Buskruit met muisjes: een boek voor nieuwe moeders dat echt anders dan anders is

Buurvrouw en fotografe LeLLe vertelde dat ze zo’n leuke fotoshoot had gedaan: voor een nieuw boek voor zwangeren en jonge moeders, dat echt anders dan anders is. De titel belooft al een bijzonder boek “Buskruit met muisjes”, over “alles wat je (niet) wilt weten over het krijgen van een baby”. Nou wil het geval dat ik van veel boeken voor zwangeren destijds jeuk kreeg, dus dat wilde ik wel eens bekijken!


20130708-135558.jpg

Het is toch best een taboe om de wat minder charmante kanten van een zwangerschap, bevalling en het herstel erna met vriendinnen te delen. De drie schrijfsters – ervaren moeders – vertellen alles wat mensen om je heen je waarschijnlijk niet vertellen. Met veel humor, want de informatie mag dan wel af en toe even slikken zijn voor de moeder in spé, maar het maakt enorm uit hoe het verteld wordt. Daarnaast staat het boek vol met mooie tekeningen en niet te vergeten leuke columns van bekende Nederlanders.

Dit is niet een boek om even te scannen, want in iedere zin lijkt wel een nuttige tip te staan, allemaal van die praktische tips van ervaringsdeskundigen die de schrijfsters duidelijk zijn. Van die tips die je uitwisselt met vriendinnen, maar dan heel veel bij elkaar, netjes op een rijtje. En eindeloos veel lijstjes van waar je aan moet denken, super handig, want dan hoef je die zelf niet meer te maken. Het boek is geordend op chronologische volgorde, beginnend bij je zwangerschap en bevalling en vervolgens de tijd daarna. Met in het begin van het boek vooral heel veel informatie over jezelf (wat doe je tegen zwangerschapskwaaltjes, wat neem je mee naar het ziekenhuis, wat voor soorten pijnbestrijding zijn er, wat doe je aan de fysieke ellende na de bevalling, etc) en vervolgens over je baby (verzorging, voeding, slapen, kwaaltjes, op pad, etc).


20130707-123307.jpg

Het boek is natuurlijk voor vrouwen. Voor mannen is in blauwe kadertjes heel summier de belangrijkste informatie samengevat. Alhoewel ik vind dat ook mannen zich best in de geboorte van hun kind mogen verdiepen, is het voor een boek absoluut voldoende. Ik moet namelijk de eerste man nog ontmoeten die vrijwillig een informatief boek leest over dingen die met kinderen te maken hebben, zij lijken het toch meer op gevoel te doen. Manlief neem je gewoon mee naar de door de verloskundige georganiseerde voorlichtingsavond en laat je af en toe zo’n blauw kadertje lezen.

Ik zou willen dat ik dit boek had gehad toen ik moeder werd, wat een fijne informatiebron in dit, deze hoort op je nachtkastje! Nuchter en grappig, dat kun je van de meeste zwangerschapsboeken niet zeggen. Absoluut een aanrader, ook leuk als cadeau.

Titel: Buskruit met Muisjes
Auteur: Nina Veeneman-Dietz, Noor Schutte-Kerckhoff, Marieke Wigmans-Bremers
Uitgever: Gloriae
Te koop: bij onder meer Bol.com

Meivakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de meivakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met meivakantie activiteiten. Leuke dingen voor binnen en buiten en voor uit en thuis.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids