Leuke dingen met kinderen vlakbij Amsterdam

Vlakbij Amsterdam kun je met kinderen allerlei leuke dingen doen. Ik laat je hier kindvriendelijke dingen zien in Amstelveen, Spaarnwoude, Uitdam, Diemen, Muiden, Zaandam en Zuidoostbeemster. 

Ten noorden van Amsterdam

Oostzaan met kinderen

Net boven Amsterdam, in Oostzaan, ligt Het Twiske. Dit is een heel leuk wandelgebied, vol meertjes en slootjes. Er zijn twee toffe speeltuinen: de Avonturenspeelplaats en de Speelsloot. De eerste kan heel druk zijn, de tweede is vaak minder druk. Bij de Avonturenspeelplaats is een horeca gelegenheid waar je wat kunt afhalen.

Als je parkeert bij de Avonturenspeelplaats kun je een leuke wandeling naar de Speelsloot maken, langs de oostkant van de Stootersplas. Je komt dan langs de Twiske Stuwdam, de grazende Schotse Hooglanders en het Kure-Jan Strand. Onderweg staan verschillende bankjes waar je kunt picknicken. Als je heen en terug dezelfde route loopt is het ongeveer 5 kilometer wandelen. Als je een rondje om de Stootersplas loopt is het bijna 10 kilometer lopen.

Zaandam met kinderen 

Bij de Zaanse Schans (review) denk je waarschijnlijk eerst aan de vele molens en die zijn inderdaad indrukwekkend. Maar de schattige straatjes van dit openluchtmuseum zijn ook heel leuk, je kunt er op veel plekken binnenkijken. Daarnaast vind je bij de Zaanse Schans ook het het leuke interactieve Zaans Museum. Bij de Verkade Experience zijn de machines indrukwekkend, waarmee de Verkade fabriek vroeger koekjes, chocolade en waxinelichtjes maakte. En hoe leuk is het om de wikkel van je eigen chocoladereep te mogen maken? Een leuk uitje voor een wisselvallige dag, niet als het de hele dag regent.

Zuidoostbeemster met kinderen 

Camping In het Fruit ligt in Zuidoostbeemster bij Purmerend. Je kunt hier onder de fruitbomen kamperen. Er is een trampoline, klimboom, kippen, schapen en eigengemaakte jam. Ook kun je fruit plukken. Behalve de camping is er ook een Bed and Breakfast, te boeken via Booking.com.

Uitdam met kinderen 

Vlakbij Amsterdam vind je Resort Poort van Amsterdam, een luxe bungalowpark. Dit park in Uitdam is gebouwd in de Zaanse stijl en ligt aan het IJsselmeer, met een strandje, restaurant en meerdere speeltuinen.

Ten oosten van Amsterdam

Diemen met kinderen 

In het Diemerbos ligt een speelbos genaamd het Banjerbossie. Het is een leuke houten natuurspeeltuin, met onder meer een kabelbaan, speelveer en een klankspeeltuin. Echt zo’n plek waar je goed vies kunt worden. Een paar reserve schoenen en een reserve broek zijn hier wel een aanrader.

House of Bird in Diemen is een kindvriendelijk restaurant in het groen van het Diemerbos, maar het is nog veel meer. Een proeflokaal voor bier van de Bird Brewery, dat door de eigenaars gebrouwen wordt. Een prachtig plekje in de natuur voor vogelspotters, daarom heet het ook Vogelhuis. Maar ook een heerlijke plek voor kinderen die van ravotten houden. En voor ouders die even lekker op het terras willen zitten.

Muiden met kinderen 

In het Muiderslot in Muiden kun je beleven hoe het vroeger moet zijn geweest in een oud kasteel. Voor kinderen zijn er speurtochten, in de zomer is er een valkenier en in de vakanties zijn er familievoorstellingen en meespeeltheater. Miriam schreef er een verslag over.

Ten westen van Amsterdam

Spaarnwoude met kinderen

Recreatiegebied Spaarnwoude ligt vlakbij Amsterdam en Schiphol. Je vindt er Pannenkoekenboerderij Onder de Platanen, met veel biologische producten. Er is een speeltuin met toestellen voor verschillende leeftijden, ook in het bos achter het spinnenhuisje ligt nog een deel. Ook kun je kijken op de zorgboerderij met melkvee- en schapenhouderij.

Ten zuiden van Amsterdam

Amstelveen met kinderen

Speelboerderij Elsenhove is een kinderboerderij en een leuke speeltuin, met een kantine waar je wat kleine dingen kunt kopen. Je parkeert de auto op de parkeerplaats en loopt over een schattig paadje erheen.

Clara Maria is een kaas- en klompmakerij waar je een rondleiding kunt krijgen of je feestje vieren.