Winter knutselen met kinderen als het buiten koud is: leuke ideeën

Het is winter, echt weer om binnen te knutselen met kinderen! We pakken iets warms te drinken en gaan lekker gezellig bij elkaar zitten. Daarom vind je hier leuke winterse knutsel ideeën. Kijk je mee?

Winter knutselen met kinderen als het buiten koud is: leuke ideeën

Winter knutselen met kinderen als het buiten koud is Winter knutselen met kinderen als het buiten koud is

Winter hangers knutselen 

Zoutdeeg recept

Iets maken met zoutdeeg is voor veel van ons heel nostalgisch, dat deden we zelf ook al op school. Zoutdeeg is net klei, je kunt het zelfs een aantal dagen in de koelkast bewaren.

Voor zoutdeeg kneed je deze ingrediënten tot een stevig deeg:

 • 3 kopjes bloem
 • 1 kopje zout
 • 1 kopje water
 • 1 theelepel olie
 • bakpapier

Winter knutselen met kinderen als het buiten koud is: leuke ideeën - sneeuwpop van zoutdeeg

Tijdens het kneden kun je het water het beste beetje bij beetje toevoegen. Het water hoeft niet op, als je een mooie klei hebt is het goed.

Zelf had ik even niet opgelet dat we zo veel zout nodig hadden. We hadden alleen zo veel grof zeezout in huis. Dat hebben we in de keukenmolen fijngemalen. Het werd niet helemaal fijn, maar al die spikkels geven best een grappig effect. Toch is het aan te raden om fijn zout te gebruiken, want dan word je zoutdeeg veel steviger.

Nadat we een stevig deeg hadden gekneed, rolden we het uit tot een flinke plak. Daar kun je vervolgens met koekjesvormpjes leuke vormen mee uitsteken. Maar je kunt natuurlijk ook zelf een mooie vorm uitsnijden. Of een poppetje kleien.

Als het klaar is kun je het 1 tot 3 uur afbakken op 100 graden in de oven, afhankelijk van hoe dik het is. Omdat wij strijkkralen in het deeg hebben gebruikt, hebben we het gewoon een paar dagen op kamertemperatuur laten drogen. We hebben er bakpapier onder gelegd. Af en toe draaiden we de knutselwerkjes om. Je ziet dat het dan steeds witter wordt.

Als het zoutdeeg helemaal gedroogd is, kun je de knutselwerkjes schilderen. Ook kun je er op tekenen met permanentstiften. We hebben zelf de dunne permanent stiften van Staedler (Bol.com) en de dikke permanent stiften van Edding (Bol.com).

Winter knutselen met kinderen als het buiten koud is: zoutdeeg klei hanger

Een winter hanger van zoutdeeg knutselen 

Bij de winter denken we aan sneeuwballen en ijskristallen. We staken daarvoor rondjes uit zoutdeeg om er ijskristallen hangertjes van te maken. Met een staafje maakten we een rondje, daardoor wordt het een hanger.

Vervolgens hebben we strijkkralen en knoopjes in de hangers gedrukt. Bij het gaatje hebben we de strijkkraal er helemaal doorheen gedrukt, zodat daar later een koordje doorheen kon. Als er nog wat deeg in de strijkkraal zit, dan kun je dat met een saté prikker er uit halen. Toen de ijskristallen na een paar dagen helemaal droog waren, hebben we ze voorzichtig wit geschilderd.

We vonden in het bos een mooie berkentak. Daar boorde manlief met de schroefboormachine kleine gaatjes in. Ook maakten we de tak met verf nog wat witter, net alsof er sneeuw op ligt. Met blauwe katoenen wol hingen we de ijskristallen aan de tak.

Winter knutselen met kinderen als het buiten koud is: zoutdeeg klei hanger

Kristallen hangers

Leuk voor wat oudere knutselaars: zelfgemaakte kristallen. Sinds Frozen zijn die populair bij mijn meisje 🙂

DIY: kristallen knutselen met kristalmal

Sneeuwpop knutselen

Bij een pakketje zat dit verpakkingsmateriaal, het is net funmaïs. Zoonlief besloot dat het een sneeuwpop moest worden die papa moest tekenen en hij vervolgens ging beplakken 🙂

Winter knutsels: met de kinderen knutselen in winter thema - sneeuwpop funmaïs

WC rollen worden bij ons thuis altijd opgespaard door de kinderen. Daarvan maakten we bijvoorbeeld deze sneeuwpop van wc rollen.

Winter knutselen: een sneeuwpop maken van wc rollen

Tulpen knutselen

Tulpen horen bij de winter. Als kerst voorbij is, zie je opeens overal tulpen in de winkels. Deze tulpen van vilt en chenilledraad zijn leuk voor grotere kids om te knutselen. Vilt vind je bij Bol.com en Pippoos.

Winter knutselen met kinderen als het buiten koud is: leuke ideeën. Zoals een tulp van vilt en chenilledraad.

Winterlichtjes knutselen 

Deze waxinelichtjeshouder maakten we met de Crayola Crayon Pen. Dat is een soort wascopen waarmee je op allerlei materialen kunt werken (te koop bij Bol.com). We versierden een glazen weckpot met stipjes.

Crayola crayon pen waxinelichthouder versieren

Met permanent stiften en masking tape kun je ook leuke waxinelichthouders knutselen. Ook voor kinderen is dat een leuk knutselwerkje.

We gebruikten de dunne permanent stiften van Staedler (Bol.com) en de dikke permanent stiften van Edding (Bol.com). Mooi masking tape vind je bijvoorbeeld bij I love speelgoed en Bol.com.

Winter waxinelichthouder knutselen: gezelligheid rond Sinterklaas en kerst

Met een melkpak kun je een gezellig verlicht huisje maken, gezellig in de donkere tijd rond kerst en Sinterklaas. De uitleg van het melkpak huisje vind je op Leuk met kids.

Knutselen in de winter rond Sinterklaas en Kerst: huisjes maken van een melkpak

Deze ster is leuk om te gebruiken met Sint Maarten. Maar kan de rest van de winter gezellig in huis blijven hangen. De basis van de ster is bruin inpakpapier. Om de lampion met Sint Maarten ook buiten te kunnen gebruiken hebben we hem bewerkt met mod podge. Dat is een soort lijm die een beschermend laagje over de lampion zet. Lees hier hoe we deze ster lampion hebben gemaakt.

Ster lampion knutselen met lampje, voor Kerst of Sint Maarten

Raamdecoratie in de winter

Dit “glas in lood” gemaakt van doorzichtig papier kwam ik tegen op het raam van een school. Een super mooi alternatief voor een raamschildering.

“Winter knutselen met kinderen als het buiten koud is: leuke ideeën

Ook op het raam kun je een mooie tekening maken, voor ieder seizoen een nieuwe. Een amaryllis is echt zo´n winterbloem, sneeuwvlokken zijn ook leuk. De krijtstift voor op het raam is van Edding, te koop bij Bol.com.

krijtstift op raam

Winterse strijkkralen creaties

Strijkkralen zijn bij ons een hit én goed voor de fijne motoriek. Het enige wat je nodig hebt zijn strijkkralen en strijkkralenbordjes (te koop bij Bol.com en Blokker) en speciaal papier dat je over de strijkkralen legt bij het strijken (bakpapier werkt ook). Een sneeuwpop is leuk om in de winter te maken.

Winter knutsels: met de kinderen knutselen in winter thema - sneeuwpop strijkkralen snowman hamabeads

Rendieren horen niet alleen bij kerst, maar bij de hele winter. Zoonlief wilde een rendier maken van strijkkralen en ik wilde al een ideetje voor hem opzoeken. Niet nodig: hij had het al in zijn hoofd.

Winter knutsels: met de kinderen knutselen in winter thema - strijkkralen rendier hamabead reindeer

Oud en nieuw knutselen

Deze vuurpijlen maakten de kids voor oud en nieuw. Met wc rollen, gekleurd karton en gekleurd papier. Zo maakten we deze vuurpijlen.

Winter knutselen met kinderen als het buiten koud is: leuke ideeën. Deze vuurpijlen maakten de kids met wc rollen voor oud en nieuw

Met wc rollen kun je vuurwerk stempelen. Maak aan een kant van het wc rolletje allemaal knipjes, van een paar centimeter. Vouw de ontstane strookjes naar buiten uit. Doop dit in de verf en stempel het op een gekleurd papier. Bekijk hier meer knutsel tips en recepten voor oud en nieuw.

Winter knutselen met kinderen als het buiten koud is: leuke ideeën. Zoals vuurwerk stempelen met wc rollen voor oud en nieuw.

Vogelvoer knutselen

In de winter knutselen we ook altijd dingen voor de in de tuin met de kinderen. Door de sneeuw en kou was Marijke geïnspireerd om een heuse taart voor de vogels te maken, voor op de tuintafel. Marijke legt uit hoe je het maakt.

vogeltaart in de tuin

Yvette maakte deze leuke vogelvoer kopjes voor in de tuin, met een handig stokje als zitplaats voor de vogels. Door de sneeuw en kou van deze week was Marijke geïnspireerd om een heuse taart voor de vogels te maken, voor op de tuintafel. Marijke legt uit hoe je het maakt.

DIY: kopje vogelvoer maken

Als kind vond ik het fantastisch: pinda’s rijgen. En ik moet zeggen, het blijft leuk. Met zoonlief maakte ik zo’n ouderwets snoer, maar ook deze kerstster. De kerstster had ik nog liggen, ooit zaten er lichtjes in. Bij de kringloop via je veel van dit soort oude sterren. Doppinda’s vind je bijvoorbeeld bij Albert Heijn.

kerstster met pinda's in de dop, leuk alternatief voor rijgpinda's knutselen

Winter koekjes knutselen

Het is een van onze favoriete bezigheden voor de winter: koekjes bakken en versieren. Soms bakken we de koekjes zelf, soms gebruiken we koekjes uit de winkel. Want koekjes versieren is misschien wel het allerleukste, het is een soort knutselen. In dit artikel delen we leuke ideeën voor winter koekjes.

Winter koekjes bakken en versieren

Verder lezen

Nog niet klaar met knutselen? Kijk dan even op onze verzamelpagina over knutselen. Daar vind je nog veel meer ideeën om wat moois te freubelen met de kinderen.

Kerst tips

We hebben zo veel zin in kerst! Je vindt hier super veel leuke tips voor kerst. Leuke ideeën voor in huis, heel veel knutseltips, lekkere recepten, fijne boeken, films en muziek voor kerst en natuurlijk tips voor de kerstvakantie.

 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids