101 ideeën om te knutselen met kinderen

101 ideeën om te knutselen met kinderen

De afgelopen jaren deelde ik heel veel ideeën om te knutselen met kinderen, van peuter tot kleuter en schoolkinderen. Ik verzamelde alle leuke dingen bij elkaar, kijk je mee voor knutsel inspiratie?

Sommige ideeën zijn al voor peuters geschikt, sommige echt voor wat grotere kinderen, maar veel dingen kun je al heel snel samen doen, dat vinden onze kinderen nou juist het leukste 🙂

Lees ook:

Lees ook De Leuke Update, vol kids nieuwtjes en musthaves

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan ontvang je af en toe nieuwe tips

101 ideeën om te knutselen met kinderen

welke knutselspullen zijn leuk voor kinderen? 


Heel vaak krijg ik de vraag wat wij gebruiken om mee te knutselen. Wat heb je nou nodig om te knutselen? Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je wil. Deze knutselspullen zou je aan kunnen denken.

Karton en papier

Gekleurd papier maakt kunstwerkjes extra vrolijk. We kopen vaak papier in twee diktes. Gewoon dun papier van bijvoorbeeld 80 gram om op te tekenen. Daarnaast dikker papier van 160 gram of meer om mee te knutselen of kaartjes van te maken. Clairefontaine heeft mooi dik en dun papier, bij Bol.com te koop per kleur of in pakketten. De Hema heeft ook gekleurd papier, maar alleen in een pakket. Crêpepapier koop je bij de Hema en Bol.com.

Vouwblaadjes en origami papier zijn leuk als kinderen iets ouder worden en een betere motoriek krijgen. Vouwblaadjes en vlechtstroken vind je bij de Hema. Echt mooi origami papier vind je bij I love speelgoed en Bol.com.

Potloden, gelpennen en stiften

Potloden die breken als ze vallen zijn een grote frustratie. Daarom ben ik fan van de potloden van Lyra, te koop bij Bol.com. Voor peuters en kleuters kun je de dikke potloden Lyra Super Ferby kiezen. Voor grote kinderen de gewone Lyra Osiris potloden.

Met gelpennen en fineliners kun je handletteren, maar ook inkleuren. De fineliners van Stabilo bij Bol.com worden bij ons het meeste gebruikt, die kun je met een handig etui erbij kopen. Gelpennen van Djeco bij I love speelgoed en psikhouvanjou vind ik ook fijn. Die van Sakura bij Bol.com wil ik nog uitproberen.

Van de meeste stiften ben ik geen fan. Ze zijn vaak snel leeg en dan heb je weer een bak plastic afval. Als ik al stiften koop, dan koop ik een wat duurder merk, bijvoorbeeld bij I love speelgoed en psikhouvanjou. Of de stiften uit het bovengenoemde etui.

Soorten verf

De waterverf die we gebruiken is van Djeco, te koop bij I love speelgoed en psikhouvanjou. Deze waterverf heeft mooie intense kleuren, dat heeft veel waterverf niet.

Met plakaatverf kun je mooie kunstwerken maken. Ik koop vaak de grote flessen plakkaatverf van De Hema. Die van Crayola is afwasbaar, te koop bij Bol.com. Ook de plakkaatverf van Djeco vind ik fijn, bij I love speelgoed en psikhouvanjou.

Voor grotere kinderen die niet meer zo veel knoeien is ecoline erg leuk om mee te werken. Het is te koop bij Bol.com.

Stickers en masking tape

Masking tape of washi tape wordt bij ons veel gebruikt om mee te knutselen. Ik koop geen goedkoop masking tape meer, dat laat vaak slecht los. Mooi tape vind je bij I love speelgoed en psikhouvanjou. Bij Bol.com vind je merken als MT, Studio Stationary en Scotch.

Mooie stickers vind je bijvoorbeeld bij psikhouvanjou en I love speelgoed. Dikke stickers vinden kinderen erg leuk, maar ze zijn niet erg milieuvriendelijk, dus die koop ik maar niet meer. Stempels zijn ook leuk als alternatief voor stickers, als je ze goed laat drogen kun je ook nog inkleuren. Ik koop alleen nog de duurdere stempelkussens, de goedkope moest ik te snel gooien. Stempels waar de inkt al op zit koop ik niet meer, die zijn snel uitgedroogd en dan moet je het weggooien. Stempels vind je bijvoorbeeld bij I love speelgoed.

Lijm is natuurlijk onmisbaar, bijvoorbeeld een potje kinderlijm en een lijmstift. Daarnaast is Mod Podge heel handig. Je gebruikt het om een laagje over iets heen te maken. Daardoor wordt het steviger en gaat het langer mee. Mod Podge koop je bijvoorbeeld bij Bol.com.

Oude materialen

Met afval kun je heel leuk knutselen. Denk bijvoorbeeld aan WC rolletjes, kartonnen dozen, verpakkingsmateriaal en eierdozen. Daarnaast kun je met lintjes en cadeaupapier leuk knutselen. Glazen potjes en flessen kun je ook versieren. Kinderen zijn vaak zelf het beste in bedenken wat de leukste knutselmaterialen zijn. Onze kids vissen vaak zelf spullen uit de papierbak om mee aan de slag te gaan.

Met restjes stof kun je leuke knutselwerkjes maken. Ook met wol kun je leuke dingen knutselen. Mocht je niks hebben liggen, dan heeft de Hema heeft katoenen wol in allerlei kleuren.

De restanten van spaaracties bewaren we ook vaak. Dubbele voetbalplaatjes kun je als stickers gebruiken. Plaktattoos uit spaaracties kun je op je huid plakken, maar bijvoorbeeld ook op hout of papier. Oude tijdschriften kun je ook gebruiken om mee te knutselen. Kinderen knippen graag in de Donald Duck om er hun eigen verhaal van te maken.

Lees ook: Welke knutselspullen zijn leuk voor kinderen? Dit zijn onze favorieten 

101 ideeën om te knutselen met kinderen - welke knutselspullen zijn leuk voor kinderen? 


knutselen met wc rollen


WC rollen zijn ideaal om mee te knutselen met kinderen en er zijn zo veel leuke ideeën.

Dit vliegtuigje knutselden we van een wc rol en wat gekleurd papier.

Vliegtuigje knutselen van een wc rol

Ook leuk: een raket knutselen van een wc rol.

raket knutselen van wc rol

Van deze vlinder van een toiletrol krijg je toch meteen een lente-gevoel?

Vlinders knutselen met wc rollen #leukmetkids

Leuk voor in de winter: een sneeuwpop van wc rollen.

Winter knutselen: een sneeuwpop maken van wc rollen

Van een wc rol kun je een heel leuk kroontje maken.

DIY: kroontje knutselen voor Koningsdag


knutselen met masking tape


Leuk voor autofans: een weg van masking tape, de uitleg vind je hier.

DIY autoweg van masking tape


borduren voor kinderen


Onze kids zijn gek op borduren. Deze hartjes van wol maakten we voor Valentijnsdag.

Knutselen voor Valentijnsdag: hartjes van wol


gekleurd papier


Met ronde vouwblaadjes knutsel je een rups.

Een rups knutselen met je peuter of kleuter

Voor het voorjaar knutsel je prachtige bloemen van papier en karton.

Bloemen knutselen van papier en karton


ideeën voor strijkkralen


Strijkkralen zijn bij ons een hit én goed voor de fijne motoriek. Inmiddels hebben we zo veel ideeën verzameld dat ik een aparte blog met strijkkralen voorbeelden maakte.

101 strijkkralen voorbeelden


ideeën voor kinderen om te knutselen met verpakkingen 


Van een schoenendoos kun je een mooie garage maken.

Knutselen: van een schoenendoos een garage maken

Van een melkpak kun je een heel leuk huisje met een lichtje er in maken.

Knutselen voor Sinterklaas en Kerst: huisjes maken van een melkpak

Rupsje Nooitgenoeg kun je heel leuk knutselen met een eierdoos.

Rupsje Nooitgenoeg knutselen


knutselen met materialen uit de natuur enzo


Onze kinderen verzamelen van alles, van bladeren en bloemen tot steentjes en schelpen. Na een weekje aan het strand hadden ze dus een enorme verzameling schelpen. Daarom bedachten de kinderen leuke ideeën om te knutselen met schelpen.

Knutselen met schelpen: ideeën als je met kinderen naar het strand gaat

Al die leuke bloemetjes die kinderen vinden kun je verzamelen in een herbarium, lees hier hoe je een herbarium maakt.

DIY: een herbarium maken met de kinderen

Je kunt er ook een bloemenhanger van maken, leuk voor aan de muur. Lees hier hoe je de bloemenhanger maakt.

DIY kunst voor kids: een bloemen hanger knutselen

Elke herfst moet er geknutseld worden met kastanjes, bijvoorbeeld deze diertjes.

Herfst knutsels: samen met de kinderen knutselen als het buiten kouder wordt - dieren maken van kastanjes

Met mooie hele bladeren kun je heel leuk stempelen. Breng een laag verf op het blad aan en leg het blad op een papier, leg er een tissue overheen, druk het voorzichtig aan en haal het blad er vanaf.

Herfst knutselen: stempelen met bladeren

Dat stempelen met een blad kun je ook op canvas doen. Met een blad, een canvas en wat restje verf maakten we deze herfst schilderijtjes mee, vrolijk toch? In dit artikel lees je hoe je dit herfst schilderij kunt knutselen met bladeren.

Een herfst schilderij knutselen met bladeren

=> Meer ideeën om te knutselen met herfstmaterialen vind je hier.


tekenen


Bij ideeën om te knutselen met kinderen denk je misschien niet direct aan tekenen. Terwijl veel kinderen uren lang zoet kunnen zijn met een paar potloden, stiften of gelpennen.

Jeugdsentiment: aquarelpotloden! Met aquarelpotloden teken je eerst iets met de potloden. Daarna ga je met een natte kwast er overheen. Het is dus een soort schilderen met potloden. En het geeft zo’n tof effect! Wat ook fijn is: het geeft wat minder rommel dan verf. Aquarelpotloden zijn te koop bij I love speelgoed en Bol.com.

101 ideeën om te knutselen met kinderen - aquarelpotloden voor kinderen

Een kleurplaat is extra leuk als hij eigen is, gemaakt van een foto van jezelf, van opa en oma, de hond of poes, de auto, je pop, een Van Gogh, verzin het maar.

van een foto een kleurplaat maken

Met deze Crayola Crayon Pen kun je tekenen met gesmolten wasco, ik schreef er hier over.

Crayola Crayon Pen: kinderkunst maken met gesmolten wasco

Erg leuk: een tekening maken (of laten maken door papa of mama) en vervolgens de tekening nabouwen met de houten treinbaan of Lego.

tekening nabouwen

Had jij hem vroeger ook: de spirograaf?

SES spiraal tekenset


tekenen op de stoep en het raam


Stoepkrijttekeningen zijn prachtig. Een tekening waar je even van kunt genieten, tot de regen ze wegspoelt. Dan is het tijd voor een nieuwe stoepkrijt tekening! Ik verzamelde heel veel mooie ideeën voor stoepkrijt tekeningen en wat handige tips.

Stoepkrijt tekeningen maken: toffe tips en ideeën

Ook op het raam kun je een mooie tekening maken, voor ieder seizoen een nieuwe. De krijtstift voor op het raam is van Edding, te koop bij Bol.com.

krijtstift op raam


boeken over knutselen 


Wil je je kinderen op een speelse manier over kunst leren, dan zijn deze twee boeken heel leukAlles is kunst laat zien hoe bekende kunstwerken een startpunt kunnen zijn voor je eigen knutselwerkjes. Het Grote Kunst Doeboek staat vol leuke opdrachten.

Twee boeken waarmee kinderen over kunst leren én het zelf maken 

Met handletteren maak je mooie tekeningen, kaarten en andere kunstwerkjes. Samen met zoonlief probeerde ik dit boekje over handlettering voor kinderen, dochterlief schoof al snel aan. Nu zitten we met zijn drieën te tekenen met gelpennen, best wel zen! Het boekje laat eerst de basis van handletteren zien en daarna allerlei leuke creatieve toepassingen. Het boek Creatieve handlettering voor kinderen is te koop bij Bol.com.

101 ideeën om te knutselen met kinderen - creatieve handlettering voor kinderen

Kleine meis kreeg een tijdje geleden het boek Zo teken je leuke dieren. Het is een “na-teken-boek”. Stap voor stap teken je een dier. De kinderen vinden dat super leuk. Zoonlief van acht jaar kan alle dieren natekenen, dochterlief van bijna zes jaar kiest de makkelijkere dieren uit. Het boek is te koop bij Bol.com.

101 ideeën om te knutselen met kinderen - boek zo teken je leuke dieren


iets leuks doen met al die knutselwerkjes


Hebben jullie ook altijd zo’n enorme stapel knutselwerkjes van de kids liggen? We zoeken eens in de zoveel tijd de knutselwerkjes uit. De mooiste werkjes gaan in het plakboek. Ook de klassenfoto’s en zwemdiploma’s plakken we in, dan heb je gelijk af en toe een datum. Van knutselwerkjes die te groot zijn plakken we een foto in. En de rest gaat weg, dat ruimt lekker op. In eerste instantie hadden de kinderen veel hulp nodig, maar nu doen ze het bijna helemaal zelf. Het is super gezellig om te doen op een vakantiedag of studiedag.

101 ideeën om te knutselen met kinderen - plakboeken met knutselwerkjes

Daarnaast hebben we een kunstmuur voor de allermooiste knutselwerkjes. De muur is geverfd en vervolgens gevuld met lijsten. Een deel van de lijsten is al gevuld met kunstwerken van de kinderen. De rest van lijsten heb ik gevuld met oude posters en prints uit tijdschriften. Als de kinderen weer knutselwerkjes hebben gemaakt die we willen bewaren dan vervangen we die natuurlijk.

Knutselwerkjes bewaren kunst als aan de muur - 101 ideeën om te knutselen met kinderen


ideeën om knutselen met kinderen in de tuin


Vorig jaar maakte Yvette leuke vogelvoer kopjes voor in de tuin, met een handig stokje als zitplaats voor de vogels. Door de sneeuw en kou van deze week was Marijke geïnspireerd om een heuse taart voor de vogels te maken, voor op de tuintafel. Marijke legt uit hoe je het maakt.

DIY: kopje vogelvoer makenDat het slecht gaat met de bij weten bijna alle kinderen, dankzij het liedje van Kinderen voor Kinderen. Onze kinderen vonden het daarom hartstikke leuk om zelf om een insectenhotel te maken, voor de bijen.

101 ideeën om te knutselen met kinderen - vogelhuisje of insectenhotel zelf knutselen voor in de tuin

Dit ijswinkeltje en koffiebarretje maakten we van oude plantenbakken. Gezellig voor in de tuin tuin of op het balkon.

DIY voor tuin of balkon: ijs- en koffiebarretje voor de kinderen

Ook leuk: een taart voor de vogels maken.

Zelf maken in de winter: vogeltaart in de tuin


speelgoed knutselen


Leuk om te knutselen met kinderen en de garantie voor veel speelplezier: DIY theezakjes

theezakjes knutselen van vilt

Voor iets grotere kids: zelf een knuffeltje maken met de naaimachine.

DIY: zelf een knuffel maken

Een van onze nichtjes maakt super mooie knuffels voor onze kids, deze schattige vlinder en een stoere autoknuffel.

DIY: een vlinderknuffel maken

Kleertjes voor de knuffels maak je heel makkelijk zelf van een paar oude sokken of een mouw.

DIY geïnspireerd op het Muizenhuis: supersnelle zelfgemaakte kleertjes voor de knuffels

Dit is een wat moeilijker klusje, maar je kunt het wel heel lang bewaren: deze verjaardagskroon van stof.

Een zelfgemaakte verjaardagskroon die je elk jaar kunt gebruiken - DIY fabric birthday crown

Zoek je nog meer leuke ideeën? Kijk dan even naar deze lijst met leuke handwerkprojecten die geschikt zijn voor kids.

Handwerken voor jonge kinderen: naaien en borduren voor jongens en meisjes


knutselen voor in de verkleedkist


Leuk om samen te maken: iets voor de verkleedkist, zoals dit piratenpak.

piratenpak voor in de verkleedkist

Een zelfgemaakt politieshirt is heel tof.

DIY een politie shirt voor de verkleedkist maken

Met een textielstift maak je ook heel makkelijk een indianenoutfit.

DIY feest outfit: verkleden als indianen

Voor een held maak je dit superheldenmasker, in het roze trouwens ook heel geschikt voor Mega Mindy.

DIY: sterren masker voor een superheld


kinderkamer versiering knutselen


Van je favoriete ansichtkaarten kun je een mooie poster knutselen.

Poster van ansichtkaarten

Voor wat oudere knutselaars: zelfgemaakte kristallen, leuk om op te hangen in het raam.

DIY: kristallen knutselen met kristalmal

Je eigen Mondriaan schilderen in je favorieten kleuren.

DIY: Mondriaan schilderij in jullie favoriete kleuren

Deze dromenvanger is leuk om zelf te maken, voor je eigen kamer of voor een vriendinnetje.

dromenvanger van lintjes voor babykamer of kinderkamer


kleding pimpen


Met een textielstift maak je een oud shirt weer helemaal mooi, vergeet niet om de kleding die de kids aanhebben af te dekken.

shirt pimpen met textielstift

Deze gevlochten Zpagetti riem maak je heel makkelijk zelf.

DIY: gevlochten Zpagetti riem voor een meisjesbroek

Van een paar oude sokken kun je heel makkelijk zelf beenwarmers maken, ook met de hand, dus een leuk klusje voor beginners.

DIY: beenwarmers zelfmaken voor kinderen

Met flockfolie en een strijkbout kun je kleding heel snel versieren.

Kinderkleding om zelf te maken: een

Iets meer werk, maar met stof kun je ook mooie letters zelf maken.

Letters en figuren zelf maken van stof


ideeën om te knutselen met kinderen voor verjaardagen


DIY voor kinderfeestje: een zelfgemaakte verjaardagsuitnodiging.

zelfgemaakte verjaardagsuitnodiging.png

Deze rozijnenpoppetjes zijn een leuke traktatie.

rozijnen poppetjes traktatie

Deze dino traktatie is ook leuk om te knutselen, met kaaskoekjes met tattoos in een mooi zakje, lees hier hoe je de dinosaurus traditie maakt.

Dinosaurus traktatie voor op school: met hartig koekje en tattoo
=> Meer ideeën om traktaties te knutselen met kinderen vind je hier.

 


knutselen voor feestdagen en seizoenen


Zoek je inspiratie om te knutselen voor feestdagen of seizoenen? Kijk dan eens bij deze ideeën (klik op het plaatje). Of volg Leuk met kids op Pinterest of Instagram, daar delen we ook heel veel ideeën voor knutselen met kinderen.

Knutselen voor Valentijnsdag de leukste ideeën met kinderen

Knutselen voor Pasen en de lente: de leukste ideeën met kinderen

Paasdoos knutselen: de leukste ideeën voor het paasontbijt op school met kinderen

Knutselen voor Koningsdag en Oranje, ideeën met kinderen

Lente en zomer knutselen: leuke ideeën met kinderen

Moederdag en Vaderdag: ideeën om te knutselen

Herfst knutsels: samen met de kinderen knutselen als het buiten kouder wordt

Mooie lantaarn of lampion voor Sint Maarten knutselen: heel veel ideeën

Sinterklaas: 101 ideeën om te knutselen

Sinterklaas surprise knutselen: heel veel leuke ideeën

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën

Winter knutselen met kinderen als het buiten koud is

Heb je de nieuwe Leuke Update al gezien? Hij staat weer bomvol nieuwtjes, ideeën, musthaves en uitjes voor kids. Maar dit keer ook heel veel tips voor het nieuwe schooljaar! De Leuke Update