Herfst knutselen met kinderen als het buiten kouder wordt

Herfst knutsels: samen met de kinderen knutselen als het buiten kouder wordt

Het is herfst, dus we gaan lekker samen knutselen met de kinderen. Eerst het bos of park in om blaadjes, kastanjes en eikeltjes te verzamelen. Daarna plakken, knippen en verven. Kijk je mee voor inspiratie?

Lees ook de Leuke Update, vol kids nieuwtjes en musthaves

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan ontvang je regelmatig nieuwe tips

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter
Kindvriendelijke restaurants en hotels: uit eten en slapen met kinderen
Herfst knutselen met kinderen als het buiten kouder wordt

WAT HEB JE NODIG


Allereerst heb je natuurlijk herfst materialen nodig om samen met de kinderen te kunnen knutselen. Denk aan bladeren, kastanjes, eikels, dennenappels en andere dingen die je in de natuur kunt vinden. Bladeren kun je ze het beste bij thuiskomst meteen laten drogen tussen twee keukenpapiertjes en met iets zwaars er op, anders trekken ze krom.

Daarnaast zijn lucifers en saté prikkers handig. WC rolletjes zijn altijd leuk om mee te knutselen.

Gekleurd papier en vouwblaadjes maken kunstwerkjes extra vrolijk.

Een fijne plakaatverf is de afwasbare verf van Crayola bij Bol.com. Ondanks de schorten gebeurt er wel eens een ongelukje.

De waterverf die we gebruiken is van Djeco, te koop bij I love speelgoed. Deze waterverf heeft mooie intense kleuren, dat heeft veel waterverf niet.


POPPETJES EN DIEREN MAKEN


Eikeltjes hebben altijd hele schattige dopjes. Ideaal dus om herfst poppetjes te knutselen met kinderen. We lijmden twee kralen op elkaar, op het bovenste kraaltje paste precies het dopje van de eikeltjes. Van een klein strookje vilt maakten we een sjaaltje.

Herfst knutselen: poppetjes van kralen en eikeltjes dopjes

Elke herfst moet er geknutseld worden met kastanjes. In onze nieuwbouwwijk staan helaas geen kastanjebomen, maar gelukkig verzamelt mijn collega altijd kastanjes voor de kinderen. We maakten een giraf en zoonlief wilde ook graag een leeuw. Het resultaat lijkt meer op een hondje, maar dat mag de pret niet drukken.

Herfst knutsels: samen met de kinderen knutselen als het buiten kouder wordt - dieren maken van kastanjes

Fenne gaf de jongens een lijmpistool, hamer en priemen. Oh ja en prikkers, kralen, pijpenragers en lintjes. Wat een gaaf een resultaat!

Herfst knutselen met kinderen: poppetjes van kastanjes knutselen

Van een eikeltje kun je ook een leuk mannetje maken met een hoedje. Het kaartje is van A Little Lovely Company.

Herfst knutsels: samen met de kinderen knutselen als het buiten kouder wordt, mannetje maken van eikeltjes, eikels

Toen ik laatst op Instagram tips vroeg om te knutselen met kastanjes, was de slak de meest genoemde tip. Geen wonder, kinderen kunnen het zelf maken en het resultaat is heel leuk. En het enige wat je nodig hebt is een kastanje en een beetje klei. Je maakt een rolletje van de klei en aan het uiteinde snij je dat doormidden, dat zijn de voelsprieten. Daarna druk je de kastanje er op en is de slak klaar.

Herfst knutselen met kinderen - dieren knutselen zoals een kastanje slak


EEN HUISJE KNUTSELEN 


Met mijn kleine meisje knutselde ik een herfst huisje met kastanjes, eikels en bladeren. De poppetjes van kralen en eikeltjes passen er perfect bij.

Herfst huisje knutselen met kastanjes, eikels en bladeren


SPINNENWEB VAN KASTANJES


Vroeger vond ik spinnenwebben van kastanjes maken super leuk en nu nog steeds! Je moet zes of acht satéstokjes of cocktailprikkers in de kastanje prikken. Als je de stokjes er niet makkelijk in krijgt, kun je eerst voorzichtig een gaatje maken met een mes en daarna de prikker er in stoppen. Ik gebruik daarvoor een oestermes, dat is niet geschikt voor kleine kinderen.

Vervolgens maak je een draadje vast, het knoopje doe je aan de achterkant. Daarna weef je de wol tussen de satéprikkers door. Bij ieder stokje draai je een rondje om het stokje heen, dan krijg je een mooi web.

Een spinnenweb wordt extra leuk met een spin er in. De spin maak je aan elkaar door beide kastanjes op de uiteinden van een klein stukje satéprikker te prikken. Vervolgens knip je een pijpenrager in acht stukjes. Die stop je als pootjes in de kastanje. Met oogjes is de spin helemaal af. Met naaigaren kun je de spin vervolgens in het web vastmaken.

Herfst knutsels: samen knutselen als het buiten kouder wordt, zoals dit spinnenweb van kastanjes met spin er in


EEN KETTING VAN KASTANJES


Van kastanjes kun je ook een leuke ketting maken. Met een klein boortje in de schroefboormachine hebben we voorzichtig een gat in de kastanje gemaakt. De kastanje hielden we vast met een waterpomptang. Dat is geen klusje voor de kinderen natuurlijk. Vervolgens kunnen de kinderen de kastanjes aan een koord rijgen. Daarvoor hebben we een stompe naald aan de draad gemaakt. We hebben er ook nog wat kralen tussendoor gebruikt.

Herfst knutselen met kinderen: een ketting van kastanjes

Bij deze kastanje ketting ligt de nadruk op het hartje. Veel kastanjes hebben namelijk een heel mooi hartje.

Herfst knutselen met kinderen: een ketting van kastanjes


PLAKKEN MET BLAADJES


Herfstbladeren hebben prachtige kleuren, daar kun je dus hele mooie dingen mee knutselen. Voor deze bloem gebruikten we vouwblaadjes, de vormen drukten we uit met een pons, te koop bij Bol.com.

Herfst knutsels: samen met de kinderen knutselen als het buiten kouder wordt met bladeren

 


VERVEN EN TEKENEN MET BLAADJES


Herfstbladeren kun je ook in een mooie kleur verven. Als je ze verzameld hebt kun je ze het beste eerst drogen, tussen twee keukenpapiertjes en met iets zwaars er op, anders trekken ze krom. Het mooiste effect kregen we door wit met een kleur te mengen.

Herfst knutsels: samen met de kinderen knutselen als het buiten kouder wordt

In twee kleuren schilderen kan natuurlijk ook, zoonlief besloot dat dat nog mooier is.

Herfst knutsels: samen met de kinderen knutselen als het buiten kouder wordt

Je kunt ook op een blad tekenen, of er met een kwastje op schilderen. Je kunt het patroon van het blaadje inkleuren, of er juist een poppetje op maken.

Herfst knutselen: blaadjes beschilderen of betekenen

Met een tube knijpverf kun je de vormen van het blad overtrekken, of er juist een heel ander patroon op verven.

Herfst knutselen: bladeren beschilderen

Herfst knutselen: bladeren beschilderen


STEMPELEN MET BLAADJES


Met mooie hele bladeren kun je heel leuk stempelen. Breng een laag verf op het blad aan en leg het blad op een papier, leg er een tissue overheen, druk het voorzichtig aan en haal het blad er vanaf.

Herfst knutselen: stempelen met bladeren

Herfst knutselen: stempelen met bladeren

Met het beschilderde blad gingen we vervolgens weer aan de slag, we brachten verf aan op de nerven en plakten het op een beschilderd papier.

Herfst knutselen: bladeren beschilderen

Dat stempelen met een blad kun je ook op canvas doen. Met een blad, een canvas en wat restje verf maakten we deze herfst schilderijtjes, vrolijk toch? In dit artikel lees je hoe je dit herfst schilderij kunt knutselen met bladeren.

Een herfst schilderij knutselen met bladeren


HERFSTBOOM KNUTSELEN


Zoonlief heeft op school een hele leuke juf die allemaal knutselideeën bedenkt. De herfstboom die hij deze week op school had geschilderd wilde hij ook graag thuis maken. Tot mijn grote vreugde, want voor hij naar school ging had onze kleuter weinig interesse voor tekenen en schilderen. Onze peuter heeft die interesse gelukkig inmiddels ook al, dus laat die gezellige herfst-knutsel-dagen maar komen!

Herfst knutsels: samen knutselen als het buiten kouder wordt - herfstboom schilderen

Op school had de juf de boomstam en de takken geschilderd, dus dat was mijn taak. Ik was lekker bezig, dus gelijk maar een grasveld erbij 😉

Herfst knutsels: samen knutselen als het buiten kouder wordt - herfstboom schilderen

Vervolgens maakte zoonlief de bladeren in herfstkleuren. Dat kan met vingerverf, maar ook met een dikke kwast. Oranje je hadden we niet, dus het was gelijk een mooie aanleiding om te laten zien hoe je kleuren mengt.

Herfst knutsels: samen knutselen als het buiten kouder wordt - herfstboom schilderen


DENNENAPPELS VERVEN


In de herfst kun je in de natuur allerlei dingen verzamelen. Vlakbij vonden we dennenappels en blaadjes, binnenkort gaan we het bos in voor eikeltjes, kastanjes en nog veel meer. De dennenappels heeft zoonlief beschilderd met allerlei kleuren: “En ook een roze voor jou mama!”

Herfst knutsels: samen knutselen als het buiten kouder wordt - dennenappels beschilderen

Je kunt ze ook met glitter verf verven of spuiten, deze maakte oma.

Herfst knutsels samen knutselen als het buiten kouder wordt

Geen idee wat het voor balletjes zijn, maar ze zijn wel heel leuk om te schilderen, de kids willen ze in de kerstboom hangen.

Herfst knutsels: samen met de kinderen knutselen als het buiten kouder wordt


HERFST DECORATIE VOOR IN HUIS


Met herfst materialen uit de natuur kun je allerlei leuke decoratie knutselen voor in huis, gezellig samen met de kinderen. In dit artikel laat ik een aantal leuke herfst decoratie ideeën zien, waaronder deze slinger van dennenappels.

Herfst decoratie knutselen: leuke ideeën om zelf te maken

Van een melkpak of vlakpak kun je een vogelvoerhuisje maken. In ons artikel over herfst decoratie knutselen leg ik uit hoe we dit vogelvoerhuisje maakten.

vogelvoer huisje knutselen van een melkpak- Herfst knutselen met kinderen als het buiten kouder wordt


SINT MAARTEN LAMPION


Op 11 november is het weer Sint Maarten, dan gaan in een deel van het land kinderen zingend met lantaarns of lampionnen langs de deuren en krijgen snoep of fruit. En voor dit herfst feest knutselen de kinderen ieder jaar mooie lampionnen. Ik verzamel ieder jaar knutselideeën voor Sint Maarten, het is inmiddels een flinke verzameling.

Lantaarn of lampion voor Sint Maarten


HALLOWEEN KNUTSELEN


Ook voor Halloween kun je een lampion maken. Toen Viola met haar Amerikaanse man naar San Francisco verhuisde werd ze ondergedompeld in Halloween. Terug in Amsterdam houdt ze met haar gezin de traditie in ere. In dit artikel deelt ze tips om je huis te versieren met Halloween, waaronder deze lampionnen.

Halloween spookflessen knutselen

Een pompoen snijden, hoe doe je dat eigenlijk? Het is makkelijker dan ik dacht, je hebt vooral de juiste messen nodig. Het is daarom geen klusje om kids alleen te laten doen, maar ze kunnen natuurlijk wel helpen. Ik leg het hier uit.

pompoen snijden

Vind je een pompoen snijden te veel gedoe? Je kunt er ook op verven. Amerikanen gebruiken een pompoen in de herfst echt als schilderdoek. Ze worden in een kleur gespoten met spuitverf en er worden prachtige patronen op gemaakt. Maar met een kleurtje verf in een mooi patroontje is het ook al heel leuk.

Een belangrijke tip: leg een schoteltje onder de pompoen. Overrijpe pompoenen kunnen gaan lekken. En dat heb je niet altijd op tijd door, kan ik uit ervaring vertellen. Met een schoteltje voorkom je een oranje vlek op je tafel.

pompoen verven


FIJNE KNUTSELBOEKEN VOOR EEN KOUDE HERFSTDAG


Bij dit creatieve kleur- en doeboek maak je alles in je favoriete kleur. In ons geval Maak dit boek roze en Maak dit boek geel. Dochterlief maakt alles roze. Ze vult bijvoorbeeld een bloemenvaas met bloemen en maakt een roze wolk met zelf geverfde watjes. Zoonlief maakt alles geel. Hij maakt bijvoorbeeld een vuurtje van verf en een ananas van potloodslijpsel. Oh ja en je kleedt je ook helemaal in je favoriete kleur. De boekjes zijn van uitgeverij Lannoo en te koop bij Bol.com.

creatief kleurboek annex doeboek voor kinderen - Maak dit boek roze en Maak dit boek geel

Wil je je kinderen op een speelse manier over kunst leren, dan zijn deze twee boeken heel leukAlles is kunst laat zien hoe bekende kunstwerken een startpunt kunnen zijn voor je eigen knutselwerkjes. Het Grote Kunst Doeboek staat vol leuke opdrachten.

Twee boeken waarmee kinderen over kunst leren én het zelf maken 

Met handletteren maak je mooie tekeningen, kaarten en andere kunstwerkjes. Samen met zoonlief probeerde ik dit boekje over handlettering voor kinderen, dochterlief schoof al snel aan. Nu zitten we met zijn drieën te tekenen met gelpennen, best wel zen! Het boekje laat eerst de basis van handletteren zien en daarna allerlei leuke creatieve toepassingen. Het boek Creatieve handlettering voor kinderen is te koop bij Bol.com.

creatieve handlettering voor kinderen

Kleine meis kreeg een tijdje geleden het boek Zo teken je leuke dieren. Het is een “na-teken-boek”. Stap voor stap teken je een dier. De kinderen vinden dat super leuk. Zoonlief van acht jaar kan alle dieren natekenen, dochterlief van bijna zes jaar kiest de makkelijkere dieren uit. Het boek is te koop bij Bol.com.

boek zo teken je leuke dieren


VERDER LEZEN


Wij hebben de smaak te pakken met herfst knutselen met de kinderen. We blijven op zoek gaan naar meer ideeën, dus kom snel terug! Ook voor de rest van het jaar vind op Leuk met kids nog veel meer ideeën om te knutselen. Op onze Instagram delen we ook vaak knutseltips.

Heb je de nieuwe Leuke Update al gezien? Hij staat weer bomvol nieuwtjes, ideeën, musthaves en uitjes voor kids. Maar dit keer ook heel veel tips voor de herfst! De Leuke Update