Welke knutselspullen zijn leuk voor kinderen? Dit zijn onze favorieten

Welke knutselspullen zijn leuk voor kinderen? Dit zijn onze favorieten

Heel vaak krijg ik de vraag wat wij gebruiken om mee te knutselen. Wat heb je nou nodig om te knutselen? Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je wil. Deze knutselspullen voor kinderen vinden wij fijn. 

Knutselspullen voor kinderen: waar letten we op

Het is handig om een aantal knutselspullen op voorraad te hebben. Dat is fijn voor kinderen, want als je dan iets wil maken kun je meteen aan de slag met de knutselspullen. Mijn werkkamer is ook de knutselplek van de kinderen. Daar hebben we dus flink wat plek gemaakt voor knutselspullen. Dan zijn ze makkelijk te pakken. En stiekem vind ik dat ook heel gezellig!

Ik kies meestal voor wat duurder knutselmateriaal. Mijn ervaring is in het algemeen dat beter knutsel materiaal fijner werkt en langer mee gaat. Bovendien vind ik het belangrijk dat er geen giftige stoffen in knutselmaterialen zitten.

Daarnaast let ik ook op duurzaamheid. Knutselspullen zijn meestal niet echt duurzaam, maar de ene keuze is duurzamer dan de andere. Ik vind dat iedere keer een uitdaging. Je wil de kinderen niet alles ontzeggen. Maar we maken wel zo veel mogelijk verstandige keuzes.

Welke knutselspullen zijn leuk voor kinderen? Dit zijn onze favorieten

Welke knutselspullen zijn leuk voor kinderen? Dit zijn onze favorieten

Karton en papier

Gekleurd papier maakt kunstwerkjes extra vrolijk. We kopen dat papier in twee diktes. Dun gekleurd papier van bijvoorbeeld 80 gram is leuk om op te tekenen. Daarnaast gebruiken we dikker papier van 160 gram of meer om mee te knutselen of kaartjes van te maken. Clairefontaine heeft mooi dik en dun papier, bij Bol.com te koop per kleur of in pakketten. De Hema heeft ook gekleurd papier, maar alleen in een pakket. Crêpepapier koop je bij de Hema en Bol.com. Deze bloemen maakten we met karton.

Vouwblaadjes en origami papier zijn leuk als kinderen iets ouder worden en een betere motoriek krijgen. Vouwblaadjes en vlechtstroken vind je bij de Hema. Echt mooi origami papier vind je bij I love speelgoed en Bol.com.

Oude tijdschriften kun je ook gebruiken om mee te knutselen. Kinderen knippen graag in de Donald Duck om er hun eigen verhaal van te maken. Ook kun je letters uit een tijdschrift of krant knippen, om er je eigen tekst mee te maken.

Het ene kind vindt kleurboeken fantastisch, het andere heeft er niks mee. Onze kleine meisje is er gek op, dus ik ben altijd op zoek naar mooie. I love speelgoed en Bol.com hebben heel veel verschillende kleurboeken.

Bloemen knutselen van papier en karton

Potloden, gelpennen en stiften

Potloden die breken als ze vallen zijn een grote frustratie. Daarom ben ik fan van de potloden van Lyra, te koop bij Bol.com. Voor peuters en kleuters kun je de dikke potloden Lyra Super Ferby kiezen. Voor grote kinderen de gewone Lyra Osiris potloden. Zoek je een mooi etui met pennen en stiften er in? Dan zijn de wat duurdere 3-vaks etuis met Lyra spullen er in fijn, te koop bij Bol.com.

Met gelpennen en fineliners kun je handletteren, maar ook inkleuren. De fineliners van Stabilo bij Bol.com worden bij ons het meeste gebruikt, die kun je met een handig etui erbij kopen. Gelpennen van Djeco bij I love speelgoed en psikhouvanjou vind ik ook fijn. Die van Sakura bij Bol.com wil ik nog uitproberen.

Van de meeste stiften ben ik geen fan. Ze zijn vaak snel leeg en dan heb je weer een bak plastic afval. Als ik al stiften koop, dan koop ik een wat duurder merk, bijvoorbeeld bij I love speelgoed en psikhouvanjou. Of de stiften uit het bovengenoemde etui.

Voor grotere kinderen die niet meer zo veel knoeien zijn brush pens erg leuk om mee te werken. Er zit ecoline in, dus dat kan flinke vlekken maken. Ze zijn te koop bij Bol.com.

Welke knutselspullen zijn leuk voor kinderen? Dit zijn onze favorieten - stabilo fineliners met etui en 3-vaks etui met Lyra potloden en stiften

Stiften voor speciale ondergronden

Voor wat grotere kinderen zijn er ook andere stiften die je aan de knutselspullen kunt toevoegen.

Met permanent stiften kun je op allerlei materialen mee tekenen. Denk bijvoorbeeld aan glas, stenen en schelpen. We hebben zelf de permanent stiften van Staedler bij Bol.com. Die hebben een dunne en een dikke punt per stift.

Textielstiften vind ik leuk om kleding te versieren. Nu de kinderen wat groter worden kunnen ze er ook mee aan de slag. Wel onder begeleiding en met een schort aan natuurlijk. Textielstiften zijn te koop bij Bol.com. Lees ook: kleding versieren met textielstiften.

Ook op het raam kun je een mooie tekening maken, voor ieder seizoen een nieuwe. Ik gebruik de krijtstiften voor op het raam van Edding, te koop bij Bol.com.

Welke knutselspullen zijn leuk voor kinderen? Dit zijn onze favorieten voor knutselen en tekenen met kids #leukmetkids #knutselen #tekenen #knutselspullen #tekenspullen

Soorten verf

Verf hoort natuurlijk bij de standaard knutselspullen voor kinderen. Er zijn verschillende soorten verf.

De waterverf die we gebruiken is van Djeco, te koop bij I love speelgoed en psikhouvanjou. Deze waterverf heeft mooie intense kleuren, dat heeft veel waterverf niet.

Met plakaatverf kun je mooie kunstwerken maken. Ik koop vaak de grote flessen plakkaatverf van De Hema. Die van Crayola is afwasbaar, te koop bij Bol.com. Ook de plakkaatverf van Djeco vind ik fijn, bij I love speelgoed en psikhouvanjou.

Vingerverf deed ik persoonlijk niet aan, dat liet ik aan de crèche over. Er is ook veel te doen geweest over giftige stoffen in vingerverf. Zoek je vingerverf, ga dan voor een wat duurder merk als SES CreativeDjeco of Crayola. Deze merken kwamen een aantal jaar geleden als veilige merken voor vingerverf uit de test van de NVWA.

Voor grotere kinderen die niet meer zo veel knoeien is ecoline erg leuk om mee te werken. Het is te koop bij Bol.com.

In de zomer is de straat je schilderij. Wij hebben stoepkrijt van Crayola bij Bol.com. De kleuren van dit stoepkrijt zijn mooi helder. Je kunt ook allerlei sjablonen kopen voor stoepkrijt, bijvoorbeeld van SES en Crayola. Daarnaast heeft Jumbo stoepkrijt spelletjes en stempels.

Stoepkrijt tekeningen

Stickers en masking tape

Masking tape of washi tape wordt bij ons veel gebruikt om mee te knutselen. Ik koop geen goedkoop masking tape meer, dat laat vaak slecht los. Mooi tape vind je bij I love speelgoed en psikhouvanjou. Bij Bol.com vind je merken als MT, Studio Stationary en Scotch.

Mooie stickers vind je bijvoorbeeld bij psikhouvanjou en I love speelgoed. Dikke stickers vinden kinderen erg leuk, maar ze zijn niet erg milieuvriendelijk, dus die koop ik maar niet meer.

Stempels zijn ook leuk als alternatief voor stickers, als je ze goed laat drogen kun je ook nog inkleuren. Ik koop alleen nog de duurdere stempelkussens, de goedkope moest ik te snel gooien. Stempels waar de inkt al op zit koop ik niet meer, die zijn snel uitgedroogd en dan moet je het weggooien. Stempels vind je bijvoorbeeld bij I love speelgoed.

De restanten van spaaracties bewaren we ook vaak. Dubbele voetbalplaatjes kun je als stickers gebruiken. Plaktattoos uit spaaracties kun je op je huid plakken, maar bijvoorbeeld ook op hout of papier.

De Hema heeft veel leuke dingen om te versieren, zoals glitterlijm, stickers en masking tape.

Welke knutselspullen zijn leuk voor kinderen? Dit zijn onze favorieten voor knutselen en tekenen met kids #leukmetkids #knutselen #tekenen #knutselspullen #tekenspullen

Lijm enzo 

Lijm is natuurlijk onmisbaar, bijvoorbeeld een potje kinderlijm en een lijmstift. Ik koop dat meestal bij de Hema.

Daarnaast is Mod Podge heel handig. Je gebruikt het om een laagje over iets heen te maken. Daardoor wordt het steviger en gaat het langer mee. Mod Podge koop je bijvoorbeeld bij Bol.com.

Welke knutselspullen zijn leuk voor kinderen? Dit zijn onze favorieten voor knutselen en tekenen met kids #leukmetkids #knutselen #tekenen #knutselspullen #tekenspullen

Stof en wol

Met restjes stof kun je leuke knutselwerkjes maken. Ik heb een doosje met kleine overgebleven lapjes, de kinderen vinden dat fantastisch.

Ook met wol kun je leuke dingen knutselen. De Hema heeft katoenen wol in allerlei kleuren. Een prikblok en borduurnaalden zijn ook handig. Als je eerst gaatjes maakt in karton kun je het daarna borduren met wol.

Aan cadeaus en producten zitten vaak lintjes. Van die krullende lintjes, of stoffen lintjes. Die bewaren we om dingen mee te knutselen.

hartjes van wol

Strijkkralen

Strijkkralen zijn bij ons een hit én goed voor de fijne motoriek. Inmiddels hebben we zo veel ideeën verzameld dat ik een aparte blog met strijkkralen voorbeelden maakte.

Een grote collectie strijkkralen en strijkkralenbordjes vind je bij Bol.com, Blokker en Wehkamp.

lama van strijkkralen

Oude materialen

Met afval kun je heel leuk knutselen. Denk bijvoorbeeld aan wc rolletjes, kartonnen dozen, verpakkingsmateriaal en eierdozen. Daarnaast kun je met lintjes en cadeaupapier goed knutselen. Glazen potjes en flessen kun je ook versieren. Kinderen zijn vaak zelf het beste in bedenken wat de leukste knutselmaterialen zijn. Onze kids vissen regelmatig spullen uit de papierbak om mee aan de slag te gaan.

vlinder knutselen

Natuurlijke materialen

Er zijn allerlei natuurlijke materialen waar je goed mee kunt knutselen. Dat zijn dus ideale knutselspullen voor kinderen, je vindt ze gewoon op straat, in het bos of op het strand. Onze kinderen verzamelen van alles, van bladeren en bloemen tot steentjes en schelpen.

Na een weekje aan het strand hadden ze dus een enorme verzameling schelpen. Daarom bedachten de kinderen leuke ideeën om te knutselen met schelpen.

Ook herfst materialen zijn leuk om mee te knutselen. Bladeren, eikeltjes, kastanjes, dennenappels en takken zijn allemaal leuk om mee aan de slag te gaan. Lees ook: ideeën voor herfst knutselen met kinderen.

Bloemen zijn ook geschikt om mee te knutselen. Lees ook: ideeën voor zomer knutselen met kinderen.

Knutselen met schelpen

Een mooi plakboek 

Hebben jullie ook altijd zo’n enorme stapel knutselwerkjes van de kids liggen? We zoeken eens in de zoveel tijd de knutselwerkjes uit. De mooiste werkjes gaan in het plakboek. In eerste instantie hadden de kinderen veel hulp nodig, maar nu doen ze het bijna helemaal zelf. Het is super gezellig om te doen op een vakantiedag of studiedag. Daarnaast hebben we een kunstmuur voor de allermooiste knutselwerkjes. De muur is geverfd en vervolgens gevuld met lijsten.

knutselwerkjes in plakboeken

Inspiratie om te knutselen 

Naast deze lijst met handige knutselspullen voor kinderen, vind je op Leuk met kids nog veel meer ideeën om te knutselen. Op onze Instagram delen we ook vaak knutseltips.

Daarnaast zijn er ook heel veel boeken met inspiratie om te knutselen. Ik maakte een lijstje met boeken over knutselen en tekenen met kinderen.

De leukste boeken over knutselen met kinderen

Weet je kind niet zo goed waar te beginnen, dan is een knutselset handig. Leuke knutselsets vind je bij I Love Speelgoed en Bol.com. Bij beide kun je selecteren op leeftijd.

Heb je de nieuwe Leuke Update al gezien? Hij staat weer bomvol nieuwtjes, ideeën, musthaves en uitjes voor kids. Maar dit keer ook heel veel tips voor het nieuwe schooljaar! De Leuke Update