Kerstfilms: nieuwe kinderfilms in de bios én de kerst klassiekers voor thuis

De leukste kinderfilms voor deze kerst

Kerst is echt zo’n periode om lekker veel films te kijken. Deze kerstvakantie zijn er leuke kinderfilms in de bios en ook thuis kun je heel veel mooie films over kerst en de winter kijken. Dennis zet de leukste kinderfilms voor deze kerst op een rijtje.

Bij alle deze films zet ik de officiële Kijkwijzer leeftijdsinschatting, dit blijft een inschatting. Sommige films voor alle leeftijden kunnen voor peuters en kleuters nog steeds best een beetje spannend zijn, terwijl sommige 6 plus films voor kleintjes al hartstikke leuk zijn.

Ik ben een echte filmfanaat, maar kreeg ook tips van de andere bloggers en op op social media deelden lezers hun tips. Al met al is het dus een heel uitgebreid overzicht geworden. Veel plezier met deze kinderfilms voor kerst!

Inhoud

? Bioscoop: films deze kerstvakantie

⭐ Thuis: animatiefilms kerst en winter

? Thuis: andere kinderfilms voor kerst

⭐ Thuis: de jaarlijkse kerstseries

De leukste kinderfilms voor deze kerst

De leukste kinderfilms voor deze kerst

Films in de bioscoop deze kerstvakantie

Deze kerst zijn er weer heel veel mooie films in de bioscoop. Alle ogen zijn natuurlijk gericht op Frozen 2, maar er zijn er nog veel meer. Wij bekeken er alvast een paar!

Frozen 2

Kleine meis vroeg al meer dan een jaar wanneer Frozen 2 (6 jaar en ouder) nou eindelijk in de bios zou zijn, dus van uitstellen tot de kerstvakantie was bij ons geen sprake. Als Elsa een stem hoort, gaan de zusjes op zoek naar het spoor van hun ouders. Het koninkrijk Arendelle is in gevaar door een onverwacht kwaad. Wat is de film weer visueel prachtig en ook het verhaal is sterk. Wel een beetje spannend, dochterlief van 5,5 jaar zat bijna de hele film op mijn schoot. Maar ze vond de film toch heel mooi. Wij gingen naar de 2D film, ik kan me voorstellen dat 3D heel gaaf is, maar voor kleintjes te eng. Maar goed, echt een aanrader, ook voor jongens, aldus onze klein man. Kleine meis kan de muziek van Frozen 2 al meezingen, want die kun je op Spotify terugluisteren.

Buurman & Buurman Experimenten er op los! 

In Buurman & Buurman Experimenten er op los! (alle leeftijden) klussen de buurmannen meer dan ooit. De film bestaat uit de bekende grappige losse filmpjes, duurt een uur en is totaal niet eng. Het is daardoor een ideale film voor het hele gezin. Ik bekeek de film met twee jongens van acht en twee meisjes van vijf, allemaal moesten ze heel veel schaterlachen. Dit keer proberen de buurmannen alles te automatiseren. Het sneeuwt popcorn, pannenkoeken vliegen in het rond en ook de buurmannen zelf gaan de lucht in. Toen ik de kids vroeg wat ze het allerleukste vonden, noemden ze de zelfgemaakte wasstraat en de drones. Want ja, de film speelt dan wel in het bekende traditionele decor, maar hij is wel degelijk nieuw!

De Grote Boze Vos

De makers van Ernest & Célestine produceerden weer een hele schattige film die speelt op het Franse platteland. De Grote Boze Vos (alle leeftijden) is een film met drie grappige verhalen, ideaal voor de beperkte concentratie van kleintjes dus. In het eerste verhaaltje kan de ooievaar de baby niet bezorgen, dus gaan het varken, het konijn en de eend op pad. Dit leidt natuurlijk tot een hilarische tocht. In het tweede verhaaltje wil de vos de kuikens opeten als ze uit het ei kruipen, maar dan denken ze opeens dat de vos hun moeder is. Deze kuikens met vossenstreken blijken heel ingewikkeld voor de vos. Tot slot moeten het varken, het konijn en de eend kerstmis redden. Ook dat gaat niet zonder slag of stoot. Het is echt zo’n schattige tekenfilm met prachtige pastelkleurige tekeningen en onze kinderen vonden de film beide heel heel grappig.

nog meer films voor deze kerst

Daarnaast zijn er nog meer films in de bios deze kerst.

Alle leeftijden: Shaun Het Schaap Het Ruimteschaap en Mees Kees in de Wolken.

6 jaar en ouder: Trouble, Willy op de Onbekende planeet, Everest: De Jonge Yeti, Ailo Het Dappere Rendier, The Adams Family, De beroemde bereninvasie van Sicilië, Whitestar en Spionnengeheimen (25 december).

Animatiefilms over kerst en de winter

animatiefilms voor Alle leeftijden

Rita & Krokodil deel 3 (alle leeftijden) speelt in de winter. Het is een schattige tekenfilm voor peuters en kleuters, over de vierjarige Rita en haar (denkbeeldige) vriend Krokodil. De enthousiaste kleuter Rita is onafscheidelijk van Krokodil, die altijd honger heeft en niet praat maar wel altijd een oplossing heeft voor Rita. Dit keer gaat het duo skiën, op kasteelbezoek, eendjes voeren, in de tuin van oma een high tea organiseren, zich verkleden met Halloween, het croquetspel proberen onder de knie te krijgen, prinses en koning spelen, kerstkoekjes bakken en samen oud & nieuw vieren. Maud schreef een review van Rita en Krokodil. Allen drie de delen zijn te koop bij Bol.com.

In Buurman & Buurman Winterpret (alle leeftijden) beleven de buurmannen dit keer hun avonturen in de sneeuw, met kerst en oud en nieuw. De film bestaat uit de bekende korte losse filmpjes en is totaal niet eng, waardoor het een ideale film is om met een kleuter heen te gaan, of met het hele gezin. Maud schreef een review van Buurman & Buurman Winterpret. De dvd is te koop bij Bol.com.

Paw Patrol – Pups Redden Kerstmis (alle leeftijden) bevat zes avonturen, de pups repareren de slee van de Kerstman, brengen pinguïns terug naar hun ijskoude huis, helpen Everest een handje bij reddingen in de sneeuw en nog meer. Paw Patrol is te koop bij Bol.com.

Er zijn meerdere kerstverhalen van Mickey (alle leeftijden), waarin hij en zijn vriendjes de kerstvakantie beleven. In een van de films is Oom Dagobert bijvoorbeeld Ebenezer Scrooge. De verschillende kerstverhalen van Mickey zijn te koop bij Bol.com.

animatiefilms voor 6 jaar en ouder – kerst

In de Ice Age films (6 jaar en ouder) probeert een mammoet samen met zijn vrienden te overleven in de ijstijd, daar beleven ze allerlei avonturen, maken nieuwe vrienden en overwinnen slechteriken. Er is ook een speciale Ice Age Christmas Special. Te koop bij Bol.com.

Shrek (6 jaar en ouder) gaat over een chagrijnige Oger die een prinses redt en er uiteindelijk mee trouwt en kinderen krijgt. In Kerst met Shrek viert hij kerst met zijn familie en zijn vrienden, maar dat is voor hem nieuw, omdat hij altijd alleen was. Kerst met Shrek is te koop bij Bol.com.

Het jonge rendier Niko (6 jaar en ouder) is een buitenbeentje. Zijn moeder vertelt hem dat zijn vader bij de vliegende brigade zit van de kerstman. Niko trekt samen met zijn vriend Julius, een vliegende eekhoorn, en de kleine marter Wilma naar de berg van de kerstman op zoek naar zijn vader. De verschillende films van Niko zijn te koop bij Bol.com.

De Pinguïns Van Madagascar (6 jaar en ouder) zijn de succesvolle spin-offs van de populaire Madagascar films, die specifiek over de pinguïns gaan. In Kerst Met De Pinguïns maakt ook Koning Julien weer zijn opwachting, met de nodige dans en zang. De films van de Pinguïns Van Madagascar zijn de koop bij Bol.com.

In het Amerikaanse sprookje De Vijf Legendes (6 jaar en ouder) gaan de Kerstman, de Paashaas, Klaas Vaak, de Tandenfee en winterkoning Jack Frost samen de strijd aan met de boosaardige Pitch die de dromen en fantasie van alle kinderen wil stelen. Beetje spannend, maar mooi gemaakt en met een goede boodschap. De Vijf Legendes is te koop bij Bol.com.

animatiefilms voor 6 jaar en ouder – winter 

In Frozen (6 jaar en ouder) laat prinses Elsa alles wat ze aanraakt veranderen in ijs, inclusief haar zusje Anna. Ze moet daarom in een apart deel van het paleis leven en de deuren van het paleis gaan op slot, wat ze ook volhoudt als haar ouders overlijden. Als ze volwassen is gaan de deuren open, maar het gaat dan meteen mis en het hele koninkrijk verandert in ijs. Elsa vlucht, maar Anna gaat achter haar aan om haar terug te halen. Frozen is te koop bij Bol.com.

De Happy Feet films (6 jaar en ouder) gaan over pinguïns op de Zuidpool. Happy Feet is een pinguïn die niet zoals de andere pinguïns goed kan zingen, maar wel kan dansen. In de eerste film wordt hij daarom als buitenbeentje gezien, verlaat de groep en gaat op avontuur. Uiteindelijk overtuigt hij de andere pinguïns met zijn liefde voor dans. In de tweede film draait het om zijn zoon. De Happy Feet films zijn te koop bij Bol.com.

De Sneeuwkoningin (6 jaar en ouder) is een Disney achtig sprookje over een ijskoningin die de bevolking onderdrukt. De verschillende delen van de Sneeuwkoningin zijn te koop bij Bol.com.

Andere kinderfilms voor kerst 

speelfilms voor Alle leeftijden

Casper En Emma De Film: Een Vrolijk Kerstfeest (alle leeftijden) gaat over het kinderduo dat zin heeft in een witte kerst. Ze sturen de kerstman een brief, of hij wel op bezoek komt. In de familie zijn wat spanningen die nu eenmaal bij kerst lijken te horen en Casper en Emma lossen dat op geheel eigen wijze op. De films van Casper En Emma zijn te koop bij Bol.com.

De Avonturen van Kruimeltje (alle leeftijden) gaat over het zwerfjongetje Kruimeltje, dat iedere dag avonturen beleeft en de stad op zijn kop zet. Kruimeltje is als baby afgegeven bij een dame en weet niet wie zijn ouders zijn, maar hij wil heel graag zijn vader en moeder vinden. De Avonturen van Kruimeltje is te bekijken via de NPO en te koop bij Bol.com.

In The Polar Express (alle leeftijden) gelooft een jongetje niet in het bestaan van de kerstman en reist hem per stoomtrein achterna naar de Noordpool. Dan komt hij er vanzelf achter dat wonderen bestaan. The Polar Express is te koop bij Bol.com.

De Zoete Zusjes spelen Home Alone na. Het is heel knullig gemaakt, maar juist daarom smullen kinderen ervan. De Zoete Zusjes is te kijken op YouTube.

How the Grinch Stole Christmas (alle leeftijden) is een film met Jim Carrey op zijn best. Een groene slechterik heeft een hekel aan kerstmis en probeert het kerstfeest te voorkomen. Aan het einde van de film ziet de Grinch toch de waarde van kerstmis in en hoe het is om lief te zijn. How the Grinch Stole Christmas is te koop bij Bol.com met Nederlandse ondertiteling.

speelfilms voor 6 jaar en ouder

The Grinch is van de makers van de Minions (6 jaar en ouder). In deze animatiefilm heeft een groene slechterik een hekel aan kerstmis en probeert het kerstfeest te voorkomen door het kerstfeest te stelen. Hij wordt op andere gedachten gebracht door een vrolijk meisje dat gek is op kerst. Aan het einde van de film ziet de Grinch toch de waarde van kerstmis in en hoe het is om lief te zijn. Te koop bij Bol.com.

Iedereen kent Annie (6 jaar en ouder) wel, over het roodharige weesmeisje, dat mag gaan logeren bij een beroemde miljardair. Voor velen is het de ultieme kerstfilm. Annie is te koop bij Bol.com met Nederlandse ondertiteling.

Paddington (6 jaar en ouder) heeft inmiddels twee delen. De schattige Peruviaanse beer is gefascineerd door Londen. Als hij op Paddington Station aankomt blijkt het toch allemaal wat anders te zijn dan hij denkt. Gelukkig mag hij bij de familie Brown wonen, maar een beer in een huis levert natuurlijk wel wat problemen op. Ook wonen in de grote stad blijkt wat spannender dan verwacht. De verschillende delen van Paddington zijn te koop bij Bol.com.

In Mary Poppins Returns (6 jaar en ouder) keert Nanny Mary Poppins terug naar de Banks-familie. Na een tragische gebeurtenis probeert ze het plezier en de magie terug te brengen in hun leven. Haar vriend Jack is een lantaarnopsteker die licht en leven naar de straten van Londen brengt. Te koop bij Bol.com.

speelfilms voor 9 jaar en ouder

In The Christmas Chronicles (9 jaar en ouder) moeten broer en zus moeten weer eens samenwerken in plaats van ruzie maken, de oudere broer is echte puber. Nadat ze per ongeluk de slee van de Kerstman kapot maken, moeten ze alles op alles zetten kerstmis te redden, met een Kerstman die zegt waar het op staat. The Christmas Chronicles is te bekijken via Netflix, er is een nagesychroniseerde versie.

De jaarlijkse kerstseries

De NPO zendt jaarlijks vanaf 6 december een kerstserie uit. De kerstserie van 2019 is Remy & Juliyat (9 jaar en ouder), vanaf 6 december is hij iedere dag te zien op NPO 3. In een klein dorp komt een AZC en niet iedereen is daar blij mee. Ze zijn bang dat het plaatje het niet aan kan en zijn bang voor onveiligheid. De bewoners van het AZC wantrouwen juist de dorpelingen en voelen zich niet welkom. In dit decor worden Remy & Juliyat de moderne versie van Romeo & Julia. Veel van de oude kerstseries van de NPO kun je nog gewoon kijken op Uitzending Gemist.

kerstseries alle leeftijden

De NPO kerstserie van 2017 is Circus Noël (alle leeftijden). Victor verblijft illegaal in Nederland met z’n moeder Maria, ze komen uit Brazilië. Als hij weer eens spijbelt ziet hij Circus Noël, dat oefent voor de grote Kerstshow. Circus Noël is te bekijken via de NPO.

De NPO kerstserie van 2016, Alleen op de Wereld (alle leeftijden), is een moderne Hollandse vertaling van de klassieker. Vondeling Remi groeit op bij Betty, tot haar man na jaren thuiskomt en Remi achterlaat bij een benzinestation. Hij wordt gevonden door Vitalis en zijn dieren en reist mee in hun oude bus. Alleen op de Wereld is te bekijken via de NPO.

De NPO kerstserie van 2015 is Sam’s Kerst (alle leeftijden). Het gaat over de 8-jarige Sam die met zijn familie verhuist van de grote stad naar een klein dorpje. Hij moet erg wennen en wordt ook niet meteen geaccepteerd. Sam’s Kerst is te bekijken via de NPO.

De NPO kerstserie van 2014 is Vrolijke Kerst (alle leeftijden), over Lucas die probeert te zorgen voor een vrolijke kerst, nadat zijn gezin opeens heel arm wordt. Vrolijke Kerst is te bekijken via de NPO.

De NPO kerstserie van 2013 is Kerst met Linus (alle leeftijden), dit is de ultieme schattige kerstfilm. De film gaat over de achtjarige Linus en zijn vriendjes in het Noorse dorpje Svingen. De kinderen gaan dagelijks op avontuur gaan en soms gaat de vader van Linus ook mee. Dagelijks maken de vrienden een vakje van de adventskalender open, maar bij Linus zit er niks in, een mysterie. Met de 24 afleveringen kun je aftellen tot kerstmis, of gewoon alles in een keer kijken. Wij hebben Kerst met Linus gekocht bij Bol.com.

kerstseries 6 jaar en ouder

De NPO kerstserie van 2018 is GIPS (6 jaar en ouder). Als het zusje van Fitz met kerst in het ziekenhuis ligt, zitten haar net gescheiden ouders opeens gedwongen bij elkaar. Boos vlucht Fitz het ziekenhuis in. Ze ontmoet nieuwe vrienden, wordt verliefd, maakt avonturen mee en gaat uiteindelijk anders naar haar eigen leven kijken. GIPS is te bekijken via de NPO, maar op dit moment alleen nog tegen betaling.

Verder lezen

Op Leuk Met Kids vind je nog veel meer leuke ideeën voor kerst: ideeën voor het kerstdiner thuis en op school, de mooiste kindvriendelijke kerstbomen en kersthangers, boekentips, tips voor TV en YouTube, heel veel DIY en knutselideeën, leuke uitjes in de kerstvakantie en nog heel veel meer, snel verder lezen dus!

Mis jij in dit overzicht nog toffe kinderfilms voor kerst? We horen het graag via info [at] leukmetkids.nl.

Heb je de nieuwe Leuke Update al gezien? Hij staat weer bomvol nieuwtjes, ideeën, musthaves en uitjes voor kids. Maar dit keer ook heel veel tips voor het nieuwe schooljaar! De Leuke Update