Knutselen met FIMO klei: uitleg en voorbeelden van polymeer klei

Wil je samen met de kinderen echt iets moois maken? Dan is knutselen met FIMO klei heel leuk. FIMO klei heet ook wel polymeer klei. Wij leggen uit hoe FIMO klei werkt en laten wat leuke voorbeelden zien.

Knutselen met FIMO klei: uitleg en voorbeelden van polymeer klei. Wil je samen met de kinderen echt iets moois maken? Dan is knutselen met FIMO klei heel leuk. Wij leggen uit hoe FIMO klei werkt en laten wat leuke voorbeelden zien.

Hoe werkt FIMO klei

FIMO klei, oftewel polymeerklei, is een zachte klei die je op lage temperatuur in de oven bakt. Wij gebruikten FIMO soft. Maar er is ook nog FIMO kids, die nog zachter is. Beide zijn te koop bij Bol.com en Pipoos.

FIMO kids is voor kinderen vanaf 8 jaar. Onze kids van 8 en 10 jaar gebruikten de FIMO soft klei onder mijn begeleiding. FIMO kan vlekken maken op kleding en meubels, dus daar moet je sowieso bij blijven.

Toch is FIMOklei niet moeilijk om te gebruiken voor beginners. Sterker nog, je vindt hier makkelijke ideeën. Al moet je misschien in eerste instantie wel even je drang naar perfectie loslaten. Maar fouten leren maken is voor veel kinderen en volwassenen nou juist heel leerzaam 😉

We hebben op de tafel een oud plastic kleed gelegd, om de tafel te beschermen. Er wordt vaak geadviseerd om billendoekjes bij de hand te hebben als je met FIMO klei werkt, maar die hebben we niet in huis. Een oud nat washandje bij de hand werkte net zo goed. Na gebruik moet je je handen goed wassen.

De FIMO klei moet je afbakken volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Bij de FIMO soft die wij gebruikten, was dat maximaal 30 minuten op maximaal 110 graden in de oven.

Knutselen met FIMO klei: uitleg en voorbeelden van polymeer klei. Wil je samen met de kinderen echt iets moois maken? Dan is knutselen met FIMO klei heel leuk. Wij leggen uit hoe FIMO klei werkt en laten wat leuke voorbeelden zien.
Verschillende kleuren FIMO klei combineren

Stukjes FIMO klei kun je makkelijk aan elkaar plakken, zoals je bij de regenboog ziet. Maar je kunt de kleuren ook door elkaar mengen. Daarvan kun je een effen kleur maken, zoals we bij het roze hartje hebben gedaan. Maar je kunt ook een soort marmer effect maken, waarbij je de kleuren nog ziet. Om twee kleuren tot een effen kleur te mengen, ben je wel even aan het kneden.

Wil je een marmer effect creëren, waarbij je de verschillende kleuren blijft zien? Hiervoor maak je twee (of meer) linten van klei, die je in elkaar draait en voorzichtig kneed. Vouw ze nog een keer dubbel tot je een mooi patroon krijgt. Dat is even oefenen, maar lukt vrij snel.

verschillende kleuren mengen
Een mal gebruiken voor FIMO klei

FIMO klei kun je op maat kneden of snijden. Maar je kunt ook een malletje gebruiken, zoals een koekjesvorm. Zo hebben wij hieronder een LEGO mal gebruikt. Die gebruiken we daarna niet meer om eten mee te maken. Klei is immers niet eetbaar en je weet nooit zeker of het malletje helemaal schoon wordt. Zeker bij een plastic of siliconen mal kan de klei er intrekken.

Voorbeelden om te knutselen met FIMO klei

Hartjes hanger van FIMO klei

Om deze hartjes te maken, rolden we eerst een stukje klei plat. Daarna tekenden we met een satéprikker het hartje. Vervolgens sneden het uit met een stanleymesje (geen klusje voor kleintjes). Daarna draaiden we een klein schroefoogje van 8mm (Pipoos of Bol.com) in de FIMO klei. Na het afbakken maakten we een koord aan de hanger.

Knutselen met FIMO klei: uitleg en voorbeelden van polymeer klei. Deze hartjes ketting maakten we van FIMO klei, net van die snoep hartjes.
LEGO poppetjes figuurtjes van FIMO klei

Ook deze LEGO poppetjes maakten we met FIMO klei. Daarvoor gebruikten we een siliconen LEGO mal van Bol.com. Vervolgens maakten we er een ketting, sleutelhanger en broche van. De sleutelhangers zijn ook leuk als extraatje bij een cadeautje. Hier vind je de uitleg van LEGO poppetjes met FIMO klei. Daar laten we ook meer foto’s en een stap voor stap filmpje zien.

Knutselen met FIMO klei: uitleg en voorbeelden van polymeer klei. LEGO poppetjes kun je heel makkelijk  knutselen met FIMO klei. Leuk om een ketting met kralen van te rijgen of broche van te maken.
Een mens erger je niet spel

Als Sinterklaas surprise knutselden we dit mens erger je niet spel. Zo maakten we het spel en de pionnen van FIMO klei.

Spel zelf maken: mens erger je niet knutselen. Compleet met zelfgemaakte pionnen.
Regenboog van restjes FIMO klei

Van overgebleven stukjes FIMO klei maakte kleine meis deze regenboog. Eerst rolde ze een kleurtje uit tussen haar handen. Daarna vouwde ze die rolletjes langs elkaar. Tot slot sneed ze de onderkant recht.

Knutselen met FIMO klei: uitleg en voorbeelden van polymeer klei. Deze regenboog maakten we van restjes.

Meer crea bea

Op Leuk met kids vind je heel veel ideeën om te knutselen, kijk bijvoorbeeld eens naar het overzicht met knutselideeën. Ook op Instagram delen we vaak inspiratie.

Knutselen met FIMO klei: uitleg en voorbeelden van polymeer klei. Wil je samen met de kinderen echt iets moois maken? Dan is knutselen met FIMO klei heel leuk. Wij leggen uit hoe FIMO klei werkt en laten wat leuke voorbeelden zien.

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids