Moederdag en Vaderdag: ideeën om te knutselen

Moederdag en Vaderdag: ideeën om te knutselen

Het is alweer bijna Moederdag en Vaderdag, dus wij gingen aan de slag met toffe ideeën om te knutselen. Want een leuk knutselwerkje is natuurlijk het allerleukste cadeau voor papa en mama. 

Misschien vraag je je af wanneer Vaderdag en Moederdag precies zijn. Dat ligt er aan of je in Nederland of België woont. Moederdag wordt in beide landen op de tweede zondag van mei op gevierd. Vaderdag wordt in België op de tweede zondag van juni gevierd, in het Nederland op de derde zondag van juni.

Kun je dit jaar niet langs bij je eigen moeder of vader? Een knutselwerkje kan natuurlijk ook prima met de post worden opgestuurd!

Moederdag en Vaderdag: ideeën om te knutselen

Lees ook de Leuke Update, vol met nieuwtjes en musthaves voor kids

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan ontvang je af en toe nieuwe tips

Knutselen met papier voor Vaderdag en Moederdag

Dit hartjes konijn doet een beetje aan Alice in Wonderland denken 🙂 De verschillende lichaamsdelen van papier zijn met lijm aan elkaar gemaakt.

Alice in Wonderland konijn voor Moederdag en Vaderdag

Dit lieve kaartje maakte kleine meis jaren geleden op de crèche. Het hangt nog steeds in mijn werkkamer. Soms hangt het in een plant, soms op het prikbord.

Moederdag en Vaderdag: ideeën om te knutselen

Alle mama’s krijgen graag bloemen, zoals deze prachtige bloemen van papier en karton.

Bloemen knutselen van papier en karton

Voor wat oudere knutselaars: zelfgemaakte kristallen. Ze zijn leuk om op te hangen in het raam, of aan een muur, of in een plant.

DIY: kristallen knutselen

Een hartje met wat crêpepapier (en op de achterkant een handje van onze kleine). Het is een idee van onze crèche.

hartje knutselen voor vaderdag of moederdag

Raamhangers van papier knutselen

Mijn nichtjes knutselden deze hyacint met half doorzichtig papier. Prachtig als raamhanger!

Lente en zomer knutselen: Hyacint bloem raamhanger

Ook deze mooie kleurrijke raamhanger maakten ze. Het is een regenwolk met zon, die samen een regenboog veroorzaken.

Lente en zomer knutselen: wolk met regenboog raamhanger

Kaartjes knutselen voor Vaderdag en Moederdag

Met wat papier, wol, een prikblok en borduurnaalden knutselden we deze hartjeskaarten. Hier lees je hoe je deze hartjes van wol kunt maken.

hartjes knutselen van wol voor vaderdag of moederdag

Deze leuke kaart met een draaiend hartje er in vonden we Easy Peasy and Fun op YouTube. Het filmpje laat heel goed zien hoe je het maakt. Onze kinderen konden er geen genoeg van krijgen en maakten er heel veel.

ansichtkaart met draaiend hartje knutselen

Knutselen met strijkkralen

Met een strijkkralen kun je een mooi hartje knutselen. Hiervoor heb je een strijkkralenplankje in de vorm van een hartje nodig (bij Bol.comBlokker en Wehkamp).  Strijkkralen zijn bij ons een hit én goed voor de fijne motoriek. Inmiddels hebben we zo veel ideeën verzameld dat ik een aparte blog met strijkkralen voorbeelden maakte. Je kunt natuurlijk het lievelingsdier van je vader of moeder maken, of iets in de lievelingskleur.

Strijkkralen hartje knutselen voor vaderdag of moederdag / Hama beads crafting for fathers day or mothers day

Knutselen met pijpenragers

Met pijpenragers kun je van alles maken. Dit hartje vouw je van twee pijpenragers (te koop bij de Hema).

hartje van pijpenrager knutselen

Van pijpenragers maak je ook heel makkelijk een kroon. Doordat er ijzerdraad in zit kun je het namelijk goed modelleren. Pijpenragers zijn te koop bij de Hema.

Kroontje knutselen voor vaderdag of moederdag

Corrien knutselde deze leuke poppetjes met houten kralen, pijpenragers, oogjes, verf, cocktailprikkers, papier en lijm. In de beker stopte chocolade, servetjes en een rietje. Het flesje vulde ze met vlierbloesemsiroop. Het idee voor de poppetjes vond Corrien bij Pipoos, daar komen de knutselspullen ook vandaan.

poppetjes van pijpenragers knutselen met wat lekkers

poppetjes van pijpenragers knutselen met wat lekkers

Knutselen met schelpen 

Een schelpen ketting is ook leuk om te knutselen voor papa of mama. In sommige schelpjes zit een gaatje. Dat gaatje is ideaal als je een ketting wil maken! Met stevig nylon koord en kraaltjes maakten we deze ketting.

Knutselen met schelpen: ketting zelfmaken

Dit patroon lijkt geschilderd, maar is er opgeplakt met Mod Podge (Bol.com). Eerst hebben we de schelp ingesmeerd met Mod Podge. Daarna hebben we voorzichtig een stukje servet er opgedrukt. Nadat we de randen hebben afgeknipt, hebben we de bovenkant met Mod Podge ingesmeerd. Na het drogen kun je eventueel nog een keer insmeren.

Knutselen met oesters: plaatje op maken met modpodge

Zoek je nog meer leuke leuke ideeën om te knutselen met schelpen? Kijk dan naar ons artikelen over knutselen met schelpen.

Knutselen met wc rollen

Van deze vlinder van een toiletrol krijg je toch meteen een vrolijk gevoel? Je kunt er eventueel ook nog hartjes op tekenen.

Vlinders knutselen met wc rollen #leukmetkids

Zoonlief maakte voor zijn vader een keer raket van een wc rol. Want kleine jongens willen niet altijd hartjes maken 😉

raket knutselen voor Vaderdag

Papa en mama zijn natuurlijk ook koningen. Van een wc rol kun je een heel leuk kroontje maken.

DIY: kroontje knutselen voor vaderdag of moederdag

Knutselen met bloemen en planten

Je kunt ook een bloemenhanger maken. Leuk voor aan de muur of in het raam, want hij is doorzichtig. Lees hier hoe je de bloemenhanger maakt.

DIY kunst voor kids: een bloemen hanger knutselen

Je kent ze wel, die saaie plastic potjes waar kruiden in zitten. We maakten met speciale markers stippels op de pot, dat ziet er toch veel leuker uit?

met stiften stiften een plantenpot versieren

Een mooi symbolisch cadeau: een aardbeienplantje met “Thank you for helping me grow”. Oftewel: “Bedankt dat je me liet groeien.”

Plant voor vaderdag of moederdag

Kliederen met eten is altijd leuk. Roos maakte dit plantje is gemaakt van eetbare aarde.

eetbaar plantje knutselen

Tekenen voor Vaderdag en Moederdag

Stoepkrijttekeningen zijn prachtig. Een tekening waar je even van kunt genieten, tot de regen ze wegspoelt. Dan is het tijd voor een nieuwe stoepkrijt tekening! Ik verzamelde heel veel mooie ideeën voor stoepkrijt tekeningen en wat handige tips. Voor papa of mama kun je een hart maken, een mooie tekst of iets anders waar hij of zij gek op is.

Stoepkrijt tekening voor vaderdag of moederdag - hartje met tekst

Met handletteren maak je mooie tekeningen, kaarten en andere kunstwerkjes. Dat is ook erg leuk voor vaderdag of moederdag. Samen met zoonlief probeerde ik dit boekje over handlettering voor kinderen, dochterlief schoof al snel aan. Het boekje laat eerst de basis van handletteren zien en daarna allerlei leuke creatieve toepassingen. Het boek Creatieve handlettering voor kinderen is te koop bij Bol.com.

creatieve handlettering voor kinderen

Van een foto van de kinderen kun je een kleurplaat maken, die ze zelf inkleuren.  Of een kleurplaat van iets anders dat papa of mama heel mooi vindt of graag doet. Een prachtig persoonlijk cadeau!

Nog meer ideeën om te knutselen voor Vaderdag en Moederdag

Dit handje van brooddeeg kreeg ik ooit van dochterlief, super schattig toch?

Handje brooddeeg voor vaderdag of moederdag

Makkelijk, maar wel heel leuk: een hartje maken van Lego. Zoonlief had deze zelf bedacht, schattig toch?

Hartje van Lego voor Moederdag en Vaderdag

Cadeaus voor Vaderdag en Moederdag

Zoek je nog meer leuke cadeau ideeën voor Vaderdag of Moederdag? Kijk dan even naar onze artikelen met cadeautips voor moeders en cadeautips voor vaders. Hierin vind je tips voor allerlei leuke cadeaus.

De leukste cadeautips voor vrouwen: wat voor cadeau koop je voor mama?

De leukste cadeautips voor mannen: wat voor cadeau koop je voor papa?

Verder lezen over knutselen

Naast dit artikel voor Vaderdag en Moederdag, vind je ook ideeën om te knutselen voor de lente en zomer, de herfst en de winter. Daarnaast is er ook een overzicht met 101 knutselideeën. Ook fijn: een lijstje met leuke knutselspullen voor kinderen. Daarnaast delen we op Instagram ook vaak knutseltips.

Welke knutselspullen zijn leuk voor kinderen? Dit zijn onze favorieten

Heb je de nieuwe Leuke Update al gezien? Hij staat weer bomvol nieuwtjes, ideeën, musthaves en uitjes voor kids. Maar dit keer ook heel veel tips voor het nieuwe schooljaar! De Leuke Update