Herfst decoratie knutselen: leuke ideeën om zelf te maken

Nu de herfst is begonnen krijgen we zin om het huis te versieren. Gezellig samen met de kinderen herfst decoratie knutselen. Wil je ook aan de slag? In dit artikel vind je leuke ideeën om zelf te maken.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan ontvang je regelmatig nieuwe tips

Herfst decoratie knutselen: leuke ideeën om zelf te maken

Herfst decoratie knutselen met herfstmaterialen

Herfst decoratie knutselen met kastanjes

Fenne knutselde met haar zoon en neven deze toffe dromenvangers. De paarse is “all natural”. De cirkel is gemaakt van een twijgje van snoeihout met wol, veren, kralen en een kastanje. De andere zijn gemaakt van ijzerdraad voor in de tuin. Je kunt ook pijpenragers gebruiken, die hebben al felle kleuren. Vind je het wat te ingewikkeld, dan geeft SES ook knutselpakketjes voor dromenvangers (bij Bol.com).

dromenvanger knutselen

Van kastanjes kun je ook een leuke hanger maken. Met een klein boortje in de schroefboormachine hebben we voorzichtig een gat in de kastanje gemaakt. De kastanje hielden we vast met een waterpomptang. Daarna hebben we de kastanjes op ijzerdraad geregen. Er aan vast maakten we een takje rozemarijn en een paar lavendel bloemen.

Herfst decoratie knutselen: hanger van kastanjes, rozemarijn en lavendel

Vroeger vond ik spinnenwebben van kastanjes maken super leuk en nu nog steeds 🙂 Je moet zes of acht satéstokjes of cocktailprikkers in de kastanje prikken. Als je de stokjes er niet makkelijk in krijgt, kun je eerst voorzichtig een gaatje maken met een mes en daarna de prikker er in stoppen. Ik gebruik daarvoor een oestermes, dat is niet geschikt voor kleine kinderen.

Vervolgens maak je een draadje vast, het knoopje doe je aan de achterkant. Daarna weef je de wol tussen de satéprikkers door. Bij ieder stokje draai je een rondje om het stokje heen, dan krijg je een mooi web.

Een spinnenweb wordt extra leuk met een spin er in. De spin maak je aan elkaar door beide kastanjes op de uiteinden van een klein stukje satéprikker te prikken. Vervolgens knip je een pijpenrager in acht stukjes. Die stop je als pootjes in de kastanje. Met oogjes is de spin helemaal af. Met naaigaren kun je de spin vervolgens in het web vastmaken.

Herfst decoratie knutselen: spinnenweb van kastanjes met spin er in

Herfst decoratie knutselen met eikeltjes

Eikeltjes hebben altijd hele schattige dopjes. We lijmden twee kralen op elkaar, op het bovenste kraaltje paste precies het dopje van de eikeltjes. Van een klein strookje vilt maakten we een sjaaltje. Deze poppetjes staan inmiddels heel leuk op een foto plankje. Kralen vind je bij de kringloopwinkel, Pipoos en Bol.com.

Herfst decoratie knutselen: poppetjes van kralen en eikeltjes dopjes

Herfst decoratie knutselen met dennenappels

Toen we laatst een berg dennenappels vonden, wilden we er een herfstslinger van maken. Daarvoor gebruikten we dennenappels, katoenen wol en kralen in herfstkleuren. Deze houten kralen zijn al oud, maar je koopt ze bijvoorbeeld bij een hobbywinkel. We deden de wol dubbel, dan is het steviger. Dochterlief en ik regen samen de kralen. Vervolgens maakte ik een draad aan de dennenappels  en hing ik de dennenappels tussen de kralen door. Heb je geen kralen in huis? Bij de kringloopwinkel kun je vaak kralen vinden, maar ook bij Pipoos en Bol.com.

Herfst decoratie knutselen: leuke ideeën om zelf te maken - slinger van dennenappels

In de tuin hangt ook een slingertje van dennenappels. Het koord is wat steviger, we maakten het aan de bovenkant van de dennenappels vast. Tussen de vogelhuisjes is het weer eens wat anders.

hanger van dennenappels

Herfst decoratie knutselen met gedroogde bloemen

In de herfst drogen bloemen uit, zo ontstaan vanzelf droogbloemen. Maar ook nog bloeiende bloemen uit de tuin kun je gebruiken, of uit je vaas. Na het plukken leg je de bloemen zo plat mogelijk tussen twee keukenpapiertjes, met iets zwaars erop. Dit laat je een nachtje liggen, of langer als het nodig is, tot het mooi plat is. Daarna haal je de bloemen voorzichtig tussen het papier uit. Vervolgens plak je ze met lijm op een vel papier of karton. Er overheen plak je een vaas van karton.

Herfst decoratie knutselen: kunstwerk van droogbloemen in vaas knutselen

Herfst decoratie knutselen met herfstbladeren

Herfstbladeren kun je ook in een mooie kleur verven. Als je ze verzameld hebt kun je ze het beste eerst drogen, tussen twee keukenpapiertjes en met iets zwaars er op, anders trekken ze krom. Het mooiste effect kregen we door wit met een kleur te mengen. Die pastelkleurige bladeren staan heel mooi op een muur. Met een stukje masking tape hang je ze heel eenvoudig op.

Herfst decoratie knutselen: bladeren verven

Met een blad, een canvas en wat restje verf maakten we deze herfst schilderijtjes mee, vrolijk toch? In dit artikel lees je hoe je dit herfst schilderij kunt knutselen met bladeren.

Een herfst schilderij knutselen met bladeren

Herfst decoratie knutselen met allerlei verschillende materialen

Met mijn kleine meisje knutselde ik een herfst huisje met kastanjes, eikels en bladeren. De poppetjes van kralen en eikeltjes passen er perfect bij.

Herfst huisje knutselen met kastanjes, eikels en bladeren

Een vogelhuisje knutselen

Van een melkpak of vlapak kun je een vogelvoerhuisje maken, dat staat gezellig in de tuin. Wij zochten een paar pakken vla uit, met een mooie kleur en niet te veel tekst. Met een stanleymesje sneed ik een vierkantje uit het pak. Ook in de bovenkant maakte ik een gat voor een touwtje. Vervolgens ging dochterlief aan de slag.

De tekst plakte ze af met stickers en masking tape. De stickers komen uit de Flow en van de Hema. Om de randen van de opening zit ook masking tape, dat deden we samen. Door de bovenkant zit een koordje om het vogelhuisje op te kunnen hangen.

Een pak verven kun je beter niet doen. Allereerst omdat het bijna niet te doen is met kinderverf. Maar bovendien is verf niet gezond voor vogels, als het loslaat komt de verf tussen het vogelvoer.

In de winter stoppen we zaden in de vogelvoerhuisjes. Die hebben de vogels nu nog niet nodig, nu zitten er druiven uit de tuin in.

Herfst decoratie knutselen: vogelvoer huisje knutselen van een melkpak

Pompoenen versieren

Pompoenen horen bij de herfst. Maar een pompoen snijden, hoe doe je dat eigenlijk? Het is makkelijker dan ik dacht, je hebt vooral de juiste messen nodig. Het is daarom geen klusje om kids alleen te laten doen, maar ze kunnen natuurlijk wel helpen.

pompoen snijden

Vind je een pompoen snijden te veel gedoe? Je kunt er ook op verven. Amerikanen gebruiken een pompoen in de herfst echt als schilderdoek. Ze worden in een kleur gespoten met spuitverf en er worden prachtige patronen op gemaakt. Maar met een kleurtje verf in een mooi patroontje is het ook al heel leuk.

Een belangrijke tip: leg een schoteltje onder de pompoen. Overrijpe pompoenen kunnen gaan lekken. En dat heb je niet altijd op tijd door, kan ik uit ervaring vertellen. Met een schoteltje voorkom je een oranje vlek op je tafel.

Herfst decoratie knutselen: leuke ideeën om zelf te maken - pompoen verven

Lampionnen knutselen voor Sint Maarten en Halloween

Op 31 oktober is het Halloween. Toen Viola met haar Amerikaanse man naar San Francisco verhuisde werd ze ondergedompeld in Halloween. Terug in Amsterdam houdt ze met haar gezin de traditie in ere. In dit artikel deelt ze tips om je huis te versieren met Halloween, waaronder deze lampionnen. En ik kan je vertellen: bij Viola merkte ik hoe gezellig Halloween is, ondanks dat ik niks met enge dingen heb.

Halloween spookflessen knutselen

Op 11 november is het weer Sint Maarten, dan gaan in een deel van het land kinderen zingend met lantaarns of lampionnen langs de deuren en krijgen snoep of fruit. Ik verzamel ieder jaar knutselideeën voor Sint Maarten, het is inmiddels een flinke verzameling. Sommige lampionnen zijn ook heel leuk om in huis neer te zetten of op te hangen. Dit melkpakhuisje kun je als lampion maken, maar ook om neer te zetten of op te hangen in het raam.

Ster lampion knutselen met lampje, voor Kerst of Sint Maarten of gewoon voor de herfst of winter

Deze ster is leuk om te gebruiken met Sint Maarten. Maar kan gezellig in huis blijven hangen tot ver na kerst. De basis van de ster is bruin inpakpapier. lampion met Sint Maarten ook buiten te kunnen gebruiken hebben we hem bewerkt met mod podge. Dat is een soort lijm die een beschermend laagje over de lampion zet. Lees hier hoe we deze ster lampion hebben gemaakt.

Ster lampion knutselen met lampje, voor Kerst of Sint Maarten of gewoon voor de herfst of winter

Verder lezen 

Naast deze ideeën voor herfst decoratie, vind je op Leuk met kids ook heel veel tips om te knutselen met kinderen in de herfst. Ook vind je hier nog meer inspiratie voor de herfst. Bijvoorbeeld de herfst(vakantie) bucketlist en leuke uitjes voor de herfst. Daarnaast delen we op Instagram regelmatig herfst en knutsel tips.

Herfst decoratie knutselen: leuke ideeën om zelf te maken

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids