Algarve met kids: Albufeira en Olhos d’Agua

De Algarve is een heerlijke plek om heen te gaan met kinderen. In een fijn klimaat kijk je zelf op het strand naar de prachtige zee (of beter gezegd de Atlantische Oceaan). De kinderen vermaken zich ondertussen in die gigantische zandbak. Af en toe bezoek je een idyllische stad waar je ook weer naar dat prachtige water kijkt, of juist het glooiende binnenland, dat kan slechter 😉 Wij gingen met de kids naar de Algarve, om precies te zijn naar Albufeira en Olhos d’Agua. 

Je kunt lekker het hele artikel lezen en de mooie fotos bekijken of snel doorklikken naar: praktische dingen, kindvriendelijke plekken om te logeren, Albufeira, Olhos d’Agua, dagtrips naar Portugese of Spaanse steden en mijn favoriete reisgids.

Algarve met kids: Albufeira en Olhos d'Agua


Praktische dingen


Welk seizoen is het beste? Wij gingen in de winter, het is dan lekker rustig in de Algarve en midden op de dag was de temperatuur toch nog 17 graden. Aan het begin en einde van de dag is het wel kouder, dus je hebt wel vestjes en een jas nodig. Insmeren was niet nodig en we kregen toch een kleurtje. Op het strand was het vaak warm genoeg voor blote benen en armen. Het nadeel van de winter is wel dat niet alle winkels en restaurants open zijn. En mijn peuter was ontstemd dat er op veel plekken geen ijs te koop was, want voor Portugezen is het gewoon midden in de winter 😉 In de winter zijn er ook relatief weinig andere kinderen, maar als je kinderen leuk met elkaar kunnen spelen is dat geen probleem.

In de lente en de herfst is het nog wat warmer, maar nog niet echt hoogseizoen, ook een fijne periode dus. In de zomer kan het dertig graden zijn, maar er staat wel altijd een oceaanbriesje, waardoor het minder heet voelt. Door de drukte is het dan wel wat minder relaxed om met kinderen een stad te bezoeken, als je kinderen tenminste net zo ondernemend zijn als die van ons.

Ga je naar een stad als Albufeira, zoek dan een gedetailleerde kaart, meestal krijg je die wel bij je appartement. Op kaarten in reisgidsen zie je vaak niet alle straatjes.

Wil je nog meer inspiratie over de Algarve? Kijk dan naar de pagina over Portugal op Leuk met kids.

Uit eten met kids

Als je uit eten gaat in restaurants moet je geen speelhoek verwachten, wel vaak een kindermenu en kinderstoel. Wij zochten vaak restaurants uit met een terras aan een autovrije straat, zodat de kinderen na het eten lekker tikkertje konden doen oid. We hadden daarnaast altijd tekenboekjes en potloden mee. Voor noodgevallen zijn wat apps op je telefoon ook handig, check wel even of ze geen internet nodig hebben. Restaurants zijn een stuk goedkoper dan in Nederland.


Kindvriendelijke plekken om te logeren in de Algarve


Wij verbleven in Do Parque in het dorpje Olhos d’Agua, niet ver van Albufeira, gespot door opa en oma. Het is een kleinschalig appartementencomplex, met verschillende gebouwen, waarvan het hoogste 4 verdiepingen heeft. We boekten een vierpersoons verblijf en kregen een gigantisch appartement met twee badkamers en grote kamers. Het appartement is niet gloednieuw, maar goed verzorgd en traditioneel Portugees ingericht. Vanaf ons balkon, groot genoeg voor een eettafel en twee ligbedden, hadden we een adembenemend uitzicht op de Atlantische Oceaan. Er zijn twee zwembaden, waarvan we eentje overkoepeld was met soort opblaasdak, waardoor het ook in de winter warm genoeg is.

Nou ja winter, het was nog steeds 17 graden, dus midden op de dag kon je prima met blote benen en armen op het balkon zitten waar nauwelijks wind stond. Het enige dat ik miste was een speeltuintje, maar van meer ervaren Algarve gangers heb ik begrepen dat je die daar sowieso nauwelijks ziet. Vanaf het appartement loop je in een paar minuten over de steile trappen naar een prachtig strand met wat barretjes en winkeltjes. In het dorp zitten op loopafstand supermarkten, winkels en restaurants (daarover later meer).

Wil je een echt kleinschalige locatie, dan heeft Eliza was Here meer landinwaarts idyllische plekjes. Van een collega begreep ik dat Albufeira de enige stad in de Algarve is met echte hoogbouw aan de kust en daar zagen we inderdaad erg massale complexen. Leuk om een dagje heen te gaan, maar waarschijnlijk wat minder fijn om te verblijven met kinderen.

Algarve met kids: Albufeira en Olhos d'Agua - Do Parque Algarve met kids: Albufeira en Olhos d'Agua - Do Parque Algarve met kids: Albufeira en Olhos d'Agua - Do Parque Algarve met kids: Albufeira en Olhos d'Agua - Do Parque

Op stap met een camper

Vrienden van ons huurden vorige zomer een Volkswagen busje om de Algarve te bezoeken. Daarmee kun je heerlijk langs de kustlijn trekken, of juist het binnenland in gaan. Ze huurden een oude VW T2 via Siësta Campers, waar je ook een moderne T5 kunt huren. Dit is super romantisch, maar je kinderen moeten er wel groot genoeg voor zijn, in dit geval was de jongste een kleuter. Je slaapt met zijn vieren in zo’n busje, dus je moet goed slapende kinderen hebben, of kinderen die groot genoeg zijn voor een tentje 😉 Mijn ouders hebben jaren lang een Volkswagen busje gehad, dus deze staat ook zeker op mijn bucket list.

Algarve met kids: Albufeira en Olhos d'Agua - Volkswagen busje huren

Algarve met kids: Albufeira en Olhos d'Agua - Volkswagen busje huren

Algarve met kids: Albufeira en Olhos d'Agua - Volkswagen busje huren


Albufeira


We besloten vanuit Olhos d’Agua met de bus naar Albufeira te gaan, er zijn prima busverbindingen, al rijden ze in weekenden en vakanties wel wat minder vaak. In de zomer schijnt het heel druk en massaal te zijn in Albufeira, wij waren er in de winter en dan is het er heel relaxed.

De Marina

We namen via het busstation de bus naar de Marina, een kitscherig jachthaventje met gebouwen in allerlei kleuren er omheen. Bootjes kijken is altijd leuk en doordat het autovrij was konden de kinderen er lekker rondlopen. Je kunt er ook skelters en segways huren. Bij Tasca Portuguesa (Passeio dos Oceanos / Rua Marina de Albufeira 3B) hebben we fantastische Portugese tapas gegeten, dat is echt een aanrader. Calamares, baccalau, allerlei vleeswaren, kaasjes en salades, heerlijk. Na het eten konden de kinderen lekker spelen naast het terras, aangezien daar geen auto’s rijden en ook het water goed is afgeschermd.

Algarve met kids: Albufeira en Olhos d'Agua - Albufeira Marina Algarve met kids: Albufeira en Olhos d'Agua - Albufeira Marina Algarve met kids: Albufeira en Olhos d'Agua - Albufeira Marina
Wandelen naar het oude centrum

Vanaf de Marina kun je een prachtige wandeling maken naar het oude centrum, via de Rua da Ermida, Rua Coronel Aguas, Rua Latino Coelho en Esplanada Dr. Silva. Op Rua Coronel Aguas heb je een uitkijkpunt met een prachtig uitzicht over de oceaan en in het bijzonder een vissershaventje. Bij het uitkijkpunt zit ook een klein koffietentje. De Rua Latino Coelho en de straatjes er omheen hebben prachtige huisjes, vaak geschilderd in felle kleuren of versierd met Portugese tegeltjes.

Algarve met kids: Albufeira en Olhos d'Agua Algarve met kids: Albufeira en Olhos d'Agua Algarve met kids: Albufeira en Olhos d'Agua Algarve met kids: Albufeira en Olhos d'Agua

De Esplanada Dr. Silva is een wandelpad, van waaraf je over het lager gelegen strand uitkijkt. Je kunt het strand met een lift en een trap bereiken. Rocamar (Largo Jacinto D’Ayet / Esplanada Dr. Silva) is een boutique hotel met restaurant, dat ligt aan een breed deel van dit pad. Voor Portugese begrippen is het relatief duur, voor Nederlandse begrippen niet. Terwijl we op het terras zaten konden de kinderen er lekker spelen. Zelf aten we sardientjes, kip piri, vlees kebab en vis kebab, de kids kregen omelet met frietjes. Ondertussen genoten we van het adembenemende uitzicht op het water.

Algarve met kids: Albufeira en Olhos d'Agua Algarve met kids: Albufeira en Olhos d'Agua

Het oude centrum

De Esplanada Dr. Silva eindigt bovenop een tunnel naar het strand. Je bent dan midden in het oude centrum, grotendeels voetgangersgebied. Je kunt met de trap naar beneden om naar de tunnel te komen. De tunnel grenst aan de Rua 5 de Outubro, die zit vol toeristische winkeltjes. Op het wandelgebied van de Avenida da Liberdade is een heel toeristische markt, waar je dezelfde spullen koopt maar dan wat goedkoper. In beide straten zit Ale-Hop, een Spaanse winkel met kleurrijke spullen vergelijkbaar met The Flying Tyger: boekjes, pennen, houten speelgoed, zonnebrillen en meer. In een zijstraatje zit O Pipote (Rua Joaquim Gouveia 15), met mooie tassen, posters en kleedjes. Even verderop zit Jardim Publico de Albufeira, een zeer toeristisch plein met een grote boom, maar ook een openbaar toilet.

Algarve met kids: Albufeira en Olhos d'Agua Algarve met kids: Albufeira en Olhos d'Agua Algarve met kids: Albufeira en Olhos d'Agua

Een beetje verstopt in een achterafstraatje zit een fantastisch winkeltje: Papelaria Inedita (Travessa dos Telheiros 2B). De vriendelijke eigenaresse maakt prachtige houten en stoffen Portugese vissen. Daarnaast verkoopt ze kleurrijke tassen, boekjes, speelgoed, decoratie en accessoires van merken als Bloomingville en Petit Pan, en ook Nederlandse merken als Petit Monkey en Blond.

Algarve met kids: Albufeira en Olhos d'Agua

Aan de oostkant van het voetgangersgebied in het centrum zit een groot plein, Largo 25 de Abril. Je kunt terug hier het strand oplopen, even met zand spelen. Op het grote plein speelden de kinderen daarnaast met Portugese en Nederlandse kinderen, samen voetballen en tikkertje doen. Er is ook een roltrap naar de Rua Sacadura Cabral, waar je een prachtig uitzicht over de stad, het strand en de oceaan hebt.

Met het treintje

Zoonlief wilde daar absoluut in een treintje, TurisTrem genaamd, dat langs allerlei grote hotels en appartementencomplexen gaat. Daarnaast gaat het langs de Strip, een van de meest wanstaltige toeristenstraten die ik ooit gezien heb, mocht je kind er graag in willen stap dan gewoon niet uit, tenzij het is om over te stappen op de bus 😉 Wil je graag rijdend de stad zien, dan kun je ook de rode open dubbeldekker bussen van CitySightseeing Algarve overwegen, die rijdt een flinke tour door de stad. Tickets koop je onder meer bij een van de vele ticket offices.

Algarve met kids: Albufeira en Olhos d'Agua

Algarve met kids: Albufeira en Olhos d'Agua

Op zoek naar een speeltuin

Via de Rua Bairro dos Pescadores en de Rua das Telecomunicações liepen we omhoog, op weg naar de bus op de Avenida dos Descobrimentos. Onderweg vonden we een speeltuin op een pleintje tussen de Rua Pedro Alves Cabral en de Rua Bartolomeu Dias. Om de hoek zit een kleine supermarkt waar je wat eten en drinken kunt kopen, prima om even een tijdje in de zon te zitten dus.

Algarve met kids: Albufeira en Olhos d'Agua


Olhos d’Agua


Olhos d’Agua is een rustig dorpje in de buurt van Albufeira, met veel appartementen voor toeristen, zoals waarschijnlijk de meeste dorpen in de Algarve. Olhos d’Agua betekent letterlijk “ogen van water”, dit zijn de zoetwaterbronnen die soms op het strand opborrelen. Bij eb kun je de bronnen zien, ronde plekken in het zand, maar wij hebben ze helaas niet gezien.

Het dorp heeft een aantal prachtige stranden, wij zaten bij Praia de Olhos d’Agua. Aan dit strand zitten een paar winkeltjes en terrasjes. Bij O Caichote (Rua dos Pescadores 8) eet je vis en vlees of gewoon frietjes en tosti, terwijl je uitkijkt over de oceaan, strandhuisjes en vissersbootjes. De kids kunnen rennen op de boulevard.

In het dorp zelf eet je heerlijk vis of vlees bij Tavertinos (Rua da Torre da Medronheira G), zo’n eettentje met de visnetten tegen het plafond. Voor kinderen zijn er kindermenu’s. Plek om te rennen is er wat minder.

Algarve met kids: Albufeira en Olhos d'AguaAlgarve met kids: Albufeira en Olhos d'Agua Algarve met kids: Albufeira en Olhos d'Agua Algarve met kids: Albufeira en Olhos d'Agua Algarve met kids: Albufeira en Olhos d'Agua


Dagtrips naar Portugese of Spaanse steden


Portugal is net wat groter dan Nederland, de meeste afstanden zijn dus goed met de auto af te leggen, afhankelijk van waar je precies zit natuurlijk. Als wij nog een keer terug gaan zijn de kinderen alweer wat groter en gaan we zeker wat steden verderop bezoeken. Lissabon is een mooie sfeervolle heuvelachtige stad met oude trammetjes en was voor ons ongeveer 2,5 uur rijden, daar kun je een dagtrip heen maken of een nachtje overnachten voordat je weer teruggaat. Ook Sevilla in Spanje is ongeveer 2,5 uur rijden en is een hele mooie stad. Huelva in Andalusie in Spanje was ongeveer 1,5 uur rijden en al wat dichterbij. Het Portugese Lagos lag op ongeveer drie kwartier rijden. Sagres is in het uiterste zuidwesten van Portugal en daarmee het meeste zuidelijke punt van Europa, dit lag op ongeveer een uur rijden.


Mijn favoriete reisgids


Ik ben fan van de reisgidsen van Mo’Media, dit keer kocht ik dus 100% Algarve bij Bol.com. Albufeira wordt er uitgebreid in besproken met allerlei leuke tips. Aangezien de stadskaart maar 1 pagina beslaat zou ik wel aanraden om daarnaast een meer gedetailleerde kaart te gebruiken, meestal krijg je die wel bij je appartement.

Algarve met kids: Albufeira en Olhos d'Agua - reisgids 100% Algarve

De Leuke Update

In de Leuke Update vind je nieuwtjes, ideeën, musthaves en uitjes. Toffe vakantie locaties, uitjes, knutsel inspiratie, kinderkamer inrichting, boeken, films en nog veel meer tips voor kinderen en tieners. 

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids