Toeristentram Den Haag: dagje stad en strand met de kinderen

Weet je dat er in Den Haag een mooie oude tram rijdt, waarmee je langs alle hotspots van de stad gaat, inclusief het strand? Dat leek me ideaal met kinderen: de hele stad zien, zonder dat de kinderen grote afstanden hoeven te lopen. Afgelopen weekend konden we de tram uitproberen, vanzelfsprekend ging ik op zoek naar alle leuke kindvriendelijke activiteiten, winkels, restaurants en strandtenten op de route. Al deze tips vind je ook op de kaart onder aan dit artikel.

De Tourist Tram rijdt op zaterdag en zondag. De tram is een mooie oude tram, eigendom van het Haags Openbaar Vervoermuseum. De tram rijdt een rondje en stopt op 14 haltes, je kunt zo vaak je wil in- en uitstappen, de tram gaat ieder half uur. De deuren van de trams zijn niet zo breed als in een nieuwe tram, houd er rekening mee dat de meeste kinderwagens en buggy’s daar niet doorheen passen. Met de buggy is dat geen probleem, we hadden telkens rustig de tijd om hem even in te klappen, de tram heeft geen haast. De folder met haltekaart kun je meenemen in de tram, maar ook op de site van de HTM als pdf bekijken. In de tram kun je met een koptelefoontje luisteren naar informatie over Den Haag, ingesproken door de Haagse cabaretier Sjaak Bral.

Voor de toeristentram kun je een kaartje voor één of twee dagen kopen, kinderen reizen met korting en hun kaartjes zijn altijd twee dagen geldig. De kaartjes kun je kopen in de tram, bij de VVV, de HTM servicepunten en sommige hotels. Daarnaast kun je de tram online boeken via Get Your Guide.

Toeristentram Den Haag: dagje stad en strand met de kinderen

Onze kinderen zijn nog klein, wij besloten dus niet al te vaak uit te stappen. De tramrit zelf was voor zoonlief misschien wel de grootste attractie, na de rit wilde hij tramconducteur worden 🙂 Op de dag dat wij gingen was het stralend mooi weer, na een bezoekje aan het centrum besloten we dus het trammetje naar het strand te pakken. Met grotere kinderen kun je natuurlijk wat vaker uitstappen, want op iedere halte is wel wat leuks te vinden om heen te gaan.

Toeristentram Den Haag in het Centrum

Halte 1 is op het Kerkplein, hier zit Haagsche Bluf, een modern hofje met chique winkels, leuk om even te kijken. Op de Grote Markt staat het standbeeld van Haagse Harry, de bekendste Hagenees. Rondom het Kerkplein vind je ook veel winkels.

Halte 2 is het Centrum, met de grote winkelstraten. Hier vlakbij zit het legendarische Dudok (Hofweg 1), dat ook heel geschikt is voor kinderen, het heeft een tuin, kinderstoelen en een heuse kinderkaart. Voor iets grotere kids is Museum de Gevangenpoort (Buitenhof 33) interessant en ook het Binnenhof is leuk om te bezoeken.

Halte 3 is op de Kneuterdijk, vlakbij het het Noordeinde, een winkelstraat met keurige merken voor babykleding en kinderkleding, zoals Petit Bateau (Plaats 8a) en ook de Zara Home (Noordeinde 22) met leuke dingen voor de kinderkamer. Kado om de Hoek (Hogewal 1) zit letterlijk om de hoek en heeft heel veel kleurige cadeaus.

Toeristentram Den Haag: dagje stad en strand met de kinderen

Halte 4 is de Mauritskade en halte 5 is het Vredespaleis, beide liggen in de statige wijk waar ook veel ambassades te vinden zijn, leuk om even doorheen te wandelen en naar de monumentale panden te kijken.

Halte 6 is het World Forum en Madurodam (George Maduroplein 1). Dit miniatuurpark kent denk ik iedereen in Nederland wel en behoeft geen uitleg.

Toeristentram Den Haag in het Scheveningen

Halte 7 is de Keizersstraat, de winkelstraat van Scheveningen. Hier vlakbij vind je ook de haven van Scheveningen. Bij de Pasta Company (Dr. Lelykade 24a) kun je met uitzicht op de bootjes in de haven lekker ontbijten, lunchen of pasta eten. Aan het strand vind je hier Strandclub WIJ (Strandweg 1), een prima spot met kinderen en heeft een uitgebreide kinderkaart.

Toeristentram Den Haag: dagje stad en strand met de kinderen

Halte 8 is Scheveningseslag, hier vind je aquarium Sea Life (Strandweg 13), en het Legoland Discovery Centre. Ook vind je hier de musea Beelden aan Zee (Harteveltstraat 1) met onder meer sprookjesbeelden en Muzee Scheveningen (Neptunusstraat 90) over de geschiedenis van het vissersdorp. Kindvriendelijke strandtenten bij deze halte zijn The Fat Mermaid (Strandweg 19) met fijne muziek en biologisch kindermenu, Solbeach (Strandweg 20) met privé barbecue en uitgebreid kindermenu, Bora Bora (Strandweg 29) met kleurrijke interieur en kindermenu.

Halte 9 is het Kurhaus, het statige oude strandhotel. Mocht je twee dagen met de tram willen gaan, dan is Bilderberg hotel Europa (Zwolsestraat 2) een kindvriendelijk hotel met familiekamers, kinderstoelen, oppasservice en speeltoestellen naast het hotel.

Halte 10 is het Zwarte Pad. Vlakbij de halte zit Patagonia Beach (Zwarte Pad 57a), met stoere houten banken en uitgebreid kindermenu. Wij gingen naar Oase Beachclub, omdat je daar letterlijk op het strand kunt lunchen, terwijl onze peuter en kleuter voor onze neus met een glijbaantje, speelhuisje en hun schepjes en emmertjes speelden. Beachclub Culpepper (Strand Noord 60, Zwarte Pad) heeft een leuk speeltuintje voor iets grotere kinderen, maar voor onze ondernemende peuter was het klimrek net iets te hoog (vond ze zelf niet), het heeft een kindermenu met daarop dingen als een boterham met hagelslag, een pakje appelsap, een gietertje limonade, knakworstjes en een kleine Pasta Bolognese.

Richting Gemeentemuseum, Museon en Omniversum

Halte 11 is op de Statenlaan. Hier vlakbij vind je winkelstraat de Fred, de Frederik Hendriklaan. Met bij Release Kidsstore (Frederik Hendriklaan 301) kleding en kado’s voor mama’s en kids, Kicking Horse café in boekhandel Paagman (Frederik Hendriklaan 217) om wat te drinken of eten en voor kinderen zijn er boeken en een computer.

Halte 12 is bij het Gemeentemuseum, Museon en Omniversum. In het Gemeentemuseum vind je moderne kunst en er zijn vaak activiteiten voor kinderen, bijvoorbeeld zelf kunst maken.Museon-Omniversum is een populair-wetenschappelijk museum en grootbeeldfilmtheater. Museon gaat over volkenkunde, geologie, biologie, geschiedenis, archeologie, natuurkunde en techniek. Met leuke exposities en activiteiten voor kinderen. Omniversum toont films op een koepelscherm zo groot als een half voetbalveld. Denk aan films over het heelal, dinosaurussen, de zee of de noordpool.

De Kikkerkoning (Aert van der Goesstraat 48) is een winkel met kinderkleding, speelgoed en kinderboeken en De Wissel (Van Boetzelaerlaan 130) heeft veel speelgoed van mooie merken.

Toeristentram Den Haag: dagje stad en strand met de kinderen

Halte 13 is de Van Speijkstraat in het Zeeheldenkwartier. Appeltje Eitje (Prins Hendrikstraat 69) is een kindvriendelijk en vrolijk ingericht ontbijt- en brunchrestaurant.

Halte 14 is de Noordwal. Hier vind je Paleis Noordeinde, het werkpaleis van de Koning, als hij aanwezig is zie je de vlag wapperen. Vanaf de Prinsessewal kom je in de Paleistuin, waar je lekker even kunt uit te blazen.

nformatie.

Wil je overnachten, dan kan dat bijvoorbeeld bij Bilderberg hotel Europa (Zwolsestraat 2), met familiekamers, kinderstoelen, oppasservice en speeltoestellen naast het hotel.

Tot slot

Naast deze toeristentram, kun je in Den Haag nog veel meer leuke dingen doen. In ons artikel over Den Haag met kids vind je heel veel tips. Daarnaast vind je op Leuk met kids daarnaast heel veel andere kindvriendelijke uitjes.

Sinterklaas tips

Op zoek naar leuke tips voor Sinterklaas? Je vindt hier heel veel ideeën om te knutselen, surprises, lekkere recepten, intochten en andere uitjes, cadeautips en nog veel meer.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids