Kinderkleding versieren met textielstiften: leuke ideeën om te knutselen

Heb je een oud kledingstuk met een vlek of andere beschadiging? Zulke kinderkleding kun je versieren met textielstiften. Recycling is duurzaam en je hebt een bijzonder kledingstuk. In dit artikel delen we leuke ideeën om zo’n kledingstuk te knutselen tot iets prachtigs. En natuurlijk ook tips hoe je textielstiften het beste kunt gebruiken. 

Kinderkleding versieren met textielstiften: leuke ideeën om te knutselen. Heb je een oud kledingstuk met een vlek of andere beschadiging? Zulke kinderkleding kun je versieren met textielstiften. In dit artikel delen we leuke ideeën om zo’n kledingstuk te knutselen tot iets prachtigs. En natuurlijk ook tips hoe je textielstiften het beste kunt gebruiken.

Kinderkleding versieren: zo gebruik je textielstiften

Textielstiften drukken door. Ga je met textielstiften aan de slag, zorg dan dat je iets onder de stof legt. Werk je met twee laagjes textiel, zoals bij de meeste kledingstukken, leg dan iets tussen de laagjes. Ik gebruik daarvoor een stapel A4 papiertjes, een stuk plastic of een stuk karton. Op de tafel waarop ik werk leg ik oud tafelzeil.

Werk je voor het eerst met textielstiften? Probeer het dan eerst even uit op een stukje oude stof. Dan zie je hoe dik de lijn van de textielstift wordt.

Een strakke lijn maken kan lastig zijn. Als je de stof strak trekt, dan gaat het makkelijker. Je kunt de stof ook met knijpers op een plankje strak trekken. Daarnaast kan het helpen om de tekst eerst met balpen op het shirt te maken en daarna over te trekken. Verder kun je op de plek waar je de lijn wil hebben, voorzichtig stipjes zetten. Of zelfs de hele lijn maken van stipjes die zo dicht tegen elkaar aan zitten dat ze een lijn worden.

Bij sommige textielstiften moet je de textiel een aantal uur laten drogen. Ook zijn er textielstiften waarbij je de stof moet strijken na het aanbrengen. Lees dus goed de gebruiksaanwijzing.

Wellicht een open deur: berg de textielstiften buiten bereik van kinderen op. Wil je de kinderen zelf iets op een shirt of tas laten maken? Doe ze dan oude kleding aan of een schort dat geen stiften doorlaat.

Online vind je heel veel kleuren textielstiften, bijvoorbeeld bij Bol.com en Pipoos. Pilot heeft daarnaast Pintor stiften (Bol.com). Deze stiften zijn geschikt voor allerlei soorten materiaal: papier, hout, glas, aardewerk, plastic, metaal en stof (ik schreef er hier over).

T-shirt of romper versieren met textielstiften

Textielstiften zijn heel geschikt om vlekjes mee te verbergen. Symbolen vinden veel kinderen leuk en ze zijn makkelijk te maken. Bijvoorbeeld een smiley.

Kinderkleding versieren met textielstiften: leuke ideeën om te knutselen - shirt met smiley

Ook door een tekst op een shirt te maken ben je de vlekken kwijt.

Kinderkleding versieren met textielstiften: leuke ideeën om te knutselen

Een ideale manier om vlekken kwijt te raken, is door er polkadots op te tekenen. Oftewel een confetti patroon op je shirt. Bij dit shirt hebben we verschillende maten stippen gemaakt.

DIY: shirtje versieren met textielstiften

Op een rompertje zitten de vlekjes vaak direct onder de mond. Door een soort “parelketting” van stipjes te tekenen, zag de romper er weer mooi uit.

Kinderkleding versieren met textielstiften: leuke ideeën om te knutselen

Broek versieren met textielstiften

Op een spijkerbroek kun je ook goed tekenen. Bijvoorbeeld een peace teken, het logo van je stad of voetbalclub, of wat je kind dan ook leuk vindt.

Kinderkleding versieren met textielstiften, broek met logo's, leuk voor jongens en meisjes

Als je allerlei vlekken in een broek hebt, dan zijn geometrische patronen een manier om ze te verstoppen. Denk aan stipjes, driehoekjes, hartjes, dat soort dingen.

Kinderkleding versieren met textielstiften, broek met geometrische figuren, leuk voor jongens en meisjes

Leuk zo’n lichtgekleurd broekje, maar soms krijg je de vlekken er niet meer uit. Met stipjes verberg je ze. En een bijpassend petje is helemaal tof toch?

Kinderkleding versieren met textielstiften: leuke ideeën om te knutselen - broek en pet met stippen

Verkleedkleding maken met textielstiften

Vaak hebben de kinderen een themafeestje op school of bij een verjaardag. Dan wil je niet iedere keer een volledige nieuwe verkleedoutfit kopen. Met textielstiften en een oud kledingstuk kun je verkleedkleding maken. Zo maakten we dit piratenpak. De stoppelbaard is overigens van oogpotlood 😉

Verkleedkleding maken met textielstiften - piratenpak voor in de verkleedkist

Ook deze indianenoutfit maakten we zelf. De tipi’s op de het shirtje tekenden we met textielstift.

Ook deze indianenoutfit maakten we zelf. De tipi´s op de het shirtje tekenden we met textielstift. 

Nog meer dingen 

Behalve kinderkleding kun je natuurlijk ook allerlei andere dingen versieren met textielstiften. Een stoffen tas versieren is typisch zoiets wat je kinderen zelf kunt laten doen. Je hebt vast wel ergens een linnen tasje in de kast liggen. Kleine meis is trots op haar eigen tas.

tas versieren

Cindy organiseerde voor haar dochter een pyjamafeestje overdag. Een van de activiteiten was tekenen op een kussensloop. De meiden waren best een tijd bezig met hun droomcreaties. En zo hebben ze meteen iets leuks als herinnering om mee naar huis te nemen.

kussensloop versierenZoonlief wilde een zon maken. Hij tekende de stof binnenste buiten af met een pen, hij gebruikte een bord om het rondje te maken. Daarna speldde hij het. Hij stikte het bijna helemaal dicht, maar liet een paar centimeter open, zodat hij de goede kant naar buiten kon draaien. Toen vulde hij het met stukjes oud t-shirt, bevestigde een lintje om het op te hangen en maakte het met de hand dicht. Toen het eenmaal af was besloot hij om er een smiley van te maken. Hij tekende het gezichtje met textielstiften. Deze en meer handwerk ideeën vind je hier.

smiley maken met textielverf

Kleding verven

Zit een kledingstuk vol vlekken, maar past het nog wel? Dan is het vaak ook een goede oplossing om het kledingstuk in een donkerdere kleur te verven.

DIY: oude kleding met verf weer als nieuw

Verder lezen

Naast deze ideeën om kinderkleding te versieren met textielstiften, vind je op Leuk met kids nog veel meer tips om te knutselen. Ook op Instagram delen we regelmatig tips.

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids