Sinterklaas knutselen: leuke ideeën voor Sint en Piet

Sinterklaas knutselen: leuke ideeën voor Sint en Piet

Feestdagen stimuleren altijd enorm om leuke dingen zelf te maken: van knutselwerkjes voor de kids en lekkere dingen, tot poppetjes, huisjes, schilderijtjes van Sint en Piet en een zelfgemaakte zak van Sinterklaas. Zelfgemaakte knutselwerkjes van je kind zijn misschien wel het leukst. In dit artikel vind je heel veel leuke ideeën om samen te knutselen voor Sinterklaas. 

Sinterklaas knutselen: leuke ideeën voor Sint en Piet

Bij veel van de knutselwerkjes die we hier thuis gemaakt hebben, heb ik knutselmaterialen van de Hema gebruikt. Gekleurd papier, crêpepapier, papierstroken, oogjes, masking tape, pijpenragers en veertjes. We hebben een paar dozen met dit soort knutselmaterialen staan, zodat we altijd meteen aan de slag kunnen.

Sinterklaas en Piet knutselen

WC rollen zijn bij ons thuis favoriet om mee te knutselen, ook voor Sinterklaas en Piet dus. Als basis gebruikten we gekleurd papier, dat plakten we als gezicht en kleding op het wc rolletje. Daarnaast gebruikten we pijpenragers, ook wel chenilledraad genoemd (Hema en Bol.com). Het leuke van pijpenragers is dat je ze in allerlei vormen kunt vouwen. Voor de armpjes maakten we eerst met een dikke naald een gaatje, daarna stopten we er een stukje pijpenrager in. Ook de staf van Sinterklaas is van pijpenrager.

Voor de mijter gebruikten we een stukje rood papier en pijpenragers. De pietenmuts maakten we van dik vilt en maakten het vast met een paar steekjes, maar je kunt het ook met karton of papier maken. De pijpenrager “veer” zetten we vast met een glitterrondje (een knoop kan ook) en met naald en draad. Het grote boek van Sinterklaas is van dun vilt. Voor het jasje van Piet gebruikten we een glitter lintje en een knoopje. De mond maakten we van overgebleven kerstglitters, maar het kan ook met een stift of een stukje pijpenrager. Oogjes kochten we bij de Hema.

Sinterklaas en Piet van wc rollen knutselen

Strijkkralen zijn bij onze kids ook heel populair. Daarom gingen we aan de slag om een Sinterklaas en een Piet te knutselen met strijkkralen.

Sinterklaas knutselen met strijkkralen

Met gekleurd papier, oogjes en watten maak je deze Sinterklaas. De stempel komt oud een oud setje van de Hema.

Sinterklaas met mijter en baard van watten: 101 ideeën om te knutselen

Zoonlief bedacht deze Piet helemaal zelf. De basis is een gouden papieren cirkel. Naast papier gebruikte hij ook masking tape en een veertje van de Hema.

Sinterklaas knutselen: leuke ideeën voor Sint en Piet

Pepernoten Pietjes

Deze pepernoten pietjes zijn heel leuk om samen met de kinderen te maken. We gebruikten gekleurde pepernoten van de Hema. Daarop maakten we een pietenmuts met zachte topping van Dr. Oetker (Albert Heijn). Als veer er op hebben we een minimallow van Frisia (Albert Heijn) gebruikt. De oogjes maakten we met decoratiestiften van Dr. Oetker (Albert Heijn). Super schattig effect toch?

Sinterklaas recepten leuke ideeën om te knutselen met eten - pepernoten pietjes

Een pietenmuts of mijter knutselen  

Deze pietenmuts (of een mijter) maak je van gekleurd papier, pijpenragers en veertjes. Alles van de Hema.

Sinterklaas: 101 ideeën om te knutselen

Deze mijter maakte zoonlief van gekleurd papier. Dit zo’n knutselwerkje dat kinderen al heel jong zelf kunnen maken.

Sinterklaas knutselen: mijter van papier

Met crêpe papier en gekleurd papier maak je een pietenmuts. De blauwe band maakten we van een a4 vel, dat knipten we in de lengte doormidden, maakten het aan elkaar en vouwden het in de lengte dubbel.

Sinterklaas: 101 ideeën om te knutselen

Het crêpepapier zetten we vast met nietjes, over de nietjes maakten we masking tape. Met een pijpenrager en gekleurde veren maakten we een versiering op de muts.

Sinterklaas: 101 ideeën om te knutselen

Dit Sinterklaas mijter haarknipje hebben we gemaakt op een simpel knipje. Van dunne gele en rode vilt knipten we de mijter en zetten het vast met naaigaren. Er op zetten we het kruis van twee stukjes gouden pijpenrager. Ook dat zetten we voorzichtig vast met naaigaren.

Mijter haarknipje voor Sinterklaas knutselen

Ook dit pietenmuts haarknipje hebben we gemaakt op een bestaand knipje. De pietenmuts knipten we uit dik vilt. Dat maakten we met naald en draad op het knipje vast. Op de muts maakten we een veer van pijpenrager. Met een decoratierondje er tussen zetten we het vast met naaigaren.

Pietenmuts haarknipje voor Sinterklaas knutselen

De stoomboot van Sinterklaas knutselen

De mannen in huis gingen met een paar dozen en wc rollen aan slag om een stoomboot te maken. Hij is ingepakt met crêpepapier, de stoom is gemaakt van watten en de vlaggetjes zijn gemaakt van masking tape.

Sinterklaas stoomboot knutselen - 101 ideeën om te knutselen voor Sint en Piet

Een stoomboot knutselen kan ook met van een cake, compleet met vlaggetjes en Sint en Pietjes, leuk als je net even wat anders wil. De uitleg van de stoomboot-speculaas-cake vind je hier.

Sinterklaas recept: stoomboot speculaas-cake met noten en wortel

Met wat gekleurde vellen papier en eventueel wat masking tape en touw maak je een stoomboot. Mooi tape vind je bij I love speelgoed en psikhouvanjou. Bij Bol.com vind je merken als MT, Studio Stationary en Scotch.

Sinterklaas stoomboot knutselen

Dit “glas in lood” gemaakt van doorzichtig papier kwam ik tegen op het raam van een school. Het is een super mooi alternatief voor een raamschildering. Het is gemaakt met zwart papier en gekleurd doorzichtig papier.

Sinterklaas stoomboot knutselen glas in lood

Nog een leuke stoomboot, gemaakt van gekleurd papier, watten en een pijpenrager.

Sinterklaas: 101 ideeën om te knutselen

Sinterklaas letters knutselen als alternatief voor vlaggetjes

Je ziet overal Sinterklaas vlaggetjes. Deze letters van wc rolletjes zijn een leuk alternatief. Voor dit knutselwerkje moet je wel een goede motoriek hebben, dus het is voor wat oudere knutselaars.

Het idee voor letters van wc rolletjes kwam ik tegen bij Super Make It. Zij maakte de letters eerst op papier en plakte ze daarna op de wc rollen. Ik heb zelf meteen letters op de wc rollen getekend en uitgeknipt. Vervolgens hebben we ze een aantal keer geverfd. Vrolijk toch?

Sinterklaas letters van wc rollen

December huisjes knutselen 

Met een melkpak kun je een gezellig verlicht huisje maken, gezellig in de donkere tijd rond kerst en Sinterklaas. De uitleg van het melkpak huisje vind je op Leuk met kids.

Knutselen voor Sinterklaas en Kerst: huisjes maken van een melkpak

Ook leuk voor op het raam: schattige huisjes. Deze van plakfolie kwam ik tegen op een winkelruit op de Haarlemmerdijk in Amsterdam.

Sinterklaas en kerst knutselen

Marijke maakte deze huisjes van krijtstift. Krijtstiften vind je bij Bol.com, die leuke Sinterklaas raamstickers zijn van de Hema. Vindt je het lastig om iets na te tekenen? Print een leuke kleurplaat, plak die aan de buitenkant van het raam en trek hem aan de binnenkant over.

Sinterklaas raamtekening maken

De zak van Sinterklaas

De zak van Sinterklaas kun je heel makkelijk zelf maken. Een leuk project om zelf te knutselen, waar je nog jaren van kunt genieten. Onze zak van Sinterklaas maakte ik jaren geleden, maar hij doet nog steeds dienst.
DIY: de zak van Sinterklaas zelfmaken

Sinterklaascadeaus versieren

Als kinderen wat ouder worden en weten hoe het zit, dan kun je de Sinterklaascadeaus van broer of zus samen versieren. Knutselen met cadeaus dus.

Dit cadeau zat al in een mooie zwarte verpakking. Op de verpakking plakten we een mijter van papier. Twee verschillende linten zijn de gele strepen van de mijter, we knoopten ze op de achterkant vast.

Sinterklaascadeaus inpakken: pakjes leuk versieren

Heb je te weinig Sinterklaaspapier? Gebruik dan gewoon inpakpapier en plak een stukje Sinterklaaspapier op het pakje. Ik leg een bord op de achterkant van het papier te leggen en teken met pen de cirkel af.

Sinterklaascadeaus inpakken: pakjes leuk versieren

Nog meer leuke ideeën

Op zoek naar lekkere recepten voor Sinterklaas? Kijk dan even naar ons artikel met leuke Sinterklaas recepten om te knutselen met de kinderen. Gezellig voor tijdens de intocht, het Sinterklaasjournaal of pakjesavond!

Sinterklaas recepten: leuke ideeën om te knutselen met eten 

Maken jullie thuis surprises? Ik verzamelde heel veel leuke ideeën om een Sinterklaas surprise te knutselen.

De leukste Sinterklaas surprises

Naast deze leuke ideeën om te knutselen voor Sinterklaas, vind je op Leuk Met Kids nog veel meer leuke ideeën voor Sinterklaas. Natuurlijk deel ik de leukste leukste intochten en ideeën voor pakjesavond. Maar ook heel boeken over Sinterklaas en YouTube tips. Ook vind je hier de favoriete cadeaus van Sinterklaas. Verder deel ik ook allerlei knutselideeën en lekkere recepten om te maken… en nog heel veel meer.

Sinterklaas knutselen: leuke ideeën voor Sint en Piet

Heb je onze zomervakantie tips al gezien? Heel veel leuke tips, voor thuis en op vakantie. zomervakantie tips