Kerst knutselen: zelf een kerststukje maken

Een kerststukje is zo leuk om te maken. Ze zien er prachtig uit en ze ruiken heerlijk. Daarnaast is een kerststukje makkelijk om samen met kinderen te knutselen. 

Kerststukjes maken hoort voor mij bij de jaren ’80. Ik kan me nog zo goed herinneren dat we ze op school knutselden. Een paar dagen later brachten we de kerststukjes altijd naar ouderen in een verzorgingshuis in de buurt. Daar zongen we voor de bewoners “Als de lichtjes doven” van Kinderen voor Kinderen en overhandigden de kerststukjes. Mijn lieve moeder was altijd aanwezig bij dit soort dingen. Bovendien haalde ze vervolgens al die spulletjes in huis om thuis nog meer kerststukjes te maken.

Bij buurvrouw Wendela zag ik op Instagram de kerststukjes van haar dochters langskomen. Toen ik haar vroeg waar ze de versiersels kocht kwam ze de overgebleven spulletjes langs brengen, zo lief! Wij konden dus meteen aan de slag 🙂

Kerst knutselen: zelf een kerststukje maken. Een kerststukje is zo leuk om te maken. Ze zien er prachtig uit en ze ruiken heerlijk. Daarnaast is een kerststukje makkelijk om samen met kinderen te knutselen. 

Dit heb je nodig

 • Leuk potje, dat kan ook een lege glazen pot zijn
 • Snoeischaar is handig
 • Stukje oase/steekschuim, dat groene spul dat je onder in het potje stopt (Bol.com)
 • Flinke dennentak en een tak met besjes (die zijn giftig, dus niet geschikt voor kleine kinderen of huisdieren). Daarnaast gebruikten we een soort sierpaprika’s, te koop bij het tuincentrum of de bloemist
 • Versiering voor in het kerststukje, te koop bij het tuincentrum of Bol.com
 • Stukje kerstslinger

Kijk ook eens bij de kringloopwinkel, daar vind je vaak ook leuke materialen voor een kerststukje.

kerst knutselen
Kerst knutselen: zelf een kerststukje maken

Het kerststukje maak je zo

 • Stop de oase in een potje en giet het potje vol water, laat de oase een paar minuten onder wat staan en giet het daarna af.
 • Steek de kaars in de oase.
 • Knip mooie takjes van de dennentak af met een snoeischaar en verwijder de onderste naalden en prik ze in de oase. Knip takjes van de bessentak en eventuele andere takken. Steek die ook in de oase.
 • Bedek de oase die je nog ziet met een stukje kerstslinger. Voeg daarna de rest van de versiering toe. Hoe kitcheriger hoe beter 😉
Kerst knutselen: zelf een kerststukje maken
kerst knutselen

Als de oase droog wordt, dan kun je voorzichtig wat water in het potje gieten. Zo blijven de dennentakken langer mooi. Na de kerstvakantie kun je alle versiersels opbergen voor volgend jaar.

Een mini kerststukje

Ook leuk: een mini kerststukje als kandelaar. We hadden geen handige kandelaars voor op tafel, maar wel kaarsen die zoonlief had uitgezocht. Daarom deed ik in een heel klein plantenpotje wat oase. Dat maakte ik nat, drukte het stevig aan en stak de kaars er in. De decoratie paddenstoeltjes vond ik bij de kringloop. Wat Hellborus/kerstroos uit de tuin maakte het mini kerststukje af. Hier vind je meer tips om de tafel te versieren met kerst.

We hadden geen handige kandelaars voor op tafel, maar wel kaarsen die zoonlief had uitgezocht. Daarom deed ik in een heel klein plantenpotje wat oase/steekschuim. Dat maakte ik nat, drukte het stevig aan en stak de kaars er in. Wat Hellborus/kerstroos uit de tuin maakte het mini kerststukje af. 

Verder lezen

Op Leuk Met Kids vind je nog veel meer leuke ideeën voor kerst: ideeën voor het kerstdiner thuis en op school, de mooiste kindvriendelijke kerstbomen en kersthangers, boekentips, tips voor TV en YouTube, heel veel DIY en knutselideeën, leuke uitjes in de kerstvakantie en nog heel veel meer.

Kerst knutselen: zelf een kerststukje maken. Een kerststukje is zo leuk om te maken. Ze zien er prachtig uit en ze ruiken heerlijk. Daarnaast is een kerststukje makkelijk om samen met kinderen te knutselen. 

Terug naar school

Ben je op zoek naar tips voor school? Hier vind je allerlei blogs met handige schoolspullen, zoals rugzakken, broodtrommels en gymschoenen. Maar ook leuke traktaties en nog veel meer

 • Leuk met kids
 • Leuk met kids
 • Leuk met kids