Handwerken voor jonge kinderen: ideeën om te naaien en borduren
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Door Maud op 04-04-2019
Onze kids maken graag dingen van stof, maar gek genoeg is er online weinig inspiratie te vinden. Er is heel veel dat je voor kinderen kunt maken. Maar niet wat kids zelf kunnen maken, want dat mag niet te moeilijk zijn. Ik ging daarom op zoek naar inspiratie voor makkelijke projecten om te handwerken voor jonge kinderen. Ik laat ook zien wat we zelf maakten.
Tot mijn grote verbazing blijkt zoonlief van zeven heel goed met de naaimachine om te kunnen gaan, dat heeft hij op school geleerd. Ook met naald en draad is hij heel handig. Als hij met de naaimachine werkt help ik hem nog wel, met naald en draad kan hij zelfstandig werken. Hij had opeens de sokken van zijn vader gerepareerd 🙂
Dochterlief van vijf wil natuurlijk ook mee doen. Ze mag nog niet met de naaimachine aan de slag, maar ze kan bijvoorbeeld mooie dingen borduren op karton. Ook knippen en plakken met stof is al heel leuk.
Zelf sprong ik een gat in de lucht van dit plotselinge enthousiasme van de kids. Ik heb een grote verzameling naai-spulletjes, veel is nog van mijn moeder geweest, die verzameling koester ik. Rond de geboorte van de kinderen maakte ik heel veel dingen zelf, maar de laatste tijd kom ik er niet echt aan toe. Dat de kinderen er nu mee aan de slag kunnen vind ik dus heel leuk.
Daarom ging ik op zoek naar leuke handwerkprojecten voor kids, maar daar is niet heel veel over te vinden. Ik vroeg daarom op Instagram en Facebook om jullie tips. Het was heel leuk om te horen dat er zo veel van jullie kids ook enthousiast bezig zijn met naaien, ook veel jongens! Daarnaast kreeg ik hele leuke tips. In dit artikel verzamel ik alle leuke handwerkprojecten.
Een paar tips vooraf
Leg materialen binnen handbereik, voor zover dat veilig is natuurlijk. Vaak bedenken kinderen zelf projecten, als de spullen onder handbereik liggen kunnen ze meteen aan de slag.
Je kunt allerlei materialen gebruiken: stoffen (goedkoop te koop op de markt, of bij de kringloop), versleten kleding (shirts, spijkerbroeken, sokken), vilt, wol en knopen. Daarnaast heb je natuurlijk naald en draad in verschillende kleuren nodig. Ook vulwol is handig (te koop bij de Hema), als je bijvoorbeeld een knuffeltje wil maken
Voor beginners is het fijn om met vilt of badstof te werken, dat hoef je nauwelijks af te werken.
Een kartelschaar is ideaal, als je de stof daarmee knipt is afwerken niet nodig. Een stofschaar is trouwens ook handig, daarmee knip je makkelijker dan met een gewone schaar.
Hieronder vind je een uitgebreide verzameling handwerkprojecten, op Leuk met kids en op andere sites. Sommige zijn heel makkelijk, andere wat moeilijker. Gelukkig hoeft het allemaal niet perfect, het gaat om de lol bij het maken 🙂
Verkleedkleding en ander speelgoed
Superhelden masker of een cape.
Outfit: een indianen outfit, een piratenpak of een politieshirt of een dino hoodie. Ook een leuk idee van Wendy: driehoekjes aan elkaar naaien en een dinostaart mee maken.
Theezakjes van vilt voor in je keukentje.
Spelletje boter, kaas en eieren voor onderweg, van een stukje stof, lint en knopen.
Stoffen kroon is best moeilijk, maar met vilt maak je zoiets veel makkelijker.
Kleding
Korte broek gemaakt van een kapotte broek. Extra tof met pompoms aan de onderkant.
Rok is heel makkelijk om zelf te maken, zeker als je een bestaande rok als basis gebruikt. Ook leuk: een rok met pompoms.
Warme beenwarmers maken van oude sokken.
Muts gemaakt van een oud t-shirt.
Sjaals, bijvoorbeeld een colsjaal gemaakt van oude shirts, of een sjaal met pompoms.
Bloem applicatie spijkerstof, voor op een pet of hoed. Of een bloem met lintjes voor op een vestje.
Shirt met zelfgemaakte print van flockfolie. Ook kun je kleding mooi versieren met textielstiften.
Cape handdoek leuk, maar je kunt ook een bestaande versieren.
Vlinderstrikje, leuk voor het kerstdiner of communie.
Haardband of een scrunchie, dat is zo’n leuk haarelastiek als we vroeger allemaal hadden.
Zo maak je een scrunchie
- Gebruik voor een grote scrunchie een stuk stof van 80 centimeter bij 20 centimeter (voor een kleintje 60 bij 10).
- Vouw de stof binnenstebuiten over de lengte dubbel en stik de open lange kant.
- Draai de stof voorzichtig, zodat de goede kant naar buiten komt.
- Doe een elastiek door de tunnel, draai de stof een beetje en knoop het elastiek vast.
- Vouw één uiteinde voorzichtig een centimeter dubbel en over het andere uiteinde heen.
- Zet het met een speld vast en stik het daarna.
Handige spullen
Tasjes: een draagtasje, een hangtasje of een gymtas. Je kunt ook beginnen met een knikkerzak of cadeauzakje, dat is eigenlijk een klein tasje.
Van een oude spijkerbroek kun je prachtige dingen maken, bijvoorbeeld een tas, een etui, een kussenhoesje of een schort. Ook kun je de zakken losknippen en gebruiken om andere dingen mee te versieren.
Rol-etui voor potloden of pennen, of een iPad hoes, die je nog veel makkelijker van vilt kunt maken.
Boekenlegger kun je maken van dikke stof, vilt of leer.
Koeler voor koude drankjes.
Tassel staat leuk aan een tas of als ketting.
Speldenkussen voor bij naaiklusjes.
Lavendel zakje, leuk cadeau voor opa en oma.
Dieren en bloemen
Een knuffel met vulling, bijvoorbeeld een dino, een vlinder, een auto, een popje, een walvis of een wolkje. Ook leuk: zelf een zorgenvriendje maken met een rits op de voorkant, maar dat is voor gevorderden 🙂
Van vilt kun je makkelijke mooie dingen maken, omdat je het niet hoeft af te werken, bijvoorbeeld een vosje en een pinguïn.
Voor die diertjes en popjes kun je natuurlijk ook weer mooie kleertjes maken, of een slaapzakje.
Vilt is namelijk heel makkelijk om te bewerken. Kleine meis maakte bloemen van vilt en chenilledraad.
Versiering
Een slinger is wel even werk, maar niet moeilijk, bijvoorbeeld een slinger van papier of van stof.
Met zelfgemaakte letters kun je een tas, shirt of vlaggetjes persoonlijk maken. Je kunt letters maken van stof, maar met flockfolie is het veel makkelijker, ik maakte ze bijvoorbeeld op een fietsmand.
Werken met wol
Borduren is het makkelijkste op karton, met een prikblok maak je gaatjes in karton (te koop bij Bol.com). Hier lees je meer over borduren met papier en wol.
Breien is best moeilijk, dus voor hele jonge kinderen wat minder geschikt. Een lezer vertelde me dat er ook breiramen bestaan, waarmee het makkelijker is. Dat gaan we zeker binnenkort uitproberen. Ze zijn te koop bij Bol.com.
Vroeger had ik zo’n paddenstoel om mee te punniken, die ga staat nog op ons wensenlijstje. Ze zijn te koop bij Bol.com.
De projecten van onze kids
Op school maakte zoonlief een vis van een sok. Eerst tekende hij op papier hoe de vis moest worden. Daarna maakte hij hem na met naald een draad. Op school vulde hij hem met zand, dat doen we volgende keer met vulwol 🙂
Zoonlief wilde een zon maken. Hij tekende het binnenste buiten af met een pen, hij gebruikte een bord om het rondje te maken. Daarna speldde hij het. Hij stikte het bijna helemaal dicht, maar liet een paar centimeter open, zodat hij de goede kant naar buiten kon draaien. Toen vulde hij het met stukjes oud t-shirt, bevestigde een lintje om het op te hangen en maakte het met de hand dicht. Toen het eenmaal af was besloot hij om er een smiley van te maken. Hij tekende het gezichtje met textielstiften.
Meer inspiratie
Zoek je nog meer inspiratie om te handwerken voor jonge kinderen? Er zijn leuke boeken en zelfs een tijdschrift over handwerken. De app Eve’s Sew Quick Tool kun je downloaden op Android, dit is wel in het Engels.
Er zijn heel veel Facebook groepen met naaipatronen, bijvoorbeeld Gratis naaipatronen Kids. Hierin zie je vooral de wat moeilijker naaipatronen, dus je kunt het beste de zoekfunctie gebruiken bij dit soort groepen.
Daarnaast zijn er natuurlijk leuke boeken, bijvoorbeeld bij Bol.com.
Stuur door via:
[Sassy_Social_Share]Herfstvakantie bucketlist
Wat hebben we zin in de herfstvakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met herfstvakantie activiteiten. Met leuke uitjes en fijne tips voor thuis.
Herfstvakantie bucketlist
Wat hebben we zin in de herfstvakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met herfstvakantie activiteiten. Met leuke uitjes en fijne tips voor thuis.
Niks leuks missen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan stuur ik je ongeveer twee keer per maand een leuke mail.
Stap 2 – open de email en bevestig je inschrijving (niks ontvangen, bekijk dan je spam folder).
Wil je niet wachten op de volgende nieuwsbrief? Lees dan hier de nieuwste nieuwsbrief.