Zelf maken met kinderen: een insectenhotel voor bijen in de tuin


Dat het slecht gaat met de bij weten bijna alle kinderen, dankzij het liedje van Kinderen voor Kinderen. Bij ons op school zijn ze enorm met de natuur bezig. Onze kinderen vonden het daarom hartstikke leuk om zelf om een insectenhotel te maken, voor de bijen. 

Kinderen hebben gelijk: bijen zijn ook hartstikke belangrijk. De overgrote meerderheid van de gewassen is voor de bestuiving afhankelijk van bijen. Met andere woorden, zonder bijen zouden we heel veel bloemen moeten missen, maar ook allerlei voedselgewassen.

Een insectenhotel voor de bijen maken met kinderen 

Als je aan een bij denkt, dan denk je al snel aan een bijenkorf, maar wilde bijen zijn vaak “solitaire bijen”. Die solitaire bijen leven in kleine holletjes, voor hun is een insectenhotel een fijne plek.

Zelf maken met kinderen: een insectenhotel voor bijen in de tuin

Zelf maken met kinderen: een insectenhotel voor bijen in de tuin

Vorige week leerde Oerrr van Natuurmonumenten ons dat je heel makkelijk zelf een insectenhotel kunt maken. Het bovenstaande driehoekje is gemaakt van drie plankjes met stukjes bamboestok er tussen. Je kunt het vastzetten met spijkertjes. In lijm zitten vaak giftige stoffen, dat kun je beter niet gebruiken.

Het onderstaande is een soort vogelhuisje, die vorm is ietsje moeilijker om te maken. Op de voorkant is gaas getimmerd, maar je kunt een vergelijkbaar patroontje natuurlijk ook met ijzerdraad maken. In het huisje zitten dennenappels waartussen de bijen een nestje kunnen maken. Onze kinderen knutselden allebei een bijenhotel. Dat krijgt een mooi plekje in onze nieuwe tuin.

Knutselen met natuurlijke materialen op Landal Rabbit Hill onder leiding van Oerrr en Natuurmonumenten

Hier zijn boomstammetjes en bakstenen met gaatjes geïntegreerd in een muurtje. Dat is ook een mooi insectenhotel. Deze zagen we in de Tuinen van Appeltern.

Zelf maken met kinderen: een insectenhotel voor bijen in de tuin

Deze kwamen we ook tegen in de Tuinen van Appeltern, maar die is wel erg groot voor in de tuin. Ik zou bij dit formaat bang zijn dat er een compleet wespennest in komt en dat is dan weer niet de bedoeling 😉

Zelf maken met kinderen: een insectenhotel voor bijen in de tuin

Vind je het te veel werk om een insectenhotel zelf te maken? Je kunt een compleet insectenhotel kopen bij Xenos en Bol.com. Een bouwpakket kun je kopen bij Natuurmonumenten.

Bijen hebben ook bloemen nodig

Als je een insectenhotel in je tuin ophangt, dan kun je wilde bloemen erbij zaaien, want de bijen hebben ook een insectenrestaurant nodig 😉 Wilde bijen halen namelijk vooral nectar uit wilde bloemen.

De kinderen maakten zaadbommen, dat zijn bolletjes van aarde gemengd met zaadjes van wilde bloemen. Je kunt de zaadjes natuurlijk gewoon in de grond stoppen, maar op deze manier zorg je dat de zaadjes goed verdeeld worden. Bovendien kun je dan tijdens een wandeling de zaadbommen in de wijk uitstrooien. Zo staat je buurt deze zomer ook nog gezellig vol bloemen!

Knutselen met natuurlijke materialen op Landal Rabbit Hill onder leiding van Oerrr en Natuurmonumenten

Wil je samen met de kinderen zelf ook aan de slag met wilde bloemen en een insectenhotel voor bijen maken? Op de website van Oerrr kun je gratis het actiepakket voor kinderen aanvragen. Daarin zit een zakje zaadjes voor wilde bloemen, maar ook een folder met ideeën om zelf aan de slag te gaan.

bijen hebben wilde bloemen nodig, je kunt bij Oerrr een actiepakket Natuurmonumenten wilde bloemen aanvragen

Op Leuk met kids kun je van alles lezen over hoe je kinderen in aanraking brengt met de natuur. Wij zijn helemaal geïnspireerd geraakt én we krijgen binnenkort een tuin, dus je zult hier de komende tijd nog veel meer lezen over natuurlijke activiteiten met kinderen.


volg Leuk met kids ook op instagram
Meer over Leuk met kids blog 💫 Leuk met kids blog wordt geschreven door Maud, ik woon samen met vriend, zoon (2011) en dochter (2014) in een huisje in de stad. Ik ben altijd op zoek naar leuke ideeën en mijn blog is de plek waar ik die deel. Als ik een artikel schrijf in samenwerking met een bedrijf dan vermeld ik dat er bij. Daarnaast bevatten veel artikelen affiliate links van webshops, deze producten kies ik altijd zelf uit, daarover kun je hier meer lezen.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief 💌  Wil je op de hoogte blijven van leuke nieuwe berichten? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en ontvang 1 keer per maand alle nieuwe berichten en af en toe een special. Vul hier je emailadres in en klik op de groene knop.Maud

Add your Biographical Info and they will appear here.