De leukste kinderboeken over kerst

De leukste kinderboeken over kerst

Kinderen vinden de feestdagen super gezellig. En met een kinderboek kun je er ook nog over lezen – en uitleggen waar kerst nou eigenlijk over gaat. Ik zette de leukste kinderboeken over kerst op een rijtje, voor peuters, kleuters en schoolkinderen.

De leukste kinderboeken over kerst

Kerstmis van Dick Bruna

Dit is natuurlijk dé klassieker. In voor ieder kind aansprekende tekeningen (want in de stijl van Nijntje) wordt het traditionele kerstverhaal van Christus verteld. Dit boek is uitgegeven door Mercis Publishing. Wij hebben een versie van 40 jaar oud, maar het boek is nog steeds te koop bij Bol.com en Bruna.

De leukste kinderboeken over kerst

Het boompje in het bos

Dit is een op en top kerstverhaal. Het gaat over een boompje dat als zaadje dacht dat het een enorme boom zou worden, maar dat pakt anders uit. Hij is klein en een beetje scheef. Hij voelt zich een boom van niks. Een boompje met een minderwaardigheidscomplex… hoe moet dat verder? Als kerstmis nadert komen de mensen in het bos kerstbomen uitzoeken. Het arme boompje wordt niet gekozen. Op dat punt gekomen, hebben mijn dochters en ik zo’n medelijden met het boompje, dat het maar goed is dat op de volgende bladzijde hoop begint te gloren. Uiteindelijk (spoiler) komt het meer dan goed en kan het boompje zijn wat het altijd al wilde zijn: een boompje in het bos. Wij gloeien van binnen met hem mee. Corrien vertelt er hier meer over, het is uitgeven door Christofoor en te koop bij Bol.com.

Het boompje in het bos van Yuval Zommer

Kerstfeest met Kikker

In dit boek van Max Velthuijs beleven Kikker en zijn vrienden de gezellige kerstperiode. Het sneeuwt, ze schaatsen, maken lekkere dingen en eten die samen op. Dit vrolijke kartonboek is uitgegeven door Leopold en onder meer te koop bij Bol.com.

De leukste kinderboeken over kerst

Het vrolijke kerstvoorleesboek

Dit boek van Ron Schroder en Marianne Busser is een boek met allerlei verschillende verhaaltjes in kerstsfeer, van verhalen over feest op school tot het traditionele kerstverhaal. Het boek is uitgegeven door van Holkema & Warendorf en te koop bij onder meer Bol.com.

De leukste kinderboeken over kerst

Het wonderlijke winterboek 

Het wonderlijke winterboek is een verzameling voorleesverhalen in winterthema. Sinterklaas, kerst, ijs en andere winterige dingen. Dit boek is een combinatie van nieuwe verhalen en een aantal verhalen die al eerder in boeken verschenen. Van bekende en minder bekende schrijvers. Handig, je hebt voor Sinterklaas en kerst meteen een aantal verhalen die je erbij kan pakken als het weer zover is. En na kerst ga je gewoon verder met de verhalen over sneeuw en ijs. Corrien vertelt er hier meer over, het is uitgeven door Moon en te koop bij Bol.com.

Het wonderlijke winterboek van Marianne Busser, Lisa Manuels en Philip Hopman

Jip en Janneke december

In dit boek van Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp beleven de twee vriendjes Sinterklaas, Kerstmis en Oud en Nieuw, ideaal om je kind het idee achter de feestdagen te leren kennen en het is jeugdsentiment voor papa en mama. Dit boek is uitgegeven door Querido en alleen nog tweedehands te koop Bol.com.

De leukste kinderboeken over kerst

De Kleine Kerstman

Dit boek van Anu Stohner en Henrike Wilson is een heel groot boek en alleen al dat formaat maakt het een succes bij ons (er is trouwens ook een kleine versie van). De kleine kerstman is het hele jaar bezig met de voorbereiding van kerst, maar op het moment suprême mag hij telkens niet mee om de kindjes cadeaus te geven, omdat hij te klein is. Dan ontdekt hij dat de dieren vlakbij in het bos ook graag een kerstman op bezoek zouden willen hebben en vanaf dat moment is hij hun dierenkerstman. Dit mooie prentenboek is uitgegeven door Lemniscaat en onder meer te koop bij Bol.com.

De leukste kinderboeken over kerst

Lotta versiert een kerstboom

Dit prachtige boek van Astrid Lindgren gaat over een klein meisje dat tegen haar grote broer en zus moet opboksen, maar dit jaar de kerst redt door voor een kerstboom te zorgen, terwijl ze allemaal uitverkocht zijn. Dit is een boek met vrij veel tekst en daarom leuk voor kleuters en jonge schoolkinderen. Ik schreef er een review over, het is uitgegeven door Ploegsma en onder meer te koop bij Bol.com.

Boekentip kerst: Lotta versiert een kerstboom

Dikkie Dik viert kerstmis

Dikkie Dik en zijn vrienden de kerstboom erg leuk in dit boek van Jet Boeke. Maar als ze van de kransjes snoepen en er in klimmen wordt het wel een beetje een bende. Dit boek is uitgegeven door Gottmer en alleen nog tweedehands te koop, onder meer bij Bol.com.

Dikkie Dik viert kerstmis

Kerstmis met Barbapapa

In dit boek van Annette Tison en Talus Taylor zoekt Barbapapa een kerstboom in het bos, maar als hij een boom omhakt hebben de dieren geen huis meer. Dan vormt hij zichzelf gewoon om tot kerstboom. Dit boek is uitgegeven door Gottmer en alleen nog tweedehands te koop, bijvoorbeeld bij Bol.com.

Kerstmis met Barbapapa

Wat zijn jullie favoriete kinderboeken over kerst?

Verder lezen

Naast kinderboeken over kerst, vind je op Leuk Met Kids nog veel meer leuke ideeën voor kerst: ideeën voor het kerstdiner thuis en op school, de mooiste kindvriendelijke kerstbomen en kersthangers, boekentips, tips voor TV en YouTube, heel veel DIY en knutselideeën, leuke uitjes in de kerstvakantie en nog heel veel meer, snel verder lezen dus!

 

 

Heb je de nieuwe Leuke Update al gezien? Hij staat weer bomvol nieuwtjes, ideeën, musthaves en uitjes voor kids. Maar dit keer ook heel veel tips voor het nieuwe schooljaar! De Leuke Update