Halloween met kinderen: uitjes en ideeën om je huis te versieren

Toen Viola met haar Amerikaanse man naar San Francisco verhuisde werd ze ondergedompeld in Halloween. Terug in Amsterdam houdt ze met haar gezin de traditie in ere. Vorig jaar bezochten wij hun met Halloween en merkten we hoe gezellig dit feest is. Ik vroeg Viola daarom om haar tips voor Halloween. In dit artikel deelt ze ideeën om je huis te versieren met Halloween én leuke uitjes en weekendjes weg met kinderen.

Halloween met kinderen: uitjes en ideeën om je huis te versieren

Halloween met kinderen: uitjes en ideeën om je huis te versieren

Halloween, you gotta love it!

De traditie van Halloween

Eerst even wat achtergrond. Halloween is een samenvoeging van Hallows en Evening, oftewel Allerheiligenavond. Op 31 oktober was oudejaarsavond in de Keltische kalender. Dan was de oogst binnen en was er even vrije tijd. Om stil te staan bij de heiligen en de ter nagedachtenis aan de doden. Oorspronkelijk werd Halloween dan ook vooral gevierd in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada.

Tegenwoordig wordt het feest in steeds meer landen gevierd. Huizen worden versierd met lichtjes en pompoenen. Als het donker is verkleden kinderen zich en bellen aan bij de huizen. Ze roepen trick or treat. Bij trick krijg je een kleine plagerij, bij treat snoepjes. Wil je meer weten over de geschiedenis van Halloween, kijk dan even op Wikipedia.

Halloween in de States

Voor mij was Halloween een nieuw fenomeen. Wij verhuisden in 2011 naar San Francisco en we werden er dus middenin gegooid. Want in veel delen van de States is Halloween huge! Mensen versieren hun huis met spinnenwebben, spinnen, skeletten, grafzerken en dode piraten. Of zoals mijn creatieve buren destijds: met een enorme opblaasbare en verlichte Snoopy in Halloween-kostuum. Echt een heel feestelijk gezicht. Hoewel het af en toe lastig is uit te leggen aan je dreumes van twee jaar, waarom de bomen volhangen met onthoofde poppen en bloederige baby’s…

Naast alle versieringen waren er ook talloze Halloween-feestjes en parades. Alle scholen en kinderdagverblijven organiseren wel iets. Daarnaast organiseren veel mensen thuis ook nog feestjes. Wij gingen zelf elk jaar naar een echt straatfeest. Honderden families kwamen daar samen om spookhuizen te bekijken én snoep uit te delen en op te halen. Dit alles onder de bezielende leiding van een heuze DJ, met z’n allen te dansen op straat.

Halloween in Amerika

Halloween in Amerika

Halloween in Amerika

Halloween in nederland

Inmiddels wonen wij al weer 5 jaar in Nederland, in een van de gezelligste Vinex wijken die ik ken. Natuurlijk houden wij de Halloween traditie graag in stand. Met een Amerikaanse man en twee zonen waarin het Amerikaanse bloed ook rijkelijk stroomt, kun je eigenlijk niet anders. En deze Nederlandse mama vindt het inmiddels ook TE leuk.

Dus wordt ook op IJburg in Amsterdam elk jaar ons huis versierd, van binnen en van buiten. De jongens mogen zich verkleden, er wordt geschminkt en we zetten ons huis open voor “trick or treat” in de buurt. Een gezellige boel waar ieder jaar gelukkig steeds meer mensen op af komen. Terwijl alle zomerborrels voorbij zijn, ga je nog een keer bij de vuurkorf of met de huisdeur open borrelen. Dit keer wel met een jas aan, maar dat is alleen maar extra leuk.

Daarnaast gaan we altijd wel even naar een Halloween event. Daarom zoeken we ieder jaar weer nieuwe uitjes en ideeën voor Halloween met kinderen.

Halloween met kinderen: uitjes en ideeën om je huis te versieren

Halloween cupcakes

Halloween spookflessen knutselen

Halloween thuis vieren en je huis versieren

Wat kun je allemaal doen om je huis “spooky” gezellig te maken? Om te beginnen kun je, zoals wij, je hele huis versieren. Van binnen, maar vooral van buiten. Volgens de overlevering helpt het boze geesten op de nacht van 31 oktober buiten de deur houden, als je huis er heel eng uitziet. Bij de Action, Xenos en menig feestwinkel kun je helemaal los gaan op zakken versiersels. Onze favoriete plek om inkopen te doen is de kelder van Louis Wittenburg in de Raadhuisstraat in Amsterdam. De Hema heeft dit jaar een verrassend schattige Halloween collectie, in de Mexicaanse stijl van Dia de los Muertos (1 november).

Wat kopen we dan zoal? Denk aan spinnenwebben, maskers, spoken, heksen, lampionnen, slingers en ga zo maar door. Vaak met batterijen want er moet af en toe wel griezelige muziek uitkomen.

Natuurlijk kun je ook jezelf versieren en schminken. YouTube is hierbij je vriend. Er staan talloze tutorials online. Die leggen je stap voor stap uit hoe jij je kinderen kunt omtoveren in de meest griezelige skeletten of zombies.

Er kan ook volop geknutseld worden. Je kunt zelf spannende decoraties maken. Denk aan spooklampen van lege (plastic) melkflessen, maskers van papieren bordjes of spinnen van wc rolletjes. Wat ook een must is om thuis te doen is pumpkin carving, het snijden van de pompoen. Bij eerder genoemde winkels verkopen ze vaak ook snij-setjes waarmee dit makkelijk gaat, inclusief patronen die je op de pompoen kunt plakken. Die trek je dan over en daarna snijd je die eruit. Een beetje messie is het wel, maar het resultaat is heel cool. Uiteindelijk zet je op Halloween de pompoenen buiten met een kaarsje erin. Doe dit niet te lang van tevoren, want dat gaat je pompoen rotten en haalt hij 31 oktober niet.

Halloween met kinderen: uitjes en ideeën om je huis te versieren

pompoen lampionnen maken

Halloween Heksenmasker

pompoen lampionnen maken

Halloween uitjes en events voor kinderen

Natuurlijk wordt er ook her en der wat georganiseerd voor Halloween, zelfs in Nederland! Wij zijn zelf een paar keer naar het Halloween feest van het Hard Rock Café in Amsterdam geweest. Dat is dit jaar is het “Lil Monsters Ball”, dat is een ontbijt buffet. Iedereen komt verkleed, je kunt lekker eten en er is van alles te doen voor de kinderen, zoals schminken en knutselen. Uiteindelijk gaan alle kinderen in een stoet het Max Euweplein over om bij alle winkeliers onder een luid “trick or treat” snoepjes op te halen. Een tip: zorg ervoor dat de kinderen een zakje of bakje meenemen om de snoepjes te verzamelen. Die kun je ook overal krijgen, of natuurlijk zelf maken. En met St. Maarten gebruik je ze gewoon nog een keer 😉

Ook waren we een keer op forteiland Pampus, waar het fort voor Halloween wordt omgetoverd tot Fort Fear! Het fort bestond toen uit twee delen. Het deel voor de kleintjes was niet eng, speels en met leuke knutselactiviteiten. Bij het deel voor de grotere kinderen loop je door een gangenstelsel, hier jagen ze je af en toe de stuipen op het lijf. Ook hier ga je natuurlijk in vol Halloween kostuum naartoe. We gingen met de boot vanaf Muiden. Er is op Pampus dit jaar helaas jaar geen Halloween, wel is er op 26 oktober de Nacht van de Nacht, met kaarsjesroute door het fort.

De Julianatoren wordt in oktober ook een aantal dagen omgetoverd tot Halloween festijn. Wij zijn er een paar jaar geleden geweest en vonden het super leuk. Ze hadden een speciaal spookhuis gemaakt en het hele park is versierd voor Halloween. Dit jaar is er een spooky theatershow en zelfs Jul & Julia zijn verkleed.

Een weekendje weg in Halloween thema

We zijn vorig jaar ook een Halloween weekendje weg geweest in vakantiepark Weerterbergen in Limburg. Dit park was ook helemaal omgetoverd in een Halloween wereld, met heel leuke decoraties overal, speciale toneelvoorstellingen in Halloween-stijl, speciaal Halloween menu in de restaurants en ook een spookhuis! Ook kunnen de kinderen lekker knutselen en schminken. Ik vond dat ze echt hun best hadden gedaan. Dit was een Roompot park, ook de Katjeskelder en Hof Domburg transformeren in Halloween stijl. Ook andere vakantieparken omarmen Halloween. Zo organiseert Centerparcs in verschillende parken in heel Nederland Halloween activiteiten. Ook in de meeste Landal parken worden er Halloween activiteiten georganiseerd binnen het entertainment programma.

uitjes voor kinderen met Halloween

Halloween op vakantiepark

skelet bij de receptie van vakantiepark

Halloween vakantiepark restaurant

versierd vakantiepark met Halloween

vakantiepark met Halloween

Nog meer herfst tips

Naast deze ideeën voor kinderen met Halloween, vind je op Leuk met kids nog veel meer leuke uitjes en festivals. Zoek je nog meer ideeën voor de herfst(vakantie)? Kijk dan even naar onze herfstvakantie bucketlist.

Halloween met kinderen: uitjes en ideeën om je huis te versieren

De Leuke Update

Heb je de nieuwe Leuke Update al gezien? Dit keer vol tips voor drukke moeders. Fijne tips om te relaxen, met en zonder kids. Maar ook mooie en handige spullen voor je werk en onderweg. En natuurlijk ook weer allerlei ander nieuws, ideeën, musthaves en uitjes voor ouders en kids.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids