101 ideeën om te knutselen met kinderen

De afgelopen jaren deelde ik heel veel ideeën om te knutselen met kinderen, van peuter tot kleuter tot basisschoolkinderen en tieners. Ik verzamelde alle leuke dingen bij elkaar, kijk je mee voor knutsel inspiratie?

Sommige ideeën zijn al geschikt om met peuters te knutselen, sommige echt voor wat grotere kinderen. Maar veel dingen kun je al heel snel samen doen, dat vinden onze kinderen nou juist het leukste 🙂

101 ideeën om te knutselen met kinderen. De afgelopen jaren deelde ik heel veel ideeën om te knutselen met kinderen, van peuter tot kleuter en schoolkinderen. Ik verzamelde alle leuke dingen bij elkaar, kijk je mee voor knutsel inspiratie?

Inhoudsopgave: ideeën knutselen met kinderen


Scroll lekker door de lijst of klik meteen door naar:

101 ideeën om te knutselen met kinderen. De afgelopen jaren deelde ik heel veel ideeën om te knutselen met kinderen, van peuter tot kleuter tot basisschoolkinderen en tieners. Ik verzamelde alle leuke dingen bij elkaar, kijk je mee voor knutsel inspiratie?

Knutselen met wc rollen


WC rollen zijn ideaal om mee te knutselen met kinderen en er zijn zo veel leuke ideeën.

Dieren van wc rollen

Dit paard is gemaakt van een wc rolletje. Naast een wc rolletje, gebruikten we plakkaatverf (bij Pipoos en bij Bol.com), stift voor het oog, crêpepapier (bij Pipoos en bij Bol.com), rood wit bakkerstouw (Bol.com) en knutselhoutjes (bij Bol.com en bij Pipoos).

Hier vind je de uitleg & meer paarden en eenhoorn knutsels.

101 ideeën om te knutselen met kinderen, zoals een paard van wc rollen

Van deze vlinder van een toiletrol krijg je toch meteen een lente-gevoel? We gebruikten behalve een wc rol ook verf, gekleurd papier (bij Bol.com en bij Pipoos), glitters, oogjes (bij Bol.com en bij Pipoos) en pijpenragers (bij Pipoos en bij Bol.com).

Hier vind je de uitleg & meer vlinder knutsels.

101 ideeën om te knutselen met kinderen, zoals deze vlinder knutselen

Deze haan maak je met een wc rolletje en gekleurd papier (bij Bol.com en bij Pipoos). Alle gekleurde onderdelen tekenden we op gekleurd papier en knipten het uit. Voor de staart gebruikten we vlechtstroken (bij Pipoos en bij Bol.com). De krullen in de staart maakten we door een schaar langs de sliert te halen, net zoals je dit bij cadeaulint doet.

101 ideeën om te knutselen met kinderen, zoals deze haan van wc rollen.

Voor dit aapje heb je een wc rolletje nodig en gekleurd papier (bij Bol.com en bij Pipoos). Het wc rolletje wikkelden we in bruin papier. Voor het hoofd knipten we rondje uit bruin papier, voor de oortjes mini rondjes. Het gezichtje tekenden we op lichtbruin papier en knipten het uit. Met stiften tekenden we de mond en ogen van de aap. De armen zijn muizentrapjes gemaakt van oranje en gele vlechtstroken (bij Pipoos en bij Bol.com).

Wil je weten hoe je een muizentrapje maakt, kijkt dan even op YouTube. Daar vind je heel veel filmpjes.

Voor dit aapje heb je een wc rolletje nodig en gekleurd papier.

Voertuigen van wc rollen

Dit vliegtuigje knutselden we van een wc rol en wat gekleurd papier (bij Bol.com en bij Pipoos). Voor dit vliegtuigje pakten we de toiletrol in met gekleurd papier. De vleugel, propeller en staart maakten we met een andere kleur.

101 ideeën om te knutselen met kinderen, zoals een vliegtuig van een wc rolletje

Ook leuk: een raket knutselen van een wc rol. Hiervoor gebruikten we vouwblaadje (bij Pipoos en bij Bol.com) en lintjes.

101 ideeën om te knutselen met kinderen, zoals een raket van een wc rolletje

Feestdagen knutselen met wc rollen

Op Leuk met kids vind je heel veel ideeën voor de feestdagen te knutselen met kinderen. Ook in dit artikel laat ik wat wat inspiratie zien.

Leuk voor Valentijnsdag, vaderdag, moederdag, juffendag of meestersdag: deze hartjes vlinder van wc rollen. Hier vind je de uitleg & meer Valentijnsdag knutsels.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Deze hartjes vlinders maakten we van wc rollen en gekleurd papier. Het zijn net poppetjes, leuk om een verhaaltje mee te verzinnen. Voor Valentijnsdag, vaderdag, moederdag, juffendag of meestersdag.

Sint en Piet zijn ook leuk om te knutselen met WC rollen. Samen met gekleurd papier (bij Bol.com en bij Pipoos), dik vilt (Bol.com en Pipoos), pijpenragers (bij Pipoos en bij Bol.com), oogjes (bij Bol.com en bij Pipoos) en knoopjes.

Hier vind je de uitleg & meer Sinterklaas knutsels.

Sinterklaas en Piet van wc rollen knutselen

Nog meer kerstknutselen met wc rollen: een kerstman, kaars, kerstboom, sneeuwpop en engel. Hier vind je de uitleg & meer kerst knutsels.

Nog meer kerst knutselen met wc rollen: een kerstman, kaars, kerstboom, sneeuwpop en engel.

Leuk voor in de winter: een sneeuwpop van wc rollen. Compleet met een gezellig lampje er in. De ogen, sneeuwvlokken, het ledwaxinelichtje en kerstlampjes komen van de Hema. Daarnaast gebruikten we onder meer zigzag watten (Etos), Zpagetti touw (Pipoos), tapasprikkers (Albert Heijn).

Bekijk de uitleg van de sneeuwpop en meer winter knutsels.

Winter knutselen: een sneeuwpop maken van wc rollen

Deze vuurpijlen maakten de kids voor oud en nieuw. Met wc rollen, gekleurd karton en gekleurd papier. Hier vind je de uitleg & meer oud en nieuw knutsels.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Deze vuurpijlen maakten de kids met wc rollen voor oud en nieuw

Nog meer knutselen met wc rollen

Van een wc rol kun je een heel leuk kroontje maken. Naast een wc rolletje gebruikten we een touwtje en masking tape (bij I love speelgoed en bij Bol.com).

Bekijk hier de uitleg.

DIY: kroontje knutselen voor Koningsdag of verjaardag

Met een toiletrolletje kun je snel een lampion knutselen, bijvoorbeeld voor Sint Maarten. We gebruikten gekleurd papier (bij Bol.com en bij Pipoos) en een herfstblaadje op.

Bekijk hier de uitleg & meer Sint Maarten lampionnen.

Mooie lantaarn of lampion voor Sint Maarten knutselen voor kinderen - DIY Lantern crafting for kids - toiletrol wc rol

Knutselen met papieren bordjes


Ons meisje en ik knutselden deze vogeltjes van papieren bordjes. Ze zat in groep 4. Daarbij gebruikten we onder meer chenille draad (bij Pipoos en bij Bol.com), een pompon (bij Bol.com en bij Pipoos), een papieren rietje en een pons (bij Bol.com en bij Pipoos).

Hier vind je de uitleg & meer Valentijnsdag knutsels.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Kleine meis en ik knutselden deze vogeltjes van papieren bordjes.

Kleine meis en ik maakten deze eenhoorn lampion samen. Voor deze unicorn lampion gebruikten we twee kleine papieren bordjes, gekleurd papier en karton (bij Bol.com en bij Pipoos), doorzichtig vliegerpapier (bij Pipoos en bij Bol.com), een stift en een pijpenrager (bij Pipoos en bij Bol.com).

Bekijk hier de uitleg & meer Sint Maarten lampionnen.

Eenhoorn lampion knutselen, een mooie lantaarn voor Sint Maarten. Unicorn lantern crafting.

Knutselen met pijpenragers of chenilledraad


We noemen het vaak pijpenragers, maar officieel heet het chenilledraad. Met pijpenragers kun je leuke dingen knutselen met kinderen, daarom vind je hier allerlei ideeën. Pijpenragers zijn te koop bij Pipoos en bij Bol.com.

Ik laat je hier wat knutselwerkjes zien waarbij chenilledraad de hoofdrol speelt. Maar ook op veel andere plekken in deze blog zie je het terug.

Ons meisje en ik maakten deze koning en koningin van toiletrollen. Ze was toen peuter of kleuter. Om het “hoofd” deden we een gouden pijpenrager.

Knutselen voor Koningsdag en Oranje: koning en koningin van wc rollen

Van pijpenragers maak je heel makkelijk een kroon. Doordat er ijzerdraad in zit kun je het namelijk heel goed modelleren.

Knutselen voor Koningsdag en Oranje: kroon van pijpenragers

Leuk als de kids al iets groter zijn: bloemen van vilt en chenilledraad knutselen. Tulpen om precies te zijn. Vilt vind je bij Bol.com en bij Pipoos.

Moederdag en Vaderdag: ideeën om te knutselen. Bloemen knutselen: een tulp van vilt en chenilledraad

Van pijpenragers kun je deze leuke Pietjes maken, maar ook andere poppetjes. We gebruikten naast pijpenragers ook en pompons (bij Bol.com en bij Pipoos), lijm en permanent stiften (Staedler bij Bol.com).

Hier vind je de uitleg & meer Sinterklaas knutsels.

Van chenille draad oftewel pijpenragers en pompons kun je deze pietjes maken, maar ook andere leuke poppetjes

Onze jongen knutselde deze haas. Of is het een konijn? Hij was destijds peuter of kleuter. Hij maakte dit knutselwerkje met watten en pijpenragers. Daarnaast gebruikte hij gekleurd papier voor de oren en neus.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Zoals deze haas van watten en pijpenrager. Of is het een konijn?

Watjes zijn natuurlijk ideaal om een lama mee te knutselen, lekker zacht. Samen met ons meisje in groep 5 maakte ik deze lama.

Bekijk hier de uitleg & meer lama knutsels.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Watjes zijn natuurlijk ideaal om een lama mee te knutselen, lekker zacht. Samen met ons meisje in groep 5 maakte ik deze lama.

Van chenilledraad kun je allerlei vormen maken. Dit hartje vouw je van twee pijpenragers.

hartje van pijpenrager knutselen

Paaseieren zoeken is nog leuker met een zelfgemaakt paasmandje. We gebruikten blikjes en plastic bakjes. De hengsels zijn van pijpenragers (bij Pipoos en bij Bol.com). Het touw er omheen is wol en Zpagetti koord (Pipoos en Bol.com), daarnaast hebben we knutselhoutjes (Bol.com en Pipoos) gebruikt.

Hier vind je de uitleg & meer knutsels voor Pasen.

101 ideeën om te knutselen met kinderen, zoals een paasmandje knutselen voor Pasen

Een skiër knutselen voor wintersport

Hoe schattig zijn deze skiërs? Ook hiervoor gebruikten we chenille draden oftewel pijpenragers (bij Pipoos en bij Bol.com). Daarnaast gebruikten we een houten kraal (bij Pipoos of bij Bol.com), permanent stiften (Bol.com), pompons (bij Bol.com en bij Pipoos) en strijkkralen (bij Bol.com en bij Pipoos).

Deze wintersport knutsel is wel wat ingewikkelder. Bovendien gebruikten we een lijmpistool (bij Bol.com en bij Pipoos) om alles vast te plakken. Geschikt dus voor oudere kinderen, tieners en volwassenen.

Hier vind je de uitleg & meer winter knutsels.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Hoe schattig zijn deze skiërs in de winter? Deze wintersport knutsel is wel wat ingewikkelder. Geschikt dus voor oudere kinderen, tieners en volwassenen.

Mooie dingen maken met FIMO klei


Heb je nog nooit met FIMO klei gewerkt? Bekijk dan hier onze uitleg voor knutselen met FIMO klei.

Om deze hartjes te maken, rolden we eerst een stukje klei plat. Daarna tekenden we met een satéprikker het hartje. Vervolgens sneden het uit met een stanleymesje (geen klusje voor kleintjes). Daarna draaiden we een klein schroefoogje van 8mm (bij Pipoos of bij Bol.com) in de FIMO klei. Na het afbakken maakten we een koord aan de hanger.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Deze hartjes ketting maakten we van FIMO klei, daar kun je mooie sieraden mee maken.

Ook deze LEGO poppetjes maakten we met FIMO klei. Vervolgens maakten we er een ketting, sleutelhanger en broche van. De sleutelhangers zijn ook leuk als extraatje bij een cadeautje. Zo maakten we de LEGO poppetjes met FIMO klei.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. LEGO poppetje knutselen met FIMO klei, leuk om een ketting met kralen van te rijgen.

Van overgebleven stukjes FIMO klei maakte kleine meis deze regenboog. Eerst rolde ze een kleurtje uit tussen haar handen. Daarna vouwde ze die rolletjes langs elkaar. Tot slot sneed ze de onderkant recht.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Deze regenboog knutselen we van FIMO klei.

Dit mens erger je niet spel besloten we te knutselen als Sinterklaas surprise. Maar je kunt het natuurlijk ook als cadeau maken. Of gewoon als leuk knutselproject voor wat oudere kinderen, tieners of volwassenen. Zo maakten we het spel en de pionnen van FIMO klei.

Spel zelf maken: mens erger je niet knutselen. Op zoek naar iets leuks om te knutselen met oudere kinderen of tieners? Dan is dit mens erger je niet spel leuk om te zelf te maken. Wij maakten het voor Sinterklaas als surprise. Maar is ook een leuk project voor de vakantie. Of om te maken als cadeau.

Knutselen met zoutdeeg


Zoutdeeg recept

Iets maken met zoutdeeg is voor veel van ons heel nostalgisch, dat deden we zelf ook al op school. Zoutdeeg is net klei, je kunt het zelfs een aantal dagen in de koelkast bewaren. Bijna alles wat je met klei kunt maken, kun je ook van zoutdeeg maken. Hier onder vind je een paar leuke ideeën om met zoutdeeg knutselen met kinderen, maar eerst het recept.

Voor zoutdeeg kneed je deze ingrediënten tot een stevig deeg: 3 kopjes bloem, 1 kopje zout, 1 kopje water, 1 theelepel olie en bakpapier.

zoutdeeg recept om te knutselen met kinderen

Tijdens het kneden kun je het water het beste beetje bij beetje toevoegen. Het water hoeft niet op, als je een mooie klei hebt is het goed.

Nadat we een stevig deeg hadden gekneed, rolden we het uit tot een flinke plak. Daar kun je vervolgens met koekjesvormpjes leuke vormen mee uitsteken. Maar je kunt natuurlijk ook zelf een mooie vorm uitsnijden. Of een poppetje kleien.

Als het klaar is kun je het 1 tot 3 uur afbakken op 100 graden in de oven, afhankelijk van hoe dik het is. Omdat wij strijkkralen in het deeg hebben gebruikt, hebben we het gewoon een paar dagen op kamertemperatuur laten drogen. We hebben er bakpapier onder gelegd. Af en toe draaiden we de knutselwerkjes om. Je ziet dat het dan steeds witter wordt.

Als het zoutdeeg helemaal gedroogd is, kun je de knutselwerkjes schilderen. Ook kun je er op tekenen met permanentstiften. We hebben zelf de dunne permanent stiften van Staedler (Bol.com) en de dikke permanent stiften van Edding (Bol.com).

Zoutdeeg knutselwerkjes

Deze sneeuwpop drukten we uit met een bakvormpje. Nadat het sneeuwpopje goed gedroogd was, hebben we er met permanentstiften op getekend.

zoutdeeg recept om te knutselen met kinderen

Deze winter hanger maakten we met zoutdeeg. Daarnaast gebruikten we strijkkralen (Bol.com), knopen, een tak uit het bos, touw en verf. Hier vind je de uitleg & meer winter knutsels.

Winter knutselen met kinderen als het buiten koud is: zoutdeeg klei hanger

Deze hangers van zoutdeeg zien er super mooi uit, maar zijn heel makkelijk om te maken.

DIY paastakken: marmer paashangers van zoutdeeg klei en strijkkralen knutselen met kinderen, gezellig met Pasen. DIY Easter branches: craft marble Easter pendants from salt dough clay and iron on beads, fun with kids at Easter.

Knutselen met papier (maché) en lijm


Met papier maché kun je prachtige knutselwerken maken. Je kunt speciale papier maché knutsellijm (Bol.com en Pipoos) daarvoor kopen, maar behangerslijm (Bol.com) werkt ook. Die maak je aan volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Vervolgens ga je lagen papier of oude kranten plakken. Als die goed gedroogd zijn kun je het knutselwerk verven.

Zo knutselde de dochter van Cathelijne deze mooie Donald Duck. Ze zat in groep 8. De basis is een ballon met papier maché er omheen, die ze wit verfde. Verder is de muts gemaakt van karton en crêpepapier (bij Pipoos en bij Bol.com). De rest van het gezicht is van gekleurd papier (bij Bol.com en bij Pipoos). Donald Duck staat op een platte doos.

101 ideeën om te knutselen met kinderen, zoals deze donald duck van papier mache

Onze jongen maakte deze vulkaan van papier maché op school. Hij zat in groep 4. Onder de vulkaan zit een flinke papieren beker, daarover zijn met papier maché lagen aangebracht. Nadat het goed gedroogd was is de vulkaan geverfd.

101 ideeën om te knutselen met kinderen, zoals deze vulkaan van papier mache

Met een ballon, wol en behangerslijm (Bol.com) maak je deze hanger. Blaas de ballon op, maak een draad aan de ballon, hang hem op en bekleed hem met wollen draden die je vastplakt. Daarna laat je hem drogen, prik je de ballon lek en verwijder je de ballon.

Mooie lantaarn of lampion voor Sint Maarten knutselen voor kinderen - DIY Lantern crafting for kids

De dochter van Emke maakte dit mooie wollige schaap, of is het een lammetje? Via PNG Egg printte ze het hoofd van het schaap. Het lijf van het schaap maakte ze van papier maché. De pootjes zijn wc rolletjes. Het wollige maakte ze door fiberfill (Bol.com) op het lijf te plakken. Als alternatief kun je ook watten gebruiken.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Zoals dit schaap of lammetje van wol en wc rollen, leuk voor de lente.

Knutselen met oud papier

Zoonlief ging met school naar KinderKunstBiënnale in de OBA en deed een leuke kunstworkshop bij De Rode Loper op School. Daarbij maakte hij een olifant van oude kranten, een soort stokpop. Die op de eerste foto is het voorbeeld, op de collage die van zoonlief.

Het enige wat je nodig hebt zijn oude kranten (zonder nietjes), schilderstape (Bol.com), spuitverf (Bol.com) of gewone verf, kinderlijm en een stok. Je kunt plakoogjes (bij Bol.com en bij Pipoos) gebruiken, maar je kunt het oog er ook op tekenen. Naast deze workshop deden we nog veel meer ideeën op om te knutselen met kinderen, die zie je dus terug in dit artikel.

101 ideeën om te knutselen met kinderen, zoals een olifant van oude kranten, een soort stokpop.

Van een blad uit de krant rol je een mooie ronde bol. Die zet je vast met schilderstape. Er in stop je de stok. Voor de neus vouw je een stuk krant op, tot je een lange staaf hebt. Nadat je hem rond hebt gevouwen, plak je hem met tape vast. Daarna maak je de oren, die moeten wat breder worden dan de neus.

Tot slot maak je van een half stuk krant de mond. Daarna kun je je olifant verven, met gewone verf of met spuitverf. Gebruik je spuitverf, hou je knutselwerk dan vast in een grote kartonnen doos, dan kun je netter werken. Tot slot plak of teken je de oogjes er op. Plakoogjes vind je bij Bol.com en bij Pipoos.

101 ideeën om te knutselen met kinderen, zoals een olifant van oude kranten, een soort stokpop.

Ook een leuk idee: een pop gemaakt van oud papier en ijzerdraad. Een leuke manier om de verhoudingen van het menselijk lijf te leren begrijpen! Je kunt je kind eerst zichtzelf en een volwassene laten opmeten en het dan uitwerken. Deze foto maakte ik op de tentoonstelling van de KinderKunstBiënnale in de OBA.

 een pop gemaakt van oud papier en ijzerdraad

Knutselen met gekleurd papier en karton


Gekleurd papier en karton (bij Bol.com en bij Pipoos) zijn natuurlijk de simpelste knutselmaterialen. Daarom vind je in dit artikel veel ideeën om met gekleurd papier en karton te knutselen met kinderen.

Voor deze kroon gebruikten we vierkante vouwblaadjes (Pipoos en Bol.com) en lijm. Hier vind je de uitleg & meer Koningsdag knutsels.

Knutselen voor Koningsdag en Oranje: kroon van papier

Voor wat oudere knutselaars: zelfgemaakte kristallen. Leuk om op te hangen in het raam, de kerstboom, een muur of een prikbord.

DIY: kristallen knutselen

“Mama, ik verveel me, wat kan ik doen?” Je kent het wel, de kids vervelen zich. Daarom bedacht ik deze spel-inspiratie happertjes, die je gratis kunt downloaden. Met ideeën voor buitenspelen, binnenspelen en voor in de natuur. En natuurlijk uitleg om een happertje te vouwen.

Happertje vouwen met ideeën voor binnenspelen en buitenspelen

Dieren knutselen met papier en karton

Een vos hoort bij de herfst. Om zijn prachtige kleuren. Maar ook omdat hij zo leuk na te knutselen is met kinderen, dus we bedachten wat leuke ideeën. Hier vind je de uitleg & meer vossen knutsels en tekeningen.

ideeën om een vos te knutselen

Deze levensgrote rups is super leuk om te knutselen en super simpel. Je hebt ronde vouwblaadjes (Pipoos en Bol.com), lijm, stiften of potloden nodig. Plak de blaadjes zo op elkaar dat je een mooie rups krijgt.

Een rups knutselen met je peuter of kleuter

Dieren tekenen en knippen van papier

Deze eenhoorn maakten we met gekleurd papier (bij Bol.com en bij Pipoos). Om de eenhoorn te tekenen gebruikte ik het boekje Teken je eigen unicorn en andere lieve knuffelbeesten (Bol.com). De eenhoorn tekenden we op wit papier. Vind je het lastig om een eenhoorn te tekenen, dan kun je hier mijn eenhoorn tekening downloaden. Vervolgens knipten we hem uit en plakten we hem op blauw papier. Kleine meis drukte de hartjes uit met een pons (Bol.com en Pipoos), voor op de staart en manen. Met fineliners kleurden we de hoorn.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Zoals deze eenhoorn van gekleurd papier, met hartjes als staart en manen.

Om deze lama te tekenen gebruikte ik ook het boekje Teken je eigen unicorn en andere lieve knuffelbeesten (Bol.com). De lama tekende ik op beige papier, met een uitwisbare pen, je kunt eventueel mijn lama tekening downloaden. Na het uitknippen trokken we de randen nog een keer om, zodat die mooi zichtbaar is. De snuit tekende ik op blauw papier, het kleedje op roze papier en we plakten het op de lama. Over de nek en het kleedje legden we stukjes touw, die we aan de achterkant vastzetten met lijmstift. De lama plakten we op gekleurd papier ((bij Bol.com en bij Pipoos) en plakten er hartjes op. Kleine meis drukte de hartjes uit met een pons (Bol.com en Pipoos).

Meer lama’s tekenen en knutselen

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Zoals deze lama van gekleurd papier, met hartjes er op.

Bloemen knutselen met papier en karton

Voor het voorjaar knutsel je prachtige bloemen van papier en karton. We gebruikten daarvoor gekleurd karton (Hema) en tuinstokjes. Hier vind je de uitleg & meer bloemen knutsels.

Bloemen knutselen van papier en karton

Mijn nichtjes knutselden deze hyacint met vliegerpapier. Dat is van dat doorzichtige papier, te koop bij Pipoos en bij Bol.com. Prachtig als raamhanger!

Lente en zomer knutselen: Hyacint bloem raamhanger

Deze bloem knutselden we van gekleurd papier (bij Bol.com en bij Pipoos) en vliegerpapier (bij Pipoos en bij Bol.com). Super vrolijk. Hier vind je de uitleg & meer bloemen knutsels.

Bloem van gekleurd papier en vliegerpapier. Eerst rolden we een stukje groen papier op en lijmden het vast, dat is de steel. Daarna knipten we voor de bloembladen stukjes vliegerpapier. Dit drapeerden we voorzichtig rond de steel en plakten we het vast. Je moet het een beetje dubbelvouwen om een blad effect te krijgen.

Maan, zon en wolken knutselen met karton

Mijn nichtjes knutselden deze raamhanger. Het is een regenwolk met zon, die samen een regenboog veroorzaken. Naast wit en geel papier gebruikten ze gekleurd crêpepapier (bij Pipoos en bij Bol.com).

Lente en zomer knutselen: wolk met regenboog raamhanger

Deze halve maan en ster hebben we gemaakt van karton, een touwtje en viltstiften. Hier vind je de uitleg en meer ideeën voor Ramadan knutselen.

Ramadan knutselen: leuke ideeën voor kinderen. Ben je op zoek naar leuke ideeën om te knutselen in de Ramadan? Hier vind je toffe Ramadan knutseltips voor kinderen. Deze Islamitische halve maan en ster hebben we gemaakt van karton.

Lampionnen knutselen van papier en karton

Deze ster is leuk om te gebruiken met Sint Maarten. Maar kan gezellig in huis blijven hangen tot ver na kerst. De basis van de ster is bruin inpakpapier (Bol.com). Om de lampion met Sint Maarten ook buiten te kunnen gebruiken hebben we hem bewerkt met mod podge (Bol.com). Dat is een soort lijm die een beschermend laagje over de lampion zet. Lees hier hoe we deze ster lampion hebben gemaakt.

Ster lampion knutselen met lampje, voor Kerst of Sint Maarten of gewoon voor de herfst of winter

Deze lampions ofwel Chinese lantaarns zijn heel makkelijk om zelf te maken. Dit is ook een prima last minute lampion. Wat je nodig hebt is gekleurd A4 karton (Hema), lijm, een schaar, een pijpenrager (bij Pipoos en bij Bol.com) of lintje en een perforator.

Bekijk hier de uitleg & meer Sint Maarten lampionnen.

Mooie lantaarn of lampion voor Sint Maarten knutselen. Een Chinese lantaarn kun je heel snel maken.

Kleine meis knutselde deze lampion in de vorm van een vis op school. Ze gebruikte half doorzichtig dik papier, chenille draad (bij Pipoos en bij Bol.com) en vliegerpapier (bij Pipoos en bij Bol.com).

Bekijk hier de uitleg & meer Sint Maarten lampionnen.

Sint Maarten lampion in de vorm van een vis knutselen

Kaartjes maken

Onze kinderen hebben zelf altijd de leukste ideeën om kaartjes te knutselen met simpele materialen. Geef kinderen wat papier en ze gaan vanzelf aan de slag.

Leuk voor een kinderfeestje: een zelfgemaakte verjaardagsuitnodiging.

zelfgemaakte verjaardagsuitnodiging.png

Een kerstkaart ontvangen is natuurlijk sowieso leuk, maar het is nog leuker als de kaart zelfgemaakt is. Daarom vind je hier heel veel ideeën om kerst kaarten te knutselen met kinderen.

Kerstkaarten knutselen met kinderen

Deze kaart maakten we door een aantal hartjes in dezelfde maat te kippen. Hier vind je de uitleg & meer Valentijnsdag knutsels.

Valentijnskaart maken met hartjes er in

Knutselen met masking tape


Masking tape gebruiken we in dit artikel in heel veel andere ideeën om te knutselen met kinderen. Maar je kunt ook alleen met masking tape knutselen.

Mooi tape vind je bijvoorbeeld bij I love speelgoed. Bij Bol.com vind je merken als MT, Studio Stationary en Scotch.

Leuk voor autofans: een weg van masking tape. De uitleg vind je hier.

101 ideeën om te knutselen met kinderen, zoals een autoweg van masking tape

Met masking tape kun je ook een kerstboom op de muur of op het raam maken. Wij maakten hem hier op een lelijke buis op de muur, maar het kan natuurlijk overal.

Let wel op dat je goed masking tape koopt, zodat je je muur niet beschadigd. Goedkoop masking tape laat vaak te makkelijk los, of juist helemaal niet. Probeer altijd even een klein stukje op een muur die je niet ziet. Plak het masking tape daar en kijk of je het een dag later nog makkelijk kunt verwijderen.

kerstboom van masking tape op muur of ruit

Met masking tape kun je ook leuke (kerst)kaarten maken. Naast masking tape, gebruikten we een pons (Bol.com), lege kerstkaart en een zilveren gelpen (Bol.com).

Bekijk hier de uitleg & meer zelfgemaakte kerst kaarten.

kerstkaarten knutselen met kinderen - kerstboom en ballen van masking tape

Knutselen met strijkkralen


Strijkkralen zijn bij ons een hit én goed voor de fijne motoriek. Inmiddels hebben we zo veel ideeën verzameld dat ik een aparte blog met strijkkralen voorbeelden maakte om te knutselen met kinderen. Een grote collectie strijkkralen vind je Bol.com en bij Pipoos.

101 strijkkralen voorbeelden

Met strijkkralen kun je ook prachtige kunstwerken maken. Zoals deze schilderijen van strijkkralen.

Hier vind je de uitleg & meer ideeën voor kunst thuis.

kunstwerken namaken met strijkkralen

Het leven is een feestje, maar je moet zelf de slingers ophangen. Of zelf een vlaggetjes slinger van strijkkralen maken. En dan gelijk een lekker recept voor verjaardagstaart maken.

Vlaggetjes slinger van strijkkralen en recept voor verjaardagstaart. Birthday cake recipe and hama bead bunting

Met strijkkralen kun je leuke 3D objecten maken. Zoals deze kerstboom, dit paasei en deze Sint en Piet.

Met strijkkralen kun je leuke 3D objecten maken. Zoals deze kerstboom, dit paasei en deze Sint en Piet.

Sieraden van strijkkralen

Kleine meis en ik maakten samen dit sieraad. Zo’n ketting is leuk om te knutselen voor Koningsdag, maar ook om Oranje aan te moedigen bij een EK en WK. We maakten een ketting van een koord en strijkkralen. Daaraan maakten we een tassel. De tassel is gemaakt van blauw breigaren en oranje naaigaren.

Ketting knutselen voor Koningsdag of om Oranje aan te moedigen bij een EK en WK, van strijkkralen en met een tassel

De kids waren op zoek naar iets leuks om te verkopen op de vrijmarkt. Strijkkralen broches moesten het worden, besloten ze. Zo maakten we de strijkkralen broches.

Knutselen voor Koningsdag en Oranje. De kids waren op zoek naar iets leuks om te verkopen op de vrijmarkt. Strijkkralen broches moesten het worden, besloten ze. We maakten ze heel eenvoudig. Een oranje kroon, een medaille, een strikje en een rood wit blauw hartje.

Knutselen met gewone kralen

Ons meisje knutselde deze sneeuwpop van houten kralen, ze zat in groep 5. De achtergrond maakte ik met gekleurd papier. Hier vind je de uitleg & nog meer winter knutsels.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Ons meisje knutselde deze sneeuwpop van kralen in een winterlandschap met besneeuwde bergen.

Corrien knutselde deze leuke poppetjes met houten kralen, pijpenragers, oogjes, verf, cocktailprikkers, papier en lijm. Het idee voor de poppetjes vond Corrien bij Pipoos, daar komen de knutselspullen ook vandaan.

poppetjes voor de juffen en meesters knutselen met wat lekkers

Eikeltjes hebben altijd hele schattige dopjes. Ideaal dus om herfst poppetjes te knutselen met kinderen. We gebruiken kralen (kringloopwinkel, maar ook bij Pipoos en Bol.com), eikeltjes, een klein strookje vilt (Bol.com en Pipoos) en lijm.

Hier vind je de uitleg & meer herfst knutsels.

poppetjes knutselen van kralen en eikeltjes dopjes

Armbandjes knutselen is altijd leuk. We hebben thuis een doosje met allerlei verschillende kralen. Dit armbandje is gemaakt met een setje van de Hema. De platte kralen heten katsuki kralen, die zijn ook te koop bij Bol.com. Letterkralen zijn te koop bij Pipoos en bij Bol.com.

armbandjes om zelf te rijgen

Knutselen met verpakkingen: ideeën voor kinderen


Restmaterialen zijn ideaal om gebruiken als je gaat knutselen met kinderen. En onze kids bedenken zelf ook vaak de leukste ideeën .

Bij een pakketje zat dit verpakkingsmateriaal. Het is net funmaïs (dat is te koop bij Bol.com). Zoonlief besloot dat het een sneeuwpop moest worden die papa moest tekenen en hij vervolgens ging beplakken 🙂 Onze kleine jongen was hier peuter of kleuter.

Bij een pakketje zat dit verpakkingsmateriaal, het is net funmaïs. Zoonlief besloot dat het een sneeuwpop moest worden die papa moest tekenen en hij vervolgens ging beplakken :-)

Deze zelfgemaakte papieren waaier met sterren is leuk om zelf te maken. Ik maakte de waaier van grote verfstalen en behangsamples die ik nog had liggen. Gewoon gekleurd papier kan ook. Met een led lampje en eventueel wat gekleurd doorzichtig papier erachter, wordt het een hele leuke lamp.

Een zelfgemaakte papieren waaier met sterren voor de kinderkamer

Knutselen met melkpakken

Van een melkpak kun je een heel leuk huisje met een lichtje er in maken. Naast plakfolie gebruikten we vliegerpapier (bij Pipoos en bij Bol.com).

Sint Maarten lampion huisje knutselen

Deze lampionnen van melkflessen knutselde Viola voor Halloween in Amerika. Ze schreef een uitgebreid artikel met ideeën om je huis te versieren met Halloween én leuke uitjes en weekendjes weg met kinderen.

Halloween spookflessen knutselen

Van een melkpak of vlapak kun je een vogelvoerhuisje maken. In ons artikel over herfst decoratie knutselen leg ik uit hoe we dit vogelvoerhuisje maakten.

vogelvoer huisje knutselen van een melkpak- Herfst knutselen met kinderen als het buiten kouder wordt

Knutselen met een oude krant

Onze kleine meid mocht deze slang op school knutselen in groep 5. Ze maakten hem van lijm en oude kranten. Daarna verfde ze de slang groen.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Onze kleine meid mocht deze slang op school knutselen in groep 5. Ze maakten hem van lijm en oude kranten. Daarna verfde ze de slang groen.

Knutselen met eierdozen

Dit poppetje knutselde kleine meis op school. Ze gebruikte dik blauw papier als basis en knipte een jurkje van geel papier. Uit een eierdoos knipte ze één vakje en verfde het geel. Daarnaast schilderde ze er een neus en oogjes op. De haren zijn gemaakt van stukje touw.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Dit poppetje knutselde kleine meis op school. Ze gebruikte dik blauw papier als basis en knipte een jurkje van geel papier. Uit een eierdoos knipte ze één vakje en verfde het geel. Daarnaast schilderde ze er een neus en oogjes op. De haren zijn gemaakt van stukje touw.

Hoe leuk: een vosje voor aan de muur. We kwamen het tegen in het knutselatelier van Landal Heideheuvel. De basis is een verfde kartonnen deksel. Het vosje werd geknipt uit een eierdoos en geverfd.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Hoe leuk: een vosje voor aan de muur. De basis is een verfde kartonnen deksel. Het vosje werd geknipt uit een eierdoos en geverfd.

Rupsje Nooitgenoeg kun je heel leuk knutselen met een eierdoos. Naast een eierdoos heb je verf en wat klei nodig.

Rupsje Nooitgenoeg knutselen

Een stoomboot van een eierdoos is natuurlijk een Sinterklaas-knutsel-klassieker. We gebruikten onder meer eierdozen, wc rollen, masking tape (Bol.com), gekleurd papier (bij Bol.com en bij Pipoos), chenilledraad (bij Pipoos en bij Bol.com), vilt (Bol.com en Pippoos), pailletten (Bol.com), oogjes (bij Bol.com en bij Pipoos) en een pons (bij Bol.com en bij Pipoos).

Hier vind je de uitleg & meer Sinterklaas knutsels.

Sinterklaas knutselen leuke ideeën voor Sint en Piet - stoomboot van eierdoos met Sinterklaas, Piet en paard Amerigo of Ozosnel van wc rollen

Knutselen met een luciferdoosje of andere kleine verpakking

Ken je die leuke knutselwerkjes van luciferdoosjes? Je kunt van alles maken van een luciferdoosje, laat je kind lekker de fantasie gebruiken. Deze leuke kunstwerkjes kwam ik tegen op de tentoonstelling van de KinderKunstBiënnale in de OBA. De kids gebruikten allerlei knipsels, veertjes (bij Pipoos en bij Bol.com) en gelukspoppetjes (Bol.com).

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Ken je die leuke knutselwerkjes van luciferdoosjes? Je kunt van alles maken van een luciferdoosje, laat je kind lekker de fantasie gebruiken.

Ons meisje besloot in groep 5 deze make-up set te knutselen, voor haar een typisch meiden knutselwerkje. Met een klein doosje, papier en kleurpotloden. Voor het spiegeltje gebruikte ze wat bewaard verpakkingsmateriaal.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Ons meisje knutselde deze make-up set. Met een klein doosje, papier en kleurpotloden.

Met een ander klein doosje bedacht ons meisje om dit cadeautje te knutselen, voor de verjaardag van haar broer.

Met een ander klein doosje bedacht ons meisje om dit cadeautje te knutselen, voor de verjaardag van haar broer.

Knutselen met kartonnen dozen

Zoonlief en ik maakten deze piano. We gebruikten twee kleine doosjes, papier, een printer, lijm en pijpenragers (bij Pipoos en bij Bol.com).

101 ideeën om te knutselen met kinderen, zoals deze piano

De zoon van Hanna knutselde deze gave scouting van een kartonnen doos. Met verf, wattenschijfjes (Albert Heijn), crêpepapier (bij Pipoos en bij Bol.com), hout, kiezelsteentjes en een poppetje en hondje Playmobil.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. De zoon van Hanna knutselde deze gave scouting van een kartonnen doos.
Keukentjes knutselen met kartonnen dozen

De dochter van Yvette kreeg deze mooie zelfgemaakte ijsjeskraam van haar vriendin. Ze maakte de hoorntjes van stevig gekleurd papier. De ruitjes heeft ze erop getekend met stift. De bolletjes zijn gemaakt van kleine piepschuim bollen (Pipoos). Je kunt ook kerstballen of andere oude balletjes gebruiken. De bolletjes zijn beschilderd en voorzien van spikkels in de vorm van kleine kraaltjes en lovertjes. Als cadeau zaten er pennen aan de ijsjes vast. Maar je kan er natuurlijk ook een grabbelton maken met een luikje.

101 ideeën om te knutselen met kinderen, zoals deze zelfgemaakte ijsjeskraam

Shirley maakte dit toffe gasfornuis. Compleet met pan, van een kartonnen doos, tape en zilverfolie. Een leuk kinderkeukentje!

101 ideeën om te knutselen met kinderen, zoals dit kinderkeukentje van een kartonnen doos
Dieren knutselen met kartonnen dozen

De dochter van Cathelijne maakte deze eenhoorn doos met de man van de oppas. Doe mij ook zo’n oppas 😉 De doos is gemaakt van kartonnen dozen, wc rolletjes, inpakslingers, gekleurd papier en verf.

Meer paarden en eenhoorns knutselen.

101 ideeën om te knutselen met kinderen, zoals deze eenhoorn doos

De jongste van Marijke knutselde dit konijnenhok. Een grote doos werd geschilderd en de spijlen en de deur werden er in gemaakt. In het hok zit een kartonnen (2D) konijn. Nog een halve zak stro van de dierenwinkel er in en klaar!

De jongste van Marijke knutselde dit konijnenhok. Een grote doos werd geschilderd en de spijlen en de deur werden er in gemaakt. In het hok zit een kartonnen (2D) konijn. Nog een halve zak stro van de dierenwinkel er in en klaar!

De dochter van Mariëlle kreeg deze mooie geknutselde camera. Hij is gemaakt van een kartonnen doos, wc rol en duct tape. Compleet met vogeltje er in!

101 ideeën om te knutselen met kinderen, zoals een camera

Van een verpakking kun je ook deze leuke uil knutselen. We kwamen hem tegen in het atelier van Landal Heideheuvel. Het pak is ingepakt in bruin papier. De oogjes zijn gemaakt van doppen. Het neusje en de buik zijn gemaakt van gekleurd papier. De vleugels zijn gemaakt van veertjes (bij Pipoos en bij Bol.com).

Van een verpakking kun je ook deze leuke uil knutselen. Het pak is ingepakt in bruin papier. De oogjes zijn gemaakt van doppen. Het neusje en de buik zijn gemaakt van gekleurd papier. De vleugels zijn gemaakt van veertjes.

Knutselen met schoenendozen

Zodra ik thuiskom met een schoenendoos, bedenken de kinderen ideeën om ermee te knutselen.

Kleine meis verzint graag toneelstukjes. Om zelf te spelen, maar ook voor in een poppenkast. Daarom knutselden we deze poppenkast voor Pasen. Compleet met paashaas en paaskuikentje als poppenkast poppetjes.

Poppenkast voor Pasen knutselen met paashaas en paaskuikentje. Kleine meis verzint graag toneelstukjes. Om zelf te spelen, of voor in een poppenkast. Daarom knutselen we deze poppenkast voor Pasen. Compleet met paashaas en paaskuikentje als poppenkast poppetjes.

Dochterlief kreeg dit mooie ziekenhuisbed van haar vriendin bij het schoolontbijt. Het is gemaakt van een schoenendoos, kartonnen bordje en restjes stof. Daarnaast hangen er leuke vlaggetjes boven het bed.

Wil je kind kind later graag verpleegkundige of arts worden? Dan is dit ziekenhuisbed erg mooi om te knutselen en mee te spelen. Dochterlief kreeg het van haar vriendin bij het schoolontbijt. Het is gemaakt van een schoenendoos, kartonnen bordje en restjes stof. Daarnaast hangen er leuke vlaggetjes boven het bed.

Zoonlief maakte samen met manlief deze tennisbaan. We gebruikten een schoenendoos, rozijnendoosjes, papier en masking tape (Bol.com), een stukje broderie stof, saté prikkers, tape en pijpenragers (bij Pipoos en bij Bol.com).

101 ideeën om te knutselen met kinderen, zoals een tennisbaan van een schoenendoos

Veel jongens zijn gek op superhelden, dan is deze spiderman doos leuk om te knutselen. De doos was al bijna helemaal rood, het laatste stukje wit werd met stift ingekleurd, daarna werd spiderman er op getekend. Het spinnenweb is van pijpenragers (bij Pipoos en bij Bol.com).

101 ideeën om te knutselen met kinderen, zoals deze spiderman superhelden schoenendoos

Van een schoenendoos kun je een mooie garage maken. Naast een schoenendoos gebruikten we masking tape (Bol.com) en stickers.

101 ideeën om te knutselen met kinderen, zoals deze garage van een schoenendoos

Verzamelen jullie kids ook zo veel herfst materialen? Deze doos is ook leuk als verzamelbox voor herfstschatten. Kleine meis schilderde eerst de blauwe en groene achtergrond. Daarna tekende ik met bruine permanentstift een boom op de kartonnen doos. Vervolgens verfde kleine meis de boom bruin. Tot slot maakte ze er verschillende kleuren blaadjes op, door stipjes met een kwast te zetten.

Verzamelen jullie kids ook zo veel herfst materialen? Deze schoenendoos is ook leuk als verzamel box voor al je herfstschatten

Hoe gaaf is dit gigantische Angry Birds kuiken? Alev bedacht dit leuke idee voor een paasdoos. Hier lees je hoe ze hem maakte.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Hoe gaaf is dit gigantische Angry Birds paaskuiken op een kartonnen schoenendoos?

Deze traktatie is super leuk en heel makkelijk. We vouwden de schoenendoos open en schilderden de binnenkant. De rozijnendoosjes-diertjes kochten we kant en klaar. De rozijnendoosjes in de vorm van dieren komen van Hema.

Corona proof traktatie ideeën: verjaardag vieren op school of crèche - rozijnendoosjes in de vorm van dieren knutselen

Ik maakte er hieronder ook een filmpje van. Dat geeft nog wat meer een beeld hoe we het hebben gemaakt.

Bekijk hier meer traktatie ideeën.


Knutselen met materialen uit de natuur enzo


Je vindt hier heel veel knutselwerkjes met materialen uit de natuur. Veel ideeën passen ook bij een Vrije School of Montessorischool. Maar natuurlijk eveneens op een andere basisschool.

Knutselen met schelpen

Kleine meis heeft nooit genoeg poppetjes. Dit poppetje maakten we met een ijsstokje. Het gezicht en de kleding tekende we met permanent stiften van Staedler (Bol.com). Het schelpje is de rok, ook dat kleurden we met stiften. Met wat dubbelzijdig tape en lijm plakten we het schelpje vast. Met een beetje wol maakten we haar. Schattig toch?

Knutselen met schelpen: poppetje knutselen met ijsstokje en schelp

Met schelpen kun je allerlei dieren knutselen. Dit schelpje verfden we eerst met kinderverf. Daarna maakten we er met Mod Podge (Bol.com) een glimmend laagje overheen. Vervolgens knipten we stukjes wol en plakten die op een velletje. Tenslotte plakten we met kinderlijm de stukje schelp er op.

Knutselen met schelpen: kwal met schelp en touw

Een schelpen ketting is ook leuk om te knutselen voor de juf of meester. In sommige schelpjes zit een gaatje. Dat gaatje is ideaal als je een ketting wil maken! Met stevig nylon koord en kraaltjes maakten we deze ketting.

Knutselen met schelpen: ketting zelfmaken

Dit patroon lijkt geschilderd, maar is er opgeplakt met Mod Podge (Bol.com). Eerst hebben we de schelp ingesmeerd met Mod Podge. Daarna hebben we voorzichtig een stukje servet er opgedrukt. Nadat we de randen hebben afgeknipt, hebben we de bovenkant met Mod Podge ingesmeerd. Na het drogen kun je eventueel nog een keer insmeren.

Knutselen met oesters: plaatje op maken met modpodge

Kleine meis maakte op school dit schilderij van schelpen. Ze was toen kleuter en zat in groep 1 of groep 2. Eerst schilderde ze de lucht en het strand, daarna plakte ze met knutsellijm de schelpen er op.

Kleine meis maakte op school dit schilderij van schelpen. Eerst schilderde ze de lucht en het strand, daarna plakte ze met knutsellijm de schelpen er op.

Zoek je nog meer leuke ideeën? Bekijk dan onze blog met ideeën om te knutselen met schelpen.

Knutselen met schelpen: ideeën als je met kinderen naar het strand gaat

Knutselen met stenen: happy stones

Wie kent ze niet, happy stones, mooi versierde stenen. Zo’n steen verstop je als verrassing voor de vinder in de buurt. Het is enige wat je nodig hebt zijn mooie gladde stenen en verf of permanent stiften.

Happy stones maken, mooi versierde stenen, die je als verrassing voor de vinder verstopt in de buurt.

We hebben zelf de dunne permanent stiften van Staedler (Bol.com) en de dikke permanent stiften van Edding (Bol.com). Deze stenen kwamen we tijdens wandelingen tegen. Het leukste is natuurlijk om samen met de kinderen ideeën te bedenken om deze stenen te knutselen. Van hun lievelingsdier, favoriete sport, auto, de zon of wat dan ook.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Wie kent ze niet, de happy stones, mooi versierde stenen. Het is enige wat je nodig hebt zijn mooie gladde stenen en verf of permanent stiften.

Ook leuk: geef je kind wat verf en glitters, dan krijg je vanzelf een hele mooie happy stone.

Wie kent ze niet, happy stones, mooi versierde stenen. Zo'n steen verstop je als verrassing voor de vinder in de buurt. Geef je kind wat verf en glitters, dan krijg je vanzelf een hele mooie happy stone.

Knutselen met bloemen

Met bloemen kun je een prachtig kunstwerk maken. Lees hier hoe je bloemen kunt drogen en hoe we deze bloemenvazen maakten.

Kunstwerk van droogbloemen in vaas knutselen

Al die leuke bloemetjes die kinderen vinden kun je verzamelen in een herbarium. Eigenlijk kun je iedere notitieboekje gebruiken als herbarium. Bij Bol.com en bij I love speelgoed vind je altijd leuke notitieboekjes die je kunt gebruiken voor een herbarium. Je kunt ook een speciaal herbarium boekje kopen, bijvoorbeeld bij Bol.com.

DIY: een herbarium van droogbloemen maken met de kinderen

Je kunt er ook een bloemenhanger van maken, leuk voor aan de muur. Lees hier hoe je de bloemenhanger maakt.

een bloemen hanger knutselen

Deze zoutdeeg bloemenhangers maakten we voor de juffen en meesters aan het einde van het schooljaar. Heel makkelijk, maar het kost wel tijd om ze te laten drogen. Hier lees je hoe we de zoutdeeghangers maakten.

Bloemen knutselen en knutselen met bloemen - hanger maken van bloemen en zoutdeeg

Roos maakte een eetbaar plantje, dat er uitziet als echt plantje, maar ook super lekker smaakt. Taik vertelde ook dat de juf niet geloofde dat het eetbaar was. Hij gaf echter niet op en bleef ernaast staan: “Neem nu maar een hap!” Haha….

Leuk én lekker cadeautje maken met kids: plantjes met eetbare aarde

Ook leuk: een kunstwerkje knutselen van droogbloemen. Hiervoor gebruik je simpele boetseerklei (Bol.com) om een balkje van te maken. Daar steek je vervolgens gedroogde bloemen in.

Droogbloemen kunstwerk maken

Knutselen met takken en resthout uit de natuur

Tijdens een wandeling slepen onze kinderen altijd takken mee naar huis. De kinderen zitten vol van ideeën om te knutselen met dat resthout.

Mijn nichtje maakte op de kleuterschool dit toffe kunstwerk. Het is een stuk zwerfhout dat ze geschilderd heeft. Daarna is het op een sokkel geplaatst van een boomstammetje en een satéprikker.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Mijn nichtje maakte op de kleuterschool dit toffe kunstwerk. Het is een stuk zwerfhout dat ze geschilderd heeft. Daarna is het op een sokkel geplaatst van een boomstam en een satéprikker.

Met een paar takken en touw kun je een mooie simpele kerstboom maken, die prachtig staat op een rustige muur. Met of zonder lichtjes. Hier lees je hoe je deze kerstboom met takken kunt knutselen.

Kerst DIY: alternatieve kerstboom met lichtjes knutselen van takken

Met wat stukken resthout op school, knutselde onze jongen in groep 6 dit landschapje. Met een figuurzaag zaagde hij de verschillende lagen. Daarna verfde hij de lagen. Tot slot plakte hij de lagen elkaar op, zodat het knutsel natuur landschap relief kreeg.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Met wat stukken resthout op school, knutselde onze jongen in groep 6 dit landschapje. Met een figuurzaag zaagde hij de verschillende lagen. Daarna verfde hij de lagen. Tot slot plakte hij de lagen elkaar op, zodat het knutsel natuur landschap relief kreeg.

Knutselen met kastanjes

Ook om te knutselen met kastanjes hebben de kinderen genoeg ideeën. Elke herfst moet er geknutseld worden met kastanjes, bijvoorbeeld deze diertjes.

Herfst knutsels: samen met de kinderen knutselen als het buiten kouder wordt - dieren maken van kastanjes

Toen ik laatst op Instagram tips vroeg om te knutselen met kastanjes, was de slak de meest genoemde tip. Geen wonder, kinderen kunnen het zelf maken en het resultaat is heel leuk. En het enige wat je nodig hebt is een kastanje en een beetje klei. Je maakt een rolletje van de klei en aan het uiteinde snij je dat doormidden, dat zijn de voelsprieten. Daarna druk je de kastanje er op en is de slak klaar.

Herfst knutselen met kinderen - dieren knutselen zoals een kastanje slak

Het goeie oude kastanje spinnenweb, maar dan met een spinnetje. Hier vind je de uitleg & meer herfst knutsels.

Herfst knutsels: samen knutselen als het buiten kouder wordt, zoals dit spinnenweb van kastanjes met spin er in

Fenne knutselde met haar zoon en neven deze toffe dromenvangers. Hier vind je de uitleg & meer herfst knutsels.

Vind je helemaal zelf maken het wat te ingewikkeld, dan heeft SES ook knutselpakketjes voor dromenvangers (bij Bol.com).

dromenvanger knutselen

Ook leuk: een ketting van een kastanje knutselen. Hoe we een kraal maakten van een kastanje lees je hier.

Herfst knutselen met kinderen: een ketting van kastanjes

Knutselen met herfst bladeren

Met mijn kleine meisje knutselde ik een herfst huisje met kastanjes, eikels en bladeren. De poppetjes van kralen en eikeltjes passen er perfect bij.

Herfst huisje knutselen met kastanjes, eikels en bladeren

Met een groot herfstblad kun je een mooie lampion maken. Hiervoor hebben we twee grote bladeren gebruikt, een pons met mini sterretjes (Bol.com), mod podge (Bol.com), verf en een stokje. Bekijk hier de uitleg & meer Sint Maarten lampionnen.

Mooie lantaarn of lampion voor Sint Maarten knutselen. Met een groot herfstblad kun je een mooie lampion maken.

Dit vosje knutselden we van gedroogde blaadjes. Het rode blad knipten we langs de nerf af, zo ontstond het koppie van de vos. We plakten er een bruin blad onder. Het snuitje is het dopje van een eikel en de oogjes zijn plakoogjes (bij Bol.com en bij Pipoos) .

Dit vosje knutselden we van gedroogde blaadjes en een dopje van een eikel.

Herfstbladeren kun je ook in een mooie kleur verven. Als je ze verzameld hebt kun je ze het beste eerst drogen, tussen twee keukenpapiertjes en met iets zwaars er op, anders trekken ze krom. Het mooiste effect kregen we door wit met een kleur te mengen. We hebben het blad op de muur gehangen met masking tape (Bol.com).

101 ideeën om te knutselen met kinderen, dit is een geverfd herfstblad.

Je kunt ook op een blad tekenen, of er met een kwastje op schilderen. Je kunt het patroon van het blaadje inkleuren, of er juist een poppetje op maken.

Herfst knutselen: blaadjes beschilderen of betekenen

Met een tube knijpverf kun je de vormen van het blad overtrekken, of er juist een heel ander patroon op verven.

Herfst knutselen: bladeren beschilderen
Stempelen met bladeren

Met mooie hele bladeren kun je heel leuk stempelen, ik laat hier wat ideeën zien om met kinderen te knutselen. Breng een laag verf op het blad aan en leg het blad op een papier, leg er een tissue overheen, druk het voorzichtig aan en haal het blad er vanaf.

Herfst knutselen: stempelen met bladeren

Dat stempelen met een blad kun je ook op canvas doen (Bol.com en Xenos). Met een blad, een canvas en wat restje verf maakten we deze herfst schilderijtjes mee, vrolijk toch? In dit artikel lees je hoe je dit herfst schilderij kunt knutselen met bladeren.

Een herfst schilderij knutselen met bladeren

Knutselen met dennenappels

Met herfst materialen uit de natuur kun je allerlei leuke decoratie maken voor in huis. In dit artikel laat ik een aantal leuke herfst decoratie ideeën zien, waaronder deze slinger van dennenappels. Kralen vind je bij de kringloopwinkel, Pipoos en Bol.com.

Herfst decoratie knutselen: leuke ideeën om zelf te maken

=> Meer ideeën om te knutselen met herfstmaterialen vind je hier.


Schilderen voor kinderen


In de lente krijgen de bomen langzaam blaadjes. Dat kun je nadoen op papier. Door de boom eerst kaal te schilderen en daarna langzaam de blaadjes te schilderen. Groene blaadjes in de lente, gele, bruine en rode bladeren in de herfst.

101 ideeën om te knutselen met kinderen - boom schilderen

Voor deze zon maakte ik eerst een achtergrond van verf. Nadat die goed gedroogd was, tekende ik de zon er op met permanent stift.

Lente en zomer knutselen: leuke ideeën voor kinderen - de zon schilderen

Corrien beschilderde met haar dochters deze Matroesjka poppen voor de juffen. Ook een leuk cadeau voor de meester, opa, oma, papa of mama. Ze laat ons zien hoe je deze Matroesjka poppen kunt schilderen, kijk je mee?

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Matroesjka poppen zelf beschilderen: leuk cadeau om te knutselen. Matroesjka poppen zijn leuk om zelf te beschilderen. Tof voor als je een cadeau wil knutselen voor de juf, de meester, opa, oma, papa of mama. Dit super leuke idee is van Corrien. Ze maakte samen met haar dochters deze Matroesjka's voor de juffen.

Schilderen op canvas 

Een schilderij op canvas is natuurlijk super stoer. Lege canvassen vind je bij Bol.com en Xenos, soms liggen ze ook bij de kringloop.

Veel kunstwerken van Vincent van Gogh zijn leuk om na te maken. Wat denk je van deze Amandelbloesems van van Gogh?

Veel kunstwerken van Vincent van Gogh zijn leuk om na te maken. Wat denk je van deze Amandelbloesems van van Gogh?

Leuk om te bewaren voor later: een kunstwerkje op canvas, gemaakt door je peuter. Zoals dit regenboog schilderij van dochterlief.

regenboog schilderij

Een leuk project voor oudere knutselaars: je eigen Mondriaan schilderen in je favorieten kleuren.

DIY: Mondriaan schilderij in jullie favoriete kleuren

Stempelen met kinderen


Stempels vind je bijvoorbeeld bij I love speelgoed. Ook bij Bol.com vind je veel verschillende stempelkussens en stempels.

Marijke stempelde deze paashaasjes en kuikentjes samen met haar zoon. Je doet een beetje verf op je vinger drukt het op papier. Als het droog is kun je met een fineliner de rest tekenen. Ook allerlei andere beestjes kun je op deze manier maken.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Stempelen met je vingers.

Fenne had een super leuk idee: je eigen kerstkaart stempel maken. Haar zoontje tekende eerst een plaatje op een grote gum. Dat sneed hij vervolgens uit met een gutsmesje, zo krijg je een stempel. Een met een kerstboom en een met een nieuwjaarswens. Hij zei altijd “Happy you near” in plaats van “Happy new year”. Heel toepasselijk!

Als je eenmaal een stempel hebt, dan kun je met een stempelkussen heel veel van je eigen kaarten maken. Kerstkaarten, verjaardagskaarten, uitnodigingen of wat dan ook. Heb je geen grote gum in huis? Bij Bol.com kun je een stempelblok kopen.

Kerstkaarten knutselen met kinderen: je eigen kerstkaart stempelen

Met een aardappel kun je mooi stempelen, deze maakten de kinderen op onze school. Snijd uit de aardappel een aantal stukken. Zorg dat je voldoende aardappel overhoudt om vast te houden. Doop je “aardappel stempel” in inkt of verf en stempel het op een vel. Door een aantal verschillende stempels te maken, krijg je een prachtige plant met bloem. Hier werd eerst gele verf gebruikt, nadat gedroogd die was, werd blauwe er overheen gestempeld.

Bloemen knutselen en knutselen met bloemen. Met een aardappel of foam kun je een bloem stempelen.

Zijn het stiften of is het verf? Met deze schuimmarkers van Djeco (Bol.com en I love speelgoed) kun je heel leuk stempelen en tekenen, ook met kleine handjes. Zo maakten we deze regenboog met schuimmarkers en stiften.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Zoals tekenen en stempelen met schuimmarkers

Tekenen en kleuren voor kinderen


Bij ideeën om te knutselen met kinderen denk je misschien niet direct aan tekenen. Terwijl veel kinderen uren lang zoet kunnen zijn met een paar potloden, stiften of gelpennen.

Een kleurplaat is extra leuk als hij eigen is, gemaakt van een foto van jezelf, van opa en oma, de hond of poes, de auto, je pop, een Van Gogh, verzin het maar. Zo maak je je eigen kleurplaat.

Een kleurplaat maken van een foto

Had jij hem vroeger ook: de spirograaf?  De spiraal tekenset is onder meer te koop bij Bol.com.

SES spiraal tekenset

Nog meer jeugdsentiment: toverstiften. Maar dan wel van een goed merk als Edding, te koop bij Bol.com.

Jeugdsentiment: toverstiften. Maar dan wel van een goed merk als Edding.

Tekenen en schilderen met aquarelpotloden

Jeugdsentiment: aquarelpotloden! Met aquarelpotloden teken je eerst iets met de potloden. Daarna ga je met een natte kwast er overheen. Het is dus een soort schilderen met potloden. En het geeft zo’n tof effect! Wat ook fijn is: het geeft wat minder rommel dan verf. Aquarelpotloden en het bijbehorende papier zijn te koop bij I love speelgoed en Bol.com.

101 ideeën om te knutselen met kinderen - aquarelpotloden voor kinderen

Met aquarelpotloden kun je kinderen ook heel goed uitleggen hoe de kleurencirkel werkt. Een kleurencirkel laat zien hoe je van de drie primaire kleuren rood, geel en blauw de andere kleuren maakt. De cirkel tekende ik zelf, daarvoor gebruikte ik borden voor de omtrek en een grote liniaal voor de lijnen. Kleine meis vulde de cirkel in met aquarelpotloden.

Klik hier voor meer aquarel ideeën

Met aquarel potloden kun je kinderen ook heel goed uitleggen hoe de kleurencirkel werkt. Een kleurencirkel laat zien hoe je van de drie primaire kleuren rood, geel en blauw de andere kleuren maakt.

Kunstwerken natekenen

De werken van Kandinsky zijn leuk om na te maken met kinderen. Deze cirkels maakten mijn nichtje en haar klasgenoten. Je kunt ze maken met gewone potloden, of met aquarelpotloden.

De werken van Kandinsky zijn leuk om na te maken met kinderen. Deze cirkels maakten mijn nichtje en haar klasgenoten. Je kunt ze maken met gewone potloden, of met aquarelpotloden.

Als kind vond ik de kunstwerken van Keith Haring al fascinerend. De klas van mijn nichtje maakte deze Keith Haring in echt formaat. Een van de kinderen ging liggen, een ander kind tekende de omtrek van het kind op een groot vel. Dat werd vervolgens ingekleurd door alle kinderen samen. Ook leuk om met stoepkrijt te doen!

Meer thuis kunst voor kids: online workshops, boeken en knutselen

Als kind vond ik de kunstwerken van Keith Haring al fascinerend. De klas van mijn nichtje maakte deze Keith Haring in echt formaat. Een van de kinderen ging liggen, een ander kind tekende de omtrek van het kind op een groot vel. Dat werd vervolgens ingekleurd door alle kinderen samen. Ook leuk om met stoepkrijt te doen!

Dieren natekenen

De kids hebben een aantal leuke “na-teken-boeken”. Zo gebruiken ze graag het boek Zo teken je leuke dieren. Stap voor stap teken je een dier. De kinderen vinden dat super leuk. Vanaf een jaar of zes begonnen ze met de makkelijkste dieren, daarna de moeilijkere. Het boek is te koop bij Libris en bij Bol.com.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Zoals dit boek om te leren tekenen: zo teken je leuke dieren

Daarnaast hebben we Teken je eigen unicorn en andere lieve knuffelbeesten, ook van Bol.com. Met dit boek teken je met mooie ronde vormen. Het is wel wat moeilijker, de eerste dieren kun je vanaf een jaar of 8 tekenen. Dit soort boeken zijn een goede manier om een tekening te starten. In eerste instantie riep zoonlief dat hij helemaal niet kon tekenen. Maar toen er eenmaal een vogel op papier stond, volgden er nog meer. En daarna maakte hij er een hele tekening omheen.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Zoals het boek Teken je eigen unicorn en andere lieve knuffelbeesten. Hiermee teken je dieren na, om er vervolgens je eigen draai aan te geven.

Met een sjabloon tekenen is vaak net wat creatiever dan een kleurplaat, maar je hoeft het niet helemaal zelf te maken. Dit tekensjabloon komt uit een set van Djeco (bij I love speelgoed). Ze zijn er van vogels, maar ook van andere dieren, feeën en auto’s. Je tekent eerst en kleurt het daarna in. Leuk voor peuters, kleuters en wat jongere kinderen.

Meer vogels knutselen en tekenen

Met een sjabloon tekenen is net wat creatiever dan een kleurplaat, maar je hoeft het niet helemaal zelf te maken. Ze zijn er van vogels, maar ook van andere dieren, feeën en auto's. Je tekent eerst en kleurt het daarna in.

Kleurboek annex doeboek

Een kleur- en doeboek in je favoriete kleur. Bij deze boeken maak je alles in je favoriete kleur. Er zijn verschillende varianten, Maak dit boek rozeMaak dit boek blauwMaak dit boek groen en Maak dit boek geelHier vertel ik er meer over. De boekjes zijn te koop bij Bol.com.


Handletteren voor kinderen


Met handletteren maak je mooie tekeningen, kaarten en andere kunstwerkjes. Handletteren kun je met fineliners van Stabilo (Bol.com) of gelpennen van Djeco (I love speelgoed en psikhouvanjou).

Samen met zoonlief probeerde ik dit boekje over handlettering voor kinderen, dochterlief schoof al snel aan. Nu zitten we regelmatig met zijn drieën te tekenen met gelpennen, best wel zen! Het boekje laat eerst de basis van handletteren zien en daarna allerlei leuke creatieve toepassingen. Het boek Creatieve handlettering voor kinderen is te koop bij Bol.com.

101 ideeën om te knutselen met kinderen - creatieve handlettering voor kinderen

Met handletteren kun je een mooi persoonlijk kaartje zelf tekenen. Deze maakte ik zelf, maar de kinderen maken ze inmiddels ook.

101 ideeën om te knutselen met kinderen, zoals een kaartje zelf tekenen met handletteren

Kaarsen en waxinelichthouders versieren


Zoonlief versierde de kaarsen met een speciale wax stift voor op kaarsen. Deze stiften zijn gemaakt om op kaarsen te gebruiken, waardoor je de kaarsen ook echt kunt branden. Zulke stiften vind je bij Bol.com bijvoorbeeld van Rayher, Marabu en Viva.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Een kaars kun je versieren, leuk als kerstcadeau.

Deze waxinelichtjeshouder maakten we met de Crayola Crayon Pen. Dat is een soort wascopen waarmee je op allerlei materialen kunt werken (te koop bij Bol.com). We versierden een glazen weckpot met stipjes.

Crayola crayon pen waxinelichthouder versieren

Met permanent stiften en masking tape kun je ook leuke waxinelichthouders knutselen. Ook voor kinderen is dat een leuk knutselwerkje.

We gebruikten de dunne permanent stiften van Staedler (Bol.com) en de dikke permanent stiften van Edding (Bol.com). Mooi masking tape vind je bijvoorbeeld bij I love speelgoed en Bol.com.

Winter waxinelichthouder knutselen: gezelligheid rond Sinterklaas en kerst

Borduren voor kinderen


Borduren op papier

Onze kids zijn gek op borduren. Dat borduren kunnen kinderen oefenen op papier. Hiervoor gebruiken we een prikblok van Bol.com, borduurnaalden en (katoenen) wol, dik gekleurd papier (bij Bol.com en bij Pipoos) en lijm.

Kleine meis maakte deze kat of poes op school. Je tekent of print eerst een leuk figuur op dik papier. Daar maak je met het prikblok gaatjes in. Bij kleintjes moeten die gaatjes flink ver uit elkaar zitten, anders scheuren ze uit. Vervolgens kunnen ze het gaan borduren. De draad kun je beter niet te lang maken.

Onze kids zijn gek op borduren. Dat borduren kunnen kinderen oefenen op papier.

Deze verschillende hartjes van wol maakten we voor Valentijnsdag.

Knutselen voor Valentijnsdag: hartjes van wol

Ook leuk: een stukje karton inwikkelen met twee kleuren wol. Hier vertel ik hoe je deze hartjes hanger kunt knutselen voor Valentijnsdag.

Hartjes hanger knutselen voor Valentijnsdag

Kerstkaarten kun je ook borduren, op lege kerstkaarten (Bol.com). Met katoenen wol en wat extra versiersels zoals knopen en pailletten. Met het prikblok maakten we een kerstboom mal die we meerdere keren kunnen gebruiken. Bekijk hier de uitleg & meer zelfgemaakte kerst kaarten.

Kerstkaarten kun je ook borduren, op lege kerstkaarten. Met het prikblok maakten we een kerstboom mal die we meerdere keren kunnen gebruiken.

Deze regenboog maakten we van lintjes en gekleurd papier. We begonnen met het binnenste lintje en werkten naar buiten toe. Eerst maakten we met knutsellijm een boogje op het papier. Daarna plakten we het lintje er op. Lintjes zijn te koop bij Pipoos en Bol.com.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Deze regenboog maakten we van lintjes en gekleurd papier. We begonnen met het binnenste lintje en werkten naar buiten toe. Eerst maakten we met knutsellijm een boogje op het papier. Daarna plakten we het lintje er op.

Borduren op stof

Met een paar kleine stukjes reststof kun je mooie knutselwerkjes maken.

Voor deze kat of poes plak je de stukjes stof eerst vast. Daarna borduur je er omheen. Leuk voor beginnende borduurders. Deze foto maakte ik op de KinderKunstBiënnale in de OBA.

Voor deze poes plak je de stukjes stof eerst vast. Daarna borduur je er omheen. Leuk voor beginnende borduurders.

Voor dit borduurwerkje knip je eerst blaadjes en bloemen. Die speld je op een stukje stof. Vervolgens zet je ze vast met wol in bijpassende kleuren. Dit borduurwerk zag ik op de de KinderKunstBiënnale in de OBA.

101 ideeën om te knutselen met kinderen, zoals borduren. Voor dit borduurwerkje knip je eerst blaadjes en bloemen. Die speld je op een stukje stof. Vervolgens zet je ze vast met wol in bijpassende kleuren.

Ook voor dit borduurwerkje is eerst een hartje uit stof geknipt, daarna is het vast gezet met wol. Het ene vlindertje is gemaakt van een plaatje. Het andere is helemaal geborduurd. De achtergrond van kleine steekjes van blauw en groen vind ik ook super mooi. Deze foto maakte ik op de KinderKunstBiënnale in de OBA.

101 ideeën om te knutselen met kinderen, zoals borduren. Voor dit borduurwerkje is eerst een hartje uit stof geknipt, daarna is het vast gezet met wol. Het ene vlindertje is gemaakt van een plaatje. Het andere is helemaal geborduurd. De achtergrond van kleine steekjes van blauw en groen vind ik ook super mooi.

Voor dit mooie “borduurwerk” van een zonsondergang is geen draad gebruikt, maar alleen lijm. De stukjes stof zijn geknipt met een gewone schaar en een kartelschaar (Bol.com). Daarna zijn ze met lijm vastgeplakt. Dit kunstwerk zag ik op de KinderKunstBiënnale in de OBA.

101 ideeën om te knutselen met kinderen, zoals borduren. Voor dit mooie "borduurwerk" van een zonsondergang is geen draad gebruikt, maar alleen lijm. De stukjes stof zijn geknipt met een gewone schaar en een kartelschaar.

Zoonlief kwam op de KinderKunstBiënnale in de OBA ook zijn eigen knutselwerkje tegen, dat hij maakte op school. Hoe leuk is dat: je eigen knutselwerkjes van school in een tentoonstelling tegenkomen? Hij maakte het zwarte gezichtje met de rode oog en neus, van vilt (Bol.com en Pipoos), wol en knopen.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. Zoonlief kwam op de KinderKunstBiënnale in de OBA ook zijn eigen knutselwerkje tegen, dat hij maakte op school. Hoe leuk is dat: je eigen knutselwerkjes van school in een tentoonstelling tegenkomen? Hij maakte het zwarte gezichtje met de rode oog en neus, van vilt, wol en knopen.

Naaien voor kinderen


Deze dromenvanger is leuk om zelf te maken, voor je eigen kamer of voor een vriendinnetje. Je maakt ze van lintjes (bij Pipoos en Bol.com), dik vilt (Bol.com en Pipoos) en flockfolie of flexfolie (bij Bol.com).

dromenvanger van lintjes voor babykamer of kinderkamer

Leuk om te knutselen met kinderen en de garantie voor veel speelplezier: DIY theezakjes. Gemaakt van dik vilt (Bol.com en Pipoos) en katoenen wol.

theezakjes knutselen van vilt

Voor iets grotere kids: zelf een knuffeltje maken met de naaimachine. Super koddig, zo’n dino knuffel.

DIY: zelf een knuffel maken

Een van onze nichtjes maakt super mooie knuffels voor onze kids, deze schattige vlinder en een stoere autoknuffel.

DIY: een vlinderknuffel maken

Dit is een wat moeilijker klusje, maar je kunt het wel heel lang bewaren: deze verjaardagskroon van stof.

Een zelfgemaakte verjaardagskroon die je elk jaar kunt gebruiken - DIY fabric birthday crown

Zoek je nog meer leuke ideeën? Kijk dan even naar deze lijst met leuke handwerkprojecten die geschikt zijn voor kids.

Handwerken voor jonge kinderen: naaien en borduren voor jongens en meisjes

Het Muizenhuis maken

Wil je de muizen uit het Muizenhuis andere kleertjes geven? Of iets maken voor je knuffel? Kleertjes voor de knuffels maak je heel makkelijk zelf van een paar oude sokken of een mouw.

DIY geïnspireerd op het Muizenhuis: supersnelle zelfgemaakte kleertjes voor de knuffels

Ook kun je van het Muizenhuis leuke grote kleurplaten kopen. Te koop bij Bol.com.

kleurplaat van het muizenhuis

Kleding versieren en knutselen voor in de verkleedkist


Leuk om samen te maken: iets voor de verkleedkist, zoals dit  piratenpak, met print van textielstift.

piratenpak voor in de verkleedkist

Een zelfgemaakt politieshirt is heel tof. Ik versierde een shirt daarvoor met flockfolie of flexfolie (bij Bol.com).

DIY een politie shirt voor de verkleedkist maken

Met een textielstift maak je ook heel makkelijk een indianenoutfit.

DIY feest outfit: verkleden als indianen

Voor een held maak je dit superheldenmasker, in het roze trouwens ook heel geschikt voor Mega Mindy.

DIY: sterren masker voor een superheld

Handige kleding hacks

Heb je een oud kledingstuk met een vlek of andere beschadiging? Of is het gewoon saai? Zulke kinderkleding kun je versieren met textielstiften. In dit artikel delen we heel veel leuke ideeën om kleding te versieren met textielstiften.

Kinderkleding versieren met textielstiften

Deze gevlochten Zpagetti riem maak je heel makkelijk zelf. Dit Zpagetti koord koop je bij Pipoos en Bol.com.

DIY: gevlochten Zpagetti riem voor een meisjesbroek

Van een paar oude sokken kun je heel makkelijk zelf beenwarmers maken, ook met de hand, dus een leuk klusje voor beginners.

DIY: beenwarmers zelfmaken voor kinderen

Met flockfolie en een strijkbout kun je kleding heel snel versieren. Zulk flockfolie of flexfolie vind je bij Bol.com.

Kinderkleding om zelf te maken: een

Iets meer werk, maar met stof kun je ook mooie letters zelf maken.

Letters en figuren zelf maken van stof

Stoepkrijten


Stoepkrijttekeningen zijn prachtig. Een tekening waar je even van kunt genieten, tot de regen ze wegspoelt. Dan is het tijd voor een nieuwe stoepkrijt tekening!

Je kunt allerlei soorten stoepkrijt kopen. Wij zijn enthousiast over die van Crayola (Bol.com). De kleuren van dit stoepkrijt zijn mooi helder. Mijn ervaring is in het algemeen dat beter knutsel materiaal fijner werkt en langer mee gaat.

Je kunt ook allerlei sjablonen kopen voor stoepkrijt, bijvoorbeeld van SES en Crayola. Daarnaast heeft Jumbo stoepkrijt spelletjes en stempels.

Stoepkrijt tekeningen maken: toffe tips en ideeën

Tekenen op het raam

Ook op het raam kun je een mooie tekening maken, voor ieder seizoen een nieuwe. De krijtstift voor op het raam is van Edding, te koop bij Bol.com.

krijtstift op raam

Dit “glas in lood” gemaakt van doorzichtig papier kwam ik tegen op het raam van een school. Een super mooi alternatief voor een raamschildering.

Dit "glas in lood" gemaakt van doorzichtig papier kwam ik tegen op het raam van een school. Een super mooi alternatief voor een raamschildering.

Ideeën om knutselen met kinderen in de tuin


Dat het slecht gaat met de bij weten bijna alle kinderen, dankzij het liedje van Kinderen voor Kinderen. Onze kinderen vonden het daarom hartstikke leuk om zelf om een insectenhotel te maken, voor de bijen.

101 ideeën om te knutselen met kinderen - vogelhuisje of insectenhotel zelf knutselen voor in de tuin

Dit ijswinkeltje en koffiebarretje maakten we van oude plantenbakken. Gezellig voor in de tuin tuin of op het balkon.

DIY voor tuin of balkon: ijs- en koffiebarretje voor de kinderen

Je kent ze wel, die saaie plastic potjes waar kruiden in zitten. We maakten met speciale markers stippels op de pot, dat ziet er toch veel leuker uit?

met stiften een plantenpot versieren

Knutselen voor de vogels

Yvette maakte deze leuke vogelvoer kopjes voor in de tuin, met een handig stokje als zitplaats voor de vogels.

DIY: kopje vogelvoer maken

Als kind vond ik het fantastisch: pinda’s rijgen. En ik moet zeggen, het blijft leuk. Met zoonlief maakte ik zo’n ouderwets snoer, maar ook deze kerstster. De kerstster had ik nog liggen, ooit zaten er lichtjes in. Bij de kringloop via je veel van dit soort oude sterren. Doppinda’s vind je bijvoorbeeld bij Albert Heijn.

kerstster met pinda's in de dop, leuk alternatief voor rijgpinda's knutselen

Door de sneeuw en kou was Marijke geïnspireerd om een heuse taart voor de vogels te maken, voor op de tuintafel. Marijke legt uit hoe je het maakt.

vogeltaart in de tuin

Meer ideeën voor knutselen met kinderen

Zoek je nog meer ideeën om te knutselen met kinderen? Hieronder vind je nog veel meer blogs met inspiratie.

101 ideeën om te knutselen met kinderen. De afgelopen jaren deelde ik heel veel ideeën om te knutselen met kinderen, van peuter tot kleuter en schoolkinderen. Ik verzamelde alle leuke dingen bij elkaar, kijk je mee voor knutsel inspiratie?

Sinterklaas tips

Op zoek naar leuke tips voor Sinterklaas? Je vindt hier heel veel ideeën om te knutselen, surprises, lekkere recepten, intochten en andere uitjes, cadeautips en nog veel meer.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids