Kerstfilms: leuke kerst klassiekers en andere winter kinderfilms

Deze kerstvakantie gaan we lekker veel kinderfilms over kerst en de winter kijken. Dennis zet voor kerst de leukste kerstfilms en winterfilms op een rijtje.

Bij al deze kerstfilms zet ik de officiële Kijkwijzer leeftijdsinschatting, dit blijft een inschatting. Sommige kinderfilms voor alle leeftijden kunnen voor peuters en kleuters nog steeds best een beetje spannend zijn, terwijl sommige 6 plus films voor kleintjes al hartstikke leuk zijn.

Ik ben een echte filmfanaat, maar kreeg ook tips van de andere Leuk met kids bloggers. Daarnaast deelden lezers op social media hun tips voor kinderfilms voor kerst. Al met al is het dus een heel uitgebreid overzicht met kinder kerstfilms geworden. Veel plezier met deze kinderfilms voor kerst!

De leukste kinderfilms voor deze kerst

Inhoud: kerstfilms en winterfilms

Scroll lekker door de lijst of klik meteen door naar:

Kerstfilms in de bioscoop in 2023

Wonka

De film Wonka (6 jaar en ouder) gaat over Willy Wonka, uit Sjakie en de Chocoladefabriek van Roald Dahl. Deze film speelt voor hij zijn chocoladefabriek opende. De jonge creatieve chocolatier Willy is klaar om de wereld te veroveren.

Willy gaat naar de stad om zijn chocoladewinkel te openen, maar stuit op een chocoladekartel. Sterker nog, hij komt flink in de problemen. Maar juist daardoor ontmoet hij nieuwe vrienden. Samen laten doen ze er alles aan om de stad zijn fantastische chocolade te laten proeven.

Kerstfilms: leuke kerst klassiekers en andere winter kinderfilms. Deze kerstvakantie gaan we lekker veel kinderfilms over kerst en de winter kijken. Dennis zet voor kerst de leukste kerstfilms en winterfilms op een rijtje.

Wonka is een kleurrijke film met fantasievolle beelden. De creatieve chocoladewereld van Willy doet denken aan Alice in Wonderland. Het is een feelgood film vol grappen. We zagen de film in de art-deco bioscoop The Movies, die past prachtig bij de sfeer (daarover meer op Instagram).

Als je kinderen groot genoeg zijn, dan zou ik zeker naar de Engelstalige versie met Nederlandse ondertiteling gaan. In deze musical wordt veel gezongen en zulke liedjes zijn altijd het mooist in het Engels. Daarnaast zit de Engelse tekst vol creatiefs, zonde om te missen. Ook leuk: je kunt de liedjes thuis luisteren via Spotify.

Wonka is van de makers van Paddington. Dat is goed te zien, het heeft dezelfde sprookjesachtige winter sfeer. Wonka draait vanaf 13 december 2023 in de bioscoop. De kinderen zitten er nu helemaal in, dus ergens deze vakantie gaan we ook Charlie and the Chocolate Factory nog thuis kijken via Pathé Thuis.

Teddy’s Kerstfeest

Teddy’s Kerstfeest (alle leeftijden) gaat over Maria. Ze heeft een enorm rijke fantasie, waar vooral haar papa moeilijk mee om kan gaan. Het gezin maakt zich op voor de kerst en het jongste zoontje twijfelt of de kerstman wel bestaat.

Maria ziet op de winterkermis een hele mooie teddybeer, die ze graag wil winnen bij een spel. Dat lijkt te lukken, maar de beer blijkt te leven en steekt er een stokje voor. Teddy de beer wordt door iemand anders meegenomen.

Dan beseft Teddy zich dat hij toch liever bij Maria gaat wonen. Samen met een andere knuffel doet hij er alles aan om Maria te vinden. Natuurlijk komt uiteindelijk alles toch nog goed.

Teddy’s Kerstfeest is een echte feel good kerstsfilm in Scandinavische sferen. Een leuke Noorse kerstfilm voor de jongere kinderen. De film doet me erg denken aan Casper en Emma en Kerst met Linus. Het heeft dezelfde setting en het is net zo ‘spannend’. Ik keek de film samen met dochterlief van 9 jaar. Ze vond het een leuke film, maar was eigenlijk al net wat te oud. Teddy’s Kerstfeest draait vanaf 13 december 2023 in de bioscoop.

Animatiefilms over kerst en de winter

Animatiefilms voor alle leeftijden – kerst

Rita & Krokodil deel 3 (alle leeftijden) speelt in de winter. Het is een schattige tekenfilm voor peuters en kleuters, over Rita en haar (denkbeeldige) vriend Krokodil. Rita is onafscheidelijk van Krokodil, die altijd honger heeft en niet praat, maar wel altijd een oplossing heeft. Maud schreef een review van Rita en Krokodil. Alle drie de delen zijn te koop bij Bol.com.

In Buurman & Buurman Winterpret (alle leeftijden) beleven de buurmannen hun avonturen in de sneeuw, met kerst en oud en nieuw. De film bestaat uit de bekende korte losse filmpjes en is niet eng. Ideaal dus voor kleintjes of voor het hele gezin. Maud schreef een review van Buurman & Buurman Winterpret. Te koop bij Bol.com.

De Grote Boze Vos is een film met drie grappige verhalen, waaronder eentje waarin het varken, het konijn en de eend kerstmis redden. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Het is echt zo’n schattige tekenfilm met prachtige pastelkleurige tekeningen. De film is te huur via Pathé Thuis.

Paw Patrol – Pups Redden Kerstmis (alle leeftijden) bevat zes winter avonturen. Over de Kerstman, pinguïns, reddingen in de sneeuw en nog meer. Paw Patrol is te koop bij Bol.com.

Er zijn meerdere kerstverhalen van Mickey (alle leeftijden), waarin hij en zijn vriendjes de kerstvakantie beleven. In een van de films is Oom Dagobert bijvoorbeeld Ebenezer Scrooge. De verschillende kerstverhalen van Mickey zijn te koop bij Bol.com.

Animatiefilms voor 6 jaar en ouder – kerst

De Pinguïns Van Madagascar (6 jaar en ouder) zijn de succesvolle spin-offs van de populaire Madagascar films, die specifiek over de pinguïns gaan. In Kerst Met De Pinguïns maakt ook Koning Julien weer zijn opwachting, met de nodige dans en zang. De films van de Pinguïns Van Madagascar zijn de koop bij Bol.com.

In het Amerikaanse sprookje De Vijf Legendes (6 jaar en ouder) gaan de Kerstman, de Paashaas, Klaas Vaak, de Tandenfee en winterkoning Jack Frost samen de strijd aan met de boosaardige Pitch die de dromen en fantasie van alle kinderen wil stelen. Beetje spannend, maar mooi gemaakt en met een goede boodschap. De Vijf Legendes is te koop bij Bol.com.

In de Ice Age films (6 jaar en ouder) probeert een mammoet samen met zijn vrienden te overleven in de ijstijd, daar beleven ze allerlei avonturen, maken nieuwe vrienden en overwinnen slechteriken. Er is ook een speciale Ice Age Christmas Special. Te koop bij Bol.com.

Shrek (6 jaar en ouder) gaat over een chagrijnige Oger die een prinses redt en er uiteindelijk mee trouwt en kinderen krijgt. In Kerst met Shrek viert hij kerst met zijn familie en zijn vrienden, maar dat is voor hem nieuw, omdat hij altijd alleen was. Kerst met Shrek is te koop bij Bol.com.

Het jonge rendier Niko (6 jaar en ouder) is een buitenbeentje. Zijn moeder vertelt hem dat zijn vader bij de vliegende brigade zit van de kerstman. Niko trekt samen met zijn vriend Julius, een vliegende eekhoorn, en de kleine marter Wilma naar de berg van de kerstman op zoek naar zijn vader. De verschillende films van Niko zijn te koop bij Bol.com.

Kerstfilms: leuke kerst klassiekers en andere kinderfilms voor de winter. In Frozen laat prinses Elsa alles wat ze aanraakt veranderen in ijs, inclusief haar zusje Anna.

Animatiefilms voor 6 jaar en ouder – winter 

In Frozen (6 jaar en ouder) laat prinses Elsa alles wat ze aanraakt veranderen in ijs, inclusief haar zusje Anna. Ze moet daarom in een apart deel van het paleis leven en de deuren van het paleis gaan op slot, wat ze ook volhoudt als haar ouders overlijden. Als ze volwassen is gaan de deuren open, maar het gaat dan meteen mis en het hele koninkrijk verandert in ijs. Elsa vlucht, maar Anna gaat achter haar aan om haar terug te halen. Frozen is te koop bij Bol.com en te huur bij Pathé Thuis.

In Frozen 2 hoort Elsa een stem en gaan de zusjes op zoek naar het spoor van hun ouders. Het koninkrijk Arendelle is in gevaar door een onverwacht kwaad. Wat is de film weer visueel prachtig en ook het verhaal is sterk. Frozen 2 is te koop bij Bol.com en te huur bij Pathé Thuis.

De Happy Feet films (6 jaar en ouder) gaan over pinguïns op de Zuidpool. Happy Feet is een pinguïn die niet zoals de andere pinguïns goed kan zingen, maar wel kan dansen. In de eerste film wordt hij daarom als buitenbeentje gezien, verlaat de groep en gaat op avontuur. Uiteindelijk overtuigt hij de andere pinguïns met zijn liefde voor dans. In de tweede film draait het om zijn zoon. De Happy Feet films zijn te koop bij Bol.com.

De Sneeuwkoningin (6 jaar en ouder) is een Disney achtig sprookje over een ijskoningin die de bevolking onderdrukt. De verschillende delen van de Sneeuwkoningin zijn te koop bij Bol.com.

Andere kinderfilms voor kerst 

Kerst speelfilms voor alle leeftijden – voor kleintjes

Casper En Emma De Film: Een Vrolijk Kerstfeest (alle leeftijden) gaat over het kinderduo dat zin heeft in een witte kerst. Ze sturen de kerstman een brief, of hij wel op bezoek komt. In de familie zijn wat spanningen die nu eenmaal bij kerst lijken te horen en Casper en Emma lossen dat op geheel eigen wijze op. De films van Casper En Emma zijn te koop bij Bol.com.

Kerst speelfilms voor alle leeftijden – voor wat grotere kinderen

In De expeditie van familie Vos gaat de familie Vos ieder jaar naar de Efteling, maar dit jaar is opa er helaas niet meer bij. Teun is bang dat dit de laatste keer is, want erg hecht zijn moeder en tante niet. Al in het gehuurde blijkt dat opa een speurtocht voor Teun heeft achtergelaten. De volwassenen geloven het niet, alleen tante Ada helpt Teun (hier meer). Te huur via Pathé Thuis en te koop via Bol.com.

In The Polar Express (alle leeftijden) gelooft een jongetje niet in het bestaan van de kerstman en reist hem per stoomtrein achterna naar de Noordpool. Dan komt hij er vanzelf achter dat wonderen bestaan. The Polar Express is te koop bij Bol.com.

How the Grinch Stole Christmas (alle leeftijden) is een film met Jim Carrey op zijn best. Een groene slechterik heeft een hekel aan kerstmis en probeert het kerstfeest te voorkomen. Aan het einde van de film ziet de Grinch toch de waarde van kerstmis in en hoe het is om lief te zijn. How the Grinch Stole Christmas is te koop bij Bol.com met Nederlandse ondertiteling.

De familie Claus (alle leeftijden) gaat over Jules, die niet van kerst houdt. Tot hij zijn opa opeens moet helpen en een geheime familietraditie ontdekt. Sterker nog, Jules moet kerstmis redden. Er zijn verschillende delen van deze Vlaams Nederlandse feelgood film bij Netflix.

De Avonturen van Kruimeltje (alle leeftijden) gaat over het zwerfjongetje Kruimeltje, dat iedere dag avonturen beleeft en de stad op zijn kop zet. Kruimeltje is als baby afgegeven bij een dame en weet niet wie zijn ouders zijn, maar hij wil heel graag zijn vader en moeder vinden. De Avonturen van Kruimeltje is te koop bij Bol.com.

Kerstfilms: meer dan 25 leuke kerst klassiekers en andere winter kinderfilms. Zoals de familie Claus op Netflix.

Kerst speelfilms voor 6 jaar en ouder

Paddington (6 jaar en ouder) heeft inmiddels twee delen. De schattige Peruviaanse beer is gefascineerd door Londen. Als hij op Paddington Station aankomt blijkt het toch allemaal wat anders te zijn dan hij denkt. Gelukkig mag hij bij de familie Brown wonen, maar een beer in een huis levert natuurlijk wel wat problemen op. Ook wonen in de grote stad blijkt wat spannender dan verwacht. De verschillende delen van Paddington zijn te koop bij Bol.com.

In Mary Poppins Returns (6 jaar en ouder) keert Nanny Mary Poppins terug naar de Banks-familie. Na een tragische gebeurtenis probeert ze het plezier en de magie terug te brengen in hun leven. Haar vriend Jack is een lantaarnopsteker die licht en leven naar de straten van Londen brengt. Te koop bij Bol.com.

Iedereen kent Annie (6 jaar en ouder) wel, over het roodharige weesmeisje, dat mag gaan logeren bij een beroemde miljardair. Voor velen is het de ultieme kerstfilm. Annie is te koop bij Bol.com met Nederlandse ondertiteling.

Kerst speelfilms voor 9 jaar en ouder

In The Christmas Chronicles (9 jaar en ouder) moeten broer en zus moeten weer eens samenwerken in plaats van ruzie maken, de oudere broer is echte puber. Nadat ze per ongeluk de slee van de Kerstman kapot maken, moeten ze alles op alles zetten kerstmis te redden, met een Kerstman die zegt waar het op staat. The Christmas Chronicles is te bekijken via Netflix, er is een nagesychroniseerde versie.

Het prachtige boek Een jongen met de naam Kerstmis is verfilmd door Netflix. En wat een fantastische film is dat, vol sprookjesachtige beelden en prachtige kleuren. Een jongen met de naam Kerstmis, gaat over de arme Nikolas. Zijn vader neemt deel aan een expeditie naar elfendorp Elfhelm en Nikolas blijft bij zijn gemene tante Carlotta. Wanneer Nikolas op zoek gaat naar zijn vader, loopt het allemaal heel anders dan verwacht (spoiler alert!). Uiteindelijk gaat Nikolas in Elfhelm wonen en groeit hij uit tot Vader Kerstmis, die de mensenkinderen cadeaus geeft. Het is een prachtig boek, waarin het geloof in hoop centraal staat. De slee van Vader Kerstmis werkt namelijk alleen als het magieniveau hoog genoeg is.

Deze film is voor kinderen vanaf 9 jaar. Ook kleine meis van 7,5 jaar keek mee, nadat we eerst het boek hadden gelezen, dat maakte het voor haar denk ik minder eng. Sowieso raad ik natuurlijk iedereen aan om het boek eerst te lezen! Lees hier meer over het boek en het volgende deel uit de serie.

Kerstfilms: leuke kerst klassiekers en andere kinderfilms voor de winter. Zoals Een jongen met de naam Kerstmis is een indrukwekkend boek en nu ook verfilmd door Netflix.

De jaarlijkse kerstseries

Jarenlang zond de NPO jaarlijks een kerstserie uit. Als je ze achter elkaar kijkt, zijn het prachtige lange kinderfilms voor kerst.

Kerstseries alle leeftijden

De kerstserie van 2020 is Rudy’s grote kerstshow. Het gaat over de kindster Rudy. Vlak voor zijn grote kerstshow wordt hij ontvoerd. De ouders van de ernstig zieke Sara hopen losgeld te krijgen. Daarmee willen ze haar behandeling betalen. Natuurlijk loopt het allemaal anders dan verwacht. Je kunt iedere avond kijken, maar meestal is er rond kerst ook een marathon uitzending.

Kerstfilms: leuke kerst klassiekers en andere kinderfilms voor de winter. De kerstserie Rudy’s grote kerstshow gaat over de kindster Rudy. Vlak voor zijn grote kerstshow wordt hij ontvoerd. De ouders van de ernstig zieke Sara hopen losgeld te krijgen. Daarmee willen ze haar behandeling betalen. Natuurlijk loopt het allemaal anders dan verwacht. Je kunt iedere avond kijken, maar meestal is er rond kerst ook een marathon uitzending.

De NPO kerstserie van 2017 is Circus Noël. Victor verblijft illegaal in Nederland met z’n moeder Maria, ze komen uit Brazilië. Als hij weer eens spijbelt ziet hij Circus Noël, dat oefent voor de grote Kerstshow. Circus Noël is te bekijken via de NPO.

De NPO kerstserie van 2016, Alleen op de Wereld, is een moderne Hollandse vertaling van de klassieker. Vondeling Remi groeit op bij Betty, tot haar man na jaren thuiskomt en Remi achterlaat bij een benzinestation. Hij wordt gevonden door Vitalis en zijn dieren en reist mee in hun oude bus. Alleen op de Wereld is te bekijken via de NPO.

De NPO kerstserie van 2015 is Sam’s Kerst. Het gaat over de 8-jarige Sam die met zijn familie verhuist van de grote stad naar een klein dorpje. Hij moet erg wennen en wordt ook niet meteen geaccepteerd. Sam’s Kerst is te bekijken via de NPO.

De NPO kerstserie van 2014 is Vrolijke Kerst, over Lucas die probeert te zorgen voor een vrolijke kerst, nadat zijn gezin opeens heel arm wordt. Vrolijke Kerst is te bekijken via de NPO.

De klassieker: kerst met Linus

De NPO kerstserie van 2013 is Kerst met Linus, dit is de ultieme schattige kerstfilm. De film gaat over de achtjarige Linus en zijn vriendjes in het Noorse dorpje Svingen. De kinderen gaan dagelijks op avontuur gaan en soms gaat de vader van Linus ook mee. Dagelijks maken de vrienden een vakje van de adventskalender open, maar bij Linus zit er niks in, een mysterie. Met de 24 afleveringen kun je aftellen tot kerstmis, of gewoon alles in een keer kijken. Soms is Kerst met Linus te bekijken bij de NPO, wij hebben de dvd gekocht bij Bol.com.

Kerstseries 6 jaar en ouder

De NPO kerstserie van 2018 is GIPS. Als het zusje van Fitz met kerst in het ziekenhuis ligt, zitten haar net gescheiden ouders opeens gedwongen bij elkaar. Boos vlucht Fitz het ziekenhuis in. Ze ontmoet nieuwe vrienden, wordt verliefd, maakt avonturen mee en gaat uiteindelijk anders naar haar eigen leven kijken. GIPS is te bekijken via de NPO, maar op dit moment alleen nog tegen betaling.

Kerstseries 9 jaar en ouder

De kerstserie van 2019 is Remy & Juliyat. In een klein dorp komt een AZC en niet iedereen is daar blij mee. Ze denken dat het plaatsje het niet aan kan en zijn bang voor onveiligheid. De bewoners van het AZC wantrouwen juist de dorpelingen en voelen zich niet welkom. In dit decor worden Remy & Juliyat de moderne versie van Romeo & Julia. Veel van de oude kerstseries van de NPO kun je nog gewoon kijken op Uitzending Gemist.

Kerstfilms: leuke kerst klassiekers en andere kinderfilms voor de winter. Kerst met Linus, dit is de ultieme schattige kerstfilm. De film gaat over de achtjarige Linus en zijn vriendjes in het Noorse dorpje Svingen.

Verder lezen

Op Leuk Met Kids vind je naast kinderfilms nog veel meer leuke ideeën voor kerst: ideeën voor het kerstdiner thuis en op school, de mooiste kindvriendelijke kerstbomen en kersthangers, boekentips, tips voor TV en YouTube, heel veel DIY en knutselideeën, leuke uitjes in de kerstvakantie en nog heel veel meer. Daarnaast delen we op Instagram veel leuke ideeën voor kerst.

Kerstfilms: leuke kerst klassiekers en andere kinderfilms voor de winter. Zoals Een jongen met de naam Kerstmis is een indrukwekkend boek en nu ook verfilmd door Netflix.

Mis jij in dit overzicht nog toffe kinderfilms voor kerst? We horen graag jouw favoriete kinderfilms voor kerst via info [at] leukmetkids.nl.

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids