101 voorbeelden om te knutselen met strijkkralen

101 strijkkralen voorbeelden

Onze kids zijn fan van strijkkralen. Ze knutselen er eindeloos vaak mee. Laatst vroegen ze of ik al hun strijkkralen werkjes wilde verzamelen in een blog. In dit artikel deel ik dus al hun voorbeelden om met strijkkralen te knutselen. Het zijn er nog niet letterlijk 101, maar we zijn ook nog lang niet uitgeknutseld 🙂

Strijkkralen zijn typisch speelgoed om even lekker ontspannen mee te knutselen. Als de kinderen onrustig of druk zijn, dan worden ze vaak weer rustig na een tijdje priegelen met strijkkralen. Al zorg ik op zo’n moment wel dat ze niet een al te ingewikkeld project beginnen. Voor kids is namelijk weinig zo frustrerend als een mislukt strijkkralen project…

De leeftijd waarop je kunt beginnen met strijkkralen wisselt natuurlijk per kind. Gemiddeld kunnen kinderen vanaf een jaar of vijf met strijkkralen aan de slag, afhankelijk van de motoriek van je kind. Maar juist als je kind een wat minder goede fijne motoriek heeft, dan zijn strijkkralen heel goed. Met die priegelige strijkkralen werken is namelijk een prima manier om de fijne motoriek te oefenen. Leuke voorbeelden van strijkkralen motiveren dan enorm om lekker aan het knutselen te gaan.

Lees ook:

Lees ook De Leuke Update vol kids nieuwtjes en musthaves

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan ontvang je af en toe nieuwe tips

101 strijkkralen voorbeelden

Dit heb je nodig om te knutselen met strijkkralen

Om te knutselen met strijkkralen heb je een aantal dingen nodig. Onderstaand bespreek ik ze, Bol.com, Blokker en Wehkamp hebben een grote collectie van deze strijkkralen spullen.

Allereerst natuurlijk heb je natuurlijk strijkkralen nodig. Let wel op dat je niet de extra grote koopt, tenzij je dat wil. De variant met water vind ik persoonlijk een beetje viezig en die heeft ook een ander formaat. Een pot met verschillende kleuren is een handig startpunt. Je kunt later altijd wat kleuren bijkopen die je kinderen veel gebruiken.

Strijkkralenbordjes zijn in allerlei vormen te koop. Het is handig om wat verschillende vormen strijkkralenbordjes te kopen. Denk bijvoorbeeld aan vierkanten, zeshoeken, rondjes, hartjes en sterren. De manier waarop de rijen lopen is verschillend, waardoor je er andere dingen mee kunt maken.

Ik koop bewust strijkkralen producten met een open invulling, waarbij de kinderen zelf bedenken wat het resultaat wordt. Zo koop ik geen strijkkralenbordjes in de vorm van dieren. Ook koop ik nooit een set in een bepaald thema. Vaak is dat een grote doos met veel inpakmateriaal. Bovendien vinden onze kids het veel leuker om zelf creatief aan de slag te gaan. Dan zijn ze super trots op het resultaat. Wel zoeken we vaak online inspiratie, maar daar geven ze vervolgens hun eigen draai aan. Ook bedenken ze vaak helemaal zelf iets.

Verder heb je een strijkijzer nodig. Daarnaast krijg je vaak speciaal papier bij de strijkkralen, dat gebruik je bij het strijken, maar bakpapier werkt ook. Oh ja, en je hebt natuurlijk ook wel wat geduld nodig ?

Strijkkralen werkjes stevig maken

Strijkkralen creaties zijn vaak niet zo stevig. Ik probeer de kinderen te stimuleren om stevige creaties te maken. Daarvoor leg je minimaal twee rijen naast elkaar, maar liever meer.

We maken ook vaak 3D knutselwerkjes van strijkkralen, zoals het paasei en Sinterklaas. Daarvoor moet je zeker stevige constructies maken.

Om te voorkomen dat de creaties uit elkaar vallen plakken wij ze vaak op stevig karton. Zo heb je een kaartje dat je aan de muur kunt hangen, of opsturen. Ook kun je met een strijkkralen creatie een kartonnen doos versieren.

Strijkkralen met dieren enzo

Kleine meis vindt dieren leuk om te maken. Daarom vind je hier dus best veel voorbeelden om dieren te knutselen met strijkkralen. Deze lama is lekker kleurrijk.

lama van strijkkralen

Dit vosje is niet zo groot en daarom een lekker overzichtelijk project om te knutselen.

vosje van strijkkralen

Ook een hit bij veel meiden: flamingo’s. Deze flamingo met dunne poot is natuurlijk niet zo stevig, dus we hebben hem meteen opgeplakt.

Flamingo van strijkkralen

Een sneeuwpop is leuk om in de winter te maken. Vanzelfsprekend compleet met sjaal en wortel.

Winter knutsels: met de kinderen knutselen in winter thema - sneeuwpop strijkkralen snowman hamabeads

Strijkkralen met stripfiguren en helden

Kleine man is gek op stripfiguren en superhelden. Veel van zijn voorbeelden om te knutselen met strijkkralen zijn dus in deze categorie. Donald Duck is al jaren zijn held, die maakte hij dus van strijkkralen.

Donald Duck van strijkkralen

Ook de boeken van Dog Man zijn favoriet. Dat zijn boeken met strips er in. Kinderen die niet uit zichzelf lezen, willen Dog Man vaak wel lezen. In de Dog Man boeken leer je ook hoe je de held en zijn vrienden tekent. En dan kun je natuurlijk net zo goed gelijk Dog Man van strijkkralen maken.

Dog Man van strijkkralen

Computerspelletjes vindt zoonlief ook tof. Dat inspireerde hem om Super Mario van strijkkralen te maken.

super mario van strijkkralen

Pokémon is ook favoriet. Zoonlief maakte eerst deze Pokémon ballen en vervolgens nog een Pikachu poppetje.

Pokémon Pikachu strijkkralen

Strijkkralen met eten en drinken

Zoonlief en zijn vriendje maakten deze ananas en watermeloen.

Ananas strijkkralen

Voor de watermeloen gebruikten ze het ronde strijkkralenplankje.

Watermeloen strijkkralen

Strijkkralen voorbeelden voor de feestdagen

strijkkralen voor Sinterklaas

Een Sinterklaas van strijkkralen is natuurlijk al heel leuk, maar een 3D exemplaar dat rechtop kan staan is nog veel leuker. Hiervoor maak je twee keer dezelfde Sinterklaas, of dezelfde Piet. Lees hier hoe je de Sinterklaas en Piet van strijkkralen maakt.

Sinterklaas knutselen met strijkkralen

strijkkralen voor kerst

Deze kerstboom maakten we voor kerst en ieder jaar pakken we hem er weer bij. Aan de onderkant begin je met 13 kralen op een rijtje, daarna ga je omhoog 🙂

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën - strijkkralen 3d kerstboom

Deze leuke en makkelijk te maken kerstmannetjes van strijkkralen zag ik op Instagram op een account dat helaas niet meer bestaat, zoonlief en ik maakten er twee.

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën - strijkkralen kerstman

Zoonlief wilde een rendier maken en ik wilde al een ideetje voor hem opzoeken. Niet nodig: hij had het al in zijn hoofd. Super toch?

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën - strijkkralen kerstman

Strijkkralen voor Valentijnsdag

Dit schattige hartje maakte dochterlief zelf voor Valentijnsdag. Ze gebruikte ervoor een strijkkralenplankje in de vorm van een hartje.

Strijkkralen hartje knutselen voor Valentijnsdag / Hama beads crafting Valenine´s Day

Strijkkralen voor Pasen

Voor Pasen kun je leuke kleurrijke knutselwerkjes maken. Hier vind je onze strijkkralen voorbeelden om te knutselen voor Pasen. Voor de meeste vormen gebruikten we een vierkant plankje, maar voor de bloemetjes bijvoorbeeld ene ronde.

Knutselen met strijkkralen: Pasen en de lente

Strijkkralen voor Koningsdag en oranje

Van strijkkralen kun je deze kroontjes maken. Je kunt strijkkralen ook gebruiken om rood wit blauwe armbandjes te rijgen.

Knutselen voor Koningsdag en Oranje: strijkkralen

Zoonlief en zijn vriendje maakten dit hartje met het strijkkralenplankje in hartjes vorm. Een rood wit blauwe hartje, voor Oranje.

Strijkkralen hartje voetbal Nederlands elftal rood wit blauw voor oranje

Verder lezen over knutselen

Op Leuk met kids schrijven we vaak over knutselen. Daarnaast vind je hier ook een speciale blog met 101 knutselideeën. Op Instagram delen we ook vaak knutseltips.

Heb je de nieuwe Leuke Update al gezien? Hij staat weer bomvol nieuwtjes, ideeën, musthaves en uitjes voor kids. Maar dit keer ook heel veel tips voor het nieuwe schooljaar! De Leuke Update