DIY paastakken: paashangers knutselen voor Pasen met kinderen

Dit jaar hebben we zo’n zin in Pasen en de lente! Wij zijn dus alvast met een DIY project voor in de paastakken begonnen: paashangers knutselen. We hebben inmiddels hangers gemaakt van zoutdeeg, van strijkkralen en van vilt.

DIY paastakken: paashangers knutselen met kinderen. Dit jaar hebben we zo'n zin in Pasen en de lente! Wij zijn dus alvast met een DIY project voor in de paastakken begonnen: paashangers knutselen. We hebben inmiddels hangers gemaakt van zoutdeeg, van strijkkralen en van vilt.

DIY paastakken: paashangers knutselen van strijkkralen

Met strijkkralen kun je leuke DIY paashangers knutselen in de paastakken. Met een voorbeeldje voor de vorm kunnen kinderen het ook heel makkelijk naken. En dan natuurlijk lekker zelf het patroontje bedenken. Zo krijg je namelijk allemaal verschillende paaseieren.

Nodig voor de strijkkralen hangers
 • Strijkkralen en strijkkralenbordjes (te koop bij Bol.com en bij Pipoos)
 • Speciaal papier dat je over de strijkkralen legt bij het strijken (bakpapier werkt ook)
 • Naaigaren en een naald
DIY paastakken: paashangers van strijkkralen knutselen met kinderen, gezellig met Pasen. DIY Easter branches: DIY Easter pendants from iron on beads with children, fun with kids at Easter.
Zo maak je strijkkralen hangers

Voor deze paashangers heb je maar een klein strijkkralenbordje nodig. Vind je kind het lastig om zelf de vorm te maken? Maak dan alleen de buitenkant, dan kan je kind de rest invullen. Een speciale strijkkralen pincet helpt ook. Of laat je kind de kleurtjes uitzoeken, terwijl jij de paashanger maakt.

Van een buurvrouw kreeg ik een handige tip: je kunt ook een lintje mee strijken. Het is wel even gepriegel om het recht te leggen, met het strijkpapier er op. Maar het is wel heel handig.

DIY paastakken: paashangers van strijkkralen knutselen met kinderen, gezellig met Pasen

Na het strijken leg ik de strijkkralenwerkjes altijd even onder iets zwaars, tot het werkje afgekoeld is. Anders heb je kans dat het kromtrekt. Na het afkoelen kun je er met naald en draad een koordje aan maken.

Geef je iemand rond Pasen een cadeau? Dan kan je ook zo’n strijkkralen hanger aan de verpakking maken. Leuk voor de juf of meester. Of voor een vriendje of een vriendinnetje.

DIY paastakken: paashangers knutselen met kinderen, van zoutdeeg klei en strijkkralen, leuk voor Pasen. DIY Easter branches: DIY Easter pendants with children, from salt dough clay and iron on beads, fun with kids at Easter.

DIY paastakken: paashangers knutselen van zoutdeeg klei

Met zoutdeeg kun je van alles maken. In dit geval maakten we deze gemarmerde paashangers.

Nodig voor het zoutdeeg en de hangers
 • bloem 3 kopjes
 • zout 1 kopje
 • water 1 kopje
 • olie 1 theelepel
 • strijkkralen
 • voedingskleurstof Brand New Cake (Bol.com)
 • bakpapier
 • een satéprikker
 • touwtjes in verschillende kleuren
DIY paastakken: paashangers van zoutdeeg klei en strijkkralen knutselen met kinderen, gezellig met Pasen
Zo maak je zoutdeeg

Van bloem, zout, water en olie maak je een stevig deeg. Tijdens het kneden kun je het water het beste beetje bij beetje toevoegen. Het water hoeft niet op, als je een mooie klei hebt is het goed.

De voedingskleurstof moet pas na het kneden worden toegevoegd. Je kunt ook zonder voedingskleurstof werken en de hangers na het drogen verven. Voedingskleurstof kan flinke vlekken geven, dit is dus geen klusje voor kleintjes. Wij leggen een plastic kleed op tafel en doen oude kleding aan als we ermee werken. (Deze voedingskleurstof gebruik ik alleen om mee te knutselen, op de verpakking staat dat een van de ingrediënten de activiteit en oplettendheid van kinderen negatief kan beïnvloeden. Bij bakrecepten gebruik ik voedingskleurstof van de biologische winkel.)

Je kunt zoutdeeg in de oven afbakken. Omdat wij strijkkralen in het deeg hebben gebruikt, hebben we het gewoon een paar dagen op kamertemperatuur laten drogen. We hebben er bakpapier onder gelegd. Af en toe draaiden we de knutselwerkjes om.

DIY paastakken: paashangers van zoutdeeg klei en strijkkralen knutselen met kinderen, gezellig met Pasen
Zo maak je de paashangers van zoutdeeg
 • Pak een stukje zoutdeeg ter grootte van je duim
 • Doe hier een heel klein beetje voedingskleurstof op, meng dat er een beetje doorheen, waardoor de marmer structuur ontstaat
 • Rol hier een bolletje van en rek het een beetje uit tot een eitje
 • Druk het plat, wij gebruikten de deksel van een tomatenverpakking (ongeveer net zo dik als een strijkkraal)
 • Druk een strijkkraal in de paashanger, met een satéprikker kun je zorgen dat het gat aan beide kanten open is
 • Laat dit een paar dagen drogen en draai het regelmatig om
 • Als het helemaal droog is kun je een touwtje aan de hanger maken en ze in de paastakken hangen
 • Deze hangers zijn wat zwaarder, dus die moet je niet te ver aan het uiteinde van de tak hangen
DIY paastakken: marmer paashangers van zoutdeeg klei en strijkkralen knutselen met kinderen, gezellig met Pasen. DIY Easter branches: craft marble Easter pendants from salt dough clay and iron on beads, fun with kids at Easter.

DIY paastakken: paashangers knutselen vilt

Vilt is een ideaal materiaal om mee te knutselen en mee te leren naaien. En een paashanger van vilt maken is een leuk overzichtelijk knutselwerkje voor kinderen en tieners.

Nodig voor paashangers van vilt
 • Kleine stukjes vilt in verschillende kleuren, te koop bij Bol.com en Pippoos.
 • Een beetje fiberfill bij Bol.com.
 • Oorbelhaakjes bij Bol.com.
 • Naald en naaigaren in de kleuren van het vilt.
 • Wat knoopjes.
DIY paastakken: paashangers knutselen voor Pasen met kinderen. Deze paashangers zijn gemaakt van vilt.
Zo maak je paashangers van vilt

Knip paaseieren in twee verschillende kleuren. Om de paaseieren op elkaar te maken gebruikten we een festonsteek (daar vind je op YouTube uitleg filmpjes van). Begin met de hand te stikken tot je halverwege bent. Vul het paasei op met een beetje fiberfill. Maak het paasei daarna verder dicht.

Als haakjes gebruikten we oorbelhaakjes. Die kun je veel makkelijker aan een tak hangen dan lintjes. Bevestig het oorbel haakje met naald en draad aan het paasei.

DIY paastakken: paashangers knutselen voor Pasen met kinderen. Deze paashangers zijn gemaakt van vilt.

Je kunt daarna eventueel nog aan beide zeiden een knoopje maken. Daarvoor kun je gewoon door het ei heen steken.

Wil je een afbeelding op het ei maken, doe dat dan voor je de eieren op elkaar stikt. Maar dat is natuurlijk voor gevorderden.

DIY paastakken: paashangers knutselen voor Pasen met kinderen. Deze paashangers zijn gemaakt van vilt.

Dit filmpje op mijn Instagram geeft nog wat meer een idee.

De paastakken

Hema heeft iets heel handigs: herbruikbare takken. Je kunt ze buigen, zodat ze goed in jouw vaas staan.

Hema heeft iets heel handigs: herbruikbare takken. Je kunt ze buigen, zodat ze goed in jouw vaas staan.

Deze paastak vonden we nadat de gemeente struiken had gesnoeid. Die staat nu gezellig bij ons op de tafel. Naast de zelfgemaakte hangers, hebben we ook papieren honeycomb hangers van Hema in de paastakken gehangen. Dille & Kamille heeft vergelijkbare honeycomb paashangers. Die zijn heel licht, zodat je ze aan de uiteinden van de takken kunt hangen.

DIY paastakken: paashangers knutselen met kinderen. Dit jaar hebben we zo'n zin in Pasen en de lente! Wij zijn dus alvast met een DIY project voor in de paastakken begonnen: paashangers knutselen. We hebben inmiddels hangers gemaakt van zoutdeeg, van strijkkralen en van vilt.

Verder lezen over Pasen

Naast deze DIY paashangers om te knutselen voor in de paastakken, vind je Op Leuk Met Kids heel veel tips voor Pasen, waaronder:

Op Leuk Met Kids vind je heel veel leuke ideeën voor pasen

☆allerlei DIY en knutselideeën
☆ideeën voor de paasdoos bij het paasontbijt op school
☆traktatie ideeën voor op school
☆lekkere recepten voor de paasdagen
☆filmtips
☆ideeën om het huis te versieren voor Pasen en de lente
☆op Instagram delen we ook regelmatig ideeën

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids