Luisterboeken abonnement: waarom het fijn is en hoe we het gebruiken

Hoe fijn is het als je onbeperkt luisterboeken kunt luisteren, voor jezelf en voor de kinderen? Wij hebben een luisterboeken abonnement en kunnen niet meer zonder. Dit is waarom we het zo fijn vinden en hoe we het gebruiken. 

Inmiddels hebben we al een hele tijd een luisterboeken abonnement op Storytel. Het is een soort Netflix of Spotify, maar dan voor boeken. Het kost ongeveer twaalf euro per maand. Wij zijn er helemaal aan verslaafd. Ik laat je hier zien waarom wij het zo fijn vinden, wanneer we het gebruiken en wat we luisteren.

Luisterboeken abonnement: wat wij er zo fijn aan vinden + hoe we het gebruiken

Daarom is het luisterboeken abonnement zo fijn

☆In het abonnement zit een grote hoeveelheid kinderboeken, maar ook fictie en non-fictie voor volwassen. Ook zonder abonnement kun je zien welke titels ze hebben. In je account kun je favorieten aanmaken, je “boekenplank”. Proberen kan de eerste veertien dagen gratis, daarna kun je opzeggen per maand.

☆Om de boeken te luisteren kun je op verschillende apparaten de app zetten, je logt in en je kunt boeken gaan luisteren. Je kunt de boeken ook downloaden, handig voor in het vliegtuig of als je ergens slecht internet hebt. Wij gebruiken meestal een oude telefoon zonder simkaart om de kinderen te laten luisteren.

☆De kinderen worden helemaal rustig van een luisterboek. Vaak komen ze stuiterend uit school, met een luisterboek kunnen ze zich even in de wereld van het boek terugtrekken.

☆Het is een fijne manier om boeken uit te proberen. Vinden ze het boek echt leuk, dan kun je het ook nog kopen.

☆Er zitten ook veel ebooks in de bibliotheek van Storytel. Ik gebruik die vaak voor mezelf, maar voor oudere kinderen is het ook handig. Daarnaast kun je op vakantie een paar boeken downloaden op je tablet, waardoor je geen voorleesboeken hoeft mee te nemen.

Luisterboeken abonnement: wat wij er zo fijn aan vinden + hoe we het gebruiken

Wanneer we luisteren

☆Als de kinderen op hun kamer spelen vragen ze vaak of ze ook een luisterboek mogen luisteren. Even rustig chillen.

☆Tijdens het knutselen en tekenen is het relaxed om een boek te luisteren. Het is ook een leuke manier om met zijn allen een boek te luisteren.

☆Kan je kind een keer niet slapen, dan is het ontspannend om even een boek te luisteren. Voor het slapen gaan een tijdje luisteren kan natuurlijk ook.

☆Als broer of zus moet sporten, kan de ander even lekker een luisterboek luisteren, het is dan handig om het boek te downloaden. Vooral kleintjes vinden het heerlijk om telkens hetzelfde boek te horen, dus aan een paar offline boeken heb je genoeg.

☆Kinderen die al kunnen lezen kunnen zelf meelezen als ze het papieren boek ook hebben. Kinderen die nog niet kunnen lezen bladeren mee voor de plaatjes.

☆Als kinderen pas net kunnen lezen, kunnen ze de eerste jaren vaak nog niet echt leuke boeken lezen. Als ze cognitief wel aan die moeilijke boeken toe zijn, dan kunnen ze die boeken luisteren.

☆Onderweg in de auto, trein of het vliegtuig kunnen kinderen boeken luisteren. Zorg dan wel dat de luisterboeken offline beschikbaar zijn.

☆Oudere kinderen slapen meestal niet meer overdag, maar hebben soms wel even rust nodig. Ze kunnen even lekker rusten terwijl ze een boek luisteren. Tijdens de zomervakantie luisterden we iedere dag tussen de middag allemaal even een boek, allemaal een ander boek.

Wat we luisteren

De oudste 

☆De oudste (groep 3) luistert lekker een boek terwijl hij ondertussen tekent of met Lego bouwt. Hij luisterde bijvoorbeeld al Superjuffie (erg leuk voorgelezen door Georgina Verbaan), allerlei boeken van Geronimo Stilton, Lotta uit de Kabaalstraat en Pippi Langkous (voorgelezen door Diewertje Blok, die kent hij natuurlijk!). Lang Geleden, de geschiedenis van Nederland in vijftig voorleesverhalen, vindt hij ook heel interessant. Zoals veel kinderen van zijn leeftijd kan hij nog niet zo goed lezen, maar begrijpt al wel ingewikkelde boeken als ze voorgelezen worden, dan is een luisterboek ideaal.

de jongste

☆De jongste (groep 1) luistert bij het tekenen, maar vindt het soms ook leuk om mee te bladeren in een papieren boek. De verschillende versies van het Muizenhuis luistert ze graag en ook boeken van Annie M.G. Schmidt, zoals Jip en Janneke, voorgelezen door de zoon van Annie. Toen ze nog peuter was luisterde ze vooral haar favoriete boeken die ze ook op papier heeft, en dan het liefst iedere keer hetzelfde boek, inmiddels luistert ze meer verschillende boeken.

☆Samen luisteren we Pluk van de Petteflet en Otje, de Muizenhuis boeken en de boeken van Lotte en Roos. Arabische Sprookjes staat nog op ons lijstje.

voor later

☆Als ze iets groter zijn wil ik Kruistocht in spijkerbroek, Alleen op de Wereld en Het raadsel van alles wat leeft met ze luisteren.

voor onszelf

☆Voor onszelf zijn er heel veel romans om uit te kiezen, maar bijvoorbeeld ook de column-boeken van Paulien Cornelisse, een voorstelling van Herman Finckers, een boek van Claudia de Breij en hoorcolleges van Maarten van Rossem (door de auteurs zelf voorgelezen). Mijn guilty pleasure zijn de boeken van Jill Mansell en Jenny Colgan, heel ontspannen. Ook de biografie van Annie M.G. Schmidt, Anna van Annejet van der Zijl, is een aanrader. De gebundelde columns van Sylvia Witteman zijn hilarisch. De boeken van Geert Mak vind ik veel te dik om te lezen, maar ik heb er al een paar geluisterd. Er zitten ook veel ebooks van kookboeken in, dat is leuk om een boek eerst eens in te kijken voor je het koopt.

Meer weten over het luisterboeken abonnement

Wij zijn dus erg blij met het Storytel luisterboeken abonnement. Meer weten? Kijk dan op de site van Storytel. Na de eerste veertien dagen kost het abonnement een tientje per maand en het is direct opzegbaar.

Tips voor Pasen

Weet je dat je hier ook heel veel leuke tips voor Pasen vindt? Ideeën om te knutselen, gezellige ideeën voor in huis, de leukste recepten, toffe lente uitjes met kids en nog veel meer.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids