Onze kids bucketlist voor deze herfst: leuke herfstvakantie activiteiten

De herfst is volop aangebroken en eigenlijk vind ik dat best gezellig. Ik maakte weer een lijstje met kids activiteiten voor de herfst, waaronder leuke dingen voor de herfstvakantieWij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook om leuke dingen met de kinderen te doen!

We gaan deze herfst(vakantie) lekker heel veel naar buiten. Warme jas aan, lekkere dingen mee en genieten van de herfst. Maar aangezien het in de herfst nou eenmaal ook regent, hebben we ook veel leuke kids activiteiten die je deze herfstvakantie binnen kunt doen.

Eigenlijk is zijn het natuurlijk veel te veel om allemaal deze herfst te doen. Maar dat is helemaal niet erg, volgend jaar is er weer een herfst 🙂 Wil je weten wat we uiteindelijk echt gaan doen in de vakantie? Volg ons dan op Instagram! Tijdens de herfst zullen we deze lijst met kids activiteiten voor de herfstvakantie zeker nog eens updaten.

Lees ook de Leuke Update vol kids nieuwtjes en musthaves

In de Leuk met kids agenda vind je festivals en andere uitjes voor kids

Onze kids bucketlist voor deze herfst: leuke herfstvakantie activiteiten. De herfst is volop aangebroken en eigenlijk vind ik dat best gezellig. Ik maakte weer een lijstje met kids activiteiten voor de herfst, waaronder leuke dingen voor de herfstvakantie. Wij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook om leuke dingen met de kinderen te doen!

Buitenspelen in de herfst

Stoepkrijt tekeningen zijn net kleine kunstwerkjes. Leuk om samen een giga tekening te maken. Of een autoparcours. Ook leuk: een evenwichtsbalk met stoepkrijt maken en trucjes doen op de evenwichtsbalk.

Stoepranden, net als vroeger. Je staat tegenover elkaar op de rand van de stoep, allebei aan een kant van de straat. Je probeert de bal precies op de stoeprand te gooien en als de bal terugstuitert krijg je een punt.

Vliegeren in het park.

☆Als het koud is, is de speeltuin soms wat fris. We gaan dan met de stepjes naar buiten. De kinderen kunnen zich uitleven en wij houden ons lopend warm.

☆Op het strand kun je heerlijk uitwaaien op een herfstdag, terwijl de kinderen schelpen zoeken. En met die schelpen kun je dan weer mooie dingen knutselen.

Lees ook: onze tips om buitenspelen in je eigen tuin te stimuleren.

Stoepkrijt tekeningen maken

Tuinieren 

☆Weet je dat wilde bloemzaden in oktober alweer de grond in kunnen? Als je ze rond de herfstvakantie zaait, gaan ze in het voorjaar groeien. We hebben zaden uit onze de tuin verzameld, maar ook tijdens wandelingen in de natuur. We gaan ze in de tuin planten, maar ook op kale plekken in de buurt. Hoe meer bloemen hoe leuker toch?

☆Uitgebloeide bloemen zijn ook leuk om te verzamelen. In dit artikel vind je heel veel inspiratie om te knutselen met (droog)bloemen.

☆Zie je een plant maar weet je de naam niet? Dan kun je die opzoeken in deze app.

Onze kids bucketlist voor deze herfst: leuke herfstvakantie activiteiten

Binnenspelen: kids activiteiten voor de herfst 

☆Ken je dat liedje van Kinderen voor Kinderen over verkleden? “Motregen. Rotregen. Wat gaan we spelen? Rotregen. Motregen. Wat gaan we doen? Niets is vervelender dan je vervelen. Boven op zolder… Ja… Tussen de rommel… Ja… Staat toch die kist. Ja… Ja, dát gaan we doen!” Want er is niets zo leuk als je verkleden… en als iedereen verkleed is houd je een modeshow.

☆Als de kinderen een groot bouwwerk maken zijn ze een hele tijd bezig. Alle toffe bouwwerken van zoonlief verzamel ik in een artikel vol KAPLA inspiratie en een vol LEGO inspiratie.

☆Samen yoga doen met de oefeningen in dit leuke boekje of YouTube.

☆Dansen op de favoriete muziek van de kids. We maakten een lijstje met de leukste dansnummers en danspasjes voor kinderen op YouTube.

☆Een hut maken, onder de tafel, achter de gordijnen of in de kast. Wij hebben dit huttenbouw systeem van PL-UG, ik schreef er hier een review over. Ook gezellig: de tipi tent binnen opzetten.

Lees ook: 101 tips om binnen te doen als het regent of koud is

Onze kids bucketlist voor deze herfst: leuke herfstvakantie activiteiten, bijvoorbeeld LEGO bouwen

Herfst knutselen enzo

☆Gezellig samen herfstknutselen! Of alvast iets knutselen voor Sint Maarten of voor Halloween.

☆Een fotoshoot doen met de kids, waarbij je elkaar op de foto zet. In gewone kleding of alvast een kerstfotoshoot. Veel kinderen vinden het leuk om foto’s te leren bewerken met apps.

☆Een stop motion of kijkdoos maken.

☆We gaan zeker handwerken, beide kinderen vinden het heel leuk om iets te maken. Aan de slag met naald of met de naaimachine. Hier vind je heel veel handwerk ideeën voor kinderen.

☆Met textielstiften kun je een kledingstuk of tas versieren. Ook handig: een vlek of andere beschadiging verbergen. In dit artikel delen we leuke ideeën om kleding te versieren met textielstiften.

☆Iedere vakantie plakken we de mooiste tekeningen van de afgelopen tijd in het plakboek.

Lees ook: onze favoriete knutselspullen voor kids 

Onze kids bucketlist voor deze herfst: leuke herfstvakantie activiteiten, bijvoorbeeld knutselen

Spelletjes en boeken

☆Een spelletjes marathon doen is altijd gezellig! Hier vind je de leukste spelletjes voor verschillende leeftijden.

☆Bij ons is de Switch spelcomputer populair. Dennis speelt regelmatig spelletjes samen met de kinderen en schreef reviews van hun favorieten.

☆Een dik boek uit de kast pakken en de kinderen heel veel verhalen voorlezen. Zo’n fijne klassieker waar je vroeger zelf ook zo van genoot, dit zijn mijn favoriete kinderboeken.

☆Een middagje lekker een luisterboek luisteren. En tijdens het luisteren ondertussen bijvoorbeeld kleurplaten kleuren of een groot bouwwerk maken.

☆Onze kinderen zijn gek op speel- en oefenboeken, die staan vol opdrachten die passen bij de leeftijd van je kind. Ook de Denksport Puzzelboeken (Bol.com) doen de kids graag.

☆De kids programmeren graag. Met MIT apps Scratch (vanaf 8) en Scratch Junior (vanaf 5) leren kinderen programmeren. Voor oudere kinderen is er Code.org, ontwikkeld door Bill Gates en Mark Zuckerberg. Voor zoonlief bestelde ik het boek Programmeren voor kinderen (Bol.com), dat helpt hem met Scratch.

☆Zelf een game bouwen is ook leerzaam en leuk, dat kan gratis met de Klokhuis Game Studio.

Lees ook: de leukste online workshops en activiteiten.

Onze kids bucketlist voor deze herfst: leuke herfstvakantie activiteiten

Lekker eten

Heel Holland Bakt! Op Leuk met kids vind je heel veel recepten om te bakken met kids. Bijvoorbeeld pepernoten of stoombootcake. Of pannenkoeken of pizza bakken.

Kinderkookcafé thuis: de kinderen maken het avondeten, met een beetje hulp.

Pompoensoep maken, waarmee je dan gelijk een Halloween lampion kan maken.

☆In de avond is het al koud, maar op een mooie dag kun je overdag nog prima een BBQ doen. Met deze lekkere BBQ recepten.

☆Op een koude dag maken we warme chocolademelk, of erwtensoep, want nu mag het weer.

☆Ieder jaar maken we een winterkruidentuintje. Dat kan op een hoekje van de keuken, op de tafel of in de vensterbank.

pannenkoeken bakken

Cocoonen in huis

☆Af en toe leggen we de matrassen van het grote bed in de woonkamer voor de televisie. Dan gaan we lekker met zijn allen film kijken. Of we stoeien op het bed zonder er vanaf te kunnen vallen.

☆Een thuisbioscoop is natuurlijk ook heel gezellig. Popcorn en frisdrank erbij, gordijnen dicht en met zijn allen tegen elkaar op de bank. Kun je er geen genoeg van krijgen? Je kunt natuurlijk ook een film marathon doen. Leuke films vinden we bij Disney+ en Netflix, maar ook de NPO app. En we pakken de map met dvd’s er weer eens bij. Af en toe huren we een film bij Pathé Thuis. Heb je geen smart tv, dan kun je met de Chromecast streamen naar de televisie.

☆De vakantie is een mooi moment om het oude speelgoed samen uit te zoeken. Wat weg kan geven we aan vrienden, een goed doel, school, kinderdagverblijf of een restaurant met speelhoek. We vinden altijd ook speelgoed terug dat juist helemaal niet weg mag, waar de kinderen nu lekker mee kunnen spelen.

☆Tijd om samen de winterkleding uit te zoeken. Hoe leuk is het om die beenwarmers weer aan te kunnen en die leuke gekleurde sjaals en mutsen?

☆In de herfstvakantie maken we samen het huis klaar voor de herfst. We halen de kussens en dekentjes weer tevoorschijn, zetten kaarsen neer en hangen dat mooie knutselwerk op.

☆We beginnen alweer na te denken over Sinterklaas en Kerst. De eerste dikke speelgoedcatalogus lag alweer op de mat en de kinderen hebben al aangekruist wat ze willen hebben… alles dus 😉

Lees ook: de leukste nieuwe kinderfilms van de afgelopen jaren

Onze kids bucketlist voor deze herfst: leuke herfstvakantie activiteiten. Zoals leuke kinderfilms kijken

Lekker laat opblijven

Laat opblijven en dan in het donker met een zaklamp een “nachtwandeling” maken, een tip van Roos.

☆Iedere vakantie komt er minimaal één vriendje logeren, een traditie van Miriam.

Leuke herfst uitjes 

☆Deze herfst zoeken we veel de gezonde buitenlucht op. Ik maakte een lijstje met herfst uitjes voor kinderen, uitjes die je eigenlijk overal kunt doen

☆Een uitje is extra leuk als je er met de trein heen gaat. Wist je dat je kind gratis met de trein mee kan? Hoe je dat regelt lees je hier op Leuk met kids.

☆Een citytrip is super leuk om met een van de kids of met het hele gezin te doen. Wij gaan deze vakantie een paar dagen naar Rotterdam, daar zijn we al te lang niet geweest!

☆Andere speeltuinen in eigen stad ontdekken is altijd leuk! Ik verzamelde de leukste speeltuinen in heel Nederland. Denk aan natuurspeeltuinen, ouderwetse speeltuinen en speelboerderijen.

☆Bij de herfst hoort de appelpluk. Tot het einde van de herfstvakantie kun je op veel plekken zelf appels plukken, lekker idyllisch door de boomgaard lopen.

☆Op een mooie dag samen lunchen op een terras. In dit artikel vind je kindvriendelijke restaurants in heel Nederland. Op veel plaatsen staan de strandtenten er ook nog.

☆Naar de bieb om een grote stapel leuke boeken uit te zoeken.

☆Ga eens één op één met je kind, zonder broer of zus. Dan zijn ze opeens zo relaxed, een tip van Corrien waar we het allemaal hartgrondig mee eens zijn.

Lees ook: heel veel uitjes voor kinderen  en heel veel uitjes voor tieners

Onze kids bucketlist voor deze herfst: leuke herfstvakantie activiteiten, zoals fruit plukken

Attractieparken

☆Altijd leuk: een dagje naar een attractiepark, bijvoorbeeld de Efteling of Duinrell. In deze parken kun je ook slapen, waardoor je niet alle attracties in één dag hoeft te doen, maar sommige attracties uitstellen tot de volgende dag en andere attracties de volgende dag nóg een keer doen. Bij Safari Resort Beekse Bergen kun je zelfs tussen de wilde dieren slapen, heel erg tof.

☆Bij Sprookjeswonderland in Enkhuizen leren kleintjes traditionele sprookjes kennen in het sprookjesbos, daarnaast is er een speeltuin en leuke attracties voor jonge kinderen.

☆Weet je dat Madurodam tegenwoordig behalve een miniatuurstad ook indoor attracties, doe dingen en speeltuinen heeft?

Het bos in

☆Laarzen aan en het bos in gaan, de geur van het bos opsnuiven en herfstmateriaal verzamelen om te knutselen.

☆Lekker vies worden bij de Oerrrr speelnatuur van Natuurmonumenten.

☆De natuur ontdekken op een Kabouterpad. Een mooie manier om kleintjes te laten wandelen en de natuur te ontdekken.

☆Voor oudere kinderen is een klimbos leuk. Lees bijvoorbeeld onze review van Fun Forest, die zitten in verschillende steden.

☆Meer leren over het bos met het Bosboek.

☆Ben je bang dat de kids vies en nat worden? Kijk dan even naar deze toffe regenjassen, regenbroeken en regenlaarzen.

Lees ook: tips om de natuur in te gaan met kids 

Uitje met kids: kabouterpad wandelen

Picknicken 

☆Onderweg nemen we ook wat lekker warms mee. Vaste lezers weten dat ik ambassadeur van Mepal ben, tijdens uitjes gaan de spullen van Mepal dus mee in onze tas. In dit seizoen zitten de lekvrije isoleerflessen vol warme dingen. Koffie, thee en chocolademelk (met mini-mallows). Heerlijk om even mee op te warmen! Maar er gaan natuurlijk ook gewoon bammetjes en wat fruit mee. Wil je meer weten? Mepal heeft een overzicht met alle flessen en met de lunchboxen en -potten. De handstand op de foto was trouwens een idee van kleine meis, ik had iets anders in gedachte, maar dit was veel leuker!

☆Wil je echt uitpakken, dan vind je hier leuke picknick recepten.

Onze kids bucketlist voor deze herfst: leuke herfstvakantie activiteiten. De herfst is volop aangebroken en eigenlijk vind ik dat best gezellig. Ik maakte weer een lijstje met kids activiteiten voor de herfst, waaronder leuke dingen voor de herfstvakantie. Wij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook om leuke dingen met de kinderen te doen! Op de foto zie je onze thermosflessen of isoleerflessen van Mepal

Uitjes binnen

Zwemmen is leuk en bovendien is het belangrijk om af en toe te oefenen. Dus hop, naar het zwembad.

☆Als het echt lang slecht weer is ga ik een binnenspeeltuin overwegen. Of een klimhal waar kinderen zich makkelijk zelf kunnen zekeren.

☆Struinen bij een kringloop, op zoek naar schatten. Of naar een rommelmarkt in de buurt.

☆Samen lunchen in een leuk café of restaurant. In dit artikel vind je heel veel kindvriendelijke restaurants in heel Nederland.

Onze kids bucketlist voor deze herfst: leuke herfstvakantie activiteiten. Dignita de Hoftuin in Amsterdam aan de Amstel

Cultuur en musea

☆We gaan regelmatig naar een kindvriendelijk museum. Ik heb samen met lezers een lange lijst gemaakt met kindvriendelijke musea.

☆Wij gingen bijvoorbeeld naar Naturalis en Museum Boerhaave in Leiden, het Speelgoedmuseum in Deventer, het Maritiem Museum en Villa Zebra in Rotterdam, het Muiderslot in Muiden, wetenschapsmuseum NEMO, het Scheepvaartmuseum, de Hermitage, filmmuseum EYE, microbenmuseum Micropia en de Museumtramlijn in Amsterdam, het Nijntje Museum en het Spoorwegmuseum in Utrecht, Space Expo in Noordwijk, het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, het Watermuseum in Arnhem en het DAF Museum in Eindhoven.

☆Deze herfstvakantie staat Aviodrome in Lelystad in het teken van ruimtevaart. Kids worden astronaut of technicus en leren alles over de ruimte. Dat hopen wij te gaan doen deze vakantie!

☆Naar de bieb om een grote stapel leuke boeken uit te zoeken.

☆Er zijn weer leuke kinderfilms in de bioscoop. In de Leuk met kids agenda vind je een overzicht.

☆Zoek je nog meer uitjes, kijk dan op de pagina met alle uitjes op Leuk met kids.

☆ID&T heeft een nieuw uitje in Amsterdam geopend: AMAZE, vlakbij het Westerpark. Het is een verrassende reis langs licht- en geluidsshows in verschillende ruimtes. Je bepaalt voor een deel zelf hoe de reis gaat, wat het heel spannend maakt. Amaze is voor volwassenen en kids vanaf 10 jaar. Zoonlief en ik gingen er deze herfstvakantie heen, in deze review van AMAZE vertellen we meer.

Zuiderzeemuseum met kinderen

De Leuk met kids agenda is terug!

☆Er worden deze herfstvakantie weer heel veel leuke activiteiten georganiseerd. Ik verzamel ze in de Leuk met kids agenda.

☆Er zijn verschillende nieuwe films in de bios. Zoals Berend Botje en het mysterie van het ei en de Grote Sinterklaasfilm: trammelant in Spanje. Hier lees je meer over deze nieuwe films. De eerste film hebben we kortgeleden gezien, de tweede gaan we in de herfstvakantie bekijken.

Onze kids bucketlist voor deze herfst: leuke herfstvakantie activiteiten. De herfst is volop aangebroken en eigenlijk vind ik dat best gezellig. Ik maakte weer een lijstje met kids activiteiten voor de herfst, waaronder leuke dingen voor de herfstvakantie. Wij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook om leuke dingen met de kinderen te doen!

Nog meer herfst activiteiten om deze herfstvakantie te doen met kids 

Op Leuk met kids vind je nog veel tips voor activiteiten in de herfst en herfstvakantie. Daarnaast delen we op Instagram regelmatig tips. Dus kom regelmatig even terug voor meer kids herfst activiteiten in de herfstvakantie!

De leuke update

Heb je de nieuwe Leuke Update al gezien? Dit keer staat hij vol tips voor de zomer. Leuke buiten uitjes, vakantiebestemmingen, tips voor buitenspelen, zomer musthaves, tuin tips, knutselideeën, zomerse traktaties, fijne boeken en ook alvast tips voor de zomervakantie. Snel lezen dus!

 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids