Herfst knutselen met kinderen: meer dan 50 leuke ideeën

Het is herfst, dus we gaan lekker samen knutselen met de kinderen. Eerst het bos of park in om blaadjes, kastanjes en eikeltjes te verzamelen. Daarna plakken, knippen en verven. Of gewoon lekker herfst knutselen met papier. Kijk je mee voor inspiratie om te herfstknutselen?

Scroll lekker door de lijst met herfst knutsels of klik meteen door naar:

Herfst knutselen met kinderen: meer dan 50 leuke ideeën. Het is herfst, dus we gaan lekker samen knutselen met de kinderen. Eerst het bos of park in om blaadjes, kastanjes en eikeltjes te verzamelen. Daarna plakken, knippen en verven. Of gewoon lekker herfst knutselen met papier. Kijk je mee voor inspiratie?

Knutselen met herfst materialen: kastanjes, dennenappels en eikels


Kastanjes, eikels, dennenappels en blaadjes zijn onze favoriete materialen voor herfst knutselen met de kinderen! Ook omdat het verzamelen van al die spullen ook een leuke herfstactiviteit is. Niet alleen voor peuters en kleuters, maar zeker ook voor oudere kinderen.

Knutselen met eikels

Eikeltjes hebben altijd hele schattige dopjes. Ideaal dus om herfst poppetjes te knutselen met kinderen. Deze maakte ik met onze jongen in groep 4.

We lijmden twee kralen op elkaar, op het bovenste kraaltje paste precies het dopje van de eikeltjes. Van een klein strookje vilt maakten we een sjaaltje. Heb je geen kralen in huis? Bij de kringloopwinkel kun je vaak kralen vinden, maar ook bij Pipoos en Bol.com.

Herfst knutselen met kinderen: meer dan 50 leuke ideeën. Zoals poppetjes van kralen en eikeltjes dopjes.

Van een eikeltje kun je ook een leuk mannetje maken met een hoedje. Deze makkelijke herfstknutsel maakte ik met peuter en kleuter.

Herfst knutselen met kinderen: meer dan 50 leuke ideeën. Van een eikeltje kun je een leuk mannetje of vrouwtje maken met een hoedje.

Knutselen met dennenappels

Met herfst materialen uit de natuur kun je allerlei leuke decoratie herfstknutselen voor in huis, gezellig samen met de kinderen. In dit artikel laat ik een aantal leuke herfst decoratie ideeën zien, waaronder deze slinger van dennenappels. Kralen vind je bij de kringloopwinkel, Pipoos en Bol.com.

Herfst knutselen met kinderen: meer dan 50 leuke ideeën. Met herfst materialen uit de natuur kun je allerlei leuke decoratie knutselen voor in huis, gezellig samen met de kinderen. Zoals deze slinger van dennenappels.

Dennenappels kun je beschilderen met allerlei kleuren. Zoonlief heeft deze gemaakt in groep 2 als kleuter: “En ook een roze voor jou mama!”

Herfst knutselen met kinderen: blaadjes, kastanjes, eikels en meer ideeën - dennenappels beschilderen

In de tuin hangt ook een slingertje van dennenappels. Het koord is wat steviger, we maakten het aan de bovenkant van de dennenappels vast. Tussen de vogelhuisjes is het weer eens wat anders.

hanger van dennenappels

Knutselen met kastanjes

Bij herfst knutselen met kinderen denken veel mensen allereerst aan kastanjes. Elke herfst moet er geknutseld worden met kastanjes. In onze nieuwbouwwijk staan helaas geen kastanjebomen, maar gelukkig verzamelt mijn zusje altijd kastanjes voor de kinderen.

Toen ik laatst op Instagram tips vroeg om te knutselen met kastanjes, was de slak de meest genoemde tip. Geen wonder, kinderen kunnen het zelf maken en het resultaat is heel leuk. En het enige wat je nodig hebt is een kastanje en een beetje klei.

Je maakt een rolletje van de klei en aan het uiteinde snij je dat doormidden, dat zijn de voelsprieten. Daarna druk je de kastanje er op en is de slak klaar. Deze eenvoudige herfstknutsel is ook leuk voor peuters en kleuters.

Herfst knutselen met kinderen: blaadjes, kastanjes, eikels en meer ideeën - dieren knutselen zoals een kastanje slak

Deze poppetjes kunnen kleintjes ook zelf herfstknutselen. We maakten een giraf en zoonlief wilde ook graag een leeuw. Het resultaat lijkt meer op een hondje, maar dat mag de pret niet drukken. Toen we deze herfstknutsel maakten zat onze jongen groep 3.

Herfst knutsels: samen met de kinderen knutselen als het buiten kouder wordt - dieren maken van kastanjes

Deze kastanje dieren schilderde ik met mijn dochter in groep 6. Eerst schilderden we het rondje wit met plakkaatverf. Daarna tekenden we de gezichtjes erop met permanentstift. De vlekken maakten we met een dun kwastje en verf.

Herfst knutselen met kinderen: meer dan 50 leuke ideeën. Deze kastanje dieren schilderde ik met mijn dochter in groep 6.

Fenne gaf de jongens een lijmpistool, hamer en priemen. Oh ja en prikkers, kralen, pijpenragers en lintjes. Wat een gaaf een resultaat! Kralen en lintjes vind je bij de kringloopwinkel, Pipoos en Bol.com. Pijpenragers, ook wel chenilledraad genoemd, is te koop bij Pipoos, Hema en Bol.com.

Herfst knutselen met kinderen: poppetjes van kastanjes knutselen

Met mijn kleine meisje in groep 1 knutselde ik een herfst huisje met kastanjes, eikels en bladeren. De poppetjes van kralen en eikeltjes passen er perfect bij.

Herfst huisje knutselen met kastanjes, eikels en bladeren, leuk voor kinderen.
Een dromenvanger en andere hangers met kastanjes

Fenne knutselde met haar zoon en neven ook deze toffe dromenvangers, allemaal grote jongens. Maar het zijn natuurlijk ook hele herfst knutsel ideeën voor (tiener) meiden.

De paarse is “all natural”. De cirkel is gemaakt van een twijgje van snoeihout met wol, veren, kralen en een kastanje.

De andere zijn gemaakt van ijzerdraad voor in de tuin. Je kunt ook pijpenragers gebruiken, die hebben al felle kleuren. Vind je het wat te ingewikkeld, dan heeft SES ook knutselpakketjes voor dromenvangers (bij Bol.com). Kralen, wol en veren zijn te koop bij Pipoos en Bol.com.

Herfst knutselen met kinderen: blaadjes, kastanjes, eikels en meer ideeën, zoals een dromenvanger knutselen

Van kastanjes kun je ook een leuke hanger herfstknutselen. Met een klein boortje in de schroefboormachine hebben we voorzichtig een gat in de kastanje gemaakt. De kastanje hielden we vast met een waterpomptang.

Daarna hebben we de kastanjes op ijzerdraad geregen. Er aan vast maakten we een takje rozemarijn en een paar lavendel bloemen.

Herfst knutselen met kinderen: blaadjes, kastanjes en meer ideeën. Zoals een herfst decoratie hanger knutselen van kastanjes, rozemarijn en lavendel.
Een spinnenweb van kastanjes

Vroeger vond ik spinnenwebben van kastanjes maken super leuk en nu nog steeds! Wat ons betreft een van de leukste ideeën voor herfst knutselen met peuters en kleuters, maar ook met oudere kinderen.

Je moet zes of acht satéstokjes of cocktailprikkers in de kastanje prikken. Als je de stokjes er niet makkelijk in krijgt, kun je eerst voorzichtig een gaatje maken met een mes en daarna de prikker er in stoppen. Ik gebruik daarvoor een oestermes, dat is niet geschikt voor kleine kinderen.

Vervolgens maak je een draadje vast, het knoopje doe je aan de achterkant. Daarna weef je de wol tussen de satéprikkers door. Bij ieder stokje draai je een rondje om het stokje heen, dan krijg je een mooi web.

Een spinnenweb wordt extra leuk met een spin er in. De spin maak je aan elkaar door beide kastanjes op de uiteinden van een klein stukje satéprikker te prikken.

Vervolgens knip je een pijpenrager in acht stukjes. Die stop je als pootjes in de kastanje. Met oogjes (bij Bol.com en bij Pipoos) is de spin helemaal af. Met naaigaren kun je de spin vervolgens in het web vastmaken.

Herfst knutselen met kinderen: meer dan 50 leuke ideeën. Zoals een spinnenweb van kastanjes met spin er in.
Een ketting van kastanjes knutselen

Van kastanjes kun je ook een leuke ketting maken. Met een klein boortje in de schroefboormachine hebben we voorzichtig een gat in de kastanje gemaakt. De kastanje hielden we vast met een waterpomptang. Dat is geen klusje voor de kinderen natuurlijk.

Herfst knutselen met kinderen: een ketting van kastanjes

Vervolgens kunnen de kinderen de kastanjes aan een koord rijgen. Daarvoor hebben we een stompe naald aan de draad gemaakt. We hebben er ook nog wat kralen tussendoor gebruikt.

Herfst knutselen met kinderen: een ketting van kastanjes

Bij deze kastanje ketting ligt de nadruk op het hartje. Veel kastanjes hebben namelijk een heel mooi hartje. Bij de kringloopwinkel kun je vaak kralen vinden, maar ook bij Pipoos en Bol.com. Bij deze herfst knutsel zat ons meisje in groep 3, onze jongen in groep 5.


Knutselen met herfst materialen: gedroogde blaadjes en bloemen


Buiten liggen de meest prachtige herfstbladeren voor het oprapen, onze peuter en kleuter vinden het heerlijk. Vergeet niet om ze eerst te drogen, anders trekken ze krom. Leg ze zo plat mogelijk tussen twee keukenpapiertjes, met iets zwaars erop. Dit laat je een nachtje liggen, of langer als het nodig is, tot het mooi plat is. 

Voor deze bloem gebruikten we naast gedroogde bladeren ook vouwblaadjes. De vormen drukten we uit met een pons (Bol.com).

Herfst knutselen met kinderen: blaadjes, kastanjes, eikels en meer ideeën - knutselen met bladeren

Dit vosje knutselden we van gedroogde blaadjes, met ons meisje in groep 4. Het rode blad knipten we langs de nerf af, zo ontstond het koppie van de vos. We plakten er een bruin blad onder. Het snuitje is het dopje van een eikel en de oogjes zijn plakoogjes (bij Bol.com en bij Pipoos).

Herfst knutselen met kinderen: blaadjes, kastanjes, eikels en meer ideeën. Dit vosje knutselden we van gedroogde blaadjes en een dopje van een eikel. 

In de herfst drogen bloemen uit, zo ontstaan vanzelf droogbloemen. Maar ook nog bloeiende bloemen uit de tuin kun je gebruiken, of uit je vaas. Na het plukken leg je de bloemen zo plat mogelijk tussen twee keukenpapiertjes, met iets zwaars erop. Dit laat je een nachtje liggen, of langer als het nodig is, tot het mooi plat is.

Daarna haal je de bloemen voorzichtig tussen het papier uit. Vervolgens plak je ze met lijm op een vel papier of karton. Er overheen plak je een vaas van karton. Hier vind je nog veel meer tips om te knutselen met bloemen.

Herfst knutselen met kinderen: blaadjes, kastanjes, eikels en meer ideeën - Kunstwerk van droogbloemen in vaas knutselen. Met droogbloemen kun je een prachtig kunstwerk maken. Eerst droog je bloemen plat zoals hierboven beschreven. Daarna plak je ze met lijm op een vel papier of karton. Er overheen plak je een vaas van karton.

Verven en tekenen met gedroogde blaadjes

Herfstbladeren kun je ook in een mooie kleur verven. Als je ze verzameld hebt kun je ze het beste eerst drogen, tussen twee keukenpapiertjes en met iets zwaars er op, anders trekken ze krom. Het mooiste effect kregen we door wit met een kleur te mengen. We hebben het blad op de muur gehangen met masking tape (Bol.com). Een van de makkelijkste ideeën voor herfst knutselen met peuters en kleuters.

Herfst knutselen met kinderen: blaadjes, kastanjes, eikels en meer ideeën

Je kunt ook op een blad tekenen, of er met een kwastje op schilderen. Je kunt het patroon van het blaadje inkleuren, of er juist een poppetje op maken.

Herfst knutselen: blaadjes beschilderen of betekenen

Met een tube knijpverf kun je de vormen van het blad overtrekken, of er juist een heel ander patroon op verven. Ook een leuk herfst knutsel idee voor tieners.

Herfst knutselen: bladeren beschilderen

Deze herfst knutsels maakte ik met mijn meisje in groep 5. Het linker blaadje maakten we ook met knijpverf. Achter het vijfbladige blad van de wilde wingerd plakten we gekleurd papier. Daardoor blijft het netjes in vorm. De oogjes zijn pailletten. Door een ijsblokje kun je het oppakken.

Het rechter blad maakten we met Pintor markers van Pilot (Bol.com). Dit legt echt een laagje op het blad, waardoor wit goed pakt en je een oog kunt tekenen.

Herfst knutselen met kinderen: blaadjes, kastanjes en meer ideeën. Zoals deze poppetjes van herfstbladeren.

Daarnaast maakten we een vlindertje van blaadjes en een eikel. En de stipjes die kleine meis op het blaadje maakte vind ik ook erg leuk.

Herfst knutselen met kinderen: blaadjes, kastanjes en meer ideeën. Zoals deze poppetjes van herfstbladeren.

Stempelen met blaadjes

Met mooie hele bladeren kun je heel leuk stempelen. Breng een laag verf op het blad aan en leg het blad op een papier, leg er een tissue overheen, druk het voorzichtig aan en haal het blad er vanaf. Deze makkelijke herfst knutsel maakte ik samen met mijn dochter als peuter.

Herfst knutselen: stempelen met bladeren

Met het beschilderde blad gingen we vervolgens weer aan de slag. Samen met mijn zoon in groep 3 brachten we verf aan op de nerven en plakten het op een beschilderd papier.

Herfst knutselen: bladeren beschilderen

Dat stempelen met een blad kun je ook op canvas doen. Met een blad, een canvas en wat restje verf maakten we deze herfst schilderijtjes, vrolijk toch? In dit artikel lees je hoe je dit herfst schilderij kunt knutselen met bladeren.

Een herfst schilderij knutselen met bladeren

Knutselen met esdoorn zaden met propellerachtige vleugels

Je kent ze vast wel, de propellerachtige vleugels van esdoorn zaden. Ik vond ze ergens en nam er wat mee voor de kinderen. Mijn meisje in groep 5 en ik besloten er vogels van te maken, die boven een zee zweven.

De zee en de lucht tekenden we met aquarelpotloden op aquarelpapier (te koop bij I love speelgoed en Bol.com). Met aquarelpotloden teken je eerst iets met de potloden. Daarna ga je met een natte kwast er overheen. Doordat je met een kwast werkt, krijg je een mooi overlopend effect.

Midden in de tekening maakten we eerst de zon. Om te kijken hoe een verkleurende lucht er uit ziet, hebben we een foto van de vakantie als voorbeeld gebruikt. Nadat we alles getekend hebben, hebben we alles met water en een penseel overgeschilderd.

Toen de aquareltekening goed droog was, hebben we met kinderlijm de esdoorn zaden er op geplakt. Klik rechts op de foto om de vakantiefoto en de stappen te zien.


Herfst knutselen met gekleurd papier


Voor herfst knutselen met kinderen is het leuk om herfst materialen te verzamelen. Maar het hoeft natuurlijk helemaal niet. Met gekleurd papier kun je ook allerlei leuke dingen herfstknutselen.

Mijn nichtjes knutselden deze regenboog raamhanger in groep 1 en groep 3. Het is een regenwolk met zon, die samen een regenboog veroorzaken. Naast wit en geel papier gebruikten ze gekleurd crêpepapier (Pipoos, de Hema en Bol.com).

Herfst knutselen met kinderen: blaadjes, kastanjes en meer ideeën. Zoals een wolk met regenboog raamhanger.

Deze regenboog maakten we van lintjes en gekleurd papier, toen mijn zoon in groep 7 zat. We begonnen met het binnenste lintje en werkten naar buiten toe. Eerst maakten we met knutsellijm een boogje op het papier. Daarna plakten we het lintje er op. Lintjes zijn te koop bij Pipoos en Bol.com.

Herfst knutselen met kinderen: blaadjes, kastanjes en meer ideeën. Deze regenboog maakten we van lintjes en gekleurd papier. We begonnen met het binnenste lintje en werkten naar buiten toe. Eerst maakten we met knutsellijm een boogje op het papier. Daarna plakten we het lintje er op.

Vossen van papier knutselen in de herfst

Kleine meis wilde op een herfstige dag graag vossen knutselen. Want een vos hoort bij de herfst. Om zijn prachtige kleuren. Maar ook omdat hij zo leuk na te maken is van papier. Gekleurd papier vind je bij Bol.com, Pipoos en de Hema. Mijn dochter zat in groep 4 bij deze knutsels.

Herfst knutselen met kinderen: blaadjes, kastanjes, eikels en meer ideeën. Leuke ideeën om een vos te knutselen.

Deze vossen kun je heel makkelijk vouwen van een vierkant gekleurd papier. Origami met vossen dus. Volg de stappen zoals met de pijltje aangegeven, dan heb je de basis.

Vervolgens kun je de witte oren en wangen maken en de plakoogjes (bij Bol.com en bij Pipoos) opplakken. Om de wangen mooi rond te maken hebben we een rond bordje gebruikt, om de lijn mee te tekenen.

Vervolgens is het even meten om het op maat te krijgen. Tot slot hebben we het neusje gemaakt met een perforator en zwart papier.

Herfst knutselen met kinderen: blaadjes, kastanjes, eikels en meer ideeën. Deze vossen kun je heel makkelijk vouwen van een vierkant gekleurd papier.

Dit geometrische vosje kun je ook leuk natekenen, op ruitjespapier. Daarmee kunnen kinderen op een speelse manier oefenen met verhoudingen. Kleine meis tekende met een uitwisbare pen. Die kun je net als een potlood uitgummen, maar werkt net wat makkelijker.

Herfst knutselen met kinderen: blaadjes, kastanjes, eikels en meer ideeën. Deze vossen kun je heel makkelijk vouwen van een vierkant gekleurd papier. Dit geometrische vosje kun je ook leuk natekenen, op ruitjespapier. Daarmee kunnen kinderen op een speelse manier oefenen met verhoudingen. 

Deze vos tekende ik met fineliners (Stabilo bij Bol.com) en kleurde hem in met stiften. Als inspiratie voorbeeld gebruikte ik het strijkkralen knutselwerkje hier onder. Ik plakte de vos op papier uit een oude Flow.

Deze vos tekende ik met fineliners en kleurde hem in met stiften.

Voor deze vos plakten we twee ronde velletjes papier op elkaar: een witte en een goudkleurige. Ronde vouwblaadjes vind je bij Bol.com. Heb je geen rond papier, dan kun je met een bord en een potlood makkelijk een ronde vorm tekenen om vervolgens uit te knippen.

Om de wangetjes te maken vouwden we het papier om. De neus is een eikeltje, de oortjes zijn gedroogde bladeren en tot slot maakten we er plakoogjes op (bij Bol.com en bij Pipoos).

Vos knutselen van papier, blaadjes en eikels

Herfst knutselen met verf


Zoonlief had als kleuter in zijn schoolklas een hele leuke juf die allemaal knutselideeën bedenkt. De herfstboom die hij deze week op school in herfst thema had geschilderd wilde hij ook graag thuis maken. Tot mijn grote vreugde, want voor hij naar school ging had onze kleuter weinig interesse voor tekenen en schilderen. Onze peuter heeft die interesse gelukkig inmiddels ook al, dus laat die gezellige herfst-knutsel-dagen maar komen! Klik rechts voor meer foto’s.

Op school had de juf de boomstam en de takken geschilderd, dus dat was mijn taak. Ik was lekker bezig, dus gelijk maar een grasveld erbij 😉 Past dat ook in het herfst thema?

Vervolgens maakte zoonlief de bladeren in herfstkleuren. Dat kan met vingerverf, maar ook met een dikke kwast. Oranje je hadden we niet, dus het was gelijk een mooie aanleiding om te laten zien hoe je kleuren mengt.

Herfstknutselen met schuimmarkers

Deze regenboog tekenden we met stiften en stempelden we met schuimmarkers van Djeco (I love speelgoed). Schuimmarkers zijn een soort combinatie tussen verf en stiften en zijn vanaf heel jong te gebruiken. Ook een eenvoudig herfst knutsel idee voor peuters en kleuters dus.

Herfst knutselen met kinderen: blaadjes, kastanjes en meer ideeën. Zoals een regenboog tekenen en stempelen met schuimmarkers.

Deze herfstboom stempelden we ook met schuimmarkers. Hier delen we een filmpje hoe je de herfstboom maakt. We gebruikten onder meer masking tape van MT van 6 mm en 15 mm bij Bol.com en de schuimmarkers hierboven.

Herfstboom knutselen en schilderen met kinderen. De herfst is begonnen. Op zoek naar een leuk idee om te schilderen? Kijk mee hoe we deze herfstboom knutselen en schilderen met de kinderen.

Knutselen met oude materialen


Verzamelen jullie kids ook zo veel herfst materialen? Deze doos is ook leuk als verzamel box in herfstthema voor al je herfstschatten. Kleine meis schilderde in groep 4 eerst de blauwe en groene achtergrond. Daarna tekende ik met bruine permanentstift een boom op de kartonnen doos. Vervolgens verfde kleine meis de boom bruin. Tot slot maakte ze er verschillende kleuren blaadjes op, door stipjes met een kwast te zetten.

Herfst knutselen met kinderen: blaadjes, kastanjes, eikels en meer ideeën - schoenendoos beschilderen met boom en verschillende kleuren bladeren, leuk als verzamelbox voor al je herfstschatten.

Van een melkpak of vlapak kun je een vogelvoerhuisje herfstknutselen. In ons artikel over herfst decoratie knutselen leg ik uit hoe we dit vogelhuisje maakten. Mijn meisje en ik maakten deze herfstknutsel toen ze in groep 3 zat.

Herfst knutselen met kinderen: blaadjes, kastanjes, eikels en meer ideeën - vogelvoer huisje knutselen van een melkpak

Van een verpakking kun je ook deze leuke uil knutselen. We kwamen hem tegen in het atelier van Landal Heideheuvel. Het pak is ingepakt in bruin papier. De oogjes zijn gemaakt van doppen. Het neusje en de buik zijn gemaakt van gekleurd papier. De vleugels van het uiltje zijn gemaakt van veertjes (Hema).

Van een verpakking kun je ook deze leuke uil knutselen. Het pak is ingepakt in bruin papier. De oogjes zijn gemaakt van doppen. Het neusje en de buik zijn gemaakt van gekleurd papier. De vleugels zijn gemaakt van veertjes.

Hoe leuk: een vosje voor aan de muur. We kwamen het tegen in het knutselatelier van Landal Heideheuvel. De basis is een verfde kartonnen deksel. Het vosje werd geknipt uit een eierdoos en geverfd.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Hoe leuk: een vosje voor aan de muur. De basis is een verfde kartonnen deksel. Het vosje werd geknipt uit een eierdoos en geverfd.

Hoe leuk is dit kaboutertuintje? Deze kabouters en met kabouterhuisje kwamen we tegen bij vakantiehuisje The Oakhouse (review). Gemaakt van oud hout en wat verf.

Herfst knutselen met kinderen: blaadjes, kastanjes en meer ideeën. Hoe leuk is dit kaboutertuintje? Deze kabouters en met kabouterhuisje kwamen we tegen bij vakantiehuisje The Oakhouse. Gemaakt van oud hout en wat verf.

Herfst knutselen met strijkkralen


Onze kids zijn gek op knutselen met strijkkralen. Dit vosje is niet zo groot en daarom een lekker overzichtelijk project om te knutselen. Bol.com en Pipoos hebben een grote collectie van deze strijkkralen spullen.

vosje van strijkkralen

Zoonlief wilde een rendier maken en ik wilde al een ideetje voor hem opzoeken. Niet nodig: hij had het al in zijn hoofd. Super toch?

strijkkralen rendier

Stoepkrijten in de herfst


De kans dat je stoepkrijt kunstwerk wegregent is groter in de herfst. Maar dat is helemaal niet erg. Van de regenboog wordt iedereen vrolijk. Deze met wolkjes is extra leuk!

Herfst knutselen met kinderen: blaadjes, kastanjes en meer ideeën. Zoals een stoepkrijt regenboog met wolken.

Achter de wolken schijnt de zon. Soms heel toepasselijk, zeker in de herfst 🙂

zon en wolk

Knutselen met kaarsen


In de herfst komen de kaarsen weer uit de kast. Deze waxinelichtjeshouder maakten we met de Crayola Crayon Pen. Dat is een soort wascopen waarmee je op allerlei materialen kunt werken (te koop bij Bol.com). We versierden een glazen weckpot met stipjes.

Crayola crayon pen waxinelichthouder versieren

Met permanent stiften en masking tape kun je ook leuke waxinelichthouders knutselen. Ook voor kinderen is dat een leuk knutselwerkje.

We gebruikten de dunne permanent stiften van Staedler (Bol.com) en de dikke permanent stiften van Edding (Bol.com). Mooi masking tape vind je bijvoorbeeld bij I love speelgoed en Bol.com.

Wel hoog zetten als je een baby, dreumes, peuter of kleuter hebt.

Waxinelichthouder maken, gezellig in de herfst en de winter.

We hadden geen handige kandelaars voor op tafel, maar wel kaarsen die zoonlief had uitgezocht. Daarom deed ik in een heel klein plantenpotje wat oase oftewel steekschuim (Bol.com). Dat maakte ik nat, drukte het stevig aan en stak de kaars er in. De decoratie paddenstoeltjes vond ik bij de kringloop, maar kun je ook bij Bol.com kopen. Wat Helleborus uit de tuin maakte deze herfst knutsel met paddenstoelen af.

We hadden geen handige kandelaars voor op tafel, maar wel kaarsen die zoonlief had uitgezocht. Daarom deed ik in een heel klein plantenpotje wat oase oftewel steekschuim. Dat maakte ik nat, drukte het stevig aan en stak de kaars er in. De decoratie paddenstoeltjes vond ik bij de kringloop. Wat Helleborus uit de tuin maakte deze herfst knutsel met paddenstoelen af.
Oude elektrische led kaarsen versieren

Onze witte elektrische led kaarsen waren vergeeld en zagen er niet meer uit. Daarom besloot ik ze te pimpen met oude nagellak. Een voor een zette ik vlekken van de verschillende kleuren er op. Daarna smeerde ik er doorzichtige nagellak met glitters op. Een mooie duurzame recycling knutsel!

Dit is geen herfst knutselproject voor kleintjes, nagellak is behoorlijk chemisch en geeft vlekken. Voor tieners of volwassenen is het wel een leuke herfstknutsel. Nagellak kan behoorlijk stinken, dus lucht de ruimte goed. Als de nagellak erg stinkt, kun je de elektrische kaarsen in een schuur of op een lege zolder laten drogen.

Herfst knutselen met kinderen: 50 leuke ideeën. Onze witte elektrische led kaarsen waren vergeeld en zagen er niet meer uit. Daarom besloot ik ze te pimpen met oude nagellak. Een voor een zette ik vlekken van de verschillende kleuren er op. Daarna smeerde ik er doorzichtige nagellak met glitters op. Een mooie duurzame eco recycling knutsel!

Sint Maarten lampion knutselen


Op 11 november is het weer Sint Maarten, dan gaan in een deel van het land kinderen zingend met lantaarns of lampionnen langs de deuren en krijgen snoep of fruit. En voor dit herfst feest knutselen de kinderen ieder jaar mooie lampionnen. Ik verzamel ieder jaar knutselideeën voor Sint Maarten, het is inmiddels een flinke verzameling.

Mooie lantaarn of lampion voor Sint Maarten knutselen: heel veel ideeën. Op 11 november is het weer Sint Maarten, in sommige delen van het land breed gevierd, in andere delen totaal onbekend. Kinderen gaan zingend met lantaarns of lampionnen langs de deuren en krijgen snoep of fruit. Daarom vind je in dit artikel allerlei verschillende lantaarns, om mee te nemen of om neer te zetten voor het huis, in de tuin of op het balkon.

Deze ster is leuk om te gebruiken met Sint Maarten. Maar kan gezellig in huis blijven hangen tot ver na kerst. Lees hier hoe we deze ster lampion hebben gemaakt. Ik maakte deze lampion samen met mijn meisje in groep 4. Om de lampion zelf te maken moeten kinderen wat ouder zijn. Voor sommige kinderen is dat groep 5 of 6, voor anderen is dat in groep 7 of 8 als tieners.

Ster lampion knutselen met lampje, voor Kerst of Sint Maarten of gewoon voor de herfst of winter

Van een melkpak kun je een heel leuk huisje met een lichtje er in maken. Leuk voor in de vensterbank, of als lampion. Ik maakten deze mijn mijn zoon in groep 4.

lampion huisje knutselen voor Sint Maarten, Sinterklaas of kerst, of gewoon voor de herfst of winter

Deze leuke eenhoorn lampion knutselde mijn meisje in groep 4.

Eenhoorn lampion knutselen, een mooie lantaarn voor Sint Maarten. Unicorn lantern crafting.

Deze lampions ofwel Chinese lantaarns zijn makkelijk zelf te maken. Ook veel kinderen in groep 3 en 4 zullen deze lampion zelf kunnen maken, peuters en kleuters hebben zeker hulp nodig.

Een Chinese lantaarn kun je heel snel maken van gekleurd papier en een pijpenrager ofwel chenille draad.

Deze paddenstoel lampion maakten we met een witgeverfde keukenrol en een vouwblaadje.

Herfst knutselen met kinderen: meer dan 50 leuke ideeën. Deze paddenstoel lampion maakten we met een witgeverfde lege keukenrol en een vouwblaadje.

Met een groot herfstblad kun je een mooie lampion maken. Zo maakten we deze Sint Maarten lampion. Onze jongen zat in groep 6.

Mooie lantaarn of lampion voor Sint Maarten knutselen: heel veel ideeën. Met een groot herfstblad kun je een mooie lampion maken. 


Halloween knutselen in de herfst


Ook voor Halloween kun je een lampion maken. Toen Viola met haar Amerikaanse man naar San Francisco verhuisde werd ze ondergedompeld in Halloween. Terug in Amsterdam houdt ze met haar gezin de traditie in ere. In dit artikel deelt ze tips om je huis te versieren met Halloween, waaronder deze lampionnen.

Halloween spookflessen knutselen

Een pompoen snijden, hoe doe je dat eigenlijk? Het is makkelijker dan ik dacht, je hebt vooral de juiste messen nodig. Het is daarom geen klusje om kids alleen te laten doen, maar ze kunnen natuurlijk wel helpen. Ik leg het hier uit.

pompoen snijden

De tiener kinderen van Karin maakten deze toffe pompoenen op een regenachtige herfstdag. Dat is het leuke van tieners, als je ze zelf laat knutselen ontstaan de mooiste dingen!

De tiener kinderen van Karin maakten deze toffe pompoenen.

Luci maakte dit pompoen lampje met uitgesneden bloemen. Met een mooi dekseltje er op. Wat een sprookjesachtig plaatje!

Luci maakte dit pompoen lampje met uitgesneden bloemen. Wat een sprookjesachtig plaatje!

Vind je een pompoen snijden te veel gedoe? Je kunt er ook op verven. Amerikanen gebruiken een pompoen in de herfst echt als schilderdoek. Ze worden in een kleur gespoten met spuitverf en er worden prachtige patronen op gemaakt. Maar met een kleurtje verf in een mooi patroontje is het ook al heel leuk.

pompoen verven

Een belangrijke tip: leg een schoteltje onder de pompoen. Overrijpe pompoenen kunnen gaan lekken. En dat heb je niet altijd op tijd door, kan ik uit ervaring vertellen. Met een schoteltje voorkom je een oranje vlek op je tafel.


Fijne knutselboeken voor een koude herfstdag


Op zoek naar meer inspiratie voor herfst knutselen met kinderen? Bij dit creatieve kleur- en doeboek maak je alles in je favoriete kleur. In ons geval Maak dit boek roze en Maak dit boek geel.

Dochterlief maakt alles roze. Ze vult bijvoorbeeld een bloemenvaas met bloemen en maakt een roze wolk met zelf geverfde watjes. Zoonlief maakt alles geel. Hij maakt bijvoorbeeld een vuurtje van verf en een ananas van potloodslijpsel. Oh ja en je kleedt je ook helemaal in je favoriete kleur. De boekjes zijn van uitgeverij Lannoo en te koop bij Bol.com.

creatief kleurboek annex doeboek voor kinderen - Maak dit boek roze en Maak dit boek geel

Wil je je kinderen op een speelse manier over kunst leren, dan zijn deze twee boeken heel leukAlles is kunst laat zien hoe bekende kunstwerken een startpunt kunnen zijn voor je eigen knutselwerkjes. Het Grote Kunst Doeboek staat vol leuke opdrachten.

Twee boeken waarmee kinderen over kunst leren én het zelf maken 

Kleine meis kreeg een tijdje geleden het boek Zo teken je leuke dieren. Het is een “na-teken-boek”. Stap voor stap teken je een dier. De kinderen vinden dat super leuk. Zoonlief van acht jaar kan alle dieren natekenen, dochterlief van bijna zes jaar kiest de makkelijkere dieren uit. Het boek is te koop bij Bol.com.

boek om te leren tekenen: zo teken je leuke dieren

Verder lezen


Wij hebben de smaak te pakken met herfst knutselen met de kinderen. We blijven op zoek gaan naar meer ideeën, dus kom snel terug! Maar naast tips voor herfst knutselen, vind je hier nog veel meer ideeën om te knutselen met kinderen. Daarnaast delen we op Instagram ook vaak knutseltips.

Herfst knutselen met kinderen: blaadjes, kastanjes, eikels en meer ideeën. Het is herfst, dus we gaan lekker samen knutselen met de kinderen. Eerst het bos of park in om blaadjes, kastanjes en eikeltjes te verzamelen. Daarna plakken, knippen en verven. Kijk je mee voor inspiratie?

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids