Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter

Het is super leuk om met een peuter of kleuter te knutselen, maar nog lang niet alle ideeën zijn geschikt voor kleine kinderen. Daarom verzamelde ik leuke knutselideeën voor peuters en kleuters!

Peuters en kleuters kunnen nog lang niet alles knutselen, maar met deze ideeën kunnen ze wel aan de slag. Toch is bij de meeste knutselwerkjes wel verstandig ze een beetje te helpen. Al is het alleen maar om je muren te beschermen 😉

Lees ook de Leuke Update, vol kids nieuwtjes en musthaves

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan ontvang je af en toe nieuwe tips

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter. Het is super leuk om met een peuter of kleuter te knutselen, maar nog lang niet alle ideeën zijn geschikt voor kleine kinderen. Daarom verzamelde ik leuke knutselideeën voor peuters en kleuters!

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter

Vouwblaadjes en gekleurd papier

Vouwblaadjes zijn leuk om mee te knutselen. Met ronde vouwblaadjes knutsel je een rups, lees hier hoe.

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter - Een rups knutselen

Voor het voorjaar knutsel je prachtige bloemen van papier en karton.

Bloemen knutselen van papier en karton - Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter

Stickers en ponsen

Foam stickers zijn voor kleintjes fijn om mee te knutselen. Ze zijn lekker dik en dus makkelijk op te pakken met kindervingertjes. Je kunt ze ook leuk combineren met andere knutselwerkjes.

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter

Met ponsen kun je de leukste figuurtjes uitdrukken in gekleurd papier: hartjes, sterretjes, vlindertjes: ze worden hier allemaal enorm gewaardeerd. Een pons koop je in een knutselwinkel of Bol.com en Pipoos. Je kind kan de figuurtjes dan met lijm opplakken op een groot vel. Ik gaf er nog wat schuimrubberen figuurtjes bij en het feest was compleet. Stickers zijn natuurlijk ook leuk.

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter

Verven enzo met peuters en kleuters

Met mooie hele bladeren kun je heel leuk stempelen. Breng een laag verf op het blad aan en leg het blad op een papier, leg er een tissue overheen, druk het voorzichtig aan en haal het blad er vanaf.

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter: stempelen met bladeren

Stempelen is ook leuk. Dat kan met stempels, maar ook met je vingers. Marijke stempelde deze paashaasjes en kuikentjes samen met haar zoon. Je doet een beetje verf op je vinger drukt het op papier. Als het droog is kun je met een fineliner de rest tekenen.

Knutselen voor Pasen en de lente: de leukste ideeën - stempelen met je vingers

Kleuren enzo

Een kleurplaat is extra leuk als hij eigen is, gemaakt van een foto van jezelf, van opa en oma, de hond of poes, de auto, je pop, een Van Gogh, verzin het maar.

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter - van een foto een kleurplaat maken

Kun je je die 4 kleuren pennen nog herinneren? Dat kun je ook zelf maken. Bindt een paar potloden aan elkaar met een elastiekje. Het makkelijkste zijn potloden die even lang zijn en je kunt natuurlijk ook stiften gebruiken.

Tekenen met kinderen: 4 kleuren potlood

Vind je kind het lastig om een potlood goed vast te houden? Dan zijn deze mooie potloden van Ferby handig. Ze zijn te koop bij Bol.com.

driekantige-potloden-om-je-kleuter-te-leren-hoe-je-een-potlood-vasthoudt-.jpg.jpeg

Knutselen met oude materialen

Van een schoenendoos kun je een toffe garage maken.

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter: van een schoenendoos een garage maken

Rupsje Nooitgenoeg kun je heel leuk knutselen met een eierdoos.

Rupsje Nooitgenoeg knutselen

Knutselen met wc rollen

Dit vliegtuigje knutselden we van een wc rol en wat gekleurd papier.

Vliegtuigje knutselen van een wc rol

Ook leuk: een raket knutselen van een wc rol.

raket knutselen van wc rol

Van deze vlinder van een toiletrol krijg je toch meteen een lente-gevoel?

Vlinders knutselen met wc rollen #leukmetkids

Leuk voor een verjaardag of voor Koningsdag: een kroontje knutselen.

DIY: kroontje knutselen voor Koningsdag of verjaardag

Dit is weer eens wat anders  

“Mama, ik verveel me, wat kan ik doen?” Je kent het wel, de kids vervelen zich. Daarom bedacht ik deze spel-inspiratie happertjes, die je gratis kunt downloaden. Met ideeën voor buitenspelen, binnenspelen en voor in de natuur. En natuurlijk uitleg om een happertje te vouwen.

Happertje vouwen met ideeën voor binnenspelen en buitenspelen

Leuk voor autofans: een weg van masking tape, de uitleg vind je hier.

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter - DIY autoweg van masking tape

Van je favoriete ansichtkaarten kun je een mooie poster knutselen.

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter - Poster van ansichtkaarten

Erg leuk: een tekening maken (of laten maken door papa of mama) en vervolgens de tekening nabouwen met de houten treinbaan of Lego.

Ideeën om te knutselen met peuter en kleuter - tekening nabouwen

Ideeën om te knutselen voor verjaardagen

Dit is een leuke DIY voor kinderfeestje: een zelfgemaakte verjaardagsuitnodiging.

zelfgemaakte verjaardagsuitnodiging.png

Deze rozijnenpoppetjes zijn een leuke traktatie.

traktatie poppetje

=> Meer ideeën om traktaties te knutselen vind je hier.

Knutselen met eten

Onze kids knutselen heel graag met eten. Cupcakes versieren is een van de favorieten.

Cupcakes versieren

Maar ook koekjes kun je natuurlijk heel mooi versieren.

Koekjes bakken voor Valentijnsdag

Ideeën voor strijkkralen

Gemiddeld kunnen kinderen vanaf een jaar of vijf met strijkkralen aan de slag, afhankelijk van de motoriek van je kind. Maar juist als je kind een wat minder goede fijne motoriek heeft, dan zijn strijkkralen heel goed. Met die priegelige strijkkralen werken is namelijk een prima manier om de fijne motoriek te oefenen. Inmiddels hebben we zo veel ideeën verzameld dat ik een aparte blog met strijkkralen voorbeelden maakte.

101 strijkkralen voorbeelden

 

Iets leuks doen met al die knutselwerkjes

Hebben jullie ook altijd zo’n enorme stapel knutselwerkjes van de kids liggen? We zoeken eens in de zoveel tijd de knutselwerkjes uit. De mooiste werkjes gaan in het plakboek. Ook de klassenfoto’s en zwemdiploma’s plakken we in, dan heb je gelijk af en toe een datum. Van knutselwerkjes die te groot zijn plakken we een foto in. En de rest gaat weg, dat ruimt lekker op. In eerste instantie hadden de kinderen veel hulp nodig, maar nu doen ze het bijna helemaal zelf. Het is super gezellig om te doen op een vakantiedag of studiedag.

De Leuke Update #27 | nieuwtjes, musthaves en hotspots voor kids

Daarnaast hebben we een kunstmuur voor de allermooiste knutselwerkjes. De muur is geverfd en vervolgens gevuld met lijsten. Een deel van de lijsten is al gevuld met kunstwerken van de kinderen. De rest van lijsten heb ik gevuld met oude posters en prints uit tijdschriften. Als de kinderen weer knutselwerkjes hebben gemaakt die we willen bewaren dan vervangen we die natuurlijk.

Knutselwerkjes bewaren kunst als aan de muur

Kinderen maken de meest prachtige beeldjes en andere staande kunstwerkjes, maar waar zet je ze neer? Dit kastje kregen we van vrienden, ik maakte er een pronkkastje voor knutselwerkjes en andere herinneringen van. Ik plakte lichtgekleurd behang aan de binnenkant, daardoor wordt alles wat in het kastje staat uitgelicht.

pronkkastje om knutselwerkjes van kinderen in te bewaren

Welke knutselspullen zijn leuk voor kinderen?  

Heel vaak krijg ik de vraag wat wij gebruiken om mee te knutselen. Wat heb je nou nodig om te knutselen? Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je wil. Deze knutselspullen zou je aan kunnen denken.

Oude materialen

Met afval kun je heel leuk knutselen. Denk bijvoorbeeld aan WC rolletjes, kartonnen dozen, verpakkingsmateriaal en eierdozen. Daarnaast kun je met lintjes en cadeaupapier leuk knutselen. Glazen potjes en flessen kun je ook versieren. Kinderen zijn vaak zelf het beste in bedenken wat de leukste knutselmaterialen zijn. Onze kids vissen vaak zelf spullen uit de papierbak om mee aan de slag te gaan.

Karton en papier

Gekleurd papier maakt kunstwerkjes extra vrolijk. We kopen vaak papier in twee diktes. Gewoon dun papier van bijvoorbeeld 80 gram om op te tekenen. Daarnaast dikker papier van 160 gram of meer om mee te knutselen of kaartjes van te maken. Clairefontaine heeft mooi dik en dun papier, bij Bol.com te koop per kleur of in pakketten. De Hema heeft ook gekleurd papier, maar alleen in een pakket. Crêpepapier koop je bij Pipoos, de Hema en Bol.com. Ook leuk: vliegerpapier, dat is van dat doorzichtige papier, te koop bij Pipoos.

Vouwblaadjes en origami papier zijn leuk als kinderen iets ouder worden en een betere motoriek krijgen. Vouwblaadjes en vlechtstroken vind je bij de Hema. Echt mooi origami papier vind je bij I love speelgoed en Bol.com.

Oude tijdschriften kun je ook gebruiken om mee te knutselen. Kinderen knippen graag in de Donald Duck om er hun eigen verhaal van te maken.

Potloden, gelpennen en stiften

Potloden die breken als ze vallen zijn een grote frustratie. Daarom ben ik fan van de potloden van Lyra, te koop bij Bol.com. Voor peuters en kleuters kun je de dikke potloden Lyra Super Ferby kiezen. Voor grote kinderen de gewone Lyra Osiris potloden.

Met gelpennen kun je handletteren, maar ook inkleuren. Die van Djeco bij I love speelgoed en psikhouvanjou vind ik fijn. Die van Sakura bij Bol.com wil ik nog uitproberen.

Van stiften ben ik geen fan. Ze zijn vaak snel leeg en dan heb je weer een bak plastic afval. Als ik al stiften koop, dan koop ik een wat duurder merk, bijvoorbeeld bij I love speelgoed en psikhouvanjou.

Voor grotere kinderen die niet meer zo veel knoeien zijn brush pens erg leuk om mee te werken. Er zit ecoline in, dus dat kan flinke vlekken maken. Het is te koop bij Bol.com.

Soorten verf

De waterverf die we gebruiken is van Djeco, te koop bij I love speelgoed en psikhouvanjou. Deze waterverf heeft mooie intense kleuren, dat heeft veel waterverf niet.

Met plakaatverf kun je mooie kunstwerken maken. Ik koop vaak de grote flessen plakkaatverf van De Hema. Die van Crayola is afwasbaar, te koop bij Bol.com. Ook de plakkaatverf van Djeco vind ik fijn, bij I love speelgoed en psikhouvanjou. Pipoos heeft ook veel keuze.

Vingerverf deed ik persoonlijk niet aan, dat liet ik aan de crèche over. Er is ook veel te doen geweest over giftige stoffen in vingerverf. Zoek je vingerverf, ga dan voor een wat duurder merk als SES CreativeDjeco of Crayola. Deze merken kwamen een aantal jaar geleden als veilige merken voor vingerverf uit de test van de NVWA.

Voor grotere kinderen die niet meer zo veel knoeien is ecoline erg leuk om mee te werken. Het is te koop bij Bol.com.

In de zomer is de straat je schilderij. Wij hebben stoepkrijt van Crayola bij Bol.com. De kleuren van dit stoepkrijt zijn mooi helder. Mijn ervaring is in het algemeen dat beter knutsel materiaal fijner werkt en langer mee gaat. Je kunt ook allerlei sjablonen kopen voor stoepkrijt, bijvoorbeeld van SES en Crayola. Daarnaast heeft Jumbo stoepkrijt spelletjes en stempels.

Stickers en masking tape

Masking tape of washi tape wordt bij ons veel gebruikt om mee te knutselen. Ik koop geen goedkoop masking tape meer, dat laat vaak slecht los. Mooi tape vind je bij I love speelgoed en psikhouvanjou. Bij Bol.com vind je merken als MT, Studio Stationary en Scotch.

Mooie stickers vind je bijvoorbeeld bij psikhouvanjou en I love speelgoed. Dikke stickers vinden kinderen erg leuk, maar ze zijn niet erg milieuvriendelijk, dus die koop ik maar niet meer. Stempels zijn ook leuk als alternatief voor stickers, als je ze goed laat drogen kun je ook nog inkleuren. Ik koop alleen nog de duurdere stempelkussens, de goedkope moest ik te snel gooien. Stempels waar de inkt al op zit koop ik niet meer, die zijn snel uitgedroogd en dan moet je het weggooien. Stempels vind je bijvoorbeeld bij I love speelgoed.

De restanten van spaaracties bewaren we ook vaak. Dubbele voetbalplaatjes kun je als stickers gebruiken. Plaktattoos uit spaaracties kun je op je huid plakken, maar bijvoorbeeld ook op hout of papier.

De Hema heeft veel leuke dingen om te versieren, zoals glitterlijm, stickers en masking tape.

Stof en wol

Met restjes stof kun je leuke knutselwerkjes maken.

Ook met wol kun je leuke dingen knutselen. De Hema heeft katoenen wol in allerlei kleuren. Borduurnaalden en een prikblok zijn ook handig, Bol.com heeft verschillende.

Knutselsets

Leuke knutselsets vind je bij I Love Speelgoed, psikhouvanjou en Bol.com. Bij al deze drie kun je selecteren op leeftijd.

welke knutselspullen zijn leuk voor kinderen? 

Knutselen in de seizoenen

Zoek je inspiratie om te knutselen voor in de seizoenen? Kijk dan eens bij deze ideeën (klik op het plaatje).

Lente en zomer knutselen: leuke ideeën met kinderen

Herfst knutsels: samen met de kinderen knutselen als het buiten kouder wordt

Winter knutselen met kinderen als het buiten koud is

Knutselen voor feestdagen 

Zoek je inspiratie om te knutselen voor feestdagen? Kijk dan eens bij deze ideeën (klik op het plaatje). Of volg Leuk met kids op Pinterest of Instagram, daar delen we ook heel veel ideeën voor knutselen met kinderen.

Sinterklaas surprise knutselen: heel veel leuke ideeën

Knutselen voor Valentijnsdag de leukste ideeën met kinderen

Knutselen voor Pasen en de lente: de leukste ideeën

Paasdoos knutselen: de leukste ideeën voor het paasontbijt op school met kinderen

Knutselen voor Koningsdag en Oranje, ideeën met kinderen

Moederdag en Vaderdag: ideeën om te knutselen

Mooie lantaarn of lampion voor Sint Maarten knutselen: heel veel ideeën

Sinterklaas: 101 ideeën om te knutselen

Sinterklaas surprise knutselen: heel veel leuke ideeën

Kerst knutselen: heel veel leuke ideeën

Verder lezen 

Zoek je nog meer leuke tips? We hebben alle ideeën om te knutselen bij elkaar staan. Op Instagram delen we ook vaak nieuwe ideeën.

De Leuke Update

Heb je de nieuwe Leuke Update al gezien? Dit keer vol tips voor drukke moeders. Fijne tips om te relaxen, met en zonder kids. Maar ook mooie en handige spullen voor je werk en onderweg. En natuurlijk ook weer allerlei ander nieuws, ideeën, musthaves en uitjes voor ouders en kids.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids