Herfst knutselen met kinderen als het buiten kouder wordt


Het is herfst, dus we gaan lekker samen knutselen met de kinderen. Eerst het bos of park in om blaadjes, kastanjes en eikeltjes te verzamelen. Daarna plakken, knippen en verven. Kijk je mee voor inspiratie?

Lees ook de Leuke Update, vol kids nieuwtjes en musthaves

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan ontvang je regelmatig nieuwe tips

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter
Herfst knutselen met kinderen als het buiten kouder wordt

POPPETJES EN DIEREN MAKEN


Eikeltjes hebben altijd hele schattige dopjes. Ideaal dus om herfst poppetjes te knutselen met kinderen. We lijmden twee kralen op elkaar, op het bovenste kraaltje paste precies het dopje van de eikeltjes. Van een klein strookje vilt maakten we een sjaaltje.

Herfst knutselen: poppetjes van kralen en eikeltjes dopjes

Elke herfst moet er geknutseld worden met kastanjes. In onze nieuwbouwwijk staan helaas geen kastanjebomen, maar gelukkig verzamelt mijn collega altijd kastanjes voor de kinderen. We maakten een giraf en zoonlief wilde ook graag een leeuw. Het resultaat lijkt meer op een hondje, maar dat mag de pret niet drukken.

Herfst knutsels: samen met de kinderen knutselen als het buiten kouder wordt - dieren maken van kastanjes

Fenne gaf de jongens een lijmpistool, hamer en priemen. Oh ja en prikkers, kralen, pijpenragers en lintjes. Wat een gaaf een resultaat!

Herfst knutselen met kinderen: poppetjes van kastanjes knutselen

Van een eikeltje kun je ook een leuk mannetje maken met een hoedje. Het kaartje is van A Little Lovely Company.

Herfst knutsels: samen met de kinderen knutselen als het buiten kouder wordt, mannetje maken van eikeltjes, eikels

Toen ik laatst op Instagram tips vroeg om te knutselen met kastanjes, was de slak de meest genoemde tip. Geen wonder, kinderen kunnen het zelf maken en het resultaat is heel leuk. En het enige wat je nodig hebt is een kastanje en een beetje klei. Je maakt een rolletje van de klei en aan het uiteinde snij je dat doormidden, dat zijn de voelsprieten. Daarna druk je de kastanje er op en is de slak klaar.

Herfst knutselen met kinderen - dieren knutselen zoals een kastanje slak


EEN HUISJE KNUTSELEN 


Met mijn kleine meisje knutselde ik een herfst huisje met kastanjes, eikels en bladeren. De poppetjes van kralen en eikeltjes passen er perfect bij.

Herfst huisje knutselen met kastanjes, eikels en bladeren


SPINNENWEB VAN KASTANJES


Vroeger vond ik spinnenwebben van kastanjes maken super leuk en nu nog steeds! Je moet zes of acht satéstokjes of cocktailprikkers in de kastanje prikken. Als je de stokjes er niet makkelijk in krijgt, kun je eerst voorzichtig een gaatje maken met een mes en daarna de prikker er in stoppen. Ik gebruik daarvoor een oestermes, dat is niet geschikt voor kleine kinderen.

Vervolgens maak je een draadje vast, het knoopje doe je aan de achterkant. Daarna weef je de wol tussen de satéprikkers door. Bij ieder stokje draai je een rondje om het stokje heen, dan krijg je een mooi web.

Een spinnenweb wordt extra leuk met een spin er in. De spin maak je aan elkaar door beide kastanjes op de uiteinden van een klein stukje satéprikker te prikken. Vervolgens knip je een pijpenrager in acht stukjes. Die stop je als pootjes in de kastanje. Met oogjes is de spin helemaal af. Met naaigaren kun je de spin vervolgens in het web vastmaken.

Herfst knutsels: samen knutselen als het buiten kouder wordt, zoals dit spinnenweb van kastanjes met spin er in


EEN KETTING VAN KASTANJES


Van kastanjes kun je ook een leuke ketting maken. Met een klein boortje in de schroefboormachine hebben we voorzichtig een gat in de kastanje gemaakt. De kastanje hielden we vast met een waterpomptang. Dat is geen klusje voor de kinderen natuurlijk. Vervolgens kunnen de kinderen de kastanjes aan een koord rijgen. Daarvoor hebben we een stompe naald aan de draad gemaakt. We hebben er ook nog wat kralen tussendoor gebruikt.

Herfst knutselen met kinderen: een ketting van kastanjes

Bij deze kastanje ketting ligt de nadruk op het hartje. Veel kastanjes hebben namelijk een heel mooi hartje.

Herfst knutselen met kinderen: een ketting van kastanjes


HERFST DECORATIE VOOR IN HUIS


Met herfst materialen uit de natuur kun je allerlei leuke decoratie knutselen voor in huis, gezellig samen met de kinderen. In dit artikel laat ik een aantal leuke herfst decoratie ideeën zien, waaronder deze slinger van dennenappels.

Herfst decoratie knutselen: leuke ideeën om zelf te maken

Fenne knutselde met haar zoon en neven deze toffe dromenvangers. De paarse is “all natural”. De cirkel is gemaakt van een twijgje van snoeihout met wol, veren, kralen en een kastanje. De andere zijn gemaakt van ijzerdraad voor in de tuin. Je kunt ook pijpenragers gebruiken, die hebben al felle kleuren. Vind je het wat te ingewikkeld, dan geeft SES ook knutselpakketjes voor dromenvangers (bij Bol.com).

dromenvanger knutselen

Van een melkpak of vlakpak kun je een vogelvoerhuisje maken. In ons artikel over herfst decoratie knutselen leg ik uit hoe we dit vogelvoerhuisje maakten.

vogelvoer huisje knutselen van een melkpak- Herfst knutselen met kinderen als het buiten kouder wordt


PLAKKEN MET BLAADJES EN BLOEMEN


Herfstbladeren hebben prachtige kleuren, daar kun je dus hele mooie dingen mee knutselen. Voor deze bloem gebruikten we vouwblaadjes, de vormen drukten we uit met een pons, te koop bij Bol.com.

Herfst knutsels: samen met de kinderen knutselen als het buiten kouder wordt met bladeren

In de herfst drogen bloemen uit, zo ontstaan vanzelf droogbloemen. Maar ook nog bloeiende bloemen uit de tuin kun je gebruiken, of uit je vaas. Na het plukken leg je de bloemen zo plat mogelijk tussen twee keukenpapiertjes, met iets zwaars erop. Dit laat je een nachtje liggen, of langer als het nodig is, tot het mooi plat is. Daarna haal je de bloemen voorzichtig tussen het papier uit. Vervolgens plak je ze met lijm op een vel papier of karton. Er overheen plak je een vaas van karton.

Herfst knutselen met kinderen als het buiten kouder wordt: Kunstwerk van droogbloemen in vaas knutselen


VERVEN EN TEKENEN MET BLAADJES


Herfstbladeren kun je ook in een mooie kleur verven. Als je ze verzameld hebt kun je ze het beste eerst drogen, tussen twee keukenpapiertjes en met iets zwaars er op, anders trekken ze krom. Het mooiste effect kregen we door wit met een kleur te mengen.

Herfst knutsels: samen met de kinderen knutselen als het buiten kouder wordt

In twee kleuren schilderen kan natuurlijk ook, zoonlief besloot dat dat nog mooier is.

Herfst knutsels: samen met de kinderen knutselen als het buiten kouder wordt

Je kunt ook op een blad tekenen, of er met een kwastje op schilderen. Je kunt het patroon van het blaadje inkleuren, of er juist een poppetje op maken.

Herfst knutselen: blaadjes beschilderen of betekenen

Met een tube knijpverf kun je de vormen van het blad overtrekken, of er juist een heel ander patroon op verven.

Herfst knutselen: bladeren beschilderen

Herfst knutselen: bladeren beschilderen


STEMPELEN MET BLAADJES


Met mooie hele bladeren kun je heel leuk stempelen. Breng een laag verf op het blad aan en leg het blad op een papier, leg er een tissue overheen, druk het voorzichtig aan en haal het blad er vanaf.

Herfst knutselen: stempelen met bladeren

Herfst knutselen: stempelen met bladeren

Met het beschilderde blad gingen we vervolgens weer aan de slag, we brachten verf aan op de nerven en plakten het op een beschilderd papier.

Herfst knutselen: bladeren beschilderen

Dat stempelen met een blad kun je ook op canvas doen. Met een blad, een canvas en wat restje verf maakten we deze herfst schilderijtjes, vrolijk toch? In dit artikel lees je hoe je dit herfst schilderij kunt knutselen met bladeren.

Een herfst schilderij knutselen met bladeren


HERFSTBOOM KNUTSELEN


Zoonlief heeft op school een hele leuke juf die allemaal knutselideeën bedenkt. De herfstboom die hij deze week op school had geschilderd wilde hij ook graag thuis maken. Tot mijn grote vreugde, want voor hij naar school ging had onze kleuter weinig interesse voor tekenen en schilderen. Onze peuter heeft die interesse gelukkig inmiddels ook al, dus laat die gezellige herfst-knutsel-dagen maar komen!

Herfst knutsels: samen knutselen als het buiten kouder wordt - herfstboom schilderen

Op school had de juf de boomstam en de takken geschilderd, dus dat was mijn taak. Ik was lekker bezig, dus gelijk maar een grasveld erbij 😉

Herfst knutsels: samen knutselen als het buiten kouder wordt - herfstboom schilderen

Vervolgens maakte zoonlief de bladeren in herfstkleuren. Dat kan met vingerverf, maar ook met een dikke kwast. Oranje je hadden we niet, dus het was gelijk een mooie aanleiding om te laten zien hoe je kleuren mengt.

Herfst knutsels: samen knutselen als het buiten kouder wordt - herfstboom schilderen


DENNENAPPELS VERVEN


In de herfst kun je in de natuur allerlei dingen verzamelen. Vlakbij vonden we dennenappels en blaadjes, binnenkort gaan we het bos in voor eikeltjes, kastanjes en nog veel meer. De dennenappels heeft zoonlief beschilderd met allerlei kleuren: “En ook een roze voor jou mama!”

Herfst knutsels: samen knutselen als het buiten kouder wordt - dennenappels beschilderen

Je kunt ze ook met glitter verf verven of spuiten, deze maakte oma.

Herfst knutsels samen knutselen als het buiten kouder wordt

Geen idee wat het voor balletjes zijn, maar ze zijn wel heel leuk om te schilderen, de kids willen ze in de kerstboom hangen.

Herfst knutsels: samen met de kinderen knutselen als het buiten kouder wordt


SINT MAARTEN LAMPION


Op 11 november is het weer Sint Maarten, dan gaan in een deel van het land kinderen zingend met lantaarns of lampionnen langs de deuren en krijgen snoep of fruit. En voor dit herfst feest knutselen de kinderen ieder jaar mooie lampionnen. Ik verzamel ieder jaar knutselideeën voor Sint Maarten, het is inmiddels een flinke verzameling.

Lantaarn of lampion voor Sint Maarten


HALLOWEEN KNUTSELEN


Ook voor Halloween kun je een lampion maken. Toen Viola met haar Amerikaanse man naar San Francisco verhuisde werd ze ondergedompeld in Halloween. Terug in Amsterdam houdt ze met haar gezin de traditie in ere. In dit artikel deelt ze tips om je huis te versieren met Halloween, waaronder deze lampionnen.

Halloween spookflessen knutselen

Een pompoen snijden, hoe doe je dat eigenlijk? Het is makkelijker dan ik dacht, je hebt vooral de juiste messen nodig. Het is daarom geen klusje om kids alleen te laten doen, maar ze kunnen natuurlijk wel helpen. Ik leg het hier uit.

pompoen snijden

Vind je een pompoen snijden te veel gedoe? Je kunt er ook op verven. Amerikanen gebruiken een pompoen in de herfst echt als schilderdoek. Ze worden in een kleur gespoten met spuitverf en er worden prachtige patronen op gemaakt. Maar met een kleurtje verf in een mooi patroontje is het ook al heel leuk.

Een belangrijke tip: leg een schoteltje onder de pompoen. Overrijpe pompoenen kunnen gaan lekken. En dat heb je niet altijd op tijd door, kan ik uit ervaring vertellen. Met een schoteltje voorkom je een oranje vlek op je tafel.

pompoen verven


FIJNE KNUTSELBOEKEN VOOR EEN KOUDE HERFSTDAG


Bij dit creatieve kleur- en doeboek maak je alles in je favoriete kleur. In ons geval Maak dit boek roze en Maak dit boek geel. Dochterlief maakt alles roze. Ze vult bijvoorbeeld een bloemenvaas met bloemen en maakt een roze wolk met zelf geverfde watjes. Zoonlief maakt alles geel. Hij maakt bijvoorbeeld een vuurtje van verf en een ananas van potloodslijpsel. Oh ja en je kleedt je ook helemaal in je favoriete kleur. De boekjes zijn van uitgeverij Lannoo en te koop bij Bol.com.

creatief kleurboek annex doeboek voor kinderen - Maak dit boek roze en Maak dit boek geel

Wil je je kinderen op een speelse manier over kunst leren, dan zijn deze twee boeken heel leukAlles is kunst laat zien hoe bekende kunstwerken een startpunt kunnen zijn voor je eigen knutselwerkjes. Het Grote Kunst Doeboek staat vol leuke opdrachten.

Twee boeken waarmee kinderen over kunst leren én het zelf maken 

Met handletteren maak je mooie tekeningen, kaarten en andere kunstwerkjes. Samen met zoonlief probeerde ik dit boekje over handlettering voor kinderen, dochterlief schoof al snel aan. Nu zitten we met zijn drieën te tekenen met gelpennen, best wel zen! Het boekje laat eerst de basis van handletteren zien en daarna allerlei leuke creatieve toepassingen. Het boek Creatieve handlettering voor kinderen is te koop bij Bol.com.

creatieve handlettering voor kinderen

Kleine meis kreeg een tijdje geleden het boek Zo teken je leuke dieren. Het is een “na-teken-boek”. Stap voor stap teken je een dier. De kinderen vinden dat super leuk. Zoonlief van acht jaar kan alle dieren natekenen, dochterlief van bijna zes jaar kiest de makkelijkere dieren uit. Het boek is te koop bij Bol.com.

boek zo teken je leuke dieren


WELKE KNUTSELSPULLEN ZIJN LEUK VOOR KIDS? 


Karton en papier

Gekleurd papier maakt kunstwerkjes extra vrolijk. We kopen vaak papier in twee diktes. Gewoon dun papier van bijvoorbeeld 80 gram om op te tekenen. Daarnaast dikker papier van 160 gram of meer om mee te knutselen of kaartjes van te maken. Clairefontaine heeft mooi dik en dun papier, bij Bol.com te koop per kleur of in pakketten. De Hema heeft ook gekleurd papier, maar alleen in een pakket. Crêpepapier koop je bij Pipoos, de Hema en Bol.com. Ook leuk: vliegerpapier, dat is van dat doorzichtige papier, te koop bij Pipoos.

Vouwblaadjes en origami papier zijn leuk als kinderen iets ouder worden en een betere motoriek krijgen. Vouwblaadjes en vlechtstroken vind je bij de Hema. Echt mooi origami papier vind je bij I love speelgoed en Bol.com.

Potloden, gelpennen en stiften

Potloden die breken als ze vallen zijn een grote frustratie. Daarom ben ik fan van de potloden van Lyra, te koop bij Bol.com. Voor peuters en kleuters kun je de dikke potloden Lyra Super Ferby kiezen. Voor grote kinderen de gewone Lyra Osiris potloden.

Met gelpennen en fineliners kun je handletteren, maar ook inkleuren. De fineliners van Stabilo bij Bol.com worden bij ons het meeste gebruikt, die kun je met een handig etui erbij kopen. Gelpennen van Djeco bij I love speelgoed en psikhouvanjou vind ik ook fijn. Die van Sakura bij Bol.com wil ik nog uitproberen.

Van de meeste stiften ben ik geen fan. Ze zijn vaak snel leeg en dan heb je weer een bak plastic afval. Als ik al stiften koop, dan koop ik een wat duurder merk, bijvoorbeeld bij I love speelgoed en psikhouvanjou. Of de stiften uit het bovengenoemde etui.

Soorten verf

De waterverf die we gebruiken is van Djeco, te koop bij I love speelgoed en psikhouvanjou. Deze waterverf heeft mooie intense kleuren, dat heeft veel waterverf niet.

Met plakaatverf kun je mooie kunstwerken maken. Ik koop vaak de grote flessen plakkaatverf van De Hema. Die van Crayola is afwasbaar, te koop bij Bol.com. Ook de plakkaatverf van Djeco vind ik fijn, bij I love speelgoed en psikhouvanjou. Pipoos heeft ook veel keuze.

Voor grotere kinderen die niet meer zo veel knoeien is ecoline erg leuk om mee te werken. Het is te koop bij Bol.com.

Stickers en masking tape

Masking tape of washi tape wordt bij ons veel gebruikt om mee te knutselen. Ik koop geen goedkoop masking tape meer, dat laat vaak slecht los. Mooi tape vind je bij I love speelgoed en psikhouvanjou. Bij Bol.com vind je merken als MT, Studio Stationary en Scotch.

Mooie stickers vind je bijvoorbeeld bij psikhouvanjou en I love speelgoed. Dikke stickers vinden kinderen erg leuk, maar ze zijn niet erg milieuvriendelijk, dus die koop ik maar niet meer. Stempels zijn ook leuk als alternatief voor stickers, als je ze goed laat drogen kun je ook nog inkleuren. Ik koop alleen nog de duurdere stempelkussens, de goedkope moest ik te snel gooien. Stempels waar de inkt al op zit koop ik niet meer, die zijn snel uitgedroogd en dan moet je het weggooien. Stempels vind je bijvoorbeeld bij I love speelgoed. Ook bij Bol.com vind je veel verschillende stempelkussens en stempels. Daarnaast zijn drukstempels leuk, oftewel een ponsen. Daarmee druk je figuurtje uit papier of dun karton. Ponsen zijn te koop bij Bol.com en Pipoos.

Lijm is natuurlijk onmisbaar, bijvoorbeeld een potje kinderlijm en een lijmstift. Daarnaast is Mod Podge heel handig. Je gebruikt het om een laagje over iets heen te maken. Daardoor wordt het steviger en gaat het langer mee. Mod Podge koop je bijvoorbeeld bij Bol.com.

Stof en draad 

Met restjes stof kun je leuke knutselwerkjes maken. Ook met wol kun je leuke dingen knutselen. Mocht je niks hebben liggen, dan heeft de Hema heeft katoenen wol in allerlei kleuren.

Ook leuk: pijpenragers, ook wel chenilledraad genoemd, te koop bij de Hema en Bol.com.

Oude materialen

Met afval kun je heel leuk knutselen. Denk bijvoorbeeld aan WC rolletjes, kartonnen dozen, verpakkingsmateriaal en eierdozen. Daarnaast kun je met lintjes en cadeaupapier leuk knutselen. Glazen potjes en flessen kun je ook versieren. Kinderen zijn vaak zelf het beste in bedenken wat de leukste knutselmaterialen zijn. Onze kids vissen vaak zelf spullen uit de papierbak om mee aan de slag te gaan.

De restanten van spaaracties bewaren we ook vaak. Dubbele voetbalplaatjes kun je als stickers gebruiken. Plaktattoos uit spaaracties kun je op je huid plakken, maar bijvoorbeeld ook op hout of papier. Oude tijdschriften kun je ook gebruiken om mee te knutselen. Kinderen knippen graag in de Donald Duck om er hun eigen verhaal van te maken.

Lees ook: Welke knutselspullen zijn leuk voor kinderen? Dit zijn onze favorieten 

Welke knutselspullen zijn leuk voor kinderen? Dit zijn onze favorieten


VERDER LEZEN


Wij hebben de smaak te pakken met herfst knutselen met de kinderen. We blijven op zoek gaan naar meer ideeën, dus kom snel terug! Ook voor de rest van het jaar vind op Leuk met kids nog veel meer ideeën om te knutselen. Op onze Instagram delen we ook vaak knutseltips.

Heb je onze zomervakantie tips al gezien? Heel veel leuke tips, voor thuis en op vakantie. zomervakantie tips