Onze kids bucketlist voor deze herfst: leuke herfstvakantie activiteiten

Onze kids bucketlist voor deze herfst: leuke herfstvakantie activiteiten

De herfst is volop aangebroken en eigenlijk vind ik dat best gezellig. Ik maakte weer een lijstje met kids activiteiten voor de herfst, waaronder leuke dingen voor de herfstvakantieWij gaan regelmatig op het lijstje kijken en hopelijk inspireert het jullie ook om leuke dingen met de kinderen te doen!

We gaan deze herfst(vakantie) vooral heel veel naar buiten. Warme jas aan, lekkere dingen mee en genieten van de herfst. Maar aangezien het in de herfst nou eenmaal ook regent, hebben we ook veel leuke kids activiteiten die je deze herfstvakantie binnen kunt doen.

Eigenlijk is zijn het natuurlijk veel te veel om allemaal deze herfst te doen. Maar dat is helemaal niet erg, volgend jaar is er weer een herfst 🙂 Wil je weten wat we uiteindelijk echt gaan doen in de vakantie? Volg ons dan op Instagram! Tijdens de herfst zullen we deze lijst met kids activiteiten voor de herfstvakantie zeker nog eens updaten.

Lees ook de Leuke Update, vol kids nieuwtjes en musthaves

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan ontvang je regelmatig nieuwe tips

Buitenspelen in de herfst

*Stoepkrijt tekeningen zijn net kleine kunstwerkjes. Leuk om samen een giga tekening te maken. Of een autoparcours. Ook leuk: een evenwichtsbalk met stoepkrijt maken en trucjes doen op de evenwichtsbalk.

*Stoepranden, net als vroeger. Je staat tegenover elkaar op de rand van de stoep, allebei aan een kant van de straat. Je probeert de bal precies op de stoeprand te gooien en als de bal terugstuitert krijg je een punt.

*Vliegeren in het park.

*Als het koud is, is de speeltuin soms wat fris. We gaan dan met de stepjes naar buiten. De kinderen kunnen zich uitleven en wij houden ons lopend warm.

*Op het strand kun je heerlijk uitwaaien op een herfstdag, terwijl de kinderen schelpen zoeken. En met die schelpen kun je dan weer mooie dingen knutselen.

*Lees ook onze tips om buitenspelen in je eigen tuin te stimuleren.

Tuinieren 

*Weet je dat wilde bloemzaden in oktober alweer de grond in kunnen? Als je ze rond de herfstvakantie zaait, gaan ze in het voorjaar groeien. De zaden komen uit de tuin, maar we hebben ook tijdens wandelingen in de natuur zaadjes verzameld. We gaan ze in de tuin planten, maar ook op kale plekken in de buurt. Hoe meer bloemen hoe leuker toch?

*Uitgebloeide bloemen zijn ook leuk om te verzamelen. Je kunt ze eerst drogen en daarna bewaren in een herbarium.

*Zie je een plant maar weet je de naam niet? Dan kun je die opzoeken in deze app.

Stoepkrijt tekeningen maken: toffe tips en ideeën - hartje met tekst

Leuke herfst uitjes

Deze herfst zoeken we vooral veel de gezonde buitenlucht op. Ik maakte een lijstje met herfst uitjes voor kinderen, uitjes die je eigenlijk overal kunt doen. Daarnaast maakte ik een overzicht met Corona proof uitjes per provincie. Allemaal uitjes buiten, waar de kids van de frisse lucht kunnen genieten.

*Andere speeltuinen in eigen stad ontdekken is altijd leuk! Ik verzamelde de leukste speeltuinen in heel Nederland. Denk aan natuurspeeltuinen, ouderwetse speeltuinen en speelboerderijen.

*Bij de herfst hoort de appelpluk. Tot het einde van de herfstvakantie kun je op veel plekken zelf appels plukken, lekker idyllisch door de boomgaard lopen.

*Op een mooie dag samen lunchen op een terras. In dit artikel vind je kindvriendelijke restaurants in heel Nederland. Op veel plaatsen staan de strandtenten er ook nog.

*Naar de bieb om een grote stapel leuke boeken uit te zoeken.

*Ga eens één op één met je kind, zonder broer of zus. Dan zijn ze opeens zo relaxed, een tip van Corrien waar we het allemaal hartgrondig mee eens zijn.

Het bos in

*Laarzen aan en het bos in gaan, de geur van het bos opsnuiven en herfstmateriaal verzamelen om te knutselen.

*Lekker vies worden bij de Oerrrr speelnatuur van Natuurmonumenten.

*De natuur ontdekken op een Kabouterpad. Een mooie manier om kleintjes te laten wandelen en de natuur te ontdekken.

*Voor oudere kinderen is een klimbos leuk. Wij zijn deze vakantie van plan om naar Fun Forest te gaan, die zitten in verschillende steden.

*Meer leren over het bos met het Bosboek.

*Ben je bang dat de kids vies en nat worden? Kijk dan even naar deze toffe regenjassen, regenbroeken en regenlaarzen.

Picknicken 

*Onderweg nemen we ook wat lekkers mee. Vaste lezers weten al dat ik ambassadeur van Mepal ben, tijdens uitjes gaan de spullen van Mepal dus mee in onze tas. In dit seizoen zitten de isoleerflessen en -potten vol warme dingen. Koffie, thee, chocolademelk (met mini-mallows) en soms een soepje dat over is van de vorige avond. Heerlijk om even mee op te warmen! Maar er gaan natuurlijk ook gewoon bammetjes en wat fruit mee. Wil je meer weten? Mepal heeft een overzicht met alle flessen en met van de lunchboxen en -potten.

*Wil je echt uitpakken, dan vind je hier leuke picknick recepten.

Onze kids bucketlist voor deze herfst: leuke herfstvakantie activiteiten

Binnenspelen

*Ken je dat liedje van Kinderen voor Kinderen over verkleden? “Motregen. Rotregen. Wat gaan we spelen? Rotregen. Motregen. Wat gaan we doen? Niets is vervelender dan je vervelen. Boven op zolder… Ja… Tussen de rommel… Ja… Staat toch die kist. Ja… Ja, dát gaan we doen!” Want er is niets zo leuk als je verkleden… en als iedereen verkleed is houd je een modeshow.

*Een groot KAPLA bouwwerk maken. Alle toffe bouwwerken van zoonlief verzamel ik in een artikel vol KAPLA inspiratie.

*Iedere herfstvakantie kijken heel veel LEGO fans uit naar LEGO World. Dit jaar zou LEGO World zijn 20e verjaardag hebben gevierd. Maar helaas kan het grote LEGO evenement dit jaar door alle regels niet doorgaan. Toch wil LEGO aandacht besteden aan dit lustrum. Daarom hebben ze een superleuk alternatief bedacht: de LEGO WORLD WEEK. Het is een challenge om een aantal mooie creaties te maken. Wij doen mee!

*Samen yoga doen met de oefeningen in dit leuke boekje of YouTube.

*Dansen op de favoriete muziek van de kids. We maakten een lijstje met de leukste dansnummers en danspasjes voor kinderen op YouTube.

*Een hut maken, onder de tafel, achter de gordijnen of in de kast. Wij hebben dit huttenbouw systeem van PL-UG, ik schreef er hier een review over. Ook gezellig: de tipi tent binnen opzetten.

*Meer tips voor slecht weer activiteiten vind je in dit artikel.

LEGO WORLD WEEK: leuke ideeën om te bouwen in de herfstvakantie

Herfst knutselen enzo

*Gezellig samen herfstknutselen! Of alvast iets knutselen voor Sint Maarten of voor Halloween.

*Een fotoshoot doen met de kids, waarbij je elkaar op de foto zet. In gewone kleding of alvast een kerstfotoshoot. Veel kinderen vinden het leuk om foto’s te leren bewerken met apps.

*Een stop motion of kijkdoos maken.

*We gaan zeker handwerken, beide kinderen vinden het heel leuk om iets te maken. Aan de slag met naald of met de naaimachine. Hier vind je heel veel handwerk ideeën voor kinderen.

*Met textielstiften kun je een kledingstuk of tas versieren. Ook handig: een vlek of andere beschadiging verbergen. In dit artikel delen we leuke ideeën om kleding te versieren met textielstiften.

*Iedere vakantie plakken we de mooiste tekeningen van de afgelopen tijd in het plakboek.

Herfst decoratie knutselen: spinnenweb van kastanjes met spin er in

Spelletjes en boeken

*Een spelletjes-marathon doen is altijd gezellig! Hier vind je de leukste spelletjes voor verschillende leeftijden.

*Met papa op de Switch spelcomputer.

*Een dik boek uit de kast pakken en de kinderen heel veel verhalen voorlezen. Zo’n fijne klassieker waar je vroeger zelf ook zo van genoot, dit zijn mijn favoriete kinderboeken.

*Een middagje lekker een luisterboek luisteren. En tijdens het luisteren ondertussen bijvoorbeeld kleurplaten kleuren of een groot bouwwerk maken.

☆Een leuk en leerzaam vakantie-doeboek doen.

*Weer eens verder gaan met leren programmeren voor kinderen. We willen de MIT apps Scratch (vanaf 8) en Scratch Junior (vanaf 5) uitproberen. Voor wat oudere kinderen is er Code, ontwikkeld door Bill Gates.

Lekker eten

*Op een koude dag maken we warme chocolademelk, of erwtensoep, want nu mag het weer.

*Kinderkookcafé thuis: de kinderen maken het avondeten, met een beetje hulp.

*Pannenkoeken of pizza bakken.

*Heel Holland Bakt! Op Leuk met kids vind je heel veel recepten om te bakken met kids. Bijvoorbeeld pepernoten of stoombootcake.

*Pompoensoep maken, waarmee je dan gelijk een Halloween lampion kan maken.

*In de avond is het al koud, maar op een mooie dag kun je overdag nog prima een BBQ doen.

*Ieder jaar maken we een winterkruidentuintje. Dat kan op een hoekje van de keuken, op de tafel of in de vensterbank.

Onze kids bucketlist voor deze herfst: leuke herfstvakantie activiteiten

Cocoonen in huis

*Af en toe leggen we de matrassen van het grote bed in de woonkamer voor de televisie. Dan gaan we lekker met zijn allen film kijken. Of we stoeien op het bed zonder er vanaf te kunnen vallen.

*Een thuisbioscoop is natuurlijk ook heel gezellig, compleet met popcorn. Pak je oude dvd’s uit kast, of kijk een film via Pathé Thuis of Disney+.

*De vakantie is een mooi moment om het oude speelgoed samen uit te zoeken. Wat weg kan geven we aan vrienden, een goed doel, school, kinderdagverblijf of een restaurant met speelhoek. We vinden altijd ook speelgoed terug dat juist helemaal niet weg mag, waar de kinderen nu lekker mee kunnen spelen.

*Tijd om samen de winterkleding uit te zoeken. Hoe leuk is het om die beenwarmers weer aan te kunnen en die leuke gekleurde sjaals en mutsen?

*In de herfstvakantie maken we samen het huis klaar voor de herfst. We halen de kussens en dekentjes weer tevoorschijn, zetten kaarsen neer en hangen dat mooie knutselwerk op.

*We beginnen alweer na te denken over Sinterklaas en Kerst. De eerste dikke speelgoedcatalogus lag alweer op de mat en de kinderen hebben al aangekruist wat ze willen hebben… alles dus 😉

Lekker laat opblijven

*Laat opblijven en dan in het donker met een zaklamp een “nachtwandeling” maken, een tip van Roos.

*Iedere vakantie komt er minimaal één vriendje logeren, een traditie van Miriam.

Onze kids bucketlist voor deze herfst: leuke herfstvakantie activiteiten

Nog meer herfst activiteiten om deze herfstvakantie te doen met kids 

Op Leuk met kids vind je nog veel tips voor de herfst en herfstvakantie. Daarnaast delen we op Instagram regelmatig tips. Dus kom regelmatig even terug voor meer kids herfst activiteiten in de herfstvakantie!

Heb je onze zomervakantie tips al gezien? Heel veel leuke tips, voor thuis en op vakantie. zomervakantie tips