Kerstkaarten knutselen met kinderen: leuke ideeën

Deze kerst gaan we veel kerstkaarten knutselen met de kinderen. Een kerstkaart ontvangen is natuurlijk sowieso leuk, maar het is nog leuker als de kaart zelfgemaakt is. Daarom vind je hier heel veel leuke ideeën. 

Wat heb je nodig? 

Wat heb je nodig om kerstkaarten te knutselen met kinderen? Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je wil. Met wat lege kaarten van dik papier kun je natuurlijk al aan de slag met potloden en stiften. Je hebt waarschijnlijk al van alles in huis. Kijk ook eens bij de kringloop voor knutselmateriaal, daar vind je van alles voor kerst.

Daarnaast kun je hier aan denken:

 • Lege enkelzijdige en dubbelzijdige kaarten (kantoorboekhandel of Bol.com)
 • Pailletten (knutselwinkel of Bol.com)
 • Met een pons kun je uit papier mooie figuren drukken (Bol.com)
 • Glitter gelpennen (I love speelgoed of Bol.com)
 • Borduurnaalden en katoenen wol (Hema)
 • Een prikblok (Bol.com)

Kerstkaarten knutselen met kinderen: leuke ideeën

Kerstkaarten knutselen met een prikblok 

Met een prikblok kun je hele leuke kaarten maken, een soort knipkunst. We tekenden eerst de figuurtjes: de kerstboom en de hulst. Op een prikblok (Bol.com) prikten we het patroon uit dik papier. Zodat er een mooi patroon ontstaat, maar niet zodanig dat je het uit kunt drukken. Daarna knipte we de figuur uit, een stukje van de prikrand. Dan heb je een mal, waarmee je vervolgens meerdere kaarten kunt maken.

De mal legden we op een ander stukje dik papier. Vervolgens prikten we weer in de gaatjes en knipte het figuurtje weer uit. De figuren plakten we op lege kerstkaarten. Bij de hulst maakten we bessen van pailletten, gekocht bij de kringloop (ook bij knutselwinkel of Bol.com). Pailletten kun je gewoon met knutsellijm vastzetten. De ster drukten we uit papier met een pons (Bol.com).

kerstkaarten knutselen met kinderen - kerstboom en hulst maken met prikblok en papier

Kerstkaarten borduren

Borduren kun je heel goed op dik papier. We tekenden eerst een kerstboom. Op een prikblok (Bol.com) maakten we gaatjes in de hoeken en knipten de kerstboom uit. Zo hadden we weer een mal.

Vervolgens maakten we met deze mal gaatjes in de kerstkaart. Met borduurnaalden en katoenen wol (Hema) maakten we de vorm van de kerstboom. De lege groene kerstkaarten van Papicolor kochten we bij een kantoorboekhandel in de buurt, ze zijn ook online te koop (Bol.com).

Vind je kind borduren nog moeilijk? Teken de figuur op de voorkant én achterkant met potlood. Dan kan je kind de lijnen makkelijker volgen. De draad kun je beter niet te lang maken.

kerstboom borduren

Bij deze kerstboom maakte ik meer borduurgaatjes. Bij de kringloop kocht ik een roze kerstboomslinger van kralen (ook bij tuincentrum of Bol.com). Deze knipte ik stukjes en zette ik tijdens het borduren vast. Bovenaan maakte ik een glimmende kraal vast. De pailletten kocht ik bij de kringloop (ook bij knutselwinkel of Bol.com). Die zette ik vast met knutsellijm.

kerstkaarten knutselen met kinderen - kerstboom borduren en versieren met glitters

Kleine meis vindt de kaart zo mooi dat ik hem niet mag versturen, ze wil hem op haar kamer zetten. Dan moeten we nog maar een paar van deze kaarten maken! Dit Reels filmpje deelde ik op Instagram. Het geeft nog wat meer een beeld van hoe je de kaart maakt.

Kerstkaarten knutselen met knopen en kralen

Met knopen kun je hele leuke kerstkaarten maken. Een borduurnaald is stomp, die gaat niet makkelijk door dik papier heen. Daarom gebruikten we een prikblok (Bol.com) om de gaatjes te maken. Vervolgens gingen we met een borduurnaald en dikke draad aan de slag.

prikblok gebruiken bij dik papier

Voor het kerstboompje hebben we een driehoek geknipt als kerstboom. Dat hebben we op een rode enkele kaart geplakt. Daar hebben we de knopen als kerstballen vastegemaakt. Nadat het af was hebben we het op de groene dubbele kaart geplakt.

Voor de kersttak hebben eerst met het prikblok het patroon gemaakt op de enkele roze kaart. Daarna hebben we het geborduurd met groene wol. Ook de gaatjes voor de knopen en de rode draad hebben met het prikblok gemaakt. Nadat het af was hebben we het roze kaartje op de groene dubbele kaart geplakt.

kerstkaarten knutselen met kinderen - kerstboom en kerstballen maken met knopen

Miriam maakte deze mooie kaart met kralen. Ze drukte eerst de tekst op een witte kaart. Daarna maakte ze met een prikblok de gaatjes in de kaart. Vervolgens reeg ze de kralen met een mooi groen koord.

kerstkaarten knutselen met kinderen - versieren met touw en kralen

Vensterkaarten knutselen

Een vensterkaart geeft een heel leuk effect. Met een scherp stanleymes om te knutselen (niet geschikt voor kinderen) sneed ik de driehoek uit. Binnen in het venster maakten we met knutsellijm dezelfde vorm. Vervolgens deden we de kaart open en plakten op de randen van de lijm pailletten. Daarna vulden we de hele driehoek op met pailletten. Ik kocht de pailletten bij de kringloop, je vindt ze ook bij een knutselwinkel of Bol.com.

kerstkaarten knutselen met kinderen - kerstboom met glitters in vensterkaart

Kerstkaarten van masking tape knutselen

Deze kaarten maakte ik met masking tape. De kerstboom is van rechte stukjes van twee verschillende soorten masking tape gemaakt.

Voor de kerstballen plakte ik strookjes masking tape tegen elkaar aan op lichtroze papier. Die drukte ik uit met een ronde pons (Bol.com). Vervolgens plakte ik ze op een kerstkaart. Met een zilveren gelpen schreef ik de tekst en maakte ik de lintjes.

Mooi masking tape vind je bij I love speelgoed en Bol.com. Gelpennen vind je ook bij Bol.com en I love speelgoed.

kerstkaarten knutselen met kinderen - kerstboom en ballen van masking tape

Kerstkaarten knutselen stempelen

Fenne had een super leuk idee: je eigen kerstkaart stempel maken. Haar zoontje tekende eerst een plaatje op een grote gum. Dat sneed hij vervolgens uit met een gutsmesje, zo krijg je een stempel. Een met een kerstboom en een met een nieuwjaarswens. Hij zei altijd “Happy you near” in plaats van “Happy new year”. Dat is nu wel heel toepasselijk!

Als je eenmaal een stempel hebt, dan kun je met een stempelkussen heel veel van je eigen kaarten maken. Heb je geen grote gum in huis? Bij Bol.com kun je een stempelblok kopen.

Kerstkaarten knutselen met kinderen: je eigen kerstkaart stempelen

Kerstkaarten knutselen met stempels en confetti

Voor deze kerstkaarten maakten we op verschillende manieren stippen. De rode stippen stempelden we. Daarvoor gebruikten we een rood stempelkussen (Bol.com) en het gummetje achter op een potlood. Met perforator drukten we witte en groene confetti uit. Die plakten we voorzichtig met stipjes knutsellijm op.

kerstkaarten knutselen met kinderen - kerstboom met stippen van stempels en confettti

Kerstkaarten knutselen met strijkkralen 

Strijkkralen zijn bij ons een hit én goed voor de fijne motoriek. Inmiddels hebben we zo veel ideeën verzameld dat ik een aparte blog met strijkkralen voorbeelden maakte. Strijkkralen plak je ook makkelijk met knutsellijm op papier of karton. Sterker nog, het is de ideale manier om te zorgen dat die prachtige knutselwerkjes niet uit elkaar vallen.

Zoonlief maakte dit kerstboompje van strijkkralen op een recht strijkkralenbordje. Het kerstboompje plakten we vervolgens op een kaart. Op een rond strijkkralenbordje kun je een leuke kerstbal maken.

Een grote collectie strijkkralen en strijkkralenbordjes vind je bij Bol.com, Blokker en Wehkamp.

kerstkaarten knutselen met kinderen - kerstboom van strijkkralen

Kerstkaarten tekenen

Ook leuk: geef de kinderen een lege kerstkaart en wat knutselspullen en kijk gewoon wat er uitkomt. Vaak komen kinderen zelf ook met super leuke leuke ideeën om kerstkaarten te knutselen.

Dochterlief maakte deze kerstkaart met potloden. Daarnaast drukte ze met ponsen figuurtjes uit gekleurd papier. Ook gebruikte ze nog wat kerst glitters.

tekenen

Mijn schoonzusje maakte jarenlang ieder jaar een kerstkaart van de tekeningen van de kinderen. Ieder jaar tekenden onze nichtjes en neefje iets moois. Dat scande mijn schoonzusje in, printte het en plakte het op een dubbele kerstkaart. Toch jammer dat haar kids inmiddels te groot zijn voor deze prachtige kunstwerkjes!

kerstkaarten knutselen met kinderen - tekenen

Foto kerstkaarten maken

We hebben allemaal een enorm archief met leuke foto’s. Kiekjes van onze kinderen natuurlijk, van hun knutselwerkjes en van de sfeer tijdens de kerst. Ik ging met de kinderen aan de slag om daarvan persoonlijke foto kerstkaarten te maken. Het resultaat deel ik in dit artikel: 8 leuke ideeën voor creatieve foto kerstkaarten.

Creatieve foto kerstkaarten maken met kinderen: 8 leuke ideeën

Nog leuker dan een bestaande foto, is een nieuwe foto maken. Met deze 15 tips is je kerst fotoshoot gegarandeerd een succes. Het leukste is om op de kerstfoto meteen je kerstoutfit aan te doen. Dan heb je gelijk gecheckt of alles nog past. Dat scheelt een boel stress vlak voor het kerstdiner!

15 tips voor een kerst fotoshoot met kinderen

Post voor eenzame ouderen en helden in de zorg

Zijn jullie lekker aan het knutselen? Knutsel dan ook een kaartje voor een eenzame oudere. Via het het Ouderenfonds kun je dat kaartje versturen. Via Omapost kun je digitaal een kaartje sturen. En je kunt natuurlijk ook gewoon een kaartje bij buren in de bus doen. Of bij een verpleeghuis in de buurt.

Kleine meis knutselde een kerstkaartje voor de helden in de zorg, want zo blijft ze ze noemen. Mijn vriendin Fatiha nam de kaart mee voor haar verpleegkundige afdeling in het ziekenhuis. De volgende dag kregen we een enthousiaste foto van haar collega’s, poserend met de kaart. Ze werken keihard, maar maken daar gewoon tijd voor. Kleine meis glom van trots, nu wil ze meer kaartjes maken, voor andere afdelingen. Thuisonderwijs wordt bij ons dus veel knutselen! Doen jullie ook mee met de kids? Je kunt een kerstkaartje naar een bevriende verpleegkundige of arts sturen. Of naar een ziekenhuis, thuiszorg of verpleeghuis in de buurt. Dit voorjaar hing het ziekenhuis vol tekeningen, laten we zorgen dat het nu vol kerstkaarten hangt. Want oh wat werken Fatiha en haar collega’s hard voor ons allemaal!!

Kerstkaarten knutselen met kinderen: leuke ideeën

Nog meer kerst

Naast deze ideeën om kerstkaarten te knutselen met kinderen, vind je op Leuk Met Kids nog veel meer leuke ideeën voor kerst. Tips voor het kerstdiner thuis en op school, leuke ideeën om te knutselen, de mooiste kindvriendelijke kerstbomen en kersthangers, boekentips, kerstfilms, tips voor TV en YouTube, heel veel DIY ideeën, leuke uitjes in de kerstvakantie en nog heel veel meer, snel verder lezen dus! Daarnaast delen we op Instagram veel leuke ideeën voor kerst.

De Leuke Update

Heb je de nieuwe Leuke Update al gezien? Dit keer vol tips voor drukke moeders. Fijne tips om te relaxen, met en zonder kids. Maar ook mooie en handige spullen voor je werk en onderweg. En natuurlijk ook weer allerlei ander nieuws, ideeën, musthaves en uitjes voor ouders en kids.

 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids