De leukste kinderboeken over kerst

De leukste kinderboeken over kerst

Kinderen vinden de feestdagen super gezellig. En met een kinderboek kun je er ook nog over lezen – en uitleggen waar kerst nou eigenlijk over gaat. Ik zette de leukste kinderboeken over kerst op een rijtje, voor peuters, kleuters en schoolkinderen.

Kies een kerstboom

Alleen die fantastische popup kerstboom is al voldoende reden om dit boekje te willen hebben. Toen kleine meis de popup kerstboom zag begonnen haar ogen letterlijk te stralen. Maar ook de rest van de illustraties is prachtig en het verhaal heel schattig. Op rijm lees je over het uitzoeken van de boom in het bos. En natuurlijk over het daarna versieren van de boom.

Het prentenboek is leuk voor kinderen vanaf een jaar of 3. Maar het is ook al vrij snel zelf te lezen, ook door de rijmende zinnen. Op een enkel moeilijk woord na kon dochterlief het zelf lezen. Ik zou zeggen dat het ongeveer AVI E3 niveau is. Het boek is uitgegeven door Baekens Books. Je koopt het bij je lokale boekhandel, of bijvoorbeeld bij Bol.com.

De leukste kinderboeken over kerst - Kies een kerstboom

Kies een kerstboom

Pippi en de dansende kerstboom

Zo’n mooi verhaal: het manuscript voor Pippi en de dansende kerstboom werd pas recent ontdekt, ergens in een bibliotheek in Stockhold. Astrid Lindgren moeten we al bijna twintig jaar missen, maar er is dus toch nog een nieuw boek van Pippi Langkous!

De kinderen Pelle, Bosse en Inga zijn alleen deze kerst, heel verdrietig. Totdat Pippi de trap op komt, met schimmel witje en aapje Meneer Nilsson. Oh ja en een kerstboom op haar hoofd. En ook nog cadeautjes. Zo wordt het toch nog het vrolijkste kerstfeest ooit.

Pippi en de dansende kerstboom is voor kinderen vanaf 4 jaar. Het boek is uitgegeven door Ploegsma en online te vinden bij Kinderboeken.nl en bij Bol.com.

De leukste kinderboeken over kerst - Pippi en de dansende kerstboom - Pippi Langkous

Pippi en de dansende kerstboom - Pippi Langkous

Grote verwachtingen van Charles Dickens

Bij kerst hoort Dickens! Grote Verwachtingen gaat weliswaar niet over kerst, maar past wel helemaal in de sfeer van kerst. In dit boek is de klassieker vertaald als comic book. Houden je kinderen niet zo van lezen, dan zijn dit soort boeken vol plaatjes de manier om ze toch te laten lezen. En in dit geval ook nog een goede manier om een klassieker te leren kennen.

Weesjongen Pip groeit op bij zijn gemene tante en haar lieve man smid Joe. Terwijl het Engelse platteland grauw en arm is, zit Londen vol klassenverschillen, zoals je dat van Dickens gewend bent. Het boek lijkt een aaneenschakeling van bizarre wendingen van het lot van Pip, die uiteindelijk allemaal met elkaar te maken blijken hebben. In verhalen vol griezelige en gekke dingen, groeit Pip uiteindelijk op tot een keurige jongeman. Maar niet voordat hij eerst allerlei avonturen beleefd heeft. Oh ja en kansloos verliefd wordt, wat uiteindelijk toch nog goed komt.

Kleine man (9 jaar) is heel enthousiast over het boek. Het staat vol grapjes, leuke feitjes en geinige plaatjes, daar houd hij van. Maar hij houdt ook van geschiedenis, en daar leer je met dit boek natuurlijk op een speelse manier over. Toch vond hij het boek ook best wel ingewikkeld. En ik moet zeggen, soms gaat het verhaal erg snel. Maar dat is dan een goede reden om het boek volgende kerst gewoon weer te lezen! En in de tussentijd gaan we op zoek naar meer Dickens, te beginnen met de verschillende versies van A Christmas Carol op Netflix.

Grote verwachtingen is voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. Het boek is uitgegeven door Lannoo en online te koop bij Bol.com.

De leukste kinderboeken over kerst - Grote verwachtingen in comic book of stripboek

Grote verwachtingen van Charles Dickens in comic book of stripboek

Het boompje in het bos

Dit is een op en top kerstverhaal. Het gaat over een boompje dat als zaadje dacht dat het een enorme boom zou worden, maar dat pakt anders uit. Hij is klein en een beetje scheef. Hij voelt zich een boom van niks. Een boompje met een minderwaardigheidscomplex… hoe moet dat verder?

Als kerstmis nadert komen de mensen in het bos kerstbomen uitzoeken. Het arme boompje wordt niet gekozen. Op dat punt gekomen, hebben mijn dochters en ik zo’n medelijden met het boompje, dat het maar goed is dat op de volgende bladzijde hoop begint te gloren. Uiteindelijk (spoiler) komt het meer dan goed en kan het boompje zijn wat het altijd al wilde zijn: een boompje in het bos. Wij gloeien van binnen met hem mee.

Het Boompje in het Bos is voor kinderen vanaf 3 jaar. Corrien vertelt er hier meer over, het is uitgeven door Christofoor en te koop bij Bol.com.

De leukste kinderboeken over kerst - Het boompje in het bos van Yuval Zommer

Het boompje in het bos van Yuval Zommer

Het wonderlijke winterboek

Het wonderlijke winterboek is een verzameling voorleesverhalen in winterthema. Sinterklaas, kerst, ijs en andere winterige dingen. Dit boek is een combinatie van nieuwe verhalen en een aantal verhalen die al eerder in boeken verschenen. Van bekende en minder bekende schrijvers. Handig, je hebt voor Sinterklaas en kerst meteen een aantal verhalen die je erbij kan pakken als het weer zover is. En na kerst ga je gewoon verder met de verhalen over sneeuw en ijs.

Het Wonderlijke Winterboek is voor kinderen vanaf 4 jaar. Corrien vertelt er hier meer over, het is uitgeven door Moon en te koop bij Bol.com.

De leukste kinderboeken over kerst - Het wonderlijke winterboek van Marianne Busser, Lisa Manuels en Philip Hopman

Het wonderlijke winterboek van Marianne Busser, Lisa Manuels en Philip Hopman

Dikkie Dik viert kerstmis

Dikkie Dik en zijn vrienden de kerstboom erg leuk in dit boek van Jet Boeke. Maar als ze van de kransjes snoepen en er in klimmen wordt het wel een beetje een bende. Een heerlijk boek voor kleintjes vanaf 2 jaar. Dit boek is uitgegeven door Gottmer en te koop bij Bol.com.

De leukste kinderboeken over kerst - Dikkie Dik viert kerstmis

Dikkie Dik viert kerstmis

Het vrolijke kerstvoorleesboek

Dit boek van Ron Schroder en Marianne Busser is een boek met allerlei verschillende verhaaltjes in kerstsfeer, van verhalen over feest op school tot het traditionele kerstverhaal. Het vrolijke kerst voorleesboek is voor kinderen vanaf 3 jaar. Dit boek is uitgegeven door van Holkema & Warendorf, inmiddels is er een nieuwe uitgave te koop bij Bol.com.

De leukste kinderboeken over kerst - Het vrolijke kerst voorleesboek

Het vrolijke kerst voorleesboek

Kerstmis van Dick Bruna

Dit is natuurlijk dé klassieker. In voor ieder kind aansprekende tekeningen – want in de stijl van Nijntje – wordt het traditionele kerstverhaal van Christus verteld. Kerstmis is voor kleintjes vanaf 2 jaar. Dit boek is uitgegeven door Mercis Publishing. Wij hebben een versie van 40 jaar oud, maar het boek is nog steeds te koop bij Bol.com en Bruna.

De leukste kinderboeken over kerst - Kerstmis van Dick Bruna

Kerstmis van Dick Bruna

Wat zijn jullie favoriete kinderboeken over kerst?

Verder lezen

Naast kinderboeken over kerst, vind je op Leuk Met Kids nog veel meer leuke ideeën voor kerst. Tips voor het kerstdiner thuis en op school, de mooiste kindvriendelijke kerstbomen en kersthangers, boekentips, kerstfilms, tips voor TV en YouTube, heel veel DIY en knutselideeën, leuke uitjes in de kerstvakantie en nog heel veel meer, snel verder lezen dus!

De leukste kinderboeken over kerst

Heb je onze zomervakantie tips al gezien? Heel veel leuke tips, voor thuis en op vakantie. zomervakantie tips