Kersttafel decoratie: leuke ideeën om de tafel te versieren met kerst

Het is zo leuk: een kersttafel vol met gezellige versiering. In dit artikel vind je leuke ideeën om de tafel te versieren met kerst. Daarnaast laat ik je zien hoe wij onze kersttafel versieren.

De laatste jaren zie je in tijdschriften en op blogs hysterische kersttafels. In Amerikaanse stijl liggen ze vol met kersttakken, ballen en slingers. Prachtig, maar zo’n kersttafel komt er bij ons niet in. Dat vindt manlief onpraktisch. Want dan kun je er niks meer opzetten. Bovendien wordt het hartstikke vies met kids.

Daar zit wat in, dus ik ging op zoek naar andere oplossingen. Niet minder hysterisch versierd, maar dan wel met onderdelen die je makkelijk opzij kunt zetten of schoonmaken!

Kersttafel decoratie: leuke ideeën om de tafel te versieren met kerst. Het is zo leuk: een kersttafel vol met gezellige versiering. In dit artikel vind je leuke ideeën om de tafel te versieren met kerst. Daarnaast laat ik je zien hoe wij onze kersttafel versieren.

De basis van de kersttafel: een tafelloper als versiering

Een tafelkleed is gezellig, maar om allerlei redenen best onhandig. Als kinderen aan het tafelkleed trekken, ligt alles op tafel om, inclusief de kaarsen. Bovendien is een tafelkleed na één keer gebruiken vies.

Een tafelloper is net zo gezellig als een tafelkleed, maar wel wat praktischer. Kinderen kunnen er niet zo makkelijk aan trekken en hij wordt ook minder snel vies. De stoffen groene tafelloper vond ik bij een kringloopwinkel, bij Dille & Kamille en bij Bol.com vind je ook mooie.

Kersttafel decoratie: leuke ideeën om de tafel te versieren met kerst

De weken voor kerst ligt de tafelloper vaak al op tafel bij ons. Met eerste kerstdag en tweede kerstdag klappen we de tafel uit, zodat de hele familie er aan past. Daarom legde ik overgebleven kerst-inpakpapier onder de tafelloper. Dit inpakpapier is van de Hema, bij Dille & Kamille vind je ook mooie.

Kersttafel decoratie: leuke ideeën om de tafel te versieren met kerst

Op de tafelloper zet ik allerlei versieringen. Wel versieringen die je makkelijk weg kunt halen, zodat er een schaal op tafel past. De versieringen zijn kleurrijk, maar wel in een aantal bij elkaar passende kleuren.

Servies, bestek en servetten

Met kerst gebruik ik altijd het oude servies van mijn opa en oma. Als onderborden gebruik ik kleurrijke borden, want het hoeft allemaal niet te serieus. Doordat alle borden groentinten hebben, blijft het toch een geheel. We hebben ooit mooie whiskyglazen gekocht, die staan ook altijd gezellig. Vergelijkbare glazen vind je bij Bol.com.

Servetjes maken de tafel meteen gezellig. Leuke servetjes koop ik bij Dille & Kamille, bij Albert Heijn of bij de Hema. Voor dit jaar ga ik naar de stoffen servetten op zoek, mooie vind je bij Dille & Kamille en bij Bol.com.

Kersttafel decoratie: leuke ideeën om de tafel te versieren met kerst

Planten en droogbloemen op tafel

Voor mezelf koop ik nooit bloemen, maar liever een plant, omdat ze langer meegaan. Bij onze bloemist kocht ik een mooie kerstster, die heeft na kerst nog heel lang mooi gebloeid. Om precies te zijn tot september, maar dat is een uitzondering. Op de kersttafel is het in ieder geval een mooie decoratie.

Kersttafel decoratie: leuke ideeën om de tafel te versieren met kerst

We hebben zo’n mooi droogbloemen balkje (te koop bij Bloomon en bij Bloompost en bij Bol.com). Daar stopte ik kleuren in die bij de tafel pasten. Daarnaast voegde ik wat kersttakjes uit de tuin toe.

Kersttafel decoratie: leuke ideeën om de tafel te versieren met kerst

Een kerststukje op de kersttafel

We hadden geen handige kandelaars voor op tafel, maar wel kaarsen die zoonlief had uitgezocht. Daarom deed ik in een heel klein plantenpotje wat oase oftewel steekschuim (te koop bij het tuincentrum of Bol.com). Dat maakte ik nat, drukte het stevig aan en stak de kaars er in. De decoratie paddenstoeltjes vond ik bij de kringloop, maar kun je ook bij Bol.com kopen. Wat Helleborus oftewel kerstroos uit de tuin maakte het mini kerststukje af.

We hadden geen handige kandelaars voor op tafel, maar wel kaarsen die zoonlief had uitgezocht. Daarom deed ik in een heel klein plantenpotje wat oase/steekschuim. Dat maakte ik nat, drukte het stevig aan en stak de kaars er in. Wat Hellborus/kerstroos uit de tuin maakte het mini kerststukje af. 

Je kunt natuurlijk ook een groot kerststukje maken. Het staat gezellig en het ruikt heerlijk. Zo maak je zelf een kerststukje met de kinderen.

Kerst knutselen: zelf een kerststukje maken

Oude elektrische led kaarsen versieren

Inmiddels heb ik mooie kandelaars. Maar onze witte elektrische led kaarsen waren vergeeld en zagen er niet meer uit. Daarom besloot ik ze te pimpen met oude nagellak. Een voor een zette ik vlekken van de verschillende kleuren er op. Daarna smeerde ik er doorzichtige nagellak met glitters op. Een mooie duurzame recycling knutsel!

Dit is geen kerst knutselproject voor kleintjes, nagellak is behoorlijk chemisch en geeft vlekken. Voor tieners of volwassenen is het wel een leuke kerstknutsel. Nagellak kan behoorlijk stinken, dus lucht de ruimte goed. Als de nagellak erg stinkt, kun je de elektrische kaarsen in een schuur of op een lege zolder laten drogen.

Onze witte elektrische led kaarsen waren vergeeld en zagen er niet meer uit. Daarom besloot ik ze te pimpen met oude nagellak. Een voor een zette ik vlekken van de verschillende kleuren er op. Daarna smeerde ik er doorzichtige nagellak met glitters op. Een mooie duurzame eco recycling knutsel!

Naamkaartjes om de kersttafel te versieren

Bij een winkel bij ons in de buurt kocht ik deze prachtige plaatskaartjes van Jurianne Matter. Die naamkaartjes waren later helaas uitverkocht en ik had er niet genoeg voor beide kerstdagen. Dus maakte ik voor tweede kerstdag zelf tafelversiering.

Bij een winkel bij ons in de buurt kocht ik deze prachtige naamkaartjes van Jurianne Matter.

Voor deze kersttafelkaartjes sneed ik gekleurd papier (bij Bol.com en bij Pipoos) in strookjes van 6×17 centimeter. Die strookjes vouwde ik over de lange zijde doormidden, zodat ik een dubbel kaartje had.

Kersttafel decoratie: leuke ideeën om de tafel te versieren met kerst. Het is zo leuk: een kersttafel vol met gezellige versiering. In dit artikel vind je leuke ideeën om de tafel te versieren met kerst. Daarnaast laat ik je zien hoe wij onze kersttafel versieren. Gezellig: plaatskaartjes of naamkaartjes als tafelversiering voor kerst.

Vervolgens tekende ik vanaf de vouw een kerstboompje. De kerstboom tekende ik met een uitwisbare pen van Frixion (bij Bol.com). Dit sneed ik uit met een stanley mesje (geen kinderklusje, te koop bij Bol.com). Alleen de onderkant laat je vast zitten, zodat je het omhoog kunt zetten.

Met een zilverpen (Bol.com) tekende ik stipjes op de kerstboom. In de binnenkant van de kerstboom stond de naam van de gast.

kersttafelkaartjes

Knutsel huisjes op zonne-energie

Voor de kinderen kocht ik deze knutsel huisjes, waarvan het lampje brandt op zonne-energie. Die stonden ook heel gezellig op de kersttafel. Ik kocht ze bij I love speelgoed, ze zijn van Litogami. Je krijgt het als plat pakketje in de brievenbus en vouwt het dan zelf in elkaar.

Voor de kinderen kocht ik deze knutsel huisjes, waarvan het lampje brandt op zonne-energie.

Versiering boven de kersttafel

Ook boven de kersttafel kun je de boel versieren. Wij hingen kerstballen aan de lamp, dat staat heel gezellig. Ik hing ze gewoon met kerstbalhaakjes aan de lamp en aan elkaar. Heb je twee lampen? Dan kun je kerstballen aan een koord rijgen en ze tussen de lampen hangen. Let wel op dat de constructie van je lamp sterk genoeg is om het te kunnen dragen.

Ook boven de kersttafel kun je de boel versieren. Wij hingen kerstballen aan de lamp, dat staat heel gezellig. Heb je twee lampen? Dan kun je kerstballen aan een koord rijgen en ze tussen de lampen hangen.

Verder lezen

Naast deze ideeën om de kersttafel te versieren, vind je op Leuk Met Kids nog veel meer leuke ideeën voor kerst. Tips voor het kerstdiner thuis en op school, leuke ideeën om te knutselen, de mooiste kindvriendelijke kerstbomen en kersthangers, zelfgemaakte kerstkaarten, boekentips, kerstfilms, tips voor TV en YouTube, heel veel DIY ideeën, leuke uitjes in de kerstvakantie en nog heel veel meer. Daarnaast delen we op Instagram veel leuke ideeën voor kerst.

Kersttafel decoratie: leuke ideeën om de tafel te versieren met kerst. Het is zo leuk: een kersttafel vol met gezellige versiering. In dit artikel vind je leuke ideeën om de tafel te versieren met kerst. Daarnaast laat ik je zien hoe wij onze kersttafel versieren.

Zomervakantie bucketlist

Wat hebben we zin in de zomervakantie! Daarom maakten we weer een bucketlist met zomervakantie activiteiten. Met uitjes en tips voor thuis én zowel binnen als buiten ideeën.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids