15 tips voor een kerst fotoshoot met kinderen

Hoe leuk is het om een feestelijke foto van de kinderen te hebben, of van jullie als gezin? Een vriendin van ons organiseert ieder jaar een fotoshoot, waar onze kinderen langs mogen komen. Dankzij haar hebben we ieder jaar prachtige foto’s. Het inspireert me ook om thuis vaker een fotoshoot te doen. Met deze tips is een kerst fotoshoot met kinderen namelijk helemaal niet moeilijk!

15 tips voor een kerst fotoshoot met kinderen

Fotograferen met je smartphone

Voor een mooie foto heb je tegenwoordig niet perse een professionele camera nodig, al geeft die vaak natuurlijk nog het mooiste resultaat. Fotografeer je met je smartphone, zorg dan voor goed daglicht. Bij voorkeur geen direct zonlicht, want dat geeft sterke patronen in de foto. In de winter is de beschikbaarheid van goed daglicht beperkt, dus dat vergt wat planning.

Hoe beter je je telefoon stilhoudt, hoe scherper de foto. Heb je een statief, gebruik dat dan om je telefoon in te zetten. Met de meeste telefoons kun je een foto nemen met de koptelefoon of stylus pen. Dan kun je je telefoon neerzetten en hem niet aanraken als je de foto neemt. Als je in een kleine ruimte fotografeert, dan zorg je op deze manier ook dat jouw schaduw niet in beeld komt. Wil je zelf ook op de foto, dan kun je de zelfontspanner gebruiken.

Check ook goed of je lens schoon is, zeker als je je telefoon ontgrendelt met je vingerafdruk.

Een mooie achtergrond

15 tips voor een kerst fotoshoot met kinderen
1. Een donker gordijn

Een gordijn is mooi als achtergrond. Het mooiste is een donker gordijn, van een dikke stof als fluweel. Als je er dan ook nog een fluwelen bankje voor kunt zetten wordt het helemaal feestelijk!

15 tips voor een kerst fotoshoot met kinderen

2. Een gekleurde muur

Een muur met een kleur verf of behang is een mooie achtergrond voor een foto. Het hoeft niet eens zo’n groot stuk muur te zijn, al is een grote muur natuurlijk wel makkelijker.

shoot

3. de kerstboom

De kerstboom is altijd een mooie achtergrond voor een foto. Wij maken ieder jaar vlak voor het kerstdiner op school nog even snel een foto van de kinderen in hun kerstoutfit.

de kerstboom als achtergrond

Je kunt natuurlijk ook buiten mooie achtergronden vinden, maar dat is in de winter meestal erg koud. Grote kans dat de kinderen dan niet willen lachen 😉

Achtergrond versiering 

4. kerstlichtjes

Bij een kerstfoto horen kerstlichtjes. Dat kan een snoer gewone kerstlichtjes zijn, of een lichtslang, zoals hier op de foto.

5. een ingepakt cadeau als decoratie

Heb je al een groot cadeau ingepakt voor kerst? Dan staat dat hartstikke leuk als decoratie op de foto.

15 tips voor een kerst fotoshoot met kinderen

6. een bank of stoel 

Je kunt de kinderen voor een muur laten staan, maar je kunt ook een bankje of een stoel voor de muur zetten. Een bankje van fluweel of een andere mooie stof is extra feestelijk.

7. Ballonnen of honeycombs

De achtergrond maak je extra feestelijk met ballonnen. Wil je een milieuvriendelijker alternatief, dan zijn honeycombs handig. Wij hebben ze een keer gekocht, daarna kun je ze jaren lang gebruiken. Ook kerststerren, kerstboompjes en andere figuren zijn leuk op de muur.

8. tekst of een jaartal

Op de foto kun je gelijk een kerstwens zetten, zoals “Merry christmas” of “Vrolijke kerst”. Wij hebben zelf een letterslinger, waarmee je telkens een andere tekst kunt maken.

15 tips voor een kerst fotoshoot met kinderen

De kinderen

9. De kerst-outfit

Het leukste is om op de kerstfoto meteen je kerstoutfit aan te doen. Dan heb je gelijk gecheckt of alles nog past. Vergeet niet om ook over schoenen, een haarband, ketting of strikje na te denken. Nu weet je alvast dat je klaar bent voor kerst, dat scheelt een boel stress vlak voor het kerstdiner!

15 tips voor een kerst fotoshoot met kinderen Wel een beetje jammer dat ik pas later zag dat zoonlief zijn hemd vrij snel uit zijn broek getrokken had… Maar ach, zo is hij net een hipster 😉

10. Vergeet ook jezelf niet 

Bij een fotoshoot denken we vaak aan onze kinderen, maar vergeet ook jezelf niet. Het is toch wel zo leuk om ook een mooie foto van jezelf te hebben? Helaas kon manlief er niet bij zijn, maar met kerst maken we zeker nog een foto met zijn vieren.

15 tips voor een kerst fotoshoot met kinderen

Foto props

11. accessoires 

Kinderen vinden het vaak heel leuk om iets op te zetten of aan te doen. Denk aan een broche, kerstmuts of kerstdiadeem. Bij de Hema kun je ook allerlei fotoprops kopen.

15 tips voor een kerst fotoshoot met kinderen
12. Confetti

Met confetti kun je hele spectaculaire foto’s maken. Hier had mijn vriendin confetti in een grote doos gestopt. De kinderen kregen een handje confetti en sprongen daarmee omhoog. Het effect is heel tof.

15 tips voor een kerst fotoshoot met kinderen

Als je alleen je eigen kinderen op de foto zet, dan vind je het misschien zonde om alleen daarvoor confetti te gebruiken. Je kunt de confetti achteraf hergebruiken bij knutselwerkjes. Wil je helemaal geen confetti gebruiken? Met de app PicsArt kun je ook confetti op een foto maken (op de deze foto heb ik onze kinderen verstopt achter wat extra digitale confetti), dan heb je helemaal geen confetti nodig.

Bewerking achteraf

13. tekst op de foto

Een tekst kun je op de muur maken, maar je kunt het ook later in een app toevoegen. Ik gebruik vaak de apps PicsArt of Photofy om teksten op een foto te zetten.

14. figuren op de foto

Ook figuren kun je later toevoegen, denk aan een ster, kerstboom of sneeuw. Hiervoor gebruik ik de app PicsArt. Deze ijsblokjes zitten onder “brushes”. Ook heeft de app veel bijzondere effecten en kaders.

in de bios naar Frozen 2

15. een mooi filter

Een filter maakt een foto vaak zo veel krachtiger, ik gebruik Instagram hiervoor het vaakst. Omdat ik de filters meestal net niet helemaal goed vind, bewerk ik foto’s ook vaak “met de hand”, in een app als Instagram, Snapseed of Afterlight.

Een mooie kerstkaart ervan maken

Als je na je eigen kerst fotoshoot dan toch een mooie foto van de kinderen hebt, dan kun je er een mooie kerstkaart van maken. we bedachten 8 tips om foto kerstkaarten te maken.

Creatieve foto kerstkaarten maken met kinderen

Verder lezen

Naast deze tips voor een kerst fotoshoot met kinderen, vind je op Leuk Met Kids nog veel meer leuke ideeën voor kerst. Ideeën voor het kerstdiner thuis en op school, de mooiste kindvriendelijke kerstbomen en kersthangers, boekentips, tips voor TV en YouTube, heel veel DIY en knutselideeën, leuke uitjes in de kerstvakantie en nog heel veel meer. Op Instagram delen we de komende tijd ook veel kerstfoto’s.

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids