhorn: kleinschalig dierenpark. Het is verdeeld in verschillende werelddelen. Er is ook een speeltuin, naast een terras.

Speelpark de Swaan in Oudkarspel. ruim opgezette speeltuin met verschillende velden. In de zomer kun je er met water spelen en er zijn waterfietsen. Er is een restaurantje en meerdere kiosken.

Klimduin in Schoorl: leuk om de kinderen even uit te laten. Restaurant de Zilte Zoen ligt onderaan het Klimduin en heeft binnen een speelhoek. Hotel Jan van Scorel ligt er vlakbij en heeft familiekamers, binnenzwembad, sauna, speeltuin en restaurant.

Speelbos Zandspoor in Schoorl: natuurspeeltuin met waterspeelplek. Naast het speelbos vind je hier ook Blotevoetenpad Schoorlse Duinen.

101 leuke uitjes met kinderen in Nederland en België – binnen en buiten. Zuiderzeemuseum met kinderen, in Enkhuizen in Noord Holland.

Enkhuizen en omgeving

In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is er de familietentoonstelling Zee vol verhalen. Zoonlief vond het erg tof, omdat er zo veel doe-dingen zijn. Kids leren er op een leuke interactieve manier over het voormalige Zuiderzeegebied. Naast deze vaste tentoonstelling, is er ook een wisselende tentoonstelling. Van begin april tot eind oktober is ook het Buitenmuseum open. Dan wandel je over klinkerstraatjes langs meer dan honderdveertig historische gebouwen van rond de voormalige Zuiderzee. We schreven een review over het Zuiderzeemuseum.

Sprookjeswonderland in Enkhuizen: kinderen leren er traditionele sprookjes kennen in het Sprookjesbos. Dat doet een beetje aan de de Efteling denken. Daarnaast zijn er leuke attracties voor jonge kinderen en een grote speeltuin. Het is heel mooi aangelegd, vol bloemen. Een deel van de winter is het dicht, maar rond kerst wordt het omgetoverd tot Sprookjeswinterland. Toen ik op Instagram vroeg om leuke uitjes met kinderen, was dit dan ook een van de meeste genoemde.

Gouwe Voeten in Bovenkarspel: blotevoetenpad. Je kunt hier ook bloemen ruiken en fruit proeven.

Zaanse Schans in Zaandam: ziet er nog uit als in de 18e en 19e eeuw. Met prachtige houten huisjes en molens, een bakkerijmuseum, klompenmakerij, kaasmakerij, tingieterij en allerlei winkeltjes. Het Zaans Museum heeft daarnaast de Verkade experience, waar je je eigen chocoladereepwikkel maakt. Naar de Zaanse Schans kun je ook een tour boeken bij Tours & Tickets, leuk als familie uitje.

101 leuke uitjes met kinderen in Nederland en België – binnen en buiten. Dit is het snoephuisje van Hans en Grietje in het sprookjesbos van Sprookjeswonderland, in Enkhuizen in Noord Holland.

Alkmaar en omgeving

Bakkum aan zee: even lekker naar het strand. Eten bij Deining aan Zee, dit strandpaviljoen heeft buiten een speeltuintje en binnen een speelhuisje. Daarnaast vind je hier nog veel meer leuke strandtenten. Overnachten kan bij Camping Bakkum en Camping Geversduin.

Kabouterhoek en Stadsboerderij de Hout in Alkmaar in de Alkmaarder Hout. Hier vind je naast elkaar een leuke kinderboerderij en houten speeltuin.

De Veilige Haven in IJmuiden: speeltuin met onder andere een monorail, vuurtoren, vissersboot, piratenboot en klimtoren. Ernaast ligt zwembad de Heerenduinen.

Haarlem en De Haarlemmermeer 

Boerderij Zorgvrij in Velsen-Zuid bij Haarlem: informatieboerderij in recreatiegebied Spaarnwoude. Je kunt koeien aaien, melktappen, kaasmaken en er is een speeltuin. Ernaast ligt pannenkoekenboerderij Onder de Platanen.

SnowWorld Amsterdam in Velsen-Zuid: indoor skibaan. Je kunt hier ook ski- en snowboardles krijgen. Daarnaast is er ook een piste-restaurant.

Natuurspeeleiland in Haarlem: lekker vies worden. Er is een moestuin, insectenhotel, midgetgolfbaan, vlindertuin, bouwdorp en daarnaast nog veel meer.

Heimanshof in Hoofddorp: botanische tuin, met leuke activiteiten voor kinderen.

De Toolenburger Plas in Hoofddorp: je kunt een heel leuk rondje om de plas wandelen. Dan kom je langs speeltuinen, speelnatuur, fitnessplekken, een voetbalkooi, een skatebaan en strandjes. Ook is er een restaurant.

Palènpa Park in Nieuw-Vennep: hier bouw je je eigen hutten. Je krijgt een bouwkavel met spullen om drie hutten en een toren te bouwen.

Linnaeushof in Bennebroek: naar eigen zeggen Europa’s grootste speeltuin. Met 350 speeltoestellen en attracties. Er zijn speeltuinen, trampolines, een hindernisbaan, doolhof, waterfietsen, fitnesskoepel, botsauto’s en midgetgolf.

Schiphol: op de luchthaven kun je vliegtuigen kijken, leuk voor kids die gek zijn op voertuigen.

Van Reeuwijk in Abbenes bij Hoofddorp: fruitplukken, waaronder kersen, frambozen en aardbeien.

101 leuke uitjes met kinderen in Nederland en België – binnen en buiten. Oerrrr speelnatuur van Natuurmonumenten.

’t Gooi

Beeld en Geluid in Hilversum: leidt je door de wereld van televisie en radio. Je gaat zelf aan de slag met media en stapt in de schoenen van een maker. De allerkleinsten kunnen op avontuur in Media Ukkie Land.

Oerrr Speelnatuur in ’s Graveland bij Hilversum: naast een speeltuin is er ook nog 0,5 hectare bos. Je kunt hier lekker klooien in de natuur, met modder, water, boomstammen en beestjes. Bij restaurant Brambergen kun je wat eten.

Speelbos ’t Laer in Laren: speelbos van IVN.

Speelpark Oud Valkeveen in Naarden: kleinschalig pretpark, dat toch sfeervol is. Buiten zijn er allerlei speeltuinen en attracties. Bij slecht weer kun je naar de Onderwaterwereld, het Playmobil Speelplein, het theater en de bios. Toen ik op Instagram vroeg om leuke uitjes met kinderen, was dit een van de meeste genoemde.

Pluimgraaf in Naarden: leuke kinderboerderij aan de rand van Naarden Vesting. Met naast dieren heel veel driewielers. Ook kun je een mooie wandeling om de vesting heen maken en lekker koffie drinken in Naarden Vesting.

Spelekids in Loosdrecht: overzichtelijke indoor speeltuin. Deze is wat minder druk en lawaaiig is dan de meeste andere. Niet te groot en niet te druk, prima dus. Drankjes zitten bij de prijs inbegrepen.

In het Gooi kun je prachtig wandelen. Lees hier onze wandeltips met speeltuin en restaurant in het Gooi.

Rondom Amsterdam 

Het Twiske in Oostzaan net boven Amsterdam is een natuurgebied waar je prachtig kunt wandelen. Bij de Avonturenspeelplaats is een horeca gelegenheid waar je wat kunt afhalen, daarnaast is er speeltuin de Speelsloot. Ook zijn er strandjes en Klimpark Twiske. Bij het pannenkoekenrestaurant de Appel staat een caravan waar de kids in kunnen spelen.

House of Bird in Diemen is een kindvriendelijk restaurant. Een proeflokaal voor bier van de Bird Brewery, dat door de eigenaars gebrouwen wordt. Een prachtig plekje in de natuur, maar ook een heerlijke plek voor kinderen die graag ravotten. En voor ouders die even lekker op het terras willen zitten. In het Diemerbos ligt ook speelbos Banjerbossie.

Muiderslot in Muiden: hier beleef je hoe het vroeger moet zijn geweest in een oud kasteel. Voor kinderen zijn er speurtochten en in de zomer is er soms een valkenier. In de vakanties zijn vaak er familievoorstellingen en meespeeltheater. Er is ook een mooie tuin. Miriam schreef er een verslag over.

Aan de westkant van Amstelveen ligt de de Poel, ten zuiden van het Amsterdamse Bos. Als je parkeert bij het Gemeentehuis van Amstelveen kun je een leuk rondje wandelen. Er zit daar een natuurspeeltuin met een kabelbaan en even verderop ligt ook het Bloesempark. Speelboerderij Elsenhove ligt op de Bankrasweg ligt juist aan de oostkant van Amstelveen. Het is een kinderboerderij met een grote speeltuin voor verschillende leeftijden. Aan de zuidoost kant ligt Pluktuin Amstelveen aan de Amstel.

101 leuke uitjes met kinderen in Nederland en België – binnen en buiten. Zoals met ridders en jonkvrouwen op speurtocht in het Muiderslot in Muiden in Noord Holland.


Noord Holland: Amsterdam


Een dagje Amsterdam is altijd leuk. Ik zette alle kindvriendelijke tips in Amsterdam met kids op een rijtje. Denk aan uitjes zoals musea, speeltuinen, parken, zwemplekken, kinderboerderijen, actieve uitjes, winkels, restaurants, weetjes, enzovoorts. Daar vind je dus nog veel meer leuke uitjes met kinderen in de hoofdstad.

Amsterdam ontdekken

Wil je met kinderen gelijk veel zien? Dan kun je meerdere uitjes in Amsterdam combineren met behulp van de fiets, bus of boot.

De fiets is een leuke manier om de stad te ontdekken. Het is tof voor kinderen en je ziet in korte tijd grote delen van de stad. Of juist het platteland rondom Amsterdam. Bij Bajabikes kun je een tour doen óf fietsen huren zonder gids, leuke uitjes met kinderen. Een kinderzitje of kinderfiets kun je bijboeken. Bij de fietstocht van Tours & Tickets geef je de leeftijd van de kinderen op. Er worden ter plekke kinderfietsen of zitjes geregeld.

Met een een rode dubbeldekker door de stad, hoe tof is dat? Bij mooi weer kun je zelfs boven in het open deel kunt gaan zitten. Deze Hop on Hop of Bus is een fijne manier om de stad te leren kennen met kinderen. Je koopt een ticket voor 24 of 48 uur, eventueel in combinatie met een boot ticket. De bus brengt je van de ene naar de andere attractie. Je kunt zo vaak je wil in en uitstappen. De Hop on Hop of Bus kun je boeken via Tours & Tickets en bij Tiquets.

Een rondvaartboot is een ideale manier om de stad te ontdekken met jonge kinderen. Ze hoeven namelijk minder te lopen. Bij Lovers en bij I Amsterdam kun je verschillende rondvaarten boeken. Je boekt online een Canal Cruise Ticket. Dan kun je het digitale ticket bij alle grote rondvaartbedrijven gebruiken, zonder te reserveren.

Je kunt ook voor één of meer dagen de I Amsterdam City Card kopen. Daarmee krijg je onbeperkt gebruik van openbaar vervoer. Maar ook gratis entree tot musea en attracties, een gratis rondvaart en allerlei kortingen.

Elandsstraat in Amsterdam

Amsterdam centrum

OBA: de centrale bibliotheek op het Oosterdokseiland is een uitje op zich. Er zijn leuke hoeken om boekjes te lezen. Ook heb je op de bovenste verdieping heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Wetenschapsmuseum Nemo: fascinerend gebouw vol met toffe apparaten, constructies, weetjes en proefjes. Zo’n museum vol nieuwe dingen om te leren. Maar dan wel op een manier die kinderen fantastisch vinden. Op het dak van NEMO kunnen kids in de zomer daarnaast spelen in de waterspeeltuin, terwijl ouders uitkijken over Amsterdam.

Het Scheepvaartmuseum is een gigantisch gebouw. Het vertelt allerlei verschillende onderdelen van de scheepvaartgeschiedenis. Je kunt hier heel lang ronddwalen, er zijn kinderroutes en het bekende VOC schip.

Het oude Marineterrein is nu voor iedereen toegankelijk. Kanteen25 is een heel fijn duurzaam restaurant. Met pooltafel, voetbaltafel, vintage arcade spelcomputers, spelletjes en boeken. Het terras ligt aan de Dijksgracht waar in de zomer gezwommen wordt, met uitzicht op Nemo en het Scheepvaartmuseum. Het water is niet afgeschermd, dus oppassen met kleintjes. Nog een leuke plek: Pension Homeland, stoer vintage hotel op het oude Marineterrein.

Koninklijk Paleis Amsterdam: eens in de zoveel tijd open voor bezoekers. Wat is er nou leuker dan in een echt paleis rondkijken? Er is een interactieve audiotour voor kinderen.

In Bodyworlds ga je op reis door het menselijk lichaam. De 200 anatomische exemplaren van echte menselijke lichamen laten zien hoe het lichaam werkt. Ook zie je wat het effect is van veel voorkomende ziekten en gewoontes zoals roken.

101 leuke uitjes met kinderen in Nederland en België – binnen en buiten. Wetenschapsmuseum NEMO Science Museum in Amsterdam in Noord Holland.

De grachten

Het Amsterdam Museum zit in de Kalverstraat. Het toont alles over Amsterdam. Van de geschiedenis tot de toekomst. Het heeft een leuke kinderroute en in de vakanties veel kinderactiviteiten.

Voor het Anne Frankhuis kun je het beste tickets kun je online kopen. Ernaast ligt de Westerkerk uit 1631, die Anne vanuit haar raam kon zien en waarvan ze de kerkklokken kon horen. De 85 meter hoge Westertoren van de Westerkerk kun je beklimmen, voor een prachtig uitzicht over de stad.

Bij het Woonbootmuseum kun je zien hoe het is om op een woonboot te wonen. Leuk voor wat grotere kinderen.

In Amsterdam kunnen kinderen mee op bootexcursie om plastic uit de grachten te vissen. Van het plastic worden weer nieuwe bootjes gemaakt.

NEMO in Amsterdam in Noord Holland vanaf het water gezien.

Amsterdam Zuid

Oud Zuid

Op het Museumplein zijn grote vijvers met fontein. In de zomer kunnen kinderen hierin pootjebaden, in de winter schaatsen. Hier vind je een aantal van de meest bekende uitjes van Amsterdam, die ook leuk zijn met kinderen. In het Rijksmuseum zijn speciale familie rondleidingen en kinderen kunnen een schildercursus doen. Ook de tuin van het Rijksmuseum is leuk om met kids te bezoeken en bovendien gratis. Het Stedelijk Museum heeft een lab voor kinderen, maar dat is niet altijd open. Het Concertgebouw organiseert speciale concerten voor kinderen. Daarnaast heeft Moco Museum hedendaagse kunst die vaak niet misstaat op Instagram. Dat spreekt dus veel oudere kids en tieners aan.

De Albert Cuypmarkt is een van de bekendste markten van Nederland. Met wat grotere kinderen is het leuk om er rond te struinen. Als je er toch bent, ga dan ook even naar De Kinderfeestwinkel. Dit is een kleurrijke winkel met alles voor een kinderfeestje. Op de kruising met de Eerste Van der Helststraat zitten wat leuke terrasjes. De bubblegum-roze winkel van Blond Amsterdam zit op de Ferdinand Bolstraat. Even verderop zit op het Weteringcircuit zit speeltuin UJ Klaren.

101 leuke uitjes met kinderen in Nederland en België – binnen en buiten. Het Stedelijk Museum op het Museumplein in Amsterdam.

Het Vondelpark en Olympisch kwartier

Het Vondelpark is een heel leuk park om met de kinderen heen te gaan. Om gewoon op het gras te gaan liggen of om op een van de terrassen te zitten. Midden in het park een grote speeltuin, die hoort bij het terras van het Groot Melkhuis. Terwijl je kids in de speeltuin met een hekje er om heen spelen zit jij lekker op het terras. Daar vlakbij, midden in het Vondelpark, vind je ook een peuterbadje. Aan de zuidzijde van het Vondelpark zit de Vondeltuin. Ook kun je even binnenkijken bij de Hollandsche Manege, verscholen achter de Overtoom.

Move Amsterdam bij het Olympisch Stadion leert je van alles over mobiliteit. In de Mobility Experience ontdek je hoe het is om in een zelfrijdende auto te rijden. Ook zijn er mooie race wagens uit verschillende periodes en een tijdelijke tentoonstelling. In de kidsclub doe je een leuke workshop over iets dat te maken heeft met mobiliteit. Daarnaast is er een café, een restaurant en een winkel.

Amsterdam met kids - Vondelpark groot melkhuis

Buitenveldert

Aan de oostkant van Buitenveldert vind je het Amstelpark. Met daarin een gigantische speeltuin en een paar attracties. Waaronder een treintje en wat autootjes om in te rijden. Het park zelf is ook de moeite waard. Dit was begin jaren ’70 het Floriadepark en je vindt er dus allerlei bijzondere planten. Er zit ook een pannenkoekenrestaurant.

Aan de westkant van Buitenveldert ligt het Amsterdamse Bos. Met verschillende speeltuinen, zwemvijvers, Geitenboerderij Ridammerhoeve, het Openluchttheater en een doolhof. Ook zijn er minibootjes om zelf in te varen en de speeleilanden voor wat grotere kinderen. Er zit ook klimbos Fun Forest, zoonlief vindt dat heel erg leuk. Bij Boerderij Meerzicht in het Amsterdamse Bos kun je pannenkoeken eten, er is een speeltuin en er zijn dieren. Daarnaast is er de Museumtramlijn, wij maakten er een ritje mee en dit is erg leuk, ook als het regent kan je toch de stad door.

 101 leuke uitjes met kinderen in Nederland en België – binnen en buiten - Klimbos Fun Forest.

Amsterdam Oost

Het Oosterpark is een wat kleiner stadspark met speeltuin en zwemvijver. In het Oosterpark zit een hele leuke kleurrijke speeltuin, aan de kant van Hotel Arena. Even verderop zit bij het Generator Hostel ook een houten speeltuin. Naast het Oosterpark ligt het Tropenmuseum met Tropenmuseum Junior dat altijd een gave tentoonstelling voor kinderen heeft. Let op: je moet hier wel reserveren, wij stonden al een keer voor niks voor de deur 😉

Even verderop zit een aantal leuke attracties. Bij de Hortus Botanicus leren kids over planten. Maar ook over kikkers, wormen, vlinders, bijen en andere insecten. Artis is een typische stadsdierentuin, compact en gezellig In de zomer zijn er soms ook in de avonden leuke activiteiten. Naast dierentuin Artis is Micropia, een museum dat helemaal over microben gaat. Dit is leuk voor nieuwsgierige kids vanaf een jaar of 8.

JetBrains Techlab is een speelse manier om kennis te maken met de nieuwste technologieën. Denk aan robotica, kunstmatige intelligentie, 3D printen, Augmented en Virtual Reality. Zo kun je er werken en dansen met diverse soorten robots en als een vogel vliegen over wereldsteden.

Het Flevopark is een mooi groot park en in het park zit een speeltuin. Je kunt hier ook zwemmen in het Nieuwe Diep, of in het buitenzwembad van het Flevoparkbad. Naast dit park ligt Jeugdland, een natuurspeeltuin met kinderboerderij en moestuinen, met heel veel activiteiten, ik schreef er hier meer over. Als je in Amsterdam woont kun je er aan een van de picknicktafels een kinderfeestje vieren, dat is ‘s zomers heel gezellig.

101 leuke uitjes met kinderen in Nederland en België – binnen en buiten - dierentuin Artis in Amsterdam.

Zeeburgereiland en IJburg

De Urban Sport Zone op Zeeburgereiland heeft de grootste skatebaan van Nederland met prachtige Delfts Blauwe patronen. Maar er is ook een speeltuin en kabelbaan. Haddock is een heerlijke plek om met de kinderen te gaan eten. ‘s Zomers zit je met je wijntje aan de picknicktafels naast de zandbak met speeltuintje. ‘s Winters kunnen de kinderen binnen spelen in een grote speelkamer. Kaap Oost is een soort strandtent bij funsportpark Wind ’n Wheels, waar kinderen lekker kunnen spelen. Er is een speeltuin, kinderhoek, kinderstoelen, kleurplaten, kindermenu en leuke activiteiten voor kids.

Forteiland Pampus bezoek je met je eigen boot, of je vertrekt vanaf de haven van IJburg in Amsterdam. Wij gingen er ooit heen voordat we kinderen hadden. Het is echt een prachtige plek in het IJmeer.

101 leuke uitjes met kinderen in Nederland en België – binnen en buiten. Urban Sport Zone Amsterdam: skatebaan en speeltuin Zeeburgereiland

Amsterdam West 

Het Westerpark is fantastisch met kids. Je kunt er picknicken of op een van de vele terrassen zitten. Natuurspeeltuin het Woeste Westen zit in de noordwesthoek van het park, vlakbij het Westergasterras. Aan de noordkant vind je de Spartelvijver, een kinderbadje. Op Cultuurpark Westergasfabriek vind je onder meer bioscoop het Ketelhuis. Regelmatig is er de Sunday Market in het Westerpark. Ga je picknicken, dan kun je wat lekkers halen bij de Espressofabriek en de Bakkerswinkel. Iets verderop ligt Café Restaurant Amsterdam, in een hoge oude machinekamer. Het heeft een mooi terras aan een plein. Met uitgebreid kindermenu en tekentafel en buiten is een voetbalkooi.

Niet ver van het Westerpark zit AMAZE van ID&T. Het is een verrassende reis langs licht- en geluidsshows in verschillende ruimtes. Je bepaalt voor een deel zelf hoe de reis gaat, wat het heel spannend maakt. Amaze is voor volwassenen en kids vanaf 10 jaar. Zoonlief en ik gingen er heen, in deze review van AMAZE vertellen we meer.

Festival organisator ID&T heeft een uitje in Amsterdam: AMAZE. Het is een verrassende reis langs licht- en geluidsshows. Dit uitje is geschikt voor tieners en volwassenen, dus ik ging erheen met zoonlief. In deze review vertel ik meer over AMAZE, ga je mee op reis?

De oude tramremise van De Hallen is een fascinerende plek. Overal zie je de tramrails nog lopen. Zoonlief kon zich zo inbeelden hoe de trams vroeger door die grote deuren naar binnen reden. Je kunt erg leuk eten in de Foodhallen, een grote hal met allemaal kraampjes met lekker eten, uit heel veel verschillende keukens (lees hier over ons bezoek aan de Hallen). In de Hallen zitten daarnaast allerlei bijzondere winkels en een hotel. Ook is er een bibliotheek met Leescafe Belcampo. Het heeft een speelhoek voor kinderen en een grote collectie kranten en magazines uit de bibliotheek voor ouders. Daarnaast is er bioscoop de Filmhallen.

Fruittuin van West: hier vind je behalve fruit ook plek om te spelen, kippen, een restaurant en een winkeltje.

 101 leuke uitjes met kinderen in Nederland en België – binnen en buiten. De Hallen in Amsterdam West met de Food Hallen en de Film Hallen.

Amsterdam Noord 

Als je vanaf CS met de grote pont van het GVB oversteekt kom je bij de Buiksloterham. De Tolhuistuin is het voormalige bedrijfsrestaurant van Shell. Tegenwoordig is het een culturele vrijplaats, met een heuse Schommeltuin. In de oude Shell-toren zit Amsterdam Lookout, de toren met uitzicht over Amsterdam, waar durfals ook kunnen schommelen. Filmmuseum EYE heeft regelmatig leuke kinderfilms en workshops, maar ook een interessante collectie met videotour, speurtocht en leuke activiteiten. This is Holland is een “5D vliegervaring”, met een film alsof je over Nederland vliegt. De Flight experience is letterlijk Nederland in vogelvlucht. Kinderen moeten daarvoor minimaal 102 centimeter zijn. Nxt museum richt zich op mediakunst, met grootschalige, digitale kunstinstallaties. Daarin wordt je perceptie van ruimte, maar ook onze plaats daarin, op de proef gesteld.

Het NDSM-terrein was vroeger een industriegebied, dat zie je nog heel goed terug. Je kunt er vanaf Centraal Station met een pontje heen, maar natuurlijk ook gewoon met de auto komen. Op het NDSM-terrein zie je veel street art, het is dan ook een prachtig gebied om foto’s van je kinderen te maken. Daarnaast zit hier street art museum Straat. Wat eten of drinken kan bijvoorbeeld bij de IJ-kantine, een gigantisch restaurant aan het water. Bij Strand Noord vind je ook horecagelegenheid De Pllek, een stadsstrand.

Aan de westkant van Noord ligt Natuurspeeltuin Amsterdam Noord, waar kinderen lekker vies kunnen worden. Ernaast zit Restaurant Pof, onderdeel van stadslandbouwproject NoordOogst. Het is een soort strandtent in het groen.

Clip ‘n Climb is een klimhal bij een binnenspeeltuin. Kinderen kunnen goed worden gezekerd en kunnen tegen allerlei wanden klimmen. Wij gingen er heen met een kinderfeestje, alle aanwezige jongetjes vonden het fantastisch.

101 leuke uitjes met kinderen in Nederland en België – binnen en buiten. Klimhal met jonge kids clib 'n climb amsterdam noord.


Leuke uitjes met kinderen in Zuid Holland


Landgoed de Olmenhorst in Lisse: altijd leuk om te bezoeken. Maar helemaal tijdens de fruitpluk in de vroege herfst.

The Tulip Barn in Hillegom: hier kun je in het tulpenseizoen bloemenvelden bewonderen. Ook is er een speeltuin met mini tractors en worden er vaak activiteiten voor kids georganiseerd.

Avonturenboerderij Molenwaard in Groot-Ammers bij Gouda: met Fien en Teun. Idyllisch binnen en buiten spelen. Er zijn bootjes, theater, blote voetenpad en een speelplein. Maar ook een kas, moestuin, ponyrijden, boerderijdieren, doolhof en vlindertuin.

Jurassic Golf in Gouda: golfen tussen de dino’s.

Space Expo in Noordwijk is een museum voor ruimtevaartgeschiedenis. Je ziet hier verschillende ruimtevaartuigen en satellieten, deels nagemaakt. Zo staat midden in de ruimte International Space Station Zvezda, je kunt dus een kijkje nemen in een echt ruimtevaartuig. Lees ook onze review van de Space Expo.

Archeon in Alphen aan den Rijn: themapark waar je de geschiedenis beleeft. Van de prehistorie en de Romeinen tot de Middeleeuwen. Ze hebben voorstellingen over de geschiedenis. Maar ook allerlei workshops om oude technieken te leren.

Avifauna in Alphen aan den Rijn: vogelpark met verschillende gebieden buiten en binnen. Er is ook een speeltuin met woestijngebied, jungle-eiland en jungle-rivier. Binnen is er een speelhal.

Uitje met kids: appels plukken op een mooie herfstdag

Leiden en omgeving

Naturalis Biodiversity Center in Leiden: onderzoeksinstituut en natuurhistorisch museum. Vinden de kinderen dat saai klinken? Vertel ze dan maar dat Freek Vonk hier werkt. Zoonlief was erg onder de indruk van de dinosaurus skeletten. Miriam geeft 5 redenen om Naturalis te bezoeken.

Corpus in Oegstgeest bij Leiden: je maakt een reis door het lichaam van de mens. In 55 minuten met een audiotour. Dit is leuk voor kinderen vanaf een jaar of acht.

Rijksmuseum Boerhaave in Leiden: noemt zichzelf de schatkamer van wetenschap en geneeskunde. Je vindt er heel veel belangrijke uitvindingen uit de Nederlandse geschiedenis. Voor kinderen zijn er veel experimenten en spelletjes.

Het Nationaal Videogame Museum in Zoetermeer: dit gaat over de geschiedenis en toekomst van videogames. Gamers kunnen spelen en ontdekken.

SnowWorld Zoetermeer: indoor skibaan. Je kunt er ook ski- en snowboardles krijgen. Daarnaast zijn er restaurants in Oostenrijkse sfeer.

Gamecity Zoetermeer: karten, laser gamen of Prison Island spelen. Leuk voor wat oudere kids.

Boerderij ’t Geertje in Zoeterwoude, tussen Zoetermeer en Leiden: boerderij winkel. Met restaurant en veel kinderactiviteiten.

 101 leuke uitjes met kinderen in Nederland en België – binnen en buiten. Dino skelet in museum Naturalis in Leiden in Zuid Holland

Den Haag

Wil je een dagje naar Den Haag, kijk dan ook even naar mijn artikel over Den Haag met kids. Daar vind je nog veel meer leuke uitjes met kinderen in de Hofstad.

Madurodam: dit is het bekende miniatuurland. Maar weet je dat je er ook allerlei attracties en twee leuke zandspeeltuinen vindt? Voor kleintjes is er een Nijntje speeltuin. Daarnaast is er voor wat grotere kinderen speeltuin De Waddenzee. Met vuurtorenglijbaan, vissersboot, kabelbaan, schommels en graafmachines.

Kinderboekenmuseum: is een echt kindermuseum. Leuk voor kleine en grote kinderen. Er zijn allerlei interactieve spelletjes. In het deel voor kleintjes ontmoeten ze al klimmend, klauterend en vooral spelend de leukste kinderboekenbeesten. Iets oudere kinderen kunnen daarnaast helpen om Inktvraat te verslaan. En ze redden Papiria, geholpen kinderboekenhelden als Dolfje Weerwolfje, Minoes en Pippi Langkous.

Boomhuttenclub: hier kun je ontbijten, lunchen of borrelen. Ondertussen spelen en klimmen de kinderen heerlijk in de “boomhutten” binnen.

Museon: populair-wetenschappelijk museum. Over volkenkunde, geologie, biologie, geschiedenis, archeologie, natuurkunde en techniek. Met leuke exposities en activiteiten voor kinderen.

Omniversum: filmtheater. Het toont films op een koepelscherm zo groot als een half voetbalveld. Denk aan films over het heelal, dinosaurussen, de zee of de noordpool. Heel spectaculair op zo’n gigantisch scherm.

Sea Life in Scheveningen: aquarium aan de boulevard. Je kunt de anemoon aaien en zien hoe piranha’s en roggen worden gevoerd. Ook is er een speurtocht.

Den Haag heeft een Tourist Tram, een museumtram. De tram is een mooie oude tram, eigendom van het Haags Openbaar Vervoermuseum. De tram rijdt een rondje en stopt op 14 haltes. Je kunt zo vaak je wil in- en uitstappen, want de tram gaat ieder half uur.

=> Bekijk ook: Den Haag met kids

Omgeving Den Haag 

Stadskinderboerderij Essesteijn in Voorburg: mooie kinderboerderij midden in de stad. Ernaast staat de Vliegermolen, een ouderwetse molen.

Monkeybos in Wassenaar. speelbos in natuurgebied Meijendel. Er zijn houten apen, waterspeelplaats, kabelbaan, uitkijktoren en meer. Daarnaast ligt even verderop de Pannenkoekenboerderij Meyendel. Met ernaast de waterspeeltuin van het bezoekerscentrum.

Duinrell in Wassenaar: dit attractiepark heeft ook nog het Tikibad met binnenzwembad en buitenzwembad. Wij deelden onze tips voor Duinrell met jonge kinderen.

Museum Voorlinden in Wassenaar is een museum voor moderne en hedendaagse kunst. Binnen zie je allerlei moderne kunst. Buiten loop je over een prachtig landgoed. Er is ook een leuk zoek- en vraagspel voor kinderen.

Aquapretpark Vlietlanden is een waterspeelpark in Leidschendam. Er vlakbij ligt ook klimpark Het Klimeiland.

Peppa Pig World of Play in Leidschendam: binnenspeeltuin voor kleintjes in het teken van Peppa Big. Het ligt in The Westfield Mall of the Netherlands.

Stadsboerderij BuytenDelft in Delft: kinderboerderij met waterspeeltuin. Daarnaast is er een restaurantje.

Rotterdam centrum

Veel dingen in Rotterdam staan in het teken van het water. Zo is de Watertaxi een leuke manier om Rotterdam te ontdekken vanaf het water.

In Rotterdam kun je bij Baja Bikes een fietstocht met een gids doen. Heb je kinderzitjes, kinderfietsen of een tandem nodig? Op de informatiepagina van iedere tour zie je onder “handige info” wat er beschikbaar is.

Maritiem Museum: heeft een grote collectie schepen en kranen en een museumhaven. Ook zijn er leuke activiteiten voor kinderen. Er is ook een speeltuin binnen en buiten. Ben je nog niet uitgekeken? Future Land op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam laat de nieuwste ontwikkelingen in de Haven zien.

Stayokay in Rotterdam: hotel in de wereldberoemde gele Kubuswoningen. Het heeft privé kamers voor twee, drie, vier of zes personen, kinderstoelen en babybedjes. Zelf sliepen we in een familiekamer, genaamd de Marinierskamer. Compleet met klimwand, ringen, zitzak en verrekijker. Lees ook onze review van Stayokay Rotterdam.

Markthal Rotterdam: imposant gebouw. Met restaurant kraampjes uit veel verschillende landen.

Kunsthal: het bekende museum. Organiseert Kijk&Doe-tochten, waarmee kids van zes tot twaalf jaar door de hoofdtentoonstelling gaan. Voor oudere kinderen zijn er Kijkwijzers. In het KunsthalLAB kunnen kinderen aan de slag. Daarnaast zijn er soms andere leuke activiteiten.

Villa Zebra: kindermuseum en kunstlabaratorium. Er zijn vaste en wisselende tentoonstellingen voor kinderen van drie tot twaalf jaar. Daarnaast kunnen kids workshops doen.

Remastered: oude kunst in een tijd van 3d belevingen. Hier worden de oude Hollandse Meesters bewerkt door de nieuwe Hollandse Meesters.

Street art routes: in Rotterdam zijn verschillende street art routes. Zowel in het centrum als daarbuiten.

Miniworld Rotterdam: grote overdekte miniatuurwereld. Met zowel stad als platteland. Een dag duurt 24 minuten, als het nacht wordt fonkelen lampjes in het donker.

=> Bekijk ook: Rotterdam met kinderen en tieners: uitjes, restaurants en hotels

101 leuke uitjes met kinderen in Nederland en België – binnen en buiten. Zoals de watertaxi in Rotterdam in Zuid Holland.

Rotterdam buiten het centrum

Plaswijckpark in Rotterdam: park met allerlei faciliteiten. In Speelwijk vind je buiten een grote speeltuin. Met springkussen en draaimolen, boemeltrein, verkeerstuin met skelters. Ook is er een Havenspeeltuin voor waterratten, waterfietsen en rondvaartboot over de Bergse Achterplas. Binnen is er binnenspeelhuis Huis in de Heuvel. Hier kun je springen op trampolines, spuiten met badschuim, hollen, klauteren en kruipen tunnels en gangen. Ook is er een theater, Dierenwijck met heel veel dieren en Wandelwijck om even lekker te lopen.

Diergaarde Blijdorp: de bekende Rotterdamse dierentuin.

Rotterdam heeft meerdere klimbossen. Adventure City Rotterdam is een zip- en klimpark, zowel binnen als buiten. Fun Forest is een klimbos bij de Kralingse Plas. Lees ook onze review over Fun Forest.

Belevenisboerderij Schieveen: dit is een plek van Natuurmonumenten. Met speelnatuur van OERRR, boerderijdieren, terras en tuin.

101 leuke uitjes met kinderen in Nederland en België – binnen en buiten. Zoals het Maritiem Museum in de Leuvehaven in Rotterdam in Zuid Holland.

Omgeving Rotterdam 

Speelpolder Hennipgaarde in Zevenhuizen: spelen in het groen. Met waterpomp, blotevoetenpad, doolhof en trekpont.

Natuurspeelplaats Tuin van Floddertje in Berkel en Rodenrijs tussen Delft en Zoetermeer: natuurspeeltuin waar kinderen lekker vies kunnen worden.

Speelnatuur Tiengemeten in Zuid-Beijerland onder Rotterdam: dit is een natuureiland, een gigantisch natuurlijk speelterrein. Voor Tiengemeten moet je een warme dag uitzoeken en ook lekker oude kleren aandoen voor de modderglijbaan. Tinyparks Cast Away heeft hier ook een glamping locatie.

Boerderij de Buytenhof in Rhoon bij Rotterdam: theeschenkerij met speeltuin. Er is ook een bloemen- en fruitpluktuin.

Fort Drakensteijn in Schiedam: een grote houten speeltuin, met heel veel verschillende speeltoestellen. Je kunt ook ijsjes en frietjes halen bij de kiosk. Ernaast ligt kinderboerderij ’t Hoefblad en naast de speeltuin zijn openbare toiletten.

Goeree-Overflakkee en Voorne-Putten

Recreatieoord Binnenmaas in Mijnsheerenland bij Dordrecht: recreatiegebied in de Hoeksche Waard. Je vindt er een grote speeltuin, met ouderwets leuke speeltoestellen. Daarnaast zijn er elektrische bootjes, politiemotoren, een formule-1 wagen, skelters en disco bootjes. Ook is er een kinderboerderij, een openluchtzwembad en een restaurant aan het water.

Klokshuys in Vierpolders bij Brielle en Hellevoetssluis: mooi duurzaam houten pannenkoekenhuis in fruitboomgaard. Er is ook een blotevoetenpad en je kunt een picknick boeken in de boomgaard.

Aquapark Splash in Hellevoetsluis is een waterpark met reusachtig opblaaskussen.

Historyland in Hellevoetsluis is een dinopark over de geschiedenis, leuk voor dinosaurus fans.

 101 leuke uitjes met kinderen in Nederland en België – binnen en buiten. Fort Drakensteijn in Schiedam in Zuid Holland.


Leuke uitjes met kinderen in Zeeland


Schouwen-Duiveland en Tholen

Zeeland Buitenland: natuurspeelpark aan het Grevelingenmeer op de Brouwersdam. Vijf eilanden met kreken, hangbruggen, klimtoren, duinen en meer.

Aquapark Splash op Schouwen Duiveland: reusachtig opblaaskussen in het Grevelingenmeer bij de Brouwersdam.

Pannekoekenmolen de Graanhalm in Burgh-Haamstede op Schouwen Duiveland: eten bij een oude molen. Je kunt binnen of buiten eten, in de tuin. De kinderen spelen ondertussen in de leuke ouderwetse speeltuin. Er is ook een leuk winkeltje met souvenirs en lekkere dingen.

Klimbos Zeeuwse Helden in Westenschouwen: parcoursen voor verschillende leeftijden. De makkelijkste route is is voor kinderen vanaf 5 jaar en minimaal 1,15 meter.

Deltapark Neeltje Jans ligt ten zuidwesten van Schouwen-Duiveland. Je kunt hier van alles leren over de deltawerken en de stormvloedkering van binnen bekijken. Maar er is ook waterspeelpark Aquasplash en een strandje. Daarnaast is hier het Bluereef Aquarium Zeeland en kun je met de boot de Oosterschelde Safari doen.

Lees ook: Schouwen-Duiveland met kids 

101 leuke uitjes met kinderen in Nederland en België – binnen en buiten. Zoals kindvriendelijk restaurant Pannenkoekenmolen op Schouwen-Duiveland in Zeeland.

Walcheren, Noord-Beveland en Zuid-Beveland

Klok’uus in ‘s-Heer Arendskerke bij Goes: speelweide, binnenspeeltuin, half overdekt touwenparcours en restaurant met terras.

Stoomtrein Goes-Borsele: leuk voor fans van oude treinen. Je kunt op een aantal stations in- en uitstappen.

Mini Mundi in Middelburg: buiten zijn er het miniatuurland Miniatuur Walcheren, wat attracties en een speeltuin. Binnen zijn er een indoor speeltuin, bioscoop, kleur- en tekenatelier en 0-4 land.

Berkenhof Tropical Zoo in Kwadendamme onder Goes: behalve tropische dieren is er hier ook een dino expo. Je vindt daar vanzelfsprekend allerlei dinosaurussen, maar ook een fossielenmijn en een kids jungle waar kinderen op houten speeltoestellen en met water spelen. Daarnaast is er een groene natuurspeeltuin in het buitenspeelbos.

Zeeuws Vlaanderen 

Groede Podium in Groede bij Cadzand: leerzaam speel- en infopark. Met bunkers uit de Tweede Wereldoorlog, direct achter de kust. Ook zijn er speelkubussen, klimtorens, labyrint, waterspeeltuin en allerlei dieren. Daarnaast is er een restaurant, maar je kunt er ook wandelen en picknicken.

SnowWorld Terneuzen: indoor skibaan met funpark. Je kunt hier ook ski- en snowboardles krijgen. Daarnaast is er een restaurant aan de piste.

Speelboerderij Pierewiet in Nieuwvliet: met buitenspeeltuin met skelters en kinderboerderij. Ook is er een binnenspeeltuin, techniekzolder en kindertheater.


Leuke uitjes met kinderen in Noord Brabant


Klimbos Brabantse Wal in Bergen op Zoom: lekker buiten klimmen voor klauteraars.

Beekse Bergen in Hilvarenbeek: wilde dieren kijken in het safaripark. Wij sliepen daarnaast in het Safari Resort van de Beekse Bergen, heel bijzonder.

Gerrithoeve in Oisterwijk: is een speelboerderij met een restaurant. Kinderen kunnen behalve buiten spelen ook binnen in een heuse zandspeeltuin spelen.

Kabonk in Breda: kleurrijk speelpark. Met zeven verdiepingen met speeltoestellen voor kinderen van 0 tot en met 12 jaar. Je kunt er ook pannenkoeken eten bij Pannenkoekwaus.

SnowWorld Rucphen bij Breda: indoor skibaan. Je kutn hier ook ski- en snowboardles krijgen. Daarnaast zijn er restaurants in ski sfeer.

Het Aardbeienterras in Rijsbergen onder Breda: aardbeien plukken.

Efteling in Kaatsheuvel: wat moeten we er over zeggen, hier moet toch ieder kind geweest zijn? Deze hoort dus absoluut thuis in een lijstje met leuke uitjes met kinderen!

 101 leuke uitjes met kinderen in Nederland en België – binnen en buiten. Attractiepark de Efteling in Kaatsheuvel in Noord-Brabant.

Den Bosch en omgeving

’t Kwekkeltje in Rosmalen bij Den Bosch: kleurrijke speeltuin. Er is veel hout en zand, een kabelbaan, klimtoren, glijbanen en ook speeltoestellen die geschikt zijn voor mindervaliden kinderen.

Landwinkel Valenkamp in Rosmalen bij Den Bosch: boerderij met blotevoetenpad.

Docus de Das Avonturenpad in Schaik bij Oss: speelbos. Kinderen doen tijdens een wandeling opdrachten in de natuur. Je volgt de bordjes en komt onderweg meerdere speelplekken tegen. Aan het einde kun je ook nog wat eten en drinken op het terras bij De Boshut bij Hartje Groen.

Melk-Drive in Genderen: bij deze excursieboerderij kun je een rondleiding op de boerderij volgen.

Alpacafarm Vorstenbosch bij Uden: alpaca’s aaien en met ze wandelen.

 101 leuke uitjes met kinderen in Nederland en België – binnen en buiten. Docus de Das avonturenpad naast restaurant de Boshut en camping Hartje Groen in Schaijck in Noord-Brabant.

Eindhoven en omgeving

Gouden Woud in Liempde bij Boxtel: natuurlijke binnenspeeltuin en buitenspeeltuin. Je kunt hier zowel binnen als buiten met water spelen op houten speeltoestellen in het zand. Daarnaast is er een restaurant en terras.

Oertijdmuseum Groene Poort in Boxtel is een Dinosaurusmuseum. Voor kinderen zijn er speurtochten en oertijdspelletjes. Verder draaien er in de bioscoop diverse films.

Speelpark De Splinter in Eindhoven: speeltuin in het Henri Dunantpark. Er zijn heel veel verschillende speelkastelen en toestellen. Daarnaast is er een kleine kinderboerderij en een pierenbadje.

Philips Fruittuin in Eindhoven: aangelegd door Anton Philips. Nu een pannenkoekenhuis, midden in een boomgaard met appel-, peren- en pruimenbomen. Het pannenkoekenhuis heeft ook een speeltuin buiten en een speelhoek binnen. Kinderen vanaf zes jaar kunnen een speurtocht doen in de boomgaard en in september zijn er daarnaast appelplukdagen.

DAF Museum in Eindhoven: museum met grote trucks en kleine DAF autotjes, bij ons een groot succes.

Motion Experience in Eindhoven: ze noemen het zelf een belevingsspektakel. Je stapt in een fantasiewereld met meeslepende muziek en enorme vloerprojecties.

SterrenStrand TerSpegelt in Eersel bij Eindhoven: overdekt strand. Dat is weer eens wat anders dan een subtropisch zwemparadijs. Bij mooi weer is er overigens ook een recreatieplas buiten.

Strabrechtse Heide in Heeze bij Geldrop: huttenbouwbos bij het Heidecafé. Ook is er een blotevoetenpad, met insectentuin, heidetuin en groentetuin.

=> Bekijk ook: de landelijke en industriële Strijp in Eindhoven

Het DAF Museum in Eindhoven in Noord-Brabant.


Leuke uitjes met kinderen in Limburg


Toverland in Sevenum: gedeeltelijk overdekt pretpark. Met naast achtbanen en andere attracties ook buiten- en binnenspeeltuinen.

KlimKong in Sevenum: eco klimbos en klimpark.

Mattel Play! in Sevenum: soort binnenspeeltuin. Kinderen kunnen er met groot speelgoed spelen. Denk aan Sam de Brandweerman, Bob de Bouwer, Thomas de Stoomlocomotief, Angelina Ballerina en Megablocks.

Raspberry Maxx in Meijel bij Venlo: frambozen plukken en eten op het Frambozenterras.

Fun Forest in Tegelen bij Venlo: klimbos ten zuiden van Venlo. Lees ook onze review over Fun Forest.

Speelpark Klein Zwitserland in Tegelen bij Venlo: natuurlijk speelpark in het bos. Er zijn terrassen, speeltuin, kleuterland, piratenland, avonturenbos en ook een zwembad.

Kitskensberg in Roermond: speeltuin in het bos met veel hout. Er is ook een pierenbadje en een kiosk.

Kerkrade en omgeving 

BloteVoetenPark in Brunssum: lekker met je blote voeten door de klei. Op het pad vind je allerlei obstakels en speelplekken. Er is ook een Natuurterras. Ernaast ligt klimbos Park het Plateau.

Discovery Center in Kerkrade: hier staat alles in het teken van de thema’s aarde, wetenschap, techniek en ontwerp. Met een expeditie doe je de ene ontdekking na de andere, reizend door themawerelden. In de science labs kun je experimenteren, knoeien, uitvinden, bouwen en testen. Bij de stad in de steigers ga je bedenken, ontwerpen en bouwen.

Maastricht en omgeving

Sprookjesbos in Valkenburg: natuurlijk heel veel sprookjes. Maar ook kleine attracties, speeltuinen en een escape room.

Icecarving.nl in Schimmert bij Heerlen: bij dit ijsmuseum bekijk je ijssculpturen.

SnowWorld Landgraaf bij Heerlen: indoor skibaan en klimpark. Daarnaast zijn er restaurants in ski sfeer.

Mergelrijk in Valkenburg: hier wandel je door een verlichte grot. Met dino’s, miniaturen, mergel- en zandsculpturen.

Natuurspeeltuin de Merregelhoof in Maastricht: ruime speeltuin op de Sint Pietersberg. Voor kleintjes is er ook een omheind gedeelte en een pierenbad.

Natuur Historisch Museum in Maastricht: leert nieuwsgierige kids over de natuur. Ze organiseren van alles voor kinderen, waaronder leuke knutselactiviteiten.


Leuke uitjes met kinderen in België: Vlaanderen


Antwerpen en omgeving

Spoorfietsen in Kapellen bij Brasschaat: met een gezinsfiets over een oud spoortraject fietsen.

Suske en Wiske Museum in Kalmthout boven Antwerpen: een museum over de twee striphelden.

Chocolate Nation in Antwerpen: een heus museum voor fans van chocolade.

In Antwerpen kun je bij Baja Bikes een fietstocht met een gids doen. Leuke uitjes met kinderen. Heb je kinderfietsen of kinderzitjes nodig? Op de informatiepagina van iedere tour zie je onder “handige info” wat er beschikbaar is.

Aquapark JUMP in Sint-Niklaas: waterspeelpark.

Hidrodoe in Herentals bij Turnhout en Antwerpen: hier ontdek je alles over water. Met doe-opdrachten, speurtocht en mysteries.

Mechelen, Leuven en omgeving

Mechelen profileert zichzelf als de kinderstad van België. En terecht, want er zijn veel kindvriendelijke uitjes. Miriam ging er met haar gezin een nachtje heen en vindt het een fantastische stad. Alles is goed te belopen, wat fijn is met kinderen. Naast onderstaande attracties, is het beklimmen van de bijna 100 meter hoge domtoren een aanrader. Daarnaast hebben ze een speciale speurtocht door de stad gelopen, bij de lokale VVV krijg je een rugzakje. Ze sliep in het Vixx Hotel, dat familie suites heeft.

Technopolis in Mechelen: hier kun je op een leuke manier alles over wetenschap en technologie ontdekken. In de vakanties kun je er ook workshops doen.

Speelgoedmuseum in Mechelen: bekijk met wat voor speelgoed er vroeger werd gespeeld. Naast de vaste collectie zijn er wisselende tentoonstellingen.

ZOO Planckendael aan de rand van Mechelen: mooie dierentuin, georganiseerd per werelddeel. Ieder continent heeft zijn eigen speeltuin. Naast het gewone pad zijn er ook nog avonturenpaadjes. De dieren hebben prachtige verblijven. Er is ook een boomkronen-avonturenpad en een roofvogel-show.

Bij Baja Bikes kun je in Mechelen en Leuven een fietstocht met een gids doen. Op de informatiepagina van iedere tour zie je onder “handige info” of er kinderfietsen en kinderzitjes beschikbaar zijn .

Brugge, Gent en omgeving

Kijkboerderij Pierlapont in Zedelgem bij Brugge: kinderboerderij. Kinderen kunnen hier spelen in het stro, dieren bekijken en bootje varen. Daarnaast zijn er een speeltuin met zandbak, petanquebaan en kubbspel. Het Hoevecafeetje heeft een terras.

Plopsaland de Panne bij Kortrijk en Ieper: pretpark met bekende karakters. Denk aan Maya de Bij, K3, Kabouter Plop, Mega Mindy, Anubis, Wickie de Viking en allerlei anderen. Vlakbij ligt ook waterpark Plopsaqua en Plopsa Hotel.

Bij Baja Bikes kun je in Gent en Brugge een fietstocht met een gids doen. Op de informatiepagina van iedere tour zie je onder “handige info” of er kinderfietsen en kinderzitjes beschikbaar zijn .

Hasselt, Genk en omgeving

Plopsa Indoor in Hasselt: grote binnenspeeltuin met bekende karakters. Denk aan Maya de Bij, K3, Wickie de Viking en allerlei anderen.

Openluchtmuseum Bokrijk in Genk bij Hasselt en Maastricht: openluchtmuseum. Het laat de negentiende eeuw zien, maar ook de sixties. Er is daarnaast een grote speeltuin en een park. Je kunt er tussen het water door fietsen en wandelen.

Lieteberg in Zutendaal bij Hasselt: natuurcentrum met blotevoetenpad, insectenmuseum en vlinderserre.


Leuke uitjes met kinderen in België: Wallonië


Pairi Daiza in Brugelette bij Brussel: bijzondere dierentuin. Het bestaat uit verschillende werelden. Alle dieren wonen in een wereld die lijkt op de plek waar hun soortgenoten wonen, het is dus een soort reis om de wereld. Je kunt hier ook blijven slapen. Toen ik op Instagram vroeg om leuke uitjes met kinderen, was dit een van de meeste genoemde.

In Brussel kun je bij Baja Bikes een fietstocht met een gids doen. Heb je kinderfietsen of kinderzitjes nodig? Op de informatiepagina van iedere tour zie je onder “handige info” wat er beschikbaar is.

PlopsaCoo in Stavelot bij Luik: attractiepark bij de Watervallen van Coo. Met onder andere een apeneiland, bobslee, autorijschool, uitkijktoren, karten, wildwaterbaan, minigolf en speeltuin.

Les Draisines de la Molignee in Onhaye bij Charleroi en Namen: railfietsen over een oude spoorlijn.

Houtopia in Houffalize: hier staan de vijf zintuigen centraal. De binnenruimte bevat activiteiten, ervaringen en zintuiglijke proeven. Buiten is er een grote speeltuin, met parcours dat je naar de andere kant van de rivier brengt. Daar is een glijbaan van meer dan 30 meter.

Grotten van Han in Han-sur-Lesse in de Ardennen: een van de grootste grottenstelsels in Europa. Er is ook een speleo-parcours en een wildpark.

101 leuke uitjes met kinderen in Nederland en België. Wat kun je toch veel leuke uitjes met kinderen doen in Nederland en België! Ik maakte een lijstje van onze favorieten, in alle provincies. Er zitten zowel kindvriendelijke uitjes voor binnen als voor buiten tussen.

De leuke update

Heb je de nieuwe Leuke Update al gezien? Dit keer staat hij vol tips voor de zomer. Leuke buiten uitjes, vakantiebestemmingen, tips voor buitenspelen, zomer musthaves, tuin tips, knutselideeën, zomerse traktaties, fijne boeken en ook alvast tips voor de zomervakantie. Snel lezen dus!

 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids