Kerst knutselen met strijkkralen: leuke ideeën

Met strijkkralen kun je zulke mooie dingen voor kerst knutselen! Daarom vind je hier leuke ideeën voor een kerstboom, kerstbal, kerstkrans, kerstman, rendier, sneeuwpop en meer. Veel strijkkralen werkjes kun je naar opa en oma sturen voor kerst, want ze passen door de brievenbus.  

Kerst knutselen met strijkkralen: leuke ideeën. Met strijkkralen kun je zulke mooie dingen voor kerst knutselen! Daarom vind je hier leuke ideeën voor een kerstboom, kerstbal, kerstkrans, kerstman, rendier, sneeuwpop en meer.  

Om te knutselen met strijkkralen heb je een aantal dingen nodig. Bij Bol.com, bij Pipoos en bij Blokker vind je een grote collectie van deze strijkkralen spullen. Allereerst natuurlijk heb je natuurlijk strijkkralen nodig. Let wel op dat je niet de extra grote koopt, tenzij je dat wil.

Strijkkralenbordjes zijn in allerlei vormen te koop. Het is handig om wat verschillende vormen strijkkralenbordjes te kopen. Denk bijvoorbeeld aan vierkanten, zeshoeken, rondjes, hartjes en sterren. De manier waarop de rijen lopen is verschillend, waardoor je er andere dingen mee kunt maken. Mijn ervaring is dat de doorzichtige strijkkralenbordjes mooier blijven dan de niet doorzichtige. Verder heb je een strijkijzer nodig.

Kerst knutselen met strijkkralen: leuke ideeën. Met strijkkralen kun je zulke mooie dingen voor kerst knutselen! Daarom vind je hier leuke ideeën voor een kerstboom, kerstbal, kerstkrans, kerstman, rendier, sneeuwpop en meer.

Daarnaast krijg je vaak speciaal papier bij de strijkkralen, dat gebruik je bij het strijken, maar bakpapier werkt ook. Oh ja, en je hebt natuurlijk ook wel wat geduld nodig. Strijkkralen zijn leuk voor kinderen vanaf ongeveer 5 jaar.

Bekijk ook: 101 voorbeelden om te knutselen met strijkkralen

Een kerstboom van strijkkralen knutselen met kerst

Een simpel kerstboompje is altijd leuk om te knutselen met strijkkralen zo vlak voor kerst. Strijkkralen plak je makkelijk met knutsellijm op papier of karton. Sterker nog, het is de ideale manier om te zorgen dat die prachtige knutselwerkjes niet uit elkaar vallen. Zoonlief maakte dit kerstboompje van strijkkralen op een recht strijkkralenbordje. Het kerstboompje plakten we vervolgens op een lege kaart kaart (bij Bol.com en bij Pipoos). Op een rond strijkkralenbordje kun je een leuke kerstbal maken.

kerstboom van strijkkralen knutselen voor kerst. Strijkkralen plak je makkelijk met knutsellijm op papier of karton, leuk als kerstkaart.

Met strijkkralen kun je een 3D kerstboompje knutselen. Aan de onderkant begin je met 13 kralen op een rijtje, daarna ga je omhoog. Je maakt twee dezelfde boompjes. Alleen bij het ene boompje laat je de onderste kralen in het midden weg, bij het andere boompje de bovenste kralen in het midden.

Kerst knutselen met strijkkralen: leuke ideeën, zoals deze 3d kerstboom

Een kerstboom sneeuwbol van strijkkralen knutselen met kerst

Met strijkkralen kun je ook een leuke sneeuwbol met kerstboom voor kerst knutselen. Daarvoor heb je naast strijkkralen ook een glazen conservenpotje en pailletten nodig. Check voor je het potje kiest eerst of het goed waterdicht is, dat zijn helaas niet alle glazen potjes.

Kerst knutselen met strijkkralen: leuke ideeën. Met strijkkralen kun je ook een leuke sneeuwbol met kerstboom voor kerst knutselen. Daarvoor heb je naast strijkkralen ook een glazen conservenpotje en pailletten nodig.

Eerst maakten we kerstboompjes van strijkkralen. Hoe groot je het maakt, ligt aan het potje, maar het moet er ruim inpassen. Je kunt kiezen of je een kerstboompje maakt, of twee die je op elkaar plakt. Daarna maakten we een wit rondje dat we als sneeuw op de binnenkant van de deksel lijmden. Dat is even passen en meten, om te zorgen dat het potje nog wel goed dicht kan. Vervolgens lijmden we het kerstboompje op de het rondje in de deksel. Zorg dat je watervaste lijm gebruikt.

kerstboompje voorbeeld

Vervolgens deden we wat pailletten (kringloopwinkel, knutselwinkel of Bol.com) op de bodem van het potje. We vulden het boven een vergiet met water. Daarmee voorkomen je dat je pailletten door de gootsteen spoelen. Als je de sneeuwbol niet meer gebruikt, dan kun je de pailletten er op die manier ook weer uitzeven. Met de ronddwarrelende pailletten hebben we een prachtige sneeuwbol.

Een kerstbal en kerstkrans van strijkkralen knutselen

Deze mooie kerstbal kreeg ik als kaartje van Miriam, haar oudste zoon bedacht het ontwerp. Ze maakte twee kerstballen in hetzelfde formaat. Maar bij de ene kerstbal liet ze de onderste kralen in het midden weg, en daarnaast  liet ze aan de bovenkant een strijkkraal weg waar het lintje in past. Bij de andere kerstbal liet ze de bovenste kralen in het midden weg. Gebruik je het als kerstkaart, dan is het leuk om aan het lintje een persoonlijke wens te bevestigen. De twee losse ballen passen mooi in een envelop.

Kerst knutselen met strijkkralen: leuke ideeën. Deze mooie kerstbal kreeg ik vorig jaar als kaartje van Miriam. Ze maakte twee kerstballen in hetzelfde formaat. Maar bij de ene kerstbal liet ze de onderste kralen in het midden weg, en daarnaast  liet ze aan de bovenkant een strijkkraal weg waar het lintje in past. Bij de andere kerstbal liet ze de bovenste kralen in het midden weg. 

Deze kerstkrans is makkelijk te maken en extra leuk in je lievelingskleuren. Ook deze kerstkrans past door de brievenbus, dus leuk om als kerstkaart te versturen.

Kerst knutselen met strijkkralen: leuke ideeën. Deze kerstkrans is makkelijk te maken en extra leuk in je lievelingskleuren. 

Je kunt de maat natuurlijk zelf kiezen. Maar wil je de kerstkrans symmetrisch maken, dan het is wel even rekenen. Ik maakte lichtroze scheidslijnen, als het linten zijn. En tussen de linten een soort winter bloemen. Net Helleborus, oftewel kerstroos!

Kerst knutselen met strijkkralen: leuke ideeën. Deze kerstkrans is makkelijk te maken en extra leuk in je lievelingskleuren. 

Kerstman van strijkkralen

Een kerstman is ook heel leuk om te knutselen van strijkkralen. Deze kerstman is lekker vrolijk.

Kerst knutselen met strijkkralen: leuke ideeën. Een kerstman is ook heel leuk om te knutselen van strijkkralen. Deze kerstman is lekker vrolijk.

Wil je het ingewikkelder maken, dan kun een kerstman in 3D maken, zoals het kerstboompje elders in dit artikel. Dan moet je de bol op de kerstmuts wel naar boven laten richten, zodat hij symmetrisch is.

Kerst knutselen met strijkkralen: leuke ideeën. Een kerstman is ook heel leuk om te knutselen van strijkkralen. Deze kerstman is lekker vrolijk.

Deze leuke en makkelijk te maken kerstmannetjes van strijkkralen maakte ik samen met zoonlief. Deze is kerstman is lekker simpel, dus ook te maken door jongere kids.

strijkkralen kerstman

Kerstengel van strijkkralen

Onze kinderen maakten deze kerstengel. Het kerstengeltje staat super schattig in de boom.

Kerst knutselen met strijkkralen: leuke ideeën, zoals een kerstengel. Het kerstengeltje staat super schattig in de boom.

Een rendier maken

Zoonlief wilde een rendier maken en ik wilde al een ideetje voor hem opzoeken. Niet nodig: hij had het al in zijn hoofd. Super toch?

strijkkralen rendier

Een kerstster van strijkkralen knutselen

Deze kerstster maakte onze kleine jongen van strijkkralen. Hij gebruikte een strijkkralen bordje in de vorm van een kerstster (bij Bol.com en bij Pipoos).

Kerst knutselen met strijkkralen: leuke ideeën voor peuters, kleuters, kinderen, tieners. Deze kerstster maakte onze kleine jongen van strijkkralen. Hij gebruikte een strijkkralen bordje in de vorm van een kerstster.

Een kerstkaart rijgen met strijkkralen

Voor deze kerstkaart hebben we eerst gaatjes in de vorm van een kerstboom geprikt op een prikblok (Bol.com). Wil je in detail weten hoe je dat dat doet, bekijk dan onze blog met kerstkaarten. Vervolgens hebben we een kerstboom geregen met strijkkralen. De basis is een lege dubbelzijdige kerstkaart (bij Bol.com en bij Pipoos).

Kerst knutselen met strijkkralen: leuke ideeën. Deze kerstkaarten maak je met strijkkralen.

Voor opa maakten we een mooi setje met een geborduurde kerstkaart met strijkkralen en een strijkkralen 3D kerstboompje. Doordat het boompje uit elkaar kan, konden we het met de post sturen.

kerstkaarten met strijkkralen knutselen

Je kunt leuke kerstkaarten knutselen met pijpenragers, ook wel chenilledraad genoemd (bij Pipoos en bij Bol.com). Je maakt hiervoor twee chenilledraden aan elkaar. Dat doe je door de uiteinden om elkaar te wikkelen. Vervolgens hebben we strijkkralen (bij Bol.com en bij Pipoos) om de chenille draad geregen. Tot slot hebben we de kerstboom gevouwen en op de kaart gelijmd.

Kerst knutselen met strijkkralen: leuke ideeën. Je kunt leuke kerstkaarten knutselen met pijpenragers, ook wel chenilledraad genoemd. Bij deze kaart hebben we strijkkralen om de chenille draad geregen.

Kerst ketting knutselen met strijkkralen en kerstbal

Met strijkkralen kun je ook heel makkelijk een kerst ketting knutselen. Daarvoor rijg je de strijkkralen aan een koord. In het midden hang je een kleine kerstbal. Zorg wel dat je een kerstbal met een stevige hanger kiest. Ook moet je een kerstbal van plastic kiezen. Bij de kringloop vind je veel kleine kerstballen (of bij Bol.com).

Kerst knutselen met strijkkralen: leuke ideeën. Met strijkkralen kun je ook heel makkelijk een kerst ketting knutselen.

Sneeuwpop en meer winterse strijkkralen

Bij kerst hoort natuurlijk ook sneeuw, al sneeuwt het meestal helaas niet echt in december. Maar het is wel leuk om te een sneeuwpop van strijkkralen te maken.

sneeuwpop strijkkralen snowman hamabeads

Bij de winter en kerst denken we aan sneeuwballen en ijskristallen. Van zoutdeeg en strijkkralen maakten we deze ijskristallen hangertjes, aan een tak uit het bos.

Kerst knutselen met strijkkralen: leuke ideeën. Winter knutselen met kinderen als het buiten koud is: zoutdeeg klei hanger, met sneeuwvlokken.

Deze onderzetters in de vorm van sneeuwvlokken zijn ook leuk om met de kinderen te knutselen rond kerst. Ook leuk: je kunt er de hele winter van genieten. We moeten nog even door knutselen, zodat we er genoeg hebben voor het kerstdiner 😉

Kerst knutselen met strijkkralen: leuke ideeën. Deze onderzetters in de vorm van sneeuwvlokken zijn ook leuk om met de kinderen te knutselen rond kerst. Ook leuk: je kunt er de hele winter van genieten.

Veel plezier met strijkkralen knutselen met kerst!

Kerst knutselen met strijkkralen: leuke ideeën. Met strijkkralen kun je zulke mooie dingen voor kerst knutselen! Daarom vind je hier leuke ideeën voor een kerstboom, kerstbal, kerstkrans, kerstman, rendier, sneeuwpop en meer.

Verder lezen

Naast deze ideeën om te knutselen met strijkkralen, vind je op Leuk Met Kids nog veel meer leuke ideeën voor kerst. Tips voor het kerstdiner thuis en op school, leuke ideeën om te knutselen, de mooiste kindvriendelijke kerstbomen en kersthangers, zelfgemaakte kerstkaarten, boekentips, kerstfilms, tips voor TV en YouTube, heel veel DIY ideeën, leuke uitjes in de kerstvakantie en nog heel veel meer. Daarnaast delen we op Instagram veel leuke ideeën voor kerst.

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids