Twee boeken waarmee kinderen over kunst leren én het zelf maken 

Wil je je kinderen op een speelse manier over kunst leren, dan zijn deze twee boeken heel leuk. Alles is kunst laat zien hoe bekende kunstwerken een startpunt kunnen zijn voor je eigen knutselwerkjes. Het Grote Kunst Doeboek staat vol leuke opdrachten. 

Alles is kunst

Alles wat je ziet, kan een kunstwerk worden, dus maak er iets van, is het motto van dit boek. Het laat zien hoe beroemde kunstenaars werden geïnspireerd en hoe kinderen zelf kunst kunnen maken. Door zelf kunst te maken, ga je het ook begrijpen.

Dit boek staat vol bekende kunstwerken. Bij ieder kunstwerk lees je wie het maakte, wat zijn of haar inspiratie was en wat het voorstelt. Klap je vervolgens de flap open, dan zie je hoe je er zelf mee aan de slag kunt. Niet precies zoals de kunstenaar dat deed, maar op een voor kinderen aansprekende manier. Het boek is ingedeeld in vier hoofdstukken: mensen, dieren, plaatsen en verhalen. Ik ging met beide kinderen aan de slag.

De slak

Dochterlief van bijna zes jaar zocht De slak uit, van Henri Matisse uit 1953. De slak is gemaakt van gekleurde stukken papier, je “verft” dus met gekleurd papier. Op de flap staat informatie over het kunstwerk. Als je de flap open slaat, zie je een idee om zelf aan de slag te gaan. We maakten deze slang in het kader samen. Vervolgens had kleine meis de smaak te pakken, verven met gekleurd papier beviel haar wel. Dus ze maakte ook nog een tuin op dezelfde manier, met potloodtekeningen er tussendoor.

Boekentip Alles is kunst, met dit boek maken kinderen zelf kunst

Boekentip Alles is kunst, met dit boek maken kinderen zelf kunst

De Vogel

Zoonlief van acht jaar zocht De Vogel uit, van Georges Braque, uit 1949. De suggestie van het boek was om met touw, spons en verf een afdruk te maken. Maar zoals het een echte kunstenaar betaamt, liet hij zich alleen maar inspireren daardoor en bedacht zijn eigen plan. De schildpad met rondjes, dat sprak hem aan. Die ging hij dus van stof maken. In de bak met oude shirts vond hij een print met rondjes en sterren, perfect voor dit klusje. Crea toch?

Boekentip Alles is kunst, met dit boek maken kinderen zelf kunst

Boekentip Alles is kunst, met dit boek maken kinderen zelf kunst

Titel: Alles is kunst. 48 fantastische kunstprojecten

Auteur: Susie Brooks

Uitgever: Lemniscaat

Te koop bij onder andere Bol.com

Het Grote Kunst Doeboek

Dit boek besprak ik deze zomer al eens in de Leuke Update. Maar omdat het zo mooi past bij het andere boek laat ik het hier nog een keer zien. Het Grote Kunst Doeboek van Illustrator Paul Thurlby is weer eens een ander soort doeboek. Grotere kids kunnen het boek met de opdrachten zelf doen. Ik deed boek samen met de kinderen (op dat moment 5 en 7,5 jaar).

Je doet telkens eerst een opdracht en op de volgende bladzijde lees je meer informatie. Zo is er een zoekplaatje van een schilderij van Jan van Os, op de volgende bladzijde vind je het antwoord en lees je hoe deze schilder werkte. Ook kunnen kinderen op veel plekken zelf aan de slag om te tekenen en schilderen. Het filmpje hieronder geeft je een beeld, onze kids vonden het erg leuk.

Titel: Het Grote Kunst Doeboek

Auteur: Paul Thurlby

Uitgever: Lemniscaat

Te koop bij onder andere Bol.com

Verder lezen

Wil je naast deze boeken nog meer lezen of kunst voor kinderen? In Rotterdam is een heus kinderkunstmuseum, genaamd Villa Zebra.

Op ontdekkingstocht in kinderkunstmuseum Villa Zebra #leukmetkids #uitje #rotterdam #museum #kinderen

Zoek je iets bij jou in de buurt, kijk dan even naar mijn lijstje met kindvriendelijke musea. Daarin vind je leuke musea in heel Nederland.

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids