De leukste boeken over Sinterklaas

De leukste boeken over Sinterklaas: liedjesboeken, prentenboeken en boeken voor grote kinderen

Het is heel gezellig om met de kinderen over Sinterklaas te lezen. Daarom zochten Corrien en Maud de leukste boeken over Sinterklaas. Kijken jullie mee naar onze favorieten?

Liedjesboeken over Sinterklaas

Sinterklaasliedjes

Sinterklaasliedjes van Mark Janssen is een groot formaat prentenboek. Daarin wordt – de titel verraadt alles – een aantal traditionele liedjes tot leven gebracht. Toch komt er geen ouderwetse Piet in voor. Het boek staat vol prachtige illustraties en heeft bijpassende fris opgenomen liedjes, te luisteren via Spotify. Dat werkt goed. Je zoekt de playlist van het boek op en dan volg je die om door het boek te bladeren. Leuk, want je hoort meteen het lied én neemt goed de tijd om naar de platen te kijken.

En dat is niets meer dan terecht. Mark Janssen imponeert met elk boek. Denk bijvoorbeeld aan Niets gebeurd, De kleine prins en Altijd dichtbij. En dat is hier niet anders. Zeven kleine Sint en Pietjes maken een tocht langs de liedjes. Aan het begin van het boek zien ze er onberispelijk uit. Maar gaandeweg gaat er steeds wat mis…

De leukste boeken over Sinterklaas -Sinterklaasliedjes van Mark Janssen

De illustraties zijn vrolijk, grappig en vol mooie details waarin we veel van Amsterdam herkennen. De tocht vol frivoliteit en capriolen voert de Sint en Pietjes langs prachtige gedetailleerde en sfeervolle grachtenpandjes, natuurlijk op de fiets. Ook hebben Artis en het Rembrandthuis een plek in het boek. Ze komen uiteindelijk, gelukkig compleet, op hun pootjes terecht bij de goedheiligman. Het grote formaat van het boek zorgt ervoor dat een kind er in getrokken wordt, waardoor het nog meer tot leven komt.

De meiden zijn niet meer gestopt met zingen, en pakken het boek graag om er even naar te kijken. Het is een prachtig boek dat juist ook door de combinatie met de muziek thuishoort in de Sinterklaas collectie. Het boek is uitgegeven door Lemniscaat en te koop bij de lokale boekhandel of Bol.com.

Sinterklaasliedjes van Mark Janssen

Snelle Piet ging uit fietsen

Dit boekje bevat moderne liedjesteksten en een swingende cd die is ingezongen door Mathilde Santing. De liedjes hebben allerlei Latin en jazz invloeden, waardoor de kids iedere keer weer beginnen te swingen.

de leukste boeken over Sinterklaas - Snelle Piet ging uit fietsen

Het boekje heeft stijlvolle vrolijke kleuren. De illustraties zijn van knipkunstenares Geertje Aalders, die je misschien kent uit de Flow. Haar knipkunst heeft ze in dit boekje omgetoverd tot prachtige illustraties.

Kortom: het is een boekje waar jij én de kids blij van worden. Maud heeft het boekje al jaren in huis en blijft de liedjes op zetten. De liedjes kun je ook op Spotify luisteren, wel zo handig. Dit boek is uitgegeven door Gottmer en onder meer te koop bij Bol.com.

Snelle Piet ging uit fietsen

Prentenboeken over Sinterklaas

De heerlijkste 5 december in vijfhonderdvierenzeventig jaar

Annie M.G. Schmidt schreef in 1968 een geweldig Sinterklaasverhaal. Die uitgave, met tekeningen van Fiep Westendorp, was wel aan wat modernisering toe. Gelukkig heeft Querido zich daar op gestort en ligt er een Sinterklaasboek dat iedereen in de kast zou moeten hebben staan. De originele tekst is een beetje aangepast en de fantastische illustraties van Noëlle Smit brengen het verhaal prachtig tot leven.

De leukste boeken over Sinterklaas - De heerlijkste 5 december in vijfhonderdvierenzeventig jaar

Het plot is origineel en helemaal Annie MG. “Daar zitten we weer, zei Sint (..) voor de vijfhonderdvierenzeventigste keer”, tegen een mokkende Piet die denkt dat de kinderen het alleen om de cadeautjes te doen is en er zat van is. Dan vergaat ook nog de stoomboot. De droogkomische vertelling van deze ramp is een parel. Er volgt een bijzondere reis voor Sint en Piet. Met een ontknoping die voor de aan het begin zo pessimistische Piet een enorme opsteker zal zijn.

De heerlijkste 5 december in vijfhonderdvierenzeventig jaar

Het is een boek dat qua verhaal en platen niet alleen voor de kinderen, maar ook voor de voorlezer een genot is. Op naar de vijfhonderdvijfenzeventigste 5 december! Het boek is te koop bij Bol.com.

Boer Boris: Een paard voor Sinterklaas

Boer Boris is inmiddels een behoorlijk bekende Nederlander. Sinterklaas kent hem gelukkig ook. Hij weet dus naar wie hij toe moet op het moment dat Amerigo van de trap is gevallen en voor pakjesavond een paard nodig heeft, terwijl Amerigo kan herstellen. Daarover gaat dit boek uit de Boer Boris reeks: Een paard voor Sinterklaas.

Een nieuw boek van Boer Boris: Een paard voor Sinterklaas

Corrien is enthousiast, ze vertelt hier waarom Sinterklaas met dit boek op het goede paard heeft gewed. Het boek is uitgegeven door Gottmer en te koop bij o.a. Bol.com.

Een nieuw boek van Boer Boris: Een paard voor Sinterklaas

SuperSint

Wie wist dat Sinterklaas eigenlijk SuperSint is? Niemand? Lees dan maar snel verder, want in dit boek valt iets te leren. Marie is een meisje met een grote liefde voor boeken en superhelden, het liefst in die combinatie. Ze leest zich er suf over, ook als haar hond Odin uitgelaten wil worden. Buiten op een bankje komt een oude man naast Marie en Odin zitten, en hij knoopt een praatje aan, over superhelden. Al snel komt het gesprek op Sinterklaas, en de man blijkt heel wat heldenverhalen te kennen over die goeie ouwe Sint. Marie luistert verbaasd toe, want ze had niet gedacht dat Sinterklaas ook een superheld zou zijn, net zoals Billy (zeg maar “Bil”) Spierbal. Maries overtuiging dat het echt waar is komt pas aan het eind van het boek, als Odin capriolen uithaalt die misschien niet zo goed zouden aflopen…

Boeken tip en uitje voor Sinterklaas: SuperSint

Corrien en haar dochters vinden SuperSint echt SuperLeuk en vanaf nu is het wat hun betreft een standaard boek over Sinterklaas. Dit boek is uitgegeven door Leopold en onder meer te koop bij Bol.com.

Boeken tip en uitje voor Sinterklaas: SuperSint

Sinterklaas voor grote kinderen

Beide kinderen van Maud bleken opeens toe aan het grote geheim, maar hadden nog wel wat vragen. Op advies van vriendinnen kocht ze Sinterklaas voor grote kinderen. Gelukkig brachten de Bol.com Pieten binnen 24 uur dit boek langs om alle vragen te beantwoorden!

de leukste boeken over Sinterklaas - Sinterklaas voor grote kinderen, over het grote geheim

Is jullie kind toe aan het grote geheim? In dit boek lees je wie Sinterklaas nou precies was. Daarnaast ondertekenen je kids een “contract”, om het grote geheim goed te bewaren en het niet tegen jongere kinderen te vertellen. Het is een leuke speelse manier om ze uit te leggen hoe het nou allemaal zit. Eigenlijk had Maud dit boek in het voorjaar aan zoonlief willen voorlezen, als Sinterklaas niet zo’n ding is. Maar ach, het liep anders. Het boek is uitgegeven door Kluitman.

de leukste boeken over Sinterklaas - Sinterklaas voor grote kinderen, over het grote geheim

AVI boeken over Sinterklaas 

Het kleinste pietje van Maud is gek op lezen. Daardoor kwam ze op het idee om AVI boeken over Sinterklaas te gaan zoeken. Er blijken hele leuke boekjes te zijn om zelf te lezen! Hieronder vind je er een paar, maar er zijn er nog meer.

Het boek van Sint

Dit boek is bedoeld voor kleuters die zelf willen lezen en kinderen die echt net leren lezen. AVI Start niveau dus. Op de linkerpagina staat een verhaaltje, in korte zinnen. Op de rechterpagina staan twee woorden, opgedeeld in klanken. In het begin lees je de linkerpagina voor, de rechterpagina leest je kind zelf. Of je leest op de linkerpagina om de beurt een zin. In het verhaal lees je over Sinterklaas die zijn grote boek kwijt is. Dit boek is onderdeel van een serie leesboekjes voor kleuters, met leesteksten op AVI start niveau. Het boek is uitgegeven door Zwijsen en te koop bij Bol.com.

AVI boeken over Sinterklaas voor kinderen die net leren lezen - Het boek van Sint - AVI start

lezen voor kleuters

Als Sint dat ziet…

Dit is een boek met grappige versjes op AVI M3 niveau. De versjes zijn kort, de ene wat langer dan de ander, maar gemiddeld ongeveer tien zinnen. Dat is een ideale lengte voor een kind dat net gaat lezen. Het boek is uitgegeven door Zwijsen en te koop bij Bol.com. Dit boek met versjes was de favoriet van dochterlief, onze taalvirtuoos die graag leest.

AVI boeken over Sinterklaas voor kinderen die net leren lezen - Als Sint dat ziet - AVI M3

rijmpjes M3

Verder lezen

Naast boeken over Sinterklaas, vind je op Leuk Met Kids nog veel meer leuke ideeën voor Sinterklaas: de leukste leukste intochten, knutselideeën, YouTube tips, de favoriete schoencadeaus van Sinterklaas, ideeën voor pakjesavond, lekkere recepten om te maken en nog heel veel meer, snel verder lezen dus!

De leukste boeken over Sinterklaas: liedjesboeken, prentenboeken en boeken voor grote kinderen

Heb je onze zomervakantie tips al gezien? Heel veel leuke tips, voor thuis en op vakantie. zomervakantie tips