Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën

De kerst is een super drukke periode voor kinderen. Soms is het goed om even rustig te gaan zitten, maar dat doen ze niet zo maar. Knutselen is dan een mooie activiteit om de kids even rustig aan tafel te laten zitten. Samen, met een kopje thee, gezellig! En hier vind je de leukste ideeën om te knutselen met kerst. 

De mogelijkheden om te knutselen met kerst zijn eindeloos. Denk aan kerstbomen, kerstmannetjes, kerstlichtjes en kerststerren. Knutselen doen we met van alles, waaronder strijkkralen, wc-rollen, karton, hout, natuurmaterialen en doorzichtig papier.

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën

Kerstbomen als decoratie knutselen

Met strijkkralen kun je hele leuke dingen knutselen, zoals deze kerstboom. Aan de onderkant begin je met 13 kralen op een rijtje, daarna ga je omhoog 🙂

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën - strijkkralen 3d kerstboom

Met een paar takken en touw kun je een mooie simpele kerstboom maken, die prachtig staat op een rustige muur. Hier lees je hoe je deze kerstboom met takken kunt knutselen.

Kerst DIY: alternatieve kerstboom met lichtjes knutselen van takken

Een veel bontere boom kan natuurlijk ook. Deze kerstboom knutselden we van wc rollen, compleet met kerstlichtjes en kerstballen. De uitleg van de kerstboom van toiletrollen vind je hier.

Kerstboom knutselen van wc rollen, compleet met kerstlichtjes en kerstballen

Met een dennenappel en wat versiersels zoals een glimmende pijpenrager en gekleurde bolletjes kun je een kerstboompje maken. De versiersels komen uit een set van de Hema.

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën - dennenappel

Een kartonnen kerstboompje kun je natuurlijk maken van oud karton, deze kocht ik met glitters en al bij de Hema. Ook alle gekleurde glitters en glimmende vormpjes zijn ook van de Hema.

Kerst knutselen heel veel leuke ideeën

Zoonlief timmert op school veel en wilde een boompje timmeren.  Ik ben natuurlijk heel trots op het resultaat, maar ik ben vooral trots omdat de kleine man zijn eigen projecten begint te bedenken 🙂

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën - kerstboom timmeren

Ook leuk: een duplo boompje, deze bouwden wij thuis, de piek is een bloempje. Build with Bricks laat je allerlei mogelijke vormen zien.

kindvriendelijke kerstbomen

Kerstbomen op papier knutselen

Met een pons druk je figuurtjes uit papier, die je vervolgens weer kunt opplakken. Allerlei vormen ponsen koop je bijvoorbeeld bij Bol.com.

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën

Knutsel samen een kerstboom met confetti kerstballen. De vorm komt van Coloring Page, die print je uit. Vervolgens maken de kids van gekleurd papier confetti met een perforator (en eventueel reuze confetti met een pons). Daarna kunnen ze de boom versieren met de confetti kerstballen.

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën

Kerstmannetjes en dieren knutselen

Deze leuke en makkelijk te maken kerstmannetjes van strijkkralen zag ik op Instagram op een account dat helaas niet meer bestaat, zoonlief en ik maakten er twee.

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën - strijkkralen kerstman

Zoonlief wilde een rendier maken en ik wilde al een ideetje voor hem opzoeken. Niet nodig: hij had het al in zijn hoofd. Super toch?

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën - strijkkralen kerstmanDochterlief vertelde heel trots dat ze een kerstengeltje had geknutseld voor de kerstmarkt op school 🙂

kerstengel knutselen voor kerst

Een kerstkaart maken  

We hebben allemaal een enorm archief met leuke foto’s. Kiekjes van onze kinderen natuurlijk, van hun knutselwerkjes en van de sfeer tijdens de kerst. Ik ging met de kinderen aan de slag om daarvan persoonlijke foto kerstkaarten te maken. Het resultaat deel ik in dit artikel: 8 leuke ideeën voor creatieve foto kerstkaarten.

Creatieve foto kerstkaarten maken met kinderen: 8 leuke ideeën

Nog leuker dan een bestaande foto, is een nieuwe foto maken. Met deze 15 tips is je kerst fotoshoot gegarandeerd een succes. Het leukste is om op de kerstfoto meteen je kerstoutfit aan te doen. Dan heb je gelijk gecheckt of alles nog past. Dat scheelt een boel stress vlak voor het kerstdiner!

15 tips voor een kerst fotoshoot met kinderen

Kerstlampjes knutselen

Deze waxinelichtjeshouder maakten we ook met de Crayon Pen, we versierden een glazen weckpot met stipjes.

Crayola crayon pen waxinelichthouder versieren

Met een melkpak kun je een gezellig verlicht huisje maken, gezellig in de donkere tijd rond kerst en Sinterklaas. De uitleg van het melkpak huisje vind je op Leuk met kids.

Knutselen voor Sinterklaas en Kerst: huisjes maken van een melkpak

Deze zelfgemaakte papieren waaier met sterren is ook leuk voor kerst. Met een led lampje en eventueel wat gekleurd doorzichtig papier erachter, wordt het een hele leuke lamp.

Een zelfgemaakte papieren waaier met sterren voor de kinderkamer

Kersthangers knutselen

Met foto’s kun je super leuke dingen voor kerst knutselen, zoals deze kerstballen. In mijn artikel over kerst knutselen met foto’s vind je meer ideeën en de uitleg hoe ik deze kerstbal maakte.

Kerst knutselen met foto’

Deze houder voor een waxinelichtje maak je met klei en wat losse knoopjes en kraaltjes. Je vormt de klein om het waxinelichtje heen en drukt er de versiersels in, even drogen en klaar.

houder voor een waxinelichtje knutselen voor kerst

Deze kerstboomhanger voor de in boom, of voor aan de muur, maak je van een stukje karton, stukjes papier en een touwtje.

kerstboom hanger knutselen voor kerst

Met een paar ijsstokjes, of knijpers, knutsel je een kerstster, met nog wat verf en glitters er op wordt hij nog mooier.

Met een paar ijsstokjes, of knijpers, knutsel je een kerstster voor kerst

Bij Craft & Creativity kwam ik een leuke kersthanger tegen met een knoop en kralen. Ik maakte een mini variant voor in onze mini boom. Het dubbelzijdige sterretje maakte ik met een pons, maar kan ook met de hand. Vervolgens knoop er op naaien en aan het draad een paar knopen maken.

Kerstversiering DIY: kindvriendelijke kersthangers om zelf te maken

Een sneeuwbal knutselen voor kerst

Bij de Hema kun je een speciaal potje kopen om zelf een  sneeuwbol te maken en ook sneeuw, kleine diertjes en kerstboompjes er in zijn er te koop. Een doe het zelf sneeuwbol dus 🙂

De leukste sneeuwbollen voor kerst, zelfgemaakt én in de winkels

Raamversiering voor kerst

Op het raam kun je voor ieder seizoen een mooie tekening maken. Deze Amaryllissen zag ik bij Lisanne van de Klift, winters en vrolijk! De krijtstift voor op het raam is van Edding, te koop bij Bol.com.

krijtstift op raam tekenen

Ook leuk voor op het raam: schattige huisjes. Deze van plakfolie kwam ik tegen op een winkelruit op de Haarlemmerdijk in Amsterdam.

Sinterklaas en kerst knutselen

Marijke maakte deze huisjes van krijtstift. De krijtstift is van Hema, die leuke Sinterklaas raamstickers zijn ook van de Hema, na Sinterklaas haal je de stickers er af en zijn het prachtige kersthuisjes. Vindt je het lastig om iets na te tekenen? Print een leuke kleurplaat, plak die aan de buitenkant van het raam en trek hem aan de binnenkant over.

Sinterklaas raamtekening maken

Dit “glas in lood” gemaakt van doorzichtig papier kwam ik tegen op het raam van een school, een super mooi alternatief voor een raamschildering.

glas in lood voor kerst knutselen

Kerststukjes maken

Kerststukjes zijn zo leuk om te maken. Ze zien er prachtig uit, het is makkelijk om ze samen met kinderen te maken en ze ruiken ook nog heerlijk. Hier leg ik uit hoe je zelf een kerststukje kunt maken.

Kerst knutselen: zelf een kerststukje maken

Foute kersttruien 

Cindy is dol op foute kersttruien sinds ze Mister Darcy zag in zijn rendierexemplaar in de film Bridget Jones. Dit jaar is de foute kersttrui ook in de klas van haar dochter doorgedrongen. In plaats van er eentje te kopen maakte ze zelf een ugly sweater, met spullen van de kringloop.

DIY: een zelfgemaakte foute kersttrui

Kerst knutselen met eten

Kerst is de tijd dat je lekker mag knutselen met eten! Deze kerst cake is een heel makkelijk recept, met spectaculair effect. Je kunt de cake samen met de kinderen maken én hij is super lekker!

Kerst cake: een makkelijk recept als toetje of bij de koffie

Koekenmannetjes, peperkoekhuisjes, kerstmanmutsjes, kerstboomprikkers, sneeuwpopijsjes en nog veel meer. In dit artikel vind je de leukste recepten en ideeën om te knutselen met kerst eten.

Kerst knutselen met eten: zoete recepten en ideeën

Veel plezier met al deze ideeën om te knutselen deze kerst!

Verder lezen

Op Leuk Met Kids vind je nog veel meer leuke ideeën voor kerst: ideeën voor het kerstdiner thuis en op school, de mooiste kindvriendelijke kerstbomen en kersthangers, boekentips, tips voor TV en YouTube, heel veel DIY en knutselideeën, leuke uitjes in de kerstvakantie en nog heel veel meer, snel verder lezen dus!

 

 

Heb je de nieuwe Leuke Update al gezien? Hij staat weer bomvol nieuwtjes, ideeën, musthaves en uitjes voor kids. Maar dit keer ook heel veel tips voor Sint en Kerst! De Leuke Update