Kerst knutselen: 50 ideeën voor peuters, kleuters, kinderen, tieners

De kerst is een super drukke periode voor kinderen. Soms is het goed om even rustig te gaan zitten, maar dat doen ze niet zo maar. Kerst knutselen is dan een mooie activiteit om de kids even rustig aan tafel te laten zitten. Samen, met een kopje thee, gezellig met kerstmis! En hier vind je de leukste ideeën om te knutselen met kerst. Met leuke kerstknutsels voor peuters en kleuters, maar ook voor oudere kinderen, tieners en volwassenen.

De mogelijkheden om te knutselen met kerst zijn eindeloos. Denk aan kerstbomen, kerstmannetjes, kerstengelen, rendieren, kerstballen, kerstlichtjes en kerststerren. Kerst knutselen doen we met van alles, waaronder strijkkralen, wc-rollen, karton, hout, natuurmaterialen en doorzichtig papier. Al onze kerstknutsels verzamelen we in dit artikel.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan ontvang je regelmatig nieuwe tips

Kerst knutselen: 50 ideeën voor peuters, kleuters, kinderen en tieners. De kerst is een super drukke periode voor kinderen. Soms is het goed om even rustig te gaan zitten, maar dat doen ze niet zo maar. Kerst knutselen is dan een mooie activiteit om de kids even rustig aan tafel te laten zitten. Samen, met een kopje thee, gezellig met kerstmis! En hier vind je de leukste ideeën om te knutselen met kerst. Met leuke kerstknutsels voor peuters en kleuters, maar ook voor oudere kinderen, tieners en volwassenen.

Inhoudsopgave: kerst knutselen

Scroll lekker door de lijst met kerst knutsels of klik meteen door naar:

Kerstbomen knutselen

Kerstboom knutselen van wc rollen

Onze kids knutselen graag met wc rolletjes en ze zijn heel leuk als decoratie. Dit kerstknutsel werkje maakte ik samen met mijn dochter in groep 1. Deze bonte kerstboom was een knutselklus van meerdere dagen. De kerstboom knutselden we van wc rollen, compleet met kerstlichtjes en kerstballen. De uitleg van de kerstboom van toiletrollen vind je hier. Je hebt led kerstlampjes voor nodig (bij Bol.com, bij de Hema of de kringloop), pompons (bij de Hema, bij Bol.com en bij Pipoos) en glimmende sterren en rondjes, je kunt ook stickers gebruiken (bij Pipoos en bij Bol.com).

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën. Kerst knutselen is dan een gezellige activiteit met kinderen. Samen, met een kopje thee, gezellig met kerstmis! En hier vind je de leukste ideeën om te knutselen met kerst. Met leuke kerstknutsels voor peuters en kleuters, maar ook voor oudere kinderen, tieners en volwassenen. Zoals deze kerstboom om te knutselen van wc rollen, compleet met kerstlichtjes en kerstballen.

Deze kerstboom maakten we van een wc rolletje en gekleurd papier (bij Bol.com en bij Pipoos). De wc rol verfden we met plakkaatverf (bij Pipoos en bij Bol.com). Het groen van de kerstboom vouwden van een half rond. Hier leg ik uit hoe je zo’n rond dakje maakt, alleen hierbij heb je geen heel maar een half rondje nodig. Daarna versierden we kerstboom met een roze kerstboomslinger van kralen van de kringloop (ook bij Bol.com). Verder plakten we er pailletten op (kringloopwinkel of Bol.com), een pompon (bij Bol.com en bij Pipoos) en een glitter ster (bij Pipoos en bij Bol.com).

Kerst knutselen: 50 ideeën voor peuters, kleuters, kinderen, tieners. Samen kerst knutselen is heel gezellig met kerstmis! En hier vind je de leukste ideeën om te knutselen met kerst. Met leuke kerstknutsels voor peuters en kleuters, maar ook voor oudere kinderen, tieners en volwassenen. Deze kerstboom maakten we van een wc rolletje en gekleurd papier. We maakten nog veel meer met wc rollen.
Kerstbomen van papier en karton

Bij een winkel bij ons in de buurt kocht ik prachtige naamkaartjes voor op de kersttafel. Die waren later helaas uitverkocht en ik had er niet genoeg voor beide kerstdagen. Dus maakte ik voor tweede kerstdag zelf tafelversiering. Zo maakte ik deze kaartjes voor op de kersttafel.

Dit is leuk om te kerst knutselen voor tieners en volwassenen. Ik gebruikte gekleurd papier (bij Bol.com en bij Pipoos), een stanley mesje (bij Bol.com) en een zilverpen (Bol.com).

Bij een winkel bij ons in de buurt kocht ik prachtige naamkaartjes voor op de kersttafel. Die waren later helaas uitverkocht en ik had er niet genoeg voor beide kerstdagen. Dus maakte ik voor tweede kerstdag zelf tafelversiering. Ook dit is een leuk om te kerst knutselen voor tieners en volwassenen.

Peuters en kleuters vinden kerst knutselen met gekleurd papier leuk, zoals deze ideeën. Met een pons druk je figuurtjes uit papier, die je vervolgens weer kunt opplakken. Allerlei vormen ponsen koop je bijvoorbeeld bij Bol.com en bij Pipoos. Gekleurd papier vind je bij Bol.com en bij Pipoos. Dit is dan weer een leuke kerstknutsel voor een peuter of kleuter, ook in groep 1 of 2.

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën

Knutsel samen een kerstboom met confetti kerstballen. Mijn zoon maakte deze kerstboom als peuter. De vorm is een kleurplaat voor kerstmis van Coloring Page, die print je uit. Vervolgens maken de kids confetti van gekleurd papier (bij Bol.com en bij Pipoos). Die confetti maakten ze met een perforator. Je kunt eventueel ook reuze confetti maken met een pons (bij Bol.com en Pipoos). Daarna kunnen ze de boom versieren met de confetti kerstballen.

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën

Een kartonnen kerstboompje kun je maken van oud karton, of een stevig stuk plastic. Dit kerstboompje kocht ik bij de Hema. Daarnaast gebruikten we gekleurde glitters en glimmende vormpjes (bij Pipoos en bij Bol.com). Leuk om te kerstknutselen met peuters en kleuters.

Kerst knutselen heel veel leuke ideeën
Kerstbomen knutselen van hout enzo

Met een paar takken en touw kun je een mooie simpele kerstboom maken, die prachtig staat op een rustige muur. Je kunt hem met of zonder lichtjes kerstknutselen. Hier lees je hoe je deze kerstboom met takken kunt knutselen. We gebruikten dunne takken uit het bos of van de bloemist. Daarnaast led kerstlichtjes (bij Bol.com, bij de Hema of de kringloop), gekleurd touw (bij Pipoos of bij Bol.com) en mini kerstballen (bij Bol.com). Dit is ook een leuke kerstknutsel om te knutselen voor tieners en volwassenen. Daarnaast staat het leuk op een tienerkamer of kinderkamer van wat oudere kids.

Kerst DIY: alternatieve kerstboom met lichtjes knutselen van takken

Zoonlief timmerde in groep 3 veel op school veel en wilde een boompje timmeren.  Ik ben natuurlijk heel trots op het resultaat. Maar ik ben vooral trots omdat de kleine man zijn eigen projecten begint te bedenken 🙂 Naast hout en spijkers, gebruikte hij pijpenragers oftewel chenille draad (Pipoos en Bol.com) en Zpaghetti lint (Pipoos) om deze kerstboom te knutselen.

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën - kerstboom timmeren

Met een dennenappel en wat versiersels kun je een kerstboompje maken. Wij gebruikten voor deze kerstknutsel pompons (bij Bol.com en bij Pipoos). Die zetten we vast met een lijmpistool (te koop bij Bol.com en Pipoos). Werk je met peuters, kleuters of jonge kinderen, dan kun je kinderlijm gebruiken. De onderkant maakten we van een wc rolletje, dat verfde we met plakkaatverf (bij Pipoos en bij Bol.com). Tot slot plakten we er nog wat glimmende vormpjes op (bij Pipoos en bij Bol.com). Dit kerstboompje is ook een leuke kerstknutsel voor peuters en kleuters.

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën. Met een dennenappel en wat versiersels zoals een glimmende pijpenrager en gekleurde bolletjes kun je een kerstboompje maken.

Deze kerstboom tekenden we met de Crayola Crayon Pen (te koop bij Bol.com). We maakten hem op een houten schijf, die kreeg ik ooit cadeau. Bekijk hier onze review van de Crayola Crayon Pen. Ook tieners en volwassenen kunnen hier mooie dingen zelf mee maken.

Kerstboom schilderen op een houten schijf met de Crayola crayon pen
Een kerstboom van strijkkralen knutselen

Strijkkralen zijn bij ons een hit én goed voor de fijne motoriek. Dus hebben wel al veel ideeën verzameld om te kerst knutselen met strijkkralen. Een paar van die ideeën laten we hier zien. Een grote collectie strijkkralen en strijkkralenbordjes vind je bij Bol.com, bij Pipoos en bij Blokker.

Strijkkralen plak je makkelijk met knutsellijm op papier of karton. Sterker nog, het is de ideale manier om te zorgen dat die prachtige knutselwerkjes niet uit elkaar vallen. Zoonlief maakte dit kerstboompje van strijkkralen op een recht strijkkralenbordje. Het kerstboompje plakten we vervolgens op een lege kaart (bij Bol.com en bij Pipoos). Op een rond strijkkralenbordje kun je een leuke kerstbal maken.

kerstboom van strijkkralen knutselen voor kerst

Met strijkkralen kun je een 3D kerstboompje knutselen. Dit is wel wat moeilijker, dus echt wat om te knutselen voor oudere kinderen, tieners en volwassenen. Aan de onderkant begin je met 13 kralen op een rijtje, daarna ga je omhoog. Je maakt twee dezelfde boompjes. Alleen bij het ene boompje laat je de onderste kralen in het midden weg, bij het andere boompje de bovenste kralen in het midden. Ook leuk om als kerstcadeautje via de post op te sturen! Of om te verkopen op een kerstmarkt.

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën - strijkkralen 3d kerstboom
Kerstbomen maken van LEGO en Duplo

Ook leuk: een DUPLO boompje, deze bouwden wij thuis, de piek is een bloempje. Kerstknutselen, maar dan met LEGO of DUPLO.

Ook leuk: een DUPLO kerstboompje, deze bouwden wij thuis, de piek is een bloempje. Kerstknutselen, maar dan met LEGO of DUPLO.
Een kerstboom poster knutselen

Je ziet de meest prachtige kerst posters langskomen, van papier, hout of stof. Ik besloot zelf een kerst poster te maken, van stof. Zo’n stoffen kerstboom staat heel gezellig en geeft een warm gevoel aan een winterse woonkamer. Hier vertel ik hoe je deze kerst poster zelf kunt maken. Een leuk kerst knutsel idee voor tieners en volwassenen en mooi in de woonkamer.

Kerst poster zelf maken: kerstboom DIY op stoffen doek

Kerstman knutselen voor kerst

Deze kerstman maakten we van een wc rolletje. Eerst wikkelden we het wc rolletje in rood gekleurd papier (bij Bol.com en bij Pipoos). Dat papier maakten we wat te groot en vouwden we over de rand naar binnen. Daarna maakten we van papier een rond gezichtje, waarop we ogen en een mond maakten van pailletten (kringloopwinkel of Bol.com). Daarna plakten we er watten (Etos via AH) op als baard. De muts knipten we uit rood papier en plakten het op het gezicht. Als dat droog is kun je het op het wc rolletje plakken. De riem maakten we van een stukje zwart papier en een glitter ster (bij Pipoos en bij Bol.com).

Kerst knutselen: 50 ideeën voor peuters, kleuters, kinderen, tieners. Samen kerst knutselen is heel gezellig met kerstmis! En hier vind je de leukste ideeën om te knutselen met kerst. Met leuke kerstknutsels voor peuters en kleuters, maar ook voor oudere kinderen, tieners en volwassenen. Deze kerstman maakten we van een wc rolletje en gekleurd papier. We maakten nog veel meer met wc rollen.

Een kerstmannetje is ook heel leuk om te knutselen van strijkkralen. Deze strijkkralen kerstman is lekker vrolijk. Mijn zoon knutselde deze kerstman in groep 6. Een grote collectie strijkkralen en strijkkralenbordjes vind je bij Bol.com, bij Pipoos en bij Blokker.

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën. Een kerstman is ook heel leuk om te knutselen van strijkkralen. Deze kerstman is lekker vrolijk.

Deze leuke en makkelijk te maken kerstmannetjes van strijkkralen maakte ik samen met zoonlief. Deze is kerstman is lekker simpel, dus ook te maken door jongere kinderen, vanaf groep 2 ongeveer.

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën - strijkkralen kerstman

Rendier knutselen met kerst

Zoonlief wilde een rendier maken en ik wilde al een ideetje voor hem opzoeken. Niet nodig: hij had het al in zijn hoofd. Super toch? Hij maakte dit in groep 3.

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën - strijkkralen kerstman

Kerstengel knutselen

Deze kerstengel maakten we van een wc rolletje en gekleurd papier. Super schattig engeltje toch? Het rolletje maakten we niet helemaal leeg, er zit nog wat wc papier aan. We maakten van geel gekleurd papier (bij Bol.com en bij Pipoos) een rond. Met ogen en een mond maakten van pailletten (kringloopwinkel of Bol.com), dat kan ook met stift. Het haar maakten we van glitter wol, dat we op plakten. De vleugel maakten we van een half rondje papier, op de randen plakten we ook glitter wol. Op de buik plakten we een glitter ster (bij Pipoos en bij Bol.com).

Kerst knutselen: 50 ideeën voor peuters, kleuters, kinderen, tieners. Samen kerst knutselen is heel gezellig met kerstmis! En hier vind je de leukste ideeën om te knutselen met kerst. Met leuke kerstknutsels voor peuters en kleuters, maar ook voor oudere kinderen, tieners en volwassenen. Deze kerstengel maakten we van een wc rolletje en gekleurd papier. Super schattig engeltje toch? We maakten nog veel meer met wc rollen.

Onze kinderen knutselen graag met strijkkralen. Mijn dochter maakte deze kerstengel in groep 5. Het kerstengeltje staat super schattig in de boom. Strijkkralen vind je bij Bol.com, bij Pipoos en bij Blokker.

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën. Onze kinderen knutselen graag met strijkkralen en maakten deze kerstengel. Het kerstengeltje staat super schattig in de boom.

Sneeuwpoppen en sneeuwvlokken knutselen

Een sneeuwpop knutselen

Bij kerstmis denken we ook aan sneeuw. WC rollen worden bij ons thuis altijd opgespaard door de kinderen. Zoonlief besloot in groep 7 deze sneeuwpop te knutselen. Hij verfde een rolletje wit met plakkaatverf (bij Pipoos en bij Bol.com). Na het drogen maakten hij met zwarte stift de ogen mond en knopen. Van oranje gekleurd papier (bij Bol.com en bij Pipoos) maakte hij een hoed en wortel neus. Met twee in elkaar gedraaide chenille draden (bij Pipoos en bij Bol.com) maakte hij een sjaal.

Kerst knutselen: 50 ideeën voor peuters, kleuters, kinderen, tieners. Samen kerst knutselen is heel gezellig met kerstmis! En hier vind je de leukste ideeën om te knutselen met kerst. Met leuke kerstknutsels voor peuters en kleuters, maar ook voor oudere kinderen, tieners en volwassenen. Deze sneeuwpop maakten we van een wc rolletje en verf. We maakten nog veel meer met wc rollen.

Daarnaast maakten we deze sneeuwpop van wc rollen. We gebruikten naast wcrollen, ook watten (Etos via AH), Zpagetti touw (Pipoos), tapasprikkers (Albert Heijn). De ogen, sneeuwvlokken, het ledwaxinelichtje en kerstlampjes komen van de Hema. Mijn dochter en ik knutselden deze samen toen ze in groep 2 zat.

Winter knutselen met kinderen als het buiten koud is: zoutdeeg klei hanger met frozen ijskristallen

Een sneeuwpop is leuk om in de winter te maken. Mijn zoon maakte deze sneeuwman in groep 4. Een grote collectie strijkkralen en strijkkralenbordjes vind je bij Bol.com, bij Pipoos en bij Blokker.

sneeuwpop strijkkralen snowman hamabeads
Een sneeuwbol knutselen voor kerst

Met strijkkralen kun je ook een leuke sneeuwbol met kerstboom voor kerst knutselen. Mijn dochter en ik maakten deze sneeuwbol toen zij in groep 4 zat. Daarvoor heb je naast strijkkralen ook een glazen conservenpotje en pailletten (kringloopwinkel of Bol.com) nodig. Hier vertel ik hoe we de kerst sneeuwbol van strijkkralen maakten.

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën. Met strijkkralen kun je ook een leuke sneeuwbol met kerstboom voor kerst knutselen. Daarvoor heb je naast strijkkralen ook een glazen conservenpotje en pailletten nodig.
Sneeuwvlokken en ijskristallen knutselen

Bij de winter denken we aan sneeuwballen en ijskristallen, die zijn ook leuk als ideeën om te knutselen met kerst. Van zoutdeeg maakten we deze sneeuwkristallen aan een tak uit het bos. Deze sneeuw tak is ook leuk voor juffen en meesters om op te hangen in de klas op de basisschool.

Winter knutselen met kinderen als het buiten koud is: zoutdeeg klei hanger met frozen ijskristallen

Voor wat oudere knutselaars: zelfgemaakte kristallen. Leuk om op te hangen in het raam of in de kerstboom. Na kerst passen ze ook prachtig op de kinderkamers, omdat de kinderen ze zo mooi vinden. Een fijne kerstknutsel voor tieners en volwassenen, waar je zen van wordt in de kerstdrukte.

DIY: kristallen knutselen

Het is een van onze favoriete bezigheden voor de winter: koekjes bakken en versieren. Soms bakken we de koekjes zelf, soms gebruiken we koekjes uit de winkel. Want koekjes versieren is misschien wel het allerleukste, het is een soort knutselen. In dit artikel delen we leuke ideeën voor winter koekjes.

Winter koekjes bakken en versieren

Een kerstkaart zelf maken  

Kerstkaartje van papier en karton knutselen 

Een kerstkaart ontvangen is natuurlijk sowieso leuk, maar het is nog leuker als de kaart zelfgemaakt is. Bovendien is het een leuke kerstknutsel, voor peuters en kleuters, maar ook voor oudere kinderen, tieners en volwassenen. Daarom vind je hier heel veel ideeën om kerst kaarten te knutselen met kinderen. Als basis gebruikten we lege enkelzijdige en dubbelzijdige kaarten (bij Bol.com en bij Pipoos).

Daarnaast gebruiken we gekleurd papier (bij Bol.com en bij Pipoos), pailletten (kringloopwinkel of Bol.com), een pons (bij Bol.com en Pipoos), glitter gelpennen (I love speelgoed of Bol.com), borduurnaalden en katoenen wol (bij Bol.com en bij de Hema) en een prikblok (Bol.com)

Kerstkaarten knutselen met kinderen: leuke ideeën
Kerstkaart knutselen met strijkkralen 

Voor deze kerstkaart hebben we eerst gaatjes in de vorm van een kerstboom geprikt op een prikblok (Bol.com). Wil je in detail weten hoe je dat dat doet, bekijk dan onze blog met kerstkaarten. Vervolgens hebben we een kerstboom geregen met strijkkralen (bij Bol.com, bij Pipoos en bij Blokker). De basis is een lege dubbelzijdige kerstkaart (bij Bol.com en bij Pipoos).

Kerst knutselen met strijkkralen: leuke ideeën. Deze kerstkaarten maak je met strijkkralen.
Foto kerstkaart maken 

We hebben allemaal een enorm archief met leuke foto’s. Kiekjes van onze kinderen natuurlijk, van hun knutselwerkjes en van de sfeer tijdens de kerst. Ik ging met de kinderen aan de slag om daarvan persoonlijke foto kerstkaarten te maken. Het resultaat deel ik in dit artikel: 8 leuke ideeën voor creatieve foto kerstkaarten.

Creatieve foto kerstkaarten maken met kinderen: 8 leuke ideeën

Nog leuker dan een bestaande foto, is een nieuwe foto maken. Met deze 15 tips is je kerst fotoshoot gegarandeerd een succes. Het leukste is om op de kerstfoto meteen je kerstoutfit aan te doen. Dan heb je gelijk gecheckt of alles nog past. Dat scheelt een boel stress vlak voor het kerstdiner!

15 tips voor een kerst fotoshoot met kinderen
Maak ook een kerstkaart voor een eenzame oudere

Zijn jullie lekker aan het knutselen? Knutsel dan ook een kaartje voor een eenzame oudere. Via het het Ouderenfonds kun je dat kaartje versturen. En via Omapost kun je digitaal een kaartje sturen. En je kunt natuurlijk ook gewoon een kaartje bij buren in de bus doen. Of bij een verpleeghuis in de buurt. Ook naar de verpleegkundigen en dokters in het ziekenhuis kun je een kaart stuurde. Kleine meis knutselde een kerstkaartje voor de helden in de zorg, want zo blijft ze ze noemen. Mijn vriendin Fatiha nam de kaart mee voor haar verpleegkundige afdeling in het ziekenhuis. De volgende dag kregen we een enthousiaste foto van haar collega’s, poserend met de kaart. Ze werken keihard, maar maken daar gewoon tijd voor.

Kerstlampjes en kerstlichtjes knutselen

Lichtjes horen natuurlijk ook in onze lijst met leuke ideeën om te knutselen voor kerst! Met een melkpak kun je een gezellig verlicht huisje maken, gezellig in de donkere tijd rond kerst en Sinterklaas. De uitleg van het melkpak huisje vind je op Leuk met kids.

Het pak kun je beplakken met plakfolie of met inpakpapier (bijvoorbeeld van de Hema of van Dille & Kamille). De raampjes maakten van we vliegerpapier (bij Pipoos en bij Bol.com).

Knutselen voor Sinterklaas en Kerst: huisjes maken van een melkpak

Deze ster lantaarn is leuk om te gebruiken met Sint Maarten. Maar kan gezellig in huis blijven hangen tot ver na kerstmis. De basis van de ster is bruin inpakpapier. Om deze lampion met Sint Maarten ook buiten te kunnen gebruiken hebben we hem bewerkt met mod podge. Dat is een soort lijm die een beschermend laagje over de lampion zet. Lees hier hoe we deze ster lampion hebben gemaakt.

Voor de ster gebruikten we onder meer bruin inpakpapier (Bol.com), Mod Podge lijm (Bol.com) en waterverf van Djeco (I love speelgoed). Deze ster maakte ik met mijn dochter toen ze in groep 4 zat.

Ster lampion knutselen met lampje, voor Kerst of Sint Maarten

Deze zelfgemaakte papieren waaier met sterren is ook leuk voor kerst. Ik maakte hem zelf toen onze kinderen nog baby en peuter waren. Met een led lampje en eventueel wat gekleurd doorzichtig papier erachter, wordt het een hele leuke lamp. We maakten hem van behangstalen. De sterren drukten we uit met een pons (bij Bol.com en bij Pipoos).

Een zelfgemaakte papieren waaier met sterren voor de kinderkamer

Voor de kinderen kocht ik deze knutsel huisjes, waarvan het lampje brandt op zonne-energie. Super gezellig in de tijd rond kerst. Ik kocht ze bij I love speelgoed, ze zijn van Litogami. Je krijgt het als plat pakketje in de brievenbus en vouwt het dan zelf in elkaar. De kinderen versierden ze met pailletten (kringloopwinkel of Bol.com).

Voor de kinderen kocht ik deze knutsel huisjes, waarvan het lampje brandt op zonne-energie. Super gezellig in de tijd rond kerst. De kinderen versierden ze met knutselspullen.
Een kerst kaars van een wc rolletje knutselen

Deze kerst kaars maakten we van een wc rolletje. Eerst plakten we er met lijm gekleurd papier (bij Bol.com en bij Pipoos) op. Vervolgens knipten we een rondje met een klein gaatje in het midden, daar komt de kaars in. De vlam vouwden we van chenille draden (bij Pipoos en bij Bol.com), dat is even priegelen. De vlam stopte we in het rondje. Dat rondje met de vlam plakten we met een lijmpistool in de kaars. Tot slot versierden we hem met masking tape (bij I love speelgoed en bij Bol.com). 

Kerst knutselen: 50 ideeën voor peuters, kleuters, kinderen, tieners. Samen kerst knutselen is heel gezellig met kerstmis! En hier vind je de leukste ideeën om te knutselen met kerst. Met leuke kerstknutsels voor peuters en kleuters, maar ook voor oudere kinderen, tieners en volwassenen. Deze kerst kaars maakten we van een wc rolletje, gekleurd papier en chenille draad. We maakten nog veel meer met wc rollen.
Kerstkaarsen knutselen voor kerstmis

Deze waxinelichtjeshouder maakten we met de Crayola Crayon Pen. Dat is een soort wascopen waarmee je op allerlei materialen kunt werken (te koop bij Bol.com). We versierden een glazen weckpot met stipjes.

Crayola crayon pen waxinelichthouder versieren

Met permanent stiften en masking tape kun je ook leuke waxinelichthouders knutselen. Ook voor kinderen is dat een leuk knutselwerkje.

We gebruikten de dunne permanent stiften van Staedler (Bol.com) en de dikke permanent stiften van Edding (Bol.com). Mooi masking tape vind je bijvoorbeeld bij I love speelgoed en Bol.com.

Wel hoog zetten als je een baby, dreumes, peuter of kleuter hebt.

Winter waxinelichthouder knutselen: gezelligheid rond Sinterklaas en kerst

Voor de juffen en meesters zijn we ieder jaar op zoek naar leuke cadeau ideeën om met kerst te knutselen. Zoonlief versierde kaarsen met een speciale wax stift voor op kaarsen. Deze stiften zijn gemaakt om op kaarsen te gebruiken, waardoor je de kaarsen ook echt kunt branden. Zulke stiften vind je bij Bol.com bijvoorbeeld van Rayher, Marabu en Viva. De kaars komt van de Hema.

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën. Zoonlief versierde kaarsen als cadeautje voor de juffen en meesters, met een speciale wax stift voor op kaarsen. Deze stiften zijn gemaakt om op kaarsen te gebruiken, waardoor je de kaarsen ook echt kunt branden.

Kersthangers knutselen

Deze leuke kersthanger maakte ik met een knoop en een paar kralen. Ik maakte een mini variant voor in onze mini boom. Het dubbelzijdige sterretje maakte ik met een pons (bij Bol.com en bij Pipoos). Maar kan ook met de hand. Vervolgens knoop er op naaien en aan het draad een paar knopen maken.

Kerstversiering DIY: kindvriendelijke kersthangers om zelf te maken

Deze houder voor een waxinelichtje maak je met klei en wat losse knoopjes en kraaltjes. Je vormt de klein om het waxinelichtje heen en drukt er de versiersels in, even drogen en klaar. Het was van de werkjes op de kerstmarkt op de basisschool van de kinderen.

houder voor een waxinelichtje knutselen voor kerst

Deze kerstboomhanger voor de in boom, of voor aan de muur, maak je van een stukje karton, stukjes papier en een touwtje.

kerstboom hanger knutselen voor kerst

Met een paar ijsstokjes (Pipoos en Bol.com) of knijpers, knutsel je een kerstster. Met nog wat verf en glitters (bij Pipoos en bij Bol.com) er op wordt hij nog mooier.

Met een paar ijsstokjes, of knijpers, knutsel je een kerstster voor kerst
Een kerstbal en kerstkrans van strijkkralen knutselen

Deze creatieve kerstbal kreeg ik als kaartje van Miriam, haar oudste zoon bedacht het ontwerp. De basis zijn strijkkralen (bij Bol.com, bij Pipoos en bij Blokker). Ze maakte twee kerstballen in hetzelfde formaat. Maar bij de ene kerstbal liet ze de onderste kralen in het midden weg, en daarnaast  liet ze aan de bovenkant een strijkkraal weg waar het lintje in past. Bij de andere kerstbal liet ze de bovenste kralen in het midden weg. Gebruik je het als kerstkaart, dan is het leuk om aan het lintje een persoonlijke wens voor kerstmis en nieuwjaar te bevestigen. De twee losse ballen passen mooi in een envelop. Als je veel van deze kerstballen wil kerstknutselen, moet je wel op tijd beginnen.

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën. Deze mooie kerstbal kreeg ik vorig jaar als kaartje van Miriam. Ze maakte twee kerstballen in hetzelfde formaat. Maar bij de ene kerstbal liet ze de onderste kralen in het midden weg, en daarnaast  liet ze aan de bovenkant een strijkkraal weg waar het lintje in past. Bij de andere kerstbal liet ze de bovenste kralen in het midden weg. 

Deze kerstkrans van strijkkralen is makkelijk te maken en extra leuk in je lievelingskleuren. Ook deze kerstkrans past door de brievenbus. Dus deze kerstknutsel is leuk om als kerstkaart te versturen.

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën. Deze kerstkrans van strijkkralen is makkelijk te maken en extra leuk in je lievelingskleuren. 

Raamversiering voor kerst

Op het raam kun je voor ieder seizoen een mooie tekening maken, lekker creatief. Deze Amaryllissen zag ik bij Lisanne van de Klift, winters en vrolijk! De krijtstift voor op het raam is van Edding, te koop bij Bol.com. Zoiets is ook leuk om de babykamer of kinderkamer te versieren met kerst.

met krijtstift op raam tekenen

Ook leuk voor op het raam: schattige huisjes. Deze van plakfolie kwam ik tegen op een winkelruit op de Haarlemmerdijk in Amsterdam.

Sinterklaas en kerst knutselen

Marijke maakte deze huisjes van krijtstift. De leuke Sinterklaas raamstickers zijn van de Hema, na Sinterklaas haal je de stickers er af en zijn het prachtige kersthuisjes. Vindt je het lastig om iets na te tekenen? Print een leuke kleurplaat, plak die aan de buitenkant van het raam en trek hem aan de binnenkant over.

Sinterklaas raamtekening maken

Dit “glas in lood” gemaakt van doorzichtig vliegerpapier kwam ik tegen op het raam van een basisschool, bij een peuterklas of kleuterklas. Het is een super mooi alternatief voor een raamschildering, leuk als kerstknutsel in de klas. Vliegerpapier is te koop bij Pipoos en bij Bol.com.

glas in lood voor kerst knutselen

Kerststukjes maken

Kerststukjes zijn zo leuk om te maken. Ze zien er prachtig uit, het is makkelijk om ze samen met kinderen te maken en ze ruiken ook nog heerlijk. Ik kan me nog zo goed herinneren dat we ze op school knutselden. Een paar dagen later brachten we de kerststukjes altijd naar ouderen in een verzorgingshuis in de buurt. Hier leg ik uit hoe je zelf een kerststukje kunt maken.

De basis is en leuk potje en een stukje oase / steekschuim. Oase is van dat groene spul dat je onder in het potje stopt (Bol.com). Daarnaast heb je een flinke dennentak nodig en versiering voor in het kerststukje (Bol.com).

Kerst knutselen: zelf een kerststukje maken

We hadden geen handige kandelaars voor op tafel, maar wel kaarsen die zoonlief had uitgezocht. Daarom deed ik in een heel klein plantenpotje wat oase oftewel steekschuim (Bol.com). Dat maakte ik nat, drukte het stevig aan en stak de kaars er in. De decoratie paddenstoeltjes vond ik bij de kringloop, maar kun je ook bij Bol.com kopen. Wat Helleborus oftewel kerstroos uit de tuin maakte het mini kerststukje af.

We hadden geen handige kandelaars voor op tafel, maar wel kaarsen die zoonlief had uitgezocht. Daarom deed ik in een heel klein plantenpotje wat oase/steekschuim. Dat maakte ik nat, drukte het stevig aan en stak de kaars er in. Wat Hellborus/kerstroos uit de tuin maakte het mini kerststukje af. 

Sieraden en kleding knutselen voor kerst  

Een ketting voor kerst knutselen

Met strijkkralen kun je ook heel makkelijk een kerst ketting knutselen met kerstballen. Daarvoor rijg je de strijkkralen aan een koord. In het midden hang je een kleine kerstbal. Zorg wel dat een kerstbal met een stevige hanger kiest. Ook moet je een kerstbal van plastic kiezen. Bij de kringloop vind je veel kleine kerstballen (of bij Bol.com). Strijkkralen vind je bij Bol.com, bij Pipoos en bij Blokker. Deze kerstknutsels zijn ook leuke dingen als kerstcadeau.

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën. Met strijkkralen kun je ook heel makkelijk een kerst ketting knutselen.
Foute kersttruien zelf maken

Cindy is dol op foute kersttruien sinds ze Mister Darcy zag in zijn rendierexemplaar in de film Bridget Jones. Inmiddels is de foute kersttrui ook in de klas van haar dochter doorgedrongen. In plaats van er eentje te kopen maakte ze zelf een ugly sweater, met spullen van de kringloop.

DIY: een zelfgemaakte foute kersttrui

Kerst knutselen voor in de tuin

Kerstknutsels passen natuurlijk ook prima in de tuin. Als kind vond ik het fantastisch: pinda’s rijgen. En ik moet zeggen, het blijft leuk. Met zoonlief maakte ik zo’n ouderwets snoer, maar ook deze kerstster. De kerstster had ik nog liggen, ooit zaten er lichtjes in. Bij de kringloop via je veel van dit soort oude sterren. Doppinda’s vind je bijvoorbeeld bij Albert Heijn.

Kerst knutselen voor in de tuin: kerstster met pinda's in de dop, leuk alternatief voor rijgpinda's knutselen

Knutselen met oud en nieuw

Deze vuurpijlen maakten de kids voor oud en nieuw. Dit vuurwerk maakten de kids met wc rollen. Ze rolden twee wc rollen in gekleurd karton (de Hema) en lijmden dit vast met lijmstick. De uiteinden van het karton vouwden ze naar binnen. Zo ontstond een soort lange ingepakte wc rol.

Vervolgens maakten ze een rond dakje voor op de vuurpijl. Hier leg ik uit hoe je zo’n rond dakje maakt.

Daarna plakten ze een tak in de koker van wc rollen. Zoonlief gebruikte hiervoor een lijmpistool (te koop bij Bol.com en Pipoos). Dit is natuurlijk geen klusje voor kleintjes en alleen onder begeleiding. Je kunt ook gewone lijm gebruiken, maar dat kost wat meer tijd om te drogen.

Tot slot maakten we krullen van vlechtstroken (Bol.com en Pipoos). Zulke krullen maak je net als in cadeau lintjes. Je zet de vlechtstrook tegen een kant van de schaar en haalt de vlechtstrook er voorzichtig langs. Onze kids deden dit zelf, maar het is geen klusje voor kleintjes. Die krullen plakje aan de onderkant van vuurpijl.

Deze vuurpijlen maakten de kids met wc rollen voor oud en nieuw

Met wc rollen kun je vuurwerk stempelen. We gebruikten daarvoor plakkaatverf (bij Pipoos en bij Bol.com). Maak aan een kant van het wc rolletje allemaal knipjes, van een paar centimeter. Vouw de ontstane strookjes naar buiten uit. Doop dit in de verf en stempel het op een gekleurd papier. Deze laatste knutsel is ook leuk voor peuters en kleuters.

Bekijk hier meer knutsel tips en recepten voor oud en nieuw

Vuurwerk stempelen met wc rollen voor oud en nieuw.

Welke knutselspullen zijn leuk voor kinderen? 

Heel vaak krijg ik de vraag wat wij gebruiken om mee te knutselen. Wat heb je nou nodig voor deze kerstknutsels? Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je wil. Deze knutselspullen zou je aan kunnen denken.

Karton en papier

Gekleurd papier maakt kunstwerkjes extra vrolijk. Gekleurd papier gebruiken we vaak in twee diktes. Dun papier en wat dikker om vormen mee te knippen (bij Bol.com en bij Pipoos).

Daarnaast gebruiken we regelmatig crêpepapier (bij Pipoos en bij Bol.com). Ook leuk: vliegerpapier, dat is van dat doorzichtige papier (bij Pipoos en bij Bol.com).

Vouwblaadjes en origami papier zijn leuk als kinderen iets ouder worden en een betere motoriek krijgen. Vouwblaadjes vind je bij de Pipoos en bij Bol.com. Echt mooi origami papier vind je bij I love speelgoed en Bol.com.

Potloden, gelpennen en stiften

Potloden die breken als ze vallen zijn een grote frustratie. Daarom ben ik fan van de potloden van Lyra, te koop bij Bol.com. Voor peuters en kleuters kun je de dikke potloden Lyra Super Ferby kiezen. Voor grote kinderen de gewone Lyra Osiris potloden.

Met gelpennen en fineliners kun je handletteren, maar ook inkleuren. De fineliners van Stabilo bij Bol.com worden bij ons het meeste gebruikt, die kun je met een handig etui erbij kopen. Gelpennen van Djeco bij I love speelgoed en psikhouvanjou vind ik ook fijn. Die van Sakura bij Bol.com wil ik nog uitproberen.

Van de meeste stiften ben ik geen fan. Ze zijn vaak snel leeg en dan heb je weer een bak plastic afval. Als ik al stiften koop, dan koop ik een wat duurder merk, bijvoorbeeld bij I love speelgoed en psikhouvanjou. Of de stiften uit het bovengenoemde etui.

Met permanent stiften kun je op allerlei materialen mee tekenen. Denk bijvoorbeeld aan glas, stenen en schelpen. We hebben zelf de dunne permanent stiften van Staedler (Bol.com) en de dikke permanent stiften van Edding (Bol.com).

Soorten verf

De waterverf die we gebruiken is van Djeco, te koop bij I love speelgoed en psikhouvanjou. Deze waterverf heeft mooie intense kleuren, dat heeft veel waterverf niet.

Met plakkaatverf kun je mooie kunstwerken maken. De plakkaatverf van Djeco vind ik fijn voor kleintjes, bij I love speelgoed en psikhouvanjou. Voor iets oudere kids is hobbyverf fijn, bij Pipoos en bij Bol.com.

Voor grotere kinderen die niet meer zo veel knoeien is ecoline erg leuk om mee te werken. Het is te koop bij Bol.com.

Stickers en masking tape

Masking tape of washi tape wordt bij ons veel gebruikt om mee te knutselen. Ik koop geen goedkoop masking tape meer, dat laat vaak slecht los. Mooi tape vind je bij I love speelgoed en psikhouvanjou. Bij Bol.com vind je merken als MT, Studio Stationary en Scotch.

Mooie stickers vind je bijvoorbeeld bij psikhouvanjou en I love speelgoed. Dikke stickers vinden kinderen erg leuk, maar ze zijn niet erg milieuvriendelijk, dus die koop ik maar niet meer. Stempels zijn ook leuk als alternatief voor stickers, als je ze goed laat drogen kun je ook nog inkleuren. Ik koop alleen nog de duurdere stempelkussens, de goedkope moest ik te snel gooien. Stempels waar de inkt al op zit koop ik niet meer, die zijn snel uitgedroogd en dan moet je het weggooien. Stempels vind je bijvoorbeeld bij I love speelgoed. Ook bij Bol.com vind je veel verschillende stempelkussens en stempels. Daarnaast zijn drukstempels leuk, oftewel ponsen. Daarmee druk je figuurtje uit papier of dun karton. Ponsen zijn te koop bij Bol.com en Pipoos.

Lijm is natuurlijk onmisbaar, bijvoorbeeld een potje kinderlijm en een lijmstift. Daarnaast is Mod Podge heel handig. Je gebruikt het om een laagje over iets heen te maken. Daardoor wordt het steviger en gaat het langer mee. Mod Podge koop je bijvoorbeeld bij Bol.com.

Stof en draad 

Met restjes stof kun je leuke knutselwerkjes maken. Ook met wol kun je leuke dingen knutselen. Mocht je niks hebben liggen, dan hebben bij Bol.com en de Hema katoenen wol in allerlei kleuren.

Ook leuk: pijpenragers, ook wel chenilledraad genoemd. Te koop bij Pipoos en bij Bol.com.

Oude materialen

Met afval kun je heel leuk knutselen. Denk bijvoorbeeld aan WC rolletjes, kartonnen dozen, verpakkingsmateriaal en eierdozen. Daarnaast kun je met lintjes en cadeaupapier leuk knutselen. Glazen potjes en flessen kun je ook versieren. Kinderen zijn vaak zelf het beste in bedenken wat de leukste knutselmaterialen zijn. Onze kids vissen vaak zelf spullen uit de papierbak om mee aan de slag te gaan.

De restanten van spaaracties bewaren we ook vaak. Dubbele voetbalplaatjes kun je als stickers gebruiken. Plaktattoos uit spaaracties kun je op je huid plakken, maar bijvoorbeeld ook op hout of papier. Oude tijdschriften kun je ook gebruiken om mee te knutselen. Kinderen knippen graag in de Donald Duck om er hun eigen verhaal van te maken.

Ik kijk vaak ook even bij de kringloopwinkel als ik iets wil gaan maken. Daar vind je allerlei schatten om mee te knutselen, zeker voor kerst.

Lees ook: Welke knutselspullen zijn leuk voor kinderen? Dit zijn onze favorieten

Nog meer kerst

Kerst is de tijd dat je lekker mag knutselen met eten! Koekenmannetjes, peperkoekhuisjes, kerstmanmutsjes, kerstboomprikkers, sneeuwpopijsjes en nog veel meer. In dit artikel vind je de leukste recepten en ideeën om te knutselen met kerst eten.

Kerst knutselen met eten: zoete recepten en ideeën

Prachtige kerstversiering kun je zelf maken. In dit artikel vind je leuke ideeën voor zelfgemaakte kerstdecoratie. Kerstversiering voor in de kerstboom, wanddecoraties voor aan de muur, kerstversiering voor in de tuin en nog veel meer.  Bijvoorbeeld deze oude adventskalender die we opknapten.

Kerstversiering maken: leuke kerst ideeën voor in huis en tuin. Prachtige kerstversiering kun je zelf maken. In dit artikel vind je leuke ideeën voor zelfgemaakte kerstdecoratie. Kerstversiering voor in de kerstboom, wanddecoraties voor aan de muur, kerstversiering voor in de tuin en nog veel meer. 

Met strijkkralen kun je zulke mooie dingen voor kerst knutselen! Daarom vind je hier leuke ideeën voor een kerstboom, kerstbal, kerstkrans, kerstman, rendier, sneeuwpop en meer. Veel strijkkralen werkjes kun je naar opa en oma sturen voor kerst, want ze passen door de brievenbus.

Kerst knutselen met strijkkralen: leuke ideeën. Met strijkkralen kun je zulke mooie dingen voor kerst knutselen! Daarom vind je hier leuke ideeën voor een kerstboom, kerstbal, kerstkrans, kerstman, rendier, sneeuwpop en meer.

Naast al deze ideeën om te knutselen deze kerst, vind je op Leuk Met Kids nog veel meer leuke ideeën voor kerst. Ideeën voor het kerstdiner thuis en op school, de mooiste kindvriendelijke kerstbomen en kersthangers, boekentips, filmtips, tips voor TV en YouTube, heel veel DIY en knutselideeën, leuke uitjes in de kerstvakantie en nog heel veel meer. Daarnaast delen we op Instagram en op Pinterest veel leuke ideeën voor kerst.

Kerst knutselen: 50 ideeën voor peuters, kleuters, kinderen en tieners. De kerst is een super drukke periode voor kinderen. Soms is het goed om even rustig te gaan zitten, maar dat doen ze niet zo maar. Kerst knutselen is dan een mooie activiteit om de kids even rustig aan tafel te laten zitten. Samen, met een kopje thee, gezellig met kerstmis! En hier vind je de leukste ideeën om te knutselen met kerst. Met leuke kerstknutsels voor peuters en kleuters, maar ook voor oudere kinderen, tieners en volwassenen.

Kerst tips

We hebben zo veel zin in kerst! Je vindt hier super veel leuke tips voor kerst. Leuke ideeën voor in huis, heel veel knutseltips, lekkere recepten, fijne boeken, films en muziek voor kerst en natuurlijk tips voor de kerstvakantie.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids