Mooie Sint Maarten lampion of lantaarn knutselen: heel veel ideeën
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Door Maud op 23-10-2022
Op 11 november is het weer Sint Maarten, in sommige delen van het land breed gevierd, in andere delen totaal onbekend. Kinderen gaan zingend met lantaarns of lampionnen langs de deuren en krijgen snoep of fruit. Daarom vind je in dit artikel allerlei verschillende lantaarns, om mee te nemen of om neer te zetten voor het huis, in de tuin of op het balkon.
In dit artikel vind je ideeën voor een Sint Maarten lampion voor alle leeftijden. Makkelijke lampions voor peuters en kleuters, maar ook moeilijker lampions voor kinderen in groep 7 en 8. Met veel dank aan de créche en school, waar ze bijna ieder jaar weer een creatieve lampion knutselen met Sint Maarten. Maar ook thuis vinden we het heel gezellig om samen een mooie lantaarn te maken.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan ontvang je af en toe nieuwe tips

Dit heb je nodig om een Sint Maarten lampion te knutselen
Gekleurd papier voor een lampion
Om een Sint Maarten lampion te knutselen, heb je natuurlijk gekleurd papier nodig. Bij voorkeur wat dikker papier. Clairefontaine bij Bol.com heeft mooi dik en dun papier. Ook bij I love speelgoed en Pipoos vind je allerlei soorten gekleurd papier.
Crêpepapier koop je bij Pipoos en bij Bol.com. Vliegerpapier is van dat doorzichtige papier, te koop bij Pipoos en bij Bol.com. Vouwblaadjes en vlechtstroken vind je bij Pipoos. Echt mooi origami papier vind je bij I love speelgoed, bij Pipoos en bij Bol.com.
Verf om een lampion te knutselen
Een fijne plakkaatverf is van Djeco bij I love speelgoed. Ook handig is de afwasbare verf van Crayola bij Bol.com. De waterverf die we gebruiken is van Djeco, met mooie intense kleuren, te koop bij I love speelgoed. Voor grotere kinderen is ecoline erg leuk om mee te werken, bij Bol.com.
Met permanent stiften kun je op allerlei materialen tekenen. Denk bijvoorbeeld aan plastic, glas en schelpen. We hebben zelf de dunne permanentstiften van Staedler bij Bol.com en de dikke permanentstiften van Edding bij Bol.com.
Ook leuk om mee te versieren: masking tape. Mooi tape vind je bij I love speelgoed. Bij Bol.com vind je ook merken als MT, Studio Stationary en Scotch.
Het hengsel van de lampion
Het hengsel van de lampion maken we vaak van chenilledraad oftewel pijpenragers (bij Pipoos en bij Bol.com). Om dit te bevestigen maken we een gaatje aan twee kanten van de bovenkant. Daarvoor kun je de plek rondom het gaatje het beste een beetje verstevigen met extra karton. Het (fiets)lampje maken we ook vast aan deze chenilledraad, dan heb je geen stokje nodig. Als je de lampion niet meer gebruikt kun je het chenilledraad weer terug stoppen bij de knutselspullen.
Het lampje in de lampion
Er zijn lampionstokjes waar een lampje aan zit (bijvoorbeeld bij Bol.com), maar ik vind de kwaliteit vaak tegenvallen. Wij gebruiken fietslampjes van de Hema, dat is ook gelijk een mooi moment om te checken of we nog werkende fietslampjes hebben. In plaats van een stokje maken we zoals hierboven beschreven een touwtje of chenilledraad als handvat aan de lampion. Je kunt ook zelf een stokje van bamboe maken.

Sint Maarten lampion knutselen van papier
Deze ster is leuk om te gebruiken met Sint Maarten. Maar hij kan ook gezellig in huis blijven hangen tot ver na kerst. Deze lampion is wat moeilijker, ik knutselde hem met mijn dochter in groep 4. Om de lampion zelf te maken moeten kinderen wat ouder zijn. Voor sommige kinderen is dat groep 5 of 6, voor anderen is dat in groep 7 of 8 als tieners.
De basis van de ster is bruin inpakpapier (Bol.com). Om deze lampion met Sint Maarten ook buiten te kunnen gebruiken, hebben we hem bewerkt met mod podge (Bol.com). Dat is een soort lijm die een beschermend laagje over de lampion zet. Lees hier hoe we deze ster lampion hebben gemaakt.

Super veel kleur krijg je door een groot vel te kleuren met ecoline (Bol.com). De kids gingen er op school als kleuters in groep 1 en 2 mee aan de slag. Het idee voor deze Sint Maarten lampion is dan ook heel simpel. Als het droog is kun je er met wasco op tekenen. Ecoline maakt vlekken, dus kinderen moeten goed begeleid worden of het moeten wat oudere kinderen zijn.

Chinese lantaarn knutselen als Sint Maarten lampion
Deze lampions ofwel Chinese lantaarns zijn makkelijk zelf te maken. Dit is ook een prima last minute lampion. Wat je nodig hebt is natuurlijk gekleurd karton in A4 maat (bij Bol.com, bij I love speelgoed, bij de Hema en bij Pipoos). Daarnaast heb je lijm, een schaar, chenilledraad (bij Pipoos en bij Bol.com) of lintje en een perforator nodig. Ook veel kinderen in groep 3 en 4 zullen deze lampion zelf kunnen maken.
Eerst vouw je het papier over de lange zijde dubbel. Daarna knip je het aan de dubbelgevouwen kant over de lengte in, tot drie centimeter van het uiteinde. Vervolgens maak je met een perforator twee gaatjes in een van de lange zijdes, hieraan komt later het hengsel. Daarna vouw plak je de uiteinden van de lampion op elkaar. De pijpenrager oftewel chenille draad maak je aan de gaatjes vast en de lampion is klaar. Klik rechts op de foto voor de uitleg foto’s.


Nog een Chinese lantaarn maken
Dit is nog een leuke Chinese lampion. Hiervoor heb je stevig gekleurd A4 papier nodig (bij Bol.com en bij Pipoos) en ronde vouwblaadjes (bij Bol.com en bij Pipoos). Klik rechts op de foto voor de uitleg foto’s.
Wij hebben 15 vouwblaadjes dubbel gevouwen. Die hebben we over de lengte van het A4 papier vastgeplakt. Vervolgens hebben we een A4 papier over de lange kant ingeknipt, tot ongeveer twee derde. Dit hebben over de lange zijde op het andere A4 vel met de vouwblaadjes geplakt. Daarna hebben we de lampion dichtgemaakt met lijm. Het hengsel kun je maken van chenilledraad (bij Pipoos en bij Bol.com).


Sint Maarten lampion maken met glas in lood
Deze Sint Maarten lampion heeft een glas in lood effect. Ze worden ook wel gebruikt als Ramadan lantaars of laterna magica, vanwege het 1001 nachten effect. We gebruikten hiervoor een A4 vel glitterpapier (bij Bol.com en bij Pipoos) en stukjes doorzichtig vliegerpapier in verschillende kleuren (bij Bol.com en bij Pipoos).
Eerst tekenden we op de achterop het glitterpapier een glas in lood patroon. Zorg dat je de balkjes breed die over blijven genoeg maakt, want daar plak je straks het vliegerpapier op. Zet kruisjes op de stukjes die je wil uitsnijden. Met een stanleymes sneed ik de vakjes er uit (geen klusje voor kleintjes, we hebben zo’n klein stanleymes van Bol.com). Vervolgens knipte mijn dochter (groep 5) stukjes vliegerpapier en plakte ze op de achterkant van het glittervel. Voor het hengsel maakten we twee gaatjes met een perforator. Het hengsel is gemaakt van chenilledraad (bij Pipoos en bij Bol.com). Daar kan het fietslampje ook aan hangen.
Kleine meis wil de lampion graag bewaren na Sint Maarten. Daarom lamineerden we de lampion met een lamineerapparaat (Bol.com). Dat is ook handig als het regent tijdens Sint Maarten. Klik rechts op de foto voor de uitleg foto’s.
Bekijk hier meer Ramadan knutsel ideeën.



Ons meisje knutselde deze lantaarn in groep 5 op school. Ze maakte hem ongeveer op dezelfde manier, maar dan zonder te plastificeren.

Een lampion in de vorm van een vis
Kleine meis knutselde deze lampion in de vorm van een vis op school in groep 4. Ze heeft hem gemaakt van karton (Bol.com). De kleuren op de vis en de slierten van de staart heeft ze gemaakt van vliegerpapier (bij Bol.com en bij Pipoos). Daarnaast maakte ze een oog van wit en zwart papier. Tot slot maakte ze een hengsel van een pijpenrager of chenilledraad (Pipoos en Bol.com), dat ze heeft vastgemaakt met een nietje.

Deze simpele lampion is ook heel makkelijk en snel te maken met een dreumes of peuter. Mijn zoon maakte hem op de babygroep van de crèche, maar is ook leuk voor groep 1 en 2. Ze gebruikten dik gekleurd papier (bij Bol.com en bij Pipoos). Teken een vis, knip er daar twee van uit. Maak een rondje voor de buik en ogen, knip dat uit. Plak er vervolgens doorzichtig papier achter, dat heet vliegerpapier (bij Bol.com en bij Pipoos). Touwtje er aan en klaar!

Pokemon Pikachu lampion maken
Dochterlief bedacht deze Pokemon Pikachu lampion in groep 5. Ze maakte hem van gekleurd papier (bij Bol.com en bij Pipoos) en chenilledraad (Pipoos en Bol.com).

Sint Maarten lampion knutselen met papieren bordjes en bekers
Een eenhoorn lampion knutselen voor Sint Maarten
Mijn dochter en ik maakten deze roze eenhoorn lampion samen toen ze in groep 4 zat. Op dezelfde manier kun je natuurlijk ook een paarden lampion maken.
We gebruikten twee kleine papieren bordjes (bij Xenos en bij de Hema). Het midden knipten we er uit, dit maakten we weer dicht met wit doorzichtig vliegerpapier (bij Bol.com en bij Pipoos). Met een permanentstift (Staedler bij Bol.com) tekenden we daar oogjes op. Daarna plakten we de randen van beide bordjes op elkaar. Ter hoogte van waar de oortjes later zouden komen, maakten we met een perforator twee gaatjes en knoopten het touwtje er aan.
De hoorn knipten we uit een goudkleurig stuk verpakkingsmateriaal. Langs plakten we de rand een gouden chenilledraad (bij Pipoos en bij Bol.com). Voor de oren gebruikten we zilverpapier (bij Pipoos), waar we driehoekjes uitknipten. De hoorn en oortjes plakten we vervolgens vast.
Voor de bloemetjes knipten we blaadjes uit gekleurd papier. Met een pons (die vind je bij Bol.com en bij Pipoos) drukten we rondjes uit goudkleurig papier (bij Pipoos). Gewoon een rondje knippen kan ook. De blaadjes plakten we met lijmstift voorzichtig op het rondje. Tot slot plakten we de bloemetjes op de eenhoorn.
Meer paarden en eenhoorns tekenen en knutselen

Sint Maarten lampion Rupsje Nooitgenoeg
Ieder jaar werd er op onze crèche mooie lampionnen gemaakt, zeker in de peutergroep. Deze lampion van Rupsje Nooitgenoeg maak je met twee kartonnen borden (bij Xenos en bij de Hema). Knip eerst het midden er uit. Daarna verf je ze, bijvoorbeeld met afwasbare verf van Crayola (bij Bol.com). Als de verf droog is plak je er doorzichtig vliegerpapier achter (bij Bol.com en bij Pipoos). Daarna lijm ze aan elkaar. Met gekleurd papier maak je tot slot het takje met blaadje en het rupsje.

Nog meer Sint Maarten lampionnen met papieren bordjes
De kids van Viola maakten deze lampionnen van een kip en een panda ook van papieren bordjes (bij Xenos en bij de Hema). Haar kinderen zaten in groep 1 en groep 5. Er zitten er twee tegen elkaar aan geplakt, met het lampje er tussen. In de borden hebben ze kleine gaatjes gemaakt om het licht door te laten. Om de dieren af te maken gebruikten ze gekleurd papier en wiebeloogjes (bij Bol.com en bij Pipoos). Klik rechts op de foto voor de andere lampion.


Een Sint Maarten lampion van een kartonnen beker
Deze lampion maak je van een kartonnen beker (bij Xenos en bij Bol.com). Ik maakte deze makkelijke lampion samen met dochterlief toen ze peuter was. De beker die we gebruikten had al een patroon van sterren en stippen. We maakten een gaatje in de bovenkant voor het lichtje en verfden de lampion. De dikke rand aan de onderkant rolden we open, zodat we met een pons sterrengaten er in konden maken. Ook plakten we er gekleurde sterren op, gemaakt met de pons. Ponsen zijn te koop bij Bol.com en Pipoos.

Sint Maarten lampion knutselen met materialen uit de natuur
Een Sint Maarten lampion knutselen van een herfst blad
Met een groot herfstblad kun je een mooie lampion maken. Deze maakte zoonlief toen hij in groep 6 zat. Hiervoor hebben we twee grote bladeren gebruikt. Allereerst hebben we met een pons (Bol.com) mini sterretjes uit het blad gedrukt, daar kan het licht doorheen schijnen. Heb je geen pons, dan kun je ook met een grove naald gaatjes in het blad maken. Vervolgens hebben we de bladeren oranje geverfd met kinderverf van Djeco (bij I love speelgoed). Nadat de verf droog was hebben we het blad met een kwastje ingesmeerd met mod podge (Bol.com). Daarmee is het blad beter beschermd tegen regen. Bovendien wordt het blad door de mod podge wat steviger.
De houder van het lichtje is gemaakt van een leeg plastic vitaminepotje. Daarin hebben we een gat geboord (geen kinderklusje), daar kon het stokje doorheen. We hebben het stokje vastgemaakt door wat houtlijm in het potje te laten lopen. Daarna hebben we het potje oranje geverfd. Met contactlijm hebben we de bladeren één voor één vastgezet (ook geen klusje voor kleintjes). Daarna kan er een fietslampje in. Deze lampion past prachtig bij de herfst! Klik rechts op de foto om de uitleg te zien of bekijk mijn Instagram filmpje.


Nog meer bladeren
Deze prachtige Sint Maarten lampion met bladeren kwam ik op straat tegen. Je plakt de bladeren op vliegerpapier (bij Pipoos en bij Bol.com). Die vouw je vervolgens rond. Daarna plak je nog een strook steviger gekleurd papier (bij Bol.com en bij Pipoos) aan de bovenkant en onderkant.
Tot slot hang je er een slinger kerstlampjes op batterij in (bij de kringloopwinkel of bij Bol.com). De lampion hangt gewoon aan een stok.
Als het regent kun je de lampion eventueel nog verstevigen met mod podge (Bol.com).

Een pompoen als Sint Maarten lampion
Dit is eigenlijk een Halloween lampion, maar ook prima voor Sint Maarten. Hij is niet zo lichtgewicht als papier, dus meer voor in de vensterbank of tuin dan om mee te nemen. De werkbeschrijving vind je hier. Zoonlief besloot dat hij deze absoluut voor Sint Maarten wilde 🙂

Sint Maarten lampion knutselen van oude materialen
Een Sint Maarten lampion van wc rollen knutselen
Met een toiletrolletje kun je snel een lampion voor een peuter of kleuter knutselen voor Sint Maarten. Wij wikkelden er gekleurd papier omheen en plakten er een herfstblaadje op. We maakten er sterretjes in met een pons (bij Bol.com of bij Pipoos) en plakten masking tape achter de sterretjes. We maakten twee ronde gaatjes met een priem en regen daar een touwtje doorheen. Dat dikke touw is van Zpagetti, een soort dikke katoenen wol (bij Pipoos en Bol.com). Aan het touwtje maakten we een fietslampje. Met stickers, stiften en glitters kun je de boel natuurlijk nog veel meer versieren.

Een Sint Maarten lampion van een melkpak knutselen
Deze lampionnen van melkflessen knutselde Viola voor Halloween in Amerika. Ze schreef een uitgebreid artikel met ideeën voor Halloween.

Deze melkpak huisjes zijn leuk om neer te zetten, maar ook om een Sint Maarten lampion mee te knutselen. Ik maakte deze samen met mijn zoon toen hij in groep 4 zat.

Een Sint Maarten lampion van een bubbeltjes envelop
De kinderen van Yvette maakten deze pauw van een bubbeltjes envelop. Daarop plakte ze gekleurd papier, een papieren bol, allerlei veertjes en pompons (bij Bol.com en bij Pipoos).

Een Sint Maarten lampion van een petfles
Een petfles is ook heel geschikt om een lampion van te maken, wij gebruikten een fles van een halve liter. We plakten masking tape op het vlakke deel, maakten met een stanleymes verticale strepen over het tape en vouwden de ontstane strepen dubbel zodat hij mooi wijd gaat staan (geen klusje voor een klein kind, , we hebben zo’n klein stanleymes van Bol.com). Aan het oranje plastic rondje aan de bovenkant maakten we een paperclip om de lampion aan het lampionstokje vast te maken. Masking tape vind je bij I love speelgoed, psikhouvanjou en Bol.com. Deze lampion maakte ik samen met mijn zoon toen hij in groep 3 zat.

Een Sint Maarten lampion knutselen met ijsstokjes
Deze prachtige Sint Maarten lampion is gemaakt met ijsstokjes, we kwamen hem op straat tegen. Deze lampion wordt ook wel gebruikt als Ramadan lampion. Het frame is gemaakt met ijsstokjes (sparen, of bij Pipoos en bij Bol.com). Dat is vastgeplakt met een lijmpistool. Daarna is er vliegerpapier (bij Pipoos en bij Bol.com) opgeplakt. Het handvat is gemaakt van chenilledraad (bij Pipoos en bij Bol.com).
Een lijmpistool (bij Bol.com en bij Pipoos) is heel fijn voor het betere knutselwerk. Maar alleen voor grote kids en onder begeleiding.
Bekijk hier meer Ramadan knutsel ideeën.

Sint Maarten lampion knutselen met ballonnen
Met een ballon, wol en behangerslijm maak je deze lampion. Je kunt speciale papier maché knutsellijm (Bol.com en Pipoos) daarvoor kopen, maar behangerslijm (Bol.com) werkt ook. Blaas de ballon op, maak een draad aan de ballon, hang hem op en bekleed hem met wollen draden (Bol.com) die je vastplakt. Daarna laat je hem drogen, prik je de ballon lek en verwijder je de ballon. Hang een fietslampje in je lampion en hij is klaar.

Deze lampion is leuk voor je dreumes, peuter of kleuter, in de peutergroep of kleuterklas. Voor deze lampion blaas je een ballon zachtjes op. Neem een oud vierkant stuk textiel en drapeer dit over de ballon. Het tuutje van de ballon wijst naar boven zodat je hem kunt ophangen. Plak de stof met kinderlijm over de ballon zodat een spookje ontstaat. Teken met kinderviltstiften gekleurde strepen op het spookje. Laat het ergens hoog drogen waar de kinderen er niet kunnen. Als het droog is kun je de ballon doorprikken en bovenin een gat maken waar het lampje in kan. Met een touwtje of chenilledraad (bij Pipoos en bij Bol.com) maak je een handvat.

Nog meer lampionnen om te knutselen voor Sint Maarten
Een Sint Maarten lampion van lamineerfolie
Voor deze lampion heb je een lamineerapparaat nodig (Bol.com). In het lamineerfolie stop je een stukje papier, sterretjes, gedroogde bladeren of wat dan ook. Vervolgens lamineer je het en vouw je het tot een cilinder. Met een perforator maakt je gaatjes voor het touwtje. Een gelamineerde lampion is handig als er slecht weer en regen voorspeld wordt tijdens Sint Maarten.

Sint Maarten lantaarn om thuis neer te zetten
Ook leuk zijn zelfgemaakte waxinelichthouders. Niet om mee te nemen, maar wel mooi voor in de tuin of voor het raam. Glazen potjes kun je heel makkelijk versieren met permanent stiften. We hebben zelf de dunne permanent stiften van Staedler (Bol.com) en de dikke permanent stiften van Edding (Bol.com).

Toch lampionnen kopen
Heb je geen tijd om te knutselen en wil je toch een lampion voor Sint Maarten kopen? Bol.com heeft allerlei verschillende lampions en ook lampionstokjes.
Een mooie tussenvorm: een lampion kopen en versieren. Op de lampion plakten we kleine stukjes vliegerpapier. Dat is van dat doorzichtige papier, te koop bij Pipoos en bij Bol.com. De witte lampion en is te koop bij Bol.com.

Praktische tips voor Sint Maarten
☆Kinderen nemen natuurlijk een tas mee. Een mooi mandje of tasje staat gezellig. Met textielstiften (bij Bol.com en bij Pipoos) kun je een tasje versieren. Dat kan een stevige kartonnen tas zijn of een stoffen boodschappentasje (bij Dille & Kamille). Als je een doorschijnend tasje hebt, is het ook leuk om er een fietslampje in te stoppen.
☆Vergeet de handschoenen en muts niet, het kan in de avond snel kouder worden. Een felgekleurde jas staat vrolijk en is makkelijker zichtbaar in de drukte.
☆Het is heel leuk om een muziekinstrument mee te nemen. Onze kids willen altijd hun gitaar mee. Alhoewel de kinderen geen gitaar kunnen spelen, is het effect toch heel leuk. De klanken van de gitaar maken het extra vrolijk en de reacties van luisteraars zijn altijd blij verrast. Een blokfluit of triangel kunnen natuurlijk ook, een belletje aan de lampion is ook leuk.
☆Zoek je nog leuke liedjes? Kijk dan even bij deze Sint Maarten liedjes.

Verder lezen
Op Leuk met kids vind je naast lampionnen, nog veel meer ideeën voor Sint Maarten. Kijk bijvoorbeeld eens bij de blogs hieronder.
Wil je je kinderen meer vertellen over Sint Maarten? Dan zijn deze boeken erg leuk om samen te lezen.
Op Leuk Met Kids vind je ook veel leuke ideeën voor Sinterklaas: de leukste leukste intochten, heel veel boeken over Sinterklaas, knutselideeën, YouTube tips, de favoriete schoencadeaus van Sinterklaas, ideeën voor pakjesavond, lekkere recepten om te maken en nog heel veel meer, snel verder lezen dus!
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]HEMA roofdieren knutselen
Heb je roofdieren spaaractie van HEMA al gezien? We hebben er leuke knutsels mee gemaakt! Dochterlief en ik knutselden een kijkdoos voor de dieren. Vervolgens maakten zoonlief en ik stopmotion filmpjes. Ik laat je zien hoe we dat doen.
HEMA roofdieren knutselen
Heb je roofdieren spaaractie van HEMA al gezien? We hebben er leuke knutsels mee gemaakt! Dochterlief en ik knutselden een kijkdoos voor de dieren. Vervolgens maakten zoonlief en ik stopmotion filmpjes. Ik laat je zien hoe we dat doen.

Niks leuks missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan stuur ik je ongeveer twee keer per maand een leuke mail.
Stap 2 – open de email en bevestig je inschrijving (niks ontvangen, bekijk dan je spam folder).
Wil je niet wachten op de volgende nieuwsbrief? Lees dan hier de nieuwste nieuwsbrief.