101 voorbeelden om te knutselen met strijkkralen

Onze kids zijn fan van strijkkralen. Ze knutselen er eindeloos vaak mee. Laatst vroegen ze of ik al hun strijkkralen werkjes wilde verzamelen in een blog. In dit artikel deel ik dus al hun voorbeelden om met strijkkralen te knutselen. Het zijn er nog niet letterlijk 101, maar we zijn ook nog lang niet uitgeknutseld.

Strijkkralen zijn typisch speelgoed om even lekker ontspannen mee te knutselen. Als de kinderen onrustig of druk zijn, dan worden ze vaak weer rustig na een tijdje priegelen met strijkkralen. Al zorg ik op zo’n moment wel dat ze niet een al te ingewikkeld project beginnen. Voor kids is namelijk weinig zo frustrerend als een mislukt strijkkralen project…

De leeftijd waarop je kunt beginnen met strijkkralen wisselt natuurlijk per kind. Gemiddeld kunnen kinderen vanaf een jaar of vijf met strijkkralen aan de slag, afhankelijk van de motoriek van je kind. Maar juist als je kind een wat minder goede fijne motoriek heeft, dan zijn strijkkralen heel goed. Met die priegelige strijkkralen werken is namelijk een prima manier om de fijne motoriek te oefenen. Leuke voorbeelden van strijkkralen motiveren dan enorm om lekker aan het knutselen te gaan.

Lees ook De Leuke Update vol kids nieuwtjes en musthaves

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan ontvang je af en toe nieuwe tips

101 voorbeelden om te knutselen met strijkkralen. Onze kids zijn fan van strijkkralen. Ze knutselen er eindeloos vaak mee. Laatst vroegen ze of ik al hun strijkkralen werkjes wilde verzamelen in een blog. In dit artikel deel ik dus al hun voorbeelden om met strijkkralen te knutselen. Het zijn er nog niet letterlijk 101, maar we zijn ook nog lang niet uitgeknutseld.

101 strijkkralen voorbeelden

Dit heb je nodig om te knutselen met strijkkralen

Om te knutselen met strijkkralen heb je een aantal dingen nodig. Onderstaand bespreek ik ze, Bol.com, Blokker en Wehkamp hebben een grote collectie van deze strijkkralen spullen.

Allereerst natuurlijk heb je natuurlijk strijkkralen nodig. Let wel op dat je niet de extra grote koopt, tenzij je dat wil. De variant met water vind ik persoonlijk een beetje viezig en die heeft ook een ander formaat. Een pot met verschillende kleuren is een handig startpunt. Je kunt later altijd wat kleuren bijkopen die je kinderen veel gebruiken.

Strijkkralenbordjes zijn in allerlei vormen te koop. Het is handig om wat verschillende vormen strijkkralenbordjes te kopen. Denk bijvoorbeeld aan vierkanten, zeshoeken, rondjes, hartjes en sterren. De manier waarop de rijen lopen is verschillend, waardoor je er andere dingen mee kunt maken.

Ik koop bewust strijkkralen producten met een open invulling, waarbij de kinderen zelf bedenken wat het resultaat wordt. Zo koop ik geen strijkkralenbordjes in de vorm van dieren. Ook koop ik nooit een set in een bepaald thema. Vaak is dat een grote doos met veel inpakmateriaal. Bovendien vinden onze kids het veel leuker om zelf creatief aan de slag te gaan. Dan zijn ze super trots op het resultaat. Wel zoeken we vaak online inspiratie, maar daar geven ze vervolgens hun eigen draai aan. Ook bedenken ze vaak helemaal zelf iets.

Verder heb je een strijkijzer nodig. Daarnaast krijg je vaak speciaal papier bij de strijkkralen, dat gebruik je bij het strijken, maar bakpapier werkt ook. Oh ja, en je hebt natuurlijk ook wel wat geduld nodig.

101 voorbeelden om te knutselen met strijkkralen. Onze kids zijn fan van strijkkralen. Ze knutselen er eindeloos vaak mee. Laatst vroegen ze of ik al hun strijkkralen werkjes wilde verzamelen in een blog. In dit artikel deel ik dus al hun voorbeelden om met strijkkralen te knutselen. Het zijn er nog niet letterlijk 101, maar we zijn ook nog lang niet uitgeknutseld.

Strijkkralen werkjes stevig maken

Strijkkralen creaties zijn vaak niet zo stevig. Ik probeer de kinderen te stimuleren om stevige creaties te maken. Daarvoor leg je minimaal twee rijen naast elkaar, maar liever meer.

We maken ook vaak 3D knutselwerkjes van strijkkralen, zoals het paasei en Sinterklaas. Daarvoor moet je zeker stevige constructies maken.

Om te voorkomen dat de creaties uit elkaar vallen plakken wij ze vaak op stevig karton. Zo heb je een kaartje dat je aan de muur kunt hangen, of opsturen. Ook kun je met een strijkkralen creatie een kartonnen doos versieren.

Strijkkralen met dieren enzo

Kleine meis vindt dieren leuk om te maken. Daarom vind je hier dus best veel voorbeelden om dieren te knutselen met strijkkralen. Deze lama is lekker kleurrijk.

lama van strijkkralen

Dit vosje is niet zo groot en daarom een lekker overzichtelijk project om te knutselen.

vosje van strijkkralen

Ook een hit bij veel meiden: flamingo’s. Deze flamingo met dunne poot is natuurlijk niet zo stevig, dus we hebben hem meteen opgeplakt.

Flamingo van strijkkralen

Een sneeuwpop is leuk om in de winter te maken. Vanzelfsprekend compleet met sjaal en wortel.

Winter knutsels: met de kinderen knutselen in winter thema - sneeuwpop strijkkralen snowman hamabeads

Strijkkralen met stripfiguren en helden

Kleine man is gek op stripfiguren en superhelden. Veel van zijn voorbeelden om te knutselen met strijkkralen zijn dus in deze categorie. Donald Duck is al jaren zijn held, die maakte hij dus van strijkkralen.

Donald Duck van strijkkralen

Ook de boeken van Dog Man zijn favoriet. Dat zijn boeken met strips er in. Kinderen die niet uit zichzelf lezen, willen Dog Man vaak wel lezen. In de Dog Man boeken leer je ook hoe je de held en zijn vrienden tekent. En dan kun je natuurlijk net zo goed gelijk Dog Man van strijkkralen maken.

Dog Man van strijkkralen

Computerspelletjes vindt zoonlief ook tof. Dat inspireerde hem om Super Mario van strijkkralen te maken.

super mario van strijkkralen

Pokémon is ook favoriet. Zoonlief maakte eerst deze Pokémon ballen en vervolgens nog een Pikachu poppetje.

Pokémon Pikachu strijkkralen

Strijkkralen kunstwerken

Met strijkkralen kun je ook kunstwerken knutselen, we hebben hier een paar voorbeelden. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon zelf een kunstwerk uitkiezen. Het belangrijkste is dat het kunstwerk niet te veel detail nodig heeft. Want dat kun je niet namaken met strijkkralen, tenzij je een heel groot bord hebt.

Bij de meeste strijkkralenwerkjes, gebruiken we de achterkant, die niet gestreken is. Bij deze kunstwerken gebruiken we juist de kant die wel gestreken is, omdat de kleuren daarbij mooi in elkaar overlopen. Maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak.

kunstwerken namaken met strijkkralen - 101 voorbeelden om te knutselen met strijkkralen

Hier maakten we het Meisje met de parel van Vermeer. Bij dit strijkkralenwerkje hebben we besloten de voorkant en achterkant te strijken. Daardoor lijkt het nog meer op verf.

kunstwerken namaken met strijkkralen - het meisje met de parel van Vermeer

De Zonnebloemen van Vincent van Gogh hebben veel detail. Maar dat kun je toch relatief makkelijk terugbrengen tot simpele lijnen.

kunstwerken namaken met strijkkralen - de zonnebloemen van Vincent van Gogh

De composities van Mondriaan zijn door de rechte lijnen ideaal om een strijkkralenwerkje van te maken

kunstwerken namaken met strijkkralen - Compositie 2 Mondriaan

Verjaardagsslinger

Het leven is een feestje, maar je moet zelf de slingers ophangen. Of zelf een vlaggetjes slinger van strijkkralen maken. En dan gelijk een lekker recept voor verjaardagstaart maken.

Vlaggetjes slinger van strijkkralen en recept voor verjaardagstaart. Birthday cake recipe and hama bead bunting

Strijkkralen met eten en drinken

Zoonlief en zijn vriendje maakten deze ananas en watermeloen.

Ananas strijkkralen

Voor de watermeloen gebruikten ze het ronde strijkkralenplankje.

Watermeloen strijkkralen

Strijkkralen voorbeelden voor de feestdagen

Strijkkralen voor Sinterklaas

Een Sinterklaas van strijkkralen is natuurlijk al heel leuk, maar een 3D exemplaar dat rechtop kan staan is nog veel leuker. Hiervoor maak je twee keer dezelfde Sinterklaas, of dezelfde Piet. Lees hier hoe je de Sinterklaas en Piet van strijkkralen maakt.

Sinterklaas knutselen met strijkkralen

Strijkkralen voor kerst

Deze kerstboom maakten we voor kerst en ieder jaar pakken we hem er weer bij. Aan de onderkant begin je met 13 kralen op een rijtje, daarna ga je omhoog 🙂

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën - strijkkralen 3d kerstboom

Zoonlief maakte dit kerstboompje van strijkkralen op een recht strijkkralenbordje. Het kerstboompje plakten we vervolgens op een kaart. We vertellen er meer over in dit artikel over kerstkaarten knutselen met kinderen.

kerstkaarten knutselen met kinderen - kerstboom van strijkkralen

Deze leuke en makkelijk te maken kerstmannetjes van strijkkralen zag ik op Instagram op een account dat helaas niet meer bestaat, zoonlief en ik maakten er twee.

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën - strijkkralen kerstman

Zoonlief wilde een rendier maken en ik wilde al een ideetje voor hem opzoeken. Niet nodig: hij had het al in zijn hoofd. Super toch?

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën - strijkkralen kerstman

Strijkkralen voor Valentijnsdag

Dit schattige hartje maakte dochterlief zelf voor Valentijnsdag. Ze gebruikte ervoor een strijkkralenplankje in de vorm van een hartje.

Strijkkralen hartje knutselen voor Valentijnsdag / Hama beads crafting Valenine´s Day

Deze fijne tip kreeg ik van de buuf: het lintje kun je gewoon mee strijken.

Strijkkralen hanger hartje verjaardag of Valentijnsdag

Zo’n hanger is ook leuk voor aan een cadeautje.

Strijkkralen hanger hartje

Strijkkralen voor Pasen

Voor Pasen kun je leuke kleurrijke knutselwerkjes maken. Hier vind je onze strijkkralen voorbeelden om te knutselen voor Pasen. Voor de meeste vormen gebruikten we een vierkant plankje, maar voor de bloemetjes bijvoorbeeld ene ronde.

Knutselen met strijkkralen: Pasen en de lente

Strijkkralen voor Koningsdag en oranje

Van strijkkralen kun je deze kroontjes maken. Je kunt strijkkralen ook gebruiken om rood wit blauwe armbandjes te rijgen.

Knutselen voor Koningsdag en Oranje: strijkkralen

Zoonlief en zijn vriendje maakten dit hartje met het strijkkralenplankje in hartjes vorm. Een rood wit blauwe hartje, voor Oranje.

Strijkkralen hartje voetbal Nederlands elftal rood wit blauw voor oranje

Kleine meis en ik maakten samen dit sierraad. Zo’n ketting is leuk om te knutselen voor Koningsdag, maar ook om Oranje aan te moedigen bij een EK en WK. We maakten een ketting van  een breigaren en strijkkralen. Daaraan maakten we een tassel. De tassel is gemaakt van blauw breigaren en oranje naaigaren.

Ketting knutselen voor Koningsdag of om Oranje aan te moedigen bij een EK en WK, van strijkkralen en met een tassel

Verder lezen over knutselen

Op Leuk met kids schrijven we vaak over knutselen. Daarnaast vind je hier ook een speciale blog met 101 knutselideeën. Op Instagram delen we ook vaak knutseltips.

De Leuke Update

Heb je de nieuwe Leuke Update al gezien? Dit keer vol tips voor drukke moeders. Fijne tips om te relaxen, met en zonder kids. Maar ook mooie en handige spullen voor je werk en onderweg. En natuurlijk ook weer allerlei ander nieuws, ideeën, musthaves en uitjes voor ouders en kids.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids