Sinterklaas surprise knutselen: 50 leuke ideeën

Het is weer tijd om creatief aan de slag te gaan met Sinterklaas surprises. Soms is het heel makkelijk om iets leuks te verzinnen, maar vaak ook niet. Zeker als je de ander niet zo goed kent kan het best is gewikkeld. Kijk je mee voor inspiratie om een toffe Sinterklaas surprise te knutselen?

Bij ons thuis beginnen we pas net met surprises, hiervoor waren de kids er nog te klein voor. Gelukkig krijg ik ieder jaar heel veel inspirerende foto’s van vriendinnen!

Lees ook: Sinterklaas surprise cadeau ideeën voor kinderen en tieners 

Sinterklaas surprise knutselen: 50 leuke ideeën. Het is weer tijd om creatief aan de slag te gaan met Sinterklaas surprises. Soms is het heel makkelijk om iets leuks te verzinnen, maar vaak ook niet. Zeker als je de ander niet zo goed kent kan het best is gewikkeld. Kijk je mee voor inspiratie om een toffe Sinterklaas surprise te knutselen?

Inhoudsopgave: Sinterklaas surprise ideeën

Wat heb je nodig voor een suprise?

Wat je precies nodig hebt voor een surprise wisselt natuurlijk enorm per idee. Vaak is een oude doos, gekleurd papier en verf genoeg. Met plakaatverf kun je mooie kunstwerken maken. Ik koop vaak de grote flessen plakkaatverf van de Hema. Ook de plakkaatverf van Djeco vind ik fijn, bij I love speelgoed. Pipoos heeft ook veel keuze.

Om mooie lijnen op je surprise te trekken kan masking tape handig zijn, te koop bij I love speelgoed en Bol.com. Daarnaast vind ik permanent stiften handig om mooie lijnen mee te maken. We hebben zelf de dunne permanent stiften van Staedler (Bol.com) en de dikke permanent stiften van Edding (Bol.com).

Veel surprises worden van papier maché gemaakt. Je kunt speciale papier maché knutsellijm daarvoor kopen, maar behangerslijm werkt ook. Die maak je aan volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Vervolgens ga je lagen papier of oude kranten plakken. Als die goed gedroogd zijn kun je het verven.

Andere materialen die veel gebruikt worden zijn gekleurd papier en karton (Bol.com en Hema en Pipoos). Ook handig: crêpepapier (Pipoos en Hema en Bol.com), dat kun je ook als buitenste laag papier maché gebruiken. Pas wel op met vlekken, als crêpepapier nat wordt geeft het af.

Ook wat restjes stof en wol kunnen handig zijn, net als knopen. De kringloop biedt vaak een schat aan materialen voor surprises en andere knutselwerkjes.

Sinterklaas surprise knutselen met eten

Snoep enzo knutselen

De zoon van de collega van Miriam (groep 8) maakte deze toffe surprise. Voor deze cupcake spuit je een wasteil vol met purschuim, verkrijgbaar bij de bouwmarkt. Laat het iets boven de rand komen en een nachtje rusten. De volgende dag kun je het met verfspray bruin spuiten en laten drogen. Daarna doe je een beetje sneeuwspray “poedersuiker” erover . Je decoreert de cupcake tenslotte met appeltjes van de bloemenwinkel en sterretjes van papier. Beide prik je met ijzerdraadjes in de purschuim. De rand is gemaakt van grote vellen dik papier, ze zijn stevig in harmonicamodel gevouwen. In die grote kers bovenop zit het cadeautje. Hij is gemaakt van een opengesneden kleine speelgoedbal, opgevuld met een paar tissues en weer dichtgeplakt. Daarna rood papier eromheen en ook met ijzerdraad op de cupcake vastgeprikt.

Sinterklaas surprise cupcake knutselen

De zoon van Nadia (groep 6) kreeg deze gave snoepmachine, compleet met knopjes en klep. Net zoals de snoepmachines in de kantine, maar dan met gezonde snoepjes. De basis is een doos en duct tape.

Sinterklaas surprise knutselen: snoepmachine

Kliederen met eten is altijd leuk voor een surprise. Dit plantje is gemaakt van eetbare aarde, het cadeautje kun je onderin de pot stoppen.

Nog meer eten knutselen

In de klas van de zoon van Miriam (groep 6) werd dit mooie frietje gemaakt. Deze surprise is van karton, papier en verf. Frietjes maak je van schuimrubber, die je daarna geel verft. Het drogen van het schuimrubber duurt wel lang, dus begin op tijd, was het advies erbij. Op grote vellen papier is de zak geschilderd. Onderin kun je het cadeau verstoppen.

Sinterklaas surprise patatje frietje knutselen

Het zoontje van Roos (groep 5) ging aan de slag om een sushi pakket als Sinterklaas surprise te knutselen. Op het Sinterklaas lootje stond bij hobby’s “sushi eten”, haha wat een goeie hobby. Daar gingen ze dus iets mee doen! Bij de verbouwing overgebleven isolatieplaat bleek een goeie rijst imitator te zijn. Met een gatzaag hebben ze de sushi maat uitgeboord en dan heb je meteen een gaatje in het midden voor de “vulling”. Ze hebben met gekleurd papier de buitenkant erop gelijmd. De vulling is ook opgerold gekleurd papier. Met het originele doosje van de sushi uit de supermarkt en de eetstokjes, soya saus en wasabi lijkt het net echt 😉

Sinterklaas surprise: sushi voor wie van lekker eten houdt

Shirley maakte voor manlief die graag kookt dit toffe gasfornuis compleet met pan, van een kartonnen doos en zilverfolie.

Sinterklaas surprise gasfornuis voor wie van koken houdt

Een vriend van Cindy maakte deze hamburger. De onderkant van het broodje is isolatieschuim, middenin zit een bakje (kan ook een blik of pot met deksel zijn), waar de kadootjes in gaan. De hamburger is van purschuim. Met hulpkarton, omwikkeld met vershoudfolie, zorg je dat de hamburger halverwege komt te zitten. Het broodje kun je bovenop apart purren op een stuk karton. De hamburger verf je donkerbruin en het broodje lichtbruin. De sla, tomaten, mayo en ketchup zijn van vilt, karton en stukjes foam gemaakt. De cheddar cheese is van gele servet. Er bovenop zitten geroosterde pompoenpitten. Indrukwekkend!

Sinterklaas surprise hamburger

Benthe (groep 5) knutselde deze wortel. Van oranje karton maak je in een punt de wortel. Het loof is van groen karton en crêpe papier. De wortel is gevuld met papier en plastic van geleverde cadeautjes.

Sinterklaas surprise met eten knutselen: wortel

Sinterklaas surprise voor een sporter

Tennis surprise

Zoonlief (groep 5) mocht een surprise maken voor een klasgenootje dat van tennis houdt. Hij maakte samen met manlief een tennisbaan, compleet met poppetjes. In de schoenendoos zat het cadeau en een half opgesneden oude tennisbal met het gedicht er in. De baan is gemaakt van papier en masking tape (Bol.com ). Het net is gemaakt van een stukje witte broderie stof, de palen van saté prikkers en tape. De tribune is gemaakt van rozijnendoosjes. Alle poppetjes zijn gevouwen van pijpenragers (Pipoos, Hema en Bol.com), een heeft een knutselballetje in zijn hand. Het uiteinde van de pijpenrager poppetjes zit in de doos geprikt, de gaatjes daarvoor zijn gemaakt met een dikke naald. De rackets zijn stukjes saté prikker met een rondje stof er aan.

Sinterklaas surprise knutselen: heel veel leuke ideeën - tennisbaan van schoenendoos voor tennis liefhebber

De dochter van Wieneke (groep 6) knutselde deze tennisbal helemaal zelf, super knap. Ze maakte op een ballon met papier maché twee helften. Die verfde ze vervolgens geel, stopte het cadeau er in en maakte het dicht. Het racket met de doos er omheen maakte ze van karton.

Sinterklaas surprise knutselen: heel veel leuke ideeën - tennisbal met racket voor tennis liefhebber

Skate of BMX surprise

De zoon van Roos (groep zes) maakte een uitklapbare mini skatebaan voor een finger skate board. Behalve dat het een surprise is, kan het dus ook gebruikt worden om met dat board trucs te doen. Zo tof!! Hij is gemaakt van karton, oud stroomdraad en een stukje regenpijp. En voor de look is het Vans logo uitgeprint. Ook als BMX baan is deze ramp leuk.

Sinterklaas surprise skateboard, skate of BMX baan

Voetbal surprise

De dochter van Wendela is voetbalfan. Ze kreeg een heuse voetbal gemaakt van plastic bekertjes. Kartonnen bekertjes kunnen natuurlijk ook.

Sinterklaas surprises: een voetbal van Nike

Of je maakt gelijk een heel voetbalveld! Het voetbalveld is gemaakt van gekleurd papier en verf. De bal is gemaakt van papier maché en verf.

Sinterklaas surprises knutselen: voetbalveld:

Dit voetbalveld knutselden we dit jaar als paasdoos, maar het is ook heel geschikt als Sinterklaas surprise voor een voetbalfan. Voor het cadeau kun je dan een dubbele bodem maken, of het onderin het veld leggen en er groene papiersnippers overheen leggen. In plaats van de paasknijpers kun je in dit seizoen ook heel goed gouden knijpertjes kopen, daar kun je plaatjes van de favoriete voetballers opmaken, of de kleuren van de favoriete voetbalclubs op schilderen.

Sinterklaas surprise voetbalveld

Hockey surprise

Deze hockeystick werd voor zoonlief gemaakt door een vriendje (groep 7). De basis bestaat uit karton. Die is helemaal omwikkeld met duct tape. Op de andere kant stond ook nog heel mooi zijn naam, de letters zijn uitgesneden uit papier.

Sinterklaas surprise knutselen: heel veel leuke ideeën - hockeystick voor hockey liefhebbers

De zoon van Fenne (groep 5) kreeg deze hockeystick. Gemaakt op een schoenendoos. Indrukwekkend met die gras onderlaag van geknipt papier!

Sinterklaas surprise hockeystick knutselen

Sinterklaas surprise met dieren

De zoon van Viola (groep 7) maakte dit prachtige paard. Je zou kunnen zeggen het Paard van Sinterklaas, maar het was in dit geval voor een meisje dat gek is op paarden. De basis is gemaakt van geverfde kartonnen dozen en lege keukenrollen. Het haar is gemaakt van wol, het gezicht is getekend met stift.

Sinterklaas surprise knutselen: heel veel leuke ideeën - paard van Sinterklaas voor paardenliefhebbers

De jongste dochter van Wendela (groep 6) maakte een eenhoorn surprise van twee dozen, verf, masking tape en cadeau lintjes. Heel leuk voor meisjes die gek zijn op eenhoorns, en welke meisjes zijn dat niet?

Eenhoorn Sinterklaas suprise unicorn knutselen

De dochter van Cathelijne (groep 6) maakte deze eenhoorn met de man van de oppas. Doe mij ook zo’n oppas 😉

Eenhoorn surprise knutselen

De jongste van Marijke maakte in groep 5 dit konijnenhok, voor een jongen die graag een konijn wilde. Een grote doos werd geschilderd en de spijlen en de deur werden er in gemaakt. In het hok zit een kartonnen (2D) konijn met het cadeau ertussen. Nog een halve zak stro van de dierenwinkel er in en klaar!

Sinterklaas surprise konijnenhok

Het neefje van Wilma (groep 7) maakte dit schattige hondje van papier mache en wol. Hij lijkt toch net echt?

Sinterklaas surprise hondje

Sinterklaas surprise met muziek

Heel veel kinderen zitten op pianoles, maar ook veel volwassenen spelen graag piano. Zoonlief maakte deze piano surprise in groep 6, voor een meisje uit zijn klas. De basis vormen twee kleine doosjes, van een telefoon en een powerbank. Heb je een groot cadeau, dan kun je natuurlijk ook een schoenendoos en een boekenpostdoos gebruiken, of nog grotere dozen. De doosjes waren niet te verven, omdat ze glimmend waren. Daarom plakte zoonlief zwart papier over de doosjes, dat gaat overigens ook veel sneller. De pianotoetsen maakte ik op de computer, net als de bladmuziek (klik op de linkjes voor de plaatjes). We hebben ze geprint er er op geplakt met lijmstift. De voet en het muziekplankje maakte zoonlief van pijpenragers, ook wel chenilledraad genoemd (Pipoos, Hema en Bol.com). Het telefoondoosje klapt open, dus het cadeautje zit prachtig verstopt onder de toetsen.

Sinterklaas surprise knutselen: 50 leuke ideeën, zoals een piano voor wie pianoles heeft.

Een superhelden surprise

Alle jongens uit de klas zijn gek superhelden, dus zoonlief en manlief knutselden een deze doos met spiderman er op. De doos was al bijna helemaal rood, het laatste stukje wit werd met stift ingekleurd, daarna werd spiderman er op getekend. Het spinnenweb is van pijpenragers (Pipoos, Hema en Bol.com).

Sinterklaas surprise knutselen: heel veel leuke ideeën - superheld spiderman

Zoonlief kreeg deze mooie superheldendoos van een vriendje uit de klas.

Sinterklaas surprise knutselen: heel veel leuke ideeën - superheld

Een LEGO surprise

Benthe (groep 5) knutselde voor een LEGO fan een heel toffe surprise, helemaal zonder hulp. Ze pakte het pakje in oranje crêpe papier in en plakte oranje plastic bekertjes op de bovenkant.

Sinterklaas surprise voor LEGO fans

Ziekenhuisbed surprise voor arts of verpleegkundige

Moet je een surprise maken voor een arts of verpleegkundige, of een kind dat later graag de zorg in wil? Dan is dit ziekenhuisbed erg mooi. Dochterlief kreeg het van haar vriendin (groep 4) bij het boekenweekontbijt, maar het is ook prachtig als surprise.

Sinterklaas surprise knutselen: 50 leuke ideeën. Moet je een surprise maken voor een arts of verpleegkundige, of een kind dat later graag de zorg in wil? Dan is dit ziekenhuisbed erg mooi.

Een surprise voor iemand die van lezen houdt

Merijn (groep 7) maakte deze staande boeken voor een klasgenootje dat graag leest. Met een aantal kartonnen dozen en gekleurd papier maak je dit boekenplankje.

Sinterklaas surprise boeken

De zoon van Cathelijne (groep 6) maakte dit toffe monsterboek. Heel gaaf met het zachte velletje, de ogen en de indrukwekkende monsterbek!

Sinterklaas surprise monsterboek

Sinterklaas surprise met games en computers

Een surprise met King Boo van Mario, heel erg leuk voor Nintendo fans! De dochter van Wendela kreeg deze mooie surprise van haar man. Hij is prachtig gemaakt van papier maché, verf en gouden karton.

Sinterklaas surprise knutselen: King Boo en heel veel andere leuke ideeën

De zoon van Nadia (groep 6) knutselde deze Battle Bus van Fortnite voor een vriendje. Zoonlief was er enorm van onder de indruk!

Sinterklaas surprise knutselen: battle bus fortnite

De oudste van Wendela (middelbare school) maakte een Nintendo Switch van een pak muesli met papier maché en een print van een voetbalwedstrijd. Deze ga ik een keer voor mijn eigen zoontje maken 😉

Sinterklaas surprise Nintendo Switch van een pak met papier maché

De dochter van Karin maakte deze laptop op de middelbare school voor een klasgenoot. Ze pakte twee dozen in zwart papier, printte plaatjes van een toetsenbord en een voetbalwedstrijd en ze plakte een oude computermuis eraan. Net echt toch?

Sinterklaas surprise laptop computer

Sinterklaas surprise met film en televisie

De dochter van Wendela (groep 8) maakte deze Star Wars surprise voor haar neef. Prachtig met alle mooie Star Wars details!

Sinterklaas surprise knutselen: Star Wars en heel veel andere leuke ideeën

Ook leuk: een televisie met formule 1 wedstrijd voor een fan van Max Verstappen. Deze Sinterklaas surprise kun je knutselde Wendela met een kartonnen doos.

Sinterklaas surprises: televisie met formule 1 wedstrijd voor Max Verstappen fans

Sinterklaas surprise met camera

De dochter van Mariëlle (groep 5) kreeg deze mooie camera. Compleet met vogeltje er in!

Sinterklaas surprise camera knutselen

Het nichtje van Wendela (groep 8) maakte een vlog camera van een schoenendoos, voor een jonge vlogger. De camera dop kan je met de onderkant van een kartonnen bekertje maken.

Vlog camera als Sinterklaas surprise

Sinterklaas surprise met huisjes

Hoe schattig is dit apres ski huisje? Wendela maakte het gemaakt van ijstokjes.

Sinterklaas surprises knutselen: wintersport huisje apres ski

De jongste van Wendela (groep 6) maakte ook een mini huis, in een kartonnen, compleet met deuren, eettafel, krukjes, keuken en schilderijen, net een poppenhuis!

Mini huis Sinterklaas suprise knutselen

Dit melkpak knutselden we als gezellig lichtje voor in de donkere dagen. Maar je kunt er ook perfect een klein cadeautje in verstoppen.

Knutselen voor Sinterklaas en Kerst: huisjes maken van een melkpak

Sinterklaas surprise met voertuigen

Voor de papa of mama die gek is op zijn auto. Helemaal leuk als hij of zij ook nog 50 jaar is geworden.

Sinterklaas surprises: auto 50 (jaar) knutselen

Nog een voor Max Verstappen fans: een wiel van een racewagen. De zoon van Marijke (groep 8) maakte het van twee vellen grijs karton, wat zilver en zwart karton en een cirkel zwart crêpe papier er om heen.

Raceauto wiel surprise knutselen

Wendela maakte een bootje van papier mache, met een basis van karton, daar zou je zo in willen wegvaren in de zomer 🙂

Sinterklaas surprise bootje rubberboot

Leuk voor wat jongere kinderen: gewoon een stoomboot. Gebouwd van een kartonnen doos, crêpepapier, wc-rollen, touw, masking tape en watten.

Sinterklaas stoomboot knutselen

Heb je een klein cadeautje? Dan kun je het verstoppen in deze stoomboot. Het is cake in de vorm van een stoomboot, compleet met vlaggetjes en Sint en Pietjes. De uitleg van de stoomboot-speculaas-cake vind je hier.

Sinterklaas recept: stoomboot speculaas-cake met noten en wortel

Sinterklaas surprises met make-up en sieraden

Hoe cool is dit voor een echte dame: levensgrote make-up, zowel lippenstift als oogschaduw. De dochters en het nichtje van Wendela zijn er gek op en maken de mooiste make up surprises.

Sinterklaas surprises knutselen: make-up

Ook mooi voor een make-up fan: een levensgrote nagellak surprise. Je maakt het van dozen en gekleurd papier. Het ronde deel kun je van een karton of papier maché maken. Wendela maakte deze surprise voor haar dochter.

Sinterklaas surprise knutselen: nagellak

Deze doos met oorbellen is leuk voor een sieraden fan. Zeker met de mooie lampjes er in is het heel spectaculair. De dochter van Wendela (middelbare school) maakte het.

Sint surprise sieraden: oorbellen

Een drol als surprise

Viezigheid is altijd leuk voor kinderen. De zoon van Roos (groep 6) kreeg deze surprise. Een klasgenootje maakte de drol van purschuim. Vervolgens verfde hij hem met hobbyverf.

Ik kan me van vroeger op school ook herinneren dat er drollen werden gemaakt van ontbijtkoek. Dat leidde tot enorm hilariteit. Dat zal tegenwoordig echter niet op iedere school mogen.

sint surprise drol

Bom in een iPad

De zoon van Roos (groep 7) maakte deze bom in een iPad, voor een klasgenoot die van programmeren houdt. De jongen moest een serie in toetsen binnen een bepaalde tijd intoetsen, dan gaat de bom niet af en kan hij zijn cadeau pakken. Nou ja, niet echt natuurlijk! De draden zijn echte elektriciteitsdraden, maar je kunt natuurlijk ook iets gebruiken wat er op lijkt.

Sinterklaas surprise knutselen: 50 leuke ideeën, zoals deze iPad met bom, voor iemand die van programmeren houdt. De jongen moest een serie in toetsen binnen een bepaalde tijd intoetsen, dan gaat de bom niet af en kan hij zijn cadeau pakken. Nou ja, niet echt natuurlijk!

Knutselpakketten voor Sinterklaas surprises 

Heb je geen inspiratie of geen tijd? Bij Bol.com en de Surprises Winkel kun je een een knutselpakket kopen.

Sinterklaas surprise knutsel pakketten

Verder lezen

Naast ideeën om je Sinterklaas surprise knutselen, vind je ook leuke goedkope surprise cadeau ideeën, voor zowel kinderen als tieners.

Sinterklaas surprise cadeau ideeën: tips voor kinderen en tieners

Zoek je nog meer lekkere en creatieve recepten? Kijk dan naar ons artikel met leuke Sinterklaas recepten om te knutselen met de kinderen.

Sinterklaas recepten: leuke ideeën om te knutselen met eten

Ieder jaar knutselen we van alles voor Sinterklaas, op Leuk met kids vind je dus heel veel leuke Sinterklaas knutselideeën.

Sinterklaas knutselen: leuke ideeën voor Sint en Piet

Leuk Met Kids vind je nog veel meer leuke ideeën voor Sinterklaas. Natuurlijk deel ik de leukste leukste intochten en ideeën voor pakjesavond. Maar ook heel boeken over Sinterklaas en YouTube tips. Ook vind je hier de favoriete cadeaus van Sinterklaas. Verder deel ik ook allerlei lekkere recepten om te maken… en nog heel veel meer. Snel verder lezen dus!

Sinterklaas surprise knutselen: 50 leuke ideeën. Het is weer tijd om creatief aan de slag te gaan met Sinterklaas surprises. Soms is het heel makkelijk om iets leuks te verzinnen, maar vaak ook niet. Zeker als je de ander niet zo goed kent kan het best is gewikkeld. Kijk je mee voor inspiratie om een toffe Sinterklaas surprise te knutselen?

De Leuke Update

Heb je de nieuwe Leuke Update al gezien? Dit keer vol leuke tips voor Kerst. Ideeën om te knutselen voor kerst, gezellige ideeën voor in huis, lekker eten voor kerst, mooie kerstboeken en kerstfilms en nog veel meer. En natuurlijk ook weer allerlei ander nieuws, ideeën, musthaves en uitjes voor kids. Snel lezen dus!

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids