Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën

De kerst is een super drukke periode voor kinderen. Soms is het goed om even rustig te gaan zitten, maar dat doen ze niet zo maar. Knutselen is dan een mooie activiteit om de kids even rustig aan tafel te laten zitten. Samen, met een kopje thee, gezellig! En hier vind je de leukste ideeën om te knutselen met kerst. 

De mogelijkheden om te knutselen met kerst zijn eindeloos. Denk aan kerstbomen, kerstmannetjes, kerstlichtjes en kerststerren. Knutselen doen we met van alles, waaronder strijkkralen, wc-rollen, karton, hout, natuurmaterialen en doorzichtig papier.

Lees ook de Leuke Update, vol met nieuwtjes en musthaves voor kids

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan ontvang je regelmatig nieuwe tips

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën. De kerst is een super drukke periode voor kinderen. Soms is het goed om even rustig te gaan zitten, maar dat doen ze niet zo maar. Knutselen is dan een mooie activiteit om de kids even rustig aan tafel te laten zitten. Samen, met een kopje thee, gezellig! En hier vind je de leukste ideeën om te knutselen met kerst.

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën

Kerstbomen als decoratie knutselen

Kerstbomen knutselen van karton of wc rollen

Onze kids knutselen graag met wc rolletjes. Deze bonte kerstboom was een knutselklus van meerdere dagen. De kerstboom knutselden we van wc rollen, compleet met kerstlichtjes en kerstballen. De uitleg van de kerstboom van toiletrollen vind je hier.

Kerstboom knutselen van wc rollen, compleet met kerstlichtjes en kerstballen

Een kartonnen kerstboompje kun je maken van oud karton, of een stevig stuk plastic. Dit kerstboompje kocht ik bij de Hema. Ook alle gekleurde glitters en glimmende vormpjes zijn van de Hema.

Kerst knutselen heel veel leuke ideeën

Kerstbomen knutselen van hout enzo

Met een paar takken en touw kun je een mooie simpele kerstboom maken, die prachtig staat op een rustige muur. Met of zonder lichtjes. Hier lees je hoe je deze kerstboom met takken kunt knutselen.

Kerst DIY: alternatieve kerstboom met lichtjes knutselen van takken

Zoonlief timmert op school veel en wilde een boompje timmeren.  Ik ben natuurlijk heel trots op het resultaat, maar ik ben vooral trots omdat de kleine man zijn eigen projecten begint te bedenken 🙂

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën - kerstboom timmeren

Met een dennenappel en wat versiersels zoals een glimmende pijpenrager en gekleurde bolletjes kun je een kerstboompje maken. De versiersels komen uit een set van de Hema.

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën - dennenappel

Deze kerstboom tekenden we met de Crayola Crayon Pen (te koop bij Bol.com). We maakten hem op een houten schijf, die kreeg ik ooit cadeau.

Kerstboom schilderen op een houten schijf met de Crayola crayon pen

Een kerstboom van strijkkralen

Strijkkralen zijn bij ons een hit én goed voor de fijne motoriek. Inmiddels hebben we zo veel ideeën verzameld dat ik een aparte blog met strijkkralen voorbeelden maakte. Een grote collectie strijkkralen en strijkkralenbordjes vind je bij Bol.com, Blokker en Wehkamp.

Strijkkralen plak je makkelijk met knutsellijm op papier of karton. Sterker nog, het is de ideale manier om te zorgen dat die prachtige knutselwerkjes niet uit elkaar vallen. Zoonlief maakte dit kerstboompje van strijkkralen op een recht strijkkralenbordje. Het kerstboompje plakten we vervolgens op een kaart. Op een rond strijkkralenbordje kun je een leuke kerstbal maken.

kerstboom van strijkkralen knutselen voor kerst

Met strijkkralen kun je een 3D kerstboompje knutselen. Aan de onderkant begin je met 13 kralen op een rijtje, daarna ga je omhoog. Je maakt twee dezelfde boompjes. Alleen bij het ene boompje laat je de onderste kralen in het midden weg, bij het andere boompje de bovenste kralen in het midden.

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën - strijkkralen 3d kerstboom

Kerstbomen knutselen van LEGO en Duplo

Ook leuk: een duplo boompje, deze bouwden wij thuis, de piek is een bloempje. Build with Bricks laat je allerlei mogelijke vormen zien.

kindvriendelijke kerstbomen

Een kerstboom poster maken

Je ziet de meest prachtige kerst posters langskomen, van papier, hout of stof. Ik besloot zelf een kerst poster te maken, van stof. Zo’n stoffen kerstboom staat heel gezellig en geeft een warm gevoel aan een winterse woonkamer. Hier vertel ik hoe je deze kerst poster zelf kunt maken.

Kerst poster zelf maken: kerstboom DIY op stoffen doek

Kerstbomen op papier knutselen

Met een pons druk je figuurtjes uit papier, die je vervolgens weer kunt opplakken. Allerlei vormen ponsen koop je bijvoorbeeld bij Bol.com.

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën

Knutsel samen een kerstboom met confetti kerstballen. De vorm komt van Coloring Page, die print je uit. Vervolgens maken de kids van gekleurd papier confetti met een perforator (en eventueel reuze confetti met een pons). Daarna kunnen ze de boom versieren met de confetti kerstballen.

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën

Kerstmannetjes en dieren knutselen

Deze leuke en makkelijk te maken kerstmannetjes van strijkkralen zag ik op Instagram op een account dat helaas niet meer bestaat, zoonlief en ik maakten er twee. Een grote collectie strijkkralen en strijkkralenbordjes vind je bij Bol.com, Blokker en Wehkamp.

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën - strijkkralen kerstman

Zoonlief wilde een rendier maken en ik wilde al een ideetje voor hem opzoeken. Niet nodig: hij had het al in zijn hoofd. Super toch?

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën - strijkkralen kerstmanDochterlief vertelde heel trots dat ze een kerstengeltje had geknutseld voor de kerstmarkt op school 🙂

kerstengel knutselen voor kerst

Sneeuwpoppen en sneeuwvlokken

Bij de winter denken we aan sneeuwballen en ijskristallen. Van zoutdeeg maakten we deze sneeuwkristallen aan een tak uit het bos.

Winter knutselen met kinderen als het buiten koud is: zoutdeeg klei hanger met frozen ijskristallen

WC rollen worden bij ons thuis altijd opgespaard door de kinderen. Daarvan maakten we bijvoorbeeld deze sneeuwpop van wc rollen.

Winter knutselen met kinderen als het buiten koud is: zoutdeeg klei hanger met frozen ijskristallen

Strijkkralen zijn bij ons een hit én goed voor de fijne motoriek. Een sneeuwpop is leuk om in de winter te maken.

sneeuwpop strijkkralen snowman hamabeads

Het is een van onze favoriete bezigheden voor de winter: koekjes bakken en versieren. Soms bakken we de koekjes zelf, soms gebruiken we koekjes uit de winkel. Want koekjes versieren is misschien wel het allerleukste, het is een soort knutselen. In dit artikel delen we leuke ideeën voor winter koekjes.

Winter koekjes bakken en versieren

Een kerstkaart maken  

Kerstkaartje knutselen 

Een kerstkaart ontvangen is natuurlijk sowieso leuk, maar het is nog leuker als de kaart zelfgemaakt is. Daarom vind je hier heel veel ideeën om kerstkaarten te knutselen met kinderen.

Kerstkaarten knutselen met kinderen: leuke ideeën

Zijn jullie lekker aan het knutselen? Knutsel dan ook een kaartje voor een eenzame oudere. Via het het Ouderenfonds kun je dat kaartje versturen. En via Omapost kun je digitaal een kaartje sturen. En je kunt natuurlijk ook gewoon een kaartje bij buren in de bus doen. Of bij een verpleeghuis in de buurt.

Kleine meis knutselde een kerstkaartje voor de helden in de zorg, want zo blijft ze ze noemen. Mijn vriendin Fatiha nam de kaart mee voor haar verpleegkundige afdeling in het ziekenhuis. De volgende dag kregen we een enthousiaste foto van haar collega’s, poserend met de kaart. Ze werken keihard, maar maken daar gewoon tijd voor. Kleine meis glom van trots, nu wil ze meer kaartjes maken, voor andere afdelingen. Thuisonderwijs wordt bij ons dus veel knutselen! Doen jullie ook mee met de kids? Je kunt een kerstkaartje naar een bevriende verpleegkundige of arts sturen. Of naar een ziekenhuis, thuiszorg of verpleeghuis in de buurt. Dit voorjaar hing het ziekenhuis vol tekeningen, laten we zorgen dat het nu vol kerstkaarten hangt. Want oh wat werken Fatiha en haar collega’s hard voor ons allemaal!!

Foto kerstkaart maken 

We hebben allemaal een enorm archief met leuke foto’s. Kiekjes van onze kinderen natuurlijk, van hun knutselwerkjes en van de sfeer tijdens de kerst. Ik ging met de kinderen aan de slag om daarvan persoonlijke foto kerstkaarten te maken. Het resultaat deel ik in dit artikel: 8 leuke ideeën voor creatieve foto kerstkaarten.

Creatieve foto kerstkaarten maken met kinderen: 8 leuke ideeën

Nog leuker dan een bestaande foto, is een nieuwe foto maken. Met deze 15 tips is je kerst fotoshoot gegarandeerd een succes. Het leukste is om op de kerstfoto meteen je kerstoutfit aan te doen. Dan heb je gelijk gecheckt of alles nog past. Dat scheelt een boel stress vlak voor het kerstdiner!

15 tips voor een kerst fotoshoot met kinderen

Kerstlampjes knutselen

Deze waxinelichtjeshouder maakten we met de Crayola Crayon Pen. Dat is een soort wascopen waarmee je op allerlei materialen kunt werken (te koop bij Bol.com). We versierden een glazen weckpot met stipjes.

Crayola crayon pen waxinelichthouder versieren

Met permanent stiften en masking tape kun je ook leuke waxinelichthouders knutselen. Ook voor kinderen is dat een leuk knutselwerkje.

We gebruikten de dunne permanent stiften van Staedler (Bol.com) en de dikke permanent stiften van Edding (Bol.com). Mooi masking tape vind je bijvoorbeeld bij I love speelgoed en Bol.com.

Winter waxinelichthouder knutselen: gezelligheid rond Sinterklaas en kerst

Met een melkpak kun je een gezellig verlicht huisje maken, gezellig in de donkere tijd rond kerst en Sinterklaas. De uitleg van het melkpak huisje vind je op Leuk met kids.

Knutselen voor Sinterklaas en Kerst: huisjes maken van een melkpak

Deze ster is leuk om te gebruiken met Sint Maarten. Maar kan gezellig in huis blijven hangen tot ver na kerst. De basis van de ster is bruin inpakpapier. lampion met Sint Maarten ook buiten te kunnen gebruiken hebben we hem bewerkt met mod podge. Dat is een soort lijm die een beschermend laagje over de lampion zet. Lees hier hoe we deze ster lampion hebben gemaakt.

Ster lampion knutselen met lampje, voor Kerst of Sint Maarten

Deze zelfgemaakte papieren waaier met sterren is ook leuk voor kerst. Met een led lampje en eventueel wat gekleurd doorzichtig papier erachter, wordt het een hele leuke lamp.

Een zelfgemaakte papieren waaier met sterren voor de kinderkamer

Kersthangers knutselen

Met foto’s kun je super leuke dingen voor kerst knutselen, zoals deze kerstballen. In mijn artikel over kerst knutselen met foto’s vind je meer ideeën en de uitleg hoe ik deze kerstbal maakte.

Kerst knutselen met foto’

Deze houder voor een waxinelichtje maak je met klei en wat losse knoopjes en kraaltjes. Je vormt de klein om het waxinelichtje heen en drukt er de versiersels in, even drogen en klaar.

houder voor een waxinelichtje knutselen voor kerst

Deze kerstboomhanger voor de in boom, of voor aan de muur, maak je van een stukje karton, stukjes papier en een touwtje.

kerstboom hanger knutselen voor kerst

Met een paar ijsstokjes, of knijpers, knutsel je een kerstster, met nog wat verf en glitters er op wordt hij nog mooier.

Met een paar ijsstokjes, of knijpers, knutsel je een kerstster voor kerst

Bij Craft & Creativity kwam ik een leuke kersthanger tegen met een knoop en kralen. Ik maakte een mini variant voor in onze mini boom. Het dubbelzijdige sterretje maakte ik met een pons, maar kan ook met de hand. Vervolgens knoop er op naaien en aan het draad een paar knopen maken.

Kerstversiering DIY: kindvriendelijke kersthangers om zelf te maken

Een sneeuwbal knutselen voor kerst

Bij de Hema kun je een speciaal potje kopen om zelf een  sneeuwbol te maken en ook sneeuw, kleine diertjes en kerstboompjes er in zijn er te koop. Een doe het zelf sneeuwbol dus 🙂

De leukste sneeuwbollen voor kerst, zelfgemaakt én in de winkels

Raamversiering voor kerst

Op het raam kun je voor ieder seizoen een mooie tekening maken. Deze Amaryllissen zag ik bij Lisanne van de Klift, winters en vrolijk! De krijtstift voor op het raam is van Edding, te koop bij Bol.com.

krijtstift op raam tekenen

Ook leuk voor op het raam: schattige huisjes. Deze van plakfolie kwam ik tegen op een winkelruit op de Haarlemmerdijk in Amsterdam.

Sinterklaas en kerst knutselen

Marijke maakte deze huisjes van krijtstift. De leuke Sinterklaas raamstickers zijn van de Hema, na Sinterklaas haal je de stickers er af en zijn het prachtige kersthuisjes. Vindt je het lastig om iets na te tekenen? Print een leuke kleurplaat, plak die aan de buitenkant van het raam en trek hem aan de binnenkant over.

Sinterklaas raamtekening maken

Dit “glas in lood” gemaakt van doorzichtig papier kwam ik tegen op het raam van een school. Het is een super mooi alternatief voor een raamschildering.

glas in lood voor kerst knutselen

Kerststukjes maken

Kerststukjes zijn zo leuk om te maken. Ze zien er prachtig uit, het is makkelijk om ze samen met kinderen te maken en ze ruiken ook nog heerlijk. Hier leg ik uit hoe je zelf een kerststukje kunt maken.

Kerst knutselen: zelf een kerststukje maken

Foute kersttruien 

Cindy is dol op foute kersttruien sinds ze Mister Darcy zag in zijn rendierexemplaar in de film Bridget Jones. Dit jaar is de foute kersttrui ook in de klas van haar dochter doorgedrongen. In plaats van er eentje te kopen maakte ze zelf een ugly sweater, met spullen van de kringloop.

DIY: een zelfgemaakte foute kersttrui

Kerst knutselen voor in de tuin

Als kind vond ik het fantastisch: pinda’s rijgen. En ik moet zeggen, het blijft leuk. Met zoonlief maakte ik zo’n ouderwets snoer, maar ook deze kerstster. De kerstster had ik nog liggen, ooit zaten er lichtjes in.

Kerst knutselen voor in de tuin: kerstster met pinda's in de dop, leuk alternatief voor rijgpinda's knutselen

Kerst knutselen met eten

Kerst is de tijd dat je lekker mag knutselen met eten! Koekenmannetjes, peperkoekhuisjes, kerstmanmutsjes, kerstboomprikkers, sneeuwpopijsjes en nog veel meer. In dit artikel vind je de leukste recepten en ideeën om te knutselen met kerst eten.

Kerst knutselen met eten: zoete recepten en ideeën

Welke knutselspullen zijn leuk voor kinderen? 

Heel vaak krijg ik de vraag wat wij gebruiken om mee te knutselen. Wat heb je nou nodig om te knutselen? Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je wil. Deze knutselspullen zou je aan kunnen denken.

Karton en papier

Gekleurd papier maakt kunstwerkjes extra vrolijk. We kopen vaak papier in twee diktes. Gewoon dun papier van bijvoorbeeld 80 gram om op te tekenen. Daarnaast dikker papier van 160 gram of meer om mee te knutselen of kaartjes van te maken. Clairefontaine heeft mooi dik en dun papier, bij Bol.com te koop per kleur of in pakketten. De Hema heeft ook gekleurd papier, maar alleen in een pakket. Crêpepapier koop je bij Pipoos, de Hema en Bol.com. Ook leuk: vliegerpapier, dat is van dat doorzichtige papier, te koop bij Pipoos.

Vouwblaadjes en origami papier zijn leuk als kinderen iets ouder worden en een betere motoriek krijgen. Vouwblaadjes en vlechtstroken vind je bij de Hema. Echt mooi origami papier vind je bij I love speelgoed en Bol.com.

Potloden, gelpennen en stiften

Potloden die breken als ze vallen zijn een grote frustratie. Daarom ben ik fan van de potloden van Lyra, te koop bij Bol.com. Voor peuters en kleuters kun je de dikke potloden Lyra Super Ferby kiezen. Voor grote kinderen de gewone Lyra Osiris potloden.

Met gelpennen en fineliners kun je handletteren, maar ook inkleuren. De fineliners van Stabilo bij Bol.com worden bij ons het meeste gebruikt, die kun je met een handig etui erbij kopen. Gelpennen van Djeco bij I love speelgoed en psikhouvanjou vind ik ook fijn. Die van Sakura bij Bol.com wil ik nog uitproberen.

Van de meeste stiften ben ik geen fan. Ze zijn vaak snel leeg en dan heb je weer een bak plastic afval. Als ik al stiften koop, dan koop ik een wat duurder merk, bijvoorbeeld bij I love speelgoed en psikhouvanjou. Of de stiften uit het bovengenoemde etui.

Met permanent stiften kun je op allerlei materialen mee tekenen. Denk bijvoorbeeld aan glas, stenen en schelpen. We hebben zelf de dunne permanent stiften van Staedler (Bol.com) en de dikke permanent stiften van Edding (Bol.com).

Soorten verf

De waterverf die we gebruiken is van Djeco, te koop bij I love speelgoed en psikhouvanjou. Deze waterverf heeft mooie intense kleuren, dat heeft veel waterverf niet.

Met plakaatverf kun je mooie kunstwerken maken. Ik koop vaak de grote flessen plakkaatverf van De Hema. Die van Crayola is afwasbaar, te koop bij Bol.com. Ook de plakkaatverf van Djeco vind ik fijn, bij I love speelgoed en psikhouvanjou. Pipoos heeft ook veel keuze.

Voor grotere kinderen die niet meer zo veel knoeien is ecoline erg leuk om mee te werken. Het is te koop bij Bol.com.

Stickers en masking tape

Masking tape of washi tape wordt bij ons veel gebruikt om mee te knutselen. Ik koop geen goedkoop masking tape meer, dat laat vaak slecht los. Mooi tape vind je bij I love speelgoed en psikhouvanjou. Bij Bol.com vind je merken als MT, Studio Stationary en Scotch.

Mooie stickers vind je bijvoorbeeld bij psikhouvanjou en I love speelgoed. Dikke stickers vinden kinderen erg leuk, maar ze zijn niet erg milieuvriendelijk, dus die koop ik maar niet meer. Stempels zijn ook leuk als alternatief voor stickers, als je ze goed laat drogen kun je ook nog inkleuren. Ik koop alleen nog de duurdere stempelkussens, de goedkope moest ik te snel gooien. Stempels waar de inkt al op zit koop ik niet meer, die zijn snel uitgedroogd en dan moet je het weggooien. Stempels vind je bijvoorbeeld bij I love speelgoed. Ook bij Bol.com vind je veel verschillende stempelkussens en stempels. Daarnaast zijn drukstempels leuk, oftewel een ponsen. Daarmee druk je figuurtje uit papier of dun karton. Ponsen zijn te koop bij Bol.com en Pipoos.

Lijm is natuurlijk onmisbaar, bijvoorbeeld een potje kinderlijm en een lijmstift. Daarnaast is Mod Podge heel handig. Je gebruikt het om een laagje over iets heen te maken. Daardoor wordt het steviger en gaat het langer mee. Mod Podge koop je bijvoorbeeld bij Bol.com.

Stof en draad 

Met restjes stof kun je leuke knutselwerkjes maken. Ook met wol kun je leuke dingen knutselen. Mocht je niks hebben liggen, dan heeft de Hema heeft katoenen wol in allerlei kleuren.

Ook leuk: pijpenragers, ook wel chenilledraad genoemd, te koop bij de Hema en Bol.com.

Oude materialen

Met afval kun je heel leuk knutselen. Denk bijvoorbeeld aan WC rolletjes, kartonnen dozen, verpakkingsmateriaal en eierdozen. Daarnaast kun je met lintjes en cadeaupapier leuk knutselen. Glazen potjes en flessen kun je ook versieren. Kinderen zijn vaak zelf het beste in bedenken wat de leukste knutselmaterialen zijn. Onze kids vissen vaak zelf spullen uit de papierbak om mee aan de slag te gaan.

De restanten van spaaracties bewaren we ook vaak. Dubbele voetbalplaatjes kun je als stickers gebruiken. Plaktattoos uit spaaracties kun je op je huid plakken, maar bijvoorbeeld ook op hout of papier. Oude tijdschriften kun je ook gebruiken om mee te knutselen. Kinderen knippen graag in de Donald Duck om er hun eigen verhaal van te maken.

Ik kijk vaak ook even bij de kringloopwinkel als ik iets wil gaan maken. Daar vind je allerlei schatten om mee te knutselen, zeker voor kerst.

Lees ook: Welke knutselspullen zijn leuk voor kinderen? Dit zijn onze favorieten 

Nog meer kerst 

Naast al deze ideeën om te knutselen deze kerst, vind je op Leuk Met Kids nog veel meer leuke ideeën voor kerst. Ideeën voor het kerstdiner thuis en op school, de mooiste kindvriendelijke kerstbomen en kersthangers, boekentips, filmtips, tips voor TV en YouTube, heel veel DIY en knutselideeën, leuke uitjes in de kerstvakantie en nog heel veel meer.

De Leuke Update

Heb je de nieuwe Leuke Update al gezien? Dit keer vol leuke tips voor Sinterklaas. Nieuwe Sinterklaasboeken en Sinterklaasfilms, maar ook leuke recepten en knutsel ideeën en zelfs weekendjes weg. En natuurlijk ook weer allerlei ander nieuws, ideeën, musthaves en uitjes voor kids. Snel lezen dus!

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids