40 voorbeelden om te knutselen met strijkkralen

Onze kids zijn fan van strijkkralen. Ze knutselen er eindeloos vaak mee. Laatst vroegen ze of ik al hun strijkkralen werkjes wilde verzamelen in een blog. In dit artikel deel ik dus al hun voorbeelden om met strijkkralen te knutselen. Makkelijke strijkkralen patronen voor kleuters en jonge kinderen, moeilijkere ideeën voor oudere kinderen en tieners.

Strijkkralen zijn typisch speelgoed om even lekker ontspannen mee te knutselen. Als de kinderen onrustig of druk zijn, dan worden ze vaak weer rustig na een tijdje priegelen met strijkkralen. Al zorg ik op zo’n moment wel dat ze niet een al te ingewikkeld project beginnen. Voor kids is namelijk weinig zo frustrerend als een mislukt strijkkralen project…

De leeftijd waarop je kunt beginnen met strijkkralen wisselt natuurlijk per kind. Gemiddeld kunnen kinderen vanaf een jaar of vijf met strijkkralen aan de slag, afhankelijk van de motoriek van je kind. Maar juist als je kind een wat minder goede fijne motoriek heeft, dan zijn strijkkralen heel goed. Met die priegelige strijkkralen werken is namelijk een prima manier om de fijne motoriek te oefenen. Leuke voorbeelden van strijkkralen motiveren dan enorm om lekker aan het knutselen te gaan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan ontvang je af en toe nieuwe tips

40 voorbeelden om te knutselen met strijkkralen. Onze kids zijn fan van strijkkralen. Ze knutselen er eindeloos vaak mee. Laatst vroegen ze of ik al hun strijkkralen werkjes wilde verzamelen in een blog. In dit artikel deel ik dus al hun voorbeelden om met strijkkralen te knutselen. Het zijn er nog niet letterlijk 101, maar we zijn ook nog lang niet uitgeknutseld.

Dit heb je nodig om te knutselen met strijkkralen

Om te knutselen met strijkkralen heb je een aantal dingen nodig. Onderstaand bespreek ik ze. Bij Bol.com en bij Pipoos vind je een grote collectie van deze strijkkralen spullen.

Allereerst natuurlijk heb je natuurlijk strijkkralen nodig. Let wel op dat je niet de extra grote koopt, tenzij je dat wil. De variant met water vind ik persoonlijk een beetje viezig en die heeft ook een ander formaat. Een pot met verschillende kleuren is een handig startpunt. Je kunt later altijd wat kleuren bijkopen die je kinderen veel gebruiken.

Strijkkralenbordjes zijn in allerlei vormen te koop. Het is handig om wat verschillende vormen strijkkralenbordjes te kopen. Denk bijvoorbeeld aan vierkanten, zeshoeken, rondjes, hartjes en sterren. De manier waarop de rijen lopen is verschillend, waardoor je er andere dingen mee kunt maken. Mijn ervaring is dat de doorzichtige strijkkralenbordjes mooier blijven dan de niet doorzichtige.

Ik koop bewust strijkkralen producten met een open invulling, waarbij de kinderen zelf bedenken wat het resultaat wordt. Zo koop ik geen strijkkralenbordjes in de vorm van dieren. We hebben er wel een aantal gekregen, maar die worden weinig gebruikt. Ook koop ik nooit een set in een bepaald thema. Vaak is dat een grote doos met veel inpakmateriaal. Bovendien vinden onze kids het veel leuker om zelf creatief aan de slag te gaan. Dan zijn ze super trots op het resultaat. Wel zoeken we vaak online inspiratie, maar daar geven ze vervolgens hun eigen draai aan. Ook bedenken ze vaak helemaal zelf iets.

Verder heb je een strijkijzer nodig. Daarnaast krijg je vaak speciaal papier bij de strijkkralen, dat gebruik je bij het strijken, maar bakpapier werkt ook. Oh ja, en je hebt natuurlijk ook wel wat geduld nodig.

Alle kleuren van de regenboog.
Strijkkralen werkjes stevig maken

Strijkkralen creaties zijn vaak niet zo stevig. Ik probeer de kinderen te stimuleren om stevige creaties te maken. Daarvoor leg je minimaal twee rijen naast elkaar, maar liever meer.

We maken ook vaak 3D knutselwerkjes van strijkkralen, zoals het paasei en Sinterklaas. Daarvoor moet je zeker stevige constructies maken.

Om te voorkomen dat de creaties uit elkaar vallen plakken wij ze vaak op stevig karton. Zo heb je een kaartje dat je aan de muur kunt hangen, of opsturen. Ook kun je met een strijkkralen creatie een kartonnen doos versieren.

Strijkkralen voorbeelden met dieren enzo

Ons meisje vindt dieren leuk om te maken. Daarom vind je hier dus best veel voorbeelden om dieren te knutselen met strijkkralen. Deze lama is lekker kleurrijk.

Meer lama’s tekenen en knutselen

lama van strijkkralen

Dit vosje is niet zo groot en daarom een lekker overzichtelijk project om te knutselen. In ons artikel met herfst knutsel tips vind je nog meer vosjes.

vosje van strijkkralen

Ook een hit bij veel meiden: flamingo’s. Deze flamingo met dunne poot is natuurlijk niet zo stevig, dus we hebben hem meteen opgeplakt.

Flamingo van strijkkralen

Een sneeuwpop is leuk om in de winter te maken. Vanzelfsprekend compleet met sjaal en wortel.

Winter knutsels: met de kinderen knutselen in winter thema - sneeuwpop strijkkralen snowman hamabeads

Mijn dochter maakte deze eenhoorn en dit paard van strijkkralen. Het is wat moeilijker, dus leuk voor wat oudere jongens en meiden. Bekijk hier het patroon en meer knutsel ideeën met paarden en eenhoorns.

101 voorbeelden om te knutselen met strijkkralen. Mijn dochter maakte deze eenhoorn en dit paard van strijkkralen. Het is wat moeilijker, dus leuk voor wat oudere jongens en meiden. Ideas for crafting and drawing horses and unicorns, like hama bead a unicorn and horse.

Strijkkralen voorbeelden met stripfiguren en helden

Kleine man is gek op stripfiguren en superhelden. Veel van zijn voorbeelden om te knutselen met strijkkralen zijn dus in deze categorie. Donald Duck is al jaren zijn held, die maakte hij dus van strijkkralen.

Donald Duck van strijkkralen

Ook de boeken van Dog Man zijn favoriet. Dat zijn boeken met strips er in. Kinderen die niet uit zichzelf lezen, willen Dog Man vaak wel lezen. In de Dog Man boeken leer je ook hoe je de held en zijn vrienden tekent. En dan kun je natuurlijk net zo goed gelijk Dog Man van strijkkralen maken. Een makkelijk strijkkralen voorbeeld.

Dog Man van strijkkralen

Computerspelletjes vindt onze jongen ook tof. Dat inspireerde hem om Super Mario van strijkkralen te maken.

101 voorbeelden om te knutselen met strijkkralen. Zoals deze super mario van strijkkralen.

Ook leuk van Super Mario: deze Power Up, een Joshi en een Joshi egg.

101 voorbeelden om te knutselen met strijkkralen. Zoals deze van Super Mario: deze Power Up, een Joshi en een Joshi egg.

Pokémon is ook favoriet. Onze jongen maakte eerst deze Pokémon ballen en vervolgens nog een Pikachu poppetje.

Pokémon Pikachu strijkkralen

Strijkkralen voorbeelden voor voetbal

Onze jongen bedacht deze leuke voetbal shirts om te knutselen met strijkkralen.

Onze jongen bedacht deze leuke voetbal shirts als voorbeelden om te knutselen met strijkkralen.

Strijkkralen voorbeelden kunstwerken

Met strijkkralen kun je ook kunstwerken knutselen, we hebben hier een paar voorbeelden. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon zelf een kunstwerk uitkiezen. Het belangrijkste is dat het kunstwerk niet te veel detail nodig heeft. Want dat kun je niet namaken met strijkkralen, tenzij je een heel groot bord hebt.

Bij de meeste strijkkralenwerkjes, gebruiken we de achterkant, die niet gestreken is. Bij deze kunstwerken gebruiken we juist de kant die wel gestreken is, omdat de kleuren daarbij mooi in elkaar overlopen. Maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak.

kunstwerken namaken met strijkkralen - 101 voorbeelden om te knutselen met strijkkralen

Hier maakten we het Meisje met de parel van Vermeer. Bij dit strijkkralenwerkje hebben we besloten de voorkant en achterkant te strijken. Daardoor lijkt het nog meer op verf.

kunstwerken namaken met strijkkralen - het meisje met de parel van Vermeer

De Zonnebloemen van Vincent van Gogh hebben veel detail. Maar dat kun je toch relatief makkelijk terugbrengen tot simpele lijnen.

kunstwerken namaken met strijkkralen - de zonnebloemen van Vincent van Gogh

De composities van Mondriaan zijn door de rechte lijnen ideaal om een strijkkralenwerkje van te maken

kunstwerken namaken met strijkkralen - Compositie 2 Mondriaan

Strijkkralen ballerina maken

Dit schilderij van een ballerina maakte onze jongen als Sinterklaas surprise voor een meisje dat van dansen houdt. Maar het is natuurlijk ook leuk als kunstwerkje voor op je kamer. Hij koppelde 2 strijkkralen plankjes van 29×29 kralen aan elkaar. Klik rechts op de foto voor nog een foto.

Verjaardagsslinger

Het leven is een feestje, maar je moet zelf de slingers ophangen. Of zelf een vlaggetjes slinger van strijkkralen maken. En dan gelijk een lekker recept voor verjaardagstaart maken. Dit is een wat moeilijker strijkkralen voorbeeld.

Vlaggetjes slinger van strijkkralen en recept voor verjaardagstaart. Birthday cake recipe and hama bead bunting

Strijkkralen voorbeelden met eten en drinken

Zoonlief en zijn vriendje maakten deze ananas en watermeloen. Een makkelijk strijkkralen werkje.

Ananas strijkkralen

Voor de watermeloen gebruikten ze het ronde strijkkralenplankje. Nog een eenvoudig strijkkralen voorbeeld.

Watermeloen strijkkralen

Onderzetters met sneeuwvlok van strijkkralen

Deze onderzetters in de vorm van sneeuwvlokken zijn ook leuk om met de kinderen te knutselen in de winter. Bijvoorbeeld in de kerstvakantie. We gebruikten strijkkralen en een rond strijkkralen bordje.

101 voorbeelden om te knutselen met strijkkralen. Deze onderzetters in de vorm van sneeuwvlokken zijn ook leuk om met de kinderen te knutselen in de winter.

Strijkkralen combineren met zoutdeeg

Zoutdeeg kun je mooi combineren met strijkkralen. Van zoutdeeg en strijkkralen maakten we deze ijskristallen hangertjes, aan een tak uit het bos. Hier vind je de uitleg van deze sneeuwballen hanger. 

zoutdeeg klei hanger knutselen

Strijkkralen voorbeelden voor de feestdagen

Strijkkralen voor Sinterklaas

Een Sinterklaas van strijkkralen is natuurlijk al heel leuk, maar een 3D exemplaar dat rechtop kan staan is nog veel leuker. Hiervoor maak je twee keer dezelfde Sinterklaas, of dezelfde Piet. Lees hier hoe je de Sinterklaas en Piet van strijkkralen maakt.

Sinterklaas knutselen met strijkkralen

Ons meisje maakte daarnaast deze stoomboot van strijkkralen. Als voorbeeld diende de nieuwe stoomboot, die in de plaats kwam van Pakjesboot 12. Compleet met masten, vlaggetjes, raampjes en stuurhut.

Kleine meis maakte deze stoomboot. Als voorbeeld diende de nieuwe stoomboot, die in de plaats kwam van Pakjesboot 12.

Ons meisje knutselde dit Grote Boek van Sinterklaas met strijkkralen.

Ons meisje knutselde dit Grote Boek van Sinterklaas met strijkkralen als surprise. Maar het is ook leuk om voor thuis te knutselen. Het boek kun je gebruiken om Sinterklaas prullen in op te ruimen.
Strijkkralen voor kerst

Deze kerstboom maakten we voor kerst en ieder jaar pakken we hem er weer bij. Aan de onderkant begin je met 13 kralen op een rijtje, daarna ga je omhoog 🙂

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën - strijkkralen 3d kerstboom

Met strijkkralen kun je ook een leuke sneeuwbol met kerstboom voor kerst knutselen. Daarvoor heb je naast strijkkralen ook een glazen conservenpotje en pailletten nodig. Hier vertel ik hoe we de kerst sneeuwbol van strijkkralen maakten.

Met strijkkralen kun je ook een leuke sneeuwbol met kerstboom voor kerst knutselen. Daarvoor heb je naast strijkkralen ook een glazen conservenpotje en pailletten nodig.

Deze strijkkralen kerstkrans is makkelijk te maken en extra leuk in je lievelingskleuren. Ook deze kerstkrans past door de brievenbus, dus leuk om als kerstkaart te versturen.

Kerst knutselen met strijkkralen. Deze kerstkrans is makkelijk te maken en extra leuk in je lievelingskleuren. 

Een kerstman is ook heel leuk om te knutselen van strijkkralen. Deze strijkkralen kerstman is lekker vrolijk.

Kerst knutselen met strijkkralen. Een kerstman is ook heel leuk om te knutselen van strijkkralen. Deze kerstman is lekker vrolijk.

Onze kinderen maakten deze kerstengel. Het kerstengeltje staat super schattig in de boom.

Onze kinderen maakten deze kerstengel. Het kerstengeltje staat super schattig in de boom.

Bekijk ook: leuke strijkkralen ideeën voor kerst 

Kerstkaarten met strijkkralen

Onze jongen maakte dit kerstboompje van strijkkralen op een recht strijkkralenbordje. Het kerstboompje plakten we vervolgens op een kaart. We vertellen er meer over in dit artikel over kerstkaarten knutselen met kinderen.

kerstkaarten knutselen met kinderen - kerstboom van strijkkralen

Met strijkkralen kun je ook kerstkaarten knutselen door ze te laten rijgen door de kinderen. Voor deze kerstkaart hebben we eerst gaatjes in de vorm van een kerstboom geprikt op een prikblok (zie boven). Vervolgens hebben we een kerstboom geregen, maar dit keer met strijkkralen.

101 voorbeelden om te knutselen met strijkkralen. Zoaks kerstkaarten met strijkkralen knutselen.
Strijkkralen voor Valentijnsdag

Dit schattige hartje maakte dochterlief zelf voor Valentijnsdag. Ze gebruikte ervoor een strijkkralenplankje in de vorm van een hartje.

Strijkkralenhartje knutselen voor Valentijnsdag / Hama beads crafting Valenine´s Day

Deze fijne tip kreeg ik van de buuf: het lintje kun je gewoon mee strijken.

Strijkkralenhanger hartje verjaardag of Valentijnsdag

Zo’n hanger is ook leuk voor aan een cadeautje.

Strijkkralenhanger hartje
Strijkkralen voor Pasen

Voor Pasen kun je leuke kleurrijke knutselwerkjes maken. Hoe leuk is dit 3d paasei van strijkkralen?

101 voorbeelden om te knutselen met strijkkralen. Voor Pasen kun je leuke kleurrijke knutselwerkjes maken. Hoe leuk is dit 3d paasei van strijkkralen?

De strijkkralen productie is bij ons thuis best hoog, maar wat doe je met al die knutselwerkjes? Het is leuk om er een kaartje van te maken. Dat kan natuurlijk op een stukje karton, maar het is nog leuker op een foto. We zetten “vrolijk pasen” op de foto en printten hem uit, vervolgens plakten we het paasei er op.

Pasen en de lente

Dit lieve kuikentje is een uitdaging om te maken, vanwege het tellen van de kraaltjes, maar daardoor is het heel leuk voor iets oudere kinderen. We maakten er wat bloemetjes bij en plakten het op karton.

Dit lieve kuikentje is een uitdaging om te maken, vanwege het tellen van de kraaltjes, maar daardoor is het heel leuk voor iets oudere kinderen. We maakten er wat bloemetjes bij en plakten het op karton.

Een leuk en makkelijk DIY project voor in de paastakken: paashangers knutselen. Zo maak je deze hangers van zoutdeeg en van strijkkralen.

DIY paastakken: paashangers knutselen met kinderen
Strijkkralen voor Koningsdag en oranje

Van strijkkralen kun je deze simpele kroontjes maken. Je kunt strijkkralen ook gebruiken om rood wit blauwe armbandjes te rijgen.

Knutselen voor Koningsdag en Oranje

Onze jongen en zijn vriendje maakten dit makkelijke hartje met het strijkkralenplankje in hartjes vorm. Een rood wit blauwe hartje, voor Oranje.

Strijkkralenhartje voetbal Nederlands elftal rood wit blauw voor oranje

Kleine meis en ik maakten samen dit sierraad. Zo’n ketting is leuk om te knutselen voor Koningsdag, maar ook om Oranje aan te moedigen bij een EK en WK. We maakten een ketting van  een breigaren en strijkkralen. Daaraan maakten we een tassel. De tassel is gemaakt van blauw breigaren en oranje naaigaren.

Ketting knutselen voor Koningsdag of om Oranje aan te moedigen bij een EK en WK.

De kids waren op zoek naar iets leuks om te verkopen op de vrijmarkt. Strijkkralen broches moesten het worden, besloten ze. Zo maakten we de strijkkralen broches.

De kids waren op zoek naar iets leuks om te verkopen op de vrijmarkt voor Koningsdag. Strijkkralen broches moesten het worden, besloten ze. We maakten ze heel eenvoudig. Een oranje kroon, een medaille, een strikje en een rood wit blauw hartje.

Verder lezen over knutselen

Op Leuk met kids schrijven we vaak over knutselen. Daarnaast vind je hier ook een speciale blog met 101 knutselideeën. Op Instagram delen we ook vaak knutseltips.

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids