De leukste nieuwe kinderfilms van de afgelopen jaren

De leukste nieuwe kinderfilms van de afgelopen jaren

Wat zijn er de afgelopen jaren veel leuke nieuwe kinderfilms verschenen! We maakten een overzicht van onze favoriete kinderfilms.


Kinderfilms uit 2020


De Schooltuin – oktober 2020

Dit is echt zo’n feel good documentaire, van de makers van De Nieuwe Wildernis en De Wilde Stad. De film is opgenomen in Amsterdam, maar overal in Nederland bestaan zulke schooltuinen. In de film worden kinderen een seizoen lang gevolgd. Je ziet ze in het voorjaar plantjes planten, die gedurende het seizoen volgen en ze uiteindelijk oogsten. Kinderen genieten van de moestuin en de dieren die er wonen. Wij mochten de film alvast kijken en vonden het alle vier een heerlijke film. Sterker nog, manlief wil nu op zoek naar een moestuintje in de buurt!

Kruimeltje – februari 2020

Kruimeltje en De Strijd om de Goudmijn (6 jaar en ouder) is het vervolg op de eerste film. De jongen woont nu met zijn ouders in een chique huis, maar dat bevalt hem helemaal niet. Het straatjochie kan maar moeilijk wennen aan het keurige leven en wil samen met zijn hond weglopen, op zoek naar avontuur. Als Anna probeert hem tegen te houden, worden ze samen ontvoerd. Dan blijkt dat een oude vijand van zijn vader er achter zit, die wil zijn goudmijn stelen. Met zoonlief en zijn beste vriendje ging ik naar de première van deze nieuwe Kruimeltje film. Zoonlief gaf de film een 10, zijn vriendje gaf een 9. Gemiddeld een 9,5 dus, een dikke aanrader. Lees hier verder over Kruimeltje en De Strijd om de Goudmijn. De film is thuis te bekijken via Pathé Thuis.

Prinses Emmy – februari 2020

De stoere Prinses Emmy (alle leeftijden) heeft twee uitdagingen. Om het bal te mogen openen, moet ze bewijzen dat ze zich als een echte prinses kan gedragen. Daarnaast wil ze met paarden kunnen praten, maar ook daarvoor moet ze zich bewijzen. En die twee uitdagingen lijken moeilijk samen te gaan… De film heeft precies wat kleine meisjes leuk vinden aan sprookjes: prinsessen en paarden. Kleine meis vond de film dus prachtig. De film is naar verwachting te koop bij Bol.com vanaf juni 2020.

Jacob, Mimmi en de pratende Honden – februari 2020

Jacob, Mimmi en de pratende Honden (alle leeftijden) is een kleurrijke artistieke animatiefilm uit Letland. Stadsjongen Jacob vindt het helemaal niet leuk dat hij een tijdje bij zijn nichtje Mimmi logeren. Maar natuurlijk worden de twee vrienden als ze elkaar beter leren kennen. Dat moet ook wel, want ze moeten hun park beschermen tegen de plannen van een projectontwikkelaar. Gelukkig kunnen ze samen werken met de pratende honden. Beide kinderen (6 en 8 jaar) vonden de film leuk, met name de pratende honden waren aansprekend. De film is thuis te bekijken via Pathé Thuis.


Kinderfilms uit 2019


De Grote Boze Vos – december 2019

De Grote Boze Vos (alle leeftijden) is een film die zich afspeelt op het Franse platteland. Het zijn drie grappige verhalen, ideaal voor de beperkte concentratie van kleintjes dus. In het eerste verhaaltje kan de ooievaar de baby niet bezorgen, dus gaan het varken, het konijn en de eend op pad. Dit leidt natuurlijk tot een hilarische tocht. In het tweede verhaaltje wil de vos de kuikens opeten als ze uit het ei kruipen, maar dan denken ze opeens dat de vos hun moeder is. Deze kuikens met vossenstreken blijken heel ingewikkeld voor de vos. Tot slot moeten het varken, het konijn en de eend kerstmis redden. Ook dat gaat niet zonder slag of stoot. Het is echt zo’n schattige tekenfilm met prachtige pastelkleurige tekeningen en onze kinderen vonden de film beide heel heel grappig. Het bijbehorende boek is te koop bij Bol.com. De film is te huur via Pathé Thuis.

Frozen 2 – november 2019

Frozen 2 (6 jaar en ouder) is weer visueel prachtig en ook het verhaal is sterk. Als Elsa een stem hoort, gaan de zusjes op zoek naar het spoor van hun ouders. Het koninkrijk Arendelle is in gevaar door een onverwacht kwaad. De film is wel spannend voor al die kleine fans. Dochterlief van 5,5 jaar zat bijna de hele film op mijn schoot. Maar ze vond de film toch heel mooi. Wij gingen naar de 2D film, ik kan me voorstellen dat 3D heel gaaf is, maar voor kleintjes te eng. Maar goed, echt een aanrader, ook voor jongens, aldus onze klein man. Kleine meis kan de muziek van Frozen 2 al meezingen, want die kun je op Spotify terugluisteren. Naar verwachting is de film vanaf mei 2020 te huur bij Pathé Thuis en te koop bij Bol.com. Frozen 2 is al thuis te bekijken via Disney+.

Buurman & Buurman – november 2019

In Buurman & Buurman Experimenten er op los! (alle leeftijden) klussen de buurmannen meer dan ooit. De film bestaat uit de bekende grappige losse filmpjes, duurt een uur en is totaal niet eng. Het is daardoor een ideale film voor het hele gezin. Ik bekeek de film met twee jongens van acht en twee meisjes van vijf, allemaal moesten ze heel veel schaterlachen. Dit keer proberen de buurmannen alles te automatiseren. Het sneeuwt popcorn, pannenkoeken vliegen in het rond en ook de buurmannen zelf gaan de lucht in. Toen ik de kids vroeg wat ze het allerleukste vonden, noemden ze de zelfgemaakte wasstraat en de drones. Want ja, de film speelt dan wel in het bekende traditionele decor, maar hij is wel degelijk nieuw! De film is te huur bij bij Pathé Thuis en te koop bij Bol.com.

Solan en Ludwig – oktober 2019

In Solan en Ludwig gaan naar de maan (alle leeftijden) is er een internationale wedloop naar de maan. Solan de ekster is astronaut en de egel Ludwig gaat per ongeluk mee. Vanzelfsprekend gaat er weer van alles mis. Onze kids waren als fan en zijn allebei heel enthousiast. De film is namelijk weer heel grappig en vertederend. De film is te koop via Bol.com en te huur via Pathé Thuis.

Duck Duck – juli 2019

Duck Duck (6 jaar en ouder) gaat over de stoere jonge gans Ben. Hij denkt alleen aan zichzelf, hij kan de wereld aan. Tot hij zijn vleugel breekt en hij de vogeltrek mist. Dan krijgt hij ook nog plotseling de twee jonge eendjes Fie en Mo onder zijn hoede. Het wordt steeds kouder en ze worden ook nog achterna gezeten door enge kat. Toch ontstaat er een band tussen de drie en Ben blijkt minder egoïstisch te zijn dan hij zelf denkt. De film zit vol mooie effecten, zo vormen lichtgevende kikkers de landingsbaan. Ook worden er veel woordgrappen gemaakt, tot grote vreugde van zoonlief van 7 jaar. Duck Duck is een film voor kinderen van 6 jaar en ouder, maar klein meis van 5 jaar keek ook mee. Beide kinderen vonden de film erg mooi, de film is spannend, maar niet te spannend. De film is te huur bij Pathé Thuis en te koop bij Bol.com.

Pokémon Detective Pikachu – mei 2019

De Pokémon game is al heel lang populair. Pokémon Detective Pikachu (9 jaar en ouder) is de eerste film over dit karakter. In deze film komen de Pokémons met behulp van computeranimatie tot leven. Lees hier verder over Pokémon Detective Pikachu. De film is te huur bij Pathé Thuis en te koop bij Bol.com.

Cats op zoek naar Kattopia – april 2019

Cats op zoek naar Kattopia (6 jaar en ouder) is een spannende tekenfilm over katten, die op zoek gaan naar het kattenparadijs. Raf en zijn vader Banjer zijn tegenpolen. Banjer is een echte huiskat, hij vindt het heerlijk om lekker lui op zijn kussen te liggen. Raf wil daarentegen de wereld ontdekken. Als Banjer vertelt over Kattopia, denkt Raf dat zijn moeder daar woont. Kattopia ligt helemaal aan de andere kant van de stad, maar dat houdt Raf niet tegen. Hij knutselt net zo lang tot hij op een raket naar de andere kant van de stad kan vliegen. De film is te huur bij Pathé Thuis en te koop bij Bol.com.

Ernest & Célestine – februari 2019

Ernest & Célestine (alle leeftijden) is zo’n fijne winterfilm vol sneeuw, waar je heel vrolijk van wordt. Beer Ernest heeft altijd honger, maakt graag muziek en is soms een beetje knorrig. Het muisje Célestine is heel vrolijk en vastberaden, maar juist daarom zijn ze zo’n leuk duo. De film bestaat uit vier losse filmpjes, dat is fijn voor de concentratie van kleintjes. Het is daarom leuk voor peuters, kleuters en kinderen in de onderbouw van de basisschool. Onze beide kids vonden de film heel erg leuk en ik zelf ook, het is zo’n fijne feelgood tekenfilm met prachtige pastelkleurige tekeningen. Lees hier verder over Ernest & Célestine.

LEGO the Movie – februari 2019

In LEGO the Movie 2 (6 jaar en ouder) wordt het geluk van de inwoners van Bricksburg wreed verstoord door een groot gevaar. DUPLO-indringers uit de ruimte vernietigen alles wat op hun pad komt! Om de angstaanjagende indringers te verslaan moeten Emmet, Lucy, Batman en hun vrienden afreizen naar onbekende werelden. Daarbij ontdekken ze een vreemd sterrenstelsel en belanden ze van de ene in de andere muzikale situatie. Zoonlief vond de film heel erg tof, net als het eerste deel. LEGO the Movie 2 is te koop bij Bol.com en te bekijken via Pathé Thuis, let op dat je bij die laatste de Nederlandse versie kiest 😉


Kinderfilms uit 2018


De Fabeltjeskrant – december 2018

Goed nieuws voor fans, meneer de Uil en zijn dieren zijn terug in De Fabeltjeskrant & De Grote Dierenbos-spelen (alle leeftijden). Het Grote Dierenbos is weer eens in rep en roer, want de jaarlijkse Grote Dierenbos-spelen zijn er. Het is een animatiefilm, maar de poppen lijken wel echt vilt, heerlijk nostalgisch. Alle bekende figuren zijn natuurlijk terug. Lees hier verder over De Fabeltjeskrant & De Grote Dierenbos-spelen. De film is inmiddels te zien op Netflix.

Asterix – december 2018

In Asterix – Het geheim van de toverdrank (6 jaar en ouder) blijkt dat druïde Panoramix wat ouder wordt. Hij beseft dat hij het geheim van de toverdrank toch eens aan iemand anders moet gaan uitleggen. Asterix, Obelix en Panoramix gaan op zoek naar een talentvolle druïde aan wie hij het geheim van zijn toverdrank kan doorgeven. Binnenkort lees je hier op Leuk met kids een review van deze film. Lees hier verder over Asterix – Het geheim van de toverdrank. De film is te huur bij Pathé Thuis en te koop bij Bol.com.

Rita & Krokodil – december 2018

Rita & Krokodil deel 3 (alle leeftijden) is een schattige tekenfilm voor peuters en kleuters, over de vierjarige Rita en haar (denkbeeldige) vriend Krokodil. De enthousiaste kleuter Rita is onafscheidelijk van Krokodil, die altijd honger heeft en niet praat maar wel altijd een oplossing heeft voor Rita. Dit keer gaat het duo skiën, op kasteelbezoek, eendjes voeren, in de tuin van oma een high tea organiseren, zich verkleden met Halloween, het croquetspel proberen onder de knie te krijgen, prinses en koning spelen, kerstkoekjes bakken en samen oud & nieuw vieren. Lees hier verder over Rita en Krokodil. Deel 1, 2 en 3 zijn te koop bij Bol.com.

Spider-Man – december 2018

In Spider-Man: Into The Spider-Verse (6 jaar en ouder) wordt de nieuwe Spider-Man geïntroduceerd, een superheld die door de makers is aangepast aan de huidige tijd. Hij blijkt bovendien niet de enige Spider-Man te zijn, er zijn anderen die leven in andere dimensies. Samen verslaan ze de Kingpin. Zoonlief vond de film fantastisch, die heeft hem inmiddels al een paar keer bekeken. De film is te huur bij Pathé Thuis en te koop bij Bol.com.

Buurman & Buurman – november 2018

In Buurman & Buurman Winterpret (alle leeftijden) beleven de buurmannen dit keer hun avonturen in de sneeuw, met kerst en oud en nieuw. De film bestaat uit de bekende korte losse filmpjes en is totaal niet eng, waardoor het een ideale film is om met een kleuter heen te gaan, of met het hele gezin. Lees hier verder over Buurman & Buurman Winterpret. De film is te huur bij Pathé Thuis en te koop bij Bol.com.

Gordon & Paddy – oktober 2018

Gordon & Paddy (alle leeftijden) is een mooie Zweedse tekenfilm. Politie inspecteur Gordon uit het grote Dierenbos gaat bijna met pensioen. Er gaan allerlei verhalen over een gevaarlijke vos. Op een winteravond vertelt de eekhoorn dat er iets verschrikkelijks is gebeurd: iemand heeft zijn voorraad noten gestolen. Als Gordon heel rustig zijn onderzoek opstart, ontmoet hij een slimme muis. Ze heeft geen naam, geen huis en geen werk. Gordon noemt haar Paddy, geeft haar een bed op het politiebureau en stelt haar aan als zijn assistent. Samen blijken ze een geweldig team. Het lijkt duidelijk: Gordon kan met pensioen en Paddy wordt zijn opvolger. Ze is echter nog maar net begonnen of er is al weer een nieuwe zaak: een ei uit het nest van de eksters is verdwenen. Lees hier verder over Gordon & Paddy. De film is te koop bij Bol.com.

Smallfoot – september 2018

In Smallfoot (6 jaar en ouder) leven de Jeti’s volgens de regels van de stenen, vergelijkbaar met de tien geboden. De grootste gelover ziet iets waarvan de stenen zeggen dat het niet kan: namelijk dat er een Small Foot bestaat (een mens). Samen met een team van critici over de stenen (wetenschappers) gaan ze op zoek naar bewijs voor de mens, onder de wolken van de berg waar volgens de stenen het grote niets is. De leider van deze groep is de dochter van de stenendrager (Moses). Als de Jeti’s de mens meenemen naar hun dorp ontstaat er een geloofscrisis. Uiteindelijk wint de nieuwsgierigheid het aan beide kanten en worden de Jeti’s en de mensen vrienden. Het is een grappige film met leuke liedjes, beide kids vonden hem erg tof. De film is te huur via Pathé Thuis en te koop via Bol.com.

Casper en Emma – augustus 2018

Voor kleintjes is er een leuke nieuwe film in de bios: Casper en Emma Op jacht naar de schat (alle leeftijden). Ik keek de film met mijn kleuter, zij vond de film heel erg leuk. En ik ook, want ik ben gek op deze twee schattige kleuters. Casper en Emma gaan met opa naar het strandhuis, waar de familie al heel lang komt. Ze vinden een oud kistje en gaan op zoek naar de schat. In eerste instantie valt die schat een beetje tegen, maar dat kan toch niet alles zijn? De twee zoeken door en vinden een fantastische schat. De conclusie van de kinderen is prachtig: de echte schat is vriendschap. De film is te huur bij Pathé Thuis en te koop bij Bol.com.

De Hazenschool – februari 2018

Van De Hazenschool (6 jaar en ouder) krijg je meteen een lentegevoel. Het is een vrolijk Paas avontuur over een haas uit de stad, die eerst niks van de Hazenschool wil hebben, maar uiteindelijk de grote held blijkt te zijn. De film is gebaseerd op de Duitse klassieker Die Häschenschule van Fritz Koch-Gotha en Albert Sixtus. Lees hier verder over De Hazenschool. De film is te koop bij Bol.com.


Kinderfilms uit 2017


Rita & Krokodil – december 2017

Rita & Krokodil (alle leeftijden) is een leuke film voor peuters, kleuters en jonge schoolkinderen. Het is zo’n schattige Deense film, met prachtige muziek en kleurrijke tekeningen over de vierjarige Rita en haar vriend Krokodil. Rita is een klein, vastberaden, nieuwsgierig en temperamentvol meisje van vier, eigenlijk net mijn dochter! Ze is onafscheidelijk van haar (denkbeeldige) vriend Krokodil die altijd honger heeft. De twee gaan iedere dag op een ander avontuur. De slimme krokodil praat niet, maar heeft wel altijd een oplossing voor Rita. De film is een verzameling van 8 korte filmpjes. Lees hier verder over Rita & Krokodil. Deel 1, 2 en 3 zijn te koop bij Bol.com.

Ferdinand – december 2017

Ferdinand (6 jaar en ouder) is van de makers van Ice Age en volgens onze mannen net zo grappig. Lieve stier Ferdinand weigert van kleins af aan te vechten en wordt daardoor uiteindelijk geliefd door zijn omgeving. De stem van Ricco Verhoeven past goed als krachtpatser met klein hartje. Het is een klassiek animatie verhaal. In het begin verliest Ferdinand zijn vader in een stierengevecht, gedood door de matador. Aan het eind is hij toch de held in die zelfde arena, omdat de matador de stier niet mag doden van het publiek. Lees hier verder over Ferdinand. De film is te huur bij Pathé Thuis en te koop bij Bol.com.


Eerder verschenen kinderfilms 


Behalve al die leuke nieuwe kinderfilms, zijn er natuurlijk ook iets oudere films die je niet mag missen.

Frozen – december 2013

In Frozen (6 jaar en ouder) laat prinses Elsa alles wat ze aanraakt veranderen in ijs, inclusief haar zusje Anna. Ze moet daarom in een apart deel van het paleis leven en de deuren van het paleis gaan op slot, wat ze ook volhoudt als haar ouders overlijden. Als ze volwassen is gaan de deuren open, maar het gaat dan meteen mis en het hele koninkrijk verandert in ijs. Elsa vlucht, maar Anna gaat achter haar aan om haar terug te halen. De film is te huur bij Pathé Thuis en te koop bij Bol.com.

Kerst met Linus – oktober 2012

Kerst met Linus (alle leeftijden) is de ultieme schattige kerstfilm, jaren geleden was het de kerstserie van de NPO. De film gaat over de achtjarige Linus en zijn vriendjes in het Noorse dorpje Svingen. De kinderen gaan dagelijks op avontuur gaan en soms gaat de vader van Linus ook mee. Dagelijks maken de vrienden een vakje van de adventskalender open, maar bij Linus zit er niks in, een mysterie. Met de 24 afleveringen kun je aftellen tot kerstmis, of gewoon alles in een keer kijken. Kerst met Linus is te koop bij Bol.com.

Brammetje Baas – juni 2012

Wat is de film Brammetje Baas (alle leeftijden) een aanrader om samen te kijken! Zeker als je een druk kind hebt, maar eigenlijk voor iedereen. Brammetje is zes en is super nieuwsgierig, maar kan niet stilzitten, best ingewikkeld op school. Zoonlief vond het zó herkenbaar, hij zat helemaal te stralen en ik ook! De film is te huur bij Pathé Thuis en te koop bij Bol.com. Daarnaast kun je de film kijken op Netflix.


Verder lezen


In de Leuke Update delen we regelmatig nieuwe films. Ook op Instagram vind je vaak bioscoop tips en andere uitjes.

Op Leuk met kids vind je nog veel meer leuke tips. Bijvoorbeeld om de kids te vermaken in en om huis. thuis tips