Amsterdam Noord met kinderen

Amsterdam Noord wordt steeds hipper. De oude Van der Pekbuurt is helemaal opgeknapt en er zijn leuke winkeltjes gekomen. Ook de industriële NDSM werf is recent vernieuwd. Overhoeks is juist een helemaal nieuwe wijk aan het IJ. Ben je gek op landelijke oude dijkjes, dan zit je ook goed in Amsterdam Noord met kinderen.

In dit artikel vertel ik over de buurten in Amsterdam Noord, leuk om te bezoeken met kinderen. Ook deel ik bezienswaardigheden. Zoek je horeca in deze buurten? Bekijk dan een van deze artikelen:

Van der Pekbuurt en Overhoeks

Als je vanaf CS met de grote pont oversteekt kom je bij Overhoeks en de Buiksloterham. Overhoeks is een nieuw wijkje aan het IJ met een aantal leuke attracties. De Tolhuistuin is het voormalige bedrijfsrestaurant van Shell met een park en is tegenwoordig een culturele vrijplaats, met een heuse Schommeltuin. In de oude Shell-toren zit Amsterdam Lookout de toren met uitzicht over Amsterdam, waar durfals ook kunnen schommelen. This is Holland is een “5D vliegervaring”, een film alsof het een vlucht over Nederland is, de Flight experience is letterlijk Nederland in vogelvlucht.

Vlakbij zit ook EYE film (review), bioscoop en filmmuseum op een prachtige plek. Met voor kinderen een videotour, een speurtocht en leuke activiteiten. In het weekend zijn er speciale films voor kleintjes. En in de vakantie zijn er extra activiteiten en workshops.

Filmmuseum EYE: leuk museum uitje met kinderen in Amsterdam Noord. Op een prachtige plek aan het IJ in Amsterdam Noord ligt filmmuseum EYE. Het is een absolute eye catcher op de noordelijke IJ-oever. Maar weet je dat het filmmuseum EYE ook een leuk museum uitje met kinderen is?

Nxt museum richt zich op mediakunst, met grootschalige, digitale kunstinstallaties. Daarin wordt je perceptie van ruimte, maar ook onze plaats daarin, op de proef gesteld.

Als je iets verder Noord in gaat kom je bij de Van der Pekbuurt, een oude arbeidersbuurt die de afgelopen jaren hip is geworden. Er zitten heel veel leuke cafeetjes en winkels. Achter de Van der Pekstraat zit speeltuin Volewijck.

Amsterdam met kinderen, Van der Pekbuurt en Overhoeks: musea, speeltuinen, parken, zwemplekken, actieve uitjes, kinderboerderijen, winkels, restaurants en nog veel meer

NDSM-terrein

Het NDSM-terrein was vroeger een industriegebied, dat zie je nog heel goed terug. Je kunt er vanaf Centraal Station met een pontje heen, maar natuurlijk ook gewoon met de auto komen. Op het NDSM-terrein zie je veel street art, het is dan ook een prachtig gebied om foto’s van je kinderen te maken.

NDSM werf met kinderen: musea, speeltuinen, parken, zwemplekken, actieve uitjes, kinderboerderijen, winkels, restaurants en nog veel meer

STRAAT museum (review): straatkunstmuseum met graffiti en street art. Het zit in een stoere oude loods op de NDSM-werf. Heel leuk voor oudere kinderen en tieners.

STRAAT museum: straatkunstmuseum met graffiti en street art. Het zit in een stoere oude loods op de NDSM-werf. Heel leuk voor oudere kinderen en tieners.

De oude dijkjes van Amsterdam Noord

In Amsterdam Noord zijn nog heel veel mooie oude dijken. Als je een fiets huurt is het leuk om daar langs te fietsen, of te wandelen, voor een auto zijn ze niet zo geschikt. De Buiksloterdijk kun je beginnen bij de Marjoleinstraat, hier vlak achter ligt Buiksloterkerk, een mooie oude kerk uit 1609.

In Amsterdam Noord zijn nog heel veel mooie oude dijken. Als je een fiets huurt is het leuk om daar langs te fietsen, of te wandelen, voor een auto zijn ze niet zo geschikt. De Buiksloterdijk kun je beginnen bij de Marjoleinstraat, hier vlak achter ligt Buiksloterkerk, een mooie oude kerk uit 1609.

De Nieuwendammerdijk staat vol met mooie oude dijkhuisjes, een deel van dijk is aan twee kanten bebouwd, een deel maar aan een kant waardoor de bewoners uitkijken op de met gras begroeide dijk, veel bewoners hebben picknicktafels neergezet, heel idyllisch. Op het meest oostelijke puntje van de Nieuwendammerdijk zit een speeltuintje. Achter de Nieuwendammerdijk ligt het kleinste kerkje van Amsterdam.

Ook de Schellingwouderdijk is leuk om langs te fietsen. Aan het einde kun je even wat eten en drinken in het lunchcafé van de Landmarkt.

Nog een stukje verder ligt de Durgerdammerdijk, een prachtig dorpje aan het water van het IJ.

Amsterdam met kinderen, De oude dijkjes van Amsterdam Noord: musea, speeltuinen, parken, zwemplekken, actieve uitjes, kinderboerderijen, winkels, restaurants en nog veel meer

Het Noorderpark

In Noord vind je een heel groot park: het Noorderpark, vroeger heette dit het Florapark en Volewijckspark.

Vlakbij de Buiksloterdijk aan de noordkant van het Noorderpark zit een natuurspeeltuin bij de Tanker, dat is die roze pomp tegenover de gele pomp. Soms is dit cafeetje open, met een terras en binnen spelletjes. Op mijn Amsterdam Instagram liet ik er meer van zien.

Vlakbij de Buiksloterdijk aan de noordkant van het Noorderpark zit een natuurspeeltuin bij de Tanker, dat is die roze pomp tegenover de gele pomp. Soms is dit cafeetje open, met een terras en binnen spelletjes.

Aan de noordkant van het park ligt ook het binnen- en buitenzwembad het Noorderparkbad. Nog een stukje noordelijker ligt Krijtmolen d’Admiraal, prachtig geleden aan het water.

Aan de zuidkant van het park zit ook een leuke speeltuin.

Amsterdam Noord met kinderen: musea, speeltuinen, parken, zwemplekken, actieve uitjes, kinderboerderijen, winkels, restaurants en nog veel meer

Verder in Noord

Aan de westkant van Noord ligt Natuurspeeltuin Amsterdam Noord, waar kinderen lekker vies kunnen worden. Hier ziet ook Restaurant Pof, onderdeel van stadslandbouwproject NoordOogst, waar een deel van het eten vandaan komt. Het is een soort strandtent in het groen en de kids kunnen lekker spelen in de naastgelegen natuurspeeltuin.

Aan de westkant van Noord ligt Natuurspeeltuin Amsterdam Noord, waar kinderen lekker vies kunnen worden. Hier ziet ook Restaurant Pof, onderdeel van stadslandbouwproject NoordOogst, waar een deel van het eten vandaan komt. Het is een soort strandtent in het groen en de kids kunnen lekker spelen in de naastgelegen natuurspeeltuin.

Net boven Amsterdam Noord, in Oostzaan, ligt Het Twiske. Dit is een heel leuk wandelgebied, vol meertjes en slootjes. Er zijn twee toffe speeltuinen: de Avonturenspeelplaats en de Speelsloot. De eerste kan heel druk zijn, de tweede is vaak minder druk. Bij de Avonturenspeelplaats is een horeca gelegenheid waar je wat kunt afhalen. Als je parkeert bij de Avonturenspeelplaats kun je een leuke wandeling naar de Speelsloot maken, langs de oostkant van de Stootersplas. Je komt dan langs de Twiske Stuwdam, de grazende Schotse Hooglanders en het Kure-Jan Strand. Onderweg staan verschillende bankjes waar je kunt picknicken.