Herfst knutsels: samen met de kinderen knutselen als het buiten kouder wordt

Deel dit artikel met vrienden!
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Het is herfst, dus we gaan lekker samen knutselen. Eerst het bos of park in om blaadjes, kastanjes en eikeltjes te verzamelen. Daarna plakken, knippen en verven. Kijk je mee voor inspiratie?

Herfst knutsels: samen met de kinderen knutselen als het buiten kouder wordt
Herfst knutsels: samen met de kinderen knutselen als het buiten kouder wordt

WAT HEB JE NODIG


Allereerst heb je natuurlijk herfst materialen nodig: bladeren, kastanjes, eikels, dennenappels en andere dingen die je in de natuur kunt vinden. Bladeren kun je ze het beste bij thuiskomst meteen laten drogen tussen twee keukenpapiertjes en met iets zwaars er op, anders trekken ze krom.

Daarnaast zijn lucifers en saté prikkers handig. WC rolletjes zijn altijd leuk om mee te knutselen.

Gekleurd papier en vouwblaadjes maken kunstwerkjes extra vrolijk, een grote hoeveelheid gekleurd papier en karton vind je bij Lobbes.

Een fijne plakaatverf is de afwasbare verf van Crayola bij Bol.com. Ondanks de schorten gebeurt er wel eens een ongelukje.

De waterverf die we gebruiken is van Djeco, te koop bij I love speelgoed. Deze waterverf heeft mooie intense kleuren, dat heeft veel waterverf niet.


POPPETJES EN DIEREN MAKEN


Elke herfst moet er geknutseld worden met kastanjes. In onze nieuwbouwwijk staan helaas geen kastanjebomen, maar gelukkig verzamelt mijn collega altijd kastanjes voor de kinderen. We maakten een giraf en zoonlief wilde ook graag een leeuw. Het resultaat lijkt meer op een hondje, maar dat mag de pret niet drukken.

Herfst knutsels: samen met de kinderen knutselen als het buiten kouder wordt - dieren maken van kastanjes

Van een eikeltje kun je ook een leuk mannetje maken met een hoedje. Het kaartje is van A Little Lovely Company.

Herfst knutsels: samen met de kinderen knutselen als het buiten kouder wordt, mannetje maken van eikeltjes, eikels

SPINNENWEBBEN VAN KASTANJES


Vroeger vond ik spinnenwebben maken van kastanjes super leuk en nu nog steeds 🙂 Uiteindelijk was ik hem aan het maken, het was bij nader inzien iets te ingewikkeld voor onze kleuter. Daarom maakte ik het spinnenweb in zijn lievelingskleuren voor op zijn kamer. Je moet zes satéstokjes of ccocktailprikkers in de kastanje prikken. Vervolgens maakte je een draadje vast, het knoopje doe je aan de achterkant. Je gaat nu weven, maar bij ieder stokje draai je een rondje om het stokje heen, dan krijg je een mooi web.

Herfst knutsels: samen knutselen als het buiten kouder wordt, zoals dit spinnenweb

PLAKKEN MET BLAADJES


Herfstbladeren hebben prachtige kleuren, daar kun je dus hele mooie dingen mee knutselen. Voor deze bloem gebruikten we vouwblaadjes, de vormen drukten we uit met een pons, te koop bij Bol.com.

Herfst knutsels: samen met de kinderen knutselen als het buiten kouder wordt met bladeren

 


VERVEN EN TEKENEN MET BLAADJES


Herfstbladeren kun je ook in een mooie kleur verven. Als je ze verzameld hebt kun je ze het beste eerst drogen, tussen twee keukenpapiertjes en met iets zwaars er op, anders trekken ze krom. Het mooiste effect kregen we door wit met een kleur te mengen.

Herfst knutsels: samen met de kinderen knutselen als het buiten kouder wordt

In twee kleuren schilderen kan natuurlijk ook, zoonlief besloot dat dat nog mooier is.

Herfst knutsels: samen met de kinderen knutselen als het buiten kouder wordt

Je kunt ook op een blad tekenen, of er met een kwastje op schilderen. Je kunt het patroon van het blaadje inkleuren, of er juist een poppetje op maken.

Herfst knutselen: blaadjes beschilderen of betekenen

Met een tube knijpverf kun je de vormen van het blad overtrekken, of er juist een heel ander patroon op verven.

Herfst knutselen: bladeren beschilderen Herfst knutselen: bladeren beschilderen

STEMPELEN MET BLAADJES


Met mooie hele bladeren kun je heel leuk stempelen. Breng een laag verf op het blad aan en leg het blad op een papier, leg er een tissue overheen, druk het voorzichtig aan en haal het blad er vanaf.

Herfst knutselen: stempelen met bladeren Herfst knutselen: stempelen met bladeren

Met het beschilderde blad gingen we vervolgens weer aan de slag, we brachten verf aan op de nerven en plakten het op een beschilderd papier.

Herfst knutselen: bladeren beschilderen

HERFSTBOOM KNUTSELEN


Zoonlief heeft op school een hele leuke juf die allemaal knutselideeën bedenkt. De herfstboom die hij deze week op school had geschilderd wilde hij ook graag thuis maken. Tot mijn grote vreugde, want voor hij naar school ging had onze kleuter weinig interesse voor tekenen en schilderen. Onze peuter heeft die interesse gelukkig inmiddels ook al, dus laat die gezellige herfst-knutsel-dagen maar komen!

Herfst knutsels: samen knutselen als het buiten kouder wordt - herfstboom schilderen

Op school had de juf de boomstam en de takken geschilderd, dus dat was mijn taak. Ik was lekker bezig, dus gelijk maar een grasveld erbij 😉

Herfst knutsels: samen knutselen als het buiten kouder wordt - herfstboom schilderen

Vervolgens maakte zoonlief de bladeren in herfstkleuren. Dat kan met vingerverf, maar ook met een dikke kwast. Oranje je hadden we niet, dus het was gelijk een mooie aanleiding om te laten zien hoe je kleuren mengt.

Herfst knutsels: samen knutselen als het buiten kouder wordt - herfstboom schilderen

DENNENAPPELS VERVEN


In de herfst kun je in de natuur allerlei dingen verzamelen. Vlakbij vonden we dennenappels en blaadjes, binnenkort gaan we het bos in voor eikeltjes, kastanjes en nog veel meer. De dennenappels heeft zoonlief beschilderd met allerlei kleuren: “En ook een roze voor jou mama!”

Herfst knutsels: samen knutselen als het buiten kouder wordt - dennenappels beschilderen

Je kunt ze ook met glitter verf verven of spuiten, deze maakte oma.

Herfst knutsels samen knutselen als het buiten kouder wordt

Geen idee wat het voor balletjes zijn, maar ze zijn wel heel leuk om te schilderen, de kids willen ze in de kerstboom hangen.

Herfst knutsels: samen met de kinderen knutselen als het buiten kouder wordt

SINT MAARTEN LAMPION


Op 11 november is het weer Sint Maarten, dan gaan in een deel van het land kinderen zingend met lantaarns of lampionnen langs de deuren en krijgen snoep of fruit. Ik verzamel ieder jaar knutselideeën voor Sint Maarten, het is inmiddels een flinke verzameling.

Mooie lantaarn of lampion voor Sint Maarten knutselen: heel veel ideeën

HALLOWEEN KNUTSELEN


Ook voor Halloween kun je een lampion maken. De werkbeschrijving, inclusief recept voor pompoensoep, vind je hier.

Halloween lampion

Wij hebben de smaak te pakken, we blijven op zoek gaan naar meer ideeën, dus kom snel terug!

Wil je op de hoogte blijven van leuke nieuwe berichten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang 1 keer per maand alle nieuwe berichten en af en toe een special. Vul hier je emailadres in en klik op de groene knop.Meer over Leuk met kids blog
Leuk met kids blog wordt geschreven door Maud, ik woon samen met vriend, zoon (2011) en dochter (2014) in een huisje in de stad. Ik ben altijd op zoek naar leuke ideeën en mijn blog is de plek waar ik die deel. Als ik een artikel schrijf in samenwerking met een bedrijf dan vermeld ik dat er bij. Daarnaast bevatten veel artikelen affiliate links van webshops, deze producten kies ik altijd zelf uit, daarover kun je hier meer lezen.
Nieuw op Leuk met kids blog

Deel dit artikel met vrienden!
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email
Maud

Add your Biographical Info and they will appear here.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.