Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën


De kerst is een super drukke periode voor kinderen. Soms is het goed om even rustig te gaan zitten, maar dat doen ze niet zo maar. Knutselen is dan een mooie activiteit om de kids even rustig aan tafel te laten zitten. Samen, met een kopje thee, gezellig! En hier vind je de leukste ideeën om te knutselen met kerst. 

De mogelijkheden om te knutselen met kerst zijn eindeloos. Denk aan kerstbomen, kerstmannetjes, kerstlichtjes en kerststerren. Knutselen doen we met van alles, waaronder strijkkralen, wc-rollen, karton, hout, natuurmaterialen en doorzichtig papier.

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën

Kerstbomen als decoratie knutselen

Met strijkkralen kun je hele leuke dingen knutselen, zoals deze kerstboom. Aan de onderkant begin je met 13 kralen op een rijtje, daarna ga je omhoog 🙂

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën - strijkkralen 3d kerstboom

Met een paar takken en touw kun je een mooie simpele kerstboom maken, die prachtig staat op een rustige muur.

kerstboom knutselen van takken uit het bos

Een veel bontere boom kan natuurlijk ook. Deze kerstboom knutselden we van wc rollen, compleet met kerstlichtjes en kerstballen. De uitleg van de kerstboom van toiletrollen vind je hier.

Kerstboom knutselen van wc rollen, compleet met kerstlichtjes en kerstballen

Met een dennenappel en wat versiersels zoals een glimmende pijpenrager en gekleurde bolletjes kun je een kerstboompje maken. De versiersels komen uit een set van de Hema.

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën - dennenappel

Een kartonnen kerstboompje kun je natuurlijk maken van oud karton, deze kocht ik met glitters en al bij de Hema. Ook alle gekleurde glitters en glimmende vormpjes zijn ook van de Hema.

Kerst knutselen heel veel leuke ideeën

Met de Crayon Pen van Crayola maakten we op een houten schijf van een boom een kerstboom, met ballen. Ik kreeg de schijf ooit cadeau, ze zijn vaak te koop bij de Xenos en Action. Ik vertel hier hoe we de kerstboom maakten met Crayola Crayon Pen.

Kerstboom schilderen op een houten schijf met de Crayola crayon pen

Zoonlief timmert op school veel en wilde een boompje timmeren.  Ik ben natuurlijk heel trots op het resultaat, maar ik ben vooral trots omdat de kleine man zijn eigen projecten begint te bedenken 🙂

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën - kerstboom timmeren

Ook leuk: een duplo boompje, deze bouwden wij thuis, de piek is een bloempje. Build with Bricks laat je allerlei mogelijke vormen zien.

kindvriendelijke kerstbomen

Kerstbomen op papier knutselen

Met een pons druk je figuurtjes uit papier, die je vervolgens weer kunt opplakken. Allerlei vormen ponsen koop je bijvoorbeeld bij Bol.com.

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën

Knutsel samen een kerstboom met confetti kerstballen. De vorm komt van Coloring Page, die print je uit. Vervolgens maken de kids van gekleurd papier confetti met een perforator (en eventueel reuze confetti met een pons). Daarna kunnen ze de boom versieren met de confetti kerstballen.

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën

Kerstmannetjes en dieren knutselen

Deze leuke en makkelijk te maken kerstmannetjes van strijkkralen zag ik op Instagram op een account dat helaas niet meer bestaat, zoonlief en ik maakten er twee.

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën - strijkkralen kerstman

Zoonlief wilde een rendier maken en ik wilde al een ideetje voor hem opzoeken. Niet nodig: hij had het al in zijn hoofd. Super toch?

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën - strijkkralen kerstmanDochterlief vertelde heel trots dat ze een kerstengeltje had geknutseld voor de kerstmarkt op school 🙂

kerstengel knutselen voor kerst

Kerstlampjes knutselen

Deze waxinelichtjeshouder maakten we ook met de Crayon Pen, we versierden een glazen weckpot met stipjes.

Crayola crayon pen waxinelichthouder versieren

Met een melkpak kun je een gezellig verlicht huisje maken, gezellig in de donkere tijd rond kerst en Sinterklaas. De uitleg van het melkpak huisje vind je op Leuk met kids.

Knutselen voor Sinterklaas en Kerst: huisjes maken van een melkpak

Kersthangers knutselen

Met foto’s kun je super leuke dingen voor kerst knutselen, zoals deze kerstballen. In mijn artikel over kerst knutselen met foto’s vind je meer ideeën en de uitleg hoe ik deze kerstbal maakte.

Kerst knutselen met foto’

Deze houder voor een waxinelichtje maak je met klei en wat losse knoopjes en kraaltjes. Je vormt de klein om het waxinelichtje heen en drukt er de versiersels in, even drogen en klaar.

houder voor een waxinelichtje knutselen voor kerst

Deze kerstboomhanger voor de in boom, of voor aan de muur, maak je van een stukje karton, stukjes papier en een touwtje.

kerstboom hanger knutselen voor kerst

Met een paar ijsstokjes, of knijpers, knutsel je een kerstster, met nog wat verf en glitters er op wordt hij nog mooier.

Met een paar ijsstokjes, of knijpers, knutsel je een kerstster voor kerst

Bij Craft & Creativity kwam ik een leuke kersthanger tegen met een knoop en kralen. Ik maakte een mini variant voor in onze mini boom. Het dubbelzijdige sterretje maakte ik met een pons, maar kan ook met de hand. Vervolgens knoop er op naaien en aan het draad een paar knopen maken.

Kerstversiering DIY: kindvriendelijke kersthangers om zelf te maken

Een sneeuwbal knutselen voor kerst

Bij de Hema kun je een speciaal potje kopen om zelf een  sneeuwbol te maken en ook sneeuw, kleine diertjes en kerstboompjes er in zijn er te koop. Een doe het zelf sneeuwbol dus 🙂

De leukste sneeuwbollen voor kerst, zelfgemaakt én in de winkels

Raamversiering voor kerst

Ook leuk voor op het raam: schattige huisjes. Deze van plakfolie kwam ik tegen op een winkelruit op de Haarlemmerdijk in Amsterdam.

Sinterklaas en kerst knutselen

Marijke maakte deze huisjes van krijtstift. De krijtstift is van Hema, die leuke Sinterklaas raamstickers zijn ook van de Hema, na Sinterklaas haal je de stickers er af en zijn het prachtige kersthuisjes. Vindt je het lastig om iets na te tekenen? Print een leuke kleurplaat, plak die aan de buitenkant van het raam en trek hem aan de binnenkant over.

Sinterklaas raamtekening maken

Dit “glas in lood” gemaakt van doorzichtig papier kwam ik tegen op het raam van een school, een super mooi alternatief voor een raamschildering.

glas in lood voor kerst knutselen

Kerststukjes maken

Kerststukjes zijn zo leuk om te maken, ze zien er prachtig uit, het is makkelijk om ze samen met kinderen te maken en ze ruiken heerlijk. Hier leg ik uit hoe je zelf een kerststukje kunt maken.

Kerst knutselen: zelf een kerststukje maken

Foute kersttruien 

Cindy is dol op foute kersttruien sinds ze Mister Darcy zag in zijn rendierexemplaar in de film Bridget Jones. Dit jaar is de foute kersttrui ook in de klas van haar dochter doorgedrongen. In plaats van er eentje te kopen maakte ze zelf een ugly sweater, met spullen van de kringloop.

DIY: een zelfgemaakte foute kersttrui

Een kerstkaart maken  

Kerstkaartjes kun je heel makkelijk zelf maken met een foto. In mijn artikel over kerst knutselen met foto’s vind je meer ideeën en leg ik uit hoe ik deze maakte.

Kerst knutselen met foto's: kerstkaart diy

Veel plezier met al deze ideeën om te knutselen deze kerst!

Verder lezen

Op Leuk Met Kids vind je nog veel meer leuke ideeën voor kerst: ideeën voor het kerstdiner thuis en op school, de mooiste kindvriendelijke kerstbomen en kersthangers, boekentips, tips voor TV en YouTube, heel veel DIY en knutselideeën, leuke uitjes in de kerstvakantie en nog heel veel meer, snel verder lezen dus!

 

 


volg Leuk met kids ook op instagram
Meer over Leuk met kids blog 💫 Leuk met kids blog wordt geschreven door Maud, ik woon samen met vriend, zoon (2011) en dochter (2014) in een huisje in de stad. Ik ben altijd op zoek naar leuke ideeën en mijn blog is de plek waar ik die deel. Als ik een artikel schrijf in samenwerking met een bedrijf dan vermeld ik dat er bij. Daarnaast bevatten veel artikelen affiliate links van webshops, deze producten kies ik altijd zelf uit, daarover kun je hier meer lezen.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief 💌  Wil je op de hoogte blijven van leuke nieuwe berichten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang 1 keer per maand alle nieuwe berichten en af en toe een special. Vul hier je emailadres in en klik op de groene knop.Maud

Add your Biographical Info and they will appear here.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.