Herfst knutselen met kinderen als het buiten kouder wordt

Herfst knutsels: samen met de kinderen knutselen als het buiten kouder wordt

Het is herfst, dus we gaan lekker samen knutselen met de kinderen. Eerst het bos of park in om blaadjes, kastanjes en eikeltjes te verzamelen. Daarna plakken, knippen en verven. Kijk je mee voor inspiratie?

Herfst knutsels: samen met de kinderen knutselen als het buiten kouder wordt

Herfst knutsels: samen met de kinderen knutselen als het buiten kouder wordt


WAT HEB JE NODIG


Allereerst heb je natuurlijk herfst materialen nodig om samen met de kinderen te kunnen knutselen. Denk aan bladeren, kastanjes, eikels, dennenappels en andere dingen die je in de natuur kunt vinden. Bladeren kun je ze het beste bij thuiskomst meteen laten drogen tussen twee keukenpapiertjes en met iets zwaars er op, anders trekken ze krom.

Daarnaast zijn lucifers en saté prikkers handig. WC rolletjes zijn altijd leuk om mee te knutselen.

Gekleurd papier en vouwblaadjes maken kunstwerkjes extra vrolijk.

Een fijne plakaatverf is de afwasbare verf van Crayola bij Bol.com. Ondanks de schorten gebeurt er wel eens een ongelukje.

De waterverf die we gebruiken is van Djeco, te koop bij I love speelgoed. Deze waterverf heeft mooie intense kleuren, dat heeft veel waterverf niet.


POPPETJES EN DIEREN MAKEN


Eikeltjes hebben altijd hele schattige dopjes. We lijmden twee kralen op elkaar, op het bovenste kraaltje paste precies het dopje van de eikeltjes. Van een klein strookje vilt maakten we een sjaaltje.

Herfst knutselen: poppetjes van kralen en eikeltjes dopjes

Elke herfst moet er geknutseld worden met kastanjes. In onze nieuwbouwwijk staan helaas geen kastanjebomen, maar gelukkig verzamelt mijn collega altijd kastanjes voor de kinderen. We maakten een giraf en zoonlief wilde ook graag een leeuw. Het resultaat lijkt meer op een hondje, maar dat mag de pret niet drukken.

Herfst knutsels: samen met de kinderen knutselen als het buiten kouder wordt - dieren maken van kastanjes

Van een eikeltje kun je ook een leuk mannetje maken met een hoedje. Het kaartje is van A Little Lovely Company.

Herfst knutsels: samen met de kinderen knutselen als het buiten kouder wordt, mannetje maken van eikeltjes, eikels


SPINNENWEBBEN VAN KASTANJES


Vroeger vond ik spinnenwebben maken van kastanjes super leuk en nu nog steeds 🙂 Uiteindelijk was ik hem aan het maken, het was bij nader inzien iets te ingewikkeld voor onze kleuter. Daarom maakte ik het spinnenweb in zijn lievelingskleuren voor op zijn kamer. Je moet zes satéstokjes of ccocktailprikkers in de kastanje prikken. Vervolgens maakte je een draadje vast, het knoopje doe je aan de achterkant. Je gaat nu weven, maar bij ieder stokje draai je een rondje om het stokje heen, dan krijg je een mooi web.

Herfst knutsels: samen knutselen als het buiten kouder wordt, zoals dit spinnenweb


PLAKKEN MET BLAADJES


Herfstbladeren hebben prachtige kleuren, daar kun je dus hele mooie dingen mee knutselen. Voor deze bloem gebruikten we vouwblaadjes, de vormen drukten we uit met een pons, te koop bij Bol.com.

Herfst knutsels: samen met de kinderen knutselen als het buiten kouder wordt met bladeren

 


VERVEN EN TEKENEN MET BLAADJES


Herfstbladeren kun je ook in een mooie kleur verven. Als je ze verzameld hebt kun je ze het beste eerst drogen, tussen twee keukenpapiertjes en met iets zwaars er op, anders trekken ze krom. Het mooiste effect kregen we door wit met een kleur te mengen.

Herfst knutsels: samen met de kinderen knutselen als het buiten kouder wordt

In twee kleuren schilderen kan natuurlijk ook, zoonlief besloot dat dat nog mooier is.

Herfst knutsels: samen met de kinderen knutselen als het buiten kouder wordt

Je kunt ook op een blad tekenen, of er met een kwastje op schilderen. Je kunt het patroon van het blaadje inkleuren, of er juist een poppetje op maken.

Herfst knutselen: blaadjes beschilderen of betekenen

Met een tube knijpverf kun je de vormen van het blad overtrekken, of er juist een heel ander patroon op verven.

Herfst knutselen: bladeren beschilderen Herfst knutselen: bladeren beschilderen


STEMPELEN MET BLAADJES


Met mooie hele bladeren kun je heel leuk stempelen. Breng een laag verf op het blad aan en leg het blad op een papier, leg er een tissue overheen, druk het voorzichtig aan en haal het blad er vanaf.

Herfst knutselen: stempelen met bladeren Herfst knutselen: stempelen met bladeren

Met het beschilderde blad gingen we vervolgens weer aan de slag, we brachten verf aan op de nerven en plakten het op een beschilderd papier.

Herfst knutselen: bladeren beschilderen

Dat stempelen met een blad kun je ook op canvas doen. Met een blad, een canvas en wat restje verf maakten we deze herfst schilderijtjes mee, vrolijk toch? In dit artikel lees je hoe je dit herfst schilderij kunt knutselen met bladeren.

Een herfst schilderij knutselen met bladeren


HERFSTBOOM KNUTSELEN


Zoonlief heeft op school een hele leuke juf die allemaal knutselideeën bedenkt. De herfstboom die hij deze week op school had geschilderd wilde hij ook graag thuis maken. Tot mijn grote vreugde, want voor hij naar school ging had onze kleuter weinig interesse voor tekenen en schilderen. Onze peuter heeft die interesse gelukkig inmiddels ook al, dus laat die gezellige herfst-knutsel-dagen maar komen!

Herfst knutsels: samen knutselen als het buiten kouder wordt - herfstboom schilderen

Op school had de juf de boomstam en de takken geschilderd, dus dat was mijn taak. Ik was lekker bezig, dus gelijk maar een grasveld erbij 😉

Herfst knutsels: samen knutselen als het buiten kouder wordt - herfstboom schilderen

Vervolgens maakte zoonlief de bladeren in herfstkleuren. Dat kan met vingerverf, maar ook met een dikke kwast. Oranje je hadden we niet, dus het was gelijk een mooie aanleiding om te laten zien hoe je kleuren mengt.

Herfst knutsels: samen knutselen als het buiten kouder wordt - herfstboom schilderen


DENNENAPPELS VERVEN


In de herfst kun je in de natuur allerlei dingen verzamelen. Vlakbij vonden we dennenappels en blaadjes, binnenkort gaan we het bos in voor eikeltjes, kastanjes en nog veel meer. De dennenappels heeft zoonlief beschilderd met allerlei kleuren: “En ook een roze voor jou mama!”

Herfst knutsels: samen knutselen als het buiten kouder wordt - dennenappels beschilderen

Je kunt ze ook met glitter verf verven of spuiten, deze maakte oma.

Herfst knutsels samen knutselen als het buiten kouder wordt

Geen idee wat het voor balletjes zijn, maar ze zijn wel heel leuk om te schilderen, de kids willen ze in de kerstboom hangen.

Herfst knutsels: samen met de kinderen knutselen als het buiten kouder wordt


SINT MAARTEN LAMPION


Op 11 november is het weer Sint Maarten, dan gaan in een deel van het land kinderen zingend met lantaarns of lampionnen langs de deuren en krijgen snoep of fruit. Ik verzamel ieder jaar knutselideeën voor Sint Maarten, het is inmiddels een flinke verzameling.

Lantaarn of lampion voor Sint Maarten


HALLOWEEN KNUTSELEN


Ook voor Halloween kun je een lampion maken. Toen Viola met haar Amerikaanse man naar San Francisco verhuisde werd ze ondergedompeld in Halloween. Terug in Amsterdam houdt ze met haar gezin de traditie in ere. In dit artikel deelt ze tips om je huis te versieren met Halloween, waaronder deze lampionnen.

Halloween spookflessen knutselen

Een pompoen snijden, hoe doe je dat eigenlijk? Het is makkelijker dan ik dacht, je hebt vooral de juiste messen nodig. Het is daarom geen klusje om kids alleen te laten doen, maar ze kunnen natuurlijk wel helpen. Ik tleg het hier uit.

Wij hebben de smaak te pakken met herfst knutselen met de kinderen. We blijven op zoek gaan naar meer ideeën, dus kom snel terug!

Heb je de nieuwe Leuke Update al gezien? Hij staat weer bomvol nieuwtjes, ideeën, musthaves en uitjes voor kids! de leuke update