Het Dordrechts Museum met kinderen en tieners: review

Ben je al wel eens bij het Dordrechts Museum geweest met je kinderen en tieners? Een leuk kindvriendelijk uitje als gezin, zeker als je kinderen van tekenen en van geschiedenis houden! Met een vaste collectie met zes eeuwen schilderkunst, maar ook tijdelijke tentoonstellingen met vernieuwende kunst en leuke workshops. Ook hebben ze een museumdobbelspel en een tekengids. Wij geven je alvast een voorproefje.

Samen met mijn dochter ben ik de zomervakantie goed begonnen met een minitrip. We bezochten Dordrecht, waarover ik in mijn Instagram stories al wat deelde. Op vrijdag en zaterdag bezochten we daarbij ook het Dordrechts Museum. Kijk je mee naar onze review van het Dordrechts Museum met kinderen en tieners?

Het Dordrechts Museum met kinderen en tieners: review. Ben je al wel eens bij het Dordrechts Museum geweest met je kinderen en tieners? Een leuk kindvriendelijk uitje als gezin, zeker als je kinderen van tekenen en van geschiedenis houden! Met een vaste collectie met zes eeuwen schilderkunst, maar ook tijdelijke tentoonstellingen met vernieuwende kunst en leuke workshops. Ook hebben ze een museumdobbelspel en een tekengids. Wij geven je alvast een voorproefje.

Naar het Dordrechts Museum met kinderen en tieners

In het mooie oude centrum van Dordrecht ligt het Dordrechts Museum. Tussen de statige dikke bomen loop je het museum in. Dat is nog eens een binnenkomer! Het museum stamt uit 1842 en is dus een van de oudste musea van Nederland. Dat zie je vanzelfsprekend aan het gebouw en de tuin.

Tussen de statige dikke bomen loop je het gebouw in. Dat is nog eens een binnenkomer!

De vaste collectie van het Dordrechts Museum bevat zes eeuwen schilderkunst. Je ziet er dus schilderwerken uit de Nederlandse geschiedenis, van ruim voor de Gouden Eeuw tot nu. Maar er is ook plek voor tijdelijke collecties, vaak met vernieuwende kunst.

Het Dordrechts Museum met kinderen en tieners. Ben je al wel eens bij het Dordrechts Museum geweest met je kinderen en tieners? Wij geven je alvast een voorproefje. Een leuk kindvriendelijk uitje als gezin!

Natuurlijk wandel je in het Dordrechts Museum door de geschiedenis van Nederland. Maar er is ook veel aandacht voor kijken en voor compositie, leuk voor creatieve kinderen die van tekenen houden.

Dit is een nieuw verworven schilderij van Samuel van Hoogstraten. Een trompe-l'oeil met een bijzonder perspectief. Vanaf verschillende afstanden en hoeken zie een ander perspectief en van dichtbij bijzondere details.

Zo is er dit nieuw verworven schilderij van Samuel van Hoogstraten. Een trompe-l’oeil met een bijzonder perspectief. Vanaf verschillende afstanden en hoeken zie een ander perspectief en van dichtbij zie je bijzondere details.

Het Museumdobbelspel

Het Dordrechts Museum heeft iets heel leuks voor kinderen: het Museumdobbelspel. Dit Museumdobbelspel kun je gratis krijgen bij de kassa van het museum. Het stimuleert kinderen, tieners en ouders om het gesprek aan te gaan over een werk in een museum. Het Museumdobbelspel kun je in ieder museum gebruiken. Een blijvertje dus!

Het Dordrechts Museum heeft iets heel leuks voor kinderen: het Museumdobbelspel. Dit Museumdobbelspel kun je gratis krijgen bij de kassa van het museum. Het stimuleert kinderen, tieners en ouders om het gesprek aan te gaan over een werk in een museum. De Museumdobbelspel kun je in ieder museum gebruiken.

De museumdobbelsteen heeft zes verschillende categorieën: 1 wat vind jij, 2 stel je voor, 3 doe je mee, 4 speur je mee, 5 zie je dat en 6 andere zaal. Bij de eerste vijf zijden horen vragen uit het boekje, je kunt dan een van de vragen kiezen en beantwoorden. De zesde optie andere zaal maakt het spelletje dynamisch.

Het Dordrechts Museum heeft iets heel leuks voor kinderen: het Museumdobbelspel. Dit Museumdobbelspel kun je gratis krijgen bij de kassa van het museum. Het stimuleert kinderen, tieners en ouders om het gesprek aan te gaan over een werk in een museum. De Museumdobbelspel kun je in ieder museum gebruiken.

Op de foto kreeg kleine meis bijvoorbeeld de vraag: “Een beroemde voetballer wil graag een nieuwe tatoeage: liefst een mooi detail van een kunstwerk. Jullie mogen kiezen, maar moeten het wel eens zijn!” Zo kijk je nog eens anders naar kunst.

De Museumtekengids

Het Dordrechts Museum heeft een eigen Museumtekengids, leuk met wat oudere kinderen en tieners. Met deze tekengids leer je de basis van het tekenen en leer je kijken, net als volleerd kunstenaars dat doen.

De Museumtekengids is leuk met wat oudere kids en tieners. Met deze tekengids leer je de basis van het tekenen en leer je kijken, net als volleerd kunstenaars dat doen.

In tien opdrachten leer je schetsen, een palet en compositie maken, contrast, perspectief en silhouet tekenen, beweging aanbrengen, samen tekenen en ga je dieren tekenen en buiten tekenen. Je krijgt een potlood bij de Museumtekengids, dus je kunt meteen in het museum aan de slag.

Het Dordrechts Museum heeft een eigen Museumtekengids, leuk voor wat oudere kinderen en tieners. Met deze tekengids leer je de basis van het tekenen en leer je kijken, net zoals volleerd kunstenaars.

Bij iedere opdracht vormt een schilderij uit het museum het voorbeeld. Er zit ook een plattegrond bij waar ieder kunstwerk hangt. Maar je kunt de Museumtekengids ook heel goed thuis gebruiken. Zo kun je thuis nagenieten van een bezoek aan het museum!

De audiotour van het Dordrechts Museum

Het Dordrechts Museum heeft een audiotour die niet speciaal voor museumbezoek met kinderen is. Toch vinden wij het altijd leuk om zo’n apparaatje te gebruiken. Luisteren is voor veel kinderen nou eenmaal toegankelijker dan lezen, ook voor veel volwassenen trouwens.

Er is een audiotour die niet speciaal voor kids is. Toch vinden wij het altijd leuk om zo'n apparaatje te gebruiken.

Bij veel schilderijen zie je het teken van een koptelefoon. Dan kun je even horen waar het kunstwerk over gaat. En duurt de informatie te lang, dan ga je gewoon door naar de volgende schilderij met audio.

Het Dordrechts Museum met kinderen en tieners. Ben je al wel eens bij het Dordrechts Museum geweest met je kinderen en tieners? Wij geven je alvast een voorproefje. Een leuk kindvriendelijk uitje als gezin, zeker als je kinderen van tekenen houden!

Tekenen met Jan Veth

Momenteel is er de tijdelijke tentoonstelling Het oog van Jan Veth. Schilder en kunstcriticus Jan Veth werd in Dordrecht geboren. Hij schilderde vooral portretten van mensen. Bij dit soort tijdelijke tentoonstellingen worden er vaak extra activiteiten georganiseerd, die leuk zijn voor kinderen.

Momenteel is er de tentoonstelling Het oog van Jan Veth. Schilder en kunstcriticus Jan Veth werd in Dordrecht geboren.

Zo is er nu een portretstudio, waar je een zelfportret kunt tekenen. Of een portret van iemand anders natuurlijk, als je dat liever wil. Voor dit portret maak je eerst een foto, die ter plekke wordt uitgeprint. Deze print leg je vervolgens op een lichtbak, met een leeg vel eroverheen. Zo kun je dit portret overtrekken en jezelf natekenen.

Het Dordrechts Museum met kinderen en tieners. Momenteel is er de tentoonstelling Het oog van Jan Veth. Schilder en kunstcriticus Jan Veth werd in Dordrecht geboren. Hij schilderde vooral portretten van mensen. Bij dit soort tijdelijke tentoonstellingen worden er vaak extra activiteiten georganiseerd. Zo is er nu een portretstudio, waar je een zelfportret kunt tekenen.

Daarnaast is er ook een aantal keer per week een museumdocent, om je te helpen met het tekenen van een portret. Zo leerde mijn dochter op deze zaterdagmiddag van de museumdocent hoe je met een spiegel naar jezelf kunt kijken om jezelf te schetsen. Bovendien hangen in de tekenruimte schilderijen met uitleg over begrippen als en profil tekenen, abstracte portretten en driekwarts aangezichten.

Het Dordrechts Museum met kinderen en tieners. Momenteel is er de tentoonstelling Het oog van Jan Veth. Schilder en kunstcriticus Jan Veth werd in Dordrecht geboren. Hij schilderde vooral portretten van mensen. Bij dit soort tijdelijke tentoonstellingen worden er vaak extra activiteiten georganiseerd. Zo is er nu een portretstudio, waar je een zelfportret kunt tekenen.

Lees je deze review na het einde van deze tentoonstelling? Bij iedere tentoonstelling worden kunstworkshops georganiseerd, kijk dus zeker even wat er dan is.

A Room with a view

Daarnaast is er een nog een tijdelijke tentoonstelling, die leuk is voor kinderen: A Room with a view. Zes jonge internationale ontwerpers tonen nieuwe vensters op het dagelijks leven. Daarbij selecteerde iedere ontwerper kunst uit het museum en combineerde dat met eigen werk. Zo geven ze hun visie op actuele thema’s als identiteit, duurzaamheid en maakbaarheid. Voor kinderen is veel van deze kunst heel intuïtief te begrijpen. Bovendien heeft iedere ontwerper een filmpje gemaakt met uitleg, in het Engels met Nederlandse ondertiteling.

Daarnaast is er een nog een tijdelijke tentoonstelling, die leuk is voor kinderen: A Room with a view. Zes jonge internationale ontwerpers tonen nieuwe vensters op het dagelijks leven. Daarbij selecteerde iedere ontwerper kunst uit het museum en combineerde dat met eigen werk. Zo geven ze hun visie op actuele thema's als identiteit, duurzaamheid en maakbaarheid. Voor kinderen is deze kunst heel intuïtief te begrijpen.

Zo brengt Te-Yen Hsu in haar project O.M.G. goddelijke framing in kunst in beeld. Daarbij maakt ze kunst van alledaagse voorwerpen, die daarmee nieuwe functies krijgen. Zo maakte ze een kleed van gevlochten haar, dit staat symbool voor het verhaal van Buddha, die een kleed van haar gebruikte om zijn voeten te beschermen tegen de modder. Uit de vaste collectie van het Dordrechts Museum heeft ze onder meer werk van Jan de Baen gekozen, die de goddelijke framing wel heel letterlijk heeft genomen. Klik rechts op de foto voor meer foto’s.

Het project van Alex Werth heet Hyper-functional efficiency – plastic plants, the pigeon, the auction factory. Hij laat zien hoe de rol van planten en dieren in de geschiedenis veranderd is. Zoals hoe we vroeger met koeien onder een dak leefden, heel anders dan de plek die koeien nu op veel boerderijen hebben. Ook maakte hij planten van afval uit de industrie en diensten. Klik rechts op de foto voor meer foto’s.

Bij deze tentoonstelling kun je deze zomervakantie een aantal keer per week een workshop van één van de ontwerpers volgen. In de week dat wij er waren, was dit Alex Werth. Kleine meis vond het fantastisch om een plant van afval te knutselen, samen met de ontwerper. De ontwerpers zijn internationaal, dus als je kind nog niet goed Engels spreekt, is het wel handig om er bij te blijven. Klik rechts op de foto voor meer foto’s.

Praktische informatie over het Dordrechts Museum met kinderen

Wil je meer weten, kijk dan even op de website van het Dordrechts Museum. Alvast handig om te weten: voor kinderen is het museum gratis toegankelijk en de Museumkaart is er geldig.

Wil je even wat eten of drinken? Het museum heeft een eigen restaurant, genaamd Art & Dining. Je kunt binnen zitten, of in de mooie tuin van het museum.

Het Dordrechts Museum met kinderen en tieners. Wil je even wat eten of drinken? Het museum heeft een eigen restaurant, genaamd Art & Dining. Je kunt binnen zitten, of in de mooi tuin van het museum.

Voor je tas zijn er kluisjes, ook wat grotere. Tot slot is er natuurlijk ook een museumwinkel.

Dit artikel is een samenwerking met het Dordrechts Museum. Vanzelfsprekend bevat dit artikel onze eigen meningen als gezin. 

Het Dordrechts Museum met kinderen en tieners: review. Ben je al wel eens bij het Dordrechts Museum geweest met je kinderen en tieners? Een leuk kindvriendelijk uitje als gezin, zeker als je kinderen van tekenen en van geschiedenis houden! Met een vaste collectie met zes eeuwen schilderkunst, maar ook tijdelijke tentoonstellingen met vernieuwende kunst en leuke workshops. Ook hebben ze een museumdobbelspel en een tekengids. Wij geven je alvast een voorproefje.

Verder lezen

Naast het Dordrechts Museum vind je hier nog veel meer leuke musea voor een bezoek met kinderen.

Camping tips

Ben je op zoek naar een leuke camping? Op Leuk met kids vind je heel veel camping tips. Zoals reviews van specifieke campings, maar ook fijne lijstjes met campings.

  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids
  • Leuk met kids