Must see voor ouders van zoons: Holland Doc over jongens in het onderwijs


“Worden jongens lastiger of hebben wij als maatschappij, opvoeders en onderwijzers, steeds meer last van jongensgedrag? Waar vroeger kinderen nog gewoon druk, onrustig of juist in zichzelf gekeerd waren, wordt dat gedrag de laatste tijd steeds meer gelabeld als bijvoorbeeld ADHD of Asperger.” Aldus documentaire maakster Katinka de Maar in de documentaire die op 9 oktober werd uitgezonden door Holland Doc bij de VPRO. Aan de hand van de moeizame schoolcarrière van haar eigen zoon (nu 18 jaar) en andere jongens laat zij zien hoe het gedrag van jongens wordt geproblematiseerd en deze jongens een stempel krijgen, waar ze hun hele schooltijd niet meer vanaf komen. Ze stelt daarbij terecht de vraag wie nou eigenlijk het probleem zijn: de jongens of de overwegend vrouwelijke docenten die zich lastig kunnen identificeren met die drukke jochies. Nieuw is het onderwerp van de positie van jongens in de klas bepaald niet, maar voorlopig wel actueel en bovendien is dit een indrukwekkend persoonlijk relaas van een aantal jongens, soms nog heel jong. En iets om als ouder over na te denken. De documentaire is te bekijken bij Uitzending Gemist van de NPO.


Schrijf je in voor de nieuwsbrief 💌 Wil je op de hoogte blijven van leuke nieuwe berichten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang 1 keer per maand alle nieuwe berichten en af en toe een special. Vul hier je emailadres in en klik op de groene knop.


Meer over Leuk met kids blog 💫 Leuk met kids blog wordt geschreven door Maud, ik woon samen met vriend, zoon (2011) en dochter (2014) in een huisje in de stad. Ik ben altijd op zoek naar leuke ideeën en mijn blog is de plek waar ik die deel. Als ik een artikel schrijf in samenwerking met een bedrijf dan vermeld ik dat er bij. Daarnaast bevatten veel artikelen affiliate links van webshops, deze producten kies ik altijd zelf uit, daarover kun je hier meer lezen.
volg Leuk met kids ook op instagram

Maud

Add your Biographical Info and they will appear here.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.