101 binnen uitjes met kinderen, voor als het regent of koud is

Het is buiten koud en nat en toch wil je wat leuks doen met de kinderen. Gelukkig zijn er genoeg leuke uitjes om binnen te doen met kinderen, voor als het buiten regent of koud is. In dit artikel vind je heel veel leuke uitjes voor met slecht weer, in Nederland en in België, voor peuters, kleuters, kinderen en tieners.

Wat te doen met peuters, kleuters, kinderen of tieners met slecht weer? In dit artikel vind je heel veel leuke ideeën voor een dagje uit. Kinderuitjes die bij voorkeur ook leuk zijn voor volwassenen.

Mis jij nog een leuk uitje om met kinderen binnen te doen als het buiten koud of nat is? Stuur dan een mailtje naar info [at] leukmetkids.nl!

Niet alle uitjes zijn het hele jaar open. Ik raad je dus aan om te kijken naar de actuele openingstijden, voordat je gaat. Veel uitjes in dit artikel zijn volledig binnen. Toch heb ik ook uitjes met onderdelen binnen en buiten opgenomen. Want als het wisselvallig is, is het leuk om tijdens een dagje weg af en toe naar buiten te kunnen.

We delen regelmatig reviews van uitjes. Hier op mijn blog, maar ook op Instagram.


Inhoudsopgave: uitjes binnen met kinderen


Scroll lekker door de lijst, of klik snel door naar binnen uitjes met kinderen in:

101 binnen uitjes met kinderen voor als het regent of koud is. Het is buiten koud en nat en toch wil je wat leuks doen met de kinderen. Gelukkig zijn er genoeg leuke uitjes om binnen te doen met kinderen, voor als het buiten regent of koud is. In dit artikel vind je heel veel leuke uitjes voor met slecht weer, in Nederland en in België, voor peuters, kleuters, kinderen en tieners

Uitjes binnen met kinderen die je overal kunt vinden


Er worden regelmatig festivals en andere leuke uitjes met kinderen binnen georganiseerd. Bekijk daarvoor even de lokale uit agenda.

Naar de film: in een grote zaal, of juist in het buurthuis. Veel bioscopen hebben ook een speciaal programma met films voor kinderen.

Voor peuters, kleuters en grotere kinderen zijn er daarnaast leuke theatervoorstellingen.

Bibliotheken hebben vaak leuke binnen activiteiten voor kinderen. Dus kijk eens wat jouw bibliotheek organiseert.

Steeds meer restaurants hebben een speelhoek waar de kinderen samen spelen terwijl jullie bijpraten. Hier vind je heel veel kindvriendelijke restaurants in heel Nederland.

Naar een museum

☆We gaan regelmatig naar een kindvriendelijk museum, een ideale uitstap met slecht weer. Ik heb samen met lezers een lange lijst gemaakt met kindvriendelijke musea. Daarnaast schreven we over veel musea een review.

101 binnen uitjes met kinderen, voor als het regent of koud is. Zoals het Rijksmuseum in Amsterdam: leuk met kinderen.

Attractieparken en speeltuinen

*Als het koud is maar wel droog kun je prima naar een attractiepark. Daar is het dan meestal niet zo druk. Bij de Efteling, bij Slagharen en bij Duinrell kun je ook slapen, waardoor je niet alle attracties in één dag hoeft te doen. Sommige attracties kun je uitstellen tot de volgende dag en andere attracties de volgende dag nóg een keer doen. Bij Safari Resort Beekse Bergen kun je zelfs tussen de wilde dieren slapen. Ook heel leuk: een paar nachtjes bij Disneyland Parijs.

*Echt leuk ga ik ze niet vinden, die indoor speeltuinen, maar de ene is minder erg dan de andere… Sommige winkels hebben ook een binnenspeeltuin, dan kun je gelijk even shoppen, misschien niet leuk, maar wel praktisch. In mijn overzicht met de leukste buitenspeeltuinen en binnenspeeltuinen in heel Nederland vind je een aantal speelparadijzen die ook voor ouders heel prima zijn.

101 binnen uitjes met kinderen, voor als het regent of koud is.

Binnen sporten en andere sportieve binnenactiviteiten

Schaatsen op natuurijs is natuurlijk fantastisch. Maar een kunstijsbaan is ook een leuk uitstapje en er zit vaak een dak boven. Rond de feestdagen duiken er daarnaast ook allerlei ijsbaantjes op, bij restaurants en op pleintjes.

Een dagje indoor skiën is daarnaast een leuk uitje in de winter, al kan het ook in de zomer.

Zwemmen is met slecht weer ook een leuk uitje, in een subtropische zwemparadijs. Bovendien is het belangrijk om af en toe te oefenen. Een ideaal binnenuitje met jonge kinderen dus.

Een klimhal is een leuk uitje. Met jonge kids kun je naar een speciale klimhal waar kinderen zich zelf kunnen zekeren.

Gek op trampolines? Ga dan bijvoorbeeld naar JumpSquare of Jump XL. Een binnen uitje waarbij kinderen lekker hun energie kwijt kunnen!

Op veel plekken wordt apenkooien georganiseerd in een gymzaal.

Nog meer actieve uitjes binnen

Voor wat oudere kinderen en tieners is karten ook leuk. Dat kan bijvoorbeeld bij de Kartfabrique in Utrecht en bij Gamecity Zoetermeer. Kijk wel even naar de minimale lengte of leeftijd. Dan moet je bijvoorbeeld 1,35 lang zijn of mag je vanaf 14 jaar zonder volwassene karten.

Bij The Park Playground beleef je samen VR experiences. In deze virtuele ervaring maak je je eigen avontuur, iedereen er kan apart rondlopen. Denk aan De Mol in VR, een escape room of een sci-fi avontuur. Leuk uitje met familie en vrienden met tieners. Er zijn verschillende locaties in Nederland en België.

101 binnen uitjes met kinderen, voor als het regent of koud is. Voor wat oudere kinderen en tieners is karten ook leuk. Dat kan bijvoorbeeld bij de Kartfabrique in Utrecht. Kijk wel even naar de minimale lengte of leeftijd. Dan moet je bijvoorbeeld 1,35 lang zijn of mag je vanaf 14 jaar zonder volwassene karten.

Shoppen met kinderen

*Stiekem is een middagje Ikea best leuk en als je er een spelletje van maakt vermaken de kids zich ook. “Ik zie ik zie wat jij niet ziet en het is…”

*Houden jullie van snuffelen? Kijk dan of er bij jou in de buurt een vlooienmarkt wordt georganiseerd, of ga naar een kringloop.

*Sommige speelgoedwinkels zijn zo groot dat ze goed zijn voor urenlang vermaak. Kids kunnen daar eindeloos kijken naar de Playmobil vitrines en Lego bouwwerken en spelen in het buitenspeelgoed dat in de winkel staat opgesteld.

De Kinderfeestwinkel in de Pijp heeft van alles voor een kinderfeestje, maar ook heel veel verkleedkleren, mooie cadeaus en spullen voor de kinderkamer. Kleine meis vond deze hoek echt fantastisch.

Tram en trein

Op een natte dag in de lente of zomer is een ritje met een oude tram leuk. Dit kan bijvoorbeeld met de Tourist Tram in Den Haag of de Museumtramlijn in Amsterdam.

Wist je dat je kind gratis met de trein mee kan? En dat er voor tieners een goedkoop treinkaartje is? Hoe je dat regelt lees je hier op Leuk met kids. En wil je echt op reis? Boek dan een treinticket bij NS International naar een leuke stad.


Binnen uitjes in Groningen


De Leeuwenborg in Nieuw Scheemda: indoor speelparadijs, lopen op een bal in het water en midget golf.

Het Groninger Museum: ligt vlak naast het station van Groningen en is daar echt een eye catcher. Naast een collectie over de geschiedenis en cultuur van Groningen, vind je er moderne kunst, fotografie, mode en design. Er is daarnaast een ontdekkingsruimte voor allerlei binnen activiteiten en een atelier waar je zelf creatief aan de slag kunt gaan.

Storyworld in Groningen is het museum voor strips, animatie en games. Voorheen was dit indoor uitje het Stripmuseum.

Jump XL in Groningen: trampolinepark, een binnen uitje waar kinderen hun energie kwijt kunnen.

LEGiO-Museum in Grootegast bij Roden en Zuidhorn: LEGO museum met de slogan “kijken, bouwen, spelen”. Daarnaast is hier ook een museum met legervoertuigen, een drukkerijmuseum en museumrestaurant American diner.

Familiepark Nienoord in Leek tussen Groningen en Roden: landgoed met allerlei faciliteiten. Er is een speeltuin buiten, apenkooi binnen, kinderboerderij, bioscoop, binnenzwembad, treintje buiten en daarnaast miniatuurwereld met treinen binnen.


Binnen uitjes in Friesland


Natuurmuseum Fryslan in Leeuwarden: hier kun je de natuur zien, horen, ruiken en voelen. Zowel boven als onder water en in de lucht en op het land. Je kunt hier ook veel zelf doen, er zijn allerlei workshops.

Jonas en de Walvis in Sumar bij Leeuwarden: speelparadijs met apenkooi, waterspeeltuin en restaurant.

Sanjesfertier in Feanwâlden bij Kollummerzwaag: heeft een dierentuin en een outdoor speelpark met speeltuin en verkeerspark. Daarnaast is er een indoor speelpark met apenkooi en piratenschip.

Kinderboerderij De Naturij Drachten: met buiten een kinderboerderij, speeltuin en verkeerspark ook binnen een speelhal.


Binnen uitjes in Drenthe


Sprookjeshof in Zuidlaren: attractiepark met sprookjesbos, buitenspeeltuin, indoor speelhal, kinderboerderij en meerdere horeca gelegenheden.

Speelgoedmuseum Roden, tussen Groningen en Assen: museum met antiek speelgoed. Zoals poppen, auto’s, treinen, speelautomaten en LEGO.

Kabouterland in Exloo tussen Stadskanaal en Emmen: verschillende speeltuinen binnen en buiten. Het staat geheel in het teken van kabouters, trollen en dieren. Met restaurant en terras.

De Drentse Koe in Ruinerwold bij Meppel: speel- en ijsboerderij. Er is een speelweide en een overdekte speelschuur met boerderijthema. Er zijn tractoren, kabelbaan, dieren, waterspeeltuin en heel veel speeltoestellen. Daarnaast is er een ijssalon en restaurant voor lunch.

Plopsa Indoor in Dalen bij Coevorden: grote binnenspeeltuin met bekende karakters. Denk aan Maya de Bij, K3, Wickie de Viking en allerlei anderen.


Binnen uitjes in Overijssel


Dinoland in Zwolle: speelpark voor dinosaurus fans. Buiten zijn er een speurtocht, klimparcoursen voor verschillende leeftijden, minigolf en een speeltuin. Binnen is er een t-rex expeditie, dino show, paleolab, lasergamen en een speelhal.

The Park Playground in Zwolle: VR experiences in een groep. In deze virtuele ervaring maak je je eigen avontuur, iedereen er kan apart rondlopen. Denk aan De Mol in VR, een escape room of een sci-fi avontuur.

De Wolventuin in Stegeren bij Ommen: binnenspeeltuin met veel hout en groen. Je kunt het combineren met het restaurant. Daarnaast is er in de zomer een binnenzwembad en buitenzwembad.

De Flierefluiter in Raalte tussen Zwolle en Deventer: binnenspeeltuin, buitenspeeltuin en kinderboerderij. In de buitenspeeltuin zijn trampolines, skelters, een waterspeeltuin en speeltoestellen. Op de kinderboerderij kun je ook ponyrijden. Daarnaast is er een kleine camping met uitzicht op de speeltuin.

Speelgoedmuseum (review) in Deventer: kinderen zien hier heel veel speelgoed van vroeger. Maar er is ook veel speelgoed van nu, om lekker mee te spelen. Daarnaast is er een buitenspeelroute, door de mooie oude stad Deventer. Maar het is vooral een leuk indoor uitje. We gingen met ons meisje van 7 jaar en onze jongen van 10 jaar.

Speelgoedmuseum in Deventer: uitje met speelgoed van vroeger en nu. Voor de kinderen is het heel leuk om te zien waar kinderen vroeger mee speelgoed. Maar de meeste tijd brachten we door in de delen van het Speelgoedmuseum waar je lekker zelf kunt spelen. Zoals dit interactieve spel waarbij je je eigen avatar kunt maken. We gingen met ons meisje van 7 jaar en onze jongen van 10 jaar.

Twente

De Morskieft in Reutum bij Almelo: grote ouderwetse binnenspeeltuin en buitenspeeltuin, met restaurant en terras. Binnen staan gewone speeltuintoestellen in het zand, dat is dus weer eens wat anders dan een standaard indoor speelparadijs.

Kinderboerderij Dondertman in Holten: gigantisch terrein, waar je van de ene groep dieren naar de andere wandelt. Voor de kids staan er bolderkarren. Behalve een kinderboerderij is er ook een speeltuin en een restaurant met speelkelder.

Oyfo Kunst & Techniek in Hengelo: leuk binnen uitje voor kleine uitvinders. Je mag in dit museum met alles spelen en alles aanraken. Regelmatig zijn er doemiddagen, waarbij kinderen met een docent aan de slag kunnen.

Jump XL in Hengelo: trampolinepark.

Klein Afrika in Oldenzaal: restaurant met speeltuin buiten en binnenspeelruimte. Alles staat hier in het teken van de dieren en natuur in Afrika.

Museumfabriek in Enschede: natuurhistorisch museum, kunstmuseum, oudheidkamer en techniekmuseum in één. Het zit in de voormalige textielfabriek Het Rozendaal. Je leert er over geschiedenis en toekomst van Twente. Je kunt zelf aan de slag met 3D printers en lasercutters in de Makerspace. In de toren van het museum zit een Sterrenwacht.


Binnen uitjes in Gelderland


De Veluwe

Veluwsche Stoomtrein Maatschappij in In Beekbergen bij Apeldoorn: oude stoomtreinen bekijken en er een rit mee maken.

Vliegveld Teuge tussen Apeldoorn en Deventer: hier kun je vliegtuigjes zien opstijgen en landen. Je zit hier droog bij restaurant Take Off. Voor hele kleine kinderen is het wat minder handig, vanwege de open haarden.

Oude Ambachten en Speelgoedmuseum in Terschuur, tussen Barneveld en Amersfoort: dit binnen uitje neemt je mee terug in de tijd. Toen er geen elektriciteit was, de meeste arbeid nog met de hand werd gedaan en de mensen afhankelijk waren van familie, vrienden en buren. Er zijn ruim 160 verschillende oude ambachten, beroepen en winkeltjes te vinden.

De Happyfarm in Terschuur bij Barneveld: speelboerderij met binnenspeeltuin en buitenspeeltuin.

De Achterhoek en Liemers

Familiepretpark Megapret in Lievelde: park met grote indoor speeltuin, grote buitenspeeltuin, waterspeeltuin en midgetgolf. Dit uitje is dus leuk met slecht weer, goed weer en wisselvallig weer.

De Neeth in Aalten: grote speeltuin met pannenkoekenboerderij. Met speelhuisjes, springkussen, trampoline, kabelbaan en konijnen. De pannenkoekenboerderij heeft ook een speelzolder waar je droog kunt spelen.

SkyZone in Doetinchem: voor wat grotere kinderen die van klimmen en klauteren houden. Er zijn ook interactieve voetbalmuren.

Land van Jan Klaasen in Braamt bij Doetinchem: groot buitenspeelpark, indoorspeeltuin, waterspeeltuin en poppentheater voor jonge kids.

De Spelerij in Dieren: een bijzondere speeltuin waar kinderen spelend ontdekken hoe dingen werken. De Uitvinderij binnen is voor kinderen die het leuk vinden om met hun handen te werken, met stoere materialen en machines.

Arnhem en Nijmegen

Watermuseum (review) in Park Sonsbeek in Arnhem: kinderen ontdekken en leren hier van alles over water. Daarnaast kunnen ze zelf proefjes doen. Een leuk uitje voor nieuwsgierige kids die van techniek houden. We gingen met onze jongen 8 jaar en ons meisje van 6 jaar.

Muzieum in Nijmegen: hier kun je van alles ervaren over zien en niet zien. Hoe is het om blind of slechtziend te zijn? Hier spelen horen, ruiken, voelen en proeven opeens een veel grotere rol dan je gewend bent. De gids die je rondleidt is blind of slechtziend en vertelt uit eigen ervaring. Daarnaast kun je ook van alles zelf ontdekken.

Trampolinepark JumpSquare zit in Arnhem en in Nijmegen. Jump XL zit in Ede.

101 binnen uitjes met kinderen, voor als het regent of koud is. Zoals het Watermuseum in Park Sonsbeek in Arnhem. Kinderen ontdekken en leren hier van alles over water. Daarnaast kunnen ze zelf proefjes doen. Een leuk uitje voor nieuwsgierige kids die van techniek houden. We gingen met onze jongen 8 jaar en ons meisje van 6 jaar.

De Betuwe 

Geofort Herwijnen (review) bij Leerdam en Culemborg: hier leer je over de aarde, het klimaat, waterbeheer en de energietransitie. Er is veel buiten, maar er zijn ook dingen binnen. Zo kun je Minecraft workshops doen. Daarnaast zit het in een oud fort van de Hollandse Waterlinie. We gingen met ons meisje van 9 jaar en onze jongen van 11 jaar.

101 binnen uitjes met kinderen, voor als het regent of koud is. Zoals Geofort Herwijnen bij Leerdam en Culemborg. Hier leer je over de aarde, het klimaat, waterbeheer en de energietransitie. Er is veel buiten, maar er zijn ook dingen binnen. Zo kun je Minecraft workshops doen. Daarnaast zit het in een oud fort van de Hollandse Waterlinie. We gingen met ons meisje van 9 jaar en onze jongen van 11 jaar.

Binnen uitjes in Utrecht


Verkeerstuin in Amersfoort: op het oude NS-terrein Wagenwerkplaats kunnen kinderen lekker rondracen op fietsjes en skelters.

Trampolinepark JumpSquare zit in Baarn, Jump XL in Amersfoort:.

Nationaal Militair Museum in Soest: hier is van alles te zien over het leger, waaronder heel veel spannende oude voertuigen. Er vlakbij zit restaurant Soesterdal bij de Soesterduinen.

Ouwehands Dierenpark in Rhenen: deze dierentuin ken je misschien van de panda’s. Maar Ouwehands heeft natuurlijk nog veel meer dieren en speeltuinen. Buiten is er de Afrikaanse speelsafari. Binnen is er daarnaast de overdekte klim en klauterspeelplek RavotAapia, met een restaurantje voor de ouders. Kom je toch voor de panda’s? Xing Ya en Wu Wen hebben allebei een eigen tempel. Daarnaast is er een pandaknuffelmuur en een Aziatisch restaurant.

Ouwehands Dierenpark in Rhenen: deze dierentuin ken je misschien van de panda's. Maar Ouwehands heeft natuurlijk nog veel meer dieren en speeltuinen. Buiten is er de Afrikaanse speelsafari. Binnen is er daarnaast de overdekte klim en klauterspeelplek RavotAapia, met een restaurantje voor de ouders. Kom je toch voor de panda's? Xing Ya en Wu Wen hebben allebei een eigen tempel. Daarnaast is er een pandaknuffelmuur en een Aziatisch restaurant.

De stad Utrecht en omgeving

Wat te doen met slecht weer voor kinderen en tieners in de stad Utrecht?

Spoorwegmuseum (review): natuurlijk kun je hier indrukwekkende historische treinen bekijken. Maar er is nog veel meer. Voor oudere kinderen en tieners zijn er spannende attracties en het Techlab. Voor peuters en kleuters is er een treintje waarin je kunt rijden en een speeltuintje, dat is wel buiten. Dit is het favoriete binnen uitje van onze jongen, hij kwam er als peuter, kleuter, kind en tiener, maar ons meisje vindt het ook leuk.

Nijntje Museum (review): leuk uitstapje voor peuters en kleuters. Je moet wel van tevoren reserveren. Mijn tip: ga op een vrije doordeweekse ochtend, wanneer het relatief rustig is in het Nijntje Museum. Ik ging met de peuter van 2 jaar of 3 jaar. Een heel leuk indoor uitje met peuters en kleuters.

Kidzcity in Utrecht: groot indoor speelparadijs. Er is theater, een klimdoolhof, lasergamen en grote glijbanen. Daarnaast zijn er allerlei kermisattracties, zoals een draaimolen, treintje en botsauto’s.

Kartfabrique in Utrecht: lasergamen, karten of ontsnappen uit Prison Island. Een leuk binnen uitje voor tieners en ook leuk voor een tienerfeestje.

JumpSquare in Nieuwegein: trampolinepark, een leuk uitje voor kinderen en tieners die hun energie kwijt willen.

Kasteel de Haar in Haarzuilens: mooi kasteel, ook vanwege de prachtige tuinen. Kinderen kunnen er een speurtocht doen.

101 binnen uitjes met kinderen, voor als het regent of koud is. Zoals het Spoorwegmuseum in Utrecht. Dit is het favoriete indoor uitje van onze jongen, hij kwam er als peuter, kleuter, kind en tiener, maar ons meisje vindt het ook leuk.

Binnen uitjes in Flevoland


Pantropica voorheen Orchideeënhoeve (review) in Luttelgeest bij Emmeloord: behalve tropische planten en dieren is er ook het Mangrovebos Speelparadijs. Dat is een waterrijke overdekte speeltuin waar je kunt spelen alsof je buiten speelt in de tropen. We gingen met onze jongen van 8 jaar en ons meisje van 5 jaar. We vonden het een verrassend leuk overdekt uitje met kinderen.

101 binnen uitjes met kinderen, voor als het regent of koud is. Pantropica voorheen Orchideeënhoeve (review) in Luttelgeest bij Emmeloord: behalve tropische planten en dieren is er ook het Mangrovebos Speelparadijs. We gingen met onze jongen van 8 jaar en ons meisje van 5 jaar.

JumpSquare in Lelystad: trampolinepark. Een binnen uitje waar kinderen en tieners hun energie kwijt kunnen.

Aviodrome in Lelystad is een leuk museum voor kinderen en tieners. Er zijn heel veel vliegtuigen en interessante filmpjes. Maar er is ook speeltuin voor de kleintjes, een marinehelden testparcours voor grotere kids en een binnenspeeltuintje in de vorm van een aankomsthal. Daarnaast heeft de oude uitkijktoren een prachtig uitzicht. Lees ook onze review van Aviodrome. We gingen met ons meisje van 8 jaar en onze jongen van 10 jaar. Een leuk uitje met buiten en binnen activiteiten voor een wisselvallige dag.

101 binnen uitjes met kinderen, voor als het regent of koud is. Luchtvaartmuseum Aviodrome is een leuk uitje met kinderen in Lelystad in Flevoland. We gingen met ons meisje van 8 jaar en onze jongen van 10 jaar. Een leuk uitje met buiten en binnen activiteiten voor een wisselvallige dag.

Almere en Zeewolde

Almere Jungle (review): hier kun je op alle werelddelen bijzondere dieren en prachtige bloemen kijken en lekker spelen. Dit is gedeeltelijk binnen. Het is onderdeel van Stadslandgoed De Kemphaan. Roos ging met haar jongen van 8 jaar.

Bij Almere Jungle kun je op alle werelddelen bijzondere dieren en prachtige bloemen kijken en lekker spelen. Dit is gedeeltelijk binnen. Het is onderdeel van Stadslandgoed De Kemphaan. Roos ging met haar jongen van 8 jaar.

Hans en Grietje in Zeewolde: pannenkoekhuis en speelpark in sprookjesthema. Buiten zijn er sprookjeshuisjes, speeltuin, trampoline en fietsjes. Binnen gebeurt er van alles: er zijn glijbanen, een speelhuisje en de tafels draaien. Het is eigenlijk een binnenspeeltuin en buitenspeeltuin, waar je ook pannenkoeken kunt eten. We gingen met ons meisje van 8 jaar en onze jongen van 10 jaar. Hier laat ik meer foto’s zien.

Hans en Grietje in Zeewolde, pannenkoekhuis en speelpark in sprookjesthema. We gingen met ons meisje van 8 jaar en onze jongen van 10 jaar.

Binnen uitjes in Noord Holland


De kop van Noord Holland

Het Marinemuseum in Den Helder: interactief museum waar je in een onderzeeër kunt kijken. Behalve een indrukwekkende collectie, zijn er ook ontdekkingstochten en een kinderatelier.

Reddingsmuseum Dorus Rijkers in Den Helder: stoer museum met spannende verhalen en mooie boten. Het ligt aan de voormalige Rijkswerf in een gebouw dat vroeger dienst deed als machinewerkplaats.

Ship in IJmuiden: hier ervaar je op een interactieve manier hoe een zeesluis werkt. Ook leer je meer over de bouw van de grootste sluis ter wereld.

Broekerveiling in Broek op Langedijk bij Heerhugowaard: de oudste doorvaargroenteveiling ter wereld. Je kunt deelnemen aan de veiling en voor kinderen zijn er spelletjes. Daarnaast kun je zelf een boot huren om door het gebied te varen.

JumpSquare in Heerhugowaard: trampolinepark.

Kaasmuseum in Alkmaar: aan het beroemde Waagplein. Je leert hier over de bereiding van kaas en er is een speurtocht voor kinderen.

Het midden van Noord Holland

Teylers Museum in Haarlem: toont al sinds 1784 voorwerpen van kunst en wetenschap. Voor kinderen zijn er speurtochten en games en op sommige dagen workshops.

Zuiderzeemuseum (review) in Enkhuizen: museum met veel doe-dingen. Kids leren er op een leuke interactieve manier over het voormalige Zuiderzeegebied. Zo is er de vaste familietentoonstelling Zee vol verhalen. In het zomerseizoen is ook het Buitenmuseum open. Dan wandel je over klinkerstraatjes langs meer dan honderdveertig historische gebouwen van rond de voormalige Zuiderzee. Ik ging met onze jongen van 8 jaar.

101 binnen uitjes met kinderen, voor als het regent of koud is. Zuiderzeemuseum in Enkhuizen heeft veel doe-dingen. Kids leren er op een leuke interactieve manier over het voormalige Zuiderzeegebied. Zo is er de vaste familietentoonstelling Zee vol verhalen. In het zomerseizoen is ook het Buitenmuseum open. Dan wandel je over klinkerstraatjes langs meer dan honderdveertig historische gebouwen van rond de voormalige Zuiderzee. Ik ging met onze jongen van 8 jaar.

Het Hemlab in Zaanstad: laboratorium waar kids kunnen experimenteren met scheikunde en natuurkunde.

Bij de Zaanse Schans (review) denk je waarschijnlijk eerst aan de vele molens en die zijn inderdaad indrukwekkend. Maar de schattige straatjes van dit openluchtmuseum zijn ook heel leuk, je kunt er op veel plekken binnenkijken. Daarnaast vind je bij de Zaanse Schans ook het het leuke interactieve Zaans Museum. Bij de Verkade Experience zijn de machines indrukwekkend, waarmee de Verkade fabriek vroeger koekjes, chocolade en waxinelichtjes maakte. En hoe leuk is het om de wikkel van je eigen chocoladereep te mogen maken? Een leuk uitje voor een wisselvallige dag, niet als het de hele dag regent. We gingen met ons meisje van 9 jaar en onze jongen van 11 jaar.

Bij de Zaanse Schans denk je waarschijnlijk eerst aan de vele molens en die zijn inderdaad indrukwekkend. Maar de schattige straatjes van dit openluchtmuseum zijn ook heel leuk, je kunt er op veel plekken binnenkijken. Daarnaast vind je bij de Zaanse Schans ook het het leuke interactieve Zaans Museum. Bij de Verkade Experience zijn de machines indrukwekkend, waarmee de Verkade fabriek vroeger koekjes, chocolade en waxinelichtjes maakte. En hoe leuk is het om de wikkel van je eigen chocoladereep te mogen maken. We gingen met ons meisje van 9 jaar en onze jongen van 11 jaar.

Het Speelkasteel in Hoofddorp: speelparadijs en pannenkoekenrestaurant in één, met grote binnenspeeltuin en buitenspeeltuin.

Amsterdam ontdekken met slecht weer

Op zoek naar een overdekte activiteit met kinderen of tieners in Amsterdam? Met een een rode dubbeldekker door de stad, waarin je bij mooi weer zelfs boven in het open deel kunt gaan zitten, hoe tof is dat? Deze Hop on Hop of Bus is een fijne manier om de stad te leren kennen met kinderen. Je koopt een ticket voor 24 of 48 uur, eventueel in combinatie met een boot ticket. De bus brengt je van de ene naar de andere attractie, je kunt zo vaak je wil in en uitstappen. Je kunt de Hop on Hop of Bus boeken via Tours & Tickets en via Get Your Guide.

Een rondvaartboot is een ideale manier om de stad te ontdekken met jonge kinderen, want ze hoeven niet te lopen. Bij Lovers en bij I Amsterdam kun je verschillende rondvaarten boeken. Je boekt online een Canal Cruise Ticket en kunt het digitale ticket bij alle grote rondvaartbedrijven gebruiken, waar je niet van tevoren hoeft te reserveren.

Maak je er een langer uitstapje van? Je kunt ook voor één of meer dagen de I Amsterdam City Card kopen. Daarmee krijg je onbeperkt gebruik van openbaar vervoer, gratis entree tot musea en attracties, een gratis rondvaart en allerlei kortingen.

Amsterdam centrum

Wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds ligt op de Dam in Amsterdam. Leuk om selfies met beelden van sterren te maken. Tieners kunnen daarna meteen shoppen in de Kalverstraat.

Paleis op de Dam (review), officieel Koninklijk Paleis Amsterdam, is regelmatig open voor bezoekers. Dit paleis werd gebouwd als stadhuis in de tijd van het classicisme. Je leert er dus veel over de geschiedenis van Amsterdam en over Griekse en Romeinse mythen. Leuk voor nieuwsgierige kinderen en tieners. Ik ging met ons meisje van 8 jaar en later nog een keer met onze jongen van 12 jaar.

101 binnen uitjes met kinderen, voor als het regent of koud is. Het is buiten koud en nat en toch wil je wat leuks doen met de kinderen. Gelukkig zijn er genoeg leuke uitjes om binnen te doen met kinderen, voor als het buiten regent of koud is. In dit artikel vind je heel veel leuke uitjes voor met slecht weer, in Nederland en in België. Zoals het Paleis op de Dam in Amsterdam. Ik ging met ons meisje van 8 jaar en later nog een keer met onze jongen van 12 jaar.

In Bodyworlds ga je op reis door het menselijk lichaam. De 200 anatomische exemplaren van echte menselijke lichamen laten zien hoe het lichaam werkt. Ook zie je wat het effect is van veel voorkomende ziekten en gewoontes zoals roken.

The Amsterdam Dungeon is spannende interactieve tour, waarin je zelf een rol speelt. In verschillende shows word je meegenomen naar de duistere kant van de geschiedenis van Amsterdam. Met heksenjagers, brandstapels en meer. Een binnen uitje voor stoere tieners dus.

Amsterdam Museum: toont alles over Amsterdam, van de geschiedenis tot de toekomst. Het in de vakanties veel binnen activiteiten.

Op het Muntplein kun je het echte Muizenhuis (review) van Sam en Julia bekijken. Ik ging met ons meisje van 8 jaar.

Theater de Toverknol heeft theatervoorstellingen speciaal voor kinderen.

Oosterdokseiland en het Marinecomplex

Openbare Bibliotheek Amsterdam OBA: ligt vlakbij NEMO in een ontzettend mooi pand. Het heeft een grote kindercollectie, in een ruimte waar de kinderen ook leuk kunnen spelen. Op de bovenste verdieping zit La Place met fantastisch uitzicht over Amsterdam.

Wetenschapsmuseum Nemo (review): een fascinerend gebouw vol met toffe apparaten, constructies, weetjes en proefjes. Zo’n museum vol nieuwe dingen om te leren, maar dan wel op een manier die kinderen fantastisch vinden. Onze kinderen kwamen er als peuter, kleuter, kind en tiener.

101 binnen uitjes met kinderen, voor als het regent of koud is. Wetenschapsmuseum Nemo is een fascinerend gebouw vol met toffe apparaten, constructies, weetjes en proefjes. Zo'n museum vol nieuwe dingen om te leren, maar dan wel op een manier die kinderen fantastisch vinden. Onze kinderen kwamen er als peuter, kleuter, kind en tiener.

Scheepvaartmuseum: een gigantisch gebouw, dat allerlei verschillende onderdelen van de scheepvaartgeschiedenis vertelt. Je kunt hier heel lang ronddwalen. Hier ligt ook het VOC schip en er zijn kinderroutes.

Kanteen25 (review) op het oude Marineterrein in Amsterdam: fijn duurzaam restaurant, met pooltafel, voetbaltafel, vintage arcade spelcomputers, spelletjes en boeken. Niet ver van de OBA, Nemo en het Scheepvaartmuseum. We gingen er heen met onze jongen van 10 jaar en ons meisje van 7 jaar.

101 binnen uitjes met kinderen, voor als het regent of koud is. Kanteen25 op het oude Marineterrein in Amsterdam: fijn duurzaam restaurant, met pooltafel, voetbaltafel, vintage arcade spelcomputers, spelletjes en boeken. Niet ver van de OBA, Nemo en het Scheepvaartmuseum. We gingen er heen met onze jongen van 10 jaar en ons meisje van 7 jaar.

Amsterdam Zuid

Wat te doen met slecht weer voor kinderen en tieners in Amsterdam Zuid? Een museum is natuurlijk bij uitstek een indoor activiteit. Die zijn er veel in Amsterdam Zuid.

Het Stedelijk Museum heeft een lab voor kinderen, maar dat is niet altijd open, dat moet je even van tevoren checken dus. Het Moco Museum heeft hedendaagse kunst die vaak niet misstaat op Instagram en spreekt dus veel oudere kids en tieners aan. Het Concertgebouw organiseert speciale concerten voor kinderen.

Het Rijksmuseum (review) is ook voor kinderen leuk. Er zijn speciale binnen activiteiten voor families. Ook kunnen kinderen een teken- of schildercursus doen. Daarnaast zijn er in de vakanties vaak speciale workshops voor kinderen. Er zijn verschillende audiotours, ook speciaal voor peuters, kleuters, kinderen en tieners. Bij droog weer is ook de tuin van het Rijksmuseum leuk om met kids te bezoeken en bovendien gratis. We gingen verschillende keren, onder andere met ons meisje van 9 jaar en onze jongen van 11 jaar.

Wil je naar het Van Gogh Museum (review), reserveer dan ruim op tijd. Naast de wereldberoemde schilderijen, is er van alles voor kids en tieners. Workshops, een audiotour voor families, een speurtocht voor kids en een checklist voor tieners. We gingen met ons meisje van 8 jaar en onze jongen van 11 jaar.

101 binnen uitjes met kinderen, voor als het regent of koud is. Zoals het Van Gogh Museum in Amsterdam. We gingen met ons meisje van 8 jaar en onze jongen van 11 jaar.

Move Amsterdam bij het Olympisch Stadion leert je van alles over mobiliteit. In de Mobility Experience ontdek je hoe het is om in een zelfrijdende auto te rijden. Ook zijn er mooie race wagens uit verschillende periodes en een tijdelijke tentoonstelling. In de kidsclub doe je een leuke workshop over iets dat te maken heeft met mobiliteit. Daarnaast is er een café, een restaurant en een winkel.

Museumtramlijn (review): deze vertrekt meestal vanaf het Haarlemmermeerstation. Wij maakten er een ritje mee. Dit is een leuk overdekt uitje, ook als het regent kan je toch de stad door. Dennis ging met onze kleuter jongen van 5 jaar.

Amsterdam Oost en Zuid Oost

Tropenmuseum Junior: heeft altijd een gave tentoonstelling voor kinderen. Let op: je moet hier wel reserveren, wij stonden al een keer voor niks voor de deur 😉

Bij dierentuin Artis (review) is ook Micropia (review), een museum dat helemaal over microben gaat. Dit is een leuk uitje voor nieuwsgierige kids vanaf 8 jaar. Artis heeft een aantal dingen binnen, zoals het aquarium en het reptielenhuis.

101 binnen uitjes met kinderen, voor als het regent of koud is. Bij dierentuin Artis is ook Micropia, een museum dat helemaal over microben gaat. Dit is een leuk uitje voor nieuwsgierige kids vanaf 8 jaar. Artis heeft een aantal dingen binnen, zoals het aquarium en het reptielenhuis.

JumpSquare in Amsterdam Oost: trampolinepark in het Amstelkwartier.

Johan Cruijff Arena: Ajax fans kunnen hier een rondleiding krijgen. Naast de hoofdingang vind je ook de Ajax fanshop, een walhalla voor kleine fans.

Amsterdam West 

De oude tramremise van De Hallen is een fascinerende plek. Overal zie je de tramrails nog lopen. Je kunt erg leuk eten in de Foodhallen (lees hier over ons bezoek aan de Hallen). In de Hallen zitten daarnaast allerlei bijzondere winkels, een hotel en bioscoop de Filmhallen.

Niet ver van het Westerpark zit AMAZE van ID&T. Het is een verrassende reis langs licht- en geluidsshows in verschillende ruimtes. Je bepaalt voor een deel zelf hoe de reis gaat, wat het heel spannend maakt. Amaze is voor volwassenen en kids vanaf 10 jaar, onze jongen was nog net 9 jaar. Zoonlief en ik gingen er heen, in deze review van AMAZE vertellen we meer.

Festival organisator ID&T heeft een uitje in Amsterdam: AMAZE. Het is een verrassende reis langs licht- en geluidsshows. Dit uitje is geschikt voor tieners en volwassenen, dus ik ging erheen met zoonlief. In deze review vertel ik meer over AMAZE, ga je mee op reis?

Bij The Park Playground beleef je samen VR experiences, leuk met een groep. In deze virtuele ervaring maak je je eigen avontuur, maar iedereen er kan apart rondlopen. Denk aan De Mol in VR, een escape room of een sci-fi avontuur.

Amsterdam Noord 

STRAAT museum (review): straatkunstmuseum met graffiti en street art. Het zit in een stoere oude loods op de NDSM-werf. Heel leuk voor oudere kinderen en tieners.

STRAAT museum: straatkunstmuseum met graffiti en street art. Het zit in een stoere oude loods op de NDSM-werf. Heel leuk voor oudere kinderen en tieners.

This is Holland is een “5D vliegervaring”, met een film alsof je over Nederland vliegt. De Flight experience is letterlijk Nederland in vogelvlucht. Kinderen moeten daarvoor minimaal 102 centimeter zijn.

Filmmuseum EYE (review): bioscoop en filmmuseum op een prachtige plek. Met voor kinderen een videotour, een speurtocht en allerlei leuke binnen activiteiten. In het weekend zijn er speciale films voor kleintjes. En in de vakantie zijn er extra kinderactiviteiten en workshops. Ik ging met onze jongen van 10 jaar.

101 binnen uitjes met kinderen, voor als het regent of koud is. Filmmuseum EYE is een bioscoop en filmmuseum op een prachtige plek. Met voor kinderen een videotour, een speurtocht en allerlei leuke binnen activiteiten. In het weekend zijn er speciale films voor kleintjes. En in de vakantie zijn er extra kinderactiviteiten en workshops. Ik ging met onze jongen van 10 jaar.

’t Gooi

Het Mediamuseum van Beeld en Geluid in Hilversum gaat over jouw leven in media: toen, nu en straks. Je kunt er je eigen nieuws maken, bent verslaggever van het journaal, kruipt in de huid van een influencer of maakt je eigen game.

Spelekids in Loosdrecht: overzichtelijke indoor speeltuin die wat minder druk en lawaaiig is dan de meeste andere. Niet te groot en niet te druk, prima dus. Drankjes zitten bij de prijs inbegrepen.

Muiderslot (review) in Muiden: hier kun je beleven hoe het vroeger moet zijn geweest in een oud kasteel. Voor kinderen zijn er speurtochten, in de zomer is er een valkenier en in de vakanties zijn er familievoorstellingen en meespeeltheater. Miriam en ik gingen met onze jongens van 6 jaar.

Muiderslot in Muiden: hier kun je beleven hoe het vroeger moet zijn geweest in een oud kasteel. Voor kinderen zijn er speurtochten, in de zomer is er een valkenier en in de vakanties zijn er familievoorstellingen en meespeeltheater. Miriam en ik gingen met onze jongens van 6 jaar.

Binnen uitjes in Zuid Holland


KidsZoo in Noordwijkerhout: binnenspeeltuin met escape room. Voor ouders is er een leestafel en Eredivisie Live. Daarnaast worden er allerlei binnen activiteiten georganiseerd.

JumpSquare in Gouda: trampolinepark, leuk uitje waar kids hun energie kwijt kunnen.

Space Expo (review) in Noordwijk is een museum voor ruimtevaartgeschiedenis. Je ziet hier verschillende ruimtevaartuigen en satellieten, deels nagemaakt. Zo staat midden in de ruimte International Space Station Zvezda, je kunt dus een kijkje nemen in een echt ruimtevaartuig. We gingen met ons meisje van 8 jaar en onze jongen van 11 jaar.

Space Expo in Noordwijk is een museum voor ruimtevaartgeschiedenis. Je ziet hier verschillende ruimtevaartuigen en satellieten, deels nagemaakt. Zo staat midden in de ruimte International Space Station Zvezda, je kunt dus een kijkje nemen in een echt ruimtevaartuig. We gingen met ons meisje van 8 jaar en onze jongen van 11 jaar.

Leiden en omgeving

Corpus in Oegstgeest bij Leiden: je maakt een reis door het lichaam van de mens, in 55 minuten met een audiotour. Dit is een leuke overdekte activiteit voor kinderen vanaf ongeveer acht jaar.

Rijksmuseum Boerhaave (review) in Leiden: noemt zichzelf de schatkamer van wetenschap en geneeskunde. Je vindt er heel veel belangrijke uitvindingen uit de Nederlandse geschiedenis. Voor kinderen zijn er veel experimenten en spelletjes. We gingen met jongens van 7 jaar.

Museum Volkenkunde in Leiden: hier ontdek en ervaar je de bijzondere culturen van de wereld. Kinderen gaan op ontdekkingstocht en verzamelen alle Superkrachten in het museum. Daarnaast zijn er kleur- en speurroutes. Ook kunnen kinderen het Museum Dobbelspel doen en deelnemen aan de Museum Jeugd Universiteit. In het fantasievoertuig De Wilde Bus reizen ze de hele wereld over.

Naturalis Biodiversity Center (review) in Leiden: onderzoeksinstituut en natuurhistorisch museum. Vinden de kinderen dat saai klinken? Vertel ze dan maar dat Freek Vonk hier werkt. En dat er heel veel dinosaurussen zijn. Maar er is nog veel meer. We gingen met kinderen van 6 jaar, 8 jaar, 9 jaar en 11 jaar.

101 binnen uitjes met kinderen, voor als het regent of koud is. Naturalis Biodiversity Center in Leiden is een onderzoeksinstituut en natuurhistorisch museum. Vinden de kinderen dat saai klinken? Vertel ze dan maar dat Freek Vonk hier werkt. En dat er heel veel dinosaurussen zijn. Maar er is nog veel meer. We gingen met kinderen van 6 jaar, 8 jaar, 9 jaar en 11 jaar.

Zoetermeer

Gamecity Zoetermeer: karten, laser gamen, minigolf of Prison Island spelen. Een toffe binnenactiviteit voor fanatieke pubers.

Het Nationaal Videogame Museum in Zoetermeer: dit gaat over de geschiedenis en toekomst van videogames. Gamers kunnen spelen en ontdekken.

Den Haag centrum

Kinderboekenmuseum: is een echt kindermuseum. Het is een leuk uitje voor kleine en grote kinderen en er zijn allerlei interactieve spelletjes. In het deel voor kleintjes ontmoeten ze al klimmend, klauterend en vooral spelend de leukste kinderboekenbeesten. Iets oudere kinderen helpen Inktvraat verslaan en redden Papiria, geholpen kinderboekenhelden.

Boomhuttenclub (review): hier kun je ontbijten, lunchen of borrelen. Ondertussen spelen en klimmen de kinderen heerlijk in de “boomhutten” binnen. Wij gingen met ons meisje van 4 jaar en onze jongen van 7 jaar. Een leuk binnen uitjes voor peuters, kleuters en jonge kinderen.

101 binnen uitjes met kinderen, voor als het regent of koud is. Bij restaurant de Boomhuttenclub in Den Haag kun je ontbijten, lunchen of borrelen. Ondertussen spelen en klimmen de kinderen heerlijk in de "boomhutten" binnen. Wij gingen met ons meisje van 4 jaar en onze jongen van 7 jaar. Een leuk binnen uitjes voor peuters, kleuters en jonge kinderen.

Museum de Gevangenpoort: interessant voor stoere kids. Het ligt naast de Hofvijver en het Binnenhof. Dit museum geeft een indrukwekkend beeld van de wijze waarop gevangenen in ons land vroeger werden opgesloten, berecht en gestraft.

Tourist Tram (review): mooie oude museumtram, eigendom van het Haags Openbaar Vervoermuseum. De tram rijdt een rondje en stopt op 14 haltes. Je kunt zo vaak je wil in- en uitstappen, want de tram gaat ieder half uur. We gingen met ons peuter meisje van 2 jaar en onze kleuter jongen van 4 jaar.

Tourist Tram in Den Haag is een leuke indoor activiteit, waarbij je toch af en toe naar buiten gaat, ideaal voor een wisselvallige dag. Het is een mooie oude museumtram, eigendom van het Haags Openbaar Vervoermuseum. De tram rijdt een rondje en stopt op 14 haltes. Je kunt zo vaak je wil in- en uitstappen, want de tram gaat ieder half uur. We gingen met ons peuter meisje van 2 jaar en onze kleuter jongen van 4 jaar.

Den Haag buiten het centrum

Museon-Omniversum is een populair-wetenschappelijk museum en grootbeeldfilmtheater. Museon gaat over volkenkunde, geologie, biologie, geschiedenis, archeologie, natuurkunde en techniek. Met leuke exposities en andere binnen activiteiten voor kinderen. Omniversum toont films op een koepelscherm zo groot als een half voetbalveld. Denk aan films over het heelal, dinosaurussen, de zee of de noordpool.

Het Kunstmuseum in Den Haag (voorheen Gemeentemuseum). Je vindt hier natuurlijk de toffe Wonderkamers. Met een tablet van het museum ontdek je daar op een speelse manier moderne kunst, fotografie, architectuur en mode. Deze museumgame is een mix van digitale en niet digitale opdrachten, in kunstkamers rondom het gele labyrint. Maar er is ook een indrukwekkende vaste collectie moderne kunst, zoals van Mondriaan. Daarnaast is het Kunstmuseum een prachtig gebouw, ontworpen door Berlage. Met een mooie overdekte binnenplaats, waar je even wat kunt eten of drinken.

Het Kunstmuseum in Den Haag heeft natuurlijk de toffe Wonderkamers. Met een tablet van het museum ontdek je daar op een speelse manier moderne kunst, fotografie, architectuur en mode. Deze museumgame is een mix van digitale en niet digitale opdrachten, in kunstkamers rondom het gele labyrint. Maar er is ook een indrukwekkende vaste collectie moderne kunst, zoals van Mondriaan. Daarnaast is het Kunstmuseum een prachtig gebouw, ontworpen door Berlage. Met een mooie overdekte binnenplaats, waar je even wat kunt eten of drinken.

The Park Playground in Den Haag: VR experiences beleven met vrienden of familie. Denk aan VR Wie is de Mol, een escape room of een sci-fi avontuur.

Trampolinepark Jump XL zit in Den Haag, JumpSquare zit in Rijswijk.

Sea Life in Scheveningen: aquarium aan de boulevard met onvoorstelbaar veel vissen. Maar ook otters, roggen, zeepaardjes en nog veel meer. Je kunt het eventueel combineren met Legoland Discovery Centre.

Museum Voorlinden is een museum voor moderne en hedendaagse kunst op het Landgoed Voorlinden in Wassenaar. Binnen zie je allerlei moderne kunst, buiten loop je over een prachtig landgoed. Er is ook een leuk zoek- en vraagspel voor kinderen.

Delft 

De Prinsenhof in Delft is een leuk uitje voor kinderen die van geschiedenis houden, want hier werd Willem van Oranje neergeschoten. Er is ook een speurtocht .

Rotterdam centrum

Maritiem Museum (review): heeft een grote collectie schepen en kranen, een museumhaven en leuke binnen activiteiten voor kinderen. Daarnaast is er ook een speeltuin binnen en buiten. We gingen met jongens en meiden van 5, 8 en 10 jaar.

Het Maritiem Museum is zowel leuk met kleine kinderen als met tieners. Voor kleintjes is er de Kinder-doe-expositie Professor Plons. De Offshore Experience is leuk voor grotere kinderen en tieners. En dan is er ook nog de Zeemonsters expositie, leuk voor alle leeftijden. Net als de museumhaven buiten. We gingen naar deze indoor attractie met jongens en meiden van 5, 8 en 10 jaar.

Veel dingen in Rotterdam staan in het teken van het water. Zo is de Watertaxi een leuke manier om Rotterdam te ontdekken vanaf het water.

Miniworld Rotterdam: grote overdekte miniatuurwereld, met zowel stad als platteland. Een dag duurt 24 minuten, als het nacht wordt fonkelen lampjes in het donker.

Stayokay in Rotterdam: hotel in de wereldberoemde gele Kubuswoningen. Het heeft privé kamers voor twee, drie, vier of zes personen, kinderstoelen en babybedjes. Zelf sliepen we in een familiekamer, genaamd de Marinierskamer. Compleet met klimwand, ringen, zitzak en verrekijker. Lees ook onze review van Stayokay Rotterdam.

Kunsthal: organiseert Kijk&Doe-tochten, waarmee kids van zes tot twaalf jaar door de hoofdtentoonstelling gaan. Voor oudere kinderen zijn er Kijkwijzers. In het KunsthalLAB kunnen kinderen aan de slag. Daarnaast zijn vaak allerlei binnen activiteiten als workshops, rondleidingen, verhalenvertellers, kookles, knutselen en muziek- en dansoptredens.

Villa Zebra (review): kindermuseum en kunstlabaratorium. Er zijn vaste en wisselende tentoonstellingen voor kinderen van drie tot twaalf jaar en kids kunnen workshops doen. Miriam ging met een kind van 7 jaar en een kleuter van 4 jaar.

Villa Zebra is een kindermuseum en kunstlabaratorium. Er zijn vaste en wisselende tentoonstellingen voor kinderen van drie tot twaalf jaar en kids kunnen workshops doen. Miriam ging met een kind van 7 jaar en een kleuter van 4 jaar.

Rotterdam buiten het centrum

De Speelfabriek in Rotterdam: werkplaats waar kinderen zelf wat kunnen maken.

Plaswijckpark in Rotterdam: park met allerlei faciliteiten. In Speelwijk vind je buiten een grote speeltuin, met springkussen en draaimolen, boemeltrein, verkeerstuin met skelters, Havenspeeltuin voor waterratten, waterfietsen en rondvaartboot over de Bergse Achterplas. Binnen is er binnenspeelhuis Huis in de Heuvel, hier kun je springen op trampolines, spuiten met badschuim, hollen, klauteren en kruipen tunnels en gangen. Ook is er een theater, Dierenwijck met heel veel dieren en Wandelwijck om even lekker te lopen.

Spider City in Rotterdam: indoor klimavontuur. Hier klim, zweef en vlieg je, met speciale klittenband handschoenen en zekeringssysteem.

Adventure City Rotterdam: een zip- en klimpark waar je zowel binnen als buiten kunt klimmen.

Jump XL in Spijkenisse: trampolinepark vlakbij Rotterdam.

De Kunsthal is een groot museum, met allerlei verschillende collecties. Het organiseert Kijk&Doe-tochten, waarmee kids van zes tot twaalf jaar door de hoofdtentoonstelling gaan. Voor oudere kinderen zijn er Kijkwijzers. In het KunsthalLAB kunnen kinderen aan de slag. Daarnaast zijn er soms activiteiten als workshops, rondleidingen, verhalenvertellers, kookles, knutselen en muziek- en dansoptredens. Toen wij er waren deden we de Kijk&Doe-tocht van de tentoonstelling We Are Animals. Die is nu afgelopen, maar er is natuurlijk weer een leuke nieuwe.

Dordrecht

Het Dordrechts Museum (review) in Dordrecht: een leuk uitje als je kinderen van tekenen en van geschiedenis houden! Met een vaste collectie met zes eeuwen schilderkunst, maar ook tijdelijke tentoonstellingen met vernieuwende kunst en leuke workshops. Het gratis Museumdobbelspel stimuleert kinderen, tieners en ouders om het gesprek aan te gaan over een werk in een museum. Met de Museumtekengids leer je de basis van het tekenen en leer je kijken, net als volleerd kunstenaars dat doen. Ik ging met ons meisje van 9 jaar.

101 binnen uitjes met kinderen, voor als het regent of koud is. Ben je al wel eens bij het Dordrechts Museum geweest met je kinderen en tieners? Een leuk kindvriendelijk uitje als gezin, zeker als je kinderen van tekenen en van geschiedenis houden! Met een vaste collectie met zes eeuwen schilderkunst, maar ook tijdelijke tentoonstellingen met vernieuwende kunst en leuke workshops. Ook hebben ze een museumdobbelspel en een tekengids. Ik ging met ons meisje van 9 jaar.


Binnen uitjes in Zeeland


Walcheren, Noord-Beveland en Zuid-Beveland

Hof Poppendamme in Serooskerke: binnenspeeltuin en buitenspeeltuin. Daarnaast is er een restaurant.

Klok’uus in ‘s-Heer Arendskerke bij Goes: speelweide, binnenspeeltuin, half overdekt touwenparcours en restaurant met terras.

Stoomtrein Goes-Borsele: hier kunnen fans van oude treinen hun hart ophalen. Je kunt op een aantal stations in- en uitstappen.

Berkenhof Tropical Zoo in Kwadendamme onder Goes: er is hier van alles. Tropische dieren zoals apen, reptielen, vogels en vlinders. Ook zijn er dinosaurussen en een fossielenmijn. Daarnaast is er een kids jungle speeltuin, waar kinderen op houten speeltoestellen en in een riviertje met water en zand spelen. Buiten is er een natuurspeeltuin in het speelbos. Tip van Gertjan, die me deze foto’s stuurde: neem schone kleding mee. Je kunt het ook combineren met de stoomtrein hierboven.

Berkenhof Tropical Zoo bij Goes heeft van alles. Tropische dieren zoals apen, reptielen, vogels en vlinders. Ook zijn er dinosaurussen en een fossielenmijn. Daarnaast is er een kids jungle speeltuin, waar kinderen op houten speeltoestellen en in een riviertje met water en zand spelen. Buiten is er een natuurspeeltuin in het speelbos. Gertjan is fan en nam deze foto's.

Mini Mundi in Middelburg: buiten zijn er het miniatuurland Miniatuur Walcheren, wat attracties en een speeltuin. Binnen zijn er een indoor speeltuin, bioscoop, kleur- en tekenatelier en 0-4 jaar land.

Muzeeum in Vlissingen: vertelt het verhaal over het maritieme heden en verleden van Zeeland. Voor kinderen zijn er daarnaast een speurtocht en spelletjes.

Zeeuws Vlaanderen 

Speelboerderij Pierewiet in Nieuwvliet: met binnenspeeltuin, techniekzolder, kindertheater, buitenspeeltuin met skelters en kinderboerderij.


Binnen uitjes in Noord Brabant


Breda en Tilburg en omgeving

Haasje Over kids indoor in Dorst bij Oosterhout: binnenspeelhal met speciaal peutergedeelte. Je kunt hier ook buiten lasergamen.

Efteling in Kaatsheuvel: is het koud, maar wel droog? Dan is het de perfecte dag als je wat minder drukte wil in de Efteling. 10 handige tips voor de Efteling.

Kabonk in Breda: kleurrijk speelpark met zeven verdiepingen met speeltoestellen voor kinderen van 0 tot en met 12 jaar. Je kunt er ook pannenkoeken eten bij Pannenkoekwaus.

The Park Playground in Breda: VR experiences met vrienden of familie. Speel Wie is de Mol in VR, een escape room of een sci-fi avontuur.

Kids Wonderland in Molenschot tussen Breda en Tilburg: avonturenwereld met grote binnenspeeltuin en buitenspeeltuin.

Trampolinepark Jump XL zit in Waalwijk, JumpSquare zit in Tilburg.

De Vossenberg in Gilze bij Tilburg: speelboerderij met grote buitenspeeltuin met terras, binnenspeeltuin en knutsel- en speelzolder.

Speelgoed- en Carnavalsmuseum ‘op Stelten’ in Oosterhout heeft behalve een voor kinderen heel aansprekende collectie, ook een theaterzaal. Compleet met kijkdozen, maskers en poppenkast.

Natuurmuseum Brabant in Tilburg is een familiemuseum over het leven van plant en dier. Voor kinderen is er van alles te doen.

Den Bosch en Eindhoven en omgeving

Gerrithoeve (review) in Oisterwijk: is een speelboerderij met een restaurant. Kinderen kunnen behalve buiten spelen ook binnen in een heuse zandspeeltuin spelen. We gingen met ons peuter meisje van 3 jaar en onze kleuter jongen van 5 jaar.

101 binnen uitjes met kinderen, voor als het regent of koud is. De Gerrithoeve in Oisterwijk is een speelboerderij met een restaurant. Kinderen kunnen behalve buiten spelen ook binnen in een heuse zandspeeltuin spelen. We gingen met ons peuter meisje van 3 jaar en onze kleuter jongen van 5 jaar.

Hullie in Uden: grote speelboerderij. Er is een binnenspeeltuin, buitenspeeltuin, waterspeeltuin, lasergamen en restaurant.

Het Philips Museum (review) in Eindhoven: over de geschiedenis, het heden en de toekomst van Philips. Maar ook over techniek en technologische ontwikkeling. Kleuters en jonge kinderen kunnen op pad met UV-zaklamp, opdrachtvel en tekenvel. Oudere kinderen en tieners lossen met de Mission Eureka tablet challenges op. We gingen met ons meisje van 9 jaar en onze jongen van 12 jaar.

In het centrum van Eindhoven zit Philips Museum. Over de geschiedenis, het heden en de toekomst van Philips. Maar ook over techniek en technologische ontwikkeling. We gingen met ons meisje van 9 jaar en onze jongen van 12 jaar.

DAF Museum (review) in Eindhoven: museum met grote trucks en kleine DAF autootjes. Bij ons was dit uitstapje een groot succes. Zowel bij de peuter en kleuter als bij de volwassenen. We gingen met ons peuter meisje van 3 jaar en onze kleuter jongen van 5 jaar.

The Park Playground in Eindhoven: samen VR experiences beleven. In deze virtuele ervaring maak je je eigen avontuur, iedereen er kan apart rondlopen. Denk aan De Mol in VR, een escape room of een sci-fi avontuur.

SterrenStrand TerSpegelt in Eersel bij Eindhoven: overdekte strand. Dat is weer eens wat anders dan een subtropisch zwemparadijs. Dit is overigens een leuk uitstapje voor goed en slecht weer. Want bij mooi weer is er ook een recreatieplas buiten.

Trampolinepark JumpSquare zit in Eindhoven en in Veghel boven Eindhoven. En Jump XL zit in Eersel onder Eindhoven.

Gouden Woud in Liempde bij Boxtel: natuurlijke binnenspeeltuin en buitenspeeltuin. Je kunt hier zowel binnen als buiten met water spelen op houten speeltoestellen in het zand. Daarnaast is er een restaurant en terras.

Oertijdmuseum Groene Poort in Boxtel is een Dinosaurusmuseum. Voor kinderen zijn er speurtochten en oertijdspelletjes. Verder draaien er in de bioscoop diverse films.


Binnen uitjes in Limburg


Mattel Play! in Sevenum: soort binnenspeeltuin waar kinderen met groot speelgoed kunnen spelen. Denk aan binnen activiteiten met Sam de Brandweerman, Bob de Bouwer, Thomas de Stoomlocomotief, Angelina Ballerina en Megablocks.

Kinderpretland in Weert: binnenspeeltuin en buitenspeeltuin.

Limburgs Museum in Venlo: vertelt van alles de provincie, zowel over de geschiedenis als over nu. Bij de opening en sluiting van de wisselende tentoonstelling is er altijd iets extra georganiseerd.

Discovery Center in Kerkrade: hier staat alles in het teken van de thema’s aarde, wetenschap, techniek en ontwerp. Met een expeditie doe je de ene ontdekking na de andere, reizend door themawerelden. In de science labs kun je experimenteren, knoeien, uitvinden, bouwen en testen. Bij de stad in de steigers ga je bedenken, ontwerpen en bouwen.

Maastricht en omgeving

Het Bonnefantenmuseum in Maastricht is een museum voor beeldende kunst. Voor kinderen is er een kunst doe boekje of een audiotour en voor het hele gezin een museumdobbelsteen.

Natuur Historisch Museum in Maastricht: leert nieuwsgierige kids over de natuur en organiseert van alles voor kinderen, waaronder leuke knutselactiviteiten.

Mergelrijk in Valkenburg: hier wandel je door een verlichte grot. Met dino’s, miniaturen, mergel- en zandsculpturen.

Trampolinepark JumpSquare zit in Kerkrade en in Maastricht.


Binnen uitjes in Vlaanderen in België


The Park Playground zit in veel Vlaamse steden. Hier kun je samen met familie of vrienden VR experiences beleven. In deze virtuele ervaring maak je je eigen avontuur, iedereen er kan apart rondlopen. Denk aan De Mol in VR, een escape room of een sci-fi avontuur.

Suske en Wiske Museum in Kalmthout boven Antwerpen: een museum over de twee striphelden.

Chocolate Nation in Antwerpen: een heus museum voor fans van chocolade.

Hidrodoe in Herentals bij Turnhout en Antwerpen: hier ontdek je alles over water. Met doe-opdrachten, speurtocht en mysteries.

Robotland in Essen, tussen Roosendaal en Antwerpen: technologie- en funpark. Je kunt hier van alles doen, uitvinden en zien. Diverse robots bedienen, zoals containers in en uit een boot halen. Met een robot een wiel van een auto halen. Minikraantjes besturen. Darten met een torenkraan. Een uitje voor stoere jongens en meiden. Gertjan tipte dit uitje en maakte deze foto’s.

Robotland in Essen, tussen Roosendaal en Antwerpen: technologie- en funpark. Je kunt hier van alles doen, uitvinden en zien. Diverse robots bedienen, zoals containers in en uit een boot halen. Met een robot een wiel van een auto halen. Minikraantjes besturen. Darten met een torenkraan. Een uitje voor stoere jongens en meiden. Gertjan tipte dit uitje en maakte deze foto's.

Trampolinepark JumpSquare zit in Brugge en in Hasselt.

Plopsa Indoor in Hasselt: grote binnenspeeltuin met bekende karakters. Denk daarbij aan Maya de Bij, K3, Wickie de Viking en allerlei anderen.

Mechelen profileert zich als kinderstad van België. En terecht, want er zijn veel kindvriendelijke uitjes en buiten en binnen activiteiten. Miriam ging met haar gezin en vindt het een fantastische stad. Alles is goed te belopen, fijn met kinderen. Naast onderstaande attracties, is het beklimmen van de domtoren een aanrader. Daarnaast hebben ze een speciale speurtocht door de stad gelopen, bij de lokale VVV krijg je een rugzakje. Ze sliep in het Vixx Hotel met familiesuites.

Technopolis in Mechelen: hier kun je op een leuke manier alles over wetenschap en technologie ontdekken. In de vakanties kun je er ook workshops doen.

Speelgoedmuseum in Mechelen: bekijk met wat voor speelgoed er vroeger werd gespeeld. Naast de vaste collectie zijn er wisselende tentoonstellingen bij dit kindvriendelijke binnen uitje.


Binnen uitjes in Wallonië in België


Trampolinepark Jump XL zit in Brussel. JumpSquare zit in Kortijk (dat overigens net in Vlaanderen ligt)

The Park Playground zit in Brussel, je beleeft hier VR experiences.

Houtopia in Houffalize: hier staan de vijf zintuigen centraal. De binnenruimte bevat activiteiten, ervaringen en zintuiglijke proeven. Buiten is er een grote speeltuin, met parcours dat je naar de andere kant van de rivier brengt. Daar is een glijbaan van meer dan 30 meter.

Grotten van Han in Han-sur-Lesse in de Ardennen: een van de grootste grottenstelsels in Europa. Er is ook een speleo-parcours en een wildpark.

101 binnen uitjes met kinderen voor als het regent of koud is. Het is buiten koud en nat en toch wil je wat leuks doen met de kinderen. Gelukkig zijn er genoeg leuke uitjes om binnen te doen met kinderen, voor als het buiten regent of koud is. In dit artikel vind je heel veel leuke uitjes voor met slecht weer, in Nederland en in België, voor peuters, kleuters, kinderen en tieners

Tips


Mis jij nog een leuk overdekt uitje om met kinderen binnen te doen als het buiten koud of nat is? Stuur dan een mailtje naar info [at] leukmetkids.nl!

Zoek je naast deze binnen uitjes en andere overdekte binnen activiteiten nog meer inspiratie met kinderen en tieners? Op Leuk met kids vind je nog veel meer uitjes met kinderen, zowel binnen als buiten. Daarnaast delen we op Instagram regelmatig inspiratie voor uitstapjes en activiteiten.

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids