Mooie lantaarn of lampion voor Sint Maarten knutselen: heel veel ideeën

Op 11 november is het weer Sint Maarten, in sommige delen van het land breed gevierd, in andere delen totaal onbekend. Kinderen gaan zingend met lantaarns of lampionnen langs de deuren en krijgen snoep of fruit. Daarom vind je in dit artikel allerlei verschillende lantaarns, om mee te nemen of om neer te zetten voor het huis, in de tuin of op het balkon. Met veel dank aan de créche en school, waar ze ieder jaar weer een creatieve lampion knutselen met Sint Maarten 🙂

Lees ook de Leuke Update, vol kids nieuwtjes en musthaves

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan ontvang je af en toe nieuwe tips

Mooie lantaarn of lampion voor Sint Maarten knutselen: heel veel ideeën. Op 11 november is het weer Sint Maarten, in sommige delen van het land breed gevierd, in andere delen totaal onbekend. Kinderen gaan zingend met lantaarns of lampionnen langs de deuren en krijgen snoep of fruit. Daarom vind je in dit artikel allerlei verschillende lantaarns, om mee te nemen of om neer te zetten voor het huis, in de tuin of op het balkon. Want ieder jaar knutselen we weer een lampion met Sint Maarten :-)

Dit heb je nodig om een Sint Maarten lampion te knutelen

Gekleurd papier en vouwblaadjes maken kunstwerkjes extra vrolijk. Mooi gekleurd papier vind je bijvoorbeeld bij Pipoos.

Een fijne plakaatverf is de afwasbare verf van Crayola bij Bol.com.

De Hema heeft veel leuke dingen om te versieren, zoals glitterlijm, stickers en masking tape.

De waterverf die we gebruiken is van Djeco, te koop bij I love speelgoed. Deze waterverf heeft mooie intense kleuren, dat heeft veel waterverf niet.

Er zijn handige lampionstokjes waar een lampje aan zit, bijvoorbeeld te koop bij Bol.com, maar ik vind de kwaliteit vaak tegenvallen. Wij gebruiken dit jaar fietslampjes van de Hema en in plaats van een stokje maken we een touwtje als handvat aan de lampion.

Mooie lantaarn of lampion voor Sint Maarten knutselen: heel veel ideeën. Op 11 november is het weer Sint Maarten, in sommige delen van het land breed gevierd, in andere delen totaal onbekend. Kinderen gaan zingend met lantaarns of lampionnen langs de deuren en krijgen snoep of fruit. Daarom vind je in dit artikel allerlei verschillende lantaarns, om mee te nemen of om neer te zetten voor het huis, in de tuin of op het balkon. Want ieder jaar knutselen we weer een lampion met Sint Maarten :-)

Sint Maarten lampion knutselen met papier

Deze ster is leuk om te gebruiken met Sint Maarten. Maar kan gezellig in huis blijven hangen tot ver na kerst. De basis van de ster is bruin inpakpapier. lampion met Sint Maarten ook buiten te kunnen gebruiken hebben we hem bewerkt met mod podge. Dat is een soort lijm die een beschermend laagje over de lampion zet. Lees hier hoe we deze ster lampion hebben gemaakt.

Ster lampion knutselen met lampje, voor Kerst of Sint Maarten

Super veel kleur krijg je door een groot vel te kleuren met ecoline (Bol.com). De kids gingen er op school mee aan de slag. Als het droog is kun je er met wasco op tekenen. Ecoline maakt vlekken, dus kinderen moeten goed begeleid worden.

Mooie lantaarn of lampion voor Sint Maarten knutselen voor kinderen - DIY Lantern crafting for kids

Chinese lantaarn knutselen als Sint Maarten lampion

Deze lampions ofwel Chinese lantaarns zijn heel makkelijk om zelf te maken. Dit is ook een prima last minute lampion. Wat je nodig hebt is gekleurd A4 karton, lijm, een schaar, een pijpenrager (Pipoos, Hema en Bol.com) of lintje en een perforator.

Mooie lantaarn of lampion voor Sint Maarten knutselen: heel veel ideeën. Een Chinese lantaarn kun je heel snel maken.

Eerst vouw je het papier over de lange zijde dubbel. Daarna knip je het aan de dubbelgevouwen kant over de lengte in, tot drie centimeter van het uiteinde. Vervolgens maak je met een perforator twee gaatjes in een van de lange zijdes, hieraan komt later het hengsel. Daarna vouw plak je de uiteinden van de lampion op elkaar. De pijpenrager maak je aan de gaatjes vast en de lampion is klaar.

Een Chinese lantaarn kun je heel snel maken.

Een lampion in de vorm van een vis

Kleine meis knutselde deze lampion in de vorm van een vis op school. Ze heeft hem gemaakt van half doorzichtig dik papier en een hengsel van een pijpenrager (Pipoos, Hema en Bol.com). Deze pijpenrager heeft ze vastgemaakt met een nietje. De kleuren op de vis en de slierten van de staart heeft ze gemaakt van vliegerpapier (Pipoos). Tot slot maakte ze een oog van wit en zwart papier.

Sint Maarten lampion in de vorm van een vis knutselen

Deze lampion is ook heel makkelijk en snel te maken. Teken een vis, knip er daar twee van uit. Maak een rondje voor de buik en ogen, knip dat uit en plak er doorzichtig papier achter, dat heet vliegerpapier (Pipoos). Touwtje er aan en klaar!

Mooie lantaarn of lampion voor Sint Maarten knutselen voor kinderen - DIY Lantern crafting for kids

Sint Maarten lampion knutselen met papieren bordjes en bekers

Een eenhoorn lampion knutselen voor Sint Maarten

Kleine meis en ik maakten deze eenhoorn lampion samen. We gebruikten twee kleine papieren bordjes. Het midden knipten we er uit, dit maakten we weer dicht met wit doorzichtig vliegerpapier (Pipoos). Met een stift tekenden we daar oogjes op. Daarna plakten we de randen van beide bordjes op elkaar. Ter hoogte van waar de oortjes later zouden komen, maakten we met een perforator twee gaatjes en knoopten het touwtje er aan.

De hoorn knipten we uit een goudkleurig stuk verpakkingsmateriaal en plakten langs de rand een gouden pijpenrager (Pipoos, Hema en Bol.com). Voor de oren gebruikten we zilverpapier, waar we driehoekjes uitknipten. De hoorn en oortjes plakten we vervolgens vast.

Voor de bloemetjes knipten we uit gekleurd papier blaadjes. Met een pons drukten we rondjes uit goudkleurig papier (een pons vind je bij Bol.com en Pipoos), gewoon een rondje knippen kan ook. De blaadjes plakten we met lijmstift voorzichtig op het rondje. Tot slot plakten we de bloemetjes op de eenhoorn.

Eenhoorn lampion knutselen, een mooie lantaarn voor Sint Maarten. Unicorn lantern crafting.

Sint Maarten lampion Rupsje Nooitgenoeg

Ieder jaar worden er op onze crèche mooie lampionnen gemaakt. Deze lampion van Rupsje Nooitgenoeg maak je met twee kartonnen borden. Knip het midden er uit, verf ze, plak er doorzichtig papier achter en lijm ze aan elkaar. Maak met gekleurd papier het takje met blaadje en het rupsje.

Mooie lantaarn of lampion voor Sint Maarten zelf maken

Nog meer Sint Maarten lampionnen met papieren bordjes

De kids van Viola maakten deze lampionnen van een kip en een panda ook van papieren bordjes. Er zitten er twee tegen elkaar aan geplakt, met het lampje er tussen. In de borden hebben ze kleine gaatjes gemaakt om het licht door te laten.

lampion voor Sint Maarten knutselen: panda

lampion voor Sint Maarten knutselen: kip

Een Sint Maarten lampion van een kartonnen beker

Deze lampion maak je van een kartonnen beker, de beker had al een patroon van sterren en stippen. We maakten een gaatje in de bovenkant voor het lichtje en verfden de lampion. De dikke rand aan de onderkant rolden we open, zodat we met een pons sterrengaten er in konden maken. Ook plakten we er gekleurde sterren op, gemaakt met de pons. Ponsen zijn te koop bij Bol.com en Pipoos.

Mooie lantaarn of lampion voor Sint Maarten knutselen: heel veel ideeën

Sint Maarten lampion knutselen met materialen uit de natuur

Een Sint Maarten lampion knutselen van een blad

Met een groot herfstblad kun je een mooie lampion maken. Hiervoor hebben we twee grote bladeren gebruikt. Allereerst hebben we met een pons (Bol.com) mini sterretjes uit het blad gedrukt, daar kan het licht doorheen schijnen. Heb je geen pons, dan kun je ook met een grove naald gaatjes in het blad maken. Vervolgens hebben we de bladeren oranje geverfd met kinderverf. Nadat de verf droog was hebben we het blad met een kwastje ingesmeerd met mod podge (Bol.com). Daarmee is het blad beter beschermd tegen regen. Bovendien wordt het blad door de mod podge wat steviger.

Mooie lantaarn of lampion voor Sint Maarten knutselen: heel veel ideeën. Met een groot herfstblad kun je een mooie lampion maken. 

De houder van het lichtje is gemaakt van een leeg plastic vitaminepotje. Daarin hebben we een gat geboord (geen kinderklusje), daar kon het stokje doorheen. We hebben het stokje vast gemaakt door wat houtlijm in het potje te laten lopen. Daarna hebben we het potje een oranje geverfd. Met contactlijm hebben we de bladeren één voor één vastgezet (ook geen klusje voor kleintjes). Daarna kan het lampje er in, in dit geval een fietslampje.

een lantaarn maken met een herfstblad

Een pompoen als Sint Maarten lampion

Dit is eigenlijk een Halloween lampion, maar ook prima voor Sint Maarten (niet zo lichtgewicht als papier), om mee te nemen of in de vensterbank of tuin. De werkbeschrijving vind je hier. Zoonlief besloot dat hij deze absoluut voor Sint Maarten wilde 🙂

Halloween pompoen maken met een lichtje er in

Sint Maarten lampion knutselen van oude materialen

Een Sint Maarten lampion van wc rollen knutselen

Met een toiletrolletje kun je snel een lampion knutselen voor Sint Maarten. Wij wikkelden er gekleurd papier omheen en plakten er een herfstblaadje op. We maakten er sterretjes in met een pons en plakten masking tape achter de sterretjes. We maakten twee ronde gaatjes met een priem en regen daar een touwtje doorheen. Aan het touwtje maakten we een fietslampje. Met stickers, stiften en glitters kun je de boel natuurlijk nog veel meer versieren. Een pons koop je bijvoorbeeld bij Bol.com.

Mooie lantaarn of lampion voor Sint Maarten knutselen voor kinderen - DIY Lantern crafting for kids - toiletrol wc rol

Een Sint Maarten lampion van een melkpak knutselen

Deze lampionnen van melkflessen knutselde Viola voor Halloween in Amerika. Ze schreef een uitgebreid artikel met ideeën om je huis te versieren met Halloween én leuke uitjes en weekendjes weg met kinderen.

Halloween spookflessen knutselen

Deze melkpak huisjes zijn leuk om neer te zetten, maar ook om een Sint Maarten lampion mee te knutselen.

Sint Maarten lampion huisje knutselen

Een Sint Maarten lampion van een bubbeltjes envelop

De kinderen van Yvette maakten deze pauw van een bubbeltjes envelop, papieren bol en allerlei veertjes en bolletjes.

lampion voor Sint Maarten knutselen: pauw

Een Sint Maarten lampion van een petfles

Een petfles is ook heel geschikt om een lampion van te maken, wij gebruikten een fles van een halve liter. We plakten masking tape op het vlakke deel, maakten met een stanleymes verticale strepen over het tape en vouwden de ontstane strepen dubbel zodat hij mooi wijd gaat staan (geen klusje voor een klein kind…). Aan het oranje plastic rondje aan de bovenkant maakten we een paperclip om de lampion aan het lampionstokje vast te maken. Masking tape vind je bij I love speelgoed, psikhouvanjou en Bol.com.

Mooie lantaarn of lampion voor Sint Maarten knutselen: heel veel ideeën

Sint Maarten lampion knutselen met ballonnen

Met een ballon, wol en behangerslijm maak je deze lampion. Blaas de ballon op, maak een draad aan de ballon, hang hem op en bekleed hem met wollen draden (Hema of Bol.com) die je vastplakt. Daarna laat je hem drogen, prik je de ballon lek en verwijder je de ballon. Hang een fietslampje in je lampion en hij is klaar.

Mooie lantaarn of lampion voor Sint Maarten knutselen

Voor deze lampion blaas je een ballon zachtjes op. Neem een oud vierkant stuk textiel en drapeer dit over de ballon. Het tuutje van de ballon wijst naar boven zodat je hem kunt ophangen, in het midden kun je daarvoor een rond gat maken. Plak de stof met kinderlijm over de ballon zodat een spookje ontstaat. Teken met kinderviltstiften gekleurde strepen op het spookje. Laat het ergens hoog drogen waar de kinderen er niet kunnen. Als het droog is kun je de ballon doorprikken. Met een touwtje of pijpenrager maak je een handvat. Pijpenragers vind je bij Pipoos, Hema en Bol.com.

Een lantaarn van een cola blikje vind je bij Dollar store crafts. Die staat nog op onze to do list 😉

Nog meer lampionnen om te knutselen voor Sint Maarten

Een Sint Maarten lampion van lamineerfolie

Voor deze lamp heb je een lamineerapparaat nodig. In het lamineerfolie stop je een stukje papier, sterretjes, gedroogde bladeren of wat dan ook. Vervolgens lamineer je het en vouw je het tot een cilinder. Met een perforator maakt je gaatjes voor het touwtje. Een lamineermachine vind je bijvoorbeeld bij Bol.com.

Mooie lantaarn of lampion voor Sint Maarten knutselen

Sint Maarten lantaarn om thuis neer te zetten

Ook leuk zijn zelfgemaakte waxinelichthouders. Niet om mee te nemen, maar wel mooi voor in de tuin of voor het raam.

Winter waxinelichthouder knutselen: gezelligheid rond Sinterklaas en kerst

Toch lampionnen kopen 

Heb je geen tijd om te knutselen en wil je toch een lampion voor Sint Maarten kopen? Bol.com heeft allerlei verschillende lampions en ook lampionstokjes.

Een mooie tussenvorm: een lampion kopen en versieren. Op de lampion plakten we kleine stukjes vliegerpapier. Dat is van dat doorzichtige papier, te koop bij Pipoos. De witte lampion en het ballonstokje zijn te koop bij Bol.com.

Mooie lantaarn of lampion voor Sint Maarten knutselen: heel veel ideeën

Praktische tips voor Sint Maarten 

☆Kinderen nemen natuurlijk een tas mee. Een mooi mandje of tasje staat gezellig. Met textielstiften kun je een katoenen tasje versieren. De kinderen kunnen ook een stevige kartonnen tas versieren. Een alternatief is een stoffen boodschappentasje van de Hema, er zijn zelfs reflecterende exemplaren.

☆Vergeet de handschoenen en muts niet, het kan in de avond snel kouder worden. Een felgekleurde jas staat vrolijk en is makkelijker zichtbaar in de drukte.

☆Het is heel leuk om een muziekinstrument mee te nemen. Onze kids willen altijd hun gitaar mee. Alhoewel de kinderen geen gitaar kunnen spelen, is het effect toch heel leuk. De klanken van de gitaar maken het extra vrolijk en de reacties van luisteraars zijn altijd blij verrast. Een blokfluit of triangel kunnen natuurlijk ook, een belletje aan de lampion is ook leuk.

Mooie lantaarn of lampion voor Sint Maarten knutselen: heel veel ideeën. Op 11 november is het weer Sint Maarten, in sommige delen van het land breed gevierd, in andere delen totaal onbekend. Kinderen gaan zingend met lantaarns of lampionnen langs de deuren en krijgen snoep of fruit. Daarom vind je in dit artikel allerlei verschillende lantaarns, om mee te nemen of om neer te zetten voor het huis, in de tuin of op het balkon. Want ieder jaar knutselen we weer een lampion met Sint Maarten :-)

Verder lezen

Wil je je kinderen meer vertellen over Sint Maarten? Dan zijn deze boeken erg leuk om samen te lezen.

Op Leuk Met Kids vind je ook veel leuke ideeën voor Sinterklaas: de leukste leukste intochten, heel veel boeken over Sinterklaas, knutselideeën, YouTube tips, de favoriete schoencadeaus van Sinterklaas, ideeën voor pakjesavond, lekkere recepten om te maken en nog heel veel meer, snel verder lezen dus!

De leuke update

Heb je de nieuwe Leuke Update al gezien? Hij staat weer vol nieuwtjes, ideeën, musthaves en uitjes voor ouders en kids. Maar dit keer ook veel nazomer tips, zoals fijne uitjes en leuke knutsel ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids