Urban Sport Zone Amsterdam: skatebaan en speeltuin Zeeburgereiland

Amsterdam is toffe nieuwe plek rijker: de Urban Sport Zone op Zeeburgereiland. Het is de grootste skatebaan van Nederland, maar er is nog veel meer. Dit urban park is namelijk ook een speeltuin. 

Urban Sport Zone Amsterdam: skatebaan en speeltuin Zeeburgereiland

Toen we hoorden dat bij ons om de hoek in Amsterdam de grootste skatebaan van Nederland zou komen gingen we natuurlijk even kijken. De eerste keer dat we langs gingen stonden de hekken er nog, maar we maakten alvast een paar foto’s. Van een lege skatebaan, dat leverde bijzondere foto’s op. De tweede keer was het heel druk, ook toen maakten we foto’s. Kijk je mee naar deze bijzondere plek?

de nog lege skatebaan op Zeeburgereiland

Alvast een disclaimer: het kan hier de komende zomer wel eens flink druk worden. Wij gingen de zaterdag na de opening, toen was het ontzettend druk. Ik verwacht dat het in de weekenden druk blijft. Mijn advies is daarom: ga op een doordweekse vakantiedag in de ochtend. Of nog beter als je de mogelijkheid hebt: ga doordeweeks op een studiedag.

detail van de Delfts Blauwe tegels

Urban Sport Zone Amsterdam: skatebaan en speeltuin Zeeburgereiland

Skatebaan Urban Sport Zone Amsterdam

De Urban Sport Zone in Amsterdam is de grootste skatebaan van Nederland, maar ik denk ook de mooiste. Er staan namelijk prachtige patronen op, gevormd oor de Delfts Blauwe tegels. Samen met de rode speeltuin, het groene park en de wit met blauwe lucht is effect spectaculair.

Urban Sport Zone Amsterdam: skatebaan en speeltuin Zeeburgereiland

De skatebaan is gemaakt voor alle leeftijden en voor skaters en bmx-ers. Het hoogste deel is voor experts, het middendeel voor gevorderden en het laagste deel voor beginners. Toch is het denk ik alleen geschikt voor kleintjes als het niet te druk is.

Urban Sport Zone Amsterdam: skatebaan en speeltuin Zeeburgereiland

Ook als jij en je kids niet zelf skaten en bmx-en, is het natuurlijk heel leuk om te kijken. Omdat het de grootste baan van Nederland is komen hier echt professionals op af. Bovendien heeft het park nog veel meer te bieden dan alleen de skatebaan

Urban Sport Zone Amsterdam: skatebaan en speeltuin Zeeburgereiland

Een groen park met speeltuinen

De Urban Sport Zone op Zeeburgereiland is een groen binnenplein. Door de hoge gebouwen om het plein en het beton van de skatebaan oogt het heel stads. Toch is het ook heel groen, door alle grasvelden en beplanting er omheen.

Urban Sport Zone Amsterdam: skatebaan en speeltuin Zeeburgereiland

Direct naast de skatebaan ligt een felrode speeltuin. De gemeente Amsterdam maakt momenteel meer van deze felrode speeltuinen, ik het vind ze super mooi. Maar ook in het groene park rondom staan allerlei speeltoestellen, telkens een stukje uit elkaar. Waaronder een kabelbaan, dat doet het altijd goed bij kinderen.

Urban Sport Zone Amsterdam: skatebaan en speeltuin Zeeburgereiland

Verspreid over het park staan heel veel bankjes, fijn voor ouders. Het park is vol met kronkelpaadjes, prieeltjes en fruitbomen, een fijne plek dus. Bovendien is het zo aangelegd dat je in de winter kunt sleeën, ik ben benieuwd.

Er ligt nu al een sportveld op het plein, maar van de bouwvakkers begrepen we dat dit nog niet het definitieve sportveld is. Eerst moeten de huize af, daarna worden de sportvelden afgemaakt. Maar ook nu al kun je er lekker voetballen.

het parkachtige deel

In het park rond de Urban Sport Zone zijn een openbaar toilet en een drinkfontein gepland. Ik heb ze nog niet gezien, maar wellicht heb ik er overheen gekeken. Doorgaans zijn openbare toiletten niet al te schoon, even wat drinken en naar de wc bij een horeca gelegenheid in de buurt is misschien handiger.

Horeca in de buurt 

In het oude slibvijzelgemaal zit sinds kort de derde vestiging van de Espressofabriek (Roepie Kruizestraat 2). De Espressofabriek ken je misschien al van het Westerpark of de IJburglaan. Het kleine oude slibvijzelgemaal is een opvallende verschijning tussen de hoge gebouwen, in een zijstraat van het plein.

Aan het plein opent op 1 juli Bluey’s Coffee & Kitchen (Eef Kamerbeekstraat 182). Ook zit er Zneckbar (Rie Mastenbroekstraat 1). Verder is er een vestiging van Albert Heijn.

De Espressofabriek op Zeeburgereiland, in het oude slibvijzelgemaal (Roepie Kruizestraat 2 in Amsterdam)

Even verderop zitten op Zeeburgereiland ook leuke plekken. Kaap Oost (IJdijk 10) is een soort strandtent, onderstaande foto nam ik er. Er is een speeltuin, kinderhoek, kinderstoelen, kleurplaten, kindermenu en vaak leuke activiteiten voor kids. Ook Haddock (IJdijk 8) is een heerlijke plek om met de kinderen te gaan eten. ’s Zomers zit je met je wijntje aan de picknicktafels naast de zandbak met speeltuintje. ’s Winters kunnen de kinderen binnen spelen in een grote speelkamer.

Kaap Oost op Zeeburgereiland

Zeeburgereiland

Waar op Zeeburgereiland vroeger de waterzuivering zat, verrijst nu een grote wijk. De geschiedenis is nog zichtbaar: de drie gele toren van de waterzuiveringsinstallatie staan er nog. Zeeburgereiland ligt tussen IJburg, de Indische Buurt en het Oostelijk Havengebied. De Urban Sport Zone ligt in het deel van Zeeburgereiland dat als eerste ontwikkeld wordt: de Sportheldenbuurt.

De Urban Sport Zone heeft voor zover ik weet geen eigen website. Op de site van de gemeente Amsterdam kun je wel meer lezen over het ontwerp. Zeeburgereiland is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, met tram 26 halte Bob Haarmslaan. Vanwege Corona is het openbaar vervoer voorlopig voor noodzakelijk verkeer. Je kunt dus beter met de fiets komen of eventueel met de auto.

Alle personen op de foto’s heb ik onherkenbaar gemaakt vanwege hun privacy. Ik doe dat altijd, meestal onzichtbaar, maar in dit artikel is het af en toe zichtbaar.

Urban Sport Zone Amsterdam: skatebaan en speeltuin Zeeburgereiland

Verder lezen

Op Leuk met kids vind je heel veel kindvriendelijke tips in en rond Amsterdam. Daarnaast vind je hier kindvriendelijke restaurants en kindvriendelijke uitjes in heel Nederland.

Tips voor Pasen

Weet je dat je hier ook heel veel leuke tips voor Pasen vindt? Ideeën om te knutselen, gezellige ideeën voor in huis, lekkere recepten en leuke lente uitjes voor kids.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids