Zuiderzeemuseum met kinderen: Zee vol verhalen

Het Zuiderzeemuseum heeft een nieuwe tentoonstelling, die leuk is om met kinderen heen te gaan. In een Zee vol verhalen leer je op een leuke interactieve manier over het voormalige Zuiderzeegebied. Zoonlief vond alle doe dingen heel leuk. En tijdens de voorjaarsvakantie zijn er in het Zuiderzeemuseum extra veel activiteiten.

Vanaf vandaag kun je de nieuwe vaste tentoonstelling in het Zuiderzeemuseum bekijken. Zoonlief en ik kregen alvast een sneak preview in deze interactieve tentoonstelling.

Zuiderzeemuseum met kinderen: Zee vol verhalen. Het Zuiderzeemuseum heeft een nieuwe tentoonstelling, die leuk is om met kinderen heen te gaan. In een Zee vol verhalen leer je op een leuke interactieve manier over het voormalige Zuiderzeegebied. Zoonlief vond alle doe dingen heel leuk. En tijdens de voorjaarsvakantie zijn er in het Zuiderzeemuseum extra veel activiteiten.

Naar het Zuiderzeemuseum met kinderen

Het Zuiderzeemuseum gaat over de geschiedenis, het heden en de toekomst van de voormalige Zuiderzee. Je leert hier van alles over de cultuur van het hele gebied.

Het Binnenmuseum is een indrukwekkend historisch gebouw. Hier zie je kunst, cultuur, design en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Voor kinderen zijn er heel veel interactieve doe dingen.

In het Binnenmuseum van het Zuiderzeemuseum is altijd één vaste tentoonstelling en één wisselende tentoonstelling. Zee vol verhalen is de nieuwe vaste tentoonstelling.

Van begin april tot eind oktober is ook het Buitenmuseum open. Dan wandel je over klinkerstraatjes langs meer dan honderdveertig historische gebouwen van rond de voormalige Zuiderzee.

de binnenplaats van het Zuiderzeemuseum
Zuiderzeemuseum met kinderen: Zee vol verhalen

Zee vol verhalen

In de tentoonstelling Zee vol verhalen ga je terug naar de Zuiderzeeregio van rond 1900. Je beleeft allerlei taferelen in het Zuiderzeegebied. De strijd tegen het water speelt een grote rol in de tentoonstelling. Maar ook het dagelijks leven komt aan bod. Met het werk, de kleding, hoe mensen leven en wat mensen in hun vrije tijd doen.

Speciaal voor kinderen

Marretje de Meeuw speelt een centrale rol in de tentoonstelling. Overal waar je deze zeemeeuw ziet, is er iets leuks voor kinderen te doen. Er zijn super veel interactieve elementen. Allerlei dingen waar kinderen lekker aan mogen zitten. Maar bijvoorbeeld ook een groot memory spel.

Marretje de Meeuw

Voor kinderen is er een speciale rondleiding met een audiovisueel apparaatje. Op verschillende plekken zien ze het gele tekentje van Marretje de Meeuw staan. De verhalen zijn speciaal voor kinderen gemaakt. Voor volwassen is er ook eigen rondleiding. Zo kun je dus samen de rondleiding lopen, met allebei je eigen verhaal. De tentoonstelling is voor kinderen vanaf ongeveer acht jaar, al zag ik ook jongere kinderen zich goed vermaken.

herkenningsteken van de rondleiding

Op heel veel plekken vind je een interactief paneel. Dat paneel toont informatie over de museumstukken er omheen. Zo’n reuze tablet is voor kinderen natuurlijk veel aansprekender dan een bordje op de muur.

Zuiderzeemuseum met kinderen: Zee vol verhalen

Selfie tijd! Of nou ja, geen selfie, we maakten een foto van elkaar. Met Marretje de Meeuw erbij natuurlijk.

Zuiderzeemuseum met kinderen: Zee vol verhalen

Zo leven kinderen rond 1900

De tentoonstelling speelt zich af rond 1900. Dat is dus de tijd van vlak voor de watersnoodramp in 1916, die in de tentoonstelling in beeld is gebracht. Bij de watersnoodramp denk je misschien aan Zeeland, maar ook hier was er een grote watersnoodramp. Naar aanleiding van deze ramp werd de Afsluitdijk aangelegd, die van de Zuiderzee het IJsselmeer maakte. Hier is mijn kleine man het anker aan het ophalen.

Zuiderzeemuseum met kinderen: Zee vol verhalen - voorjaarsvakantie tip

Het dagelijks leven zag er rond 1900 heel anders uit. Tegelijkertijd komt het mij ook wel heel bekend voor… Zo zag het huis van mijn opa en oma er namelijk ook nog ongeveer uit.

Zuiderzeemuseum met kinderen: Zee vol verhalen - zo wonen mensen

Voor kinderen is deze bedstee fascinerend, vooral omdat er vroeger zoveel kinderen samen in sliepen. En hoera, Marretje de Meeuw zit er in, dus kids mogen er in klimmen. Zoonlief maakte hier meteen vriendjes, waar hij vervolgens verder mee optrok.

De bedstee bij de tentoonstelling Zee vol verhalen in het Zuiderzeemuseum

Ook Noord Holland kent prachtige klederdrachten. Zoonlief liep daar vrij snel aan voorbij, maar ik weet zeker dat zijn zusje hier eindeloos had rondgekeken.

Zuiderzeemuseum met kinderen: Zee vol verhalen

Deze maskers vinden alle kinderen leuk. Even kijken hoe je zelf uit zou zien met zo’n hoedje. En natuurlijk ook een kiekje maken.

klederdracht in het Zuiderzeegebied

Er werd hard gewerkt, zes lange dagen per week was heel normaal. Als mensen vrij waren werd er vooral veel buiten geleefd. De kinderen gingen schaatsen, slootje springen en zwemmen. En natuurlijk naar de Noord Hollandse kermis, die is nu nog steeds bekend en berucht 😉

de Noord Hollandse kermis

Kleren maken de vrouw

Naast de nieuwe vaste tentoonstelling is er nog een andere wisselende tentoonstelling. Tot en met 4 april is dat Kleren maken de vrouw. Kids leren hier over stoffen en oude handwerk- en repareertechnieken.

Kleren maken de vrouw

Je leert hier ook hoe je kleding zelf een langer leven geeft. We namen een foldertje mee, over hoe je gaten stopt. Dat gaan we thuis binnenkort proberen.

Kleren maken de vrouw

Ook leuk: een selfie maken in klederdracht. Voor jongens staat er natuurlijk ook een mannenkostuum naast 😉 Met een trapje, zodat ook kleintjes erbij kunnen.

Kleren maken de vrouw

Meer weten over het Zuiderzeemuseum

Wij vonden het heel leuk in het Zuiderzeemuseum, er is ontzettend veel te doen voor kinderen. Je mag van alles aanraken en beleven. Dat is wat mij betreft dé manier om een museum te laten leven voor kinderen. We willen deze zomer dan ook zeker een keer terug gaan om het Buitenmuseum te bekijken.

Zuiderzeemuseum met kinderen: Zee vol verhalen. Het Zuiderzeemuseum heeft een nieuwe tentoonstelling, die leuk is om met kinderen heen te gaan. In een Zee vol verhalen leer je op een leuke interactieve manier over het voormalige Zuiderzeegebied. Zoonlief vond alle doe dingen heel leuk. En tijdens de voorjaarsvakantie zijn er in het Zuiderzeemuseum extra veel activiteiten.

Wil je meer weten over de nieuwe tentoonstelling Zee vol verhalen of over een bezoek met kinderen aan het Zuiderzeemuseum. Kijk dan even op de website van het Zuiderzeemuseum.

Dit artikel is een samenwerking met het Zuiderzeemuseum. Vanzelfsprekend bevat dit artikel onze eigen meningen als gezin. 

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids