Onze kids bucketlist voor deze herfst: herfstvakantie activiteiten

De herfst is aangebroken en eigenlijk vind ik dat best gezellig. Ik maakte weer een lijstje met kids activiteiten voor de herfst, waaronder leuke dingen voor de herfstvakantie. Wij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook om leuke kinderactiviteiten te doen!

Wat te doen in deze herfstvakantie? We gaan deze herfst(vakantie) lekker heel veel naar buiten. Warme jas aan, lekkere dingen mee en genieten van de herfst. Maar aangezien het in de herfst nou eenmaal ook regent, hebben we ook veel leuke kids activiteiten die je deze herfstvakantie binnen kunt doen.

Zelf gaan we deze herfstvakantie misschien nog even weg, maar we doen ook veel kinderactiviteiten thuis.

Lekker veel naar buiten. Zoals op deze foto op de Utrechtse Heuvelrug. Want het bos is zo mooi in de herfst. Maar we gaan ook naar een theatervoorstelling. Leuke boeken lezen. Naar een museum. Alvast knutselen voor Sint Maarten. Samen koken. Misschien nog een paar nachtjes weg. Nou ja, dit en nog veel meer vind je dus in deze herfstvakantie bucketlist.

Tijdens de herfst zullen we deze lijst met kids activiteiten voor de herfstvakantie zeker nog eens updaten. Op Instagram delen we daarnaast wat we gedaan hebben.

Inhoudsopgave: kids activiteiten voor de herfst

Scroll lekker door de lijst of klik meteen door naar:

Onze kids bucketlist voor deze herfst: herfstvakantie activiteiten. De herfst is aangebroken en eigenlijk vind ik dat best gezellig. Ik maakte weer een lijstje met kids activiteiten voor de herfst, waaronder leuke dingen voor de herfstvakantie. Wij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook om leuke kinderactiviteiten te doen!

Wanneer is de herfstvakantie in 2023?

◇Van 14 – 22 oktober 2023 is de herfstvakantie in Nederland in de regio Midden en Noord.

◇Van 21 – 29 oktober 2023 is de herfstvakantie in Nederland in de regio Noord.

◇Van 21 oktober – 5 november 2023 is de herfstvakantie in België in de regio Wallonië.

◇Van 28 oktober – 5 november 2023 is de herfstvakantie in België in de regio Vlaanderen.


Activiteiten thuis

Buitenspelen in de herfst

Stoepkrijt tekeningen zijn net kleine kunstwerkjes. Leuk om samen een giga tekening te maken. Of een autoparcours. Ook leuk: een evenwichtsbalk met stoepkrijt maken en trucjes doen op de evenwichtsbalk.

Stoepranden, net als vroeger. Je staat tegenover elkaar op de rand van de stoep, allebei aan een kant van de straat. Je probeert de bal precies op de stoeprand te gooien en als de bal terug stuitert krijg je een punt.

☆Als het koud of nat is, is de speeltuin soms wat fris. We gaan dan met de stepjes naar buiten. De kinderen kunnen zich uitleven en wij houden ons lopend warm.

☆Op het strand kun je heerlijk uitwaaien op een herfstdag, terwijl de kinderen schelpen zoeken. En met die schelpen kun je dan weer mooie dingen knutselen.

☆Iedere vakantie doen de kinderen wel een sportkamp of clinic. Liefst buiten en samen met vriendjes en vriendinnetjes.

Stoepkrijt tekeningen maken

Tuinieren met de kids

☆Weet je dat wilde bloemzaden in oktober alweer de grond in kunnen? Als je ze rond de herfstvakantie zaait, gaan ze in het voorjaar groeien. We hebben zaden uit onze de tuin verzameld, maar ook tijdens wandelingen in de natuur. We gaan ze in de tuin planten, maar ook op kale plekken in de buurt. Hoe meer bloemen hoe leuker toch?

☆Uitgebloeide bloemen zijn ook leuk om te verzamelen. In dit artikel vind je heel veel inspiratie om te knutselen met (droog)bloemen.

☆Zie je een plant maar weet je de naam niet? Dan kun je die opzoeken in deze app.

Onze kids bucketlist voor deze herfst: herfstvakantie activiteiten. De herfst is aangebroken en eigenlijk vind ik dat best gezellig. Ik maakte weer een lijstje met kids activiteiten voor de herfst, waaronder leuke dingen voor de herfstvakantie. Wij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook om leuke kinderactiviteiten te doen!

Binnenspelen: kids activiteiten voor de herfst

☆Ken je dat liedje van Kinderen voor Kinderen over verkleden? “Motregen. Rotregen. Wat gaan we spelen? Rotregen. Motregen. Wat gaan we doen? Niets is vervelender dan je vervelen. Boven op zolder… Ja… Tussen de rommel… Ja… Staat toch die kist. Ja… Ja, dát gaan we doen!” Want er is niets zo leuk als je verkleden… en als iedereen verkleed is houd je een modeshow.

☆Als de kinderen een groot bouwwerk maken zijn ze een hele tijd bezig. Alle toffe bouwwerken van zoonlief verzamel ik in een artikel vol KAPLA inspiratie en een vol LEGO inspiratie.

☆Zoonlief blijft deze flexibele autobaan van Way to Play leuk vinden. Met deze autoweg kun je zowel binnen als buiten spelen en hij is leuk te combineren met ander speelgoed.

Onze kids bucketlist voor deze herfst: leuke herfstvakantie activiteiten

☆Samen yoga doen met de oefeningen in dit leuke boekje of op YouTube.

☆Dansen op de favoriete muziek van de kids. We maakten een lijstje met de leukste dansnummers en danspasjes voor kinderen op YouTube.

☆Een hut maken, onder de tafel, achter de gordijnen of in de kast. Wij hebben dit huttenbouw systeem van PL-UG, ik schreef er hier een review over. Ook gezellig: de tipi tent binnen opzetten.

☆Of maak een grote Playmobil speeltafel. Zo maakte Kay deze gigantische Playmobil camping met zijn kids.

Playmobil tafel zelf maken: leuke ideeën. Hoe leuk is dit? Een Playmobil tafel of bureau voor de kinderen zelf maken. Kay maakte deze fantastische Playmobil speeltafel voor zijn kinderen, weer eens wat anders dan een LEGO tafel!

Herfst knutselen enzo

☆Gezellig samen herfst knutselen! Eerst het bos of park in om blaadjes, kastanjes en eikeltjes te verzamelen. Daarna plakken, knippen en verven.

☆Een fotoshoot doen met de kids, waarbij je elkaar op de foto zet. In gewone kleding of alvast een kerstfotoshoot. Veel kinderen vinden het leuk om foto’s te leren bewerken met apps.

☆Ook heel erg leuk: een stop motion filmpje te maken. Zo maak je een stopmotion filmpje.

Onze kids bucketlist voor deze herfst: leuke herfstvakantie activiteiten, bijvoorbeeld knutselen

☆We gaan zeker handwerken, beide kinderen vinden het heel leuk om iets te maken. Aan de slag met naald of met de naaimachine. Hier vind je heel veel handwerk ideeën voor je kind.

☆Met textielstiften kun je een kledingstuk of tas versieren. Ook handig: een vlek of andere beschadiging verbergen. In dit artikel delen we leuke ideeën om kleding te versieren met textielstiften.

☆Iedere vakantie plakken we de mooiste tekeningen van de afgelopen tijd in het plakboek.

◇Kleine meis probeert graag nieuwe dingen uit. Zo knutselen we de laatste tijd veel met FIMO klei, hier vind je onze FIMO klei tips. Dat gaan we in de herfstvakantie waarschijnlijk ook wel weer doen.

Knutselen met FIMO klei

Sint Maarten en Halloween

☆De kinderen kijken al weken van tevoren uit naar Sint Maarten. Kinderen knutselen een lampion en gaan er op 11 november mee langs de deuren. Dus wij gaan in de herfstvakantie alvast een lampion knutselen, ik verzamel ieder jaar knutselideeën voor Sint Maarten.

☆In mijn blog met Sint Maarten tips vind je liedjes en andere ideeën om het extra leuk te maken. Daarnaast deel ik hier leuke ideeën voor voorverpakt snoep en fruit om uit te delen met Sint Maarten of Halloween. Met zo veel mogelijk duurzame keuzes erbij.

☆Toen Viola met haar Amerikaanse man naar San Francisco verhuisde werd ze ondergedompeld in Halloween. Terug in Amsterdam houdt ze met haar gezin de traditie in ere. In deze blog deelt ze ideeën om je huis te versieren met Halloween én leuke uitjes.

Onze kids bucketlist voor deze herfst: leuke herfstvakantie activiteiten

Spelletjes enzo

Fidget toys zijn al jaren een grote hit bij kinderen en tieners. Bovendien zijn ze goed voor de concentratie en een ideale manier om te ontspannen. En net zo verslavend als zijn smartphone… Dit zijn onze favoriete fidget toys.

Onze kids bucketlist voor deze herfst: herfstvakantie activiteiten. De herfst is aangebroken en eigenlijk vind ik dat best gezellig. Ik maakte weer een lijstje met kids activiteiten voor de herfst, waaronder leuke dingen voor de herfstvakantie. Wij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook om leuke kinderactiviteiten te doen!

☆Een spelletjes marathon doen is altijd gezellig! Hier vind je de leukste spelletjes voor verschillende leeftijden.

☆Bij ons is de Switch spelcomputer populair. Dennis speelt regelmatig spelletjes samen met de kinderen en schreef reviews van hun favorieten.

☆De kids programmeren graag. Met MIT apps Scratch (vanaf 8) en Scratch Junior (vanaf 5) leren kinderen programmeren. Voor oudere kinderen is er Code.org, ontwikkeld door Bill Gates en Mark Zuckerberg. Voor zoonlief bestelde ik het boek Programmeren voor kinderen (Bol.com), dat helpt hem met Scratch.

☆Zelf een game bouwen is ook leerzaam en leuk, dat kan gratis met de Klokhuis Game Studio.

Onze kids bucketlist voor deze herfst: leuke herfstvakantie activiteiten

Boeken en doeboeken

☆Een dik boek uit de kast pakken en de kinderen heel veel verhalen voorlezen. Zo’n fijne klassieker waar je vroeger zelf ook zo van genoot, dit zijn mijn favoriete kinderboeken.

◇Er is een nieuw deel in De regels van Floor: Nooit denken dat rijk worden makkelijk is!. Maar er is ook een heus journal voor Floor fans verschenen: Dit is mijn journal – AFBLIJVEN. Kleine meis is zo’n fan en maakte deze recensie.

Er is een nieuw deel in De regels van Floor. Maar er is ook een heus journal verschenen. Kleine meis is fan en maakte deze recensie.

☆Een middagje lekker een luisterboek luisteren. En tijdens het luisteren ondertussen bijvoorbeeld kleurplaten kleuren of een groot bouwwerk maken.

☆Onze kinderen zijn gek op speel- en oefenboeken, die staan vol opdrachten die passen bij de leeftijd van je kind. Ook de Denksport Puzzelboeken (Bol.com) doen de kids graag.

◇Met beide kids ga ik alles Alles over sociale media verder lezen, een aanrader voor tieners! Het is een samenwerking tussen een communicatiewetenschapper, schrijver en illustrator. Dat zie je: het boek heeft diepgang, leest vlot weg en heeft mooie toepasselijke illustraties. Samen met zoonlief lees ik om de beurt een stukje. Ondertussen bespreken we wat we lezen. Daarbij komen echt alle onderwerpen aan bod die je kunt bedenken. Heel belangrijk: er is een mooie balans tussen het positieve en het negatieve van sociale media. En de voorbeelden en quizjes zijn natuurlijk erg aansprekend. Te koop bij Libris en Bol.com.

Heb je een tiener, dan is Alles over sociale media een enorme aanrader! Dit boek is een samenwerking tussen een communicatiewetenschapper, een schrijver en een illustrator. Dat zie je: het boek heeft diepgang, leest vlot weg en heeft mooie toepasselijke illustraties. Samen met zoonlief lees ik het boek, om de beurt een stukje. Ondertussen bespreken we wat we lezen. Daarbij komen echt alle onderwerpen aan bod die je kunt bedenken.

Thuis kijken in de herfstvakantie

☆Een thuisbioscoop is natuurlijk heel gezellig. Popcorn en frisdrank erbij, gordijnen dicht en met zijn allen tegen elkaar op de bank. Kun je er geen genoeg van krijgen? Je kunt natuurlijk ook een film marathon doen. Pak je oude dvd’s uit kast, of kijk een film bij Pathé Thuis.

Onze kids bucketlist voor deze herfst: leuke herfstvakantie activiteiten. Zoals leuke kinderfilms kijken

Lekker eten

Heel Holland Bakt! Op Leuk met kids vind je heel veel recepten om te bakken met kids. Bijvoorbeeld pepernoten of stoombootcake. Of pannenkoeken of pizza bakken.

◇Iedere vakantie bakken we wel een keer pannenkoeken, inmiddels ook al een traditie. En het leuke is: kleine meis bakt tegenwoordig de pannenkoeken!

Kinderkookcafé thuis: de kinderen maken het avondeten, met een beetje hulp. Ze hebben inmiddels allebei een vaste dag in de week om te koken. Daarbij gebruiken ze deze kinderkookboeken.

Pompoensoep maken, waarmee je dan gelijk een Halloween lampion kan maken.

☆In de avond is het al koud, maar op een mooie dag kun je overdag nog prima een BBQ doen. Met deze lekkere BBQ recepten.

☆Op een koude dag maken we warme chocolademelk, of erwtensoep, want nu mag het weer.

☆Ieder jaar maken we een winterkruidentuintje. Dat kan op een hoekje van de keuken, op de tafel of in de vensterbank.

☆Ons appelboompje in de tuin wordt steeds groter, dus we hadden een flinke oogst. We hebben dit jaar bananenbrood al gebakken met appels. Maar zijn nog appels over om in de herfstvakantie wat lekkers mee te maken.

Appels plukken in de herfst en natuurlijk iets lekkers er van maken.

Cocoonen in huis

☆De vakantie is een mooi moment om het oude speelgoed samen uit te zoeken. Wat weg kan geven we aan vrienden, een goed doel, school, kinderdagverblijf of een restaurant met speelhoek. We vinden altijd ook speelgoed terug dat juist helemaal niet weg mag, waar de kinderen nu lekker mee kunnen spelen.

☆Tijd om samen de winterkleding uit te zoeken. Hoe leuk is het om die beenwarmers weer aan te kunnen en die leuke gekleurde sjaals en mutsen?

☆In de herfstvakantie maken we samen het huis klaar voor de herfst. We halen de kussens en dekentjes weer tevoorschijn, zetten kaarsen neer en hangen dat mooie knutselwerk op.

☆We beginnen alweer na te denken over Sinterklaas en Kerst. De eerste dikke speelgoedcatalogus lag alweer op de mat en de kinderen hebben al aangekruist wat ze willen hebben… alles dus 😉

Lekker laat opblijven

Laat opblijven en dan in het donker met een zaklamp een “nachtwandeling” maken, een tip van Roos.

☆Af en toe leggen we de matrassen van het grote bed in de woonkamer voor de televisie. Dan gaan we lekker met zijn allen film kijken. Of we stoeien op het bed zonder er vanaf te kunnen vallen.

☆Iedere vakantie komt er minimaal één vriendje logeren, een traditie van Miriam.


Leuke uitjes voor de herfstvakantie

☆Ga eens één op één met je kind op uitje, zonder broer of zus. Dan zijn ze opeens zo relaxed, een tip van Corrien.

◇Ook deze herfstvakantie gaan we zeker naar de bieb. Veel bibliotheken organiseren ook leuke activiteiten voor kinderen in de herfstvakantie.

Attractieparken in de herfst

☆Altijd leuk: een dagje naar een attractiepark. Die zijn vaak relatief rustig in de herfst, zeker als je op een studiedag gaat. Bij de Efteling, bij Duinrell, bij Plopsa, bij Slagharen en bij Disneyland Parijs kun je ook slapen. Daardoor hoef je niet alle attracties in één dag te doen. Sommige attracties kun je uitstellen tot de volgende dag en andere attracties de volgende dag nóg een keer doen. Nog leuker: een paar nachtjes bij Disneyland Parijs.

☆Veel dierentuinen zijn prachtig in de herfst. Onze favorieten: Artis in Amsterdam, Burgers’ Zoo in Arnhem, Beekse Bergen in Hilvarenbeek, Almere Jungle in Almere, Ouwehands Dierenpark in Rhenen en Blijdorp in Rotterdam. Die laatste zie je hier op de foto, daar zijn we pasgeleden geweest. Bij Safari Resort Beekse Bergen kun je zelfs tussen de wilde dieren slapen, heel erg tof. Wij schreven een review over het Safari Resort.

◇Vanaf 13 oktober 2023 zijn de Light Nights Treasures of Time in Ouwehands Dierenpark. Als het donker wordt, verschijnen er metershoge verlichte dinosaurussen. Leuk voor de herfstvakantie of daarna dus.

Aquarium Sea Life aan de boulevard van Scheveningen heeft onvoorstelbaar veel vissen. Maar ook otters, roggen, zeepaardjes en nog veel meer. Ernaast ligt Legoland Discovery Centre, je kunt een combinatieticket kopen.

Onze kids bucketlist voor deze herfst: leuke herfstvakantie activiteiten. De herfst is volop aangebroken en eigenlijk vind ik dat best gezellig. Ik maakte weer een lijstje met kids activiteiten voor de herfst, waaronder leuke dingen voor de herfstvakantie. Wij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook om leuke dingen met de kinderen te doen!

Citytrip met je kind in de herfstvakantie

◇Een citytrip is super leuk om met een van de kids of met het hele gezin te doen. Zo ging Corrien ging met haar dochter een nachtje naar Utrecht. En dan had het hotel ook nog een infinity pool binnenzwembad op de 11e verdieping.

☆Een citytrip is extra leuk als je met de trein gaat. Wist je dat je kind gratis met de trein mee kan? Hoe je dat regelt lees je hier op Leuk met kids. Voor tieners zijn er goedkope dagkaarten.

☆Je kunt Escape Tours doen in verschillende Nederlandse en Belgische steden. Tijdens deze interactieve escape game gaan deelnemers op zoek naar “de geheime uitgang” van hun favoriete stad. Zoonlief heeft dit hoog op zijn bucketlist staan.

◇Iedere vakantie gaan we wel wat leuks doen in Amsterdam, onze woonplaats. Hier vind je onze favoriete uitjes in Amsterdam met kids. Deze herfstvakantie gaan we met kleine meis een dagje naar de Pijp. Als voorbereiding heeft ze alvast mijn blog over de Pijp gelezen en alvast bedacht dat ze weer naar Blond wil. Zo leuk als je kind groter wordt en dit soort dingen zelf bedenkt.

☆Ook leuk in de herfstvakantie: Rotterdam. Hier vind je al onze kindvriendelijke tips in Rotterdam. We hebben er een nachtje geslapen, in een familiekamer van Stayokay Rotterdam, in de wereldberoemde gele Kubuswoningen.

Onze kids bucketlist voor deze herfst: herfstvakantie activiteiten. Een citytrip is super leuk om met een van de kids of met het hele gezin te doen. Zo ging Corrien ging met haar dochter een nachtje naar Utrecht.

Herfstvakantie activiteiten voor tieners en oudere kinderen

☆Leuk om even de energie kwijt te raken: een trampolinepark van JumpSquare of van Jump XL.

☆Bij The Park Playground beleef je samen VR experiences, leuk met een groep. In deze virtuele ervaring maak je je eigen avontuur, maar iedereen er kan apart rondlopen. Denk aan De Mol in VR, een escape room of een sci-fi avontuur.

☆In de Kartfabrique in Utrecht kun je lasergamen, karten of ontsnappen uit Prison Island.

☆Bij Gamecity in Zoetermeer kun je karten, laser gamen of Prison Island spelen.

AMAZE van ID&T in Amsterdam is een tof uitje met tieners. Het is een verrassende reis langs licht- en geluidsshows in verschillende ruimtes. Je bepaalt voor een deel zelf hoe de reis gaat, wat het spannend maakt. Amaze is vanaf 10 jaar. In deze review van AMAZE vertellen we meer.

Wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds ligt op de Dam in Amsterdam. Leuk om selfies met beelden van sterren te maken. Tieners kunnen daarna meteen shoppen in de Kalverstraat.

Bodyworlds in Amsterdam laat met anatomische exemplaren van echte menselijke lichamen zien hoe het lichaam werkt.

The Amsterdam Dungeon is een spannende interactieve tour, waarin je zelf een rol speelt. In verschillende shows word je meegenomen naar de duistere kant van de geschiedenis van Amsterdam. Met heksenjagers, brandstapels en meer.

Amaze van ID&T: uitje in Amsterdam voor tieners en volwassenen. Festival organisator ID&T heeft een nieuw uitje in Amsterdam geopend: AMAZE. Het is een verrassende reis langs licht- en geluidsshows. Het is een uitje voor tieners en volwassenen, dus ik ging erheen met zoonlief. In deze review vertel ik meer over AMAZE. 

☆Stinken schoenen na een dagje spelen of sporten? Een Nederlandse vader heeft daar wat op bedacht: Shoefresh, een apparaat dat je schoenen opfrist en droogt. We hebben de Shoefresh getest, hier vertel ik er alles over.

Shoefresh review: een oplossing voor stinkende en natte schoenen. Wat kunnen schoenen ontzettend stinken en sportschoenen waarschijnlijk het allerergst. Maar ook na een lange werkdag of schooldag ruiken schoenen bepaald niet fris. Shoefresh heeft daar wat op bedacht: een apparaat dat je schoenen opfrist. Wij testten de Shoefresh opod.

Tuinen en speeltuinen

☆Andere speeltuinen in eigen stad ontdekken is altijd leuk! Ik verzamelde de leukste speeltuinen in heel Nederland en België. Denk aan natuurspeeltuinen, ouderwetse speeltuinen en speelboerderijen.

☆Bij de herfst hoort de appelpluk. Tot het einde van de herfstvakantie kun je op veel plekken zelf appels plukken, lekker idyllisch door de boomgaard lopen.

☆Op een mooie dag samen lunchen op een terras. In dit artikel vind je kindvriendelijke restaurants in heel Nederland. Op veel plaatsen staan de strandtenten er ook nog.

Onze kids bucketlist voor deze herfst: herfstvakantie activiteiten. De herfst is aangebroken en eigenlijk vind ik dat best gezellig. Ik maakte weer een lijstje met kids activiteiten voor de herfst, waaronder leuke dingen voor de herfstvakantie. Wij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook om leuke kinderactiviteiten te doen! Zoals fruit plukken bij de Fruittuin van West.

Naar het bos of de heide in de herfst

☆Laarzen aan en het bos in gaan, de geur van het bos opsnuiven en herfstmateriaal verzamelen om te knutselen. Deze herfstvakantie komt de oppashond een paar keer, dus we gaan lekker veel naar het bos!

☆De heide is in de herfst zo prachtig voor een wandeling! Dit zijn onze favoriete heidegebieden.

Onze kids bucketlist voor deze herfst: herfstvakantie activiteiten. De heide is zo prachtig voor een wandeling! Dit zijn onze favoriete heidegebieden voor een heidewandeling. Zoals de Bussumse Heide met restaurant Heidezicht.

☆Lekker vies worden bij de Oerrrr speelnatuur van Natuurmonumenten.

☆De natuur ontdekken op een Kabouterpad. Een mooie manier om kleintjes te laten wandelen en de natuur te ontdekken.

Uitje met kids: kabouterpad wandelen

☆Dit gaan we vaker doen: lekker samen met de kids fietsen in een mooi natuurgebied. Natuurpark Lelystad is een prachtig gebied om te wandelen of fietsen. Je ziet hier namelijk allerlei verschillende wilde dieren in hun eigen leefgebied.

☆Voor oudere kinderen is een klimbos leuk. Lees bijvoorbeeld onze review van Fun Forest, die zitten in verschillende steden.

☆Bibi gaat graag wandelen met haar man en drie tieners. Huh, wandelen met tieners? Jazeker, want met deze tips maakt maakt Bibi wandelen met tieners leuk. Bijvoorbeeld door wandelen te combineren met een frisbee parcours in de duinen. Ook ideaal voor de herfst, want je krijgt het er lekker warm van!

Onze kids bucketlist voor deze herfst: leuke herfstvakantie activiteiten. De herfst is volop aangebroken en eigenlijk vind ik dat best gezellig. Ik maakte weer een lijstje met kids activiteiten voor de herfst, waaronder leuke dingen voor de herfstvakantie. Wij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook om leuke dingen met de kinderen te doen!

Picknicken

☆Onderweg nemen we ook wat lekker warms mee. Deze lekvrije isoleerflessen heb ik van Mepal gekregen (te koop bij Mepal en bij Bol.com). Die zitten in dit seizoen zitten vol warme dingen. Koffie, thee en chocolademelk (met mini-mallows van Frisia bij AH). Heerlijk om even mee op te warmen! Maar er gaan natuurlijk ook gewoon bammetjes en wat fruit mee. De handstand op de foto was trouwens een idee van kleine meis, ik had iets anders in gedachte, maar dit was veel leuker!

Onze kids bucketlist voor deze herfst: leuke herfstvakantie activiteiten. De herfst is volop aangebroken en eigenlijk vind ik dat best gezellig. Ik maakte weer een lijstje met kids activiteiten voor de herfst, waaronder leuke dingen voor de herfstvakantie. Wij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook om leuke dingen met de kinderen te doen! Op de foto zie je onze thermosflessen of isoleerflessen van Mepal

☆Opvouwbaar en duurzaam: een herbruikbaar boterhamzakje. Deze heten Boc’n’Roll van Roll’Eat, te koop bij Bol.com en bij Green Jump. In beide pakketjes zitten vier boterhammen.

☆Wil je echt uitpakken, dan vind je hier leuke picknick recepten.

Opvouwbaar en duurzaam: een herbruikbaar boterhamzakje. Deze heten Boc'n'Roll van Roll'Eat. Het fijne van deze herbruikbare boterhamzakjes is dat ze na gebruik plat kunnen worden opgevouwen. Handig als je bijvoorbeeld een dagje weg gaat. Wij stoppen er maximaal vier boterhammen in.

Binnen uitjes voor de herfst

☆Zoonlief is een keer gaan karten met een vriendje. Kartfabrique Utrecht staat daarom hoog op zijn wensenlijstje.

Zwemmen is leuk en bovendien is het belangrijk om af en toe te oefenen. Dus hop, naar het zwembad.

Onze kids bucketlist voor deze herfst: herfstvakantie activiteiten. De herfst is aangebroken en eigenlijk vind ik dat best gezellig. Ik maakte weer een lijstje met kids activiteiten voor de herfst, waaronder leuke dingen voor de herfstvakantie. Wij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook om leuke kinderactiviteiten te doen!

☆Als het echt lang slecht weer is ga ik een binnenspeeltuin overwegen. Of zo’n klimhal waar kinderen zich makkelijk zelf kunnen zekeren. Bij een trampolinepark van JumpSquare of van Jump XL kunnen kinderen en tieners hun energie ook kwijt.

☆Mijn moeder was gek op struinen bij een kringloop. Ik vind het fantastisch en dochterlief ook, zou het een erfelijk dingetje zijn?

☆Samen lunchen in een leuk café of restaurant. Laatst was ik bij een leuk restaurant: The Lobby van Hotel V op de Fizeaustraat. Daar wil ik wel naartoe terug, een heel fijn retro sfeertje. En het schaakbord en dambord gaan de kids ook tof vinden!

☆Met goed en slecht weer kun je naar Haddock in Amsterdam. Daar is een speeltuin, speelhoek, voetbalveld en een fijn terras.

Onze kids bucketlist voor deze herfst: herfstvakantie activiteiten. Zoals samen lunchen in een leuk café of restaurant. Laatst was ik bij een leuk restaurant: The Lobby van Hotel V op de Fizeaustraat. Daar wil ik wel naartoe terug, een heel fijn retro sfeertje. En het schaakbord en dambord gaan de kids ook tof vinden!

Naar het museum in de herfst

☆We gaan regelmatig naar een kindvriendelijk museum. Ik heb samen met lezers een lange lijst met kindvriendelijke musea gemaakt. Daarnaast schreven we over veel musea een review.

◇Deze herfstvakantie gingen we eindelijk eens met de kinderen naar Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn. In dit themapark beleef je de geschiedenis, van de prehistorie en de Romeinen tot de Middeleeuwen. Met veel workshops en demonstraties. Voor onze kinderen was het gladiatoren gevecht het hoogtepunt van de dag, maar ook het ridderpak passen.

◇Deze herfstvakantie staat Aviodrome in Lelystad met het Space College in het teken van ruimtevaart. Dennis schreef een review over Aviodrome. Een aanrader met goed en slecht weer.

H’ART Museum (review) heeft momenteel een tentoonstelling over Julius Caesar. Een aanrader voor oudere kinderen en tieners die geïnteresseerd zijn in geschiedenis.

◇Deze zomer ging ik met kleine meis naar het Dordrechts Museum (review). Een leuk uitje voor kinderen die van tekenen of van geschiedenis houden! Op 21 en 22 oktober 2023 zijn de familiedagen in het Dordrechts Museum. Met inlooptekenworkshops, dansoptredens, voorlezen en kleurplaten. Ook zijn er de speciale peutertours, kun je je eigen museumbutton maken en is er een reuzenbellenblaas in de museumtuin. Daarnaast is er een speciaal kindermenu in het restaurant Art & Dining.

Onze kids bucketlist voor deze herfst: herfstvakantie activiteiten. Op 21 en 22 oktober zijn de familiedagen in het Dordrechts Museum. Met inlooptekenworkshops, dansoptredens, voorlezen en kleurplaten. Ook zijn er de speciale peutertours, kun je je eigen museumbutton maken en is er een reuzenbellenblaas in de museumtuin. Daarnaast is er een speciaal kindermenu in het restaurant Art & Dining.

Openluchtmusea en andere musea buiten

Geofort Herwijnen ligt op de grens van Gelderland, Noord-Brabant en Utrecht. Hier leer je over de aarde, het klimaat, waterbeheer en de energietransitie. Buiten is er een leuke speeltuin. En je kunt er Minecraft workshops doen! Daarnaast zit het in een oud fort van de Hollandse Waterlinie.

◇Denk jij bij de Zaanse Schans aan toeristen? Zonde, want het is een heel leuk uitje met kinderen en in de herfst zijn er minder toeristen. Er zijn leuke dingen binnen en buiten, dus ook geschikt voor een wisselvallige dag. Op de Zaanse Schans zijn er natuurlijk de vele molens en die zijn inderdaad indrukwekkend. Maar de schattige straatjes zijn ook heel leuk, je kunt er op veel plekken binnenkijken. In het Zaans Museum zie je de geschiedenis van de Zaanstreek op een leuke interactieve manier. En de Verkade Experience was natuurlijk een grote hit bij onze kinderen.

Bij de Zaanse Schans denk je waarschijnlijk eerst aan de vele molens en die zijn inderdaad indrukwekkend. Maar de schattige straatjes van dit openluchtmuseum zijn ook heel leuk, je kunt er op veel plekken binnenkijken. Daarnaast vind je bij de Zaanse Schans ook het het leuke interactieve Zaans Museum. Bij de Verkade Experience zijn de machines indrukwekkend, waarmee de Verkade fabriek vroeger koekjes, chocolade en waxinelichtjes maakte. En hoe leuk is het om de wikkel van je eigen chocoladereep te mogen maken.

Kinderfilms en kindertheater in de herfstvakantie

◇De voorstelling 1000+1 nacht van de Toneelmakerij gaat vanaf herfstvakantie 2023 langs de theaters. Layla ligt na een ongeluk in het ziekenhuis. Ze wordt in slaap gehouden, om te kunnen herstellen. Haar vader Ersin vertelt haar verhalen uit de Duizend-en-één-nacht vertellingen. Dat doet hij zo mooi, dat ook het ziekenhuispersoneel meeluistert. Layla beleeft de verhalen in haar dromen. Zo speelt Layla de rol van een djinn prinses. Samen zorgen vader Ersin en het ziekenhuispersoneel dat Layla herstelt. Deze muzikale familievoorstelling is voor kinderen vanaf 8 jaar. We mochten naar de première in Internationaal Theater Amsterdam, ik ging met mijn zusje en onze twee meiden van 9 jaar. Ze vonden de voorstelling prachtig, grappig, spannend en indrukwekkend. De zoon van bijna 12 jaar van een vriendin was er toevallig ook, hij was ook enthousiast. Hij zei dat de Djinns wat weghebben van Startroopers, wellicht waren die ook geïnspireerd op 1000+1 nachten. Wij vonden de voorstelling ook prachtig, een aanrader dus!

◇Daarna maakten we een wandeling door de stad. Via de speeltuin op het Museumplein. Bij restaurant Loetje in de Pijp ontmoeten we de rest van onze gezinnen. Het is een lekker ruim restaurant, ideaal met kids.

Onze kids bucketlist voor deze herfst: herfstvakantie activiteiten. Zoals leuke culturele uitjes en museum tips. Zo heeft De Toneelmakerij weer een nieuwe voorstelling: 1000+1 nacht.

◇Er draaien deze herfst leuke films in de bios. Zo draaien Barbie en Kiddo nog. Daarover lees je hier meer.

◇Herfstvakantie 2023 gaat de Noorse (Nederlandstalige) film Dancing Queen in première, over de onzekere Mina. Als Youtuber E.D.Win bij haar in de klas komt, is ze meteen verliefd. Ze schrijft zich in voor de dans auditie die hij organiseert. Eén probleem: Mina kan niet dansen. We mochten de film alvast bekijken en vertellen er hier over. Spoiler alert: het is een aanrader!

◇In de herfstvakantie is kindermediafestival Cinekid altijd in heel Nederland. Naast films, is er het MediaLab, waar je interactieve kunstinstallaties, apps, games en mediaworkshops kunt ervaren.


Nachtje, weekendje of weekje weg in de herfstvakantie

Herfstvakantie bestemmingen in Nederland

Hopelijk gaan we deze herfstvakantie nog even een paar nachtjes weg. Zoek jij nog een leuke plek? Dan hebben we hier inspiratie.

☆Zoek je een leuk vakantiepark, hotel of camping? Kijk eens naar onze favoriete bestemmingen voor de herfstvakantie. We schreven ook een aantal reviews van vakantiehuisjes en hotels.

☆Of kijk bij de parken van Landal, Europarcs, Beekse Bergen of Dierenbos. Wil je juist op een rustige plek zitten, kijk dan eens bij Natuurhuisje. En de hostels van Stayokay zitten zowel in steden als in de natuur.

☆Prachtig in de herfst: safaritenten glamping Landal Gooise Heide met verwarmde tenten. Op dit park is een kleine speeltuin en een restaurant. Geen groot kindervermaak dus, wel lekker spelen in de natuur. Daarnaast zijn er wandeltochten langs heides en door bossen. Ik schreef een review over Landal Gooise Heide.

De safaritenten glamping Landal Gooise Heide liggen midden in het bos. Wij verbleven in de 4-6-persoons safaritent. Deze tent heeft twee slaapkamers, een met een 2-persoonsbed en een met twee stapelbedden. De woonkamer heeft een grote tafel, zithoek, keuken en veel ruimte. Daarnaast heb je een eigen badkamer. Buiten op de veranda zijn zowel een picknicktafel als een loungehoek. Fijn voor hondenliefhebbers: je mag je hond meenemen. Sommige safaritenten zijn ook speciaal voor honden uitgerust, bijvoorbeeld met een bench en bakken. 

◇Vorige herfstvakantie gingen we een nachtje naar Stayokay Gorssel bij Deventer. Dit is een bijzonder budget hotel in de Achterhoek vlakbij Deventer en Zutphen, leuk met kinderen en tieners. Met buitenspeeltuin en sportfaciliteiten, maar er is ook een binnenspeelruimte. Bovendien ziet het Noorse jachthuis er prachtig uit. Kijk mee naar onze review van Stayokay Gorssel.

Onze kids bucketlist voor deze herfst: herfstvakantie activiteiten. Zoals Stayokay Gorssel: mooi hostel in het groen, bij Deventer en Zutphen.

◇Hoe fijn is het als je vakantiehuis een eigen speeltuin heeft? The Oakhouse bij Nijmegen heeft een tuin waar kinderen heerlijk kunnen spelen. Daarnaast is op het vakantiepark nog veel meer te doen. Oh ja en het vakantiehuis heeft ook een prachtig interieur en voelt als thuis. Kijk je mee naar The Oakhouse?

Vakantiehuis The Oakhouse bij Nijmegen heeft een tuin waar kinderen heerlijk kunnen spelen, een eigen speel-tuin. Daarnaast is op het vakantiepark nog veel meer te doen. Oh ja en het vakantiehuis heeft ook een prachtig interieur en voelt als thuis.

◇De meest bijzondere plek waar we ooit geslapen hebben: Duin Onder op Camping Geversduin. Half onder de grond slapen, net als een vos of konijn. We waren niet de enigen die het bijzonder vinden, want onze Instagram reels video ging viral. 

De meest bijzondere plek waar we ooit geslapen hebben: Duin Onder op Camping Geversduin. Half onder de grond slapen, net als een vos of konijn. We waren niet de enigen die het bijzonder vinden, want onze Instagram reels video ging viral. 

Herfstvakantie bestemmingen buiten Nederland

☆Ook leuk in de herfstvakantie: Parijs. Op onze eerste dag gingen we met de hop on hop off bus langs allerlei toeristische attracties in het centrum van Parijs. Daarmee zie je in korte tijd veel van Parijs. Maar op de tweede dag wilden we juist wat meer de sfeer van Parijs proeven en wat meer de tijd nemen. Daarom gingen we naar Montmartre met de kids. Ook leuk met kids: Disneyland Parijs, wij kwamen er helaas niet aan toe. Zoek je nog een leuk hotel, huisje of camping? Bekijk dan onze tips om te overnachten in en rond Parijs.

Landal Mont Royal ligt in de Moezel. Dat is ongeveer 4 uur rijden vanaf Nederland en 3 uur vanaf Vlaanderen in België. Het heeft een adembenemend uitzicht op een kronkelende rivier, schattige dorpjes en glooiende wijnvelden – en natuurlijk een grote speeltuin en een zwembad. Echt een plek om er even helemaal uit te zijn. Lees hier onze review van Landal Mont Royal.

Bekijk hier meer tips in Duitsland en in Frankrijk.

Onze kids bucketlist voor deze herfst: leuke herfstvakantie activiteiten. De herfst is volop aangebroken en eigenlijk vind ik dat best gezellig. Ik maakte weer een lijstje met kids activiteiten voor de herfst, waaronder leuke dingen voor de herfstvakantie. Wij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook om leuke dingen met de kinderen te doen!

Tijd voor jezelf in de herfstvakantie

Naast leuke kinderen activiteiten voor kinderen bedenken, is tijd voor jezelf maken ook belangrijk in de herfstvakantie!

☆Nu de kids thuis zijn is tijd voor jezelf maken waarschijnlijk lastig. Toch is het super belangrijk. Maar hoe maak je tijd voor jezelf? Wat is tijd voor jezelf maken? Ik verzamelde hier heel veel fijne me-time activiteiten.

☆Even ontspannen met een podcast? Dit zijn mijn favoriete podcasts.

☆Hoe fijn is het om gewoon thuis te kunnen sporten? Ik ben daarvoor lid van een online sportschool, speciaal voor vrouwen met kinderen. Voor mij werkt het fantastisch en het is ook nog betaalbaar. Ik vertel hier meer over deze sportschool om thuis te kunnen trainen.

Flow Magazine heeft een fijn pakket deze maand. Met de Flow van deze maand en een special over work life balance. Vanzelfsprekend met allerlei boekjes en ander papier spul. Aanrader! Ik ben alvast aan de slag met het boekje over haken. Te koop bij Bol.com.

Nog meer herfst activiteiten om deze herfstvakantie te doen met kids

Na het lezen van deze blog weet je vast wat te doen in de herfstvakantie met jullie kinderen. Maar op Leuk met kids vind je nog veel tips voor activiteiten in de herfst en herfstvakantie. Daarnaast delen we op Instagram regelmatig tips. Dus kom regelmatig even terug voor meer kids herfst activiteiten in de herfstvakantie!

Onze kids bucketlist voor deze herfst: herfstvakantie activiteiten. De herfst is aangebroken en eigenlijk vind ik dat best gezellig. Ik maakte weer een lijstje met kids activiteiten voor de herfst, waaronder leuke dingen voor de herfstvakantie. Wij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook om leuke kinderactiviteiten te doen!

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids