Sinterklaas recept stoomboot speculaas-cake

Krijgen jullie ook zo’n zin om wat lekkers te maken voor Sinterklaas, maar wel eens wat anders? Gewoon voor een woensdagmiddag of zondagavond, of juist voor pakjesavond? Ik maakte een noten-wortel-speculaascake, een soort combinatie tussen speculaas en worteltjestaart, super lekker! Onze kinderen vinden het heel leuk om cake te versieren, dus we versierden hem als stoomboot. En aangezien we toch bezig waren maakten we ook nog even wat Sinterklaas cupcakes met cadeautjes, mijters en pietjes er op. Hier deel ik het Sinterklaas recept van de stoomboot speculaas-cake.

Sinterklaas recept: stoomboot speculaas-cake met noten en wortel

Dit heb je nodig

Ingrediënten

☆ 1 pak Speculaascake van Koopmans (Albert Heijn)
☆ 150 g roomboter of margarine
☆ 4 eieren (M)
☆ 80 gram amandelen
☆ 300 gram gewassen en geschilde wortels

Versiering voor de stoombootcake

☆ Mini Mallows van Frisia (Albert Heijn)
☆ M&M’s uit de bruine verpakking
☆ Dr. Oetker Zachte Topping wit (Albert Heijn)
☆ Chocolaatjes in de vorm van Sint en Piet

Versiering voor de cupcakes

☆ Verschillende kleuren fondant of marsepein (bijvoorbeeld te koop bij de bakker of de Xenos)

Ook nodig

☆ Cakevorm of 20 vormpjes voor cupcakes
☆ Een keukenmachine met snijmes en deeghaak (een mixer met garden en een rasp werken ook)
☆ AH Tapasprikkers 9 en 18 centimeter
☆ Bakkerstouw (Bol.com)

Sinterklaas recept: stoomboot speculaas-cake met noten en wortel

Sinterklaas recept stoomboot speculaas-cake

☆ Verwarm de oven voor (elektrische oven: 160 °C, heteluchtoven: 140 °C, gasoven: stand 2-3). Haal de bakplaat uit de oven, zet de cakevorm(pjes) er alvast op en vet ze in met boter of bakspray.

☆ Hak de noten fijn in de keukenmachine of vijzel. Zet dit apart in een bakje.

☆ Hak de gewassen en geschilde wortels fijn in de keukenmachine (of rasp ze). Zet dit apart in een bakje.

☆ Haal het snijmes uit de keukenmachine en zet de deeghaak op de plek ervan. Doe 150 gram boter in de keukenmachine toe en klop dit zacht en romig.

☆ Voeg de cakemix en 4 eieren tegelijkertijd toe.

☆ Zet de keukenmachine 1 minuut op de laagste stand om het beslag glad te maken, zet de keukenmachine daarna 2 minuten op de hoogste stand om het verder te kloppen.

☆ Voeg de wortel en noten toe en meng het nog een minuut.

☆ Doe het beslag in de cakevorm(pjes), zet de bakplaat met de cake(s) in het midden van de oven. De grote cake is gaar na ongeveer 85 minuten, de cupcakes zijn gaar na ongeveer 60 minuten.

☆ Haal de cake uit de oven en laat het goed afkoelen.

Sinterklaas recept: stoomboot speculaas-cake met noten en wortel
Sinterklaas recept: stoomboot speculaas-cake met noten en wortel

Versieren van de grote cake

☆ Doe het draad/touw door een naald en rijg de Mini Mallows als vlaggetjes. Ik heb een touwtje gebruikt omdat dat er leuk uitziet, maar als je dat ingewikkeld vind kun je ook wat dunner naaimachine-garen gebruiken.

☆ Gebruik 1 grote en 2 kleine tapasprikkers als masten, zaag met een kartelmes voorzichtig een inkeping in het brede deel, daar kan het touw op blijven hangen. Zet de masten en vlaggetjes op de cake.

☆ Breng aan de randen de witte zachte topping aan, hier kun je de M&M’s mee vastplakken.

☆ Maak ook toefjes topping op de plek waar je Sinterklaas en de Pieten wil neerzetten en zet ze er in. Of maak voor Sinterklaas een troontje van fondant.

Sinterklaas recept: stoomboot speculaas-cake met noten en wortel
Sinterklaas recept: stoomboot speculaas-cake met noten en wortel

Versieren van de cupcakes

☆ Kneed de fondant of marsepein tot hij lekker zacht is. Rol het daarna plat met een roller of met een fles die goed schoon is, of druk het met je handen voorzichtig plat. Maak er daarna de versiering van, dat kun je met een mes uitsnijden of uitdrukken met vormpjes. Natuurlijk ging zoonlief ook zelf aan de slag, hij was super trotst op zijn knutselwerkjes.

speculaas-cupcakes
speculaas-cupcakes

Dit artikel is een samenwerking met Koopmans. Wil je het oorspronkelijke recept van de Oud-Hollandse Speculaascake zien, kijk dan even de op de site van Koopmans. Wil je inspiratie voor lekkere recepten om te bakken voor Sinterklaas, kijk dan even op Bakken.nl. Of kijk naar ons artikel met leuke Sinterklaas recepten om te knutselen met de kinderen.

Sinterklaas recepten: leuke ideeën om te knutselen met eten 

Verder lezen

Naast dit lekkere Sinterklaas recept voor de stoomboot speculaas-cake, vind je op Leuk Met Kids nog veel meer leuke ideeën voor Sinterklaas. Natuurlijk deel ik de leukste leukste intochten en ideeën voor pakjesavond. Maar ook heel boeken over Sinterklaas en YouTube tips. Ook vind je hier de favoriete cadeaus van Sinterklaas. Verder deel ik ook allerlei knutselideeën en lekkere recepten om te maken… en nog heel veel meer. Snel verder lezen dus!

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids