Winter koekjes bakken en versieren

Het is een van onze favoriete bezigheden voor de winter: koekjes bakken en versieren. Soms bakken we de koekjes zelf, soms gebruiken we koekjes uit de winkel. Want koekjes versieren is misschien wel het allerleukste, het is een soort knutselen. In dit artikel delen we leuke ideeën.

Winter koekjes bakken en versieren. Het is een van onze favoriete bezigheden voor de winter: koekjes bakken en versieren. Soms bakken we de koekjes zelf, soms gebruiken we koekjes uit de winkel. Want koekjes versieren is misschien wel het allerleukste, het is een soort knutselen. In dit artikel delen we leuke ideeën.

Koekjes bakken of een pak koekjes gebruiken 

Heb je de tijd, dan is het leuk om zelf koekjes te bakken. Voor je koekjesdeeg kun je een pak koekjesmix of een eigen recept gebruiken. Zandkoekjes zijn ideaal omdat er geen eieren in zitten, maar ze kunnen wel een beetje saai zijn. Daarom is dit recept voor zandkoekjes met bruine basterdsuiker er in favoriet bij ons. Ook gebruik ik vaak Koopmans Zandkoekjes Bakmix (Albert Heijn).

Winter koekjes bakken en versieren

Met een paar bakvormpjes kun je de leukste koekjes maken. Je vindt ze bijvoorbeeld bij de Xenos en Bol.com. Koud koekjesdeeg blijft veel beter in vorm in de oven. Zorg daarom dat je koekjesdeeg goed koud is, door het voor gebruik minimaal een half uur in de koelkast te zetten. Druk de koekjes uit het koude deeg en zet ze daarna zo snel mogelijk in de oven. Is het deeg alweer erg opgewarmd door het kneden, laat de koekjes dan voor het bakken nog even afkoelen in de koelkast.

versiersels

Wil je meteen aan de slag met versieren? Dan zijn koekjes uit de winkel handig. Maria koekjes zijn mooie simpele ronde koekjes. Maar ook lange vingers, stroopwafels en eierkoeken zijn leuk om als basis te gebruiken (Albert Heijn). Rond de feestdagen kun je ook altijd koekjes kopen in de vorm van bijvoorbeeld kerstboompjes of sterren.

Glazuur en suikerlijm

Versiersels kun je vastplakken met suikerlijm, glazuur of topping. Wij hebben altijd topping in huis van Dr. Oetker (Albert Heijn).

Glazuur kun je kant en klaar kopen van Dr. Oetker (Albert Heijn), maar je kunt het ook zelf maken. Voor glazuur gebruik je 100 gram poedersuiker, een halve eetlepel water en een halve eetlepel citroen. De poedersuiker doe je in een kommetje en je voegt al roerend het vocht toe, tot het goed is. Hoe meer poedersuiker je er in stopt, hoe witter het wordt. Je kunt ook een beetje voedingskleurstof toevoegen voor een kleurtje, dat koop je bij de bakker. Wanneer je de glazuur aanbrengt lijkt het eerst nog wat rommelig, maar als je het dik genoeg aanbrengt trekt het langzaam glad.

Suikerlijm maak je ongeveer hetzelfde, maar dan met nog minder vocht. Je mengt poedersuiker en een heel klein beetje water. Klontjes kun je wegkloppen met een garde.

Winter koekjes bakken en versieren

Versiering voor op de koekjes 

Misschien wel het belangrijkste als je mooie winter koekjes wil bakken en versieren: de versiersels. We hebben altijd van alles in de keukenlade liggen. Voor de koekjes in dit artikel gebruikten we de volgende spullen, gekocht bij Albert Heijn:

Winter koekjes bakken en versieren

Ronde winter koekjes versieren

Dit keer besloten we het bakken over te slaan en meteen te beginnen met het versieren van de winter koekjes. Het zijn Maria koekjes. Die zijn niet al te zoet, wat wel zo fijn is aangezien er zoetigheid op komt. Bij alle koekjes gebruikten we dun glazuur om de versiersels vast te plakken.

Dit gebruikten we voor de koekjes, van boven naar beneden van links naar rechts:

Winter koekjes bakken en versieren

Sterren koekjes versieren

Sterren horen bij kerst, maar ook bij de rest van de winter. We hebben verschillende maten sterrenvormpjes in huis. Als je verschillende formaten gebruikt, kun je hele leuke koekjes maken, bijvoorbeeld met jam in het midden.

Koekjes met een ster van jam in het midden zijn heel makkelijk te maken. Steek twee sterren uit je koekjesdeeg, maak ze niet te dik. Leg een ster op de bakplaat en smeer jam in het midden. Steek uit de andere ster nog een kleinere ster en leg deze bovenop de andere. Zo heb je een koekje met jam in het midden.

Weet je dat je Smarties gewoon kunt meebakken? Met M&M’s ging dat bij ons dat minder goed. De Smarties druk in het gevormde koekje, voor je het in de oven bakt.

Winter koekjes bakken en versieren: Jamkoekjes zelf maken

Sneeuw van poedersuiker

Met poedersuiker krijg je een leuk winters sneeuw effect. Poedersuiker kun je het beste in een zeefje strooien en dan voorzichtig over de koekjes. Voor het patroon gebruikten we een malletje van Ikea, dat is helaas niet meer te koop, Bol.com heeft wel vergelijkbare malletjes. Een tekenmalletje werkt ook goed, of een zelfgemaakte mal.

Winter koekjes bakken en versieren: poedersuiker sneeuw

Gingerbread cookies

Rond kerst kun je overal mix voor gingerbread kopen, oftewel peperkoek. Daarmee kun je makkelijk zelf koekjes maken. Ze zijn lekker stevig, dus makkelijk te versieren. Daarnaast vind je bij Albert Heijn verschillende recepten.

Voor deze koekjes gebruikten we witte en rode fondant, daarmee heb je gelijk een leuke basis. Daarnaast gebruikten we verschillende kleuren decoratiestiften en versiersels uit de decoratiemix van Dr. Oetker.

Gingerbread cookies peperkoek

Peperkoekhuisje of snoephuisje recept

Ze zijn zo leuk: de peperkoekhuisjes. Je kunt er natuurlijk helemaal zelf een maken, maar je kunt ook een bouwpakket kopen. Rond kerst vind je die pakketten bijvoorbeeld bij de Hema of de Ikea. Dit huisje is gemaakt van zo’n kant en klaar pakket, waarbij je met suikerlijm de muren aan elkaar vast plakt. Daarnaast vind je bij Albert Heijn verschillende recepten.

Peperkoekhuisje maken

Je kunt ook gewone biscuitjes gebruiken. Verkade Knappertjes (Albert Heijn) zijn mooi vierkant. Daar kun je dus goed mee bouwen. Dat bouwen is best moeilijk, geen klusje voor peuters, kleuters en jonge kinderen. Meer iets voor tieners en volwassenen. Helpen met versieren kunnen peuters, kleuters en jonge kinderen natuurlijk wel.

Een peperkoekhuisje of snoephuisje recept.

Wij hebben witte topping (Albert Heijn) gebruikt om de koekjes elkaar te plakken. Voor je verder gaat, moet je het goed laten uitharden.

Wij smeerden de buitenkant in met botercrème (Dr. Oetker). Dan kijkt het net of er sneeuw op het peperkoekhuisje zit.

Winter koekjes bakken en versieren. Het is een van onze favoriete bezigheden voor de winter: koekjes bakken en versieren. Soms bakken we de koekjes zelf, soms gebruiken we koekjes uit de winkel. Want koekjes versieren is misschien wel het allerleukste, het is een soort knutselen. In dit artikel delen we leuke ideeën. Zoals dit peperkoekhuisje of snoephuisje recept.

Vervolgens kun je het huisje versieren met allerlei verschillende snoepjes. Wij gebruikten mini mallows van Frisia en bolletjes uit een mix van Dr. Oetker. De ogen en mond van het sneeuwpopje maakten we met decoratiestiften van van Dr. Oetker. Ook leuk om te gebruiken: smarties of andere kleine snoepjes.

Pinguïns op koekjes

Cathelijne maakte deze pinguïns van Maria biscuits en Zoenen. Het gezichtje, het buikje en de pootjes zijn gemaakt van marsepein.

Winter koekjes bakken en versieren: pinguïn koekjes traktatie

Verder lezen

Naast deze koekjes om te bakken en versieren, vind je hier nog veel meer inspiratie voor de winter. Bijvoorbeeld ons overzicht met recepten om te bakken met kinderen. Daarnaast delen we ook regelmatig leuke recepten op Instagram.

Winter koekjes bakken en versieren. Het is een van onze favoriete bezigheden voor de winter: koekjes bakken en versieren. Soms bakken we de koekjes zelf, soms gebruiken we koekjes uit de winkel. Want koekjes versieren is misschien wel het allerleukste, het is een soort knutselen. In dit artikel delen we leuke ideeën.

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids