Papier maché zelf maken + leuke ideeën om ermee te knutselen

Met papier maché kun je allerlei leuke dingen knutselen. Maar hoe werkt het, wat is de uitleg? Zo kun je zelf papier maché maken.

Papier maché zelf maken + leuke ideeën om ermee te knutselen. Met papier maché kun je allerlei leuke dingen knutselen. Maar hoe werkt het, wat is de uitleg? Zo kun je zelf papier maché maken.

Veel sinterklaas surprises worden van papier maché gemaakt. Maar ook allerlei andere dingen kun je ermee maken.

Zelf papier maché maken

Je kunt speciale papier maché knutsellijm kopen. Maar behangerslijm gebruiken werkt ook. Het is nog goedkoper om gelijke delen water en bloem te mengen en er een lijmpasta van te maken.

Wij kiezen behangerslijm. Die behangerslijm maak je aan volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Daarnaast heb je papier of oude kranten nodig. Scheur dat papier in repen, zodat je het goed in model kunt brengen.

Verder heb je een basis nodig voor je kunstwerk, waar je de papier maché op aanbrengt. Dat kan bijvoorbeeld een ballon zijn of een doos. Of een prop kranten met zilverfolie gemodelleerd.

Smeer je kunstwerk in met lijm en breng een laag papier aan. Ga hiermee door tot de vorm goed is.

Als je kunstwerk goed gedroogd is, kun je het verven. Of er bijvoorbeeld iets op plakken.

Harry Potter van papier maché

Bij Luce knutselden opa en oma deze Harry Potter surprise voor hun kleinkinderen. De basis papier maché.

Harry Potter is geschilderd. Van ijzerdraad maakten ze de bril en de ogen zijn wiebeloogjes. Zijn haar is van vilt, zijn kleding van papier. Daarnaast heeft hij een echte das om.

De uil genaamd Hedwig is bekleed met watten. Haar neus is van vilt, ogen van papier en wiebeloogjes.

Papier maché zelf maken uitleyh. Met papier maché kun je allerlei leuke dingen knutselen. Maar hoe werkt het? Zo kun je zelf papier maché maken en dit zijn leuke ideeën. Zoals deze Harry Potter en uil Hedwig van papier maché.

Een olifant van papier maché

Zoonlief ging met school naar KinderKunstBiënnale in de OBA en deed een leuke kunstworkshop bij De Rode Loper op School. Daarbij maakte hij een olifant van oude kranten, een soort stokpop. Die op de eerste foto is het voorbeeld, op de collage die van zoonlief.

Het enige wat je nodig hebt zijn oude kranten (zonder nietjes), schilderstape, spuitverf of gewone verf, kinderlijm en een stok. Je kunt plakoogjes gebruiken, maar je kunt het oog er ook op tekenen. Naast deze workshop deden we nog veel meer ideeën op om te knutselen met kinderen, die zie je dus terug in dit artikel.

Papier maché zelf maken. Met papier maché kun je allerlei leuke dingen knutselen. Maar hoe werkt het? Zo kun je zelf papier maché maken. Zoals een olifant van oude kranten, een soort stokpop.

Van een blad uit de krant rol je een mooie ronde bol. Die zet je vast met schilderstape. Er in stop je de stok. Voor de neus vouw je een stuk krant op, tot je een lange staaf hebt. Nadat je hem rond hebt gevouwen, plak je hem met tape vast. Daarna maak je de oren, die moeten wat breder worden dan de neus.

Tot slot maak je van een half stuk krant de mond. Daarna kun je je olifant verven, met gewone verf of met spuitverf. Gebruik je spuitverf, hou je knutselwerk dan vast in een grote kartonnen doos, dan kun je netter werken. Tot slot plak je er plakoogjes op of teken je de oogjes er op.

de olifant maken

Een pop met ijzerdraad

Ook een leuk idee: een pop gemaakt van oud papier en ijzerdraad. Een leuke manier om de verhoudingen van het menselijk lijf te leren begrijpen! Je kunt je kind eerst zichtzelf en een volwassene laten opmeten en het dan uitwerken. Deze foto maakte ik op de tentoonstelling van de KinderKunstBiënnale in de OBA.

 een pop gemaakt van oud papier en ijzerdraad

Ballon inpakken

Geen papier, wel dezelfde lijm. Met een ballon kun je deze hanger maken. Het voordeel is dat deze ballon veel langer meegaat dan de originele ballon.

Met een ballon kun je deze hanger maken. Het voordeel is dat deze ballon veel langer meegaat dan de originele ballon.

Vulkaan van papier maché maken

Onze jongen maakte deze vulkaan op school. Hij zat in groep 4. Onder de vulkaan zit een flinke papieren beker, daarover zijn met papier maché lagen aangebracht. Nadat het goed gedroogd was is de vulkaan geverfd.

Papier maché zelf maken + leuke ideeën om ermee te knutselen. Zoals deze vulkaan van papier mache

Donald Duck van papier maché maken

Het meisje van Cathelijne knutselde in groep 8 deze mooie Donald Duck, als Sinterklaas surprise. De basis is een ballon met papier maché er omheen, die ze wit verfde.

De muts is gemaakt van karton en crêpepapier. De rest van het gezicht is van gekleurd papier. Donald Duck staat op een platte doos.

Papier maché zelf maken + leuke ideeën om ermee te knutselen. Zoals Donald Duck.

Flamingo knutselen

De zoon van Hanna knutselde deze flamingo als surprise. Hij maakte de poten van een bamboe stok. Het lijfje vormde hij met alluminium folie. Daarna maakte hij er papier maché overheen. De nek maakte hij van ijzerdraad, aluminiumfolie en papiermache. Tot slot staat de flamingo op een doos versierd met gekleurd papier crêpe papier.

De zoon van Hanna knutselde deze flamingo surprise. Hij maakte de poten van een bamboe stok. Het lijfje vormde hij met alluminium folie. Daarna maakte hij er papier maché overheen. De nek maakte hij van ijzerdraad, aluminiumfolie en papier mache. Tot slot staat de flamingo op een doos versierd met gekleurd papier crêpe papier.

Wollig schaap knutselen

De dochter van Emke maakte dit mooie wollige schaap, of is het een lammetje? Via PNG Egg printte ze het hoofd van het schaap. Het lijf van het schaap maakte ze van papier maché. De pootjes zijn wc rolletjes. Het wollige maakte ze door fiberfill op het lijf te plakken. Als alternatief kun je ook watten gebruiken.

Een schaap of lammetje van wol en wc rollen, leuk voor de lente.

Hondje van papier maché en wol maken

Het neefje van Wilma maakte dit schattige hondje van papier maché. Hij lijkt toch net echt? De haren van de hond zijn van wol, stuk voor stuk op het lijf geplakt. De mond, neus en ogen maak je van vilt.

Papier maché zelf maken + leuke ideeën om ermee te knutselen. Het neefje van Wilma maakte dit schattige hondje van papier maché.

King Boo van Mario

King Boo van Mario van papier maché maken, heel erg leuk voor Nintendo fans! Hij is prachtig gemaakt van een ballon, papier maché, hobbyverf en gouden karton. De ogen en mond zijn gemaakt met dikke permanent stiften.

Papier maché zelf maken + leuke ideeën om ermee te knutselen. King Boo van Mario van papier maché maken, heel erg leuk voor Nintendo fans!

Eend in het water

De dochter van Nieke maakte deze eend als surprise. Ze maakte de eend en verfde deze vervolgens. De vijver is gemaakt van gekleurd papier, compleet met origami kikkers, zwaan en vissen. In de bloemen zitten papieren rietjes en ze zijn beplakt met bolletjes bruin crêpepapier.

De dochter van Nieke maakte deze eend

Slang van oude kranten

Onze kleine meid mocht deze slang op school knutselen in groep 5. Ze maakten hem van lijm en oude kranten. Daarna verfde ze de slang groen.

Onze kleine meid mocht deze slang op school knutselen in groep 5. Ze maakten hem van lijm en oude kranten. Daarna verfde ze de slang groen.

Verder lezen

Naast deze uitleg hoe je papier maché kunt maken, vind je hier nog veel meer ideeën om te knutselen, kijk bijvoorbeeld eens naar het overzicht met knutselideeën. Ook op Instagram delen we vaak inspiratie.

Papier maché zelf maken + leuke ideeën om ermee te knutselen. Met papier maché kun je allerlei leuke dingen knutselen. Maar hoe werkt het, wat is de uitleg? Zo kun je zelf papier maché maken.

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids