DIY: verjaardagskroon van stof maken die je elk jaar kunt gebruiken

Als gezin moet je tradities hebben. Vaak zijn die tradities aan feestdagen verbonden, bijvoorbeeld je verjaardag. Zo maakte ik jaren geleden een verjaardagskroon, die ieder jaar opnieuw bruikbaar is. Ieder jaar bedenk ik me te laat dat ik nog een nieuw cijfer moet maken als de oudste jarig is. Dan zit ik dus weer de avond van tevoren snel een nieuw cijfer te klussen 😉 En ieder jaar vinden de kids het tof om de kroon te dragen. Ik laat je zien hoe je deze verjaardagskroon van stof kunt maken. 

Een zelfgemaakte verjaardagskroon die je elk jaar kunt gebruiken voor kinderen - DIY selfmade fabric birthday crown tutorial kids children


Op de site Mina Dotter vind je ontzettend veel mooie patronen, zo ook voor kinderkronen. Compleet met elastieken band, op de groei dus, zodat je de kroon jarenlang kunt gebruiken. Met hetzelfde patroon ging Oon aan de slag. Zij zette er een losse broche met cijfer op, zodat je ieder jaar dezelfde kroon kunt gebruiken met een nieuw getal.

Een zelfgemaakte verjaardagskroon die je elk jaar kunt gebruiken - DIY fabric birthday crown tutorial

Onze verjaardagskroon 

Met deze ideeën ben ik aan de slag gegaan. Ik ben gek op polkadot stoffen, dus ik gebruikte een paarse stof met witte stippen. Voor de binnenkant heb je een stevige katoenen stof nodig. Ik had zelf nog een vrolijk gekleurd stukje stof van Ikea liggen dat ik kon gebruiken. Net als Oon ging ik voor een los cijfer, zodat ik er volgend jaar weer een ander cijfer op kan zetten.

De cirkel heb ik van dik vilt gemaakt, het cijfer van flockfolie (hoe je dat gebruikt vind je hier). Flockfolie of flexfolie is te koop bij Bol.com.

Zorg wel dat je nooit direct op vilt strijkt, maar er even een dunne theedoek tussen legt. Het cijfer kun je ook van dun vilt maken, dat je op het rondje naait. Ik heb de cirkel bevestigd met klittenband. Als je het klittenband op de cirkel zet voordat je het cijfer er op maakt zie je het niet zitten.

Een zelfgemaakte verjaardagskroon die je elk jaar kunt gebruiken - DIY fabric birthday crown tutorial

In de werkbeschrijving van Mina Dotter wordt de band aan de kroon vastgemaakt. Ik heb er voor gekozen om een losse band te maken, die je met knopen vastzet. Ik vond de knopen er mooi uitzien. Hierdoor kan ik de band ook later eventueel vervangen voor een langere band, als zoonlief een groter hoofd krijgt. Wil je weten hoe hard het hoofd van je kind ongeveer groeit de komende jaren, kijk dan even hier. Dan kun je daar rekening mee houden.

Een zelfgemaakte verjaardagskroon die je elk jaar kunt gebruiken - DIY fabric birthday crown tutorial

In de werkbeschrijving van Mina Dotter wordt het band van vilt gemaakt. Ik heb hier voor stof gekozen. Net als in haar werkbeschrijving heb ik er elastiek in gestopt, waardoor je een gerimpelde band krijgt, die mee rekt met het hoofd van je kind.

koord met elastiek aan de kroon

Makkelijkere verjaardagskronen

Het lijkt een enorm klus en je bent ook niet in uurtje klaar, maar als je een naaimachine hebt wel in een lange zondagmiddag. Je kunt er jarenlang mee doen en het effect is ontzettend leuk. OK, een kind van een jaar wordt misschien nog niet enorm enthousiast van een kroon op zijn hoofd, maar vanaf twee jaar vinden de meeste kinderen zo’n kroon ontzetten stoer.

Een zelfgemaakte verjaardagskroon die je elk jaar kunt gebruiken voor kinderen - DIY selfmade fabric birthday crown tutorial kids children

Vind je deze kroon te veel werk, maar wil je wel graag een verjaardagskroon van stof maken? Een vilten kroon is makkelijker. Het ziet er mooi uit en met vilt maak je vaak in korte tijd iets. Een nadeel is wel dat het wat sneller vies wordt en niet eindeloos in de wasmachine kan. En zoals je ziet, ook na tien jaar willen mijn kids nog steeds dat ik een nieuw cijfer op de kroon maak!

DIY: verjaardagskroon van stof maken die je elk jaar kunt gebruiken

Heb je geen tijd om zelf een verjaardagskroon van stof te maken? Deze kronen van Bol.com hebben ook verwisselbare cijfers.

wat een mijlpaal: tien jaar

Na al die jaren mag ik nog steeds ieder jaar een nieuw getal maken. Ik had niet gedacht dat onze jongen (en ons meisje) de kroon nog steeds graag zou dragen. Maar ja, tradities zijn nou eenmaal heel leuk, ook voor tieners!

Ik had niet gedacht dat onze jongen (en ons meisje) de kroon nog steeds graag zou dragen. Maar ja, tradities zijn nou eenmaal heel leuk, ook voor tieners!

Meer inspiratie voor verjaardagen


Op Leuk Met Kids vind je nog veel meer leuke ideeën voor verjaardagen: cadeaus voor kinderen in allerlei leeftijden, heel veel inspiratie voor traktaties, de leukste vlaggetjes en andere ideeën om je huis te versieren, voorbeelden van verjaardagsfeestjes, lekkere dingen om te maken, zelf een uitnodiging voor je feestje maken en nog heel veel meer, snel verder lezen dus!

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids