Vogel knutselen en tekenen: leuke ideeën

Op zoek naar een leuk idee om een vogel te knutselen of tekenen? Hier vind je leuke vogel knutsels en tekeningen, maar ook een flamingo, een uil en een eend.

Vogel knutselen en tekenen: leuke ideeën. Op zoek naar een leuk idee om een vogel te knutselen of tekenen? Hier vind je leuke vogel knutsels en tekeningen, maar ook een flamingo, een uil en een eend. Ideas for crafting and drawings birds for kids.

Leuke ideeën om een vogel te knutselen

Een vogel van een papieren bordje knutselen

Kleine meis en ik knutselden deze vogeltjes van papieren bordjes voor Valentijnsdag. Eerst vouwden we een bordje dubbel en plakten het dicht. Daarna verfden we het.

De snavel maakten we van een chenille draad (bij Pipoos en bij Bol.com). Het oogje maakten we van een pompon (bij Bol.com en bij Pipoos). Vervolgens maakten we pootjes van een dubbelgevouwen papieren rietje. Tot slot drukten we hartjes uit met een pons (Bol.com en Pipoos).

Vogel knutselen en tekenen: leuke ideeën. Kleine meis en ik knutselden deze vogeltjes van papieren bordjes. Ideas for crafting and drawings birds for kids, like these paper plate Valentine birds.
Een uil knutselen van een kartonnen doos of pak

Van een verpakking kun je ook deze leuke uil knutselen. Een leuk makkelijk knutselwerkje voor peuters, kleuters en jonge kinderen. We kwamen hem tegen in het atelier van Landal Heideheuvel.

Het pak is ingepakt in bruin papier. De oogjes zijn gemaakt van doppen. Het neusje en de buik zijn gemaakt van gekleurd papier. De vleugels zijn gemaakt van veertjes (bij Pipoos en bij Bol.com).

Vogel knutselen en tekenen: leuke ideeën. Van een verpakking kun je ook deze leuke uil knutselen. Het pak is ingepakt in bruin papier. De oogjes zijn gemaakt van doppen. Het neusje en de buik zijn gemaakt van gekleurd papier. De vleugels zijn gemaakt van veertjes. Ideas for crafting and drawings birds for kids, like this owl.
Een camera met een vogeltje

De dochter van Mariëlle kreeg deze mooie geknutselde camera. Hij is gemaakt van een kartonnen doos, wc rol en duct tape. Compleet met vogeltje er in!

Vogel knutselen en tekenen: leuke ideeën. Zoals deze camera met vogel. Ideas for crafting and drawings birds for kids, like a camera bird.
Donald Duck knutselen

Met papier maché kun je prachtige knutselwerken maken. Je kunt speciale papier maché knutsellijm (Bol.com en Pipoos) daarvoor kopen, maar behangerslijm (Bol.com) werkt ook. Die maak je aan volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Vervolgens ga je lagen papier of oude kranten plakken. Als die goed gedroogd zijn kun je het verven.

De dochter van Cathelijne knutselde deze mooie Donald Duck. Het is wel wat moeilijker, een knutselwerkje voor tieners en volwassenen, of met hulp.

De basis is een ballon met papier maché er omheen, die ze wit verfde. De muts is gemaakt van karton en crêpepapier (bij Pipoos en bij Bol.com). De rest van het gezicht is van gekleurd papier (bij Bol.com en bij Pipoos). Donald Duck staat op een platte doos.

Vogel knutselen en tekenen: leuke ideeën, zoals deze donald duck van papier mache. Ideas for crafting and drawings birds for kids.
Eem flamingo knutselen

Hoe leuk is deze flamingo van papier maché? De zoon van Hanna knutselde deze flamingo als surprise.

Hoe leuk is deze flamingo van papier maché?
Een vogelhuisje knutselen van een schoenendoos

De basis van dit vogelhuisje is een schoenendoos, gemaakt door de kids. Het uitstekende houtje waar het vogeltje op zit maakten ze met stukjes wc rol. Met een stukje karton maakten ze het driehoekige dakje. In het midden maakten ze een rondje waar ze zwart papier achter plakten. Daarna plakten ze gekleurd ribbelkarton  (bij Bol.com en bij Pipoos) op de voorkant. En masking tape (bij Bol.com) op de zijkant. Zo’n kuikentje vind je vaak bij de kringloopwinkel, anders bij Bol.com.

Vogel knutselen en tekenen: leuke ideeën, zoals dit vogelhuisje van een een schoenendoos.
Angry Birds knutselen

Hoe gaaf is dit gigantische Angry Birds kuiken? Alev bedacht dit leuke idee voor een paasdoos. Hier lees je hoe ze hem maakte.

Vogel knutselen en tekenen: leuke ideeën. Hoe gaaf is dit gigantische Angry Birds paaskuiken op een kartonnen schoenendoos? Ideas for crafting and drawings birds for kids, like this angry bird car.

Onze jongen knutselde deze Angry Birds doos. De biggen proberen de eieren af te pakken van de vogels, vandaar de naam Angry Birds. Daar probeert Bomb een stokje voor te steken. Hier katapulteert Bomb zichzelf richting de big om zo de paaseieren te beschermen.

Vogel knutselen en tekenen: leuke ideeën. Zoals deze Angry Birds.
Een vogel van hout knutselen

Tijdens een wandeling slepen onze kinderen altijd takken mee naar huis. De kinderen zitten vol van ideeën om te knutselen met dat resthout.

Mijn nichtje maakte op de kleuterschool dit toffe kunstwerk. Het is een stuk zwerfhout dat ze geschilderd heeft. Daarna is het op een sokkel geplaatst van een boomstammetje en een satéprikker.

Vogel knutselen en tekenen: leuke ideeën. Mijn nichtje maakte op de kleuterschool dit toffe kunstwerk. Het is een stuk zwerfhout dat ze geschilderd heeft. Daarna is het op een sokkel geplaatst van een boomstam en een satéprikker. Ideas for crafting and drawings birds for kids.
Vogel knutselen met strijkkralen

Ook een hit bij veel meiden: flamingo’s. Deze flamingo met dunne poot is natuurlijk niet zo stevig, dus we hebben hem meteen opgeplakt.

Vogel knutselen en tekenen: leuke ideeën. Zoals een flamingo van strijkkralen. Ideas for crafting and drawings birds for kids, like a hama bead flamingo.

Kleine man is gek op stripfiguren en superhelden. Veel van zijn voorbeelden om te knutselen met strijkkralen zijn dus in deze categorie. Donald Duck is al jaren zijn held, die maakte hij dus van strijkkralen.

Vogel knutselen en tekenen: leuke ideeën. Donald Duck van strijkkralen. Ideas for crafting and drawings birds for kids, like a hama bead Donald Duck.
Een vogel doosje knutselen

Ken je die leuke knutselwerkjes van luciferdoosjes? Je kunt van alles maken van een luciferdoosje, laat je kind lekker de fantasie gebruiken.

Deze leuke kunstwerkjes kwam ik tegen op de tentoonstelling van de KinderKunstBiënnale in de OBA. De kids gebruikten allerlei knipsels, veertjes (bij Pipoos en bij Bol.com) en gelukspoppetjes (Bol.com).

Vogel knutselen en tekenen: leuke ideeën. Ken je die leuke knutselwerkjes van luciferdoosjes? Je kunt van alles maken van een luciferdoosje, laat je kind lekker de fantasie gebruiken. Ideas for crafting and drawings birds for kids.

Ideeën om een vogel te tekenen en schilderen

Daarnaast hebben we Teken je eigen unicorn en andere lieve knuffelbeesten, ook van Bol.com. Met dit boek teken je met mooie ronde vormen. Het is wel wat moeilijker, de eerste dieren kun je vanaf een jaar of 8 tekenen. Ook leuk voor tieners en volwassenen dus.

Dit soort boeken zijn een goede manier om een tekening te starten. In eerste instantie riep zoonlief dat hij helemaal niet kon tekenen. Maar toen er eenmaal een vogel op papier stond, volgden er nog meer. En daarna maakte hij er een hele tekening omheen.

Vogel knutselen en tekenen: leuke ideeën. Zoals het boek Teken je eigen unicorn en andere lieve knuffelbeesten. Hiermee teken je dieren na, om er vervolgens je eigen draai aan te geven. Zoals deze vogels. Ideas for crafting and drawings birds for kids.
Een vogel met een sjabloon tekenen

Met een sjabloon tekenen is net wat creatiever dan een kleurplaat, maar je hoeft het niet helemaal zelf te maken. Dit tekensjabloon komt uit een set van Djeco (bij I love speelgoed). Ze zijn er van vogels, maar ook van andere dieren, feeën en auto’s.

Je tekent eerst en kleurt het daarna in. Relatief makkelijk om te tekenen en dus leuk voor peuters, kleuters en wat jongere kinderen.

Vogel knutselen en tekenen: leuke ideeën. Met een sjabloon tekenen is net wat creatiever dan een kleurplaat, maar je hoeft het niet helemaal zelf te maken. Ze zijn er van vogels, maar ook van andere dieren, feeën en auto's. Je tekent eerst en kleurt het daarna in.
Vogels aquarel schilderen

Je kent ze vast wel, de propellerachtige vleugels van esdoorn zaden. Ik vond ze laatst ergens en nam er wat mee voor de kinderen. We besloten er vogels van te maken, die boven een zee zweven.

De zee en de lucht tekenden we met aquarelpotloden op aquarelpapier (te koop bij I love speelgoed en Bol.com). Met aquarelpotloden teken je eerst iets met de potloden. Daarna ga je met een natte kwast er overheen. Doordat je met een kwast werkt, krijg je een mooi overlopend effect.

Midden in de tekening maakten we eerst de zon. Om te kijken hoe een verkleurende lucht er uit ziet, hebben we een foto van de vakantie als voorbeeld gebruikt. Nadat we alles getekend hebben, hebben we alles met water en een penseel overgeschilderd.

Pas toen de aquareltekening goed droog was, hebben we met kinderlijm de esdoorn zaden er op geplakt. Net vogels toch? Als je rechts op de foto klikt, dan zie je de vakantiefoto en de stappen.

Klik hier voor meer herfst knutsel ideeën

Een happy stone met een uil

Wie kent ze niet, happy stones, mooi versierde stenen. Zo’n steen verstop je als verrassing voor de vinder in de buurt. Het is enige wat je nodig hebt zijn mooie gladde stenen en verf of permanentstiften.

We hebben zelf de dunne permanent stiften van Staedler (Bol.com) en de dikke permanent stiften van Edding (Bol.com). Deze steen met een uil kwamen we tijdens een wandeling tegen.

Vogel knutselen en tekenen: leuke ideeën.. Wie kent ze niet, de happy stones, mooi versierde stenen. Het is enige wat je nodig hebt zijn mooie gladde stenen en verf of permanent stiften. Zoals deze steen met ui. Ideas for crafting and drawings birds for kids, like a happy stone with owl.

Knutselen voor de vogels

Je kunt met de kinderennatuurlijk ook dingen voor de vogels knutselen, voor de in de tuin. 

Door de sneeuw en kou was Marijke in januari geïnspireerd om een heuse taart voor de vogels te maken, voor buiten op de tuintafel. Ze legt uit hoe je deze winter knutsel maakt.

vogeltaart in de tuin

Yvette maakte deze leuke vogelvoer kopjes voor in de tuin, met een handig stokje als zitplaats voor de vogels.

DIY: kopje vogelvoer maken

Als kind vond ik het fantastisch: pinda’s rijgen. En ik moet zeggen, het blijft leuk. Lekker even buiten winterknutselen. Met zoonlief maakte ik zo’n ouderwets snoer, maar ook deze kerstster.

De kerstster had ik nog liggen, ooit zaten er lichtjes in. Bij de kringloop via je veel van dit soort oude sterren. Doppinda’s vind je bijvoorbeeld bij Albert Heijn.

Mijn jongetje maakte deze winterknutsel in groep 3, voor peuters en kleuters is het rijgen met een naald te lastig.

ster met pinda's in de dop, leuk alternatief voor rijgpinda's knutselen

Van een melkpak of vlapak kun je een vogelvoerhuisje maken. In ons artikel over herfst decoratie knutselen leg ik uit hoe we dit vogelhuisje maakten.

Van een melkpak of vlapak kun je een vogelvoerhuisje maken, zoals dit vogelhuisje.

Verder lezen

Zoek je naast een vogel nog meer leuke ideeën om te knutselen en tekenen, kijk dan naar ons knutseloverzicht. En ook op Instagram delen we regelmatig knutselideeën.

Meivakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de meivakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met meivakantie activiteiten. Leuke dingen voor binnen en buiten en voor uit en thuis.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids