Lente en zomer knutselen: leuke ideeën voor kinderen

De lente en zomer bieden volop inspiratie om te knutselen met kinderen. Vlinders, lieveheersbeestjes en vogels spreken tot de fantasie om na te maken. Bloemen kun je namaken, maar je kunt er ook mee knutselen. En het wordt ook weer tijd voor stoepkrijt! Kijk je mee voor leuke ideeën om te knutselen met kinderen? 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan ontvang je af en toe nieuwe tips

Lente en zomer knutselen: leuke ideeën voor kinderen. De lente en zomer bieden volop inspiratie om te knutselen met kinderen. Vlinders, lieveheersbeestjes en vogels spreken tot de fantasie om na te maken. Bloemen kun je namaken, maar je kunt er ook mee knutselen. En het wordt ook weer tijd voor stoepkrijt! Kijk je mee voor leuke ideeën om te knutselen met kinderen? 

Lente en zomer knutselen: leuke ideeën voor kinderen

Buiten knutselen in de lente en zomer

Het voordeel van de lente en zomer is dat je lekker naar buiten kunt, ook om te knutselen. Met takken, blaadjes, dennenappels, stenen en andere natuurlijke materialen kun je leuke dingen maken. Voor school moest kleine meis de B maken, want dit was de letter van de week. Je kunt ook allerlei andere figuren maken. Ook een spelletje kun je maken met natuurlijke materialen. Maak bijvoorbeeld boter-kaas-en-eieren: de strepen maak je van takken, de rondjes zijn dennenappels en de kruisjes zijn stenen. Of je beschildert stenen met rondjes en kruisen.

Lente en zomer knutselen: leuke ideeën voor kinderen - spelen met takken en blaadjes

Ook leuk: een woord maken. Dit woord maakten de meiden van paardenbloemen in het gras.

Lente en zomer knutselen: leuke ideeën voor kinderen - woorden maken van bloemetjes

Met een kwast en water kunnen kleintjes schilderen in de tuin. Als je schilderij opgedroogd en verdwenen is begin je gewoon weer opnieuw.

Vogels knutselen

Kleine meis en ik knutselden deze vogeltjes van papieren bordjes. Eerst vouwden we een bordje dubbel en plakten het dicht. Daarna verfden we het. De snavel maakten we van een chenille draad (Pipoos, Hema en Bol.com). Het oogje maakten we van een pompon (Hema). Vervolgens maakten we pootjes van een dubbelgevouwen papieren rietje. Tot slot drukten we hartjes uit met een pons (Bol.com en Pipoos).

Lente en zomer knutselen: leuke ideeën voor kinderen. Kleine meis en ik knutselden deze vogeltjes van papieren bordjes.

De dochter van Mariëlle kreeg deze mooie geknutselde camera. Hij is gemaakt van een kartonnen doos, wc rol en duct tape. Compleet met vogeltje er in!

Lente en zomer knutselen: leuke ideeën voor kinderen. Zoals deze camera met vogel.

Van vogels kun je ook leuke tekeningen maken. In eerste instantie riep zoonlief dat hij helemaal niet kon tekenen. Hij tekende deze vogels na uit het boekje Teken je eigen unicorn en andere lieve knuffelbeesten (Bol.com). En toen er eenmaal een vogel op papier stond, volgden er nog meer. En daarna maakte hij er een hele tekening omheen.

Lente en zomer knutselen: leuke ideeën voor kinderen. Zoals het boek Teken je eigen unicorn en andere lieve knuffelbeesten. Hiermee teken je dieren na, om er vervolgens je eigen draai aan te geven.

Lees ook: ideeën om te tekenen en kleuren voor kinderen

Vlinders en rupsen knutselen

Zodra het buiten warmer wordt zie je opeens weer vlinders. Dit vlinder kunstwerk van stoepkrijt kwamen we tegen op straat, zo mooi. Zoek je meer inspiratie voor dit soort kunstwerkjes? Bekijk dan ook deze blog over stoepkrijt tekeningen.

Lente en zomer knutselen: leuke ideeën voor kinderen - vlinders en andere tekeningen maken van stoepkrijtVan deze vlinder van een toiletrol krijg je toch meteen een lente-gevoel?

101 ideeën om te knutselen met kinderen, zoals deze vlinder knutselen

Leuk voor Valentijnsdag, vaderdag, moederdag, juffendag of meestersdag: deze hartjes vlinder van wc rollen.

Lente en zomer knutselen: leuke ideeën voor kinderen. Deze hartjes vlinders maakten we van wc rollen en gekleurd papier. Het zijn net poppetjes, leuk om een verhaaltje mee te verzinnen. Voor Valentijnsdag, vaderdag, moederdag, juffendag of meestersdag.

Een van onze nichtjes maakt super mooie knuffels voor onze kids, deze schattige vlinder.

DIY: een vlinderknuffel maken

Een vlinder is eerst een rups, kinderen zijn daarom gek op rupsen. Met ronde vouwblaadjes knutsel je een rups.

Een rups knutselen met je peuter of kleuter

Rupsje Nooitgenoeg kun je heel leuk knutselen met een eierdoos.

Rupsje Nooitgenoeg knutselen

Lammetje of schaap knutselen

De dochter van Emke maakte dit mooie wollige schaap, of is het een lammetje? Via PNG Egg printte ze het hoofd van het schaap. Het lijf van het schaap maakte ze van papier maché. De pootjes zijn wc rolletjes. Het wollige maakte ze door fiberfill (Bol.com) op het lijf te plakken. Als alternatief kun je ook watten gebruiken.

Lente en zomer knutselen: leuke ideeën voor kinderen. Zoals dit schaap of lammetje van wol en wc rollen, leuk voor de lente.

Lente en zomer bloemen knutselen 

Bij de lente en zomer horen bloemen. De uitleg om deze bloemen te knutselen van papier en karton vind je elders op Leuk met kids. We gebruikten daarvoor gekleurd karton (Hema) en tuinstokjes.

Bloemen knutselen van papier en karton

Mijn nichtjes knutselden deze hyacint met vliegerpapier, dat is van dat doorzichtige papier, te koop bij Pipoos. Prachtig als raamhanger!

Lente en zomer knutselen: Hyacint bloem raamhanger

Leuk als de kids al iets groter zijn: bloemen van vilt en chenilledraad knutselen. Tulpen om precies te zijn.

Lente en zomer knutselen: leuke ideeën voor kinderen. Bloemen knutselen: een tulp van vilt en chenilledraad

Deze bloem knutselden we van gekleurd papier en vliegerpapier (Pipoos). Eerst rolden we een stukje groen papier op en lijmden het vast, dat is de steel. Daarna knipten we voor de bloembladen stukjes vliegerpapier. Dit drapeerden we voorzichtig rond de steel en plakten we het vast. Je moet het een beetje dubbelvouwen om een blad effect te krijgen. Tot slot plakten we nog een lintje onderaan de bloem.

Bloem van gekleurd papier en vliegerpapier. Eerst rolden we een stukje groen papier op en lijmden het vast, dat is de steel. Daarna knipten we voor de bloembladen stukjes vliegerpapier. Dit drapeerden we voorzichtig rond de steel en plakten we het vast. Je moet het een beetje dubbelvouwen om een blad effect te krijgen.

Knutselen met bloemen

Met bloemen kun je een prachtig kunstwerk maken. Na het plukken leg je de bloemen zo plat mogelijk tussen twee keukenpapiertjes, met iets zwaars erop. Dit laat je een nachtje liggen, of langer als het nodig is, tot het mooi plat is. Daarna haal je de bloemen voorzichtig tussen het papier uit. Vervolgens plak je ze met lijm op een vel papier of karton. Er overheen plak je een vaas van karton.

Bloemen knutselen en knutselen met bloemen. Met droogbloemen kun je een prachtig kunstwerk maken. Eerst droog je bloemen plat zoals hierboven beschreven. Daarna plak je ze met lijm op een vel papier of karton. Er overheen plak je een vaas van karton.

Deze zoutdeeg bloemenhangers maakten we voor de juffen en meesters aan het einde van het schooljaar. Heel makkelijk, maar het kost wel tijd om ze te laten drogen. Hier lees je hoe we de zoutdeeghangers maakten.

Bloemen knutselen en knutselen met bloemen - hanger maken van bloemen en zoutdeeg

Je kunt er ook een bloemenhanger van maken, leuk voor aan de muur. Lees hier hoe je de bloemenhanger maakt.

een bloemen hanger knutselen

Ook leuk: een kunstwerkje knutselen van droogbloemen. Hiervoor gebruik je simpele boetseerklei (Bol.com) om een balkje van te maken. Daar steek je vervolgens gedroogde bloemen in.

Bloemen knutselen en knutselen met bloemen: droogbloemen kunstwerk knutselen

Je eigen herbarium

Al die leuke bloemetjes die kinderen vinden kun je verzamelen in een herbarium. Hiervoor droog je bloemen plat. Als ze goed gedroogd is, plak je ze met doorzichtige knutsellijm in een boekje. Omdat het mooi was voor de foto heb ik het op twee bladzijdes geplakt, maar je kunt beter één zijde leeglaten, dan gaan de bloemen niet aan elkaar plakken.

Eigenlijk kun je iedere notitieboekje gebruiken als herbarium. Bij Bol.comde BijenkorfXenos en de Hema vind je altijd leuke notitieboekjes die je kunt gebruiken voor een herbarium. Je kunt ook een speciaal herbarium boekje kopen, bijvoorbeeld bij Bol.com.

DIY: een herbarium van droogbloemen maken met de kinderen

Lees hier al onze ideeën om bloemen te knutselen én te knutselen met bloemen 

Plantjes en bomen knutselen

In de lente krijgen de bomen langzaam blaadjes. Dat kun je nadoen op papier. Door de boom eerst kaal te schilderen en daarna langzaam de blaadjes te schilderen.

Lente en zomer knutselen: leuke ideeën voor kinderen - boom schilderen

Kliederen met eten is altijd leuk. Roos maakte dit plantje is gemaakt van eetbare aarde.

eetbaar plantje knutselen

Je kent ze wel, die saaie plastic potjes waar kruiden in zitten. We maakten met speciale markers stippels op de pot, dat ziet er toch veel leuker uit?

met stiften stiften een plantenpot versieren

De zon, wolken en regenboog knutselen

Voor deze zon maakte ik eerst een achtergrond van verf. Nadat die goed gedroogd was, tekende ik de zon er op met permanent stift.

Lente en zomer knutselen: leuke ideeën voor kinderen - de zon schilderen

Mijn nichtjes knutselden deze raamhanger. Het is een regenwolk met zon, die samen een regenboog veroorzaken. Naast wit en geel papier gebruikten ze gekleurd crêpepapier (Pipoos, de Hema en Bol.com).

Lente en zomer knutselen: wolk met regenboog raamhanger

Deze regenboog maakten we van lintjes en gekleurd papier. We begonnen met het binnenste lintje en werkten naar buiten toe. Eerst maakten we met knutsellijm een boogje op het papier. Daarna plakten we het lintje er op. Lintjes zijn te koop bij Pipoos en Bol.com.

Lente en zomer knutselen met kinderen. Deze regenboog maakten we van lintjes en gekleurd papier. We begonnen met het binnenste lintje en werkten naar buiten toe. Eerst maakten we met knutsellijm een boogje op het papier. Daarna plakten we het lintje er op.

Deze regenboog tekenden we stiften en stempelden we met schuimmarkers van Djeco (Bol.com en I love speelgoed). Schuimmarkers zijn een soort combinatie tussen verf en stiften en zijn vanaf heel jong te gebruiken.

Lente en zomer knutselen: leuke ideeën voor kinderen. Zoals tekenen en stempelen met schuimmarkers

Zomers fruit

Bij de zomer denk ik aan tropisch fruit. Zoonlief en zijn vriendje maakten deze ananas en watermeloen van strijkkralen (bij Bol.com en Blokker.

Ananas strijkkralen

Voor de watermeloen gebruikten ze het ronde strijkkralenplankje.

Watermeloen strijkkralen

Lees ook: 101 voorbeelden om te knutselen met strijkkralen

Knutselen met schelpen

Onze kinderen verzamelen van alles, van steentjes tot schelpen. Na een weekje aan het strand hadden ze dus een enorme verzameling schelpen. Daarom bedachten de kinderen leuke ideeën om te knutselen met schelpen.

Knutselen met schelpen: ideeën als je met kinderen naar het strand gaat

Knutselen voor in de tuin

Dit ijswinkeltje en koffiebarretje maakten we van oude plantenbakken. Gezellig voor in de tuin tuin of op het balkon.

DIY voor tuin of balkon: ijs- en koffiebarretje voor de kinderen

Dat het slecht gaat met de bij weten bijna alle kinderen, dankzij het liedje van Kinderen voor Kinderen. Onze kinderen vonden het daarom hartstikke leuk om zelf om een insectenhotel te maken, voor de bijen. Inmiddels heeft het een mooi plekje in de tuin gekregen.

vogelhuisje of insectenhotel zelf knutselen voor in de tuin

Als je kinderen wat ouder zijn kun je in de lente of zomer klusprojecten buiten doen. Een mooie gelegenheid om de kinderen te leren met gereedschap om te gaan. Vaak kunnen ze meer dan je denkt. Maar het is natuurlijk wel heel belangrijk dat je ze goed begeleidt. Bijna iedereen heeft wel een verfproject dat nog gedaan moet worden. Heb je nog oud hout en andere materialen liggen? Daar kunnen de kinderen wat moois van timmeren. Een hut, een katapult, pijl en boog en nog veel meer.

Lente en zomer knutselen: leuke ideeën voor kinderen - leren klussen met oud hout

Bij Jeugdland hebben de kids al heel vaak met pallets geknutseld. Onderstaande hut maakten ze tijdens een weekendje Hof van Saksen. Dat smaakte naar meer.

Lente en zomer knutselen: leuke ideeën voor kinderen - leren klussen met oud hout

Kleine meis maakte daarom deze pallet plantenbak voor alle moestuintjes die we gekweekt hebben. Samen met papa timmeren en samen met mama verven, ze vond het fantastisch.

Plantenbakken voor moestuintjes: ideeën om te knutselen en uit de winkel. Deze bak maakten we van pallets.

Een print op kleding maken

Heb je een oud kledingstuk met een vlek of andere beschadiging? Of is het gewoon saai? Zulke kinderkleding kun je versieren met textielstiften. In dit artikel delen we heel veel leuke ideeën om kleding te versieren met textielstiften.

Kinderkleding versieren met textielstiften leuke ideeën om te knutselen

Kleurplaat maken 

Een kleurplaat is extra leuk als hij zelfgemaakt is. Gemaakt van een foto van jezelf, van opa en oma, de hond of poes, de auto, je pop, een Van Gogh, verzin het maar. Bij voorkeur met mooie planten, bloemen of dieren op de achtergrond.Van een foto een kleurplaat maken

Spel-inspiratie happertjes 

“Mama, ik verveel me, wat kan ik doen?” Je kent het wel, de kids vervelen zich. Daarom bedacht ik deze spel-inspiratie happertjes, die je gratis kunt downloaden. Met ideeën voor buitenspelen, binnenspelen en voor in de natuur. En natuurlijk uitleg om een happertje te vouwen.

Happertje vouwen met ideeën voor binnenspelen en buitenspelen

Welke knutselspullen zijn leuk voor kinderen? 

Heel vaak krijg ik de vraag wat wij gebruiken om mee te knutselen. Wat heb je nou nodig om te knutselen? Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je wil. Deze knutselspullen zou je aan kunnen denken.

Karton en papier

Gekleurd papier maakt kunstwerkjes extra vrolijk. We kopen vaak papier in twee diktes. Gewoon dun papier van bijvoorbeeld 80 gram om op te tekenen. Daarnaast dikker papier van 160 gram of meer om mee te knutselen of kaartjes van te maken. Clairefontaine heeft mooi dik en dun papier, bij Bol.com te koop per kleur of in pakketten. De Hema heeft ook gekleurd papier, maar alleen in een pakket. Crêpepapier koop je bij Pipoos, de Hema en Bol.com.

Vouwblaadjes en origami papier zijn leuk als kinderen iets ouder worden en een betere motoriek krijgen. Vouwblaadjes en vlechtstroken vind je bij de Hema. Echt mooi origami papier vind je bij I love speelgoed en Bol.com.

Potloden, gelpennen en stiften

Potloden die breken als ze vallen zijn een grote frustratie. Daarom ben ik fan van de potloden van Lyra, te koop bij Bol.com. Voor peuters en kleuters kun je de dikke potloden Lyra Super Ferby kiezen. Voor grote kinderen de gewone Lyra Osiris potloden.

Met gelpennen en fineliners kun je handletteren, maar ook inkleuren. De fineliners van Stabilo bij Bol.com worden bij ons het meeste gebruikt, die kun je met een handig etui erbij kopen. Gelpennen van Djeco bij I love speelgoed en psikhouvanjou vind ik ook fijn. Die van Sakura bij Bol.com wil ik nog uitproberen.

Van de meeste stiften ben ik geen fan. Ze zijn vaak snel leeg en dan heb je weer een bak plastic afval. Als ik al stiften koop, dan koop ik een wat duurder merk, bijvoorbeeld bij I love speelgoed en psikhouvanjou. Of de stiften uit het bovengenoemde etui.

Soorten verf

De waterverf die we gebruiken is van Djeco, te koop bij I love speelgoed en psikhouvanjou. Deze waterverf heeft mooie intense kleuren, dat heeft veel waterverf niet.

Met plakaatverf kun je mooie kunstwerken maken. Ik koop vaak de grote flessen plakkaatverf van De Hema. Die van Crayola is afwasbaar, te koop bij Bol.com. Ook de plakkaatverf van Djeco vind ik fijn, bij I love speelgoed en psikhouvanjou. Pipoos heeft ook veel keuze.

Voor grotere kinderen die niet meer zo veel knoeien is ecoline erg leuk om mee te werken. Het is te koop bij Bol.com.

Stickers en masking tape

Masking tape of washi tape wordt bij ons veel gebruikt om mee te knutselen. Ik koop geen goedkoop masking tape meer, dat laat vaak slecht los. Mooi tape vind je bij I love speelgoed en psikhouvanjou. Bij Bol.com vind je merken als MT, Studio Stationary en Scotch.

Mooie stickers vind je bijvoorbeeld bij psikhouvanjou en I love speelgoed. Dikke stickers vinden kinderen erg leuk, maar ze zijn niet erg milieuvriendelijk, dus die koop ik maar niet meer. Stempels zijn ook leuk als alternatief voor stickers, als je ze goed laat drogen kun je ook nog inkleuren. Ik koop alleen nog de duurdere stempelkussens, de goedkope moest ik te snel gooien. Stempels waar de inkt al op zit koop ik niet meer, die zijn snel uitgedroogd en dan moet je het weggooien. Stempels vind je bijvoorbeeld bij I love speelgoed. Ook bij Bol.com vind je veel verschillende stempelkussens en stempels. Daarnaast zijn drukstempels leuk, oftewel een ponsen. Daarmee druk je figuurtje uit papier of dun karton. Ponsen zijn te koop bij Bol.com en Pipoos.

Lijm is natuurlijk onmisbaar, bijvoorbeeld een potje kinderlijm en een lijmstift. Daarnaast is Mod Podge heel handig. Je gebruikt het om een laagje over iets heen te maken. Daardoor wordt het steviger en gaat het langer mee. Mod Podge koop je bijvoorbeeld bij Bol.com.

Stof en draad 

Met restjes stof kun je leuke knutselwerkjes maken. Ook met wol kun je leuke dingen knutselen. Mocht je niks hebben liggen, dan heeft de Hema heeft katoenen wol in allerlei kleuren.

Ook leuk: pijpenragers, ook wel chenilledraad genoemd, te koop bij de Hema en Bol.com.

Oude materialen

Met afval kun je heel leuk knutselen. Denk bijvoorbeeld aan WC rolletjes, kartonnen dozen, verpakkingsmateriaal en eierdozen. Daarnaast kun je met lintjes en cadeaupapier leuk knutselen. Glazen potjes en flessen kun je ook versieren. Kinderen zijn vaak zelf het beste in bedenken wat de leukste knutselmaterialen zijn. Onze kids vissen vaak zelf spullen uit de papierbak om mee aan de slag te gaan.

De restanten van spaaracties bewaren we ook vaak. Dubbele voetbalplaatjes kun je als stickers gebruiken. Plaktattoos uit spaaracties kun je op je huid plakken, maar bijvoorbeeld ook op hout of papier. Oude tijdschriften kun je ook gebruiken om mee te knutselen. Kinderen knippen graag in de Donald Duck om er hun eigen verhaal van te maken.

Lees ook: Welke knutselspullen zijn leuk voor kinderen? Dit zijn onze favorieten 

welke knutselspullen zijn leuk voor kinderen? 

Verder lezen over knutselen

Naast dit artikel met ideeën voor de lente en zomer, vind je hier ook knutselen voor de herfst en winter. Daarnaast is er ook een overzicht met 101 knutselideeën. Op Instagram delen we ook vaak knutseltips.

101 ideeën om te knutselen met kinderen

De laatste tijd zie je ze opeens overal: prachtige stoepkrijttekeningen. Om zorgverleners een hart onder de riem te steken, om iemand te feliciteren of om de buurt op te vrolijken. Ik verzamelde heel veel mooie ideeën voor stoepkrijt tekeningen en wat handige tips.

Stoepkrijt tekeningen maken: toffe tips en ideeën

Voorjaarsvakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de voorjaarsvakantie! Even geen onderwijs en hopelijk het eerste lente zonnetje. Daarom maakten we weer een bucketlist met voorjaarsvakantie activiteiten. Vol leuke tips voor binnen en buitenshuis.

 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids