100 ideeën om te knutselen met peuter en kleuter

Het is super leuk om met een peuter of kleuter te knutselen, maar nog lang niet alle ideeën zijn geschikt voor kleine kinderen. Daarom verzamelde ik leuke knutselideeën voor peuters en kleuters!

Op zoek naar knutselactiviteiten voor kinderen van 2, 3, 4, 5 of 6 jaar? Je dreumes, peuter of kleuter kan nog lang niet alles knutselen, maar met deze ideeën kunnen kleintjes wel aan de slag.

Toch is bij de meeste knutselwerkjes wel verstandig je 2, 3, 4, 5 of 6 jarige een beetje te helpen. Al is het alleen maar om je muren te beschermen tijdens de creatieve activiteiten 😉


Inhoudsopgave: ideeën om te knutselen met peuter en kleuter


Scroll lekker door de lijst of klik meteen door naar:

100 ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Het is super leuk om met een peuter of kleuter te knutselen, maar nog lang niet alle ideeën zijn geschikt voor kleine kinderen. Daarom verzamelde ik leuke knutselideeën voor peuters en kleuters!

Gekleurd papier


Gekleurd papier en karton zijn natuurlijk de simpelste knutselmaterialen. Daarom vind je in dit artikel veel ideeën om met gekleurd papier en karton te knutselen met kinderen.

Lampions knutselen met papier en karton

Deze lampions ofwel Chinese lantaarns zijn heel makkelijk om zelf te maken. Dit is ook een prima last minute lampion. Zo maakten we deze lampion.

Mooie lantaarn of lampion voor Sint Maarten. Een Chinese lantaarn kun je heel snel maken.

Kleine meis knutselde deze lampion in de vorm van een vis op school. Bekijk hier de uitleg.

Sint Maarten lampion in de vorm van een vis

Bloemen knutselen met papier en karton

Voor het voorjaar knutsel je prachtige bloemen van papier en karton. We gebruikten daarvoor gekleurd karton en tuinstokjes.

100 ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Het is super leuk om met een peuter of kleuter te knutselen, maar nog lang niet alle ideeën zijn geschikt voor kleine kinderen. Daarom verzamelde ik leuke knutselideeën voor peuters en kleuters! Zoals deze bloemen om te knutselen van papier en karton.

Mijn nichtjes knutselden deze hyacint met vliegerpapier, dat is van dat doorzichtige papier. Prachtig als raamhanger!

100 ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Het is super leuk om met een peuter of kleuter te knutselen, maar nog lang niet alle ideeën zijn geschikt voor kleine kinderen. Daarom verzamelde ik leuke knutselideeën voor peuters en kleuters! Zoals deze hyacint bloem raamhanger.

Mijn nichtjes knutselden deze raamhanger als peuter en kleuter. Het is een regenwolk met zon, die samen een regenboog veroorzaken. Naast wit en geel papier gebruikten ze gekleurd crêpepapier.

100 ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Het is super leuk om met een peuter of kleuter te knutselen, maar nog lang niet alle ideeën zijn geschikt voor kleine kinderen. Daarom verzamelde ik leuke knutselideeën voor peuters en kleuters! Zoals deze wolk met regenboog raamhanger.

Nog meer gekleurd papier

Veel meer dan gekleurd papier heb je vaak niet nodig om te knutselen met je peuter en kleuter, naast leuke ideeën natuurlijk. Deze Sinterklaas maakten we met gekleurd papier en watten. Ik maakte hem samen met mijn peuter en kleuter. Hier vind je de uitleg & meer Sinterklaas knutsels.

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Zoals een Sinterklaas met mijter en baard van watten.

Zoonlief bedacht deze Piet helemaal zelf. Ook dit knutselwerkje is leuk voor peuters en kleuters.

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Zoals deze Piet.

Dit hartjes konijn doet een beetje aan Alice in Wonderland denken 🙂 De verschillende lichaamsdelen van papier zijn met lijm aan elkaar gemaakt. Ons kleuter meisje maakte dit konijn toen ze 5 jaar was in groep 1, voor Moederdag of Vaderdag.

Alice in Wonderland konijn, leuke knutsel voor Moederdag en Vaderdag

Zoonlief bedacht deze medaille van papier. Hij is leuk voor Koningsdag, maar ook bij een EK of WK.

medaille voor de koning of voor EK of WK

Knutselen voor peuters en kleuters met vouwblaadjes


Op zoek naar leuke ideeën om te knutselen met je peuter of kleuter? Vouwblaadjes zijn leuk om mee te knutselen met peuters en kleuters. Onze peuter jongen knutselde deze rups toen hij 3 jaar was, met ronde vouwblaadjes.

100 ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Het is super leuk om met een peuter of kleuter te knutselen, maar nog lang niet alle ideeën zijn geschikt voor kleine kinderen. Daarom verzamelde ik leuke knutselideeën voor peuters en kleuters! Zoals een rups knutselen met je peuter of kleuter.

Onze kleuter jongen knutselde toen hij 4 jaar was deze haas met watten en pijpenragers. Daarnaast gebruikte hij gekleurd papier voor de oren en neus.

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Zoals deze haas van watten en pijpenrager. Of is het een konijn?

Voor deze kroon vouwden we vierkante vouwblaadjes dubbel tot een driehoek. Die schoven we half in elkaar en plakten ze vast.

100 ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Het is super leuk om met een peuter of kleuter te knutselen, maar nog lang niet alle ideeën zijn geschikt voor kleine kinderen. Daarom verzamelde ik leuke knutselideeën voor peuters en kleuters! Zoals een kroon van papier voor Koningsdag en Oranje.

Een vos hoort bij de herfst. Om zijn prachtige kleuren. Maar ook omdat hij zo leuk na te knutselen is. De uitleg van deze vosjes vind je hier.

knutselideeën van een een vos

Deze kerstboom maakten we met gekleurd papier en vouwblaadjes. Hier vind je de uitleg & meer kerst knutsels.

Deze kerstboom maakten we met gekleurd papier en vouwblaadjes. Een leuke kerstknutsel voor peuters en kleuters: een kerstboom van ronde vouwblaadjes.

Stickers maken met ponsen


Met een pons kun je de leukste figuurtjes uitdrukken in gekleurd papier: hartjes, sterretjes, vlindertjes: ze worden hier allemaal enorm gewaardeerd.

Je kind kan de figuurtjes dan met lijm opplakken op een groot vel. Ik gaf er nog wat schuimrubberen figuurtjes bij en het feest was compleet. Stickers zijn natuurlijk ook leuk.

100 ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Het is super leuk om met een peuter of kleuter te knutselen, maar nog lang niet alle ideeën zijn geschikt voor kleine kinderen. Daarom verzamelde ik leuke knutselideeën voor peuters en kleuters!

Dit is leuk om in de winter te knutselen met peuters en kleuters, met gekleurd papier. Onze kleuter jongen maakte het toen hij 5 jaar was in groep 2. Het is een winter landschap met kerstbomen er in, je kunt ook andere bomen maken. Met een pons druk je figuurtjes uit papier, die je vervolgens weer kunt opplakken.

100 ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Het is super leuk om met een peuter of kleuter te knutselen, maar nog lang niet alle ideeën zijn geschikt voor kleine kinderen. Daarom verzamelde ik leuke knutselideeën voor peuters en kleuters! Zoals dit winterlandschap met kerstbomen.

Deze eenhoorn hebben we getekend en gemaakt met gekleurd papier. Hier lees je alle details, inclusief een download van de eenhoorn.

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Zoals deze eenhoorn van gekleurd papier, met hartjes als staart en manen.

Deze lama maakten we op vergelijkbare manier.

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Zoals deze lama van gekleurd papier, met hartjes er op.

Knutselen met klei zoutdeeg


Met een kastanje en beetje klei maak je deze mooie slak. Een makkelijke knutsel aangezien je voor peuters en kleuters doorgaans wel Playdoh in huis hebt. Leuk voor een 2, 3, 4, 5 of 6 jarige, zolang ze maar geen dingen meer in hun mond stoppen.

100 ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Bijvoorbeeld ideeen voor herfst knutselen met blaadjes, kastanjes, eikels en meer. Zoals deze kastanje slak.

Iets maken met zoutdeeg is voor veel van ons heel nostalgisch, dat deden we zelf ook al in de peuterklas en op de kleuterschool. Zoutdeeg is net klei, je kunt het zelfs een aantal dagen in de koelkast bewaren. Hier vind je ons recept om zoutdeeg te maken.

Deze zoutdeeg sneeuwpop is leuk om samen met je peuter of kleuter te maken.

100 ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Zoals een sneeuwpop van zoutdeeg.

Dit handje van brooddeeg kreeg ik ooit van dochterlief, super schattig toch? Ons dreumes meisje was ongeveer 2 jaar toen ze het maakte op de crèche. Een eenvoudig cadeau van een baby, dreumes of peuter voor Vaderdag en Moederdag!

100 ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Handje brooddeeg voor vaderdag of moederdag.


Knutselen met wol enzo

Je peuter of kleuter kunnen lekker knutselen met wol, daarom vind je hier wat leuke creatieve ideeën. Voor deze knutselideetjes kunnen ze lekker knippen, plakken en borduren met wol. Ons crea kleuter meisje was 5 jaar en zat in groep 2. We maakten het voor Valentijnsdag, maar het is ook leuk voor Vaderdag of Moederdag.

Eerst tekende ik een hartje op een stevig papier en knipte het uit. Dit gebruikten we als mal, zodat we telkens nieuwe hartjes konden tekenen.

We knipten een hartje uit een vel gekleurd papier. Hierop plakten we met knutsellijm telkens een stukje wol, net zo lang tot het helemaal bedekt was. Daarna lieten we het een tijdje drogen, daarna konden we uitstekende delen van wollen touwtjes afknippen, zodat er een mooi bedekt hartje overbleef.

100 ideeën om te knutselen met peuter en kleuter.. Zoals hartjes van wol plakken op papier, bijvoorbeeld voor Valentijnsdag.

Onze kids zijn gek op borduren. Dat borduren kunnen kinderen oefenen op papier. Hiervoor gebruiken we een prikblok, borduurnaalden en (katoenen) wol, dik gekleurd papier en lijm.

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Zoals hartjes van wol.

Kleine meis maakte deze kat of poes op school. Je tekent of print eerst een leuk figuur op dik papier. Daar maak je met het prikblok gaatjes in. Bij kleintjes moeten die gaatjes flink ver uit elkaar zitten, anders scheuren ze uit. Vervolgens kunnen ze het gaan borduren. De draad kun je beter niet te lang maken.

Onze kids zijn gek op borduren. Dat borduren kunnen kinderen oefenen op papier.

Knutselen met pijpenragers of chenilledraad


We noemen het vaak pijpenragers, maar officieel heet het chenilledraad. Met pijpenragers kun je leuke dingen knutselen. Het effect is al snel indrukwekkend. Hier vind je leuke ideeën om te knutselen met chenilledraad voor je peuter of kleuter. Chenilledraad heeft scherp puntje, dus houd je kind goed in de gaten.

Van chenilledraad kun je allerlei vormen maken. Dit hartje vouw je van twee pijpenragers.

hartje van pijpenrager of chenille draad

Ons meisje en ik maakten deze koning en koningin van toiletrollen. Ze was toen peuter of kleuter. Om het “hoofd” deden we een gouden pijpenrager.

100 ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Zoals koning en koningin van wc rollen knutselen voor Koningsdag en Oranje.

Van pijpenragers maak je heel makkelijk een kroon. Doordat er ijzerdraad in zit kun je het namelijk heel goed modelleren.

100 ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Zoals een kroon van pijpenragers of chenilledraad knutselen voor Koningsdag en Oranje.

Voor de paasdoos op school kochten we bakjes kinderkwark. Van de lege bakjes maakten we deze paashaasjes. De oren maakten we van pijpenragers.

We maakten eerst voorzichtig gaatjes in het bakje, voor de we de oren er in prikten. Daarna tekenden we het gezichtje met dunne permanent stiften.

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Zoals deze paashaasjes gemaakt van kinderkwarkbakjes en pijpenragers.


Verven enzo met peuters en kleuters

Herfstbladeren kun je ook in een mooie kleur verven. Als je ze verzameld hebt kun je ze het beste eerst drogen, tussen twee keukenpapiertjes en met iets zwaars er op, anders trekken ze krom. Het mooiste effect kregen we door wit met een kleur te mengen. We hebben het blad op de muur gehangen met masking tape.

Leuk als zelfgeknutseld cadeau voor Moederdag of Vaderdag, door een 2, 3, 4, 5 of 6 jarige samen met papa, mama, opa of oma.

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter, dit is een geverfd herfstblad.

In de lente krijgen de bomen langzaam blaadjes. Dat kun je nadoen op papier. Door de boom eerst kaal te schilderen en daarna langzaam de blaadjes te schilderen. Groene blaadjes in de lente, gele, bruine en rode bladeren in de herfst.

Super veel kleur krijg je door een groot vel te kleuren met ecoline. De kids gingen er op school als kleuters in groep 1 en 2 mee aan de slag. Onze kleuter jongen maakte deze lampion toen hij 4 jaar was in groep 1 van de kleuterschool.

Het knutselidee voor deze Sint Maarten lampion is dan ook heel simpel. Als het droog is kun je er met wasco op tekenen. Ecoline maakt vlekken, dus kinderen moeten goed begeleid worden of het moeten wat oudere kinderen zijn.

Lampion van papier en ecoline.

Ons meisje en ik knutselden deze vogeltjes van papieren bordjes die we verfden. Hier vind je de uitleg & meer Valentijnsdag knutsels.

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Kleine meis en ik knutselden deze vogeltjes van papieren bordjes.

De kinderen van Viola maakten deze kinderknutsel met Halloween. Met verf, gekleurd papier en een bordje.

Halloween Heksenmasker

Verven met water

Zo simpel kunnen knutsel activiteiten voor babies, peuters en kleuters zijn. Met een kwast en water kunnen kleintjes schilderen in de tuin.

Als je schilderij opgedroogd en verdwenen is begin je gewoon weer opnieuw. Eén van de makkelijkste ideeën om te knutselen met je peuter of kleuter, zonder rommel.

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Zoals met water verven in de tuin.

Iets beschilderen

Corrien beschilderde met haar dochters deze Matroesjka poppen voor de juffen. Ook een leuk cadeau voor de meester, opa, oma, papa of mama. Ze laat ons zien hoe je deze Matroesjka poppen kunt schilderen, kijk je mee?

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Matroesjka poppen zelf beschilderen: leuk cadeau om te knutselen. Matroesjka poppen zijn leuk om zelf te beschilderen. Tof voor als je een cadeau wil knutselen voor de juf, de meester, opa, oma, papa of mama. Dit super leuke idee is van Corrien. Ze maakte samen met haar dochters deze Matroesjka's voor de juffen.

Schilderen op canvas 

Een schilderij op canvas is natuurlijk super stoer. Veel kunstwerken van Vincent van Gogh zijn leuk om na te maken. Wat denk je van deze Amandelbloesems van van Gogh?

100 ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Veel kunstwerken van Vincent van Gogh zijn leuk om na te maken. Wat denk je van deze Amandelbloesems van van Gogh?

Leuk om te bewaren voor later: een kunstwerkje op canvas, gemaakt door je peuter. Zoals dit regenboog schilderij van dochterlief.

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Zoals een regenboog schilderij.

Stempelen met peuters en kleuters


Stempelen is ook leuk. Dat kan met stempels, maar ook met je vingers. Marijke stempelde deze paashaasjes en kuikentjes samen met haar zoon. Je doet een beetje verf op je vinger drukt het op papier. Als het droog is kun je met een fineliner de rest tekenen.

Op zoek naar mooie stempels? Of zoek je meer stempel ideeën? Bekijk deze blog over stempelen.

100 ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Zoals stempelen met je vingers voor Pasen.

Deze haasjes kun je stempelen met een wc rolletje.

Deze haasjes kun je stempelen met een wc rolletje.

Met mooie hele bladeren kun je heel leuk stempelen. Breng een laag verf op het blad aan en leg het blad op een papier, leg er een tissue overheen, druk het voorzichtig aan en haal het blad er vanaf.

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter: stempelen met bladeren

Zijn het stiften of is het verf? Met deze schuimmarkers kun je heel leuk stempelen en tekenen, ook met kleine handjes. Zo maakten we deze regenboog met schuimmarkers en stiften.

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Zoals tekenen en stempelen met schuimmarkers

Deze herfstboom stempelden we ook met schuimmarkers. Hier delen we een filmpje hoe je de herfstboom maakt. We gebruikten onder meer masking tape en de schuimmarkers hierboven. Een van onze favoriete ideeën om te knutselen met je peuter of kleuter!

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Zoals een herfstboom knutselen en schilderen met kinderen.

Tekenen en kleuren voor kinderen met peuters en kleuters


Bij ideeën om te knutselen met kinderen denk je misschien niet direct aan tekenen. Terwijl veel peuters en kleuters uren lang zoet kunnen zijn met een paar potloden, stiften of gelpennen.

Een kleurplaat is extra leuk als hij eigen is, gemaakt van een foto van jezelf, van opa en oma, de hond of poes, de auto, je pop, een Van Gogh, verzin het maar.

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter, zoals van een foto een kleurplaat maken.

Kun je je die 4 kleuren pennen nog herinneren? Dat kun je ook zelf maken. Bindt een paar potloden aan elkaar met een elastiekje. Het makkelijkste zijn potloden die even lang zijn en je kunt natuurlijk ook stiften gebruiken.

Tekenen met kinderen: 4 kleuren potlood

Vind je kind het lastig om een potlood goed vast te houden? Dan zijn deze mooie potloden van Ferby handig.

Vind je kind het lastig om een potlood goed vast te houden? Dan zijn deze mooie potloden van Ferby handig.

Erg leuk: een tekening maken (of laten maken door papa of mama) en vervolgens de tekening nabouwen met de houten treinbaan of Lego. Toen onze kleuter jongen 5 jaar was maakte zijn vader de tekening voor hem.

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter, zoals een tekening nabouwen.

Dingen natekenen

Een mooie symbolische tekening: je eigen zwaaiende hand natekenen. Onze jongen trok zijn hand om en maakte een mooie kleurrijke invulling. Net alsof hij de lijnen in zijn hand heeft nagetekend.

100 ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Een mooie symbolische tekening: je eigen zwaaiende hand natekenen. Zoonlief trok zijn hand om en maakte een mooie kleurrijke invulling. Net alsof hij de lijnen in zijn hand heeft nagetekend.

De werken van Kandinsky zijn leuk om na te maken met kinderen. Deze cirkels maakten mijn nichtje en haar 4 en 5 jarige kleuter klasgenoten.

100 ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. De werken van Kandinsky zijn leuk om na te maken met kinderen. Deze cirkels maakten mijn nichtje en haar klasgenoten. Je kunt ze maken met gewone potloden, of met aquarelpotloden.

Als kind vond ik de kunstwerken van Keith Haring al fascinerend. De klas van mijn kleuter nichtje van 5 jaar maakte deze Keith Haring in echt formaat.

Een van de kinderen ging liggen, een ander kind tekende de omtrek van het kind op een groot vel. Dat werd vervolgens ingekleurd door alle kinderen samen. Ook leuk om met stoepkrijt te doen!

100 ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Als kind vond ik de kunstwerken van Keith Haring al fascinerend. De klas van mijn nichtje maakte deze Keith Haring in echt formaat. Een van de kinderen ging liggen, een ander kind tekende de omtrek van het kind op een groot vel. Dat werd vervolgens ingekleurd door alle kinderen samen. Ook leuk om met stoepkrijt te doen!

Met een sjabloon tekenen is vaak net wat creatiever dan een kleurplaat, maar je hoeft het niet helemaal zelf te maken. Dit tekensjabloon komt uit een set van Djeco. Ze zijn er van vogels, maar ook van andere dieren, feeën en auto’s. Je tekent eerst en kleurt het daarna in. Leuk voor peuters, kleuters en wat jongere kinderen.

100 ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Met een sjabloon tekenen is net wat creatiever dan een kleurplaat, maar je hoeft het niet helemaal zelf te maken. Ze zijn er van vogels, maar ook van andere dieren, feeën en auto's. Je tekent eerst en kleurt het daarna in.

Aquarel tekenen

Jeugdsentiment: aquarelpotloden! Met aquarelpotloden teken je eerst iets met de potloden. Daarna ga je met een natte kwast er overheen. Het is dus een soort schilderen met potloden. En het geeft zo’n tof effect!

Voor aquarel tekenen en schilderen heb je niet veel nodig. Natuurlijk heb je aquarelpotloden nodig. Je kunt op gewoon papier tekenen, maar het werkt beter op aquarelpapier.

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Jeugdsentiment: aquarelpotloden! Met aquarelpotloden teken je eerst iets met de potloden. Daarna ga je met een natte kwast er overheen. Het is dus een soort schilderen met potloden. En het geeft zo’n tof effect! Het is leuk voor peuters en kleuters, maar ook voor oudere kinderen en tieners. Want iedereen kan tekenen.

Het effect van aquarelpotloden is prachtig. Ons kleuter meisje was 6 jaar toen ik deze foto’s maakte, maar tekent nog steeds graag met aquarel. Het is leuk voor peuters en kleuters, maar ook voor oudere kinderen en tieners. Want iedereen kan tekenen!

Wat ook fijn is: het geeft wat minder rommel dan verf. Jonge kinderen moet je natuurlijk wel begeleiden. Bekijk hier meer aquarel ideeën

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Jeugdsentiment: aquarelpotloden! Met aquarelpotloden teken je eerst iets met de potloden. Daarna ga je met een natte kwast er overheen. Het is dus een soort schilderen met potloden. En het geeft zo’n tof effect! Het is leuk voor peuters en kleuters, maar ook voor oudere kinderen en tieners. Want iedereen kan tekenen.

Kleurboek annex doeboek

Een kleur- en doeboek in je favoriete kleur. Bij deze boeken maak je alles in je favoriete kleur. Er zijn verschillende varianten, Maak dit boek rozeMaak dit boek blauwMaak dit boek groen en Maak dit boek geelHier vertel ik er meer over

Een kleur- en doeboek in je favoriete kleur. Bij deze boeken maak je alles in je favoriete kleur. Er zijn verschillende varianten, Maak dit boek roze, Maak dit boek blauw, Maak dit boek groen en Maak dit boek geel. 

Stoepkrijten


Stoepkrijttekeningen zijn prachtig. Een tekening waar je even van kunt genieten, tot de regen ze wegspoelt. Dan is het tijd voor een nieuwe stoepkrijt tekening!

Stoepkrijt tekeningen maken: toffe tips en ideeën.

Geometrische vormen zijn heel hip bij stoepkrijt. Het effect is spectaculair en het is heel makkelijk.

Stoepkrijt tekeningen maken: toffe tips en ideeën


Knutselen met verpakkingen: ideeën voor peuters en kleuters


Restmaterialen zijn ideaal om gebruiken als je gaat knutselen met peuters en kleuters. En onze kids bedenken zelf ook vaak de leukste ideeën .

Van een schoenendoos kun je een toffe garage maken. Ons peuter jongetje was 3 jaar toen we dit samen maakten.

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter, zoals deze garage van een schoenendoos

Verzamelen jullie kids ook zo veel herfst materialen? Deze doos is ook leuk als verzamelbox voor herfstschatten. Kleine meis schilderde eerst de blauwe en groene achtergrond.

Daarna tekende ik met bruine permanentstift een boom op de kartonnen doos. Vervolgens verfde kleine meis de boom bruin. Tot slot maakte ze er verschillende kleuren blaadjes op, door stipjes met een kwast te zetten.

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Zoals deze schoenendoos als verzamel box voor al je herfstschatten.

Rupsje Nooitgenoeg kun je heel leuk knutselen met een eierdoos. Naast een eierdoos heb je verf en wat klei nodig. Ook leuk: Rupsje Nooitgenoeg schilderen.

100 ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Zoals Rupsje Nooitgenoeg knutselen van een eierdoos. Ook leuk: Rupsje Nooitgenoeg schilderen.

Ieder jaar werd er op onze crèche mooie lampionnen gemaakt, zeker in de peutergroep. Deze lampion van Rupsje Nooitgenoeg maakten onze peuter jongen van 3 jaar. Bekijk hier de uitleg & meer Sint Maarten lampionnen.

Mooie Sint Maarten lampion of lantaarn. Zoals deze rupsje nooitgenoeg van een kartonnen bordje.

Bij een pakketje zat dit verpakkingsmateriaal, het is net funmaïs. Zoonlief besloot dat het een sneeuwpop moest worden die papa moest tekenen en hij vervolgens ging beplakken 🙂

100 ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Bij een pakketje zat dit verpakkingsmateriaal, het is net funmaïs. Zoonlief besloot dat het een sneeuwpop moest worden die papa moest tekenen en hij vervolgens ging beplakken :-)

Van een verpakking kun je ook deze leuke uil knutselen. We kwamen hem tegen in het atelier van Landal Heideheuvel. Het pak is ingepakt in bruin papier. De oogjes zijn gemaakt van doppen. Het neusje en de buik zijn gemaakt van gekleurd papier. De vleugels zijn gemaakt van veertjes.

100 ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Van een verpakking kun je ook deze leuke uil knutselen. Het pak is ingepakt in bruin papier. De oogjes zijn gemaakt van doppen. Het neusje en de buik zijn gemaakt van gekleurd papier. De vleugels zijn gemaakt van veertjes.

Dit poppetje knutselde ons meisje op school. Ze gebruikte dik blauw papier als basis en knipte een jurkje van geel papier. Uit een eierdoos knipte ze één vakje en verfde het geel. Daarnaast schilderde ze er een neus en oogjes op. De haren zijn gemaakt van stukje touw.

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Dit poppetje knutselde kleine meis op school. Ze gebruikte dik blauw papier als basis en knipte een jurkje van geel papier. Uit een eierdoos knipte ze één vakje en verfde het geel. Daarnaast schilderde ze er een neus en oogjes op. De haren zijn gemaakt van stukje touw.

Knutselen met wc rollen


Dit vliegtuigje knutselden we van een wc rol en wat gekleurd papier. Voor dit vliegtuigje pakten we de toiletrol in met gekleurd papier. De vleugel, propellor en staart maakten we met een andere kleur. Ons peuter jongetje was 3 jaar toen hij dit knutselwerkje samen met een van ons maakte.

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter, zoals een vliegtuig van een wc rolletje

Ook leuk: een raket knutselen van een wc rol.  Hiervoor gebruikten we vouwblaadje en lintjes. Onze kleuter jongen was 4 jaar toen we dit knutselden.

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter, zoals een raket van een wc rolletje

Van deze vlinder van een toiletrol krijg je toch meteen een lente-gevoel? We gebruikten behalve een wc rol ook verf, gekleurd papier, glitters, oogjes en pijpenragers. Hier vind je de uitleg & meer vlinder knutsels.

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter, zoals deze vlinder knutselen

Van een wc rol kun je een heel leuk kroontje maken. Naast een wc rolletje gebruikten we een touwtje en masking tape.

100 ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. DIY kroontje knutselen voor Koningsdag of verjaardag.
WC rollen knutselen voor feestdagen

Deze leuke eierdopjes maakten we met wc rollen en gekleurd papier voor Pasen. Hier vind je de uitleg & meer knutsels. Onze kleuter jongen was 4 jaar toen we dit samen maakten.

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Deze leuke eierdopjes maakten we met wc rollen en gekleurd papier.

Sint en Piet zijn ook leuk om te knutselen met WC rollen, samen met peuters en kleuters. Hier vind je de uitleg & meer Sinterklaas knutsels.

100 ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Zoals een Sinterklaas en Piet van wc rollen knutselen.

Toen mijn kleuter meisje van 4 jaar in groep 1 zat knutselden we samen deze kerstboom van toiletrollen. Een leuk project om samen te doen. Hier vind je meer kerst knutsels.

100 ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Zoals deze kerstboom om te knutselen van wc rollen, compleet met kerstlichtjes en kerstballen.

Deze vuurpijlen maakten de kids voor oud en nieuw. Met wc rollen, gekleurd karton en gekleurd papier. Zo maakten we deze vuurpijlen.

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Deze vuurpijlen maakten de kids met wc rollen voor oud en nieuw

Met wc rollen kun je vuurwerk stempelen. Maak aan een kant van het wc rolletje allemaal knipjes, van een paar centimeter. Vouw de ontstane strookjes naar buiten uit. Doop dit in de verf en stempel het op een gekleurd papier. Bekijk hier meer knutsel tips en recepten voor oud en nieuw.

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Zoals vuurwerk stempelen met wc rollen voor oud en nieuw.
WC rollen knutselen voor de seizoenen

Voor deze sneeuwpop verfden we een rolletje wit met plakkaatverf. Na het drogen maakten hij met zwarte stift de ogen mond en knopen.

Van oranje gekleurd papier maakte hij een hoed en wortel neus. Met twee in elkaar gedraaide chenille draden maakte hij een sjaal.

100 ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Deze sneeuwpop maakten we van een wc rolletje en verf. We maakten nog veel meer met wc rollen.


Knutselen met materialen uit de natuur enzo


Je vindt hier heel veel knutselwerkjes met materialen uit de natuur. Veel ideeën passen ook bij een Vrije School of Montessorischool. Maar natuurlijk eveneens op een andere peuterschool of kleuterschool.

Tijdens een wandeling slepen onze kinderen altijd takken mee naar huis. De kinderen zitten vol van ideeën om te knutselen met dat resthout, ook leuk met je peuter of kleuter.

Mijn kleuter nichtje van 5 jaar maakte op de kleuterschool dit toffe kunstwerk. Het is een stuk zwerfhout dat ze geschilderd heeft. Daarna is het op een sokkel geplaatst van een boomstammetje en een satéprikker.

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Mijn nichtje maakte op de kleuterschool dit toffe kunstwerk. Het is een stuk zwerfhout dat ze geschilderd heeft. Daarna is het op een sokkel geplaatst van een boomstam en een satéprikker.

Knutselen met schelpen

Met schelpen kun je allerlei dieren knutselen. Dit schelpje verfden we met kinderverf.

Vervolgens knipten we stukjes wol en plakten die op een velletje. Tenslotte plakten we met kinderlijm de stukje schelp er op.

Knutselen met schelpen: kwal met schelp en touw

Een schelpen ketting is ook leuk om te knutselen voor de juf of meester. In sommige schelpjes zit een gaatje. Dat gaatje is ideaal als je een ketting wil maken! Met stevig nylon koord en kraaltjes maakten we deze ketting.

Knutselen met schelpen: ketting zelfmaken

Kleine meis maakte op school dit schilderij van schelpen. Ze was toen kleuter van 5 jaar en zat in groep 1 of groep 2. Eerst schilderde ze de lucht en het strand, daarna plakte ze met knutsellijm de schelpen er op.

Zoek je nog meer leuke ideeën om met schelpen te knutselen met je peuter of kleuter? Bekijk dan onze blog over knutselen met schelpen.

100 ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Kleine meis maakte op school dit schilderij van schelpen. Eerst schilderde ze de lucht en het strand, daarna plakte ze met knutsellijm de schelpen er op.

Knutselen met bloemen

Met droogbloemen kun je een prachtig kunstwerk maken. Na het plukken leg je de bloemen zo plat mogelijk tussen twee keukenpapiertjes, met iets zwaars erop. Dit laat je vervolgens een nachtje liggen, of langer als het nodig is, tot het mooi plat is.

Daarna haal je de bloemen voorzichtig tussen het papier uit. Tot slot plak je ze met lijm op een vel papier of karton. Er overheen plak je een vaas van karton.

100 ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Zoals bloemen knutselen en knutselen met bloemen.

Al die leuke bloemetjes die kinderen vinden kun je verzamelen in een herbarium. Hiervoor droog je bloemen plat. Als ze goed gedroogd zijn, plak je ze met doorzichtige knutsellijm in een boekje. Omdat het mooi was voor de foto heb ik het op twee bladzijdes geplakt, maar je kunt beter één zijde leeglaten, dan gaan de bloemen niet aan elkaar plakken.

DIY: een herbarium van droogbloemen maken met de kinderen

Van gedroogde bloemen kun je ook een bloemenhanger knutselen. Leuk voor aan de muur of in het raam. Lees hier hoe je de bloemenhanger maakt.

100 ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. ZOals DIY kunst voor kids: een bloemen hanger knutselen.

Meer knutsel ideeën met bloemen.

Knutselen met eikels en kastanjes

Dennenappels kun je beschilderen met allerlei kleuren. Onze jongen van 5 jaar heeft deze gemaakt in groep 2 als kleuter: “En ook een roze voor jou mama!” Gelukkig zit hij ook vol knutselideeën.

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Zoals dennenappels beschilderen

Van kastanjes kun je ook een mooie ketting met kralen maken. Papa boorde met een klein boortje in de schroefboormachine voorzichtig een gat in de kastanje. De kastanje hield hij vast met een waterpomptang. Dat is geen klusje voor peuters en kleuters natuurlijk. Maar de ketting rijgen wel.

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Zoals een ketting van kastanjes

Knutselen met bladeren

Als je herfstbladeren verzameld hebt kun je ze het beste eerst een paar dagen drogen, anders trekken ze krom. Dat drogen kan tussen twee keukenpapiertjes en met iets zwaars er op.

Voor deze bloem gebruikten we naast gedroogde bladeren ook vouwblaadjes. De vormen drukten we uit met een pons.

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Zoals knutselen met bladeren

Dit vosje knutselden we van gedroogde blaadjes, met ons meisje in groep 4. Het rode blad knipten we langs de nerf af, zo ontstond het koppie van de vos. We plakten er een bruin blad onder. Het snuitje is het dopje van een eikel en de oogjes zijn plakoogjes.

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Dit vosje knutselden we van gedroogde blaadjes en een dopje van een eikel. 

Je kunt ook op een blad tekenen, of er met een kwastje op schilderen. Je kunt het patroon van het blaadje inkleuren, of er juist een poppetje op maken.

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Zoals een blaadjes beschilderen of betekenen

Oefenen met letters

Met takken, blaadjes, dennenappels, stenen en andere natuurlijke materialen kun je leuke dingen maken. Daarmee kun je oefenen met letters. Voor school moest ons meisje van 6 jaar in groep 2 de B maken, want dit was de letter van de week.

spelen met takken en blaadjes

Ook leuk: een woord maken. Dit woord maakten de meiden van paardenbloemen in het gras.

woorden maken van bloemetjes

Knutselen met masking tape


Met masking tape kun je heel leuk knutselen. Ik koop geen goedkoop masking tape meer, dat laat vaak slecht los.

Leuk voor autofans: een weg van masking tape, de uitleg vind je hier. Onze peuter jongen was 3 jaar toen we dit voor hem maakten.

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter, zoals een DIY autoweg van masking tape.

Van je favoriete ansichtkaarten kun je een mooie poster knutselen.

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter, zoals een poster van ansichtkaarten.

Met masking tape kun je ook samen leuke (kerst)kaarten maken. Bekijk hier de uitleg & meer zelfgemaakte kerst kaarten.

100 ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Kerstkaarten knutselen met kinderen, zoals een kerstboom en ballen van masking tape.

Knutselen met strijkkralen


Gemiddeld kunnen kinderen vanaf een jaar of vijf met strijkkralen aan de slag, afhankelijk van de motoriek van je kind. Maar juist als je kind een wat minder goede fijne motoriek heeft, dan zijn strijkkralen heel goed. Met die priegelige strijkkralen werken is namelijk een prima manier om de fijne motoriek te oefenen. Inmiddels hebben we zo veel ideeën verzameld dat ik een aparte blog met strijkkralen voorbeelden maakte.

101 strijkkralen voorbeelden

Lukt het nog niet om echt te werken met strijkkralen? Misschien lukt het rijgen van een ketting wel. Met mijn meisje maakte ik samen dit sierraad. Zo’n ketting is leuk om te knutselen voor Koningsdag, maar ook om Oranje aan te moedigen bij een EK en WK.

We maakten een ketting van een koord en strijkkralen. Daaraan maakten we een tassel. De tassel is gemaakt van blauw breigaren en oranje naaigaren.

100 ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Ketting knutselen voor Koningsdag of om Oranje aan te moedigen bij een EK en WK, van strijkkralen en met een tassel.

Ideeën om te knutselen in de tuin met peuter en kleuter


Je kunt met je peuter en kleuter natuurlijk ook dingen voor in de tuin knutselen, daarvoor vind je hier leuke creatieve ideeën. 

Door de sneeuw en kou was Marijke in januari geïnspireerd om een heuse taart voor de vogels te maken, voor buiten op de tuintafel. Ze legt uit hoe je deze winter knutsel maakt.

vogeltaart in de tuin

Yvette maakte deze leuke vogelvoer kopjes voor in de tuin, met een handig stokje als zitplaats voor de vogels.

DIY: kopje vogelvoer maken

Van een melkpak of vlapak kun je een vogelvoerhuisje maken. In ons artikel over herfst decoratie knutselen leg ik uit hoe we dit vogelhuisje maakten. Peuters en kleuters hebben bij deze knutsel wel veel hulp nodig.

Van een melkpak of vlapak kun je een vogelvoerhuisje maken, zoals dit vogelhuisje.

Tuintje van oude materialen

Ons nichtje van 6 jaar knutselde in de kleuterklas dit paastuintje met paashaasjes. Ze verfde de onderkant van een eierdoosje groen en legde er stro in. De paashaasjes zijn gemaakt van stukjes eierdoos, die ze bruin verfde.

Ze plakte er knutseloogjes en oren van bruin papier op en tekende snorharen. Daarna stopte ze in een blauwe dop een beetje watten en legde er zaadjes voor sterrenkers op.

100 ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. De dochter van Luce knutselde dit in de kleuterklas paastuintje met paashaasjes. Ze verfde de onderkant van een eierdoosje groen en legde er stro in. De paashaasjes zijn gemaakt van stukjes eierdoos, die ze bruin verfde. Ze plakte er knutseloogjes en oren van bruin papier op en tekende snorharen. Daarnaast stopte ze in een blauwe dop een beetje watten en legde er zaadjes voor sterrenkers op.

Ideeën om te knutselen voor verjaardagen

Dit is een leuke DIY voor kinderfeestje: een door de jarige zelfgemaakte verjaardagsuitnodiging. Onze kleuter jongen werd toen 6 jaar.

zelfgemaakte verjaardagsuitnodiging

Deze rozijnenpoppetjes zijn een leuke traktatie. Met 4 jaar trakteerde dochterlief ze op de crèche op haar verjaardag. De jarige hielp mee om de traktatie te knutselen.

traktatie poppetje

=> Meer ideeën om traktaties te knutselen vind je hier.


Knutselen met eten

Onze kids knutselen heel graag met eten. Cupcakes versieren is een van de favorieten.

Cupcakes versieren

Maar ook koekjes kun je natuurlijk heel mooi versieren.

Koekjes bakken voor Valentijnsdag


Iets leuks doen met knutselwerkjes


Hebben jullie ook altijd zo’n enorme stapel knutselwerkjes van de kids liggen? We zoeken eens in de zoveel tijd de knutselwerkjes uit. De mooiste werkjes gaan in het plakboek. Ook de klassenfoto’s en zwemdiploma’s plakken we in, dan heb je gelijk af en toe een datum. Van knutselwerkjes die te groot zijn plakken we een foto in. En de rest gaat weg, dat ruimt lekker op.

In eerste instantie hadden de kinderen veel hulp nodig, maar nu doen ze het bijna helemaal zelf. Het is super gezellig om te doen op een vakantiedag of studiedag.

Iets leuks doen met al die knutselwerkjes

Daarnaast hebben we een kunstmuur voor de allermooiste knutselwerkjes. De muur is geverfd en vervolgens gevuld met lijsten. Een deel van de lijsten is al gevuld met kunstwerken van de kinderen. De rest van lijsten heb ik gevuld met oude posters en prints uit tijdschriften. Als de kinderen weer knutselwerkjes hebben gemaakt die we willen bewaren dan vervangen we die natuurlijk.

Knutselwerkjes bewaren kunst als aan de muur

Kinderen maken de meest prachtige beeldjes en andere staande kunstwerkjes, maar waar zet je ze neer? Dit kastje kregen we van vrienden, ik maakte er een pronkkastje voor knutselwerkjes en andere herinneringen van. Ik plakte lichtgekleurd behang aan de binnenkant, daardoor wordt alles wat in het kastje staat uitgelicht.

pronkkastje om knutselwerkjes van kinderen in te bewaren

Nog meer ideeën om te knutselen met peuter en kleuter

Zoek je nog meer leuke tips? We hebben alle ideeën om te knutselen bij elkaar staan, daar staat ook veel voor je peuter of kleuter bij. Op Instagram en op Pinterest delen we ook vaak nieuwe knutsel ideeën.

100 ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Het is super leuk om met een peuter of kleuter te knutselen, maar nog lang niet alle ideeën zijn geschikt voor kleine kinderen. Daarom verzamelde ik leuke knutselideeën voor peuters en kleuters!

Zoek je ideeën voor je peuter of kleuter om te knutselen voor feestdagen of de seizoenen? Kijk dan eens in de blogs vol knutselideeën hieronder.

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids